FOK!forum / Wetenschap & Technologie / Boeken om mee te beginnen
Hsalszondag 18 februari 2018 @ 21:20
Hallo,

Ik ben erg gemotiveerd om astronomische dingen te gaan leren, maar ik ben nog echt een leek op dit gebied. Laten we zeggen dat de laatste keer lang geleden was dat ik uberhaupt iets met natuurkunde heb gedaan. Nu zou ik graag wat boeken willen aanschaffen om een basis te leggen in de astronomie. Welke boeken zouden jullie me aanraden?

Groeten
KennyPowerszondag 18 februari 2018 @ 21:57
vwo wiskunde
daarna calculus en lineaire algebra
Sigaartjezondag 18 februari 2018 @ 22:02
Sterrengids 2018
En Handboek sterrenkunde van Govert Schilling.
Sigaartjezondag 18 februari 2018 @ 22:16
Komt er nog een telescoopje om de hoek kijken?
Haushoferdinsdag 20 februari 2018 @ 08:48
De boeken van Govert Schilling zijn erg mooi, inderdaad. Ik heb laatst nog zijn "Deep Space" gekocht voor een tientje, dat zijn wel boeken die je enthousiast maken :)
Sigaartjedinsdag 20 februari 2018 @ 09:21
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 februari 2018 08:48 schreef Haushofer het volgende:
De boeken van Govert Schilling zijn erg mooi, inderdaad. Ik heb laatst nog zijn "Deep Space" gekocht voor een tientje, dat zijn wel boeken die je enthousiast maken :)
Ja, heb ik ook, inderdaad erg mooi.
Maar TS wat wil je nu precies?
Het Handboek sterrenkunde geeft een inleiding op sterrenkunde in het algemeen. De sterrengids is een mooie aanvulling in wat je dit jaar allemaal kunt zien. In combinatie met het Handboek kun je leren sterrenbeelden te herkennen. De sterrengids heeft ook hoofdstukken waarin elementaire zaken van hemelmechanica worden uitgelegd zoals coordinaten en tijd. Ik vond het heel erg waardevol.

Nog een opmerking over telescopen: verwacht niet dat je in amateurtelescopen de beelden terugziet van foto's die je in boeken ziet. Dat is een veelgemaakte foute verwachting.
Daarnaast is het zoeken naar objecten echt een uitdaging. Natuurlijk vind je de Orionnevel en de Pleiaden direct (en Jupiter en Saturnus) en het zijn ook gelijk prachtige objecten. Maar voor het opzoeken van een sterrenstelsel komt er wel meer bij kijken. De vuistregel is dat je op een waarnemingsavond voor de helft succes hebt bij het zoeken, maar daar leer je van. Je ziet ook bij sterrenstelsels vaak ook een wazig wolkje in je kijker, geen hele spiraalnevels met allerlei lichtgolven op de foto's. De foto's zijn vaak met belichtingstijden van uuuurrreen genomen.
TagForcedinsdag 20 februari 2018 @ 12:46
Niet zozeer een boek, maar de cursus "Understanding the Universe: An Introduction to Astronomy, 2nd Edition" van The Teaching Company met Alex Filippenko was voor mij een mooie.

De beste man is een beetje een Sheldon qua humor, maar daar moet je even langs kijken. Hij weet wel prima uit te leggen, van begin tot eind, hoe het allemaal werkt, en wat het allemaal is wat je ziet. Het zijn 96 lectures van een half uur, met visuals die echt ongeveer alle aspecten van het universum belichten. Ook de basis natuurkunde komt voorbij om te helpen met verklaren waarom dingen gebeuren.

Het begint met een kleine toer van het heelal, om vervolgens het zonnestelsel onder de loep te nemen, uit te leggen hoe licht werkt, en langzaamaan ga je steeds verder weg en komen er steeds exotischer dingen aan bod (van zon tot zwart gat, van zonnestelsel tot big bang).

Sowieso, als je visueel ingesteld bent, kan ik je voor allerlei wetenschappelijke zaken de cursussen van The Teaching Company aanraden. Worden gegeven door vooraanstaande profs, en leggen alles heel netjes en begrijpelijk uit.
Kapitein_Scheurbuikdinsdag 6 maart 2018 @ 14:56
A brief history of Time
- Stephen Hawking -

Heerlijk compact en begrijpelijk geschreven boekje.