abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_176393067
registreer om deze reclame te verbergen
Overheid start campagne om depressie bespreekbaar te maken

Het ministerie van Volksgezondheid lanceert dinsdag een campagne om psychische problemen bespreekbaar te maken.

Volgens onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid vindt de overgrote meerderheid van de mensen met depressieve gevoelens het lastig om er zelf over te beginnen, terwijl ze dat eigenlijk wel willen. Meer dan 800.000 Nederlanders kampen met een depressie. Dat komt neer op ruim één op de twintig mensen.

"Een depressie kan ons allemaal overkomen. Bijvoorbeeld na het verlies van een dierbare, of een burn-out'', Staatssecretaris Paul Blokhuis. Volgens hem hebben vooral jongeren en jonge vrouwen het gevoel er niet over te kunnen praten. "Dat is ontzettend verdrietig. Want door erover te praten, kun je voorkomen dat klachten uitgroeien tot een allesoverheersend probleem'', aldus de staatssecretaris.

Volgens de peiling vindt meer dan de helft van de jongeren en de jonge vrouwen het prettig als iemand uit hun omgeving het gesprek begint over hun situatie. Tegelijkertijd vermijden vrienden en familie het onderwerp vaak omdat ze bang zijn de ander te kwetsen, stellen de onderzoekers vast.

Signaleren
De kans op een depressie is het grootst bij jongeren, jonge vrouwen, werknemers met stressvolle beroepen en chronisch zieken. Hoe sneller een depressie gesignaleerd wordt, hoe beter het behandeld kan worden, zeggen deskundigen.

Depressies zijn al jaren een van de belangrijkste veroorzakers van ziekteverzuim in Nederland. Mensen die hier last van hebben zijn vaak neerslachtig, eten te weinig, of juist te veel, en slapen slecht. Ook zijn ze vaak snel geïrriteerd, hebben weinig energie en kunnen zich moeilijk concentreren. Bovendien denken mensen die depressief zijn soms ook aan zelfmoord.

Bron: https://www.nu.nl/lifesty(...)rce=nieuwskoerier.nl

Mijn reactie op het bovenstaande artikel is het volgende:

Staatssecretaris Paul Blokhuis moet weten dat depressie ook onder mantelzorgers het hoogst is, waaronder ook die mantelzorgers die voor een familielid moeten zorgen. Een familielid die vanwege medische nalatigheid ernstig invalide is geraakt of door andere omstandigheden. Vaak kunnen deze mantelzorgers hierover niet praten met collega’s op het werk of er wordt door de werkgever totaal geen rekening gehouden als mantelzorgers niet altijd inzetbaar kunnen zijn.

Ik ken bijvoorbeeld een geval waarbij een vrouw voor haar ziek kind (dat academisch opgeleid is) nu moet gaan zorgen, omdat haar kind door nalatigheid van het ziekenhuis ernstig invalide is geraakt en dit kind dag en nacht afhankelijk is van de zorg van haar moeder. Daardoor is deze moeder depressief geraakt en haar man ook. Ondanks haar depressiviteit is ze mantelzorger, omdat haar man de situatie van hun kind niet aankan en daarnaast werkt ze ook en ze doet haar werk met veel plezier. Ze kan niet praten met haar werkgever over haar thuissituatie, want bij elk gesprek met haar werkgever wordt dat tegen haar gebruikt in plaats van begrip te verwachten. Haar werkgever houdt totaal geen rekening met haar situatie en verplicht haar, ondanks haar 36 dienstjaren, om ander werk te aanvaarden terwijl er daar geen reden voor is die haar te verwijten valt.

Door onbegrip van dergelijke werkgevers verkeren werkende mantelzorgers daardoor in een hopeloze situatie en dat verergert hun depressieve toestand.
Daarom vind ik dat Staatssecretaris Paul Blokhuis de arbeidsrechten van werkende mantelzorgers beter moet beschermen en hen daarnaast meer recht op vrije dagen moet geven.
'Hij die een slaaf bezit, is zelf ook een slaaf!'
pi_176393169
Het mooie is dat een depressie net zoals een burnout niet te meten is. Imiteren is makkelijk en je kan online opzoeken wat je moet doen.
Werkgevers gaan er meestal voorzichtig mee om want zo'n werknemer kan zich zo weer ziekmelden en zie je niet meer maar wel de kosten.
AMG heten en dan een Volvo rijden...
pi_176393192
quote:
Volgens hem hebben vooral jongeren en jonge vrouwen
ouderen en oude mannen
Op vrijdag 5 januari 2018 08:29 schreef xminator het volgende:
Anyway gelukkig zijn er een hoop mensen net zo dom als jij. Daarom koop ik nu wat extra ripple.
pi_176393265
registreer om deze reclame te verbergen
..de overgrote meerderheid van de mensen met depressieve gevoelens het lastig om er zelf over te beginnen..


Nee. Men zwijgt liever omdat iedereen denkt te weten en uitspreekt hoe een depressie als sneeuw voor de zon verdwijnt. Kortom, mensen hebben geen idee wat het inhoudt als ze er zelf nooit mee te maken hebben gehad. Dan kun je idd beter zwijgen..[..]
Lekker hard!
pi_176393267
Leuk het besprekbaar maken maar daartegenover werd alles kapot gemaakt wat de psychische zorg betreft. Met alleen erover praten gaat het niet weg.
pi_176393334
De overheid maakt depressief...

Laten we beginnen met de overheid te reduceren.
pi_176393354
registreer om deze reclame te verbergen
Wat de overheid hier eigenlijk mee bedoelt is dat je maar een beetje over je depressie moet praten, zodat je zo min mogelijk gebruik maakt van de professionele hulp.
pi_176393428
Jaja. Er over praten en dan plotsklaps 's nachts van je bed worden gelicht door 2 sinistere kerels om mee genomen te worden naar een verlaten steengroeve zeker. Houd je mond mensen!
Rijke oudere heteroseksuele blanke mannen zijn de nieuwe Joden.
  dinsdag 9 januari 2018 @ 19:04:51 #9
374048 Zolderkamer
Niet in de kelder
pi_176393591
Ik werd iedere maand wel depressief...van die torenhoge belastingaanslagen in Nederland. Daar wilde ik wel over praten maar dat mocht niet. Van de overheid.
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
  dinsdag 9 januari 2018 @ 19:11:30 #11
474664 FlatEarther
De aarde is plat
pi_176393601
Depressie vind ik zo vaag. Wanner ben je gewoon wat verdrietig en wanneer depri¿

Ik bedoel, ik voel me paar maanden ook klote. Zowel fysiek als mentaal. Ben ik nu depri ¿
Een TV is geen TV. Een Mobiel is geen Mobiel. Een Laptop is geen Laptop. Met Meltdown en Spectre zit je naar pixels te kijken. Of eigenlijk elektriciteit. Voel je je al dom?
pi_176393696
Nog meer klagende mensen aanhoren...ik voel de depressie al aankomen :)
pi_176393717
quote:
7s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 18:57 schreef Kim-Holland het volgende:
..de overgrote meerderheid van de mensen met depressieve gevoelens het lastig om er zelf over te beginnen..


Nee. Men zwijgt liever omdat iedereen denkt te weten en uitspreekt hoe een depressie als sneeuw voor de zon verdwijnt. Kortom, mensen hebben geen idee wat het inhoudt als ze er zelf nooit mee te maken hebben gehad. Dan kun je idd beter zwijgen..[..]
Dat klopt inderdaad. De ervaring leert dat iemand met depressie vaak veroordeeld wordt, in plaats van begrepen wordt. Ik kan mij daarom wel goed voorstellen dat depressieve mensen vaak denken en hopen dat de ander hetzelfde meemaakt, zodat de ander dan beter begrip kan tonen voor hun situatie. Zelfs Arbo-artsen snappen er weinig van en doen er luchtig over alsof depressieve mensen het zich verbeelden en Arbo-artsen tonen weinig inleving voor bijvoorbeeld depressieve mantelzorgers. Mantelzorgers ervaren vaak dat Arbo-artsen hen de indruk geven dat ze fantaseren depressief te zijn om thuis te blijven om bijvoorbeeld voor een ziek kind te kunnen zorgen. Ze krijgen het gevoel niet serieus genomen te worden, ook niet door Arbo-artsen.

[ Bericht 0% gewijzigd door Begripvol op 09-01-2018 19:23:03 ]
'Hij die een slaaf bezit, is zelf ook een slaaf!'
pi_176393796
Gemiste kans dat het alleen depressie en burn-out betreft. Zoveel aandoeningen waar men vanwege het stigma over zwijgt... Heb zelf schizofrenie en direct ben ik natuurlijk gevaarlijk geweldadig enzo...
Als je geen excuses krijgt dan moet je hem maar jatten.
pi_176393817
Mensen stellen zich aan tegenwoordig. Gewoon wat meer gaan sporten ;)
pi_176394006
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 19:16 schreef Begripvol het volgende:

[..]

Dat klopt inderdaad. De ervaring leert dat iemand met depressie vaak veroordeeld wordt, in plaats van begrepen wordt. Ik kan mij daarom wel goed voorstellen dat depressieve mensen vaak denken en hopen dat de ander hetzelfde meemaakt, zodat ze dan beter begrip kunnen tonen voor hun situatie. Zelfs Arbo-artsen snappen er weinig van en doen er luchtig over alsof de depressieve mensen het zich verbeelden en ze tonen weinig inleving voor bijvoorbeeld depressieve mantelzorgers. Mantelzorgers ervaren vaak dat Arbo-artsen hen de indruk geven dat ze fantaseert depressief te zijn om thuis te blijven om bijvoorbeeld voor een ziek kind te kunnen zorgen. Ze krijgen het gevoel niet serieus genomen te worden.
Men wordt idd niet serieus genomen. Het werkt ook niet mee als je, áls je al eens buitenkomt, er verzorgd uitziet en kan lachen, of zelfs grapjes maakt..want dat hoort niet bij het beeld van depressief zijn.
[Hulp]instanties bieden weinig hulp maar met medicijnen zijn ze gul. En zie dan nog maar eens af te raken van die zooi.
Lekker hard!
pi_176394168
Ik weet niet wat een depressie is, en dat houd ik graag zo.

Klote wereld.
pi_176394354
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 19:34 schreef Scrummie het volgende:
Ik weet niet wat een depressie is, en dat houd ik graag zo.
Dus.
pi_176394449
Tja dan moeten sommige mensen ook luisteren naar wat je zegt ipv er overheen te blèren
  dinsdag 9 januari 2018 @ 20:35:20 #20
232494 Boca_Raton
Voor al uw no nonsense
pi_176395873
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 19:00 schreef MadJackthePirate het volgende:
Wat de overheid hier eigenlijk mee bedoelt is dat je maar een beetje over je depressie moet praten, zodat je zo min mogelijk gebruik maakt van de professionele hulp.
:D Misschien nog waar ook.
I have held many things in my hands, and I have lost them all; but whatever I have placed in God's hands, that I still possess.
pi_176396430
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 19:21 schreef kastenmakersboy2 het volgende:
Mensen stellen zich aan tegenwoordig. Gewoon wat meer gaan sporten ;)
Ik herken sarcasme :)
Wem die Scheisse bis zum Hals steht, sollte den Kopf nicht hängen lassen
pi_176397561
Het wordt tijd voor minder gezever en voor echt onderzoek. Onderzoek bijvoorbeeld eens de link tussen depressie en darmproblemen. En kijk hoeveel beweging depressieve mensen hebben. Gewoon concreet worden. We hebben niks aan gezever.
pi_176397729
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 21:11 schreef Loekie1 het volgende:
Het wordt tijd voor minder gezever en voor echt onderzoek. Onderzoek bijvoorbeeld eens de link tussen depressie en darmproblemen. En kijk hoeveel beweging depressieve mensen hebben. Gewoon concreet worden. We hebben niks aan gezever.
Ik zou zeggen, meld je aan bij het onderzoeksteam
pi_176397840
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 19:00 schreef MadJackthePirate het volgende:
Wat de overheid hier eigenlijk mee bedoelt is dat je maar een beetje over je depressie moet praten, zodat je zo min mogelijk gebruik maakt van de professionele hulp.
Ook het eerste dat ik dacht!
He who fucks nuns will later join the church.
~
the only heaven i'll be sent to
is when i'm alone with you
pi_176397914
quote:
3s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 21:18 schreef ChipsZak. het volgende:

[..]

Ook het eerste dat ik dacht!
Ik kan me ook precies voorstellen hoe die vergadering is gegaan in het kort:
"We moeten iets aan de GGZ doen, mensen beginnen onrustig te worden daarover"
"We hebben wel plannen klaarliggen om de zorg..."
"Het mag geen geld kosten natuurlijk"
"...we hebben nog wel een campagne over praten over depressie liggen op zolder"
"Doe dat maar dan"
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')