abonnement Unibet Coolblue
pi_176789811
Hallo allemaal :)

Ik ben iets meer dan een jaar op pad geweest, maar helaas moet ik weer echt nieuwe uitrusting aanschaffen. Tent, slaapzak, alles om weer te kunnen backpacken en te kunnen vrij kamperen.

Ik had altijd een vrij goedkope lichtgewicht tent met dito slaapzak en slaapmatje, maar behalve dat deze helemaal kapot zijn wil ik graag ook upgraden. Aangezien er een trip naar het noorden op de planning staat volgend jaar en er nog wel meer tripjes naar koudere gebieden gaan volgen is het prettig als zeker de slaapzak en tent hier toch wel tegen kunnen. Helaas ben ik het een beetje kwijt wat goede merken zijn en vooral ook waar ik op moet letten, dus wie o wie kan me hier enigszins bij helpen?

Daarnaast gaan er ook nog genoeg tripjes naar lekker warme gebieden volgen, dus is het handig als de tent wel open kan en vooral niet te benauwend is.

Budget kan altijd aangepast worden voor goed spul, maar enigszins redelijk prijzen zijn wel altijd prettig, want dan kan je weer meer uitgeven op reis :)

Heel belangrijk voor tent & slaapzak & matje: Ik ga veel kamperen dus het moet stevig zijn!
pi_176790290
Tenten:



(beide zelf niet getest)

Voor al je overige kampeervragen zou ik je verwijzen naar een grote outdoorspecialist, link in spoiler, vanwege reclame:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Google is your friend, abuse your friends
pi_176790808
quote:
0s.gif Op zondag 28 januari 2018 02:40 schreef mattie010 het volgende:
Aangezien er een trip naar het noorden op de planning staat volgend jaar
quote:
0s.gif Op zondag 28 januari 2018 02:40 schreef mattie010 het volgende:
en vooral ook waar ik op moet letten
Afhankelijk van het seizoen, let op of het insectengaas fijn genoeg is. In het Noorden heb je van die hele kleine steekvliegen, die door gaas heen gaan wat normale muggen wel tegenhoudt.
pi_176790816
Doe je zelf een lol en koop aparte spullen voor warm weer en voor koud. Dan hoef je niet in Spanje je dure dons gevulde winterslaapzak te mishandelen.

Zelf bestel ik het liefste bij:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Zorg wel even datje eerst de korting regelt. Vooral de service van Eric is geweldig.
  zondag 28 januari 2018 @ 10:03:25 #5
328924 Frozen-assassin
STAY STRONG APPIE
pi_176791248
SeLang even quoten hier denk ik :P
  User die je het meest gemist hebt 2022 zondag 28 januari 2018 @ 12:57:02 #6
78918 SeLang
Black swans matter
pi_176794544
Laat ik met het makkelijkste beginnen: matrasje. Therm-a-Rest NeoAir Xlite.

Ik vind dat ding super comfortabel en hij behoort tot de lichtste en compactste in zijn klasse. Zolang je niet echt deep-winter camping gaat doen zal die ook warm genoeg zijn. Ik heb ermee geslapen in de tropen maar ook op bevroren grond en temperaturen van -4,5C. Dat zat dan wel op de rand vind ik. Als je hem voornamelijk bij dat soort temperaturen gaat gebruiken zou ik zijn warme broertje NeoAir XTherm nemen. Zelf sta ik op het punt om die erbij te kopen voor de Sierra Nevada dit jaar.

Nadeel: opblaas matrasje dus kan lek. Repareren is makkelijk maar het vinden van het lek niet altijd (tenzij je beschikking hebt over een badkuip). En in tegenstelling tot bijv een self-inflating matrasje waar nog schuim in zit heb je bij een lek dus meteen helemaal niets meer onder je! Dat gezegd hebbende, ik vind het ding verbazingwekkend robuust en heb geen catastrofale problemen gehad ondanks maandenlang kamperen op heel ruw terrein, rotsen, droge rivierbeddingen met scherpe steentjes en woestijnen met cactussen. En dan had ik niet eens een grondzeil onder mijn tent (tentbodems zitten nu wel vol met gaatjes). Misschien heb ik mazzel gehad maar vooralsnog is mijn oordeel dat die dingen robuster zijn dan ze eruit zien.



Tent: Eerste advies is: niet te klein nemen! Die paar honderd gram extra voor een tweepersoons tent waarin je normaal rechtop kunt zitten is echt een goede investering voor lange reizen.

Verder is het handig om twee in-/uitgangen te hebben. In de eerste plaats omdat je dan altijd een opening hebt die uit de wind is, ook als de wind draait. In de tweede plaats vanwege redundantie. Als je kampeert in stoffige gebieden dan gaan als eerste je ritsen eraan dus is het handig als je dan nog steeds aan de andere kant werkende ritsen hebt.

Tenslotte is het handig als de tent zelfstaand is. Weliswaar heeft dat nauwelijks nut als er ook maar een beetje wind staat maar je kunt de tent na opzetten dan makkelijk verschuiven/ draaien etc. En het biedt de mogelijkheid om op bijvoorbeeld een betonnen of houten vloer te kamperen onder een afdak (als je naar een tropisch regenwoud gaat dan ga je die optie waarderen).

Concrete tip: MSR Hubba Hubba. Heb ik zelf nooit gehad maar veel mensen hebben er succes mee en voldoet aan de bovenstaande dingen.



Op mijn Arizona Trail trek (link naar reisverslag staat in mijn fotoboek) gebruikte ik een single-skin tentje en die ga ik dit jaar ook gebruiken in Californië op de Pacific Crest. Maar zoiets zou ik niet aanraden als je naar consistent natte bestemmingen gaat. Op de Kungsleden, Patagonië en Schotland gebruikte ik een dual-skin (Terra Nova Voyager Superlite).

Slaapzak: Dat is heel sterk "you get what you pay for". Voor de meeste warmte per gram wil je donsvulling met hoge fillpower maar dat is nu eenmaal duur. Ik heb zelf bijvoorbeeld twee donzen slaapzakken die ongeveer even warm zijn. De eerste heb ik in Nepal gekocht (lage kwaliteit dons) voor $75 of zo en die weegt 1,8kg. De tweede kostte >¤300 en weegt 1,0kg. Beiden slapen heerlijk maar het verschil in bulk en gewicht is natuurlijk gigantisch.

Ik zou ook altijd een zijden liner erbij nemen (mijne weegt 127 gram). Ik kan vaak wekenlang niet douchen en zo hou je je slaapzak schoon. Maar het geeft je ook flexibiliteit want je kunt als het warm is in alleen je liner slapen.

Als je naar hele natte bestemmingen gaat ben je misschien beter af met een synthetische slaapzak maar ik moet zeggen dat mijn donzen slaapzak (met hydrophobic dons) prima presteerde in Schotland en tijdens 1 maand Kungsleden trek in relatief nat Zweden. Je merkt wel dat je wat loft kwijtraakt maar ik heb nog nooit meegemaakt dat het zo erg was dat de slaapzak significant minder warm werd. Ik wil ooit de Cape Wrath Trail gaan lopen (noordelijke highlands in Schotland) en dan zal ik mogelijk wel voor een synthetische zak gaan kiezen.

Al het bovenstaande is gebaseerd op de gedachte dat je veel met het spul gaat lopen en dat het dus licht en compact moet zijn (er moeten immers ook nog significante hoeveelheden eten, water etc in je rugzak). Maar als je niet van plan bent om heel veel ermee te gaan lopen dan kun je ook gewoon voor goedkoop en zwaarder (en mogelijk robuuster) spul gaan. Functioneel is dat vaak net zo goed en dingen als een tent zijn imo geen lange termijn investeringen maar zaken die slijten en na een aantal trips vervangen moeten worden. Ook is er altijd het risico op schade. Naar Ethiopië bijvoorbeeld had ik een goedkoop tentje mee want je rugzak wordt op het dak van bussen gebonden, mensen gaan er op staan, etc. Dat soort dingen moet je ook meewegen.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  Moderator zondag 28 januari 2018 @ 17:41:11 #7
7566 crew  MaJo
Mama van aapie
pi_176801519
SeLang wat ben je toch een held met je uitgebreide tips _O_ :*

En TS klinkt goed! Heb je zin om hier tegen die tijd reisverslagen te posten?
30 maart - We are Scientists | 26 mei - Froukje | 12 juni - Calexico | 27 augustus - Wilco
pi_176805098
Ik hoop komende zomer/najaar een deel van https://www.southwestcoastpath.org.uk te gaan lopen. Zal tegen die tijd ook nog wel wat nieuw spul nodig hebben.
pi_176811922
Ik ga je niet helemaal quoten SeLang, maar ontzettend bedankt voor dit stukje leesvoer. Ga ik zeker wat mee doen. Ik heb gelukkig dus wel een beetje ervaring, heb bijvoorbeeld in Tasmanië de Overland track gedaan.

Die tent is echt een super aanrader. Vrij redelijke prijs nog (ipv de 700 die je soms ziet) en ziet er prima uit.
Dankjewel in ieder geval en met je tips ga ik er even iets meer over lezen. Heb je nog dingen die ik niet mag vergeten? Meeste dingen die lichtgewicht kunnen heb ik wel, maar ben gewoon benieuwd of er nog specifieke dingen zijn die niet normaal zijn maar jij/iemand specifiek erg handig vindt.

Ik zal eraan proberen te denken een reisverslag te schrijven, maar ben daar niet zo goed in (vooral het onthouden gedeelte niet)

Ook goed om te zeggen dat twee verschillende uitrustingen handig zijn :D
Toch zelf voornamelijk in "warm" weer geslapen/gehiked dus iets om aan te denken.
  User die je het meest gemist hebt 2022 maandag 29 januari 2018 @ 13:58:19 #10
78918 SeLang
Black swans matter
pi_176818115
quote:
0s.gif Op maandag 29 januari 2018 03:03 schreef mattie010 het volgende:
Heb je nog dingen die ik niet mag vergeten? Meeste dingen die lichtgewicht kunnen heb ik wel, maar ben gewoon benieuwd of er nog specifieke dingen zijn die niet normaal zijn maar jij/iemand specifiek erg handig vindt.
Niet-standaard dingen die ik bijna altijd mee heb:

Universele gootsteendop. Ontbreekt vaak in hotels/ hostels/ commerciële campsites en dan is het lastiger om even een handwasje te doen. Daarom neem ik die zelf mee. Weegt 11 gram.

Duct tape. Wikkel 1-2 meter om één van je wandelstokken en/of een drinkfles. Komt altijd van pas voor kleine reparaties e.d. onderweg en weegt bijna niets

Naaisetje. Naald en wat polyester draad voor kleding, tent en rugzak reparaties. Mijn setje weegt 4 gram.

Dyneema cord. Ik heb altijd enkele meters dyneema cord bij me. Is super sterk en licht en kun je overal voor gebruiken. Waslijn, extra (reserve) scheerlijn voor je tent, om voedsel hoog op te hangen tegen muizen en beren, voor repraties, etc. Op de Arizona Trail heb ik het bijvoorbeeld ook gebruikt om nieuwe straps te improviseren voor mijn wandelstokken omdat de originele s'nachts waren opgegeten door een beest. 2mm Dyneema weegt ongeveer 3 gram per meter.

Plasfles. Dan hoef je niet midden in de nacht door vrieskou je tent uit. Zelfs in sommige budget accommodatie is het handig als je geen plee op je kamer hebt. Ik gebruik hiervoor een 2 pint (1,1 liter) melkfles (28 gram). Die kun je ongestraft maandenlang na gebruik elke keer platdrukken zonder dat hij lek gaat en aan je backpack binden. Mensen denken altijd dat het afval is wat ik meedraag en realiseren zich niet dat een cruciale component is van mijn uitrusting :D

Bodyglide®. Als je elke dag loopt in warm weer dan zweet je in je bilnaad en zelfs bij goede hygiene kan dat gaan irriteren en pijnlijk worden ("monkeybutt"). Dit is te voorkomen door preventief s'morgens Bodyglide aan te brengen. Werkt perfect en blijft de hele dag effectief!

Vitaminepillen. Bij lange backcountry trips is het onvermijdelijk dat je te weinig vitamines krijgt omdat je moeilijk verse groenten en fruit kunt meenemen. Daarom heb ik voor elke dag één multivitaminepil bij me.

Global Compass. Veel mensen weten dit niet maar een gewone kompas die je in Nederland koopt werkt niet goed in bijvoorbeeld Australië. Dat komt omdat de magnetische veldlijnen niet parallel aan het aardoppervlak lopen maar gedeeltelijk de aarde in. Ga je naar het zuiden dan is de naald niet goed meer gebalanceerd. Er zijn wereldwijd 5 verschillende kompas zones waar ze dus verschillende kompassen verkopen. Er zijn echter ook speciale kompassen die zijn ontworpen op wereldwijd gebruik. Ik heb zelf een Suunto M-3G Global Compass. Kost een paar centen maar dan heb je ook wat.

Pot Cozy. Een isoleerpot die ik zelf heb gemaakt (ooit hier op FOK! gepost) bespaart je flink wat brandstof en maakt het mogelijk om de hete pot gewoon op je schoot of je grondzeil te zetten en eruit te eten. Weegt 35 gram.

Windscherm gemaakt van een platgestampte weggooi ovenschaal (£0,50, 36 gram), vouwt om mijn stove en kookpot heen tijdens het koken en spaart massa's brandstof en kooktijd.

Waterpurificatie. Ik heb altijd een methode bij me. In backcountry is dat een Sawyer filter met als backup chlorine tabletten. In steden en/of korte backpacktrips (niet dagenlang van beschaving verwijderd) gebruik ik een Steripen (portable UV-C straling).

Prefilter. Of je je water purificatie nou doet met een filter, chlorine tabletten of een Steripen, je wilt toch van tevoren dode bijen, insektenlarven, zand, algen etc uit je water filteren. De standaardmethode daarvoor is het water door bijv een bandana gieten. Maar ik vind dat niet fijn werken, vooral niet als je flessen/ bladders met een nauwe opening gebruikt. Daarom nieuw geïntroduceerd in mijn uitrusting voor volgende reis: 50-micron nylon mesh filterkous voor aquarium. Werkt veel beter en weegt 4 gram.

Water schepje. Om kleine ondiepe plasjes water te kunnen benutten in droge gebieden heb ik een waterzak met afgeknipte bovenkant waarmee ik water uit ondiepe plasjes kan scheppen om dan in een fles te gieten om het te filteren. Is plat dus neemt zo goed als geen ruimte in en weegt 12 gram.

Dagboek. Mijne weegt 214 gram maar is het dubbel en dwars waard. Als ik later oud en dement ben dan wil ik graag kunnen lezen wat voor toffe reizen ik allemaal heb gemaakt. Dit is tevens de hoofdreden waarom ik uitgebreide reisverslagen schrijf.

[ Bericht 1% gewijzigd door SeLang op 29-01-2018 15:15:14 ]
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_176818614
Mijn aanvulling op de post van Selang :)

Muggennetje: Zodat je hoofd niet wordt opgegeten door beestjes

Deet: Om nog meer beestjes buiten de deur tehouden

geel schoonmaakdoekje: Om uiteenlopende zaken schoon te maken. Gebruik ze bijvoorbeeld ook om eventuele condens van de binnenkant van m'n tent te vegen.

Verschillende manieren om vuur te maken: heb er meestal 3 bij me, een aansteker, een doosje lucifers en een firesteel.

O.R.S.: Met veel ploeteren zweet je hard en verlies veel zouten. Kramp door zouttekort is niet iets wat je graag mee wil maken.

plastic/rubberen slang: Zit sinds mijn één na laatste woestijntocht altijd in m'n tas: om water over te kunnen hevelen of op te kunnen zuigen.

Fluitje: Om mensen te kunnen laten weten dat er wat aan de hand is.

mes: Messen zijn er natuurlijk in honderdduizenden verschillende soorten uitvoeringen, sommige modellen zijn bruikbaar, anderen weer niet en de keuze is dan ook erg persoonlijk.
Zelf heb ik, in de "wildernis", al jaren mijn oude vertrouwde Esee Izula II bij omdat dat een lekker klein, stevig allround ding is.
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
  User die je het meest gemist hebt 2022 maandag 29 januari 2018 @ 15:11:10 #12
78918 SeLang
Black swans matter
pi_176819535
quote:
2s.gif Op maandag 29 januari 2018 14:24 schreef xpompompomx het volgende:

plastic/rubberen slang: Zit sinds mijn één na laatste woestijntocht altijd in m'n tas: om water over te kunnen hevelen of op te kunnen zuigen.
Heb ik ook bij me als onderdeel van een gravity filter. Als het echter gaat om te profiteren van ondiepe plasjes water gebruik ik een waterzak van een Sawyer minifilter waar ik de bovenkant (waar de schroefdop op zit) heb afgeknipt. Daarmee kun je dan hele ondiepe plasjes water opscheppen en in een fles gieten om vervolgens te filteren. Is volledig plat dus neemt zo goed als geen ruimte in en weegt 12 gram. :)

Condens opvegen doe ik gewoon met mijn microfibre towel van 40x40cm (33 gram) die tevens mijn enige handdoek / wasdoek is.

Om zouttekorten aan te vullen heb ik gewoon een potje keukenzout bij me. Daar zit geen kalium in maar mijn dieet bestaat voor een groot deel uit pinda's en die zijn rijk aan kalium. Het smaakt s'avonds na een warme dag hiken altijd hemels om een zwik zout in m'n pasta te gooien. Andere hikers snaaien vaak een zooi van die kleine zakjes zout bij McDonalds e.d. Die likken ze dan onderweg op :D

Noodfluitje heb ik ook. Zit trouwens standaard op veel Osprey Packs. Niet dat er iemand in de buurt is overigens, maar het is toch weer een extra overlevingskans.

Muggennetje heb ik soms bij me maar ik gebruik het haast nooit, zelfs niet in Zweden of Schotland. Ik vind zo'n netje meestal irritanter dan de beestjes. Maar het weegt bijna niets (23 gram) dus soms gaat het dan voor de zekerheid mee en na de reis constateer ik dan weer dat ik het niet heb gebruikt.

Vuurmaak methodes moet je inderdaad redundantie in hebben. Ik gebruik 95% van de tijd de piezo die op mijn brander zit maar als het heel nat is werkt dat niet. Als backup heb ik dan een aansteker. Die ga ik echter vervangen door een firesteel omdat ik van de aansteker toch alleen maar het vonkje gebruik en een firesteel is betrouwbaarder.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  User die je het meest gemist hebt 2022 dinsdag 30 januari 2018 @ 11:39:04 #13
78918 SeLang
Black swans matter
pi_176835700
Ik had dit al eens ergens anders gepost maar het past ook mooi in dit gear topic: Pot cozy (isoleerpot)

Water aan de kook brengen, rijst/ pasta erin, opnieuw aan de kook brengen, zodra het kookt kookpot in de isoleerpot plaatsen, ca 10-12 minuten wachten. Klaar! Eet smakelijk :9

Voordeel: bespaart massa's brandstof en je kunt de hete pot dankzij de isolatie gewoon op je schoot zetten of in je tent en eruit eten. Daarnaast duurt de kookfase maar heel kort waarna het vuur uit kan. Je hoeft dus korter op te letten (dat je iets omstoot of per ongeluk in de fik steekt)


Zelf gemaakt van isolatiespul en duct tape. Onderin zit ook nog (hier niet zichtbaar) 4mm dik polystyreen schuim (pizzabodem) voor extra isolatie. De bodem staat immers in contact met de grond dus daar verlies je relatief veel warmte door geleiding


De totale "keuken" (pot, brander, gastankje, aansteker, schuursponsje) past in de pot, de pot zelf in de cozy en dit geheel past dan weer in de pouch die bij mijn kookpot zat (niet afgebeeld). Mooi compact setje :)


Efficiëntie zelf gemeten. De oranje lijn is de uiteindelijke implementatie zoals afgebeeld
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_176846905
quote:
6s.gif Op dinsdag 30 januari 2018 11:39 schreef SeLang het volgende:
Ik had dit al eens ergens anders gepost maar het past ook mooi in dit gear topic: Pot cozy (isoleerpot)

Water aan de kook brengen, rijst/ pasta erin, opnieuw aan de kook brengen, zodra het kookt kookpot in de isoleerpot plaatsen, ca 10-12 minuten wachten. Klaar! Eet smakelijk :9

Voordeel: bespaart massa's brandstof en je kunt de hete pot dankzij de isolatie gewoon op je schoot zetten of in je tent en eruit eten. Daarnaast duurt de kookfase maar heel kort waarna het vuur uit kan. Je hoeft dus korter op te letten (dat je iets omstoot of per ongeluk in de fik steekt)

[ afbeelding ]
Zelf gemaakt van isolatiespul en duct tape. Onderin zit ook nog (hier niet zichtbaar) 4mm dik polystyreen schuim (pizzabodem) voor extra isolatie. De bodem staat immers in contact met de grond dus daar verlies je relatief veel warmte door geleiding

[ afbeelding ]
De totale "keuken" (pot, brander, gastankje, aansteker, schuursponsje) past in de pot, de pot zelf in de cozy en dit geheel past dan weer in de pouch die bij mijn kookpot zat (niet afgebeeld). Mooi compact setje :)

[ afbeelding ]
Efficiëntie zelf gemeten. De oranje lijn is de uiteindelijke implementatie zoals afgebeeld
Heb je kelly kettle al wel eens geprobeerd? Is echt ideaal.
  User die je het meest gemist hebt 2022 woensdag 31 januari 2018 @ 11:52:47 #15
78918 SeLang
Black swans matter
pi_176858165
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 januari 2018 20:48 schreef Hamzoef het volgende:

[..]

Heb je kelly kettle al wel eens geprobeerd? Is echt ideaal.
Ik kende dat niet maar voor mij is zoiets in elk geval niet geschikt.

Om met het belangrijkste te beginnen: in sommige populaire nationale parken met brandgevaar zijn ze niet toegestaan. Dit jaar ga ik bijvoorbeeld wandelen in Californië en op het gedeelte van de trail dat door Angeles Forest loopt (een traject van 239 km) mag je dat soort branders niet gebruiken. In het populaire Torres del Paine (Chili) zijn ook alleen gasbrandertjes toegestaan en dan ook nog maar alleen op speciale cooking areas.

Tweede probleem is het gewicht. Je kunt niet direct uit zo'n ketel eten dus je moet er dan weer een pannetje bij hebben. Dan gaat het totaal alweer aardig richting 1kg met iets dat minimaal 1 liter inhoud heeft. En dat is dan nog exclusief brandstof.

Want dat is het volgende probleem. Een houtbrander is leuk in het bos, maar in het hooggebergte of tundra zul je dat dus mee moeten nemen. Ja theoretisch kun je er ook stukjes gras in verbranden maar dat bevat nauwelijks energie en je moet dat ding constant blijven voeden.

En tenslotte: het wordt allemaal erg vies. Na een tijdje vind je overal roet en alles stinkt naar rook. Ik heb een keer in Schotland gekampeerd in de buurt van mensen met een houtbrandertje (zo'n Biolite ding) en die zaten de hele avond in een grijze rookwolk, want dat krijg je met al die natte takjes die ze erin verbrandden. De silver lining was overigens wel dat die rookwolk de midges op afstand hield!

Maar ik vind het verder wel een leuk innovatief product en ik voel ook wel de romantiek van een houtvuurtje. Het geeft ook een schijn van zelfvoorzienend zijn, maar ook dat is schijn. Want je moet toch eens per week terug de bewoonde wereld in om etensvoorraden in te slaan dus er is niet echt een reden om voor brandstof dan opeens wel zelfvoorzienend te moeten zijn als je dat voor voedsel ook niet bent, imo.

Eén standaard 240g gastankje (weegt 382g) doe ik normaal gesproken 2.5-3 weken mee (1 warme maaltijd per dag) en voor lichtgewicht mietjes heb je 100g tankjes (die in mijn geval dus minimaal 1 week mee zou gaan).

De meest populaire brandstof als gastankjes moelijk te vinden zijn is alcohol/ spiritus want dat is zowat overal te koop en brandt schoon. Maar ook dat heeft het probleem dat het niet is toegestaan op sommige plekken zoals Angeles Forest. Het maakt geen verschil of het vuur volledig is afgeschermd, parkrangers willen een knop zien waarmee je het vuur kunt dichtdraaien.

Zelf ben ik een beetje bang voor alcohol omdat de vlam bijna onzichtbaar is en als je iets omstoot gaat alles in de fik. Een ongeluk zit in een klein hoekje na een vermoeiende dag lopen met een rugzak...

In noodgevallen kun je altijd nog zelf onderweg een beercan stove maken van een leeg bierblikje of gewoon een fikkie stoken om je eten te koken.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_176881477
Ook leuk, ben weer op zoek naar een nieuwe waterdichte jas. In mijn oude vertrouwde jas van Patagonia beginnen de verschillende laagjes los te laten. Eerst waren het een paar kleine stukjes bij de manchetten, nu is het al gevorderd tot halverwege de mouwen. :')
Gaat me weer een aardige bom duiten kosten ben ik bang.
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
  User die je het meest gemist hebt 2022 donderdag 1 februari 2018 @ 12:54:58 #17
78918 SeLang
Black swans matter
pi_176881695
quote:
15s.gif Op donderdag 1 februari 2018 12:39 schreef xpompompomx het volgende:
Ook leuk, ben weer op zoek naar een nieuwe waterdichte jas. In mijn oude vertrouwde jas van Patagonia beginnen de verschillende laagjes los te laten. Eerst waren het een paar kleine stukjes bij de manchetten, nu is het al gevorderd tot halverwege de mouwen. :')
Gaat me weer een aardige bom duiten kosten ben ik bang.
Zelf heb ik nog nooit meer dan £60 uitgegeven voor een regenjas. Ik zie de meerwaarde niet van duurdere jassen.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_176909456
Zo veel interessante informatie.. :D
Heb net de tent die je aanraadde besteld, ik zal hier wel laten weten hoe het bevalt na mijn reisjes richting de Ardennen (ergens komende weken) en Marokko (april).
pi_176910441
quote:
7s.gif Op woensdag 31 januari 2018 11:52 schreef SeLang het volgende:

Om met het belangrijkste te beginnen: in sommige populaire nationale parken met brandgevaar zijn ze niet toegestaan. Dit jaar ga ik bijvoorbeeld wandelen in Californië en op het gedeelte van de trail dat door Angeles Forest loopt (een traject van 239 km) mag je dat soort branders niet gebruiken. In het populaire Torres del Paine (Chili) zijn ook alleen gasbrandertjes toegestaan en dan ook nog maar alleen op speciale cooking areas.
Terecht punt.

quote:
7s.gif Op woensdag 31 januari 2018 11:52 schreef SeLang het volgende:

Tweede probleem is het gewicht. Je kunt niet direct uit zo'n ketel eten dus je moet er dan weer een pannetje bij hebben. Dan gaat het totaal alweer aardig richting 1kg met iets dat minimaal 1 liter inhoud heeft. En dat is dan nog exclusief brandstof.
Brandstof heb je vrijwel altijd voorhanden, dat is nou net het idee. Gewicht is nauwelijks meer, want je kan er ook water in vervoeren (wat je dus een andere container bespaart)

quote:
7s.gif Op woensdag 31 januari 2018 11:52 schreef SeLang het volgende:
En tenslotte: het wordt allemaal erg vies. Na een tijdje vind je overal roet en alles stinkt naar rook.
Haha. herkenbaar. Maar dat vind ik juist 1 van de charmes. :)
  User die je het meest gemist hebt 2022 vrijdag 2 februari 2018 @ 19:40:14 #20
78918 SeLang
Black swans matter
pi_176911034
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 februari 2018 19:13 schreef Hamzoef het volgende:

Brandstof heb je vrijwel altijd voorhanden, dat is nou net het idee. Gewicht is nauwelijks meer, want je kan er ook water in vervoeren (wat je dus een andere container bespaart)
Hout sprokkelen in hooggebergte of toendra zal je nog vies tegenvallen. Het besparen van een watercontainer levert je niet zoveel op. Een 1L Playtus bladder weegt 23 gram, een 2L bladder 34 gram.

Maar ik ben het wel met je eens dat hout branden z'n charme heeft hoor! Ik vind die ketel verder ook een leuk ding. Vooral leuk om mee te kamperen en wat meer stationair gebruik. Maar het zou niet mijn eerste keuze zijn voor trekking.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  User die je het meest gemist hebt 2022 donderdag 8 maart 2018 @ 12:06:12 #21
78918 SeLang
Black swans matter
pi_177682617
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_177684916
quote:
10s.gif Op donderdag 8 maart 2018 12:06 schreef SeLang het volgende:
[ afbeelding ]
:D
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
  User die je het meest gemist hebt 2022 donderdag 8 maart 2018 @ 16:26:56 #23
78918 SeLang
Black swans matter
pi_177687587
Nog twee dingen die mij te binnen schieten:

Sun gloves: Om je handen te beschermen tegen de zon. Dit ga je lang niet voor alle bestemmingen nodig hebben maar in hooggebergte of in de woestijn ga je hier heel erg blij mee zijn als je hiking poles gebruikt want dan verbrandt de achterkant van je hand als een gek!

Je kunt zoiets ook eenvoudig maken van een ouwe sok oid - ik heb dat zelf gedaan voor m'n Arizona trek vorig jaar omdat ze thuis overal waren uitverkocht. Ik was dus voorbereid want ik wist nog van de Himalaya dat dit een probleem is met hiking poles (toen heb ik de hele trek m'n merino liner handschoenen gedragen tegen de zon). In Arizona kwam ik onderweg een gozer tegen die de blaren op z'n handen had van de zon. Gruwelijk.

Weegt 18 gram


Trowel: Om je poep te begraven (leave no trace...). Meestal zoek ik zachte grond om te poepen zodat ik met m'n boots een gat in de grond kan trappen en/of met behulp van een tentharing maar een echte trowel is natuurlijk een stuk beter. Daarom heb ik deze besteld (ik pik hem volgende maand op in San Diego voor de volgende trek).

Dubbel te gebruiken als extra tentharing als het hard waait! Weegt 17 gram.

"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  donderdag 8 maart 2018 @ 19:00:09 #24
27619 victorinox
Big, fuck-off shiny ones
pi_177690721
quote:
10s.gif Op donderdag 8 maart 2018 12:06 schreef SeLang het volgende:
[ afbeelding ]
:D
Vooral de Cal/Oz vergelijking.
Snacks moeten bij mij ook altijd boven de 400kcal/100gr zijn, anders neem ik het niet mee. :X
The thoughts of others screech at them like the forced laughs of a billion art house movie patrons.
IMDb Vote History
  User die je het meest gemist hebt 2022 donderdag 8 maart 2018 @ 20:16:30 #25
78918 SeLang
Black swans matter
pi_177692241
quote:
14s.gif Op donderdag 8 maart 2018 19:00 schreef victorinox het volgende:

[..]

:D
Vooral de Cal/Oz vergelijking.
Snacks moeten bij mij ook altijd boven de 400kcal/100gr zijn, anders neem ik het niet mee. :X


Ik heb meer dan 20 kg van dit spul gegeten in Arizona :')
671kcal/100 gram :9~
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_177700433
quote:
0s.gif Op donderdag 8 maart 2018 16:26 schreef SeLang het volgende:
Trowel: Om je poep te begraven (leave no trace...). Meestal zoek ik zachte grond om te poepen zodat ik met m'n boots een gat in de grond kan trappen en/of met behulp van een tentharing maar een echte trowel is natuurlijk een stuk beter. Daarom heb ik deze besteld (ik pik hem volgende maand op in San Diego voor de volgende trek).

Dubbel te gebruiken als extra tentharing als het hard waait! Weegt 17 gram.

wj6quc.jpg
Gaaf ding.

Maar ik heb geleerd dat begraven poep er veel langer over doet te verteren dan open of alleen cosmetisch begraven (blad erover). Papier wel graag mee naar 'huis' in een afvalzakje of verbranden.

Poep in het bos is binnen een paar dagen verdwenen. Papier doet er maanden over om te verteren. Ga maar eens kijken op parkeerplaatsen, poep zie je bijna niet maar papieren sporen van toiletgang des te meer.
  vrijdag 9 maart 2018 @ 08:46:14 #27
470095 Kaizen_
Luck favors the prepared
pi_177700450
quote:
0s.gif Op zondag 28 januari 2018 02:40 schreef mattie010 het volgende:
Budget kan altijd aangepast worden voor goed spul, maar enigszins redelijk prijzen zijn wel altijd prettig, want dan kan je weer meer uitgeven op reis
De Decathlon is enorm scherp geprijst, terwijl de kwaliteit belachelijk goed is. Hier heb ik al meerdere malen mijn hike-equipment gehaald. Denk aan goede trekking-schoenen, broeken, shirts en jassen. Ook de tenten zijn daar dik in orde. ^O^
Without new experiences, something inside of us sleeps. The sleeper must awaken.
  User die je het meest gemist hebt 2022 vrijdag 9 maart 2018 @ 10:33:36 #28
78918 SeLang
Black swans matter
pi_177701901
quote:
99s.gif Op vrijdag 9 maart 2018 08:44 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Gaaf ding.

Maar ik heb geleerd dat begraven poep er veel langer over doet te verteren dan open of alleen cosmetisch begraven (blad erover). Papier wel graag mee naar 'huis' in een afvalzakje of verbranden.
Ja dat is zeker waar. Maar als je het begraaft dan maakt het ook niet uit als het wat langzamer verteert. Uiteindelijk gaat het er vooral om dat iemand anders jouw poep niet tegenkomt. Diep in de rimboe is die kans klein maar langs drukke trials zoals de PCT waar elke dag 50+ mensen langs komen wordt zoiets een probleem.

In een vochtig bos verteert alles snel maar op droge plekken (woestijn, hooggebergte) kan het heel lang duren. Ik probeer een drol altijd klein te hakken en dan te mengen met grond/ bladeren, dan verteert het ook sneller.

Gebruikt papier uitdragen is op sommige plaatsen verplicht. Verbranden is soms verboden. In Torres del Paine is een grote bosbrand geweest door een kampeerder die met goede bedoelingen een velletje pleepapier verbrandde en dat waaide weg en zette het hele bos in de hens.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  User die je het meest gemist hebt 2022 vrijdag 9 maart 2018 @ 10:41:27 #29
78918 SeLang
Black swans matter
pi_177702028
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 maart 2018 08:46 schreef Kaizen_ het volgende:

[..]

De Decathlon is enorm scherp geprijst, terwijl de kwaliteit belachelijk goed is. Hier heb ik al meerdere malen mijn hike-equipment gehaald. Denk aan goede trekking-schoenen, broeken, shirts en jassen. Ook de tenten zijn daar dik in orde. ^O^
Decathlon richt zich op low-middle end van de markt met vaak fantastische value for money. Ik ben gek op hun merino-blend baselayers. Die draag ik op al mijn treks/reizen en in de winter zelfs dagelijks thuis omdat ze zo fijn zijn.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  User die je het meest gemist hebt 2022 vrijdag 9 maart 2018 @ 10:53:58 #31
78918 SeLang
Black swans matter
pi_177702271
quote:
Andrew Surka is wereldberoemd om zijn filmpjes hoe je moet poepen en je reet wassen in de wildernis :Y
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_177702388
Mijn lievelings merinospul haal ik bij een vrij melige Finse dumpshop die naast oud legerspul ook een hele lijn aan zelf ontworpen en geproduceerd spul heeft.

Beesleejerts:
https://www.varusteleka.com/en/group/merinowool-undergarment/1736
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
pi_177702426
Om het verhaal iets completer te maken, op het strand en wad graag ondiep begraven maar wel zo ver als mogelijk onder de hoogwaterlijn. Afvegen kan hier prima met water en anders papier zo diep mogelijk begraven of liever nog meenemen.
pi_177705809
Had eind december nog nieuwe handschoenen gekocht waar ik al erg gelukkig mee was, maar die tijdens een koud kampeertripje twee weken geleden pas echt hun waarde bewezen.

Leuk detail is dat deze handshoenen bestaan uit een leren buiten handschoen en een uitneembare wollen binnenhandschoen:

ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
  User die je het meest gemist hebt 2022 vrijdag 9 maart 2018 @ 14:44:05 #35
78918 SeLang
Black swans matter
pi_177706306
quote:
2s.gif Op vrijdag 9 maart 2018 14:16 schreef xpompompomx het volgende:
Had eind december nog nieuwe handschoenen gekocht waar ik al erg gelukkig mee was, maar die tijdens een koud kampeertripje twee weken geleden pas echt hun waarde bewezen.
[ afbeelding ]
Leuk detail is dat deze handshoenen bestaan uit een leren buiten handschoen en een uitneembare wollen binnenhandschoen:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ziet er lekker warm uit! Ik vind zelf leer ook erg fijn. In Nepal had ik leren handschoenen met een merino liner maar dat was oorspronkelijk geen setje zoals dit. Het is ook lekker flexibel: als het te warm is draag je ze zonder liner maar ben je wel beschermd tegen regen en wind (en schaaf bescherming bij scrambling etc).

Enige nadeel van leer vind ik dat als het nat wordt het niet zo snel droogt en ook relatief zwaar is.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')