abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_176062176
registreer om deze reclame te verbergen
Kerst is voorbij en we zitten midden in het Olympisch Kwalificatietoernooi langebaanschaatsen. Hoog tijd om een overzicht te maken van de Nederlandse deelname in het Koreaanse Pyeongchang. Hoe gaat het met de Nederlandse sporters en welke toernooien moeten we in de gaten houden?

Schaatsen
Het OKT is op het moment van schrijven nog in volle gang. Nederland mag bij zowel de vrouwen als de mannen 10 schaatsers meenemen naar Pyeongchang. Deze 10 mogen worden verdeeld over 16 startplekken. Het KNSB hanteert hiervoor een selectietabel die wordt gevuld met de resultaten uit dit OKT. Als de top tien enkel uit individuele rijders bestaat, zullen deze tien gekwalificeerd zijn. Als er iemand twee keer in de top tien staat, zal de nummer elf ook mee mogen.

De huidige gekwalificeerden zijn:
• Bob de Vries
• Ronald Mulder
• Kai Verbij
• Sven Kramer
• Jorrit Bergsma
• Kjeld Nuis
• Koen Verweij
• Jan Smeekens

• Antoinette de Jong
• Ireen Wüst
• Jorien ter Mors
• Marrit Leenstra
• Irene Schouten
• Carlijn Achtereekte
• Lotte van Beek
• Carlijn Achtereekte

Shorttrack
Het Nederlandse shorttrackteam heeft tijdens de wereldbeker zowel bij de mannen als de vrouwen het maximum aantal shorttrack(st)ers gekwalificeerd, vijf stuks. Het Nederlandse shorttrackteam slaagde er echter niet in het maximum aantal startplekken te veroveren; zowel bij de mannen als bij de vrouwen mogen er slechts twee (in plaats van drie) deelnemers starten op de 1500 meter.

De voorlopige invulling van de startplekken is als volgt:
gnHcQmu.png

Snowboarden
Bij het snowboarden geldt dat een atleet op 24 januari hoog genoeg geklasseerd moet zijn op de wereldranglijst, hoe hoog dit is verschilt per dicipline. Ook gelden er aanvullende eisen van het NOC*NSF. Cheryl Maas is dankzij een sterke start van het seizoen nu al zeker van een top 30 klassering voor de Slopestyle en Big Air en dus een startbewijs voor de Olympische Spelen.

Wat kunnen we nog verwachten?
Naast de zekere plekken bij het schaatsen zijn er nog enkele Nederlandse wintersporters die nog een startbewijs in de wacht kunnen slepen:

• De op FOK! bekende Kimberly Bos moet in de top 12 van de wereldbeker staan op 14 januari. Bos gaat met een huidige 12e plek nog een spannende tijd tegemoet.

• Bij het snowboarden zijn er nog een aantal kanshebbers voor een ticket: Babs Barnhoorn (Slopestyle en Big Air) staat momenteel 34e waar een top 30-positie nodig is en Michelle Dekker (Reuzenslaom) staat 17e waar een top 32-positie nodig is. Beiden moeten als aanvullende eis nog resp. twee en één keer in de top 12 van een evenement eindigen. Niek van der Velden (Slopestyle en Big Air) staat 50e waar een top 40 nodig is. Van der Velden heeft reeds twee top 12 noteringen gehad en heeft zo voldaan aan de aanvullende eis van het NOC*NSF.

[ Bericht 3% gewijzigd door Nattekat op 29-12-2017 21:31:33 ]
10.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_176062436
Zeker weten dat je de eisen van NOC*NSF hebt gepakt? Ik weet bijvoorbeeld 99% zeker dat de skeletonsters top12 nodig hebben en het lijkt me héél sterk dat nota bene top40 in welke sport dan ook genoeg is.
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
pi_176062577
quote:
11s.gif Op donderdag 28 december 2017 01:03 schreef heywoodu het volgende:
Zeker weten dat je de eisen van NOC*NSF hebt gepakt? Ik weet bijvoorbeeld 99% zeker dat de skeletonsters top12 nodig hebben en het lijkt me héél sterk dat nota bene top40 in welke sport dan ook genoeg is.
Doe ik dit expres 's nachts, zodat niemand mijn fouten kan opmerken... }:|
Dat lichtje ging spontaan branden toen ik op verstuur drukte :P

Top 40 is in enkele gevallen genoeg, er moet echter nog wat tegenover staan :s)
10.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_176117137
registreer om deze reclame te verbergen
Jorrit Bergsma is na de 10km van gisteren nu ook zeker van de Spelen. De helft van de plekken is gevuld.
10.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_176126550
Kjeld Nuis en Koen Verweij hebben zich ook gekwalificeerd. Door de dubbele namen in de top 11 mag Jan Smeekens nu ook mee. Er zijn nog twee plekken te vergeven.

Bij de dames hebben Lotte van Beek en Carlijn Achtereekte ook definitief mee.

De laatste twee plekken zullen verdeeld worden tussen de nummers 1 en 2 van morgen.
10.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
  maandag 1 januari 2018 @ 20:22:34 #6
46976 sasquatsch
a.k.a. Yeti, Bigfoot, etc.
pi_176221869
De gekwalificeerde schaatsers:

quote:
Vrouwen
Antoinette de Jong (3000 meter en ploegenachtervolging)
Ireen Wüst (1000, 1500, 3000 meter en ploegenachtervolging)
Jorien ter Mors (500 en 1000 meter)
Lotte van Beek (1500 meter)
Marrit Leenstra (500, 1000, 1500 meter en ploegenachtervolging)
Irene Schouten (mass start)
Annouk van der Weijden (5000 meter en mass start)
Carlijn Achtereekte (3000 meter)
Esmee Visser (5000 meter)
Anice Das (500 meter)

Mannen
Sven Kramer (5000, 10.000 meter, mass start en ploegenachtervolging)
Bob de Vries (5000 meter)
Kjeld Nuis (1000 en 1500 meter)
Jorrit Bergsma (10.000 meter)
Koen Verweij (1000, 1500 meter, mass start en ploegenachtervolging)
Ronald Mulder (500 meter)
Kai Verbij (500 en 1000 meter*)
Jan Smeekens (500 meter)
Patrick Roest (1500 meter)
Jan Blokhuijsen (5000 meter en ploegenachtervolging)

* Hein Otterspeer is reserve mocht Kai Verbij niet op tijd fit zijn.
The only thing that stays the same is change (Change - Melissa Etheridge)
"Formula 1 is a magic thing and a few missing decibels will not change that." - Joe Saward
pi_176343113
registreer om deze reclame te verbergen
Kimberly Bos (Skeleton) kende een sterk begin van het jaar en is opgeklommen naar een elfde plek. Met nog één wedstrijd te gaan lijkt het bijna niet meer mis te kunnen gaan.

Babs Barnhoorn (Snowboard) werd getipt als groot kanshebster, maar uit nader onderzoek is gebleken dat ze al sinds oktober geblesseerd vanaf de zijlijn moet toekijken, wat het gebrek aan resultaten verklaart. Erg zonde.

Niek van Velden (Snowboard) lijkt zo goed als zeker naar de Spelen te mogen. Dankzij de limiet per land is Van Velden nu de 39e die gekwalificeerd is en het gat naar de 41e is bijna onoverbrugbaar.

In totaal lijkt de Nederlandse equipe dus uit 33 sporters te gaan bestaan.

Een wat uitgebreider overzicht: Nederlandse deelname aan de Olympische Winterspelen

[ Bericht 7% gewijzigd door Nattekat op 07-01-2018 12:53:37 ]
10.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_176451036
quote:
Skeletonster Bos lijkt Spelen net te missen


Het heeft er alle schijn van dat skeletonster Kimberley Bos net naast een startbewijs voor de Olympische Spelen in Pyeongchang gegrepen heeft. De Nederlandse kende tijdens de World Cup in het Zwitserse St Moritz een dramatische wedstrijd en zakte in het klassement uit de benodigde top-12.

De baan in St Moritz lag er weer schitterend bij. Op de geboortegrond van de sport waarbij men head first op een sleetje naar beneden raast wordt elke winter opnieuw de enige natuurbaan in de wereld van het bobsleeën en skeleton gebouwd. Het is ook veruit de langste baan op de kalender en de wedstrijden in St Moritz zijn dan ook wel de meest prestigieuze op de kalender.

Bos begon op de elfde plek in de World Cup-stand aan de wedstrijd, met de Britse Lizzy Yarnold, de Amerikaanse Katie Uhlaender en Anna Fernstädt uit Duitsland achter haar. De eerste run beloofde al niet veel goeds, want de Nederlandse kwam er niet verder dan een zeventiende plek. Yarnold (6), Uhlaender (10) en Fernstädt (4) stonden beduidend verder naar voren.

In run twee ging het van kwaad tot erger voor Bos, want ze viel terug tot de allerlaatste plaats. Yarnold viel terug naar plek negen, Uhlaender hield de tiende stek en Fernstädt leverde één plek in, voor Yarnold en Fernstädt ruim voldoende om de Nederlandse te passeren. Bos staat daardoor uiteindelijk op de dertiende plek in het World Cup-klassement, één plek te laag.

Sprankje hoop
Afhankelijk van wat NOC*NSF besluit is er nog een klein sprankje hoop, vooral afhankelijk van twee dingen: de Russische Elena Nikitina staat in de ranglijst voor Bos, maar mag wegens betrokkenheid bij het dopingschandaal niet naar de Spelen. Als NOC*NSF haar 'virtueel' uit de ranglijst haalt staat Bos alsnog twaalfde.

Een andere mogelijkheid is dat de wedstrijd in Winterberg niet meegeteld wordt. In december waren de omstandigheden daar door de sneeuwval bijzonder oneerlijk, waardoor Bos op voorhand kansloos was en slechts als 24e eindigde.

Het zou de omgekeerde situatie zijn van skiër Marvin van Heek: hij werd in het seizoen voor de Olympische Spelen van Sochi in 2014 achtste tijdens een World Cup-afdaling, precies de door NOC*NSF gevraagde eis. De weersomstandigheden waren echter dusdanig wisselvallig - en dus oneerlijk - dat de sportkoepel simpelweg besloot Van Heek's historische prestatie niet mee te tellen, waardoor hij alsnog niet naar de Spelen mocht.

Logischerwijze zou het NOC dat met het resultaat van Bos in Winterberg ook kunnen doen. Als die resultaten geschrapt worden komt Bos op een tiende plek in de stand te staan, goed genoeg voor een startbewijs. Het is echter maar afwachten of de sportkoepel die benadering zal gebruiken, zo niet dan lijkt het erop dat de nummer drie van de World Cup op de olympische baan vorig seizoen niet naar Pyeongchang mag.


-O-
10.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')