FOK!forum / School, Studie en Onderwijs / Door met hbo-p: wat zijn mijn opties
ikbenrondwoensdag 3 januari 2018 @ 03:08
Ik volg nu, sinds september vorig jaar, een opleiding op een hogeschool. Het is op zich prima tot nu toe, maar toch bekruipt mij steeds meer het gevoel om verder te gaan (en dan bedoel ik naar de uni).. Taal- en cultuurstudies aan de UU kende ik al, en lijkt mij nog steeds heel leuk (één van de leukere studies die ik tot nu toe heb gevonden). Natuurlijk ging ik eerst verder op zoek naar andere hbo-opleidingen, maar echt, die kan ik niet vinden. Ook op het wo is er voor mij niet mega veel wat me echt interessant lijkt merk ik, maar dit wel denk ik. Dit zijn onderwerpen waar ik echt over zou willen leren, en dat is niet wat ik nu aan het doen ben.

Echter, en dit is het "probleem", dien je, als je wil worden toegelaten met een hbo-p, ook nog twee staatsexamens op vwo-niveau af te leggen: Nederlands en Engels. Niet dat ik zo vol van mezelf ben of zo (totaal niet), maar dit is voor mij geen probleem. Mijn Engels en Nederlands zijn best op niveau. Ik had me hier echter wel uiterlijk 31 december (ja :')..) moeten aanmelden bij DUO. Niet gedaan, ook omdat ik het geld op dat moment niet had, maar ook omdat er nog een andere optie is: een Colloquium Doctum afleggen. Is dit dan mijn beste optie (heb gehoord dat het best pittig kan zijn)? Want ik neem aan dat ik die staatsexamens niet nog steeds kan afleggen, zelfs al wil ik die studie pas in 2019 beginnen? Die examens zijn namelijk in mei en juni, maar ik moet me al aangemeld hebben voor de studie uiterlijk mei. Dus dat wordt 'm dan sowieso niet toch? Dan moet ik wel een Colloquium Doctum afleggen. Iemand weet of dat heul pittig is? Of zijn dat ook gewoon die staatsexamens (soortgelijk)?

En anders is mijn vraag (mijn meest belangrijke vraag): wat zijn vergelijkbare studies? Waar ik ook met zulke onderwerpen (zie onder) te maken krijg? Niet eens per se omdat dit niet zou lukken, maar misschien is er nog een andere studie die ook heel tof is. Ik wil me eigenlijk ook niet nu al fixeren op één studie (ook omdat ik nog niet zeker weet of ik wel weg wil van mijn huidige opleiding)

SPOILER
Mijn propedeuse verwacht ik wel te krijgen dit jaar, trouwens. Ik weet nu wel zo'n beetje wat me nog te wachten staat en wat ik al heb gedaan. En is het niet dit jaar (verwacht ik niet), dan volgend jaar. Het is gewoon dat ik op geen enkele andere hogeschool iets kan vinden wat me écht leuk lijkt, terwijl dit me wel enthousiasmeert. Dan moet ik maar meer gas geven.
SPOILER
En ja, ik weet dat het erg pittig om met je hbo-p naar de uni te gaan :P
https://www.uu.nl/bachelors/taal-en-cultuurstudies Je kan eigenlijk je eigen studieprogramma samenstellen, wat wel veel zelfstandigheid vereist. Het gaat dan over Wereldpolitiek, religie, taal, literatuur, communicatie, kunst, geschiedenis etc. Misschien is het wel volkomen kut trouwens! Maar dat kan ik niet weten (nog niet)

SORRY VOOR DE LAP TEKST (ik heb het snel geschreven misschien is het wat warrig ook) (en het is nacht)
Mishuwoensdag 3 januari 2018 @ 05:19
Grote vraag is: wat wil je ermee worden?
loni55woensdag 3 januari 2018 @ 07:23
quote:
0s.gif Op woensdag 3 januari 2018 05:19 schreef Mishu het volgende:
Grote vraag is: wat wil je ermee worden?
Brandweerman.

Ontopic.

Ik zou met de instelling gaan bellen en dit aan ze voorleggen.
LekkerKopjeKoffiewoensdag 3 januari 2018 @ 12:17
Goed streven! Het beste is om de studieadviseur te bellen aan de UU. Het telefoonnummer vind je hier https://www.uu.nl/bachelors/taal-en-cultuurstudies/contact. Misschien ook een goed idee om aan te studieadviseur te vertellen wat je verwacht bij deze studie zodat die kan aangeven of je beeld overeenkomt met de werkelijkheid.

Taal en cultuur ziet er redelijk goed uit, met wat respectabele masters als geschiedenis en international relations (en gender studies!). Vraag jezelf af: welke master wil ik gaan doen? Kijk vervolgens welke bacheloropleidingen daar het best bij aansluiten.
Harunobuwoensdag 3 januari 2018 @ 13:16
Als je ergens meer over wilt weten, je kunt ook een boek lezen. Of een MOOC. Plus op youtube staan steeds meer en meer lectures online. Als je straks met pensioen bent, dan is dat helemaal zo. Dit zijn echt hobbie-studies. Wat wil je er mee?

Ik zou dit soort studie alleen doen als je sowieso van je ouders naar de uni moet, want je hebt vwo gedaan, en je wilt per se deze studie doen. Plus je hebt zoveel talenten dat het er straks niet echt toe doet wat voor diploma bent, omdat je jezelf toch overal wel naar binnen kunt lullen plus dat echt als academicus doorgaan ook echt een optie is.
Mocciezaterdag 20 januari 2018 @ 19:35
Zo ver ik weet, eisen de meeste universiteiten enkel VWO-certificaten voor het colloquium doctum. Dezelfde certificaten worden ook bij instroom met een HBO-p gevraagd. Het enige verschil is dan dus dat je bij het colloquium doctum minimaal 21 jaar oud moet zijn bij aanvang van de studie. Met de vereiste certificaten die door de universiteit worden gevraagd is de toelating vaak geregeld.

Nu gaat het bij jou om de certificaten Nederlands en Engels. Voor Engels kun je vaak een internationaal erkend examen afleggen die als 'soortgelijk' wordt gerekend (TOEFL etc.). Echter, voor Nederlands denk ik dat het wel een lastig verhaal kan worden aangezien je je niet hebt ingeschreven voor het staatsexamen in 2018. Ik heb zelf namelijk nog nooit van een certificaat of examen gehoord dat gelijk staat aan een Nederlands VWO-certificaat.

Als je het aan mij vraagt, is de overstap naar WO voor het academisch jaar 2018-2019 niet zo reëel meer omdat de inschrijvingen voor het staatsexamen zijn gesloten. Maar goed, het ligt ook compleet aan wat er gevraagd wordt door de universiteiten voor de toelating. Doe je research dus voor de studie waarin je geïnteresseerd bent.