abonnement Unibet Coolblue
pi_176935600
Zijn hier mensen waarvan één van hun ouders of allebei autisme hebben? Hoe hebben jullie dat beleefd?

-------

Overigens is dit niet bedoeld om kwaad te spreken over mensen die autisme hebben. Dat is namelijk iets waar je niks aan kan doen.

Dit topic is evenmin bedoeld om te stellen dat mensen met ASS geen goede ouders zouden kunnen zijn. En zeker niet om te zeggen dat ze gesteriliseerd zouden moeten worden.

Het gaat over hoe kinderen van het hebben beleefd.

Misschien worden er schrijnende verhalen gepost. Als jij autisme hebt en je leest het, bedenk dan dat dit niet over jou gaat! Ieder mens is anders en elke situatie is ook anders.

Mocht het gebeuren dat jij je hierdoor rot gaat voelen, vertel dat dan gerust en blijf er niet alleen over piekeren. Als je er erg boos door wordt, is het wellicht wel verstandig te spuien in het ASS-topic of in een ander topic dan dit, omdat anders twee onderwerpen door elkaar gaan lopen en dan krijg je strijd waar niemand iets aan heeft. Als je gewoon vragen hebt die hierop aansluiten of je wilt er rustig wat over zeggen, dan zou je dat wel hier kunnen doen.

Nogmaals: probeer dit niet te interpreteren als aanval op jou. Als je ondanks dat ik dit zeg je je toch gekwetst voelt, is dat overigens niet gek, want gevoel en verstand zijn twee verschillende dingen die niet altijd in verhouding tot elkaar staan.

http://www.kindvanauti.nl
  zaterdag 3 februari 2018 @ 21:18:26 #2
264429 Keep_Walking
N'ja... leven gaat door
pi_176936028
Goed topic. Ben benieuwd.
To truly try means to accept God's love, his healing, to accept the world can be ugly, but your heart doesn't have to be."
  zaterdag 3 februari 2018 @ 21:23:05 #3
474362 Sadcopter
Is er leven op Pluto?
pi_176936151
Volgens mij heeft mijn moeder een vorm van autisme. En ze is ook de 70 gepasseerd. Haar kinderachtige (pest-)trekken worden naar waarschijnlijkheid alleen maar erger. Mijn grootste probleem met dat mens is dat ze 0 kan inleven in anderen. Hoe erg een ander het ook heeft. Ik, mn broertjes, anderen. Ze blijft je de schuld toeschuiven. Erger nog het is alleen dan dat ze je ahw. extra op je wonden inwrijft. Ipv medeleven houd ze er bijna van om kil en hard te doen. Zeer sadistische natuur heeft dat mens. Ze lijkt wel een fokker.

Ook belt ze op om ruzie te maken. Ze belt bijv. op met de shitvraag of ik 'het geld' wel heb ontvangen. Omdat ik niet per direkt terugbel dat het geld op mn rekening staat belt ze me plat. Als Ze me te pakken krijgt en ik zucht gaat ze los. En hangt ze op. Ze doet het erom. Heel moeilijk. Het is een soort dementie bij haar.
  zaterdag 3 februari 2018 @ 21:26:21 #4
179075 hugecooll
Deelt corrigerende tikken uit
pi_176936263
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 februari 2018 21:23 schreef Sadcopter het volgende:
Volgens mij heeft mijn moeder een vorm van autisme. En ze is ook de 70 gepasseerd. Haar kinderachtige (pest-)trekken worden naar waarschijnlijkheid alleen maar erger. Mijn grootste probleem met dat mens is dat ze 0 kan inleven in anderen. Hoe erg een ander het ook heeft. Ik, mn broertjes, anderen. Ze blijft je de schuld toeschuiven. Erger nog het is alleen dan dat ze je ahw. extra op je wonden inwrijft. Ipv medeleven houd ze er bijna van om kil en hard te doen. Zeer sadistische naf
tuur heeft dat mens. Ze lijkt wel een fokker.
Klinkt niet direct als het beeld dat ik heb bij autisme
pi_176936358
Ik vermoed dat mijn pa een of andere variant heeft. Slecht oogcontact tijdens het praten, sociaal onhandig, kan niet werken in een afgesloten omgeving maar alleen buiten.

Hij is ondanks dat wel een enorm slimme en behulpzame man, en ik zou hem voor geen goud willen missen.
pi_176937532
De rigide patronen en dagelijkse routines zijn lastig. Omdat er geen ruimte is voor verandering. Maar bijkomende problemen als gevolg van het autisme zijn lastiger dan het autisme zelf. En gebrek aan wederkerigheid of tonen van emoties en dergelijke.
pi_176937787
Mijn situatie:

Mijn moeder is autistisch. Dit is nog niet officieel gediagnosticeerd, maar er zijn zoveel aanwijzingen dat hierover niet getwijfeld hoeft te worden. Ze vindt hulp aanvaarden en over haar gevoelens praten sowieso heel eng. Vorig jaar was het bijna gelukt dat ze getest zou worden. Het lukte mij om haar te overtuigen naar de huisarts te gaan. Het gaf haar ontzettend veel stress en ze was heel erg boos op mij, maar omdat ze wel begrijpt dat ik dat wil omdat ik mij zorgen maak, stemde ze in. Het gaat niet goed met haar en ze verzorgt zichzelf en haar huishouden slecht, dus om die reden wil ik graag dat er hulp komt. Als die hulp er niet komt, dan blijven mensen achter haar rug om roddelen of ze geven haar allemaal verschillende goede doch kortzichtige raad waar ze alleen maar van in de war raakt. Ze zit niet te wachten op mensen die maar blijven aandringen dat ze op Facebook etc moet komen etc. Daarom denk ik dat het goed is dat er een coach komt die haar kan helpen te leven op de manier die ze zelf het prettigst vindt, maar wel in de gaten blijft houden of het goed gaat met haar zelfzorg etc.

Haar eigen huisarts was er niet, maar de vervangster was zowel begripvol naar haar als naar mij. Tot mijn positieve verrassing leek mijn moeder het heel fijn te vinden dat iemand wel oprechte belangstelling in haar toonde. Ik vond dat heel mooi om te zien en ik hoopte dat het balletje ging rollen.

Helaas gooide haar eigen huisarts roet in het eten. Mijn moeder heeft weinig zelfreflectie en heeft weinig inzicht in haar problemen. Dus zei ze tegen haar eigen huisarts "ik ben hier omdat mijn zoon dat wilt". Dat mens heeft geloof ik al de pik op mij, dus kwam ze met dat ik haar leven domineer, dat ze niks autistisch aan haar kan zien (alsof dat persé meteen zichtbaar moet zijn) en dat mijn moeder naar de huisartsenpsycholoog kan als ze daar zelf behoefte aan heeft. Dat laatste is nou verdomme het probleem: ze zoekt geen hulp op momenten dat ze die wel nodig heeft! Ik heb een keer meegemaakt dat bijna haar huis was afgefikt toen ze in slaap was gevallen terwijl er eten op het fornuis stond te koken.

Ik denk dat haar broer en haar twee zussen ook autisme hebben. Mijn oom is erg op zichzelf, maar hij is tevreden met zijn leven, dus dit zie ik persoonlijk niet als probleem. Haar twee zussen zijn beiden getrouwd met een heel sociale en ondernemende man, dus die vullen hun aan en dat gaat goed.

Mijn moeder had de pech dat mijn vader alleen maar werkte en verder gewoon deed waar hij zin in had. Mijn opvoeding liet hij geheel aan haar over. Mijn moeder vond dat hij zijn enige zoon - mij dus - verwaarloosde. Ze probeerde dat te compenseren. Mijn moeder heeft echt heel veel voor mij gedaan! Aan haar inzet valt niks te verwijten, want wat betreft oprechte moederliefde is zij het ultieme voorbeeld.

Achteraf terugkijkend naar toen herinner ik mij wel dat ze zich ontzettend ongemakkelijk en zenuwachtig voelde als ze bijvoorbeeld meehielp met rijden tijdens schoolreisjes. Dus het feit dat ze het überhaupt deed is wel erg aan haar te prijzen!

Met mij was ook iets aan de hand. Dat blijkt ADHD te zijn, maar dat werd aangezien voor autisme. Mensen zeiden mijn moeder dat ik een raar apart kind was en mijn moeder zei dat vervolgens tegen mij. Nog steeds snapt ze gewoon niet dat dat heel erg kwetsend voor mij was en dat ik daar nog steeds een heel erg minderwaardigheidscomplex aan heb overgehouden. Dit is trouwens één van de aanwijzingen waaruit ikzelf vermoed dat het bij haar autisme is: dingen die ze niet kan bevatten of begrijpen neemt ze gewoon over van anderen.

Toen ik 12 was, besloot mijn vader van haar te scheiden en met een andere vrouw verder te gaan. Tijdens diezelfde periode verloor ze haar beide ouders. Begrijpelijk dat ze daar helemaal kapot van raakte. Ze heeft veel te weinig steun gekregen van haar eigen familie. Nota bene de ouders van mijn vader waren samen met iemand anders de enigen die uit zichzelf regelmatig vroegen hoe het met haar was en haar bleven bezoeken. Mijn vader voelde en voelt zich nog steeds wel schuldig dat hij haar verwaarloosde, dus hij blijft haar financieel ondersteunen en haar belastingen doen. Heel veel mensen prijzen dat in hem, maar ik zie dat anders. Ik denk dat hij dat onder anderen doet voor zijn eigen ego, namelijk dat zijn ex hem nog steeds nodig heeft en dat hij het toch allemaal zo fantastisch heeft opgelost. Maar hij ontneemt haar daarmee wel de gelegenheid om van hem los te kunnen komen. Ze blijft hiermee de hoop koesteren dat hij nog van haar houdt.

Ik denk persoonlijk dat ze het gevoel dat ze belazerd is en zich aan haar lot overgelaten voelt verwardt met het idee dat ze nog van mijn vader houdt. Als ik met haar probeer te praten, houdt ze dat af. Ik zie aan haar dat het haar anders zou overspoelen. Rationeel kan ze het ergens wel begrijpen. Maar nadenken over de situatie en zich nieuwe mogelijkheden in haar leven voorstellen lukt haar niet. Dat geeft 'error' in haar hoofd. Ze klampt zich vast aan alles wat nog vertrouwd voor haar is. Om de gevoelens de baas te kunnen, begon ze met drinken. Ik heb haar heel vaak horen zeggen dat ze eigenlijk niet meer wilt leven en alleen voor er geen einde aan maakt.

Ze is nu 66. Drinken doet ze niet meer en relatief gaat het goed met haar. Maar alles heeft zijn diepe sporen op haar achtergelaten. Ze ziet er oud uit voor haar leeftijd. Ik gun haar een beter leven en omdat ze mij nooit heeft laten vallen, wil ik haar ook helpen. We botsen heel erg. Ik heb veel behoefte aan nieuwe impulsen, maar zij wil die juist ontwijken. Ik kan nooit 100% contact met haar krijgen. Ik moet continu vechten tegen een monoloog. Ik weet dat ik rustig moet blijven, maar dat lukt mij niet als ik elke keer in alles word tegengehouden en ze echt overal tot in de kleinste dingetjes heel dwars reageert. Ik moet altijd meegaan in haar beleving. Als het mij teveel wordt, dan raakt zij daarvan overstuur.

Het ergste vind ik het onbegrip van de omgeving. Dat mensen niet weten wat autisme inhoudt, dat kan ik ze niet verwijten. Als ik ze vertel dat ik autisme vermoed, zouden ze bijvoorbeeld wat informatie erover kunnen lezen en bekijken of ze daar wat herkennen in haar. Maar in plaats daarvan hebben ze meteen hun oordeel al klaar. De meesten zeggen dat mijn moeder gewoon depressief is en te slap om aan zichzelf te werken. En dat ik aan autisme denk, komt volgens hen omdat ikzelf ook op autisme zou worden getest, dus daarom zou ik dus denken dat iedereen met problemen ook autisme heeft. Zo godverdomme onbeschoft!!! Zowel respectloos naar mij als naar haar.
pi_176937818
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 februari 2018 21:01 schreef PabstBlueRibbon het volgende:
Zijn hier mensen waarvan één van hun ouders of allebei autisme hebben? Hoe hebben jullie dat beleefd?

-------

Overigens is dit niet bedoeld om kwaad te spreken over mensen die autisme hebben. Dat is namelijk iets waar je niks aan kan doen.

Dit topic is evenmin bedoeld om te stellen dat mensen met ASS geen goede ouders zouden kunnen zijn. En zeker niet om te zeggen dat ze gesteriliseerd zouden moeten worden.

Het gaat over hoe kinderen van het hebben beleefd.

Misschien worden er schrijnende verhalen gepost. Als jij autisme hebt en je leest het, bedenk dan dat dit niet over jou gaat! Ieder mens is anders en elke situatie is ook anders.

Mocht het gebeuren dat jij je hierdoor rot gaat voelen, vertel dat dan gerust en blijf er niet alleen over piekeren. Als je er erg boos door wordt, is het wellicht wel verstandig te spuien in het ASS-topic of in een ander topic dan dit, omdat anders twee onderwerpen door elkaar gaan lopen en dan krijg je strijd waar niemand iets aan heeft. Als je gewoon vragen hebt die hierop aansluiten of je wilt er rustig wat over zeggen, dan zou je dat wel hier kunnen doen.

Nogmaals: probeer dit niet te interpreteren als aanval op jou. Als je ondanks dat ik dit zeg je je toch gekwetst voelt, is dat overigens niet gek, want gevoel en verstand zijn twee verschillende dingen die niet altijd in verhouding tot elkaar staan.

http://www.kindvanauti.nl
Reactie op PabstBlueRibbon:
quote:
2s.gif Op zaterdag 3 februari 2018 20:56 schreef magnetronkoffie het volgende:

[..]

Misschien moet je het hele idee van autisme eens loslaten, tis een obsessie voor je geworden en niet een autistische obsessie.

je maakte zelfs een topic aan met als TT R&P / Onderzoek autisme positief, wat sterk misleidend was.
Je bent een zweefkop en misschien ook een romanticus, maar je bent niet realistisch en wilt veel te graag ergens bij horen.

Ik vond je hoge kling-on gehalte niet alleen irritant, maar het belemmert ook je zoektocht naar jouw -ik-.
Iets hiermee te maken?

En beter vul je ook niet zoveel in, wat een hoop escape-clausules bouw je in _O-
quote:
Dit topic is evenmin bedoeld om te stellen dat mensen met ASS geen goede ouders zouden kunnen zijn. En zeker niet om te zeggen dat ze gesteriliseerd zouden moeten worden.

Misschien worden er schrijnende verhalen gepost. Als jij autisme hebt en je leest het, bedenk dan dat dit niet over jou gaat! Ieder mens is anders en elke situatie is ook anders.

Mocht het gebeuren dat jij je hierdoor rot gaat voelen, vertel dat dan gerust en blijf er niet alleen over piekeren. Als je er erg boos door wordt, is het wellicht wel verstandig te spuien in het ASS-topic of in een ander topic dan dit, omdat anders twee onderwerpen door elkaar gaan lopen en dan krijg je strijd waar niemand iets aan heeft.

Nogmaals: probeer dit niet te interpreteren als aanval op jou. Als je ondanks dat ik dit zeg je je toch gekwetst voelt, is dat overigens niet gek, want gevoel en verstand zijn twee verschillende dingen die niet altijd in verhouding tot elkaar staan.
je link zegt me niks.

Voel je je gekwetst door je moeder?
pi_176937835
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 februari 2018 21:29 schreef Lokasenna het volgende:
Ik vermoed dat mijn pa een of andere variant heeft. Slecht oogcontact tijdens het praten, sociaal onhandig, kan niet werken in een afgesloten omgeving maar alleen buiten.

Hij is ondanks dat wel een enorm slimme en behulpzame man, en ik zou hem voor geen goud willen missen.
Je vermoedt 't bij jezelf niet?
pi_176938065
quote:
5s.gif Op zaterdag 3 februari 2018 22:23 schreef magnetronkoffie het volgende:

[..]

Je vermoedt 't bij jezelf niet?
Enigszins, maar vind het moeilijk om te onderscheiden of dat gedrag aangeleerd is via hem, of dat het nu eenmaal in de genen zit.
pi_176938109
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 februari 2018 22:32 schreef Lokasenna het volgende:

[..]

Enigszins, maar vind het moeilijk om te onderscheiden of dat gedrag aangeleerd is via hem, of dat het nu eenmaal in de genen zit.
Misschien beide?
pi_176938111
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 februari 2018 21:26 schreef hugecooll het volgende:

[..]

Klinkt niet direct als het beeld dat ik heb bij autisme
Ik kan er wel autisme in zien hoor. Iedereen met autisme heeft een andere persoonlijkheid.

Er wordt vaak gezegd dat iemand autistisch is, maar autisme HEEFT iemand.

Waarschijnlijk compenseert zijn moeder het met een narcistische houding.

Ik herken dat 'demente' ook in mijn moeder. Dat is vooral het ergst als ze slecht in haar vel zit. Dan gebeuren er dingen waar ik mij echt zorgen over maak en denk "wat gaat er nou gebeuren"!

Ik weet hoe kut het is. Ik heb dan het geluk dat mijn moeder als persoon heel zorgzaam en betrokken is. Ze heeft wel inlevingsvermogen, maar daar 'zitten gaten in'. Sommige dingen snapt ze, maar andere dingen weer totaal niet.
pi_176938141
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 februari 2018 22:33 schreef PabstBlueRibbon het volgende:

[..]

Ik kan er wel autisme in zien hoor. Iedereen met autisme heeft een andere persoonlijkheid.

Er wordt vaak gezegd dat iemand autistisch is, maar autisme HEEFT iemand.

Waarschijnlijk compenseert zijn moeder het met een narcistische houding.

Ik herken dat 'demente' ook in mijn moeder. Dat is vooral het ergst als ze slecht in haar vel zit. Dan gebeuren er dingen waar ik mij echt zorgen over maak en denk "wat gaat er nou gebeuren"!

Ik weet hoe kut het is. Ik heb dan het geluk dat mijn moeder als persoon heel zorgzaam en betrokken is. Ze heeft wel inlevingsvermogen, maar daar 'zitten gaten in'. Sommige dingen snapt ze, maar andere dingen weer totaal niet.
Narcisme als soort coping zou best kunnen. Maar ik lees ook niet direct autistische kenmerken. Kan ook gewoon een gemeen en narcistisch karakter zijn.
pi_176938153
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 februari 2018 22:33 schreef -Strawberry- het volgende:

[..]

Misschien beide?
Waarschijnlijk.
pi_176938329
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 februari 2018 22:32 schreef Lokasenna het volgende:

[..]

Enigszins, maar vind het moeilijk om te onderscheiden of dat gedrag aangeleerd is via hem, of dat het nu eenmaal in de genen zit.
Tis ook lastig als je verder geen of te weinig vergelijkingsmateriaal hebt.
De laatste keer dat we hebben gemeet, wist ik veeeel minder over autisme bij vrouwen dan nu, maar als ik nu terug denk (moet dan wel op m'n meer langetermijngeheugen afgaan wat (gezien de context) wat minder betrouwbaar is) zou 't me niet veel verbazen.
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 februari 2018 22:33 schreef -Strawberry- het volgende:

[..]

Misschien beide?
Ik bedoel niet het (aangeleerde) gedrag, maar de (genetische) kern.

Het aangeleerde deel is maar een masker.

[ Bericht 0% gewijzigd door magnetronkoffie op 03-02-2018 22:54:15 ]
pi_176938538
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 februari 2018 22:35 schreef -Strawberry- het volgende:

[..]

Narcisme als soort coping zou best kunnen. Maar ik lees ook niet direct autistische kenmerken. Kan ook gewoon een gemeen en narcistisch karakter zijn.
Kan idd ook heel goed.

Een narcist heeft de sociale antenne wel en gebruikt dat nou juist om de ander pijn te doen. Als je echt voelt dat die ander expres dat soort opmerkingen maakt om je naar beneden te trappen, is het waarschijnlijk geen autisme maar narcisme.
pi_176938559
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 februari 2018 22:12 schreef -Strawberry- het volgende:
De rigide patronen en dagelijkse routines zijn lastig. Omdat er geen ruimte is voor verandering. Maar bijkomende problemen als gevolg van het autisme zijn lastiger dan het autisme zelf. En gebrek aan wederkerigheid of tonen van emoties en dergelijke.
De rigide patronen betreffen hier vooral de dagelijkse routine. Maar kijk ik naar de wat mee brede kijk, dan zie ik autisten juist als ruimdenkender en meer open voor nieuwe dingen die zelfs een fundamentele verandering van de kijk op de maatschappij. Als ik kijk naar autisten, zit er bijvoorbeeld veel minder homofobie en minder vastgeroeste maatschappelijke normen en waarden dan bij niet-autisten.

Homo/hetero/bi? Kan ze meestal niet zoveel schelen want het gaat ze vaker meer om de persoon.

Er is wel ruimte voor verandering, maar die ruimtes zie je zelf niet omdat jij daar juist meer rigide bent. Dus bestaat het niet. Maar daarmee doe je mensen die wel ruimdenkender zijn daar waar jij rigide denkt, tekort.

Gebrek aan wederkerigheid zie ik niet. Het uit zich op een andere manier, maar een manier die jij misschien als kil of zou zou ervaren. Maar dat is misschien meer omdat je 't niet op die manier gewend bent.

Autisten tonen net zoveel emotie, maar ze doen dat op een minder extreme manier. Je moet meer letten op subtiele signalen (wat hier helpt is als je de ander al aardig goed persoonlijk kent), maar die signalen worden makkelijk gemist als je niet weet waarop je moet letten en als je sowieso minder gevoelig bent.
Ik weet waarover ik 't heb, ik vind je best wel kortzichtig oordelen over autisme. Ga er maar vanuit dat ik er ondertussen veel meer over weet dan jij.

Zelf ervaar ik het grootste probleem van autisme nog de (soms extreme) gevoeligheid, ook voor prikkels. 40 uur/week werken? Hoe?!? :'(
pi_176938611
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 februari 2018 22:53 schreef magnetronkoffie het volgende:

[..]

De rigide patronen betreffen hier vooral de dagelijkse routine. Maar kijk ik naar de wat mee brede kijk, dan zie ik autisten juist als ruimdenkender en meer open voor nieuwe dingen die zelfs een fundamentele verandering van de kijk op de maatschappij. Als ik kijk naar autisten, zit er bijvoorbeeld veel minder homofobie en minder vastgeroeste maatschappelijke normen en waarden dan bij niet-autisten.

Homo/hetero/bi? Kan ze meestal niet zoveel schelen want het gaat ze vaker meer om de persoon.

Er is wel ruimte voor verandering, maar die ruimtes zie je zelf niet omdat jij daar juist meer rigide bent. Dus bestaat het niet. Maar daarmee doe je mensen die wel ruimdenkender zijn daar waar jij rigide denkt, tekort.

Gebrek aan wederkerigheid zie ik niet. Het uit zich op een andere manier, maar een manier die jij misschien als kil of zou zou ervaren. Maar dat is misschien meer omdat je 't niet op die manier gewend bent.

Autisten tonen net zoveel emotie, maar ze doen dat op een minder extreme manier. Je moet meer letten op subtiele signalen (wat hier helpt is als je de ander al aardig goed persoonlijk kent), maar die signalen worden makkelijk gemist als je niet weet waarop je moet letten en als je sowieso minder gevoelig bent.
Ik weet waarover ik 't heb, ik vind je best wel kortzichtig oordelen over autisme. Ga er maar vanuit dat ik er ondertussen veel meer over weet dan jij.

Zelf ervaar ik het grootste probleem van autisme nog de (soms extreme) gevoeligheid, ook voor prikkels. 40 uur/week werken? Hoe?!? :'(
Ik heb het niet over alle autisten hè. Gewoon mijn ervaring in deze.
pi_176938682
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 februari 2018 22:56 schreef -Strawberry- het volgende:

[..]

Ik heb het niet over alle autisten hè.
Waar heb je 't eigenlijk over?
quote:
Gewoon mijn ervaring in deze.
En wat is deze ervaring waard dan? Hoe realistisch is deze denk je?

Misschien een idee om 't wat duidelijker te specificeren? De algemene dingen die je hebt benoemd, (zie mijn feedback daarop).
pi_176938719
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 februari 2018 22:59 schreef magnetronkoffie het volgende:

[..]

Waar heb je 't eigenlijk over?

[..]

En wat is deze ervaring waard dan? Hoe realistisch is deze denk je?

Misschien een idee om 't wat duidelijker te specificeren? De algemene dingen die je hebt benoemd, (zie mijn feedback daarop).
De topictitel?
pi_176938804
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 februari 2018 23:01 schreef -Strawberry- het volgende:

[..]

De topictitel?
Je gaf zelf aan dat jouw posts niets met autisme te maken hadden maar meer met wat uitzonderingsgevallen of zo?

Zelf heb ik meer de indruk dat je "de autist" meer als een soort hopeloos geval als deezer wilt zien, maar dan weet je niks (en hij was een troll, waarom had niemand dat door? :? ).
  zaterdag 3 februari 2018 @ 23:23:09 #22
463917 Buurtzwaan
Houdt van de polder
pi_176939084
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 februari 2018 22:21 schreef PabstBlueRibbon het volgende:
Mijn situatie:

Mijn moeder is autistisch. Dit is nog niet officieel gediagnosticeerd, maar er zijn zoveel aanwijzingen dat hierover niet getwijfeld hoeft te worden. Ze vindt hulp aanvaarden en over haar gevoelens praten sowieso heel eng. Vorig jaar was het bijna gelukt dat ze getest zou worden. Het lukte mij om haar te overtuigen naar de huisarts te gaan. Het gaf haar ontzettend veel stress en ze was heel erg boos op mij, maar omdat ze wel begrijpt dat ik dat wil omdat ik mij zorgen maak, stemde ze in. Het gaat niet goed met haar en ze verzorgt zichzelf en haar huishouden slecht, dus om die reden wil ik graag dat er hulp komt. Als die hulp er niet komt, dan blijven mensen achter haar rug om roddelen of ze geven haar allemaal verschillende goede doch kortzichtige raad waar ze alleen maar van in de war raakt. Ze zit niet te wachten op mensen die maar blijven aandringen dat ze op Facebook etc moet komen etc. Daarom denk ik dat het goed is dat er een coach komt die haar kan helpen te leven op de manier die ze zelf het prettigst vindt, maar wel in de gaten blijft houden of het goed gaat met haar zelfzorg etc.

Haar eigen huisarts was er niet, maar de vervangster was zowel begripvol naar haar als naar mij. Tot mijn positieve verrassing leek mijn moeder het heel fijn te vinden dat iemand wel oprechte belangstelling in haar toonde. Ik vond dat heel mooi om te zien en ik hoopte dat het balletje ging rollen.

Helaas gooide haar eigen huisarts roet in het eten. Mijn moeder heeft weinig zelfreflectie en heeft weinig inzicht in haar problemen. Dus zei ze tegen haar eigen huisarts "ik ben hier omdat mijn zoon dat wilt". Dat mens heeft geloof ik al de pik op mij, dus kwam ze met dat ik haar leven domineer, dat ze niks autistisch aan haar kan zien (alsof dat persé meteen zichtbaar moet zijn) en dat mijn moeder naar de huisartsenpsycholoog kan als ze daar zelf behoefte aan heeft. Dat laatste is nou verdomme het probleem: ze zoekt geen hulp op momenten dat ze die wel nodig heeft! Ik heb een keer meegemaakt dat bijna haar huis was afgefikt toen ze in slaap was gevallen terwijl er eten op het fornuis stond te koken.

Ik denk dat haar broer en haar twee zussen ook autisme hebben. Mijn oom is erg op zichzelf, maar hij is tevreden met zijn leven, dus dit zie ik persoonlijk niet als probleem. Haar twee zussen zijn beiden getrouwd met een heel sociale en ondernemende man, dus die vullen hun aan en dat gaat goed.

Mijn moeder had de pech dat mijn vader alleen maar werkte en verder gewoon deed waar hij zin in had. Mijn opvoeding liet hij geheel aan haar over. Mijn moeder vond dat hij zijn enige zoon - mij dus - verwaarloosde. Ze probeerde dat te compenseren. Mijn moeder heeft echt heel veel voor mij gedaan! Aan haar inzet valt niks te verwijten, want wat betreft oprechte moederliefde is zij het ultieme voorbeeld.

Achteraf terugkijkend naar toen herinner ik mij wel dat ze zich ontzettend ongemakkelijk en zenuwachtig voelde als ze bijvoorbeeld meehielp met rijden tijdens schoolreisjes. Dus het feit dat ze het überhaupt deed is wel erg aan haar te prijzen!

Met mij was ook iets aan de hand. Dat blijkt ADHD te zijn, maar dat werd aangezien voor autisme. Mensen zeiden mijn moeder dat ik een raar apart kind was en mijn moeder zei dat vervolgens tegen mij. Nog steeds snapt ze gewoon niet dat dat heel erg kwetsend voor mij was en dat ik daar nog steeds een heel erg minderwaardigheidscomplex aan heb overgehouden. Dit is trouwens één van de aanwijzingen waaruit ikzelf vermoed dat het bij haar autisme is: dingen die ze niet kan bevatten of begrijpen neemt ze gewoon over van anderen.

Toen ik 12 was, besloot mijn vader van haar te scheiden en met een andere vrouw verder te gaan. Tijdens diezelfde periode verloor ze haar beide ouders. Begrijpelijk dat ze daar helemaal kapot van raakte. Ze heeft veel te weinig steun gekregen van haar eigen familie. Nota bene de ouders van mijn vader waren samen met iemand anders de enigen die uit zichzelf regelmatig vroegen hoe het met haar was en haar bleven bezoeken. Mijn vader voelde en voelt zich nog steeds wel schuldig dat hij haar verwaarloosde, dus hij blijft haar financieel ondersteunen en haar belastingen doen. Heel veel mensen prijzen dat in hem, maar ik zie dat anders. Ik denk dat hij dat onder anderen doet voor zijn eigen ego, namelijk dat zijn ex hem nog steeds nodig heeft en dat hij het toch allemaal zo fantastisch heeft opgelost. Maar hij ontneemt haar daarmee wel de gelegenheid om van hem los te kunnen komen. Ze blijft hiermee de hoop koesteren dat hij nog van haar houdt.

Ik denk persoonlijk dat ze het gevoel dat ze belazerd is en zich aan haar lot overgelaten voelt verwardt met het idee dat ze nog van mijn vader houdt. Als ik met haar probeer te praten, houdt ze dat af. Ik zie aan haar dat het haar anders zou overspoelen. Rationeel kan ze het ergens wel begrijpen. Maar nadenken over de situatie en zich nieuwe mogelijkheden in haar leven voorstellen lukt haar niet. Dat geeft 'error' in haar hoofd. Ze klampt zich vast aan alles wat nog vertrouwd voor haar is. Om de gevoelens de baas te kunnen, begon ze met drinken. Ik heb haar heel vaak horen zeggen dat ze eigenlijk niet meer wilt leven en alleen voor er geen einde aan maakt.

Ze is nu 66. Drinken doet ze niet meer en relatief gaat het goed met haar. Maar alles heeft zijn diepe sporen op haar achtergelaten. Ze ziet er oud uit voor haar leeftijd. Ik gun haar een beter leven en omdat ze mij nooit heeft laten vallen, wil ik haar ook helpen. We botsen heel erg. Ik heb veel behoefte aan nieuwe impulsen, maar zij wil die juist ontwijken. Ik kan nooit 100% contact met haar krijgen. Ik moet continu vechten tegen een monoloog. Ik weet dat ik rustig moet blijven, maar dat lukt mij niet als ik elke keer in alles word tegengehouden en ze echt overal tot in de kleinste dingetjes heel dwars reageert. Ik moet altijd meegaan in haar beleving. Als het mij teveel wordt, dan raakt zij daarvan overstuur.

Het ergste vind ik het onbegrip van de omgeving. Dat mensen niet weten wat autisme inhoudt, dat kan ik ze niet verwijten. Als ik ze vertel dat ik autisme vermoed, zouden ze bijvoorbeeld wat informatie erover kunnen lezen en bekijken of ze daar wat herkennen in haar. Maar in plaats daarvan hebben ze meteen hun oordeel al klaar. De meesten zeggen dat mijn moeder gewoon depressief is en te slap om aan zichzelf te werken. En dat ik aan autisme denk, komt volgens hen omdat ikzelf ook op autisme zou worden getest, dus daarom zou ik dus denken dat iedereen met problemen ook autisme heeft. Zo godverdomme onbeschoft!!! Zowel respectloos naar mij als naar haar.
Ik merk als ik je post doorlees dat je graag wilt dat je moeder met autisme wordt gediagnosticeerd, omdat het voor jou haar gedrag laat verklaren. Wat nu als ze uiteindelijk niet wil meewerken voor wat voor reden dan ook met deze diagnose, kun je daar dan ook rust in vinden ? Ouders hebben natuurlijk door hun rol een grote invloed op hun kinderen en afstotend gedrag kan sporen op kinderen nalaten. Toch denk ik dat het niet zo slecht is om je moeder in eerste instantie gewoon als mens te zien ipv. zo achter een diagnose aan te gaan, al dan niet als een mens met ietwat eigenaardige trekjes.
pi_176939246
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 februari 2018 23:23 schreef Buurtzwaan het volgende:

[..]

Ik merk als ik je post doorlees dat je graag wilt dat je moeder met autisme wordt gediagnosticeerd, omdat het voor jou haar gedrag laat verklaren. Wat nu als ze uiteindelijk niet wil meewerken voor wat voor reden dan ook met deze diagnose, kun je daar dan ook rust in vinden ? Ouders hebben natuurlijk door hun rol een grote invloed op hun kinderen en afstotend gedrag kan sporen op kinderen nalaten. Toch denk ik dat het niet zo slecht is om je moeder in eerste instantie gewoon als mens te zien ipv. zo achter een diagnose aan te gaan, al dan niet als een mens met ietwat eigenaardige trekjes.
Misschien moet jij voortaan eens wat beter lezen en wat minder met aannames komen.
  zaterdag 3 februari 2018 @ 23:40:54 #24
463917 Buurtzwaan
Houdt van de polder
pi_176939321
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 februari 2018 23:35 schreef PabstBlueRibbon het volgende:

[..]

Misschien moet jij voortaan eens wat beter lezen en wat minder met aannames komen.
Ik lees prima, jij schrijft diktedrukte. Ik meen me bij een ander topic te herinneren dat jij dacht dat je autisme had en na een aantal tests bij de psycholoog bleek het wat anders te zijn. Zolang nog geen diagnose is gesteld kun je het alleen maar vermoeden, maar zeker weten doe je het niet. Vandaar mijn vraag, stel dat ze niet wil meewerken, het niet krijgt of wellicht een andere diagnose, wat dan ?

quote:
1s.gif Op zaterdag 3 februari 2018 22:21 schreef PabstBlueRibbon het volgende:
Mijn situatie:

Mijn moeder is autistisch. Dit is nog niet officieel gediagnosticeerd, maar er zijn zoveel aanwijzingen dat hierover niet getwijfeld hoeft te worden. Ze vindt hulp aanvaarden en over haar gevoelens praten sowieso heel eng. Vorig jaar was het bijna gelukt dat ze getest zou worden. Het lukte mij om haar te overtuigen naar de huisarts te gaan. Het gaf haar ontzettend veel stress en ze was heel erg boos op mij, maar omdat ze wel begrijpt dat ik dat wil omdat ik mij zorgen maak, stemde ze in. Het gaat niet goed met haar en ze verzorgt zichzelf en haar huishouden slecht, dus om die reden wil ik graag dat er hulp komt. Als die hulp er niet komt, dan blijven mensen achter haar rug om roddelen of ze geven haar allemaal verschillende goede doch kortzichtige raad waar ze alleen maar van in de war raakt. Ze zit niet te wachten op mensen die maar blijven aandringen dat ze op Facebook etc moet komen etc. Daarom denk ik dat het goed is dat er een coach komt die haar kan helpen te leven op de manier die ze zelf het prettigst vindt, maar wel in de gaten blijft houden of het goed gaat met haar zelfzorg etc.



[ Bericht 0% gewijzigd door Buurtzwaan op 03-02-2018 23:51:55 ]
pi_176939622
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 februari 2018 23:40 schreef Buurtzwaan het volgende:

[..]

Ik lees prima, jij schrijft diktedrukte. Ik meen me bij een ander topic te herinneren dat jij dacht dat je autisme had en na een aantal tests bij de psycholoog bleek het wat anders te zijn. Zolang nog geen diagnose is gesteld kun je het alleen maar vermoeden, maar zeker weten doe je het niet. Vandaar mijn vraag, stel dat ze het niet krijgt of wellicht een andere diagnose, wat dan ?

[..]

Als ze een andere diagnose krijgt. Ik vind het prima. Omdat er echt zo ontzettend veel aanwijzingen toch daarnaar refereren, vind ik autisme het meest logische. En omdat er een uitgebreid onderzoek voor nodig is om dat te kunnen vaststellen, komt er sowieso wat uit.

Je kan niet stellen dat er niks aan de hand is met een vrouw die nog steeds wegkwijnt n.a.v. een scheiding die 25 jaar geleden plaatsvond maar daar somehow in wilt blijven hangen. Het is trouwens wel verder in haar familie gediagnosticeerd, maar dan zijn het kleinkinderen van haar zussen. Een van haar zussen beweert zelf dat ze het heeft, maar net als mijn moeder is dat niet haar eigen mening maar neemt ze dat gewoon over van wat anderen tegen haar zeggen.

Tuurlijk zou ik er persoonlijk ook mee geholpen zijn als ze gediagnosticeerd word. Dat zou mijn situatie ook verklaren. En de reden waarom ik dat verklaard wil hebben, is omdat ik ondanks dat ik al twee jaar bij PsyQ zit nog steeds geen behandeling krijg, want "ze zijn op zoek naar een passende behandeling". En ik ben waarschijnlijk zo dwangmatig aan het piekeren, omdat het fokking zoveel pijn doet om je te realiseren dat de enige die van mij hield zich niet laat helpen, de rest bij voorbaat negatief over mij denkt. En er is een mooie wereld om mij heel met allemaal leuke aardige mensen, maar ik durf mij aan niemand te binden. En in plaats van behandeling staren behandelaars zich blind op oppervlakkige trekjes zoals "maakt moeilijk oogcontact", "schrijft lange mails en wijdt uit in zijn verwoording" dus hij zal wel autistisch zijn tot het tegendeel is bewezen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')