abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_178836878
registreer om deze reclame te verbergen
26-04-2018

Brussel: groeiende vaccinatieweerzin onder burgers brengt volksgezondheid in gevaar

De Europese Commissie luidt de noodklok over de groeiende weerzin bij burgers om hun kinderen en zichzelf te laten vaccineren. De volksgezondheid komt in gevaar omdat EU-landen de internationaal afgesproken vaccinatiegraad voor ziektes als mazelen, difterie, kinkhoest en tetanus niet halen

f01522d7-52c3-437a-9c7c-774f8f76460b?width=664&height=374

'Nationale vaccinatieprogramma's worden steeds zwakker', concludeert de Commissie vandaag bij de presentatie van een serie voorstellen die daar verandering in moeten te brengen. EU-wijde actie is noodzakelijk omdat 'de zwakte van ťťn land bij het vaccineren, de gezondheid en veiligheid van alle burgers in Europa op het spel zet'.

De Commissie wijst op een 'dramatische terugkeer' van mazelen in de Europese Unie. In 2017 werden er ruim 14 duizend gevallen gemeld, drie keer meer dan in 2016. Afgelopen twee jaar stierven er vijftig mensen aan mazelen. Dat die ziekte weer de kop opsteekt, komt door de steeds lagere vaccinatiegraad. De doelstelling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat minstens 95 procent van de burgers is ingeŽnt tegen mazelen, wordt in steeds minder landen gehaald.

Ook difterie (twee doden in 2016/2017), tetanus en rodehond komen weer terug. Voor deze ziektes geldt eveneens dat de vaccinatiegraad van 95 procent niet wordt bereikt. Het streven om minstens 75 procent van de ouderen een griepprik te geven, is ook mislukt. 'Vaccinatieweerzin is een toenemende zorg', aldus de Commissie. Het was een belangrijk thema bij de recente Italiaanse verkiezingen.

Om twijfels bij de burger over vaccins weg te nemen, bepleit de Commissie de oprichting van een 'Coalitie vůůr Vaccinatie', blijkt uit de nog vertrouwelijke ontwerpvoorstellen. Dit pan-Europese platform van zorgverleners moet tegenwicht bieden aan de 'mythes en misleidende informatie' van de 'antivaccinatie-activisten'. Die trekken niet alleen de effectiviteit van vaccins in twijfel, maar verspreiden volgens de Commissie ook leugens over vermeende bijwerkingen.


In 2020 zouden alle EU-landen moeten voldoen aan de vaccinatiegraad van 95 procent voor mazelen

Informatie

'Misvattingen over vaccinatie hebben de aandacht verschoven van de voordelen van vaccins naar wantrouwen jegens de wetenschap en angst over mogelijke bijwerkingen', aldus de Commissie in haar ontwerprapport. Een voor iedereen toegankelijke website met goede informatie over vaccins moet volgend jaar gereed zijn. De burger dient te beseffen dat als steeds minder mensen zich inenten, de kans op een uitbraak met ernstige gevolgen groeit.

Verder wil de Commissie meer informatie-uitwisseling tussen de lidstaten over de weerzin tegen vaccinatie - die verschilt per land, per vaccin - zodat 'maatwerk' bij informatiecampagnes mogelijk is. Ook dienen artsen permanent bijgeschoold te worden omdat zij het eerste aanspreekpunt zijn voor twijfelende burgers. In 2020 zouden alle EU-landen moeten voldoen aan de vaccinatiegraad van 95 procent voor mazelen. In Nederland is de vaccinatiegraad voor ziektes als de mazelen hoog vergeleken met veel andere landen, maar ook hier wordt die norm niet gehaald.

De Commissie stelt verder de invoering van een Europese vaccinatiekaart voor. De huidige (nationale) inentingsboekjes zijn vaak maar in ťťn taal opgesteld waardoor bij verhuizing naar een ander EU-land door taalproblemen en andere vaccinatieschema's kinderen uiteindelijk niet afdoende ingeŽnt raken. Verder wil de Commissie dat de lidstaten meer aandacht aan de vaccinatie van volwassenen geven nu door de toenemende migratie meer niet-gevaccineerde mensen zich in de EU vestigen.

Een toenemend tekort aan vaccins is een ander probleem dat volgens de Commissie een Europese aanpak vereist. Landen als ItaliŽ, Spanje, Griekenland, Portugal, RoemeniŽ en Bulgarije kampen regelmatig met een gebrek aan goede vaccins. De Commissie stelt voor dat zij hulp krijgen van lidstaten met overschotten. Ook moet de aanleg van een Europese voorraad onderzocht worden. Verder raadt de Commissie de lidstaten aan intensiever samen te werken bij de controle op de kwaliteit van vaccins.

Wat bezielt de vaccinatieweigeraar?


5ae07b63ca77c

Voor een groeiende groep ouders is het vaccineren van hun kinderen geen vanzelfsprekendheid. In hun wereldbeeld spelen wetenschappelijke feiten een ondergeschikte rol. Een profiel van de nieuwe niet-prikker.

Een bijscholingsprogramma voor jeugdartsen en 2 miljoen euro ≠extra voor langere gesprekken met ≠ouders. Daarmee wil het Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu (RIVM) onrust over vaccinaties wegnemen. Het RIVM signaleert een groeiend aantal ouders dat vragen stelt om te bepalen of ze hun kinderen wel willen laten meedoen aan het rijksvaccinatieprogramma.

(volkskrant.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_178896534
Je leest ook vaak dat vaak de hoger opgeleiden anti vaccinatie zijn en ook bezig zijn met allerlei alternatieve behandelingen.

Nu snap ik dat je als hoger opgeleid vaak verder kijkt dan wat anderen beweren, maar juist als je dat doet moet je toch de conclusie komen dat het veelal complete bullshit is.
  woensdag 2 mei 2018 @ 18:50:50 #203
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_178896692
quote:
0s.gif Op woensdag 2 mei 2018 18:43 schreef MatthijsDJ het volgende:
Je leest ook vaak dat vaak de hoger opgeleiden anti vaccinatie zijn en ook bezig zijn met allerlei alternatieve behandelingen.

Nu snap ik dat je als hoger opgeleid vaak verder kijkt dan wat anderen beweren, maar juist als je dat doet moet je toch de conclusie komen dat het veelal complete bullshit is.
Hoger opgeleid betekend dus vooral dat mensen goed kunnen leren, niet dat ze zo slim zijn
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator woensdag 2 mei 2018 @ 18:52:13 #204
450551 crew  ChrisCarter
Ti Ta Toverland
pi_178896730
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
1s.gif Op woensdag 2 mei 2018 18:50 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Hoger opgeleid betekend dus vooral dat mensen goed kunnen leren, niet dat ze zo slim zijn
Bovendien kun je ingenieur in de bouwkunde zijn, dan weet je niet meteen iets over afweersystemen van het lichaam enzo ;)
  woensdag 2 mei 2018 @ 19:00:36 #205
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_178896883
quote:
1s.gif Op woensdag 2 mei 2018 18:52 schreef ChrisCarter het volgende:

[..]

Bovendien kun je ingenieur in de bouwkunde zijn, dan weet je niet meteen iets over afweersystemen van het lichaam enzo ;)
Iets zegt me dat een hoogopgeleide vaccinatieweigeraar niet zo vaak een ingenieur in de bouwkunde is maar eerder een HBO personeelsmanagement of vrijetijdsmanagement zal zijn, nog afgezien van hbo alternatieve geneeswijze
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_179015508
07-05-2018

Chinees geneesmiddel veroorzaakt hartritmestoornissen

Evodia-rutaecarpa.jpg

Een medicinale plant die vaak in de traditionele Chinese geneeskunde wordt gebruikt, kan ernstige hartritmestoornissen veroorzaken en in extreme gevallen zelfs tot de dood leiden. De reden: twee ingrediŽnten van de plant Evodia rutaecarpa remmen kaliumkanalen in de hartspier, zoals onderzoekers hebben vastgesteld. Dat zorgt dat de spier niet meer goed werkt en zelfs kan stoppen.

Plantgeneeskunde wordt over het algemeen als heilzaam en onschadelijk beschouwd. TheeŽn en medicinale kruiden verlichten klachten op een zachte manier en zonder bijwerkingen, geloven veel mensen. Maar deze veronderstelling is in sommige gevallen onzinnig omdat planten zeer giftige ingrediŽnten kunnen bevatten. AloŽ vera bevat bijvoorbeeld kankerverwekkende stoffen en de in Chinese geneeskunde zo populaire pijpbloem kan tumoren bevorderen.

Evodia past in dat rijtje, zeggen onderzoekers van de universiteit van het Oostenrijkse Wenen nu. De plant wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) voor verschillende aandoeningen, waaronder hoofdpijn, gastro-intestinale klachten, misselijkheid en braken, menstruatiestoornissen en aften.

Maar deze medicinale plant bevat twee ingrediŽnten die ernstige hartritmestoornissen kunnen veroorzaken, zelfs in zeer lage concentraties. Plotselinge hartstilstand kan dan binnen tien minuten na het innemen optreden. Omdat Chinese medicinale producten aan minder strenge controles onderworpen zijn dan normale geneesmiddelen en meestal zonder goedkeuring op de markt komen, kan dit een niet-herkende bedreiging voor patiŽnten vormen.

Het is echter nog steeds onduidelijk wat de concentratie van deze potentieel gevaarlijke stoffen in thee en kruidenpreparaten is. Voorlopig pleiten de wetenschappers daarom voor verhoogde waakzaamheid met betrekking tot mogelijke aritmogene effecten van Evodia-preparaten. PatiŽnten met een hartaandoening zouden dergelijke middelen in ieder geval niet moeten gebruiken, schrijven de onderzoekers in het vakblad Pharmacological Research.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')