abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_176744101
registreer om deze reclame te verbergen
aardbevingen.jpg

Voorgaande topics
Topicreeks: Aardbevingen

Samenvatting
Een aardbeving is een trilling of schokkende beweging van de aardkorst. Aardbevingen vinden plaats als er in de aardkorst plotseling veel energie vrijkomt. De energie plant zich dan in een golfbeweging vanuit het centrum naar de omgeving voort. Het denkbeeldige punt waar de beving ontstaat, het zwaartepunt van de energiedichtheid, heet het hypocentrum. Het punt aan het aardoppervlak daar loodrecht boven wordt het epicentrum genoemd. Een lijn van gelijke bevingintensiteit rond een epicentrum heet een isoseist. Seismologie is de wetenschap van aardbevingen.

De meeste aardbevingen komen voor in de aardkorst tot op een diepte van ongeveer 30 kilometer. Er komen echter ook bevingen voor op dieptes tot ongeveer 700 kilometer. De meeste aardbevingen komen voor rondom de Grote Oceaan, in het Middellandse Zeegebied, in de Himalaya en Indonesi�. Ook midden in oceanen komen bevingen voor. Aardbevingen die ontstaan onder de zeespiegel worden, minder correct, ook wel zeebevingen genoemd; een vloedgolf of tsunami kan dan het gevolg zijn. Bij aardbevingen is het zo dat 'hoe ondieper een beving des te groter de kans op schade of een tsunami'.

Veel aardbevingen hangen samen met de langzame interne bewegingen van de aardkorst. Op grote schaal kan het de aardschollen betreffen, die langzaam ten opzichte van elkaar bewegen (platentektoniek). Op kleinere schaal vindt er ook binnen de platen deformatie plaats.

Door deze relatieve beweging wordt spanning opgebouwd in de korst. Als de spanning hoog genoeg is kan er een schoksgewijze beweging van het materiaal aan weerszijden van een breuk in de korst optreden: de aardbeving. Hierbij wordt (een deel van) de opgebouwde spanning ontladen. Naschokken zijn kleinere bevingen die binnen enkele uren na de eerste beving voelbaar zijn. Deze zijn vaak het gevolg van spanningsontlading op andere, nabijgelegen delen van dezelfde breuk of op andere nabije breuken. Dit type aardbevingen komt binnen platen voor tot een diepte van enkele tientallen kilometers en aan plaatranden ook tot op grotere diepte.

Aardbevingen op dieptes van enkele honderden kilometers worden vaak toegeschreven aan andere mechanismen. Ten eerste kunnen deze worden veroorzaakt in een subducerende plaat door de overgang van mineralen van een fase naar de andere (zie convectie in de aarde). Wanneer de oude fase metastabiel was, kan de overgang naar de nieuwe fase zeer plotseling zijn. Op een vergelijkbare wijze kan het plotseling loslaten van water uit waterhoudende mineralen in de subducerende plaat een aardbeving veroorzaken.

Kleine aardbevingen zijn het gevolg van vulkanische activiteit (vulkanische aardbevingen) of ontstaan door instorting van holtes in kalksteenformaties of mijnen (instortingsbevingen). Mogelijke andere oorzaken zijn ondergrondse kernproeven en meteorietinslagen.

Menselijk ingrijpen kan bevingen veroorzaken. De bodemdaling door de winning van aardgas brengt aardschokken teweeg. Dit fenomeen doet zich onder meer voor in de provincie Groningen bij het dorp Loppersum.

Hoe ontstaan ze?
Een aardbeving is een trilling of schokkende beweging van de aardkorst. Aardbevingen worden veroorzaakt als er ergens in de aardkorst plotseling veel energie vrijkomt. Dit kan door bijvoorbeeld het langs elkaar heen schuiven van de aardschollen. (Platentektoniek genoemd) Of doordat aardschollen onder/over elkaar schuiven met brute kracht. De wrijving/spanning veroorzaakt dan een breuk/aardbeving.

Breuklijnen, Aardschollen
Op onderstaand plaatje kun je zien waar ter wereld de 'aardschollen' liggen. Op de grens van twee schollen komen dan ook de meeste aardbevingen ter wereld voor.

Cq76jrk.png

E�n van de bekendste breuken ter wereld is de San Andreas Faultline (=breuklijn) in Californie. Deze is ontstaan doordat de Pacifische Plaat langzaam langs/onder de Noord Amerikaanse plaat schuift.

earthquake-san-andreas.jpg


Hoe worden ze gemeten?
Aardbevingen komen meestal voor op een diepte tussen de 0 en 30 km. Maar ze kunnen ook op 600 km diepte voorkomen. Het punt aan de aardkorst oppervlakte dat loodrecht boven de plek van de beving staat noemen we het "epicentrum" De bevingen worden in kaart gebracht mbv de "Schaal van Richter (Vernoemd naar de geoloog Francis Richter uit 1935).

De Richter schaal wordt gebruikt om de kracht van een aardbeving aan te geven. Het gaat daarbij om de hoeveelheid energie de vrijkomt tijdens de aardbeving. Op de Richter schaal wordt de kracht aangegeven met een getal. De Schaal van Richter is logaritmisch, dat wil zeggen dat de kracht van de aardbeving 10 keer zo groot is als het Richter getal met 1 toeneemt. Een aardbeving met kracht 6 is dus 10 keer zo zwaar als een aardbeving met kracht 5. Meer info over de richterschaal vind je o.a. in onderstaande links.

De twintig zwaarste aardbevingen sinds 1900 zijn:

ym70H7r.png

De aardbeving die de meeste slachtoffers kostte was overigens veel lichter. In 1976 deed zich in China een aardbeving voor met een kracht van 8.0. Omdat het een zeer dicht bevolkt gebied was waren er ongeveer 250.000 doden te betreuren. Op 26 december 2004 vond een aardbeving plaats voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra. Deze zeebeving had een kracht van 9.0 op de schaal van Richter. Er vielen echter slachtoffers in de hele regio Zuid-Oost Azi� (India, Sri Lanka, Thailand, Indonesi� zelf) als gevolg van de tsunami (vloedgolf) die volgde op de zeebeving. Waarschijnlijk zijn daar ook 200.000 slachtoffers gevallen. Zeer recent, in januari 2010, zorgde een beving van 7.0 voor meer dan 220.000 slachtoffers in HaÔti. In mei 2008 vielen er in de Chinese provincie Sichuan ruim 65.000 doden bij een beving van 8.0. In 2003 vielen bij een aardbeving in Iran meer dan 40.000 doden bij een beving in Bam van 6.2, terwijl in 1999 ruim 44.000 mensen de dood vonden bij een beving in Turkije.

Aardbevingen? Ook in Nederland?
Ook in Nederland komen aardbevingen voor. In het zuidoosten worden elk jaar kleine aardbevingen gemeten met een kracht van 2 tot 3 op de schaal van Richter. Soms zijn er sterkere aardbevingen, zoals op 13 april 1992 in de buurt van Roermond met een kracht van 5.8 en in 2002 iets ten oosten van Roermond in Duitsland met een kracht van 4.9.

In Noord-Nederland komen, vooral in Groningen en Drenthe, lichte aardbevingen voor. Die worden naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door de gaswinning uit de bodem, waardoor de aardbodem zakt. Op 24 oktober 2003 was er in de omgeving van Loppersum een lichte aardbeving met een kracht van 3.0. Het verslag van het KNMI over deze aardbeving vind je hier. In diezelfde omgeving vond ook op 22 september 2003 een (lichtere) aardbeving plaats, kracht 2.3.

Hoeveel aardbevingen vinden er plaats?
Het gemiddeld aantal bevingen per jaar met de bijbehorende magnitude (kracht) zijn:

-3000 met magnitude 5.0-5.9
-100 met magnitude 6.0-6.9
-18 met magnitude 7.0-7.9
-1 met magnitude 8.0 of meer

Dit plaatje geeft weer waar er aardbevingen zijn geweest tussen 1963 en 1998.
Dit plaatje geeft weer waar er aardbevingen zijn geweest tussen 1978 en 1987.

Filmpje: Aardbevingskracht in vergelijking tot Aardbevingsintensiviteit

Tsunami's - een gevolg van een zeebeving
Sinds de catastrofale zeebeving op 2e kerstdag 2004 is het woord 'tsunami' niet meer weg te denken uit de woordenboeken. Wat is nou een Tsunami?

Alle gebeurtenissen waarmee een grote hoeveelheid water in korte tijd wordt verplaatst kunnen een tsunami veroorzaken. Vloedgolven kunnen veroorzaakt worden door een zeebeving, een aardbeving waarvan het epicentrum onder de zeespiegel ligt, door een meteoriet, of door een vulkanische uitbarsting onder zee of vlak aan zee, vooral als daarbij door een grote aardverschuiving veel gesteente de zee in schuift. Ook bij plotseling afkalven van een gletsjer of ijsberg kan een vloedgolf ontstaan. Ook kan het zo zijn dat er grote stukken land of gebergte het water invallen. Hierdoor ontstaan vaak kleinere tsunami's omdat er minder water wordt verplaatst.

De meeste tsunami's komen voor rondom de Grote Oceaan, omdat langs de randen daarvan door de platentektoniek de meeste aardbevingen plaatsvinden.

2004_Indonesia_Tsunami_Complete.gif

Verloop van de tsunami in 2004

Door de verplaatsing van de zeebodem, vooral als deze kilometers diep plaatsvindt, wordt een enorme kolom water opgetild. Aan het wateroppervlak is daarvan weinig te zien, er ontstaat een golf van misschien een hoogte van enkele decimeters, met een enorme golflengte van 100 tot 400 kilometer. Door deze grote golflengte zijn er op volle zee maar enkele pieken en dalen merkbaar; op een schip zal de tsunami ongemerkt voorbij gaan. Een golf die door de wind wordt veroorzaakt kan weliswaar een veel grotere hoogte bereiken, tot 10 meter, bij een golflengte van 200 meter, maar de energie die in de tsunami is opgeslagen is veel groter. De waterbeweging vindt bij een tsunami plaats tot op de zeebodem, terwijl een golf door de wind slechts aan het oppervlak van de zee te merken is. Een normale golf bereikt een snelheid tot 40 km/uur, maar een tsunami kan zich met een veel hogere snelheid verplaatsen. De periode van de tsunami (het tijdsverloop tussen twee toppen) bedraagt een kwartier tot een uur.

Wat is GEE?
GEE betekent Global Earthquake Explorer. Het is een programma voor je desktop waar je live aardbevingen en data mee ontvangt.

Developer page
Download GEE
Screenshots

top_legend.gif
topMap.eveday_big.gif

Naslagwerken / Informatie / Nuttige Links / Sites

Aardbevingen
Nederlandse Aardbevingsite
US Geological Survey Website
WikiPedia Aardbeving
Natuurrampen pagina
Europese (realtime) Aardbevingen
Earthquake - Report
Aardbevingsdossier Kennislink
Aardbevingen, overzicht, hoe en waarom
Earthquake calculator

Tsunami's
Waterstanden bij boeien overal ter wereld
WikiPedia Tsunami
Tsunamidossier Kennislink

Deze OP is te vinden in de FOK!Wiki:
Fok!Wiki OP/Aardbevingen
pi_176744154
Nogmaals (herhaling van de laatste post uit het vorige deel):

quote:
0s.gif Op donderdag 25 januari 2018 12:18 schreef Infection het volgende:
Het is erg onrustig rond de pacifische plaat. Zou me niets verbazen als ze een gigantische aardbeving gaan krijgen binnenkort.
quote:
0s.gif Op donderdag 25 januari 2018 13:59 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Die bij Alaska kun je gerust gigantisch noemen
Het lijkt mij dat die van Alaska voor meer bewegingsruimte elders langs de plaat gezorgd heeft, waardoor de andere aardbevingen optreden als een soort cascade-effect.
pi_176753202
quote:
0s.gif Op donderdag 25 januari 2018 19:40 schreef DemonRage het volgende:
Nogmaals (herhaling van de laatste post uit het vorige deel):

[..]

[..]

Het lijkt mij dat die van Alaska voor meer bewegingsruimte elders langs de plaat gezorgd heeft, waardoor de andere aardbevingen optreden als een soort cascade-effect.
Tja, dat laatste is echter nooit bewezen dat het zo werkt. Maar het zou kunnen.
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_176855404
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Magnitude Mw 6.1
Region HINDU KUSH REGION, AFGHANISTAN
Date time 2018-01-31 07:06:59.7 UTC
Location 36.55 N ; 70.87 E
Depth 189 km
Distances 272 km NE of Kabul, Afghanistan / pop: 3,044,000 / local time: 11:36:59.7 2018-01-31
68 km S of Fayzabad, Afghanistan / pop: 44,500 / local time: 11:36:59.7 2018-01-31
35 km S of Jarm, Afghanistan / pop: 12,200 / local time: 11:36:59.7 2018-01-31
WuIsOVc.jpg

6.1 Afghanistan

Superbloodmoon hits!
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_176862098
Zelfs vandaag weer een aardbeving in Nederland in Siddeburen van 1,8. 1,6

http://www.knmi.nl/nederland-nu/seismologie/aardbevingen

[ Bericht 5% gewijzigd door CyberCow op 31-01-2018 15:27:40 (Bijgesteld op momenten van posten) ]
pi_176879335
Weer aardbeving bij Vorarlberg in Oostenrijk... Dit keer van 4.0

Twee weken terug ook al een 4.2 daar.

MAjlFGZ.jpg

Hopelijk triggert zoiets geen lawines daar.
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_176879492
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op donderdag 1 februari 2018 10:22 schreef Frutsel het volgende:
Weer aardbeving bij Vorarlberg in Oostenrijk... Dit keer van 4.0

Twee weken terug ook al een 4.2 daar.

[ afbeelding ]

Hopelijk triggert zoiets geen lawines daar.
Anderhalve maand geleden was ik nog bij Arosa, het komt wel heel dichtbij zo.
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
pi_176880053
quote:
11s.gif Op donderdag 1 februari 2018 10:35 schreef heywoodu het volgende:

[..]

Anderhalve maand geleden was ik nog bij Arosa, het komt wel heel dichtbij zo.
jij komt zo wel dichtbij zo :(
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_176881920
California Is Overdue For Another Massive Earthquake, Scientists Say

The state straddles the North American and Pacific tectonic plates and is crisscrossed by the San Andreas and other active fault systems. The magnitude 7.9 earthquake that struck off Alaska's Kodiak Island on 23 January 2018 was just the latest reminder of major seismic activity along the Pacific Rim.

Tragic quakes that occurred in 2017 near the Iran-Iraq border and in central Mexico, with magnitudes of 7.3 and 7.1, respectively, are well within the range of earthquake sizes that have a high likelihood of occurring in highly populated parts of California during the next few decades.

The earthquake situation in California is actually more dire than people who aren't seismologists like myself may realize.

Although many Californians can recount experiencing an earthquake, most have never personally experienced a strong one. For major events, with magnitudes of 7 or greater, California is actually in an earthquake drought.

Multiple segments of the expansive San Andreas Fault system are now sufficiently stressed to produce large and damaging events.

The good news is that earthquake readiness is part of the state's culture, and earthquake science is advancing – including much improved simulations of large quake effects and development of an early warning system for the Pacific coast.

The last big one

California occupies a central place in the history of seismology.

The April 18, 1906 San Francisco earthquake (magnitude 7.8) was pivotal to both earthquake hazard awareness and the development of earthquake science – including the fundamental insight that earthquakes arise from faults that abruptly rupture and slip.

The San Andreas Fault slipped by as much as 20 feet (six metres) in this earthquake.

Although ground-shaking damage was severe in many places along the nearly 310-mile (500-kilometre) fault rupture, much of San Francisco was actually destroyed by the subsequent fire, due to the large number of ignition points and a breakdown in emergency services.

That scenario continues to haunt earthquake response planners. Consider what might happen if a major earthquake were to strike Los Angeles during fire season.

Seismic science

When a major earthquake occurs anywhere on the planet, modern global seismographic networks and rapid response protocols now enable scientists, emergency responders and the public to assess it quickly – typically, within tens of minutes or less – including location, magnitude, ground motion and estimated casualties and property losses.

And by studying the buildup of stresses along mapped faults, past earthquake history, and other data and modeling, we can forecast likelihoods and magnitudes of earthquakes over long time periods in California and elsewhere.

However, the interplay of stresses and faults in the Earth is dauntingly chaotic. And even with continuing advances in basic research and ever-improving data, laboratory and theoretical studies, there are no known reliable and universal precursory phenomena to suggest that the time, location and size of individual large earthquakes can be predicted.

Major earthquakes thus typically occur with no immediate warning whatsoever, and mitigating risks requires sustained readiness and resource commitments.

This can pose serious challenges, since cities and nations may thrive for many decades or longer without experiencing major earthquakes.

California's earthquake drought

The 1906 San Francisco earthquake was the last quake greater than magnitude 7 to occur on the San Andreas Fault system.

The inexorable motions of plate tectonics mean that every year, strands of the fault system accumulate stresses that correspond to a seismic slip of millimeters to centimeters. Eventually, these stresses will be released suddenly in earthquakes.

But the central-southern stretch of the San Andreas Fault has not slipped since 1857, and the southernmost segment may not have ruptured since 1680. The highly urbanized Hayward Fault in the East Bay region has not generated a major earthquake since 1868.

Reflecting this deficit, the Uniform California Earthquake Rupture Forecast estimates that there is a 93 percent probability of a 7.0 or larger earthquake occurring in the Golden State region by 2045, with the highest probabilities occurring along the San Andreas Fault system.

Can California do more?

California's population has grown more than 20-fold since the 1906 earthquake and currently is close to 40 million.

Many residents and all state emergency managers are widely engaged in earthquake readiness and planning. These preparations are among the most advanced in the world.

For the general public, preparations include participating in drills like the Great California Shakeout, held annually since 2008, and preparing for earthquakes and other natural hazards with home and car disaster kits and a family disaster plan.

No California earthquake since the 1933 Long Beach event (6.4) has killed more than 100 people. Quakes in 1971 (San Fernando, 6.7); 1989 (Loma Prieta; 6.9); 1994 (Northridge; 6.7); and 2014 (South Napa; 6.0) each caused more than US$1 billion in property damage, but fatalities in each event were, remarkably, dozens or less.

Strong and proactive implementation of seismically informed building codes and other preparations and emergency planning in California saved scores of lives in these medium-sized earthquakes. Any of them could have been disastrous in less-prepared nations.

Nonetheless, California's infrastructure, response planning and general preparedness will doubtlessly be tested when the inevitable and long-delayed "big ones" occur along the San Andreas Fault system.

Ultimate damage and casualty levels are hard to project, and hinge on the severity of associated hazards such as landslides and fires.

Several nations and regions now have or are developing earthquake early warning systems, which use early detected ground motion near a quake's origin to alert more distant populations before strong seismic shaking arrives.

This permits rapid responses that can reduce infrastructure damage. Such systems provide warning times of up to tens of seconds in the most favorable circumstances, but the notice will likely be shorter than this for many California earthquakes.

Early warning systems are operational now in Japan, Taiwan, Mexico and Romania. Systems in California and the Pacific Northwest are presently under development with early versions in operation.

Earthquake early warning is by no means a panacea for saving lives and property, but it represents a significant step toward improving earthquake safety and awareness along the West Coast.

The ConversationManaging earthquake risk requires a resilient system of social awareness, education and communications, coupled with effective short- and long-term responses and implemented within an optimally safe built environment.

As California prepares for large earthquakes after a hiatus of more than a century, the clock is ticking.
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
  donderdag 1 februari 2018 @ 13:18:08 #10
162870 motorbloempje
Dr. SJW voor jou...
pi_176882061
Alweer?
Bovenstaande is mijn mening, ook wanneer er niet expliciet 'ik vind' of soortgelijk in de post vermeld staat. En gelukkig zijn alle meningen hier welkom, dus dat is fijn. Toch? Liefs.
pi_176882169
quote:
0s.gif Op donderdag 1 februari 2018 10:22 schreef Frutsel het volgende:
Weer aardbeving bij Vorarlberg in Oostenrijk... Dit keer van 4.0

Twee weken terug ook al een 4.2 daar.

[ afbeelding ]

Hopelijk triggert zoiets geen lawines daar.
Ik wist niet dat daar aardbevingen voor komen.
Trotse tante van Loes, Jaan, Mie, Eef, Wiebke, Olle en Doukje
  donderdag 1 februari 2018 @ 19:05:13 #12
419487 Vriezzer
Friendly, but fierce.
pi_176889319
quote:
0s.gif Op donderdag 1 februari 2018 13:18 schreef motorbloempje het volgende:
Alweer?
Tsja... iedere dag komen ze dichterbij een nieuwe beving.
Als je het maar lang genoeg blijft roepen, komt het vanzelf een keer uit.
To survive, is to be victorious!
  dinsdag 6 februari 2018 @ 18:06:29 #13
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_176995895
Flinke schade na beving in Taiwan zojuist...

DVU29MOVwAIKVEO.jpg
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_176995932
quote:
2s.gif Op dinsdag 6 februari 2018 18:06 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Flinke schade na beving in Taiwan zojuist...

[ afbeelding ]
Volgens mij is dat een foto van de 1999 beving
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
  dinsdag 6 februari 2018 @ 18:10:51 #15
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_176995978
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 februari 2018 18:08 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Volgens mij is dat een foto van de 1999 beving
Ik wist dat ik had moeten checken....

Het voelde al zo oud aan dat gebouw, terwijl taiwan tegenwoordig best modern is.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_176996064
quote:
2s.gif Op dinsdag 6 februari 2018 18:10 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

Ik wist dat ik had moeten checken....

Het voelde al zo oud aan dat gebouw, terwijl taiwan tegenwoordig best modern is.
Er schijnt wel schade te zijn aan gebouwen of een hotel trouwens. Maar denk dat deze foto niet klopt.
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_176996804
Wanneer scheurt westafrika van Afrika?
pi_176997351
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 februari 2018 18:08 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Volgens mij is dat een foto van de 1999 beving
Tis nu inderdaad veel erger
taiwanmag twitterde op dinsdag 06-02-2018 om 17:29:12 #sťisme : immeubles effondrťs ŗ Hualien et ponts endommagťs. #Taiwan https://t.co/IkK5sS7cMS reageer retweet
https://nos.nl/artikel/22(...)n-na-aardbeving.html
pi_176997364
DVXZhEJVQAUMOVU.jpg
pi_176997876
quote:
10s.gif Op dinsdag 6 februari 2018 19:20 schreef _--_ het volgende:
[ afbeelding ]
Best bizar dat die verdiepingen/de structuur nog zo "intact" zijn/is. Je zou toch verwachten dat het hele gebouw als een kaartenhuis instort.
pi_177016405
EMSC twitterde op woensdag 07-02-2018 om 17:07:55 Update: M5.8 #earthquake (#地震) strikes 112 km S of #Taipei (Chinese #Taipei) 46 min ago. https://t.co/CZ7Vu3h8Er reageer retweet
pi_177126676
1GQm7IE.jpg

Kleine beving ten zuiden van Peking maar toch genoeg mensen die hem in de hoofdstad gevoeld hebben
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_177247102
EMSC twitterde op zaterdag 17-02-2018 om 01:00:03 #Earthquake (#sismo) M7.2 strikes 233 km E of Acapulco de JuŠrez (#Mexico) 20 min ago. More info: https://t.co/KYQ3WOicKF reageer retweet
648846.regional.jpg
pi_177257177
EMSC twitterde op zaterdag 17-02-2018 om 15:43:34 #Earthquake (#daeargryn) M4.9 strikes 88 km W of #Bristol (United Kingdom) 12 min ago. More info: https://t.co/I12BaFaNrJ reageer retweet
LastQuake twitterde op zaterdag 17-02-2018 om 16:05:19 The mag has now been revised down to M4.7. This map represents effects reported by eyewitnesses https://t.co/MD6OlHYHM3 reageer retweet


[ Bericht 21% gewijzigd door Houtenbeen op 17-02-2018 16:07:38 ]
pi_177257585
Daar is toch geen breuklijn?
pi_177257883
quote:
10s.gif Op zaterdag 17 februari 2018 16:22 schreef _--_ het volgende:
Daar is toch geen breuklijn?
uk_hist_inst.jpg
quote:
Instrumental (dark grey) and historical (light gray) seismicity of the British Isles from the British Geological Survey earthquake catalogue (Musson, 1996). Earthquake symbols are scaled by magnitude. Geological terranes after Bluck et al. (1992) are also shown. Major faults corresponding to terrane boundaries are abbreviated as follows: Outer Isles Thrust (OIT); Moine Thrust (MTZ); Great Glen Fault (GGF); Highland Boundary Fault (HBF); Southern Uplands Fault (SUF); Welsh Borderland Fault System (WBF).
pi_177475967
Mogelijk tientallen doden door aardbeving Papoea-Nieuw-Guinea (kracht 7,5)
VANDAAG, 04:31BUITENLAND

Bij een aardbeving in Papoea-Nieuw-Guinea zijn mogelijk tientallen doden gevallen. Volgens de lokale krant Post Courier wordt het dodental geschat op zeker dertig.

De beving van gisteren had een kracht van 7,5. De meeste schade is in de provincies Hela en Southern Highlands. Daar vielen volgens de lokale autoriteiten meer dan 300 gewonden. Ook raakten huizen en andere gebouwen beschadigd.

Een provinciebestuurder spreekt tegen persbureau AP van een ontwrichtende situatie. Hij zegt niet eerder zo'n grote ramp te hebben meegemaakt. Door de beving is de stroom in het gebied uitgevallen en ligt het internet en telefoonverkeer plat. Het provinciebestuur communiceert met het rampgebied via satelliettelefoons.

Er zijn meerdere naschokken geweest en de overheid verwacht die ook voor de komende dagen. De beving heeft ook sinkholes en aardverschuivingen veroorzaakt, waardoor wegen zijn afgesloten. Het vliegverkeer is ontregeld doordat op Komo Airport de helft van de start- en landingsbaan is beschadigd.

bron: https://nos.nl/artikel/22(...)ea-nieuw-guinea.html
Herman Finkers... He buurman, ik hier ?
pi_177483806
Schade in PNG echt ongekend, gebied waar tot dusverrr zelden grote aardbevingen plaatsvonden, en nu de grootste aardbeving ooit in PNG voor zover bekend dan.
pi_177483840
quote:
1s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 15:54 schreef DeParo het volgende:
Schade in PNG echt ongekend, gebied waar tot dusverrr zelden grote aardbevingen plaatsvonden, en nu de grootste aardbeving ooit in PNG voor zover bekend dan.
Is er stedelijk gebied geraakt?

edit: voornamelijk dorpen in de binnenlanden zie ik.. veel aardverschuivingen.
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_177483965
quote:
1s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 15:56 schreef Perrin het volgende:

[..]

Is er stedelijk gebied geraakt?
Kleine steden, maar Highlands is het gebied waar de meeste inwoners van PNG wonen, en die wonen vaak in kleine gemeenschappen in het oerwoud. Wat de schade daar is kan je alleen maar naar gissen tot dusverre. Lokale bedrijven (zitten grote mijnen en energiebedrijven waaronder Exxon overigens) hebben foto's gemaakt en die laten ongekende aardverschuivingen zien. Aarde was aan het trillen over een breedte van drie kilometer wat schijnbaar groot is in deze. Persoonlijk leed voor inwoners is groot, communicatie en contact zal moeizaam tot stand komen omdat veel gemeenschappen al redelijk afgezonderd woonden, plus se vraag is of dat echt ooit helemaal duidelijk gaat worden. Wat wel enigzins duidelijk gaat worden is de economische schade nu een paar van de grootste mijnen en energiebedrijven stilgelegd zijn en er schade is gemeld.
pi_177642785
6.7 bij Papoea Nieuw Guinea nu
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_177642831
quote:
Magnitude Mw 6.6
Region NEW GUINEA, PAPUA NEW GUINEA
Date time 2018-03-06 14:13:07.4 UTC
Location 6.16 S ; 142.57 E
Depth 10 km
Distances 625 km NW of Port Moresby, Papua New Guinea / pop: 284,000 / local time: 00:13:07.4 2018-03-07
120 km W of Mendi, Papua New Guinea / pop: 26,300 / local time: 00:13:07.4 2018-03-07
104 km SW of Porgera, Papua New Guinea / pop: 1,600 / local time: 00:13:07.4 2018-03-07
SR4Zb5s.jpg
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_177660922
Fascinerend want dat gebied wordt zelden getroffen door aardbevingen en dus al bijna helemaal niet door grote aardbevingen.
pi_177663165
quote:
0s.gif Op woensdag 7 maart 2018 13:07 schreef DeParo het volgende:
Fascinerend want dat gebied wordt zelden getroffen door aardbevingen en dus al bijna helemaal niet door grote aardbevingen.
PNG wordt regelmatig getroffen door zware aardbevingen hoor. Het is misschien wel bijzonder voor dit gebied maar er loopt wel een actieve breuklijn. Sommige bevingen gaan gepaard met tsunami's zoals in 1998. Dodental loopt nu ook weer aardig op
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_177663185
quote:
Papua New Guinea earthquake death toll reaches 67
Rescue efforts continue as aftershocks hit Southern Highlands, a week after quake

Aid workers in Papua New Guinea say the death toll from last week’s 7.5 earthquake has reached at least 67, as the country’s remote highlands were again rocked by strong aftershocks.

Three aftershocks, each stronger than magnitude 5, shook the rugged Southern Highlands early on Monday, spreading fear in a region already badly damaged when the largest quake to hit the region struck a week ago.

Aid is beginning to trickle into the worst affected regions but the extent of the devastation has taken days to emerge because of the area’s remoteness – about 500km from the capital Port Moresby.

Udaya Regmi, the head of the Red Cross office in Papua New Guinea, said the death toll was expected to keep climbing.

“We know at least 500 people are injured and 127,000 people need immediate aid such as food, water, shelter and healthcare” Regmi said.

“Many places that have been struck are still inaccessible, except by walking in, so there is a huge supply issue in delivering aid. We definitely need more help from our neighbours and the aid community, this is turning into a humanitarian crisis.”

Isaac Pulupe, a resident of Tari, in Hela Province, which bore the brunt of the quake, told Radio New Zealand that most buildings in his town of 10,000 had collapsed, including the school and part of the hospital.

“Most people have been traumatised emotionally from all that is happening and the continual earthquakes going on, their gardens and even homes have collapsed.” Pulupe said.

“We’ve heard that there are international charity organisations committed to come to help us, but we haven’t seen them yet. We only have the provincial government team trying to go around doing the assessments.”

All four regions struck by the quake remain under a state of emergency and the government has freed up emergency funding to expedite the relief effort, but major landslips, widespread cuts to power and communications and destroyed roads have made coordinating the relief effort to this remote and impoverished region exceedingly challenging.

Advertisement

Last week, the Red Cross committed several hundred thousand dollars to the earthquake relief effort, but admitted they were struggling to access the worst affected areas, as only helicopters could get in.
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_177680377
quote:
0s.gif Op woensdag 7 maart 2018 15:06 schreef Frutsel het volgende:

[..]

PNG wordt regelmatig getroffen door zware aardbevingen hoor. Het is misschien wel bijzonder voor dit gebied maar er loopt wel een actieve breuklijn. Sommige bevingen gaan gepaard met tsunami's zoals in 1998. Dodental loopt nu ook weer aardig op
Ik kan je verzekeren dat het voor dit gebied uniek is, zeer uniek zelfs, het klopt dat elders in het land regelmatig aardbevingen plaatsvinden maar dat de zwaarste aardbeving in zo'n eeuw tijd, indien niet langer, juist in dit gebied plaatsvindt dat is zeer opvallend te noemen in deze situatie.
pi_177690754
EMSC twitterde op donderdag 08-03-2018 om 19:01:20 #Earthquake M6.8 strikes 114 km E of #Kokopo (Papua New Guinea) 21 min ago. More info: https://t.co/dXyFB4vX5y reageer retweet
653328.regional.jpg
pi_178095724
NewsWorldIN twitterde op maandag 26-03-2018 om 12:09:04 JUST IN: #Earthquake of 7 magnitude strikes off Papua New Guinea - USGS https://t.co/y9AciwubqY reageer retweet
JgPGyhW.jpg
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_178183557
SkyNewsBreak twitterde op donderdag 29-03-2018 om 23:38:51 United States Geological Survey says an earthquake with a 7.2 magnitude has struck off the coast of Papua New Guinea reageer retweet
pi_178183710
Stevige aardbeving
pi_178183934
3e 6+ in 5 dagen binnen 10 km
Cuando haya sol, hay Chufi
Muziek, Music y Musica
Proud to be 40+
Come On
pi_178187305
De plaatselijke bewoners zijn bang dat het de vulkaan is in Rabaul die weer onrustig wordt.
pi_178296340
quote:
Magnitude mb 4.3
Region CENTRAL ITALY
Date time 2018-04-04 02:19:46.1 UTC
Location 43.06 N ; 13.03 E
Depth 9 km
Distances 137 km N of Roma, Italy / pop: 2,564,000 / local time: 04:19:46.1 2018-04-04
53 km E of Perugia, Italy / pop: 150,000 / local time: 04:19:46.1 2018-04-04
43 km SW of Macerata, Italy / pop: 40,900 / local time: 04:19:46.1 2018-04-04
EecXABS.jpg
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
  donderdag 5 april 2018 @ 22:07:35 #44
178214 Zipportal
Marcel van RoosmalenGod
pi_178402610
quote:
5 injured after M5.8 earthquake hits Japan's Honshu, stronger quakes possible

At least five people were injured after a shallow M5.8 earthquake hit Japan's Honshu island at 16:32 UTC on April 8, 2018 (01:32 JST, April 9). JMA is reporting a depth of 10 km (6.2 miles). USGS is reporting this quake as M5.6 and EMSC as M5.7.

The epicenter was located 7.7 km (4.8 mi) NNE of Oda (population 21 285), 8.5 km (5.3 mi) NNE of Ōdachō-ōda (population 31 867), 23.6 km (14.7 mi) WSW of Izumo (population 89 286), 31.5 km (19.6 mi) SW of Hiratachō (population 28 154) and 52.4 km (32.6 mi) WSW of Matsue (population 156 811), Japan.

Some 2.4 million people are living within 100 km (62 miles) and 23 000 within 10 km.

At least 5 people were injured, including a 17-year-old boy who broke his leg after falling from his bed, the Japanese media reported.

Some 100 households lost water and 50 households were left without electricity in the city of Oda, where the government requested the dispatch of a Self-Defense Forces unit to assist in distributing water to affected residents.

Officials confirmed damage to some buildings and cracks in roads.

Although the epicenter is just 50 km (31 miles) south of Shimane nuclear power plant, the owner said there were no abnormalities found at the plant.

JMA urged residents to stay vigilant as more strong quakes are possible in the coming week or so.

"We want the areas that experienced strong tremors to be on guard in the coming week or so against quakes that could be as powerful as the upper five," JMA official Toshiyuki Matsumori said, referring to a Japanese seismic scale with a maximum intensity of seven.

Several strong tremors have already been felt in the region.
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_178421645
quote:
Magnitude mb 4.7
Region CENTRAL ITALY
Date time 2018-04-10 03:11:31.1 UTC
Location 43.07 N ; 13.04 E
Depth 9 km
Distances 138 km N of Roma, Italy / pop: 2,564,000 / local time: 05:11:31.1 2018-04-10
53 km E of Perugia, Italy / pop: 150,000 / local time: 05:11:31.1 2018-04-10
41 km SW of Macerata, Italy / pop: 40,900 / local time: 05:11:31.1 2018-04-10
XQpMvgF.jpg

Rommelt goed door in ItaliŽ...
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_179012397
quote:
You felt this earthquake. Tell us!

Magnitude Ml 4.6
Region SOUTHERN CALIFORNIA
Date time 2018-05-08 11:49:33.0 UTC
Location 34.02 N ; 116.78 W
Depth 14 km
Distances
Nou de Amerikanen zijn weer wakker geschud daar in de LA Area...

cbUg6cd.jpg
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_179012446
en een naschok van 3.2
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_179214720
quote:
Earthquake swarm started near Comores group

A rare earthquake swarm started near the small Indian Ocean island of Mayotte on May 10, 2018 and continues to date. Mayotte is the oldest volcanic island in the Comoros Basin grouping and quakes likely are the result of a seismic hot spot as well as the island’s position along the East African Rift.

According to the BRGM, the France-based geological agency serving the territory, the swarm started at 05:14 UTC on May 10 and increased around 12:00 UTC with magnitudes close to 3.0. Magnitudes increased to 3.5 and 3.7 by 16:40 UTC on the same day.

The first quake felt by the population hit at 23:19 UTC, May 10 and had a magnitude of 4.5, according to the BRGM.

The strongest earthquake in this sequence so far was M5.1 (USGS, EMSC) registered at 14:41 UTC on May 14.
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
  zaterdag 26 mei 2018 @ 11:08:24 #50
419487 Vriezzer
Friendly, but fierce.
pi_179396432
3,2 bij Stramproy (gem. Weert).

Nauwelijks gevoeld, vooral gehoord.
To survive, is to be victorious!
pi_179868590
quote:
Drie doden door zware aardbeving bij Japanse stad Osaka

Bij een zware aardbeving in Japan zijn drie personen om het leven gekomen. Twee van hen kwamen volgens de Japanse zender NHK terecht onder een omgevallen muur. Meer dan tweehonderd mensen raakten gewond.
Onder de slachtoffers zijn een negenjarig meisje en een tachtigjarige man.

De aardbeving had een magnitude van 6.1. Het epicentrum lag volgens het Japans Meteorologisch Agentschap iets ten noorden van de miljoenstad Osaka. Er is geen tsunami-waarschuwing afgegeven.

In een toespraak zei de Japanse premier Shinzo Abe dat de schade wordt beoordeeld en dat de veiligheid van de inwoners de hoogste prioriteit heeft.

Zeker 170.000 huishoudens zitten door de aardbeving zonder stroom. Volgens het elektriciteitsbedrijf Kansai Electric Power hebben zich geen onregelmatigheden voorgedaan bij drie kerncentrales in de regio.
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_180670726
KNMI twitterde op maandag 23-07-2018 om 11:11:20 Recente aardbeving in Nederland: op 2018-07-23 om 08:38:04 UTC (10:38:04 NL) vond in #Heerlen een #aardbeving plaats met een magnitude van 2.4 (reviewed). https://t.co/Ic3HETCOAZ https://t.co/buIUNR8Tek reageer retweet
Dix20QQXcAA3OQm.jpg
  woensdag 25 juli 2018 @ 11:26:31 #53
123499 Ivo1986
Een Limburgse jong
pi_180714956
quote:
0s.gif Op maandag 23 juli 2018 11:25 schreef Houtenbeen het volgende:
KNMI twitterde op maandag 23-07-2018 om 11:11:20 Recente aardbeving in Nederland: op 2018-07-23 om 08:38:04 UTC (10:38:04 NL) vond in #Heerlen een #aardbeving plaats met een magnitude van 2.4 (reviewed). https://t.co/Ic3HETCOAZ https://t.co/buIUNR8Tek reageer retweet
[ afbeelding ]
En iets later ook nog 1 van 1,9 op de schaal van Richter
https://www.knmi.nl/neder(...)eventid=knmi2018oipd

De grond in Zuid-Limburg is sowieso wat onrustig
Landgraaf 1,5 https://www.knmi.nl/neder(...)eventid=knmi2018ohog
Heerlen 1,3 https://www.knmi.nl/neder(...)eventid=knmi2018oipe
tralala ik heb een fobo!
PS3/PS4/Vita
pi_180715123
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_180805880
USGSted twitterde op zondag 29-07-2018 om 01:02:33 Prelim M6.4 Earthquake Lombok region, Indonesia Jul-28 22:47 UTC, updates https://t.co/IdayRscMSb reageer retweet
pi_180807683
Het is al lang geleden dat we een flinke beving hadden...
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_180807740
quote:
0s.gif Op zondag 29 juli 2018 09:11 schreef Frutsel het volgende:
Het is al lang geleden dat we een flinke beving hadden...
Ik zat er nog geen half uur geleden naar te kijken ja. Viel me gelijk op dat het bij Hawaii schijnbaar al een paar dagen non-stop trilt :P
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
pi_180807774
quote:
11s.gif Op zondag 29 juli 2018 09:17 schreef heywoodu het volgende:

[..]

Ik zat er nog geen half uur geleden naar te kijken ja. Viel me gelijk op dat het bij Hawaii schijnbaar al een paar dagen non-stop trilt :P
Dat komt door het leeg lopen van die vulkaan en het steeds verder instorten van de caldera. ;)
pi_180808900
Ja inderdaad. Dat is al een hele tijd zo daar. Op ijsland ook
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_180818801
quote:
Zeker 14 doden bij aardbeving op Lombok

Bij een aardbeving op het Indonesische eiland Lombok zijn zeker veertien mensen om het leven gekomen. Meer dan 160 mensen raakten gewond. De beving had een kracht van 6,4. Tientallen gebouwen zijn beschadigd geraakt.

De beving duurde zo'n tien seconden en was vroeg in de ochtend, waardoor mensen in hun slaap werden verrast. Mensen renden in paniek de straat op.

Na de beving volgden meer dan zestig naschokken. De zwaarste had een kracht van 5,7. Het epicentrum van de bevingen lag in het noorden van het eiland, zo'n 50 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Mataram. Doordat de bevingen op het land waren, is er geen tsunamigevaar. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn.

Vanwege het risico op aardverschuivingen is een aantal wegen op het eiland afgesloten. Ook de vulkaan Rinjani, die populair is bij wandelaars en klimmers, is gesloten.

Lombok ligt enkele tientallen kilometers ten oosten van het populaire vakantie-eiland Bali. De aardbeving is daar wel gevoeld, maar voor zover bekend heeft de aardbeving daar geen slachtoffers of schade veroorzaakt.

Ring van Vuur
Aardbevingen zijn in en rond IndonesiŽ niet ongebruikelijk. Het land ligt op de zogenoemde 'Ring van Vuur', een gebied rond de Grote Oceaan dat seismologisch gezien zeer actief is. Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS komt 90 procent van de aardbevingen op aarde in dit gebied voor.
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_180818813
quote:
Nederlands stel uit bed geschud op Lombok

Britt Westrik en Dalou de Bruin zijn allebei op vakantie op het Indonesische eiland Lombok. Ze werden vanochtend wakker van de hevige aardbeving. "We zijn enorm geschrokken."

De aardbeving was rond zeven uur vanochtend lokale tijd. Hij had een kracht van 6.4 op de schaal van Richter. Er zijn twaalf doden gevallen en ongeveer veertig mensen raakten gewond.

Onmogelijk om te staan
Dalou trekt vijf weken samen met een vriendin door IndonesiŽ. Ze kwam gisteren aan op het eiland Lombok en zou later deze week de vulkaan Rinjani beklimmen. "We werden wakker van de schokken. Het schudde zo hard dat het in eerste instantie onmogelijk was om te staan." Ze hadden niet meteen door dat het een aardbeving was. "Eerst besefte ik niet wat er gebeurde", vertelt ze. "We zijn naar buiten gerend, waar de eigenaar van het hostel stond. Hij riep heel hard dat we moesten rennen dus dat deden we."

De schrik zit er nog flink in. "Het was vooral heel eng om te zien hoe de lokale bevolking in paniek was. Gelukkig zijn er bij ons geen gewonden gevallen, alleen wat kleine schaafwondjes."

Tweede keer
Britt Westrik (25) herkende de aardbeving wel meteen. Met haar vriend Bart is ze op vakantie in IndonesiŽ. Ze sliepen in een kleine bed and breakfast met bungalows onderaan een heuvel in Sengiggi. "Het bed ging alle kanten op. We zijn meteen naar buiten gerend de berg op, waar de eigenaresse stond. Ze was behoorlijk in paniek."

Het is niet de eerste keer dat Britt en Bart een aardbeving meemaken tijdens hun vakantie. Toen ze vorig jaar op vakantie waren op het Griekse eiland Kos, was er ook een aardbeving. "Daarom herkende ik het nu sneller. We sprongen gelijk op, pakten onze mobiel en slippers en gingen naar een veilige plek."
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_180818827
quote:
Nederlander maakt beving mee bij vulkaankrater Lombok: 'Alsof alles instortte'

"We hadden het gevoel dat de berg instortte", zegt Sander Huting. De Nederlander was samen met zijn vrouw op de vulkaan Rinjani op het Indonesische eiland Lombok, toen daar een aardbeving plaatsvond. Daarbij zijn zeker veertien mensen om het leven gekomen en raakten meer dan 160 mensen gewond.

Rinjani is populair onder toeristen, die de berg vaak in groepen beklimmen. Ook op het moment van de beving, vroeg in de ochtend, waren er veel wandelaars en klimmers op de vulkaan, vertelt Huting. "We stonden op een richel toen alles begon te trillen. We zagen overal puin, stukken steen en gruis, naar beneden storten."

Het echtpaar kampeerde met tientallen anderen bij een krater op zo'n 2500 meter hoogte. Toen de beving begon, brak paniek uit. "Iedereen ging liggen, er werd geschreeuwd. Er werd geroepen dat er een tsunami of vulkaanuitbarsting zou volgen. Onze gids rende weg, dus wij hadden geen idee wat we moesten doen."
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_180960566
7.0 een kleine twee uur geleden, wederom bij Lombok :{

IntensityMapThumbnails.png?t=1533475806

Zwaarste op aarde sinds maart (7.0 bij PNG).
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
pi_180961349
Mag ook in eigen topic hoor.

Eens kijken hoeveel toeristen nu van de vulkaan zijn gerommeld
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_180975206
quote:
Dodental aardbeving Lombok nu 91, toeristen willen eiland ontvluchten

Het dodental van de aardbeving op het Indonesische eiland Lombok is verder gestegen naar 91. Dat hebben de autoriteiten op het eiland bekendgemaakt. De meeste slachtoffers zijn omgekomen door ingestorte huizen. Verwacht wordt dat het aantal doden verder zal oplopen.

Honderden mensen raakten gewond. Veel van hen moesten in de buitenlucht behandeld worden aan hun verwondingen omdat ziekenhuizen beschadigd zijn.

Na de beving, die een kracht had van 7,0, zijn duizenden mensen uit hun huis geŽvacueerd uit vrees voor naschokken. Duizenden huizen zijn beschadigd. Het rampenteam zegt dat de aardbeving vooral in het noorden van Lombok grote schade heeft aangericht.

Tijdens en kort na de beving was er paniek onder inwoners en vakantiegangers. De beving werd ook gevoeld in delen van Java en op Bali, een populaire vakantiebestemming onder Nederlanders. Op de luchthaven van Bali schuilden mensen onder de tafels. Een deel van het plafond kwam naar beneden.

Ondertussen worden toeristen geŽvacueerd van de Gili-eilanden ten noordwesten van Lombok. Tot nu toe zijn 1000 mensen per boot weggehaald.

Onder de toeristen die de beving voelden, zijn ook Nederlanders. Op beelden die zijn gemaakt door een van hen is te zien hoe hotelgasten naar buiten rennen.

Correspondent Michel Maas is onderweg naar het noorden van het eiland, waar de verwoesting het grootst is. "Op de route zien we mensen zitten in open velden en tenten. Ze voelen zich binnen niet veilig", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Op het vliegveld zag hij lange rijen met toeristen die willen vertrekken. "Ze kopen tickets. Waarnaartoe maakt ze niet uit. Als ze maar weg kunnen van Lombok. Het is alleen moeilijk al die toeristen te proppen in de paar vliegtuigen die hier per dag vertrekken", aldus Maas.

Vanwege de aardbeving was er enige tijd een tsunamiwaarschuwing van kracht. Die werd na anderhalf uur ingetrokken. Na de beving, in het noordoosten van Lombok, was er nog een zware naschok met een kracht van 4,9.

De reddingswerkzaamheden komen inmiddels op gang. "Er wordt gezocht naar slachtoffers en de schade wordt geÔnventariseerd. Verder is er behoefte aan eten en drinken", zei Maas. "Over die naschokken maken maar weinig mensen zich druk. Ze durven momenteel toch niet in hun huizen te zijn."
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_181024700
quote:
Meer dan zeventigduizend mensen geŽvacueerd na aardbeving Lombok

Door de aardbeving op het Indonesische eiland Lombok zijn meer dan zeventigduizend mensen geŽvacueerd. Ze slapen in geÔmproviseerde opvangen en hebben maar beperkt toegang tot voedsel, schoon water en medicijnen.
Dit melden de autoriteiten in het land woensdag, meldt AFP. Door de aardbeving met een magnitude van 6.9 op zondag, zijn zeker 105 mensen om het leven gekomen.

Ook zijn er honderden gewonden. Volgens de autoriteiten hebben 236 mensen ernstige verwondingen opgelopen. Vanwege het grote aantal slachtoffers behandelen ziekenhuizen een deel van patiŽnten buiten.

De beving heeft een ravage veroorzaakt en zelfs hele dorpen verwoest. Tienduizenden gebouwen zijn ingestort of beschadigd. Volgens het Rode Kruis gaat het om 80 procent van alle gebouwen op het eiland. Onder het puin wordt nog steeds gezocht naar overlevenden. De autoriteiten vrezen dat het dodental verder zal stijgen.

Er wordt onder meer gezocht bij een ingestorte moskee, waar dinsdag ťťn overlevende en drie lichamen onder het puin vandaan werden gehaald. De autoriteiten verwachten hier nog meer slachtoffers te vinden. "We hebben veel sandelen voor de moskee gevonden."

Als gevolg van de grote schade komt de hulpverlening in sommige delen van Lombok langzaam op gang. Volgens Muhammad Zainul Majdi, gouverneur van de provincie waaronder Lombok valt, is de vraag naar voedsel, medicijnen en medisch personeel in de zwaarst getroffen gebieden zeer groot.
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_181025520
quote:
Kansen op aardbevingen en tsunami’s in Spanje

MADRID – Na de aardbeving van deze zondag op het Indonesische eiland Lombok waarbij tot nu toe 91 doden vielen, is er ook weer een discussie ontstaan over het gevaar en risico van aardbevingen in Spanje. De beving in Lombok had een kracht van 6,9 op de schaal van Richter, iets wat niet zo heel vaak voorkomt in Spanje maar wat wel soms geregistreerd wordt.

Na de aardbevingen en de daarbij horende tsunami’s jaren geleden in HaÔti, Chili, Japan, ItaliŽ, de recente beving in Lombok en die van Lorca op 11 mei 2011 zijn steeds meer landen (ook Spanje) zich bewust van de risico’s die men loopt.

Ook in Spanje komen aardbevingen voor en hebben tsunami’s toegeslagen, weliswaar minder erg dan in de eerder genoemde landen, maar toch. Is Spanje goed voorbereid in het geval van een beving of tsunami en wat zouden de gevolgen kunnen zijn voor de middellandse zee kustlijn.

Aardbevingen
In Spanje komen jaarlijks duizenden aardbevingen voor, de meest in de streek AndalusiŽ maar ook in Murcia, Valencia of de provincie Gerona en de Canarische eilanden of de PyreneeŽn tussen Navarra en Huesca. De meeste bevingen zijn niet zo sterk en komen niet boven de 4 op de schaal van Richter uit maar experts waarschuwen dat zware aardbevingen zeker geen sprookje zijn in Spanje.

Men waarschuwt er zelfs voor dat er net zo’n zware beving als in het jaar 1884 in Arenas del Rey (Granada) plaats zou kunnen vinden. Toen vielen er 900 doden en meer dan 2.000 gewonden bij een beving van 6,7 op de Richter schaal. In 1829 vond er in Torrevieja een beving plaats van 6,9 op de schaal van Richter met 400 doden als gevolg.

Volgens de geleerden vindt er elke 70 jaar een grote aardbeving plaats in Spanje dus zou dit in de nabije toekomst wel eens voor kunnen komen. De meest recente grote beving vond plaats op 11 mei in Lorca (Murcia) die voor veel materiŽle schade en zelfs 9 doden en meer dan 300 gewonden zorgde. Deze verwoestende beving had toen een kracht van 5,1 op de schaal van Richter en werd gevoeld in de provincies Murcia, AlmerŪa, Albacete, Granada, Jaťn en MŠlaga.

De reden dat er toen zoveel schade was en doden vielen was het feit dat deze beving op een diepte van slechts 3 kilometer plaatsvond. Bijna de meeste aardbevingen vinden allemaal plaats rond de 10 kilometer diepte waardoor de kracht stukken minder is dan dichterbij het aardoppervlak.

Met name in AndalusiŽ komen veel aardbevingen voor en zijn de nieuwe constructies beter voorbereid op een eventuele beving. Toch blijft er altijd een gevaar bestaan dat de beving zo sterk zou kunnen zin dat de gebouwen het simpelweg niet aankunnen. De schade zou enorm kunnen zijn en er zouden veel doden kunnen vallen aangezien de kracht van de natuur enorm kan zijn.

Buiten aardbevingen komen er ook regelmatig zeebevingen voor die vaak de oorzaak zijn van een tsunami. Tot op heden zijn er voor de kust van Spanje 55 maremotos, zoals deze zeebevingen in het Spaans heten, geregistreerd.

Tsunami’s in Spanje
Spanje heeft 7.500 kilometer aan kust en is het is dus zeker een feit dat Spanje getroffen zou kunnen worden door een tsunami. Sterker nog, dit is al regelmatig gebeurd. De laatste grote tsunami vond plaats op 1 november van het jaar 1755 toen er zo’n 800 kilometer voor de kust van Cabo de San Vicente in AndalusiŽ een zeebeving (maremoto) plaatsvond en golven tussen de 6 en 20 meter naar de Portugese en Spaanse kust liet komen.

Terwijl in Portugal Lissabon en diverse kustplaatsen verwoest werden, gebeurde ditzelfde aan de Atlantische kust in het zuiden van Spanje. Steden als Huelva, CŠdiz en kleinere dorpen als Ayamonte, Sanlķcar de Barrameda, Chipiona, El Puerto de Santa MarŪa en Conil werden door de hoge golven bedolven en gedeeltelijk verwoest.

In 2003 werden 45 minuten na een aardbeving in Algerije de gevolgen gemerkt in het zuiden van de Balearen waar in de havens diverse boten en jachten verwoest werden door de hoge golven.

Op Menorca, in de haven van Ciutadella, komen regelmatig zogenaamde rissagas voor, een tsunami achtig fenomeen maar met andere oorzaken. De rissaga (In het Catalaans) is een fenomeen wat beÔnvloed wordt door het weer maar wel het waterpeil tot wel 4 meter laat stijgen. De laatste keer dat dit gebeurde was halverwege juli toen de rissaga ook gemerkt werd op Mallorca.

Ook al is het risico van een tsunami in het zuidwesten van Spanje laag, de gevolgen zouden enorm verwoestend kunnen zijn, aldus een recent onderzoek van de universiteit van Cantabria in Santander. In Spanje bestaat er geen noodscenario om adequaat op een dergelijke catastrofe te reageren en, mede dankzij de enorme groei in het toerisme en de daarbij horende bebouwingen langs de kust, de verwoestingen zouden enorm zijn met alle gevolgen van dien.

Een tsunami kan al worden veroorzaakt door een aardbeving van minstens 6 op de Schaal van Richter in de tectonische platen voor de Atlantische kust bij CŠdiz en met name aan de Middellandse Zeekust. Ook de Balearen zouden in zo’n geval te maken krijgen met de gevolgen ervan.
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_181032970
quote:
Dodental na aardbeving Lombok stijgt fors naar 347

Het dodental na de aardbeving in Lombok is fors gestegen naar 347. Dit meldt het Indonesische staatspersbureau Antara woensdag op basis van tellingen van districthoofden.
Eerder op woensdag werd nog een dodental van 131 gemeld. Er zijn ook meer dan tweeduizend mensen gewond geraakt na de aardbeving, die een magnitude van 6.9 had.

Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_181046542
EMSC twitterde op donderdag 09-08-2018 om 07:35:46 #Earthquake (#gempa) M6.1 strikes 112 km E of #Denpasar (#Indonesia) 10 min ago. More info: https://t.co/fcM5D89MOJ reageer retweet
Weer een beving op Lombok
pi_181046765
quote:
Opnieuw zware aardbeving bij Lombok
Er is geen tsunamiwaarschuwing afgegeven, wel worden naschokken verwacht. Bij de aardbeving van zondag kwamen zeker 131 mensen om het leven.

Opnieuw zijn de bewoners van Lombok opgeschrikt door een zware aardbeving. Donderdagmiddag (lokale tijd) vond een beving met een kracht van 6,2 plaats voor de kust van het Indonesische eiland, meldt overheidsdienst BMKG. Het epicentrum lag op twaalf kilometer diepte. Er is geen tsunamiwaarschuwing afgegeven, wel worden nog meer naschokken verwacht.

Het is nog niet duidelijk of er nog meer slachtoffers zijn gevallen door de beving van donderdag. Wel zijn nog meer gebouwen ingestort op het eiland dat al in puin lag. Duizenden bewoners van het eiland zijn dakloos geworden door het natuurgeweld van de afgelopen weken.

Onduidelijkheid over dodental
Het is de derde grote aardbeving waar Lombok in ruim een week tijd mee te maken krijgt. Zondag werd het eiland opgeschud door een beving met een kracht van 7,0, hierbij kwamen volgens de officiŽle telling minstens 131 mensen om het leven. In realiteit ligt het dodental waarschijnlijk nog veel hoger.

Woensdag meldde persbureau Antara, op basis van bronnen binnen de veiligheidsdiensten, dat het dodental op 347 ligt. Volgens NRC-correspondent Annemarie Kas is het mogelijk dat zoveel mensen overleden zijn, maar dat onduidelijkheid regeert.

“Het zure is dat ze het gewoon niet weten. Niet alles wordt netjes geregistreerd, ook zijn hele gebieden van Lombok nog steeds niet bereikt. De rampendiensten hebben simpelweg nog niet alles in beeld.”

Een aantal dagen eerder, op 29 juli, kwamen 16 mensen om bij een beving met een kracht van 6,4.
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_181151540
quote:
Death Toll From Indonesia Earthquake Passes 430

(JAKARTA, Indonesia) — The death toll from the earthquake that rocked the Indonesian island of Lombok a week ago has passed 430 and the government is estimating economic losses will exceed several hundred million dollars.

The national disaster agency said Monday the Aug. 5 quake killed 436 people, most of whom died in collapsing buildings.

It said damage to homes, infrastructure and other property is at least 5 trillion rupiah ($342 million), calling that a temporary figure that will rise as more assessments are made. The agency said rebuilding will cost hundreds of millions of dollars.

The magnitude 7.0 quake flattened thousands of homes and according to the disaster agency’s latest estimate has displaced about 350,000 people.

“The damage and losses are very large,” said disaster agency spokesman Sutopo Purwo Nugroho.
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_181227543
quote:
Turkish official: 30,000 could die in Istanbul earthquake

ANKARA, Turkey (AP) - Turkey's emergency management agency is warning that up to 30,000 people could be killed in Istanbul if a magnitude-7.5 earthquake were to hit the area.

Murat Nurlu, a director at Turkey's Disaster and Emergency Management Presidency, or AFAD, made the comments Wednesday ahead of the anniversary of the Aug. 17, 1999, magnitude-7.4 earthquake that killed more than 17,000 people in northwestern Turkey. His comments were reported Thursday by private news channel CNN Turk.

Speaking at a disaster preparedness workshop organized by the Istanbul Metropolitan Municipality, Nurlu said an estimated 50,000 people could be critically injured and 44,802 buildings could collapse. Some 2.4 million people would be left homeless.

CNN Turk said national and municipal agencies have begun making preparations for such a disaster, including designating gathering spots and establishing temporary shelters.
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_181237688
EMSC twitterde op donderdag 16-08-2018 om 20:24:05 #Earthquake (#terremoto) M5.9 strikes 138 km NE of #Napoli (#Italy) 5 min ago. More info: https://t.co/8VjayjjWDd reageer retweet
pi_181291825
https://www.nu.nl/buitenl(...)ffen-aardbeving.html


Het Indonesische eiland Lombok is zondag opnieuw getroffen door een aardbeving. Volgens het Amerikaanse geologisch instituut USGS gaat het om een beving met een magnitude van 6.3 op 7.9 kilometer diepte.
Meerdere huizen en gebouwen zijn beschadigd, volgens de woordvoerder van de Indonesische calamiteitendienst. Er zijn nog geen berichten over eventuele slachtoffers.

De aardbeving vond plaats in het noordoosten van het eiland. Bij de vulkaan Rinjani hebben zich aardverschuivingen voorgedaan. "De omwonenden hebben zich in veiligheid gebracht", aldus de woordvoerder. De schokken waren volgens hem goed te voelen.

Het is zondag twee weken geleden dat het eiland getroffen werd door een zware beving met een magnitude van 6.9. Dit zorgde voor meer dan vierhonderd doden.

Honderdduizenden mensen hebben toen hun huis moeten verlaten. Op het noordelijke deel van het Indonesische eiland is bijna 75 procent van de woningen verwoest.
pi_181302116
En zojuist een 7.2
pi_181302186
Het rommelt daar behoorlijk .. afgelopen nacht 8.2 bij Fiji (wel heel diep )
Cuando haya sol, hay Chufi
Muziek, Music y Musica
Proud to be 40+
Come On
pi_181302426
quote:
4s.gif Op zondag 19 augustus 2018 17:24 schreef chufi het volgende:
Het rommelt daar behoorlijk .. afgelopen nacht 8.2 bij Fiji (wel heel diep )
Dat is wel uitermate zwaar en behoorlijk zeldzaam.

TsC0UXq.png
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
  zondag 19 augustus 2018 @ 17:40:46 #78
38496 Perrin
Sapere aude
pi_181302623
quote:
15s.gif Op zondag 19 augustus 2018 17:21 schreef Infection het volgende:
En zojuist een 7.2
De zwaarste tot nu toe :{
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_181302759
Arme mensen daar :(
hhhhh
pi_181303074
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_181303140
quote:
11s.gif Op zondag 19 augustus 2018 17:32 schreef heywoodu het volgende:

[..]

Dat is wel uitermate zwaar en behoorlijk zeldzaam.

[ afbeelding ]
1 a 2 x per jaar ja. Diepte was gunstig dus zal geen problemen hebben opgeleverd.
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_181305798
Benieuwd of het aan de andere kant van de plaat ook nog gaat schuiven... Of maakt het niet uit wat er aan een kant gebeurt.
pi_181308665
quote:
4s.gif Op zondag 19 augustus 2018 17:24 schreef chufi het volgende:
Het rommelt daar behoorlijk .. afgelopen nacht 8.2 bij Fiji (wel heel diep )
"daar"
De afstand van IndonesiŽ naar Fiji is ongeveer gelijk aan de afstand Nederland tot India ;)
In the coolest little capital of the world
pi_181311327
quote:
0s.gif Op zondag 19 augustus 2018 21:34 schreef Drebbelman het volgende:

[..]

"daar"
De afstand van IndonesiŽ naar Fiji is ongeveer gelijk aan de afstand Nederland tot India ;)
zelfde geologische regio qua tektonic...
Cuando haya sol, hay Chufi
Muziek, Music y Musica
Proud to be 40+
Come On
pi_181312583
Maar nu weer 2 x 4.5+ Lombok
Cuando haya sol, hay Chufi
Muziek, Music y Musica
Proud to be 40+
Come On
pi_181329914
quote:
4s.gif Op maandag 20 augustus 2018 00:25 schreef chufi het volgende:
Maar nu weer 2 x 4.5+ Lombok
Waarom is die regio opeens zoveel seismisch actief :?
Op zondag 14 november 2010 18:11 schreef liesje1979 het volgende:
Zo is daar Godshand, met zijn sarcastische toon,
Die regelmatig een topic voorziet van spot en hoon.
pi_181330235
quote:
5s.gif Op maandag 20 augustus 2018 19:31 schreef Godshand het volgende:

[..]

Waarom is die regio opeens zoveel seismisch actief :?
Misschien dat daar 2 platen haaks op elkaar bewegen zie hier onder

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Cuando haya sol, hay Chufi
Muziek, Music y Musica
Proud to be 40+
Come On
pi_181333713
quote:
5s.gif Op maandag 20 augustus 2018 19:31 schreef Godshand het volgende:

[..]

Waarom is die regio opeens zoveel seismisch actief :?
Niet uizonderlijk, naschokken na een flinke beving zijn heel normaal en die halen lang niet allemaal het nieuws. Ze zullen er vast nog meer krijgen de komende maand.
We hadden hier in NZ 574 bevingen boven de 4 binnen een jaar na de Nov 2016 beving (>20.000 in totaal).
In the coolest little capital of the world
pi_181361717
LastQuake twitterde op dinsdag 21-08-2018 om 23:39:51 Major #earthquake (#sismo) shakes Sucre, Venezuela 8 min ago. Map of eyewitnesses' felt reports: https://t.co/LPSSRSb7UD reageer retweet
DlJ4Pl2WwAAhwqx.jpg
pi_181361745
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 augustus 2018 23:46 schreef Houtenbeen het volgende:
LastQuake twitterde op dinsdag 21-08-2018 om 23:39:51 Major #earthquake (#sismo) shakes Sucre, Venezuela 8 min ago. Map of eyewitnesses' felt reports: https://t.co/LPSSRSb7UD reageer retweet
[ afbeelding ]
6.9 :{

80km, dat lijkt me vrij diep...hopelijk houdt dat de schade beperkt, Venezuela heeft wel wat anders aan het hoofd :{
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
pi_181361789
Vooral flink gevoeld op Trinidad & Tobago, mensen hebben het oa over hun auto die ineens opsprong op de weg.
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
pi_181361924
I have never felt anything like that in my entire life. Felt like it lasted for about 3-5 minutes.

Unbelievably long and strong quake. Worst I ever felt. Must have lasted about 2 minutes

I was driving and thought that the car broke because it was jumping. Chaguaramas, Trinidad

Allemaal vanuit Trinidad, 140-200km van het epicentrum. Caracas ligt gelukkig wel iets verder weg, maar ook weer niet heel veel..
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
pi_181362066
Bijzonder gifje wel

LastQuake twitterde op woensdag 22-08-2018 om 00:00:36 Eyewitnesses launch LastQuake app right after the seismic waves (circles) reach them! People are real time ground sensor https://t.co/tumwLZK2nz reageer retweet
Zelfs gevoeld in Manaus in BraziliŽ (althans, volgens ťťn report), 1500km verderop :o
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
pi_181362116
Ook wel opvallend dat het Venezolaans seismologisch instituut driekwart miljoen volgers op Twitter heeft.
https://twitter.com/funvisis
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
pi_181362648
LastQuake twitterde op woensdag 22-08-2018 om 00:49:20 strong #quake M6.6 strikes #Vanuatu 17 min ago. #Tsunami Information issued - Pacific TWC. https://t.co/ytQd8TCCpj reageer retweet
pi_181363371
Jongens maak voor aardbevingen boven de 7 een eigen topic aub. Kunt daarin dan verwijzen naar dit topic.
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_181369836
6.2 voor de kust van Oregon
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_181372705
quote:
Venezuela earthquake: Largest quake of 20th and 21st centuries felt as far as TRINIDAD
VENEZUELA has been hit by the biggest earthquake to strike the nation for centuries, with the 7.3 magnitude tremor felt as far as Trinidad and Colombia.

Yesterday’s earthquake was the largest to strike Venezuela since 1900, according to the United States Geological Survey (USGS).

There have been 17 previous magnitude-6 quakes and scores more smaller tremors in the region – but large earthquakes are rare.

The USGS recorded the earthquake in the coastal town of Irapa with a depth of 76 miles (123 kilometres) and tremors were felt 286 miles (622 km) away in the capital of Caracas.

Its magnitude was recorded at 7.3, making it the largest historic event within 155 miles (250 km) within this location in the 20th and 21st centuries, the USGS said.

Seismologist Lucy Jones, a research associate with the California Institute of Technology said the earthquake’s considerable depth likely prevented a tragedy.

She added “shaking does die off at a distance”.

The USGS said earthquakes such as these with focal depths between 43 and 186 miles (70 and 300 km), are commonly termed "intermediate-depth" earthquakes.

They typically cause less damage on the ground surface than in the case with similar-magnitude shallow-focus earthquakes.
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_181372775
quote:
0s.gif Op woensdag 22 augustus 2018 14:50 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Wel mooi dat dat Express kopt met 'zelfs in TRINIDAD is het gevoeld' terwijl misschien 1% van de lezers van dat blaadje Łberhaupt weet wat Trinidad is.
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
pi_181372793
quote:
9s.gif Op woensdag 22 augustus 2018 14:53 schreef heywoodu het volgende:

[..]

Wel mooi dat dat Express kopt met 'zelfs in TRINIDAD is het gevoeld' terwijl misschien 1% van de lezers van dat blaadje Łberhaupt weet wat Trinidad is.
Ach das wel typerend voor Express :P
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_181393229
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_181395429
Goeie ringtone :')
pi_181419894
6.7 op de grens van BraziliŽ en Peru
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_181419993
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 augustus 2018 11:14 schreef Frutsel het volgende:
6.7 op de grens van BraziliŽ en Peru
Op 600 kilometer diepte :P
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
pi_181420767
Ja dat dan weer wel
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_181421121
En nog een 7.1 op 600 km diepte
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_181421401
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 augustus 2018 12:07 schreef Frutsel het volgende:
En nog een 7.1 op 600 km diepte
Is dat niet dezelfde die nu gewoon wat opgeschroefd is wat kracht betreft?

gbpJD1g.png
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
pi_181421737
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 augustus 2018 12:20 schreef heywoodu het volgende:

[..]

Is dat niet dezelfde die nu gewoon wat opgeschroefd is wat kracht betreft?

[ afbeelding ]
Oh dat kan. Ben op vakantie en heb alleen mobiel bij de hand
Kreeg een mailtje en dacht dat een nieuwe was haha. Sorry
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_181514754
6.2 bij Timor in IndonesiŽ
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_181536477
7.1 bij nieuw caledonie
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_181537620
quote:
0s.gif Op woensdag 29 augustus 2018 06:26 schreef Frutsel het volgende:
7.1 bij nieuw caledonie
Dat is Nieuw-Zeeland toch?
Op zondag 14 november 2010 18:11 schreef liesje1979 het volgende:
Zo is daar Godshand, met zijn sarcastische toon,
Die regelmatig een topic voorziet van spot en hoon.
pi_181537735
quote:
5s.gif Op woensdag 29 augustus 2018 09:00 schreef Godshand het volgende:

[..]

Dat is Nieuw-Zeeland toch?
Dikke 2000 kilometer uit de richting :+
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
pi_181593867
5.1 bij Griekenland

IntensityMapThumbnails.png?t=1535707882
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
pi_181713263
EMSC twitterde op woensdag 05-09-2018 om 20:28:20 #Earthquake (#地震) M6.7 strikes 47 km SE of #Sapporo-shi (#Japan) 20 min ago. More info: https://t.co/1s8lieBnlh reageer retweet
pi_181713312
quote:
0s.gif Op woensdag 5 september 2018 20:48 schreef Houtenbeen het volgende:
EMSC twitterde op woensdag 05-09-2018 om 20:28:20 #Earthquake (#地震) M6.7 strikes 47 km SE of #Sapporo-shi (#Japan) 20 min ago. More info: https://t.co/1s8lieBnlh reageer retweet
Het vorige natuurgeweld was immers alweer 24 uur geleden.
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
pi_181732515
7.8 bij Fiji. Wel op 600 km diepte
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_181732595
quote:
0s.gif Op donderdag 6 september 2018 19:07 schreef Frutsel het volgende:
7.8 bij Fiji. Wel op 600 km diepte
En 5.5 eroverheen
Cuando haya sol, hay Chufi
Muziek, Music y Musica
Proud to be 40+
Come On
pi_181735412
quote:
0s.gif Op donderdag 6 september 2018 19:07 schreef Frutsel het volgende:
7.8 bij Fiji. Wel op 600 km diepte
Veel aardbevingen in die categorie de laatste tijd.
Kein gewalt! Wir sind das volk!
Steps taken forwards but sleepwalking back again.
pi_181837820
quote:
New Zealand BRACED for 8 mag earthquake causing TSUNAMI to hit AUSTRALIA
NEW Zealand’s South Island could be hit by a 8.1 earthquake causing tsunami waves powerful enough to hit Australia, researchers have warned.

The Alpine Fault line, which runs 310 miles (500km) up the western side of the South Island, has historically produced a powerful 8.1 magnitude earthquake roughly every three centuries, with the last shift hitting in 1717.

Scientists at the Bureau of Meteorology, based in Melbourne, said the earthquake could therefore hit this year.

If the earthquake hit tomorrow, more than 100,000 people could be cut off from mainland New Zealand and up to 120 highways would be disrupted or destroyed by the quake, scientists estimated after studying data from the Kaikoura quake in 2016.

A tsunami could hit the most built up and populous areas of Australia, with cities Sydney, Melbourne, Brisbane and Canberra located on the east coast.

Hobart on the island of Tasmania, could also be in the direct path of a tsunami if seismic activity hits the Alpine Fault, according to scientists.

Writing in the New Zealand Journal of Geology and Geophysics, Dr Phaedra Upton wrote: "There will be a similar earthquake soon.

"In fact, the last great earthquake occurred over 300 years ago and the average recurrence for such events is less than 300 years."

The tectonic plate in the area has produced 8.1 magnitude ruptures over the past 8,000 years, the scientists say.

The last one, in 1717, hit so hard it shifted the southern side of the island by as much as eight metres in a matter of seconds.

Mrs Upton wrote in the paper that continuing research into the deadly fault could help the country understand when the next huge quake could strike the region.

Mrs Upton said in the journal: “Whatever we can learn about this fault - and how it moves - will help us understand and prepare for the next great earthquake

New Zealand was last hit by an earthquake in November 2016, causing damage to cities such as North Canterbury and Wellington and prompting evacuations in Christchurch.

It measured a magnitude 7.8 in Kaikoura on the South Island, with researchers using the disaster to measure future potential quakes in the region – and the devastating consequences of a major force quake rocking the region.

In 2011, the city of Christchurch was levelled by a powerful 6.2 magnitude quake that killed 185 people.

The city was decimated, with parrts of the city still being rebuilt today.
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_181838205
Grofweg eens in de driehonderd jaar en de vorige was in 1717. Hadden ze dat niet even een jaartje eerder kunnen melden?
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
  woensdag 19 september 2018 @ 16:14:41 #121
15559 bwt
VvvrOOoeeeMmmmm
pi_182008111
Mooi stukje op Wikipedia
https://en.wikipedia.org/wiki/Alpine_Fault
quote:
Over the last thousand years, there have been four major ruptures along the Alpine Fault causing earthquakes of about magnitude 8. These had previously been determined to have occurred in approximately 1100, 1430, 1620 and 1717 CE, at intervals between 100 and 350 years.
Maar er zijn ook erg veel "gewone" zware bevingen geweest
<a href="http://goo.gl/q8fhTe" target="_blank">FAQ?</a>
<a href="http://goo.gl/gYvZFq" target="_blank">Geel is een zonnige en vrolijke kleur, als hij tenminste enigszins warm is gekleurd en wat naar het oranje neigt</a>
pi_182008794
quote:
11s.gif Op dinsdag 11 september 2018 15:16 schreef heywoodu het volgende:
Grofweg eens in de driehonderd jaar en de vorige was in 1717. Hadden ze dat niet even een jaartje eerder kunnen melden?
op the great one in CaliforniŽ wachten we ook al een tijdje. :P
pi_182183648
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_182246400
715722.regional.jpg
pi_182247630
quote:
Sterkste aardbeving in 13 jaar in Niedersachsen :{
Tweede binnen een week (vorige was 3.1)

weet niet of hij hier voelbaar was maar ik heb het niet gemerkt in elk geval

Aardgas _O_
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_182367685
Meerdere doden bij een aardbeving in HaÔti
Beving had kracht van 5.9
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_182390201
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_182440676
6.0 bij Bali
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_182443804
En een 7.0 bij papoa nieuw guinea
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_182665693
Aantal bevingen voor de kust van het noordwesten van de VS/Canada

kYXcKhb.jpg

quote:
2018-10-22 06:36:09.5
49.27 N 129.60 W 18 4.9 VANCOUVER ISLAND, CANADA REGION
quote:
2018-10-22 06:22:47.9
49.28 N 129.78 W 10 6.5 VANCOUVER ISLAND, CANADA REGION
quote:
2018-10-22 06:16:28.7
49.29 N 129.29 W 10 6.8 VANCOUVER ISLAND, CANADA REGION
quote:
2018-10-22 05:39:40.1
49.13 N 129.57 W 10 6.6 VANCOUVER ISLAND, CANADA REGION
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
  maandag 22 oktober 2018 @ 10:12:59 #131
38496 Perrin
Sapere aude
pi_182665770
quote:
0s.gif Op maandag 22 oktober 2018 10:06 schreef Frutsel het volgende:
Aantal bevingen voor de kust van het noordwesten van de VS/Canada

[ afbeelding ]

[..]

[..]

[..]

[..]

Dat zijn stevige. Het zal verder zuidelijk ook wel voor wat zenuwen zorgen :X
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_182668133
quote:
0s.gif Op maandag 22 oktober 2018 10:12 schreef Perrin het volgende:

[..]

Dat zijn stevige. Het zal verder zuidelijk ook wel voor wat zenuwen zorgen :X
Mwoah... ik denk eerder voor de mensen in Oregon/Washington...
https://www.theatlantic.c(...)-more-likely/495407/

Daar verwachten ze ook een 8 of 9...
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_182747097
USGSBigQuakes twitterde op vrijdag 26-10-2018 om 01:13:33 Prelim M6.8 Earthquake Ionian Sea Oct-25 22:54 UTC, updates https://t.co/4zQfxxQCYd reageer retweet
Bij Griekenland

breakingweather twitterde op vrijdag 26-10-2018 om 01:16:13 A 6.8 magnitude #earthquake just occurred 35 km (22 miles) southwest of Lithakia, Greece, with shaking felt in Athens, according to the USGS. This is less than one hour after a 5.0 magnitude earthquake hit the same area. https://t.co/OepTYZQOpV reageer retweet
DqY9owmXcAAGgyz.jpg
pi_182831239
quote:
Flinke naschok na zeebeving Griekenland

ATHENE - Griekenland is dinsdagmorgen opgeschrikt door een flinke naschok van de zeebeving van vorige week in de Ionische Zee. Het epicentrum van deze naschok met een kracht van 5.3 lag volgens het geologisch instituut in het Duitse Potsdam in zee ten zuidwesten van het eiland Zakynthos. Er is nog niets bekend over schade of slachtoffers.

Het gaat volgens de leider van de Griekse rampenbestrijding, Efthymios Lekkas, om een gebruikelijke naschok. ,,Het is een volstrekt normaal fenomeen. We verwachten ook sterkere naschokken'', zei hij tegen de Griekse staatsomroep.

Afgelopen vrijdag werd het westen van Griekenland getroffen door een beving met een kracht van 6.8. Volgens het Europees seismologisch centrum EMSC was ook die beving 46 kilometer ten zuidwesten van Zakynthos. De Griekse autoriteiten waarschuwden voor een tsunami, maar trokken die kort daarna in. De schade bleef beperkt. Op een van de eilandjes raakte een haven en een klooster uit de vijftiende eeuw beschadigd, maar is niemand gewond geraakt.
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_183242819
Het was leuk om WKN zo nu en dan eens te volgen, veel geleerd. Frutsel, topmod _O_

Doei :W

Aardbeving des doods komt nu echt!
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
pi_183316236
een 4.2 niet heel ver van Lyon vandaan, ik heb niets gevoeld. Wel een ongebruikelijke plaats!

f8e87e365ceffa13fafb574cc4559604-un-seisme-de-magnitude-4-2-secoue-l-ain-sans-faire-de-blesses.jpg?focuspoint=51,46&height=630&width=1200&cropresize=1&fill=0
pi_183376952
quote:
Veel gewonden bij aardbeving in Iran

Ook in de Iraakse stad Erbil werd de beving gevoeld en gingen mensen de straat op

Het westen van Iran is getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,3. Er zijn volgens de regionale autoriteiten ruim 600 mensen gewond geraakt. Doden zijn er voor zover bekend niet gevallen.

Het epicentrum was zo'n 100 kilometer ten noordwesten van de stad Ilam, vlak bij de grens met Irak. Ongeveer een halfuur na de beving was er een naschok met een kracht van 5,3. Daarna volgden nog tientallen schokken.

De meeste gewonden vielen toen mensen in paniek hun huis uit vluchtten en de straat op renden. De schok werd ook gevoeld in het oosten van Irak en Koeweit.

Het gebied ligt in de buurt van een breuklijn en er zijn geregeld aardbevingen. Vorig jaar kwamen meer dan 600 mensen om het leven bij een beving in dezelfde provincie. Die had een kracht van 7,3.
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_183376981
quote:
Tweede aardbeving in Eppenhuizen in korte tijd
De aardbeving in Eppenhuizen zondagavond, was de tweede in die plaats in korte tijd.

Even na half negen was het dorp het epicentrum van een aardbeving van 1,6 op de Schaal van Richter. Op 9 november werd het dorp ook al getroffen door een beving met dezelfde kracht.

Nooit eerder waren er twee bevingen na elkaar in het dorp in Eemsmond. Voor deze maand waren er drie aardbevingen met Eppenhuizen als epicentrum: een in 996, een in 2005 en een in 2013.

Het aantal aardbevingen in Groningen deze maand bedraagt nu vijf. Beide bevingen in Eppenhuizen zijn de zwaarsten deze maand. In oktober waren er zeven aardbevingen in de provincie.
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_183386450
quote:
0s.gif Op maandag 26 november 2018 10:36 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Dat moet wel een hele zware aardbeving zijn geweest in 996, dat men dat ruim 1000 jaar geleden gedocumenteerd heeft O-)
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
-----
Now only embers remain...
pi_183392374
:D
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_183462031
USGSBigQuakes twitterde op vrijdag 30-11-2018 om 18:33:05 Prelim M6.7 Earthquake Southern Alaska Nov-30 17:29 UTC, updates https://t.co/klMqyWbi8j reageer retweet
pi_183462071
Niet al te diep ook en dicht bij Anchorage..

IntensityMapThumbnails.png?t=1543599617
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
pi_183462149
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
pi_183462946
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_183463273
LastQuake twitterde op vrijdag 30-11-2018 om 19:34:35 Felt #earthquake (#terremoto) M5.3 strikes 96 km N of #Foggia (#Italy) 28 min ago. Please report to: https://t.co/UysWj5qbZD https://t.co/AGG6jwrGp7 reageer retweet
pi_183463309
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2018 19:37 schreef Houtenbeen het volgende:
LastQuake twitterde op vrijdag 30-11-2018 om 19:34:35 Felt #earthquake (#terremoto) M5.3 strikes 96 km N of #Foggia (#Italy) 28 min ago. Please report to: https://t.co/UysWj5qbZD https://t.co/AGG6jwrGp7 reageer retweet
Wel op 400km diepte, dat scheelt hopelijk.
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
pi_183544560
quote:
Aardbeving en tsunamiwaarschuwing voor eilandengroep Nieuw-CaledoniŽ

In de Stille Oceaan is een zware zeebeving gemeten. Daarom is voor de eilandengroep Nieuw-CaledoniŽ, ten oosten van AustraliŽ, een tsunamiwaarschuwing afgegeven. Over slachtoffers of schade is nog niets bekend.

De beving had een kracht van 7,5. Er worden golven van een tot drie meter hoog verwacht. Ook op de Fiji-eilanden kunnen golven van een meter hoog aan land komen. Mensen wordt aangeraden om naar hoger gelegen gebieden te vluchten.

Een journalist in de hoofdstad Noumea zegt dat er geen schade is in de stad en dat de dreiging van een tsunami voorbij lijkt te zijn. Wel zegt ze dat het onduidelijk is hoe de situatie in het oosten van de eilandengroep is.

Volgens Amerikaanse seismologen was de beving op ongeveer 170 kilometer van de kust van Nieuw-CaledoniŽ, op een diepte van tien kilometer.

Op de eilandengroep wonen zo'n 300.000 mensen. Nieuw-CaledoniŽ wordt bestuurd door Frankrijk.

De beving werd ook gevoeld in de eilandengroep Vanuatu, ten noordoosten van Nieuw-CaledoniŽ. Ook daar zijn geen berichten over schade.
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_183546804
quote:
Strong wave offshore New Caledonia, tsunami waves observed
A very strong earthquake registered by the USGS as M7.5 hit south of the Loyalty Islands, New Caledonia at 04:18 UTC on December 5, 2018. The agency is reporting a depth of 10 km (6.2 miles). EMSC is reporting M7.6 at a depth of 30 km (18.6 miles).

According to the USGS, the epicenter was located 168 km (104 miles) ESE of Tadine and 254 km (158 miles) ESE of We, Loyalty Islands, New Caledonia.

There are no people living within 100 km (62 miles).

Some 3 000 people are estimated to have felt moderate shaking, 154 000 light, and 206 000 weak.

The quake was preceded by M6.0 at 04:14 UTC and followed by M5.9 at 04:28 UTC, M5.9 at 04:30, M5.6 at 04:31, M4.9 at 04:41, M5.7 at 04:41, M5.3 at 04:50, M5.2 at 04:54, M4.9 at 06:36, M6.6 at 06:43, M4.9 at 06:51, M5.1 at 07:45, M5.2 and 07:46 and another M5.2 at 08:01. Aftershocks continue shaking the region.

Tsunami waves have been observed following M7.5 quake at 04:18 UTC, PTWC said.

Based on all available data, hazardous tsunami waves are forecast for some coasts, the center said.

Tsunami waves reaching 1 to 3 m (3 - 10 feet) above tide level are possible along some coasts of New Caledonia and Vanuatu.

Tsunami waves reaching 0.3 to 1 m (1 - 3 feet) above tide level are possible for some coasts of Fiji.

The tsunami warning was lifted at 07:09 UTC.

"Based on all available data, the tsunami threat from this earthquake has now largely passed, PTWC said. "Government agencies responsible for any impacted coastal areas should monitor conditions at the coast to determine if and when it is safe to resume normal activities. Persons located near impacted coastal areas should stay alert for information and follow instructions from local authorities. Remain observant and exercise normal caution near the sea."

Minor sea level fluctuations of up to 0.3 m (1 feet) above and below normal tide may continue over the next few hours.

The following are tsunami wave observations from coastal and/or deep ocean sea level gauges at the indicated locations. The maximum tsunami height is measured with respect to the normal tide level.
Y5egvD3.png
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
pi_183583912
quote:
Tsunami travels 200 m (650 feet) inland, damages a school and wipes out 2 homes, Vanuatu

A tsunami caused by M7.5 earthquake near the coast of New Caledonia on December 5, 2018, hit Vanuatu, damaging a school and wiping out two homes.

According to the owner of a tour company on nearby Mystery Island, Benie Masauvakalo, a surge of water moved inland but there were no casualties or injuries because people had fled to higher ground.

Speaking to Radio New Zealand from Port Villa, Masauvakalo said the water moved in 200 m (650 feet) inland, damaging a school in the village of Umeij and two or three homes.

"The tide followed the river mouth. Those houses are standing by the river and got washed off," he said.

Mystery Island is located 200 km (124 miles) N of the epicenter.
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')