abonnement Unibet Coolblue
pi_177124603
Cycloon stevent af op Tonga

NUKU'ALOFA - De eilandengroep Tonga in de Stille Oceaan zet zich schrap voor de cycloon Gita, die een kracht van 4 of 5 op de schaal van Saffir-Simpson heeft. Alleen hulpdiensten mogen in de hoofdstad Nuku'alofa tot dinsdagmorgen buiten komen en in het land is de noodtoestand uitgeroepen.

De storm is naar verwachting de zwaarste die Tonga ooit heeft getroffen. Het hoofdeiland krijgt windvlagen met snelheden van 200 kilometer per uur te verduren. De bewoners nemen voorzorgsmaatregelen door ramen af te dekken en kokosnoten uit de bomen te halen.

Hulpdiensten in het nabijgelegen Nieuw-Zeeland maken zich op om te hulp te schieten. ,,Als Gita aan land komt kunnen we verwachten dat huizen vernietigd worden en er schade ontstaat aan wegen en de oogst'', zei een woordvoerder tegen The New Zealand Herald.

https://www.telegraaf.nl/(...)oorzorg-uit-de-bomen

pi_177124687
Foto's van Samoa waar de cycloon eerder overheen is getrokken..







pi_177140885


quote:
Powerful Cyclone Gita caused widespread damage to parts of Samoa and American Samoa last week before targeting Tonga Monday night into Tuesday.

An emergency declaration was made by the governor of American Samoa which was approved by President Donald Trump allowing aid to be distributed to the island territory.

Flooding and power outages were widespread across Tutuila, including the capital of Pago Pago where rainfall in excess of 150 mm (6 inches) was reported.

In Samoa there were no immediate reports of injury or death from the cyclone, according to Radio New Zealand.

More than 350 mm (14 inches) of rain fell in the capital city of Apia from Friday into Saturday. Widespread flooding was reported along with damage to buildings from strong winds.

Niue was next in the path of Gita; however, the island was largely spared as Gita passed east and south of the island nation Sunday into Monday.

Rainfall of 25-50 mm (1-2 inches) was reported along with wind gusts of tropical storm force.

Gita continued to strengthen as it turned westward and approached Tonga Monday night into Tuesday.

The center of the storm passed just south of Tonga unleashing damaging winds, flooding rain and inundating storm surge on Tongatapu and ʻEua.

At its closest approach to Tonga, Gita was equal to a Category 4 hurricane in the Atlantic and east Pacific oceans with sustained winds of 232 km/h (144 mph).

There are early reports of homes being destroyed and widespread power outages, according to Radio New Zealand.

The Tonga Met office was damaged, forcing forecasters to take shelter and shift warning responsibilities to the Fiji Met Service.

https://www.accuweather.c(...)oa-to-tonga/70004132
.
pi_177141081
Na Tonga koerst deze cycloon richting Australië, maar buigt ruim voor het eiland af en zet vervolgens koers richting Nieuw Zeeland.

pi_177145129
Sterkste cycloon in zestig jaar laat spoor van vernieling achter in Tonga


De tropische cycloon Gita heeft een spoor van vernieling achtergelaten in Tonga, de eilandengroep ongeveer 2.000 kilometer ten noordoosten van Nieuw-Zeeland. Het parlementsgebouw op het hoofdeiland is met de grond gelijk gemaakt. Dat zeggen de autoriteiten dinsdag.

De hulpdiensten van Tonga zeggen dat ze alle moeite hebben om naar buiten te gaan en de schade op te meten van de cycloon van categorie 4, die Tongatapu trof, waar hoofdstad Nuku'alofa ligt, om ongeveer middernacht (12 uur 's middags in België).

Aanhoudende winden bereikten snelheden van meer dan 230 kilometer per uur. Daken werden van huizen geblazen, kerken en huizen raakten beschadigd, bomen en elektriciteitsleidingen werden omgeblazen. Op het hele eiland waren er overstromingen, zo blijkt uit foto's op sociale media. Of er dodelijke slachtoffer zijn gevallen, is voorlopig niet bevestigd.

Het Britse Meteorologische Instituut zegt dat Gita de sterkste cycloon was in Tongatapu in zestig jaar. Ook het gebouw van Tonga's meteorologische dienst zelf liep aanzienlijke schade op. Er werd daarom aan de autoriteiten van Fiji gevraagd de taken over te nemen.

'Het was en vreselijke nacht', zei Graham Kenna dinsdag, een verantwoordelijke van Tonga's National Emergency Management Office (NEMO). 'Ik doe al dertig jaar aan rampenbestrijding en dit was de meest angstaanjagende nacht die ik ooit heb gehad. Het was vreselijk.'

Tonga riep honderden militairen op voor de schoonmaak. De hulpdiensten zeggen dat ongeveer zeventig procent van de bevolking in Tongatapu getroffen is, waar ongeveer 70.000 mensen wonen.

Voedsel en water zouden een ernstig probleem zijn. De elektriciteit is afgesneden uit voorzorg. In het stadscentrum geldt een uitgaansverbod. De cycloon is nu op weg naar Fiji's zuidelijke Lau-eilanden.

http://www.knack.be/nieuw(...)e-normal-963745.html
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')