abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_176287335
Winter in Europa 2017/2018

In dit topic gaan we de komende winter volgen in Europa. Omdat er vaak te weinig nieuws is voor een eigen topic, kan hier ook het winterweer uit Rusland en andere landen uit Azië worden behandeld. Zelfs in Afrika kan het tot winterweer komen, ook dat kan hier worden neergezet. Uiteraard mag een apart topic ook.
Voor noord Amerika komt er nog een apart topic.


De winter ontwaakt

De nachten worden langer, de zon heeft steeds minder invloed. De temperatuur in het noordpoolgebied wordt steeds lager en dat is ook te zien op het vasteland van Siberië. Hier en daar vriest het al in de nacht en is er sneeuw gevallen. Nu we richting september gaan wint de kou steeds meer terrein en worden vooral de nachten in Siberië kouder.

Het ijs in het noordpoolgebied is dit jaar nog onder het gemiddelde, maar dit jaar wel boven het laagste gemiddelde wat dateert uit het jaar 2012. Over iets minder dan een maand gaat het ijs hier weer aangroeien.



Wat voor winter gaan we krijgen?

Deze vraag is niet goed te beantwoorden. In Siberië zal het steenkoud worden, maar hoe koud Europa gaat worden deze winter is niet te voorspellen. Vooral voor west Europa is dat elk jaar weer afwachten. In het oosten en noorden van Europa is de kans op winterweer het grootst, maar ook in west Europa kan de winter genadeloos toeslaan.

De lange termijnverwachting is en blijft onzeker voor west Europa. Alles hangt af van de ligging van lage en hogedrukgebieden. Voor een koude winter in Europa is een zogenaamde blokkade nodig. Hoge druk boven Scandinavië, wat zorgt voor een oostelijke stroming waarbij koude lucht Europa instroomt. Depressies worden hierbij gedwongen om het zuiden van Europa op te zoeken. De ligging van dit hogedrukgebied is daarbij wel belangrijk.

NAO/AO index

Vooral in de winter zijn deze grafieken zeer interessant. Bij een negatieve verwachting is de kans groot dat er een hogedrukgebied /blokkade ontstaat. Uiteraard is dat voor west Europa nog geen garantie op winterweer.

grafieken nao/ao index



De extremen voor Europa

De kouderecords in Europa zijn indrukwekkend. Zelfs in Nederland kan het ijzig koud worden. De Laagste landelijke minimumtemperatuur hier is -27,4 graden gemeten op 27 januari 1942 in Winterswijk. Officieus werd op 8 januari 1985 op de Rheder- en Worth-Rheder heide -27,3 gemeten en vlak boven een vers sneeuwdek zelfs -32 graden !

Bij onze buren in Duitsland is het kouderecord nog veel lager. De laagst gemeten temperatuur hier is -37.8°C op 12 februari 1929 in Hüll. Maar er zijn plekken in Duitsland waar het nog kouder kan worden.
De dikste sneeuwlaag in Duitsland bedraagt 830cm gemeten op 02 april 1944 op de Zugspitzplatt (Schneefernerhaus, 2650 m).
Het laatst gemeten sneeuwdek in Duitsland (4 cm) was in Kempten en (6 cm) in Oberstdorf op 02 juni 1962

Voor Finland is het kouderecord: -51.5 gemeten op 28 januari 1999 te Kittila.

De allerlaagste temperatuur in Tsjechië werd gemeten in Litvinovice, hier daalde de temperatuur tot 42,2 graden onder nul.

Het absolute kouderecord voor Europa is -58,1°C, gemeten in Ust-Shchuger (Rusland) bron

quote:
Groenland behoort niet tot het vasteland van Europa. Geografisch gezien behoort het tot het Noord-Amerikaanse continent. Staatkundig gezien is het een provincie van Denemarken.
Op 9 januari 1954 werd met een waarde van -66 graden hier de laagste temperatuur gemeten.

bron


De koudste winter ooit in Europa was die van 1708/1709

quote:
In het grootste deel van Europa vroor het bijna drie volle maanden, van Scandinavië tot Italië en van Frankrijk tot Rusland bevroren alle grote meren en rivieren. Zelfs het Gardameer vroor geheel dicht. In Nederland bevroor de grond tot meer dan een meter diep. Het vee stierf in de schuren, loofbomen spleten open door de kou en reizigers vroren onderweg dood in de koudste winter sinds mensenheugenis. Wijnvaten bevroren in de kelders, fruitbomen gingen massaal verloren, en zelfs eiken overleefden het niet. De graanteelt ging ook verloren.
In januari lag de gemiddelde temperatuur in Nederland op -5,1 graden, in Berlijn zelfs op -13,2 graden. De koudste dag in Nederland was 20 januari 1709. Te Keulen bevroren die dag vijf schildwachten. De gemiddelde temperatuur van de gehele winter komt in Nederland uit op -2,3 graden[3].

Op 8 maart zit de Maas bij Rotterdam nog dichtgevroren. Pas in de loop van deze maand wijkt de vorst, maar de gevolgen blijven nog lang zichtbaar. Op 3 april moet het jacht van de Admiraliteit van Amsterdam op de Zuiderzee terugkeren vanwege het vele ijs tussen Enkhuizen en Stavoren. Op 13 april was het ijs in Kopenhagen nog 14 duimendik en op 1 mei was de haven van Danzíg nog bevroren
bron



Kleinste kans op winter in Europa

De mensen die absoluut winterweer willen ontlopen zijn het best op hun plek in Portugal.

De winters zijn hier mild en in januari is het dagelijks tegen de 14 graden en vriest het niet vaak. In de bergen rond de Estrela valt op meer dan tien dagen per jaar sneeuw die blijft liggen. Aan de kust sneeuwt het zelden. De zon schijnt in het noorden ruim 2400 uur per jaar. In het uiterste noorden onweert het op gemiddeld meer dan 25 dagen per jaar. Naar het zuiden neemt het aantal onweersdagen snel af.

bron



De actuele sneeuwhoogte in Europa



De actuele temperatuur in Europa



Voorgaande delen:

WKN / Winter in Europa (2009/2010)

WKN / Winter in Europa (2010/2011)

WKN / [Wintersporters opgelet!!!] Winter in Europa 2011/2012

WKN / Winter in Europa 2011/2012 # 2 Horrorwinter!

WKN / Winter in Europa 2012/2013

WKN / Winter in Europa 2013/2014

WKN / Winter in Europa 2014/2015

WKN / Winter in Europa 2015/2016

WKN / Winter in Europa 2015/2016 #2

WKN / Winter in Europa 2016/2017

WKN / Winter in Europa 2016/2017 #2

Voor de poolkappen e.d. is er onderstaande topic:

WKN / Poolkappen, IJsbergen en Gletsjers #4

Aanvullingen of opmerkingen over de OP kan via:

WKN / [WKN FeedBack] Waar depressies aan de orde komen

Helaas is het uploaden via Photobucket niet meer gratis. eventuele alternatieven zijn:

https://imgur.com
http://tinypic.com
Op donderdag 21 juli 2011 23:08 schreef Loveless85 het volgende:
Dan heb je safe = condoom
Double dutch = condoom en pil
quadruple Cat = pil, MAP, condoom, castratie, prikpil, spiraaltje, zaaddodende pasta en voor het jodelen de bergen uit
pi_176287371
Dubbel, mag dicht.
Op donderdag 21 juli 2011 23:08 schreef Loveless85 het volgende:
Dan heb je safe = condoom
Double dutch = condoom en pil
quadruple Cat = pil, MAP, condoom, castratie, prikpil, spiraaltje, zaaddodende pasta en voor het jodelen de bergen uit
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')