abonnement Unibet Coolblue
pi_176295358
Lawinegevaar en hevige sneeuwval in Alpen

Wintersportgebieden in de Alpen kampen vrijdag nog steeds met lawinegevaar en hevige sneeuwval. Veel skiliften zijn gesloten en enkele vakantieplaatsen zijn geëvacueerd uit vrees voor lawines.

Bijna negentig mensen zijn geëvacueerd uit het Zwitserse La Fouly, in de bergen circa 65 kilometer ten zuidoosten van Lausanne. Ook in Sint Niklaus zijn donderdagnacht bewoners geëvacueerd, melden Zwitsere media.

Dat overkwam woensdag al enkele tientallen bewoners en vakantiegangers in Conthey in hetzelfde kanton Valais. In grote gedeelten geldt code rood voor gevaarlijk weer.

Tal van mensen in de Zwitserse bergen zitten vast. Lawines en door de recente hevige storm veroorzaakte aardverschuivingen hebben wegen naar plaatsen in het zuidwesten van Zwitserland geblokkeerd.

Zo zijn de bij skiërs populaire dalen zoals dat van Saas, het Lötschental en het Gommertal voor een deel van de buitenwereld afgesloten. Wintersportplaats Leukerbad is door lawines niet meer bereikbaar. Volgens plaatselijke media zijn er naar schatting 10.000 mensen

Duitsland

De dooi in combinatie met zware regenval heeft voor problemen gezorgd in het uiterste zuidwesten van Duitsland. In het plaatsje St. Blasien in het Zwarte Woud is een straat ontruimd vanwege overstromingen en aardverschuivingen, meldt de politie vrijdag.

Zo'n honderd inwoners zijn in een sporthal opgevangen. De politie waarschuwt voor een mogelijke catastrofe. Voor zover bekend is niemand tot nu toe gewond geraakt.

Ook in Menzenschwand even verderop is de situatie kritiek, waar huizen door aardverschuivingen worden bedreigd. Reddingsdiensten zijn in groten getale aanwezig om hulp te bieden.

https://www.nu.nl/buitenl(...)euwval-in-alpen.html


Zie ook:

WKN / Winter in Europa 2017/2018 #2
WKN / Hoogwater: bekramde dijken en boete voor wandelaars
WKN / De atmosfeer staat op ontploffen #951 Nat & Winderig
pi_176295598
En dan durven ze het nog over Global warming te hebben :(
pi_176295621
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 januari 2018 08:36 schreef polderturk het volgende:
En dan durven ze het nog over Global warming te hebben :(
Of juist een gevolg van...
  Moderator vrijdag 5 januari 2018 @ 08:39:06 #4
8781 crew  Frutsel
pi_176295628
quote:
Italy Ups Avalanche Risk as Heavy Snow Blankets North

ROME (AP) — Officials in northern Italy are warning of a high risk of avalanches after days of heavy, wet snow already set off one avalanche that killed a mother and her daughter on an off-piste ski run.

Officials at the weather center in Bolzano put the risk of an avalanche Thursday at 4 on a scale of 1-5 along the Cresta di Confine on Italy's border with Austria.

Cervinia ski authorities announced that the main road leading into Cervinia from Valtournenche was closed in both directions due to possible avalanches.

On Wednesday, a German woman and her 11-year-old daughter were killed while skiing in Val Venosta, northwest of Bolzano. Italy's Alpine rescue service said the two were rescued alive in critical condition despite "prohibitive" weather conditions but that they didn't make it.
  Moderator vrijdag 5 januari 2018 @ 08:39:39 #5
8781 crew  Frutsel
pi_176296048
Fijn, ik ga morgen naar Oostenrijk. Maar de weersvooruitzichten zijn in ieder geval goed.
Nederlander in München, met voorliefde voor Taiwan en auti's gonna aut.
pi_176296834
Door de sterk wisselend condities, de vele sneeuw en regen was er veel overlast door lawine’s dan wel het lawinegevaar (afgesloten wegen) met helaas ook weer ernstige (lawine) ongevallen: Ook vandaag is het raadzaam om goed op te passen en vooral ook op de gemarkeerde pistes te blijven. Hoe uitnodigend de sneeuw in combinatie met de verse sneeuw ook mag zijn de situatie is zeer kritisch en levens gevaarlijk. Dat het snel verkeerd kan aflopen moge dit filmpje duidelijk maken van een lawine die over een weg bij Zermatt neergaat!


https://www.alpenweerman.nl/alpen-opkomende-sudfohn-sudstau/


abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')