golfer | dinsdag 2 januari 2018 @ 17:51 |
In de 5 smaken van Joël neemt zelfverklaard alleseter en culinair journalist Joël Broekaert de kijker mee in zijn onderzoek naar de wereld en de geschiedenis achter de vijf basissmaken. Joël wijdt zijn leven aan alles wat met eten, proeven en smaak te maken heeft. Maar wat zijn zoet, zout, zuur, bitter en umami precies? Waarom bestaan die smaken? Waarom proeven we ze? Waarom zijn we altijd op zoek naar zoetigheid, waarom zijn we toch bitter gaan eten en waarom was zout vroeger zo schaars? Joël neemt de kijker mee naar wetenschappers, chefs en smaakmakers en reist af naar bijzondere plekken in de wereld, waar iets unieks te leren valt over de smaak van die aflevering. In elke aflevering staat één basissmaak centraal. NPO2 2 jan 2018 om 21:15 Waarom houden we van zoet? 9 jan 2018 om 21:15 Waarom eten we bitter? 16 jan 2018 om 21:15 Waarom eten we zo graag zout? 30 jan 2018 om 20:45 Waarom staat er zuur op ons menu? 6 feb 2018 om 20:45 Wat is umami? | |
Pietverdriet | dinsdag 2 januari 2018 @ 19:38 |
Ik zie Robin al soppen op de bank | |
RobinOok | dinsdag 2 januari 2018 @ 20:01 |
Ik ga er zeker voor klaar liggen zo ja. | |
qajariaq | dinsdag 2 januari 2018 @ 20:16 |
Ik laat het even gaan en dan via uitzending gemist kijken. Lijkt me wel een leuk programma maar nu even niet. | |
golfer | dinsdag 2 januari 2018 @ 22:15 |
Die scene met die wilde honing in Ethiopië. "De moeder van alle slechte ideeën." | |
golfer | dinsdag 9 januari 2018 @ 20:20 |
Vanavond weer. Over de smaak bitter. | |
golfer | dinsdag 9 januari 2018 @ 22:30 |
Niemand die verder gekeken heeft? | |
RobinOok | dinsdag 9 januari 2018 @ 22:36 |
Jawel, maar heb er niet veel op te zeggen. Het is een beetje van "Ja, bitter. Ja." | |
HaverMoutKoekje | dinsdag 9 januari 2018 @ 22:40 |
jawel. Ga op Albert Cuyp toch eens zo’n groen surinaams gedrocht meenemen denk ik, toch eens proberen | |
RobinOok | dinsdag 9 januari 2018 @ 22:41 |
Je hebt nog nooit bittermeloen gegeten? Succes. | |
HaverMoutKoekje | dinsdag 9 januari 2018 @ 22:42 |
nee nog nooit | |
borisz | woensdag 10 januari 2018 @ 21:11 |
Vandaag gekeken | |
qajariaq | woensdag 10 januari 2018 @ 22:05 |
Ik ga zo kijken. | |
golfer | dinsdag 16 januari 2018 @ 14:20 |
Vanavond gaat het over zout. | |
qajariaq | dinsdag 16 januari 2018 @ 21:19 |
Begonnen | |
RobinOok | dinsdag 16 januari 2018 @ 22:10 |
Net de laatste 5 minuten gezien en volgens mij niks gemist. Maar dat is ook de pest als je van jezelf al geïnteresseerd bent in eten, dan hebben dat soort programma's meestal weinig nieuws te vertellen.... | |
HaverMoutKoekje | dinsdag 16 januari 2018 @ 22:14 |
heb je wel eens rauwe ham met een koffieboon gegeten? | |
RobinOok | dinsdag 16 januari 2018 @ 22:16 |
Niet dat ik me herinner. | |
golfer | dinsdag 16 januari 2018 @ 22:45 |
De invloed van zout op bittere,zure en zoete smaken is enorm. | |
qajariaq | woensdag 17 januari 2018 @ 17:01 |
Vond het niet een heel sterke uitzending, viel er bij in slaap zelfs. Vanmorgen nog maar eens bekeken. Ik had nog wel iets willen horen over b.v. kaliumchloride. | |
golfer | dinsdag 30 januari 2018 @ 13:16 |
Vanavond om 20:45 weer. Over zuur. | |
golfer | dinsdag 30 januari 2018 @ 21:27 |
Ceviche uit Peru. | |
golfer | dinsdag 30 januari 2018 @ 21:35 |
De Leeuw in Amsterdam. Ouderwetse Joodse pickels. Jummie. | |
SiennaForrest | zaterdag 3 februari 2018 @ 14:45 |
Ik vind het een leuke serie. Er valt niet heel veel door bij te leren, maar daar gaat het niet perse om. Het is leuk en interessant kijkvoer en zet weer even aan tot nadenken en experimenteren met de 5 hoofdsmaken. Hij doet het ook goed vind ik en ik vind het leuk dat er op verschillende locaties bij verschillende culturen in de wereld wordt gefilmd. Ben benieuwd naar de laatste aflevering, hartig! | |
SiennaForrest | zaterdag 3 februari 2018 @ 14:46 |
Ja inderdaad, leuk om te zien als mensen zo over hun passie vertellen. | |
qajariaq | zondag 4 februari 2018 @ 18:22 |
En unami dan? Hartig is volgens mij een synoniem van zout. | |
RobinOok | zondag 4 februari 2018 @ 19:27 |
Nope. Umami kun je enigszins vertalen als hartig. Niet/nooit als zout. Meer daarover : http://www.aziatische-ingredienten.nl/tag/umami/ | |
SiennaForrest | maandag 5 februari 2018 @ 19:37 |
Nee hartig is de vijfde smaak, ook wel umami genoemd. Google maar eens dan lees je er mooie verhalen over. Interessant namelijk vanwege de aard van de verschillende glutamaten. | |
golfer | maandag 5 februari 2018 @ 20:41 |
Of lees de post boven deze van jou. Daar staat het ook al beschreven met een verwijzing. | |
SiennaForrest | maandag 5 februari 2018 @ 20:45 |
Nee, via Google lees je meer en uitgebreidere / betere info! | |
golfer | dinsdag 6 februari 2018 @ 17:31 |
Vanavond dus de laatste aflevering. | |
golfer | dinsdag 6 februari 2018 @ 21:20 |
Die nummer 1 dashi zou ik ook wel eens willen proeven. | |
golfer | dinsdag 6 februari 2018 @ 21:41 |
Bah. Die surströmming. Heel het park liep leeg. [ Bericht 2% gewijzigd door golfer op 06-02-2018 21:52:10 (typo) ] | |
SiennaForrest | woensdag 7 februari 2018 @ 07:19 |
Leuk die laatste aflevering over umami en gelukkig wat meer info over de 3 soorten stofjes die daarvoor zorgen. Zeker die tonnen met rotte vis klinken niet appetijtelijk, maar ik heb die zelfgemaakte mogen proeven, ongelooflijk wat een lekkere hartige smaak daar aan zit. Jammer dat de serie is afgelopen. | |
Karzai | woensdag 7 februari 2018 @ 15:46 |
Leuke aflevering werd me alleen niet duidelijk wat de umami smaak nou precies is [ Bericht 0% gewijzigd door Karzai op 07-02-2018 16:14:42 ] | |
borisz | woensdag 7 februari 2018 @ 15:54 |
Leuke serie toch wel. | |
Karzai | woensdag 7 februari 2018 @ 16:13 |
nu de herhaling van gisteren | |
golfer | woensdag 7 februari 2018 @ 16:48 |
Heb je wel eens shii-takes gegeten of hele oude kaas? Die 'hartige' 'aardse' smaak dus. | |
qajariaq | woensdag 7 februari 2018 @ 18:30 |
Ik moest bij die tonnen aan Worcestersaus denken, even later werd het genoemd. Ik zal eens een flesje kopen om de smaak te kunnen herkennen. |