abonnement Unibet Coolblue
pi_176036447


2017 is alweer bijna voorbij. Voor mijn gevoel is ook dit jaar alweer omgevlogen. Met een kleine gezinsuitbreiding erbij (een kitten en een puppy) was ik soms thuis druk genoeg. En daarnaast een fulltime-job en een lastig forum als NWS erbij was het soms erg prettig om relaxed even op WKN bij te lezen. Qua weer, klimaat en natuurrampen denk ik dat 2017 qua grote rampen ‘meeviel’ al klinkt dat natuurlijk cru voor mensen die er wel mee te maken hebben gehad.

Net als al die andere jaren neem ik me altijd voor om eerder aan dit soort overzichten te beginnen. Waarom het niet per maand bijhouden of per bijzonder gebeurtenis. Het komt er echter vaak niet van of ik denk: ”ik haal het volgende maand wel even in”. Uiteindelijk spendeer ik aan het eind van het jaar enkele uren per dag, uiteraard met de top2000 op de achtergrond, aan dit overzicht om alles terug te zoeken en te lezen of om op zoek te gaan naar een leuke opmerking of anekdote.

Maar goed, ook dit keer is het weer gelukt en nu ga ik nog enkele dagen genieten van mijn welverdiende kerstvakantie. Het is ook dit keer weer aardig wat leeswerk geworden dus ik hoop dat jullie er van genieten mits jullie de moed en het geduld kunnen opbrengen om alles door te lezen.

Bij deze voor iedereen die WKN een warm hart toedraagt: HET JAAROVERZICHT VAN 2017


Januari in Nederland van alles wat: Storm, sneeuw, wind en gladheid
Nadat de jaarwisseling op sommige plekken mistig en koud was verlopen beginnen de eerste dagen van het nieuwe jaar met temperaturen van een graad of vijf gemiddeld. Een klein winterstormpje teistert de noordelijke provincies maar vooral de Denen en onze oosterburen hebben daar veel meer last van. Daar hebben ze te maken met de grootste stormvloed in jaren. Ook in Hamburg lopen veel straten onder water en zijn de hulpdiensten druk met het wegpompen van het water. (Zie ook de foto hieronder)


Op het Duitse eiland Langeoog is de verrassing compleet als daar honderdduizenden verrassingseieren aanspoelen. Deze waren afkomstig uit een container die tijdens winterstorm Axel overboord was geslagen.

Na het wegtrekken van Axel slaat de kou toe. De weermodellen laten een flinke periode met koude temperaturen zien en in het eerste weekend van januari worden dan ook nachttemperaturen van -9 graden verwacht in het noorden en oosten van het land. WKN-user Dven heeft het schijnbaar nog wat slimmer als voor datzelfde weekend daar een halve meter sneeuw en code oranje wordt afgekondigd. Ook komt het KNMI met code geel en waarschuwingen voor Nederland. Het kan weer verraderlijk glad worden als we net als in januari 2016 een ijzelaanval kunnen verwachten. Het KNMI schakelt op naar code oranje. Toch lijkt dat voor een groot deel van het land onnodig. Het neerslaggebied van 6 op 7 januari trekt van west naar oost waarbij er in het westen miezer en natte sneeuw naar beneden komt en in het oosten wat meer wit wordt van de eerste sneeuwval van het jaar. De gladheid lijkt zich dan ook vooral toe te spitsen op het midden van het land, daar waar de miezerregen en natte sneeuw overgaat in grotere vlokken sneeuw die ook blijven liggen. Op de zaterdagochtend van 7 januari staan er dan ook flinke files in het midden van het land vanwege langzaam rijdende automobilisten die de gladheid niet durven te trotseren en door tientallen ongelukken die al zijn gebeurd. Je ziet ook gelijk de discussies oplaaien over welke held maar 60 km/u durft en wie wel even 130 km/u over de gladde wegen zal jakkeren. In Overijssel valt op sommige plaatsen vier tot vijf centimeter sneeuw.

Ook de pluimverwachting heeft er zin in en lijkt voor de tweede helft van januari voor een strengere winter te gaan waarbij de temperaturen overdag niet boven nul gaan uitkomen en uiteraard vallen dan de woorden ’ELF moet open’ ook al vrij snel.
Ook voor de tweede week van januari staat er nieuwe sneeuw op de kaarten en deze keer mogelijk nog meer dan die uit de eerste week. Deze sneeuw gaat gepaard met een noordwesterstorm die ze vooral in België uiterst serieus lijken te nemen. België maakt zich volgens eigen zeggen op voor de ergste stormtij in vijftig jaar en naast de harde windstoten maken onze Zuiderburen zich vooral zorgen over de hoge waterstanden omdat de storm gepaard gaat met springtij. Diverse waterkeringen gaan dicht in Belgie en Nederland maar over het algemeen valt het nadien allemaal nog wel erg mee.

En terwijl Dven al twee weken in de vrieskou zit komt er dan toch in het tweede weekend meer sneeuw voor Nederland. Met name het midden, zuiden en oosten krijgt een redelijke bak sneeuw als er daar wordt opgeschaald naar code oranje vanwege intensieve sneeuwval. Ook de rest van het land krijgt sneeuw maar niet dezelfde hoeveelheden. Het oosten en zuidoosten krijgt op sommige plaatsen 10 centimeter sneeuw voor de kiezen. Het tweede weekend van januari kan dus in elk geval worden genoten van de witte wereld al vind natuurlijk niet iedereen dat even leuk en is bijv. Straatcommando al toe aan lente.

Het winterweer levert bijvoorbeeld mooie plaatjes op vanuit Twente, met dank aan user Dennistd.

In datzelfde weekend valt er her en der nog wat sneeuw bij waarna we een koude week tegemoet gaan als de temperaturen in het oosten amper boven nul komen. In het oosten blijft de sneeuw ook liggen waardoor het daar langer koud blijft. Terwijl het westen zich in de week daarna van het witte poeder hersteld blijft de sneeuw in het oosten liggen. De nachttemperaturen liggen tot eind januari ver onder het vriespunt al blijft schaatsen op natuurijs erg gevaarlijk. De echte winter ligt op de loer maar zet vooralsnog niet door. ELF lijkt opnieuw heel erg ver weg. Tot eind januari blijft de sneeuw in het oosten liggen maar dan neigen ook de weermodellen weer naar iets warmere temperaturen en dus ook meer kwakkelweer.

Winter in Europa, lawinedrama in Italië
Na winterstorm Axel in het noorden van Europa gaan grote delen van het Europese continent gebukt onder ijzige kou en sneeuwval. De temperaturen dalen in veel Europese landen tot ver onder het vriespunt waarbij de kou zelfs tot in Spanje doordringt. Ook in Italië is het code rood voor kou en sneeuw en zoals ik hierboven al schreef viel er ook in Bulgarije een bak sneeuw. Ook Griekenland en Turkije ontkomen niet aan het winterweer en ook daar worden, voor het eerst in veertig jaar, grote delen van het land bedolven onder een laag sneeuw. Ook Hongarije, Oostenrijk en Zwitserland verdwijnen onder een dik pak sneeuw en dalen daar de temperaturen. In Rusland wordt de -40 graden aangetikt waardoor in Moskou 100.000 mensen zonder stroom kwamen te zitten. Ook in Hongarije tikt de temperatuur de -35,7 graden aan. De scheepvaart op de Donau wordt, vanwege ijsvorming, zelfs tijdelijk stilgelegd.


IJsvorming op de Donau, Hongarije

Bij een lawine in Oostenrijk komen twee skiërs om het leven. Italië wordt mogelijk nog erger getroffen want ook daar valt op sommige plaatsen meer dan een meter sneeuw in korte tijd. Daar slaat echter het noodlot toe als het midden van Italië in korte tijd door vier flinke aardschokken wordt opgeschrikt. De schokken hebben een kracht van 5 of hoger en lijken gelukkig niet al te veel schade aan te richten. De schokken zijn in hetzelfde gebied als waar in 2016 een flinke aardbeving is geweest. Echter hebben de aardschokken een lawine getriggerd bij de plaats Farindola. Daarbij is een hotel ingestort en bedolven onder tonnen sneeuw. Tientallen mensen liggen onder het puin en de sneeuw en reddingswerkers proberen uit alle macht naar overlevenden te zoeken. De toegangswegen naar het hotel zijn echter afgesloten doordat op sommige plaatsen twee meter sneeuw ligt. Het duurt dagen voordat er groter materieel aanwezig is. Tot dan blijft het zoeken en hopen op overlevenden. Onder een foto van het hotel Rigopiano nadat het getroffen is door de lawine.



Elf mensen worden uiteindelijk op miraculeuze wijze gered. Sommige daarvan lagen al dagen onder de sneeuw. Negenentwintig mensen komen om het leven bij het lawinedrama. In de maanden (en vermoedelijk jaren) erna zal het gevecht beginnen wie er schuldig was aan dit drama. In februari vallen er opnieuw doden, ditmaal vier in Tignes waar een lawine een groep skiërs te grazen neemt. En begin maart komen drie Nederlandse snowboarders om het leven bij een lawine in Valfréjus.

VS: Dodelijke tornado uitbraak van 21 tot 23 januari
Hoewel het officiële tornadoseizoen in de VS pas in maart begint zijn ook november en januari voor de VS maanden waarin het noodweer toeslaat. Zo ook in het begin van dit jaar. In de periode van 21 tot en met 23 januari worden er maar liefst 81 tornado’s waargenomen. Dit is het op één na hoogste ooit in de maand januari. De drie zwaarste tornado’s worden ingedeeld als EF3. Op 21 januari treft een EF3 tornado het dorp Hattiesburg in Mississippi. Er vallen 4 doden en tientallen gewonden. Een dag later raast een EF3 tornado over Barney in Georgia. Ook hier maakt het noodweer slachtoffers. 11 doden en 45 gewonden. Later op de dag eist een nieuwe EF3 vijf levens nabij Albany Georgia. De economische schade van deze 48 uur aan noodweer werd geraamd op 1,3 miljard dollar. Het is de dodelijkste tornado uitbraak in januari sinds 1969.


Wat was er verder nog in JANUARI

Wateroverlast in Thailand
2016: Warmste jaar ooit
Bosbranden in Chili



Sneeuw, Code Oranje – Februaristorm Doris/Thomas

Hoewel februari vrij zacht begon draaide na een week de wind en krijgen we winterse prikjes. Vooral in het weekend van 11 en 12 februari viel op veel plaatsen sneeuw. Het zuiden was op de 11e aan de beurt en een brede strook sneeuwval trok op de 12e over het westen en midden van het land. Deze sneeuw bleef op veel plaatsen ook enkele dagen liggen.

Verder wordt er begin februari wordt al gekeken naar een storm die dan al twee weken vooruit op de kaarten wordt weergegeven. In de 3e week van februari wordt dan ook bevestigd dat Nederland op donderdag 23 februari zal worden getroffen door storm Doris, of zoals de Duitsers hem noemen: Thomas. Het nowcasten kan weer beginnen want tot dan is niet zeker hoe laat de storm zal komen, met welke kracht en wat de gevolgen zullen zijn. User Aloa is er dan in elk geval al van overtuigd dat zijn dakpannen het niet gaan overleven. Het zwaartepunt van de storm lijkt steeds meer op de avond te gaan liggen waarbij windkracht 10 tot 11 zeer goed mogelijk is. Vooral het noorden van Nederland lijkt het zwaar te krijgen.

Donderdagochtend wordt door het KNMI in Nederland code ‘oranje’ afgegeven voor alle kustprovincies. Voor het verkeer wordt het een zeer drukke middag en in het hele land waaien bomen om. Ook zijn er problemen op het spoor en raken enkele gebouwen beschadigd door de zware windstoten. Op Schiphol raakt een van de baan maar dat beperkt zich gelukkig tot materiële schade. Dodelijke slachtoffers zijn er gelukkig niet. Onderstaand plaatje geeft de gemiddelde windstoten weer, gemeten op 23 februari. Let wel: de windstoten zijn in meter per seconde en niet in kilometer per uur!



Uiteindelijk lijkt het op donderdag 23 februari nog wel mee te vallen, zeker in vergelijking tot het Verenigd Koninkrijk waar ‘Doris’ in alle hevigheid toe slaat. Windstoten van 150 kilometer en hoger worden gemeten in Wales en Schotland. In Engeland valt een dode door rondvliegend puin en in Schotland worden snelwegen afgesloten door extreme sneeuwval. Op Engelse luchthavens worden veel vluchten geannuleerd en in het hele land vallen treinen uit. De ‘weatherbomb’ waarover de Engelsen reppen wordt daar zeker serieus genomen.

Overstromingen Californië – Crisis bij Oroville Dam
In de tweede week van Februari is er sprake van een acute crisis in Californië. Door enorme regenval loopt Lake Oroville over. Normaliter kan de Oroville Dam, de hoogste dam van de VS, dit moeiteloos verwerken maar nadat er een sinkhole ontstond in de waterafvoer werd het probleem door erosie steeds groter. Een noodafvoer werd daarop geopend maar ook die dreigde het te begeven. De autoriteiten sloegen groot alarm en bijna 200.000 mensen moesten worden geëvacueerd. Ook is men bang dat de noodafvoer het gaat begeven waardoor de druk op de hele dam zo groot wordt dat deze mogelijk in gevaar komt. Ondertussen blijft het regenen in het gebied. Gelukkig voor de bewoners en autoriteiten komt het niet zo ver en houdt de noodafvoer stand.


Schade aan de Oroville Spillway wordt door het wassende water steeds groter

In de weken daarna wordt Californië getroffen door de zwaarste storm in 22 jaar tijd. In zowel het noorden als het zuiden breken dijken en vinden er grote overstromingen plaats. Zware regenval die gepaard gaat met windstoten tot 120 kilometer uur richten een ravage aan. Rivieren treden buiten hun oevers en tienduizenden mensen moeten hun huizen uit. Ruim 100.000 mensen zitten dagen zonder stroom en zijn op sommige plekken volledig afgesneden van de buitenwereld. De regio rondom San Jose wordt vooral zwaar getroffen. Daar spreken ze van een historisch weerfenomeen en zulke overstromingen hebben ze al in 100 jaar niet meer gezien.


Vijf mensen komen om het leven en de staat maakt de balans op: 1,5 miljard dollar schade. Aan het eind van maand zakt het waterpeil weer en kan iedereen weer normaal adem halen en kunnen de genietroepen aan het werk om de reparatiewerkzaamheden bij de dam in Oroville te beginnen.

Wat was er verder nog in FEBRUARI

Historische sneeuwval in British Columbia, Canada
Bosbranden in Australië en Nieuw-Zeeland
Veel doden in Pakistan en Afghanistan door lawines en sneeuwval
Schade in Frankrijk na meerdere stormen op rij



Maart 2017: Zacht, zonnig en droog
Maart was voor Nederland op meteorologisch gebied eigenlijk best saai. Het feit dat de hele maand in iets meer dan twee topics van de DASOO reeks kon worden besproken zegt dan eigenlijk al voldoende als je wilt weten wat voor maand Maart was. Er gebeurde gewoon niet veel. (Of er komen aanzienlijk minder mensen in WKN natuurlijk, dat kan ook… ) Toch was maart an sich niet eens zo’n verkeerde maand. Natuurlijk werd het weer grotendeels bepaald door depressies die via het zuidwesten ons land binnen kwamen maar op die paar buien na kwam ook de zon er regelmatig doorheen waardoor het humeur van sommige users er dusdanig op vooruit ging. Ondanks de sceptische Nigel, die dacht dat het een kutmaand zou worden, viel het mee. Met een gemiddelde maandtemperatuur van 8,6 graad was de maand dan ook bijzonder zacht te noemen. Op 1991 na (8.8 graad) was het de zachtste maart in driehonderd jaar!! Hoewel de nachten soms nog best koud waren (25 maart, -3,9 graad in Leeuwarden) was het overdag goed vertoeven. Ook qua neerslag mochten we niet klagen. 54 millimeter over de hele maand waarvan 32 millimeter viel in de eerste negen dagen. (Gemiddeld 62 millimeter in maart). Zeker gezien de zonuren was het een prachtige maand. 178 zonuren maar liefst tegenover een gemiddelde van 122 uren. Aan het eind van de maand draait de wind naar het zuiden en bereiken ons de warmere zonnestralen. Op 30 maart is het uiteindelijk zover, we halen de eerste officiële warme dag binnen als de temperaturen de twintig graden aantikt. Iedereen geniet volop van de prachtige (zomer)dag maar als een dag later de zon weer weg is en er weer buien aankomen slaat de sfeer bij sommigen al weer om. User Nattekat is er duidelijk alweer klaar mee en maakt een keihard statement R.I.P. Zomer.

Orkaan Debbie teistert Queensland Australië
Op 23 maart ontstond voor de Australische kust de orkaan Debbie. Het was al snel duidelijk dat de cycloon een bedreiging voor Queensland zou worden. Op zondag 26 maart worden inwoners van steeds in Queensland dan ook opgeroepen om te gaan evacueren. Duizenden inwoners geven gehoor aan de oproep en verlaten massaal het gebied. Een onverwachte ruk zuidwaarts vlak voor de landfall doet Australië sidderen aangezien Hamilton Island niet geëvacueerd werd. Op dinsdag 28 maart komt Debbie uiteindelijk aan land als categorie 3 orkaan (categorie 4 op de Australische schaal). De schade in het gebied is immens als de storm met windsnelheden van 195 km/u over het land raast. De windstoten lopen op tot 240 kilometer per uur. Er vallen uiteindelijk veertien doden. De totale schade door orkaan Debbie wordt uiteindelijk geschat op ruim 1,8 miljard dollar.

Orkaan Debbie vlak voor de landfall in Queensland, Australië

Noodweer Alicante
Op maandag 13 maart wordt het doorgaans zonnige en warme Alicante getroffen door zwaar noodweer. In slechts een paar uur tijd kwam er 150 liter (!!) water per vierkante meter naar beneden en zorgde daarmee voor de zwaarste wolkbreuk in twintig jaar tijd. Het is de helft van de gebruikelijke jaarlijkse neerslag die in een paar uur tijd boven Alicante werd uitgestrooid. Dorpen liepen onder water, bomen werden ontworteld en vielen om en op talloze plekken viel de stroom uit. Op andere, hoger gelegen, plaatsen in Alicante viel de neerslag in de vorm van sneeuw en werden inwoners daardoor verrast. Snelwegen liepen vast en een verkeerschaos was het gevolg.


Wat was er verder nog in MAART

Etna laat weer van zich horen
Storm eist levens in Frankrijk
Zestien doden bij noodweer in het noordoosten van de VS
Orkaan Enawo eist levens op Madagaskar



April 2017: Koud, zonnig en droog

April begon goed en zette de trend van maart door. Zachtere lucht vanuit het zuiden zorgde voor een aangenaam begin van de maand. De lente leek volop aanwezig. De eerste tien dagen waren grotendeels heerlijk te noemen. Hoogtepunt was op 9 april toen een lekker zonnetje heel Nederland verwarmde met temperaturen van boven de 20 graden. Heel even werd in de regio Eindhoven zelfs de 23,6 graad aangetikt. In de nacht van 8 op 9 april had het overigens ’s nachts nog gevroren. Een groot verschil met de dagtemperaturen.

Echter ging het daarna ineens goed mis en de uitspraak: ‘april doet wat ie wil’, dat bleek maar eens te meer te kloppen. Storingen en een lagedruk gebied won terrein en bepaalden ineens het weer in ons landje wat ineens terugviel in een koud kikkerland. De temperaturen zakten tot onder normaal en door een gure stevige wind werd de gevoelstemperatuur nog kouder. Met een gemiddelde maand temperatuur van 8.6 graad was de maand net zo ‘zacht’ als maart, maar veels te koud voor het jaar. De media rept al over de koudste meivakantie die op komst zou zijn. Beide Paasdagen verliepen qua temperatuur en neerslag rampzalig. Zelfs kerst 2016 was warmer dan Pasen 2017. Op 2e Paasdag viel de meeste neerslag, soms wel tot 10 tot 15 millimeter in het (noord)oosten. En in de dagen daarna werd het niet veel beter. Op 19 april haalden we zelfs de koudste nacht (in april) sinds 1991. Ook Koningsdag was koud met slechts maxima van 10 tot 12 graden. Maar ondanks het koude en kille weer werd er dus langzamerhand hoopvol naar de kaartjes van mei gekeken. Daar zat eindelijk de warmte in, daar kwam de zon terug en mogelijk ook de lente. Dus moesten we ons maar met die gedachten opwarmen en hopen dat nu eindelijk de lange termijn voorspellingen het wel eens bij het rechte eind hadden.

De aprilmaand verliep in zijn geheel wel droog met slechts een gemiddelde van 25 millimeter tegenover 42 millimeter normaal. Qua zonuren kwam april daarentegen wel op 200 uren (!!) tegen 178 zonuren normaal.

Overstromingen in delen van Azië
In grote delen van Azië hadden ze in April te kampen met zware regenval, overstromingen en aardverschuivingen. Medio april vielen tientallen doden in het noordwesten van Iran bij overstromingen die het gevolg waren van zware regenval dat het land al dagen teisterde. Ook in Kazachstan hadden ze in april langdurig te maken met overstromingen. Dit was niet het gevolg van regen maar van de sneeuwval. Enorme sneeuwval in maart en begin april eiste zijn tol en deze sneeuw begon nu te smelten en rivieren konden het overtollige smeltwater niet aan en traden buiten hun oevers. In 7 provincies van het land hadden inwoners van het land te maken met het wassende water.

Eind april was het de beurt aan buurland Kirgizië. De inwoners van het dorp Osj kregen daar te maken met een grote aardverschuiving die een deel van het dorp opslokte. Tientallen inwoners kwamen daarbij om het leven. De regering van het land kondigde een dag van Nationale Rouw aan voor 29 april.


Luchtfoto van het gebied in Kirgizië dat getroffen werd door een aardverschuiving

Tornado uitbraak eind april in de VS
Eind april maakt het midwesten van de VS zich op voor een nieuwe ronde noodweer. Er wordt voor meerdere dagen achter elkaar gewaarschuwd voor tornado’s. Hoewel men midden in het seizoen zit valt de totale schade dit jaar nog mee en komen ze er nog redelijke genadig vanaf. De weerkaarten voorspellen echter voor met name 29 en 30 april flink noodweer. Uiteindelijk werden er 75 tornado’s gedetecteerd in 3 dagen tijd. De zwaarste daarvan was op 29 april bij het plaatsje Canton. Daar vallen vijf doden. De ravage daar is enorm. Hele bedrijven, huizen, trailers en winkels worden tegen de vlakte gewerkt door een enorme EF4 tornado. Het is een wonder dat het slechts bij vijf doden is gebleven. In de uren en dagen daarna teisteren nieuwe tornado’s het gebied en vallen er nog twee doden als gevolg van het noodweer. Hieronder twee filmpjes van de allesverwoestende tornado bij Canton en de schade.

Wat was er verder nog in APRIL

Honderden doden bij modderstroom Colombia
Aardbevingen in Chili en Filipijnen



Mei 2017: Warm en zeer zonnig
Begin mei moeten we nog even door de zure appel heen bijten als het te koude weer van april lijkt door te zetten. Er gloort echter hoop aan de horizon. Hoewel in april al werd opgemerkt dat er een stijging qua temperatuur aan zat te komen voor de maand mei, komt deze toch later dan verwacht. Waarop ik zelf rond 8 mei aangaf dat we nog even een paar dagen moeten doorbijten reageert user Bloodymary dan ook gevat: “dat doen we al een paar weken!”. De eerste week van mei kwakkelt dan ook door met als dieptepunt de 9e mei waarbij het ’s nachts nog gaat vriezen. Daarna wordt echter alles ander. Onder invloed van een hogedruk gebied komt de warmte geleidelijk onze kant op. Wederom laten de kaarten op de langere termijn prachtig weer zien waarbij de temperatuur richting de vijfentwintig graden gaat. Met die warmere lucht die ons land binnenstroomt wordt de atmosfeer ook onstabieler en de eerste fikse onweersbuien duiken rond 13 mei al op. Vooral in Vlaanderen en Zuid Nederland krijgen fikse buien. In Belgie slaat de bliksem in bij het oorlogsmonument in Kemmel en richt daar grote schade aan. De dagen daarna loopt de temperatuur verder op en wanen we ons in hartje zomer. De eerste tropische dag van het jaar vinden we op 17 mei als in Volkel de 30 graden wordt aangetikt. (in de Bilt werd het pas op 27 mei voor het eerst tropisch).

Ook op 18 mei wordt het een tropische dag en bij dit soort temperaturen kunnen we natuurlijk in WKN niet om de onweerskans heen en reikhalzend kijken we uit of er nog meer gedonder op ons af gaat komen. Het onweer komt er uiteindelijk wel maar niet voor ons in Nederland en dat vinden velen van ons erg jammer. Het zijn vooral onze oosterburen die de volle onweerslaag krijgen. User Koelkastje heeft het dan ook over het “Benelux-schild” dat op 18 mei actief werd terwijl anderen ook Breda de schuld geven en insinueren dat Breda haar onweersschild heeft uitgebreid. Onderstaand plaatje geeft dan ook goed aan dat het Benelux schild in werking trad.



Na enkele dagen ietwat koeler, maar zeer aangenaam en droog weer, zet de pluimverwachting opnieuw in op warm zomerweer aan het eind van de maand. Op Hemelvaartsdag neem de temperatuur de vlucht naar 25 graden en roept het strand de Nederlanders. De massale uittocht richting het strand zorgt voor de drukste Hemelvaart op de weg ooit. Ook de dagen daarna blijft het stralend zomerweer met temperaturen van boven de 25 graden. Op 29 mei tikt Volkel maar liefst de 33,5 graden aan daarmee wordt 29 mei de warmste dag van de maand. Dit is in Nederland één van de hoogste temperaturen ooit gemeten in de maand mei. Hieronder de kaart:



Met dat warme en hete weer merk je ook dat men er na een paar dagen alweer klaar mee is. Een hitterecord is op komst, het geklaag kan beginnen. In korte tijd ging mei van vrieskou naar hitte en dat is voor velen teveel en na enkele tropische dagen verlangen zij alweer naar afkoeling. Afkoeling in de vorm van onweer is natuurlijk nog het mooiste. Maar het eindeloze wachten en nowcasten op onweer dat misschien nooit komt is voor sommigen niet zo leuk. Uiteindelijk komt er vanuit Noord Frankrijk, via België, wel wat onweer richting Nederland. Maar veel is het niet en het komt voor de meeste van ons toch als zware teleurstelling. Enkele delen van het land krijgen een pittige bui maar voor het grootste deel van het land krijgen we een zweetnacht. In de dagen daarna daalt het kwik richting twintig graden.

Met 29 mm regen in de maand mei tegenover normaal 60 mm was de maand droog al waren er regionaal grote verschillen in mei. Qua zonuren zat vooral de westkust van Nederland erg goed waarbij sommige delen ruim 240 uur zon hadden in de maand mei.

Overstromingen in Jamaica
In de tweede week van mei wordt Jamaica letterlijk overspoelt door regenwater. 10 van de 14 deelgemeentes hebben te kampen met zware regenval en overstromingen. Het zwaarst getroffen wordt de regio rondom Clarendon. Bruggen worden weggeslagen en hele gebieden worden afgesneden van de buitenwereld. Onderstaand plaatje geeft de totale hoeveelheid regen van 72 uur weer. Ongekende hoeveelheden voor Jamaica.



Krachtige orkaan Donna bij Fiji, Vanuatu en Nieuw Caledonië
In de stille oceaan bij Fiji ontstaat op 1 mei de tropische storm Donna. De storm drijft oostwaarts richting Vanuatu en komt daarbij onderweg gunstige omstandigheden voor verdere ontwikkeling tegen. Op twee mei is de storm dan ook al opgewaardeerd tot orkaan van 1e categorie. Donna groeit uit naar een kolossale categorie 4 orkaan (categorie 5 op de Australische schaal!) en is daarmee de zwaarste orkaan ooit in mei in dat gebied. Ook New Caledonië volgt de orkaan op de voet maar gelukkig trekt Donna aan de eilanden voorbij. Er vallen slechts twee slachtoffers en gezien de kracht van Donna halen de eilanden opgelucht adem. Dit had veel slechter kunnen aflopen.

Ruim 200 doden in Sri Lanka bij overstromingen
Medio mei wordt Sri Lanka getroffen door een neerslagsysteem wat zijn weerga niet kent. Enorme hoeveelheden regen worden over het arme eiland uitgestrooid. Het neerslagsysteem trekt uiteindelijk noordwaarts en zal over de Indische Oceaan uitgroeien tot Tropische Storm Mora die uiteindelijk Bangladesh zal treffen. In Sri Lanka ontstaan modderstromen en inwoners van dorpjes worden volledig verrast. De modderstromen eisen ruim tweehonderd levens. Meer dan 100.000 mensen moeten hun huizen uit en tijdelijk een ander onderkomen vinden. In de grotere steden komt op sommige plaatsen het water tot een meter hoog. Ruim 2000 huizen worden volledig verwoest.

Wat was er verder nog in MEI

Flinke aardbeving treft Groningse Slochteren
Flinke wespenoverlast verwacht
Uitbarstingen vulkanen Fuego en Sinabung



Zomerstorm, warmste Juni in ruim een eeuw, noodweer Duitsland
De eerste week van juni was een wisselvallige. De 1e juni was gelijk de koudste junidag van deze maand en na enkele storingen die in die week over het land trokken kregen we rond 6 juni te maken met een zomerstorm. De ANWB waarschuwde al vroeg voor een drukke en gevaarlijke ochtendspits op 7 juni en ook Schiphol had last van de storm. Vliegtuigen hadden grote moeite om te kunnen landen. Tijdens de zomerstorm op 6 en 7 juni viel er gemiddeld ruim 30 millimeter neerslag.
Wel werd het weer vanaf 10 juni een stuk beter. De temperaturen gingen weer stijgen en de zomer deed duidelijk een aanval. De lange termijn voorspelling zag er dan ook zeer rooskleurig uit.


Voorspelling voor een warme maand juni volgens Europese ECMWF model

De warme dagen treden aan en de tropische waarden verschijnen weer op onze weerkaarten. Met deze warme dagen krijgen we ook te maken met de warme, lange en klamme nachten waar menig user de slaap niet kan vatten. Sommige users vragen zich dan ook af of er überhaupt mensen blij worden van deze klamme nachten. In elk geval weet user Havermoutkoekje wel iemand. Haar BBQ’ende tokkieburen!

Op 19 juni tikte de temperatuur ’s ochtends om half tien al de vijfentwintig graden grens aan. Een bloedhete dag zou het worden. De maand juni zou uiteindelijk 8 zomerse dagen (dagen met 25 graden of meer in de Bilt) waarvan twee tropische dagen (30 graden of meer in de bilt). Tot een officiële hittegolf kwam het net niet. Op de 22e juni haalden we onze tweede tropische dag waarbij het weerstation in Arcen de 35,2 graad haalde. Al deze warme dagen samen zorgden ervoor dat juni 2017 de boeken in gaat als de warmste juni in ruim een eeuw. En hoewel het er op dat moment uit zag dat juni ook best een droge maand zou worden gooide de laatste week roet in dat eten. De hitte van de periode tot 22 juni moest natuurlijk verdreven worden en hoe mooier zou dat zijn als dat gepaard zou gaan met een spetterend onweer? En dat betekende: nowcasten. De spanning stijgt, de topics stijgen en de postaantallen stijgen want iedereen wil weten: waar, wanneer en wie krijgt er onweer? De mogelijke scenario’s worden alweer uitgepluisd en uiteindelijk kan het lange wachten beginnen.
Uiteindelijk lopen de temperaturen in de loop van de middag op naar boven de dertig graden en daarmee ging 22 juni uiteindelijk de boeken in als de heetste 22 juni ooit.



Vanaf een uur of drie bereiken de eerste buien het zuidwesten en westen van Nederland. Een aardig buienlijntje ligt op de Noordzee. Dat lijntje zal langzaam van west naar oost opschuiven en zo hoopt iedereen op een fiks portie onweer. Uiteindelijk komt er voor de noordelijke provincies van Nederland nog een opschaling en is daar kans op een supercel ontwikkeling zoals boven Hamburg (zie iets verder naar onderen in dit jaaroverzicht). In sommige delen van het land, met name west, midden en noorden knettert het goed zo ondergaat ook user Re met zijn sodeknetter! In Sassenheim gaat een monumentale woonboerderij in rook op als de bliksem in slaat. In Brabant veroorzaakt de bliksem een grote natuurbrand in de Grote Peel. De opluchting in die gebieden is ook groot als na de felle onweersbuien de hitte is verdreven en de dertig graden klamme en drijfnatte huiskamers weer kunnen wennen aan de koelere temperaturen. De users in zuidoost en oost pissen (helaas ook voor mij) qua spectaculair onweer grotendeels naast de pot. Op wat roffels en donders na blijft het daar tot ver in de avond broeikasje heet.

Noodweer 22 juni boven Duitsland
Het ontploft al in de vroeg ochtend bij onze oosterburen. Boven Hamburg en Bremen ligt een gigantisch onweerscomplex dat een waar spektakel aflevert. Enorm veel bliksemontladingen bij onze buren zijn het gevolg en een prachtige shelfcloud tekent zich boven de stad af. Hieronder een prachtig plaatje.


De Europese stormdienst Estofex waarschuwde een dag eerder al voor een Level 2 boven Noord-Duitsland en de kans op supercel. Het enorme buiencomplex trekt in de loop van de middag via Hamburg naar het zuidoosten en treft een zeer groot gebied. De Duitse weerdienst spreekt van minstens 100.000 ontladingen op deze dag alleen al. Aan de Noordzee kust van Duitsland wordt een tornado gespot en bliksem zorgt voor ontwortelde bomen, brandjes en ongemakken. Bij Kreis Harburg wordt een schapenkudde verrast door het noodweer en tientallen schapen komen om het leven. Daarnaast levert het noodweer natuurlijk wel fantastisch beeld- en filmmateriaal op. In Duitsland komen twee mensen door het noodweer om het leven. Bezoekers van het Hurricane-Festival in het noorden van Duitsland moeten vluchten voor het naderende noodweer en vluchten massaal hun auto’s in. Het Duitse weerstation in Oranienburg noteerde maar liefst 260 liter war per vierkante meter en dat in 24 uur.

Bosbranden Portugal – 65 doden
In juni van dit jaar wordt Portugal getroffen door zware bosbranden. Ruim 150 brandhaarden teisteren het land in de periode 17 tot 24 juni. Meer dan 1700 brandweerlieden bestrijden de branden 24 uur per dag. Eerst wordt gedacht aan brandstichting maar later zou blijken dat blikseminslag de oorzaak is van de grootste branden. Sommige dorpjes worden verrast door de snelheid waarmee het vuur zich verspreidt. Tientallen mensen, hele gezinnen, vluchten in hun auto’s hun dorpen uit maar worden ter plekke door het vuur verrast en sterven op hun vlucht.


Schokkende foto waarbij slachtoffers in hun auto’s door de branden werden verrast

Het dodental loopt uiteindelijk op naar 65. De Portugese regering kondigt uiteindelijk drie dagen van Nationale Rouw uitgeroepen. Premier António Costa noemde de brand de "grootste tragedie" van de afgelopen jaren. Hij kon op dat moment nog niet weten dat het land in oktober weer zou worden getroffen door nog zwaardere bosbranden. Ook buurland Spanje werd in juni getroffen door flinke branden.


Wat was er verder nog in JUNI

Zware aardbeving treft Griekse eiland Lesbos
Tropische stormen Bret en Cindy
Kleine tsunami treft Groenland



Juli: Natte maand maar wel normale temperaturen
In het begin van juli hebben we weer enkele warme dagen voor de boeg. Niet van die hele warme dagen zoals in Zuidoost-Europa, waar ze onderweg zijn naar 40 graden en meer maar gewoon heerlijke tropische Nederlandse temperaturen. En natuurlijk moet dat dan worden afgesloten met een spetterend onweer. Estofex geeft voor België en Zuid-Nederland een level 2 waarschuwing af (ook al denkt user Soldmayer met een nepkaartje van level 3 boven Nederland even iedereen in extase te brengen) en is het weer wachten op wat komen gaat. Met de opmerking:"Vies goor smerig plakkerig benauwd hoofdpijnweer :r is in elk geval duidelijk dat Greys er geen zin in heeft en snakt naar afkoeling. En hoewel de rest van Nederlands enigszins jaloers toekijkt hoe het onweer bij onze zuiderburen en in onze zuidelijke provincies losbarst komen de eerste schade- en brandmeldingen binnen. In Rotterdam slaat de bliksem een paar keer in en in Heeswijk Dinther staat een varkensbedrijf in lichterlaaie. Meer dan vierduizend varkens komen hierbij om het leven.

Later op de dag trekt het noodweer richting het noorden en krijgt men daar eindelijk ook de verkoeling en het onweer. Zo heftig als in het zuiden zal het (op een lokaal incident na) niet meer worden. Wat ook altijd mooi is als users zelf video's of foto's maken van het noodweer zoals onderstaand filmpje van Marcel.
In de tweede week van juli neemt de regenkans aanzienlijk toe en daalt de temperatuur verder naar normale waarden of net iets daaronder. Op sommige plaatsen in het land viel tientallen millimeters regen. Na een weekje regenachtig en wisselvallig weer neemt de warmte vanaf de derde week geleidelijk aan weer toe. De zomer komt weer terug en op de 19e juli loopt het kwik op sommige plaatsen weer op tot boven de 30 graden. Men waarschuwt dan ook tijdens de traditionele Nijmeegse vierdaagse voor tropische temperaturen. Het einde van die dag moet dan ook weer eindigen met een spetterende lichtshow. Estofex komt met een MD (supercel) voor de zuidwesthoek van Nederland en voor de kust van België maar komt later die nacht met een update en trekt volgens hen het oosten van het land dit keer aan het langste eind. Hieronder het temperatuurkaartje van de 19e juli van dit jaar.



Het feit dat dit keer het oosten de prijs mag gaan ophalen zorgt bij sommigen dan ook weer voor enige vorm van frustratie...
quote:
0s.gif Op woensdag 19 juli 2017 17:09 schreef haags_kwartiertje het volgende:
HELEMAAL NIETS.. HELEMAAL NIETS...
Aan het eind van de middag schaalt het KNMI op naar code oranje maar dit blijkt aan het eind van de avond een foute inschatting. Op veel plaatsen komen de buien helemaal niet tot ontwikkeling en eindigt de avond in een deceptie. In de maand juli hadden we landelijk gemiddeld 110 millimeter neerslag waarbij we normaal op 78 millimeter zitten. Regionaal waren er grote verschillen. In Eelde viel 181 millimeter en op sommige plaatsen in Groningen meer dan 200 millimeter. Bij de buien van 6, 12, 20, 23 en 29 juli viel lokaal op sommige plaatsen alleen al 30 tot 50 mm neerslag.

[ Bericht 0% gewijzigd door Frutsel op 09-01-2018 14:57:54 ]
pi_176036500
Gigantische ijsberg breekt af van Antarctica
In het Jaaroverzicht van 2016 werd al vermeld dat een gigantische ijsplaat op Antarctica op afbreken stond. In de loop van 2017 werd de scheur groter en groter en in juli van dit jaar was het dan eindelijk zo ver. De ijsberg A68, een gebied van bijna 6000 vierkante kilometer, scheurt af van de Zuidpool. Wetenschappers zijn bang dat dit op korte termijn problemen gaat geven voor de scheepvaart. Men vermoedt niet dat dit op korte termijn gevolgen zal hebben voor de zeespiegelstijging maar mogelijk wel voor de gehele ijsplaat Larsen C die mogelijk instabiel wordt. Als die instabiliteit doortrekt en de gehele ijsplaat in gevaar komt dreigen achterliggende gletsjers ook in zee te storten. Die gletsjers hebben dan wel weer een direct gevolg voor zeespiegelstijging. Het zal de komende tien jaar duidelijk moeten worden wat er gebeurd op Antarctica bij Larsen C.

Ongekend noodweer treft Parijs en Istanbul
Op zondag 10 juli van dit jaar wordt Parijs getroffen door de zondvloed. In slechts 60 minuten tijd valt er 49,2 millimeter regenwater naar beneden. De wegen staan vol water evenals de metro van de hoofdstad. Het zijn hoeveelheden die de stad sinds 1880 in geen enkele julimaand ooit gezien heeft. Op maandagochtend had de stad ruim 66 millimeter water ontvangen terwijl normaal de maand juli 62 millimeter neerslag met zich mee brengt.

Noodweer teistert Parijs op 10 juli

In juli van dit jaar werd ook Istanbul getroffen door zware regenval. Ook deze miljoenenstad krijgt in korte tijd tientallen liters water te verwerken en is daar niet op voorbereid. In een paar uur tijd valt er net zoveel water als dat er normaal in een hele maand valt. Het verkeer raakt ontwricht en complete snelwegen staan onder water (zie onderstaande foto)



Amper anderhalve week later krijgt de stad opnieuw te maken met flink noodweer waarbij vooral de hagel en wind veel schade aanricht.

Zware aardbeving bij Kos en Bodrum
Nadat in juni van dit jaar het Griekse eiland Lesbos getroffen werd door een aardbeving is het eind juli de beurt aan het eiland Kos. Het epicentrum van de beving, die een kracht van 6.6 had, ligt zo’n tien kilometer ten zuidoosten van de Turkse badplaats Bodrum. Aan Turkse kant blijft de schade enigszins beperkt en vallen er honderden gewonden. Op Kos is de schade groter. Gebouwen zijn ingestort en daar vallen twee doden. Zeker 120 mensen raken gewond. Er is grote schade aan een 14e-eeuws kasteel, een kathedraal en de Defterdar moskee. Er ontstond een kleine tsunami die op sommige plaatsen anderhalf meter hoog was.

Wat was er verder nog in JULI

Zo willen wetenschappers het smelten van gletsjers tegengaan
Bosbranden in Canada
Los Angeles breekt door hitterecord



Augustus 2017: redelijk koel en saai?
Sinds de hete dagen van midden juli hadden we eigenlijk geen hele warme dagen meer gehad. Wel temperaturen van rond de 20 graden wat prima leefbaar is maar de tropische warmte bleef lange tijd weg. En dat is voor augustus, dat toch ook bij de zomervakantie hoorde, erg jammer te noemen. Lange tijd ging ons land dan ook gebukt onder de westelijke depressies die via de Atlantische oceaan over ons land trokken en ons daarmee een wisselvallig weerbeeld voorschotelden. De buien komen en gaan en gaan gepaard met windstoten, onweer en soms slagregens. En die worden dan weer afgewisseld met flink wat zon waarin het best goed vertoeven is. Users Nattekat en Greys zijn echter al bezig met het najaar en voorspellen dan vanuit hun glazen bol ook een warm en droog najaar.

Op vijftien augustus ligt dan weer ineens de gehele oostelijke helft van Nederland onder een Level 2 van Estofex. Het was weer een tijd terug dat ik zelf zoveel water heb gezien die in zo’n korte tijd naar beneden kwam. Op veel plekken in Oost-Nederland waren er dan ook problemen met ondergelopen tunnels en straten. In de 3e en 4e week van augustus steeg het kwik weer naar zomerse waarden maar pas op 23 augustus haalden we de 25 graden weer. Toch nog een weekje zomer in het verschiet.

Lange tijd zag het er naar uit dat augustus een droge maand zou worden want tot aan 29 augustus zaten we op een gemiddelde van 49mm tegenover landelijk 78 mm voor de maand augustus. De laatste 2 dagen van de maand waren echter zo nat dat het maandgemiddelde alsnog op 75 mm uit kwam. Er valt vooral in het westen over een brede strook enorm veel neerslag. In Zeeland halen sommige plekken meer dan 125 millimeter.

Level 3 Estofex voor Duitsland en Polen
Ik weet niet meer zeker of dit de eerste was van 2017 maar op 1 augustus geeft Estofex een level 3 waarschuwing af voor delen van Duitsland, Polen en Litouwen. Tevens ligt een groot deel van Frankrijk, Zwitserland tot aan Litouwen in een level 2 gebied. (Zie ook hieronder). Ook weer.nl heeft en aanzienlijk stuk geschreven over de 1e augustus en de kans op tornado’s.


Level 2 + 3 gebieden uitgegeven door Estofex – Index te vinden op pagina estofex.org

In grote delen van deze landen hebben ze hinder van het noodweer. Omgewaaide bomen, blikseminslagen en kleine brandjes zijn het gevolg. Lokaal zijn er overstromingen. Slachtoffers vallen er niet op één uitzondering na. Een boom valt op een tent bij een jeugdkamp in Rickenbach en daar komt een 15 jarige jongen om het leven. Verder meldt men bliksemaanslag in een windmolen bij Wörbzig en aanzienlijke hagelbuien bij Marboz waar onder andere een kermis aan de gang is.
Het noodweer van juli en begin augustus in Europa hakt er goed in. Onderzoekers waarschuwen dat Europa tegen 2100 gebukt zal gaan onder heftige stormen en hittegolven die jaarlijks veel levens zullen eisen.

Orkaan Harvey – Kostenplaatje van bijna 200 miljard
In augustus 2017 komt er een eind aan het ‘geluk’ van de Amerikanen. Het ‘geluk’ dat ze sinds 2005 niet meer zijn getroffen door een zware orkaan (landfall bij categorie 3 of hoger). Destijds was Wilma de laatste orkaan. Het verhaal van Harvey begint echter elders. Op 18 augustus ligt de tropische storm namelijk boven de Bovenwindse Eilanden. Op dat moment zijn alle modellen eensgezind: Harvey gaat de VS treffen. Maar waar? En met welke kracht? Naarmate de tijd verstrijkt en Harvey verder westwaarts trekt wordt het pad steeds duidelijk: Het wordt Texas en mogelijk Louisiana. In een week tijd veranderd er echter veel en daar zullen ook veel Amerikanen te laat achter komen.

Nu volg ik naast WKN op Fok! ook andere weerfora en eentje daarvan zit in de VS. Ik kan me nog goed herinneren dat ze daar natuurlijk ook de orkanen op de voet volgen en dat ze daar rond 20 augustus gekscherend de modellen belachelijk maakten. Want die modellen gaven aan dat Harvey vier tot vijf dagen boven de Golf van Mexico vlakbij Texas zou blijven hangen en ongekende hoeveelheden neerslag zou dumpen. Lachen man: dat kan immers helemaal niet, dat had een orkaan nog nooit gedaan.
De dagen verstreken en met de dag die voorbij gang sloeg de stemming om, van lacherig naar stress, van stress naar ongeloof en toen letterlijk naar paniek. De paniek bij de users in Texas sloeg toe want hun staat kreeg toch echt 1000 millimeter (!!!) water per vierkante meter te verwerken. Hier was een ongekende catastrofe op komst. Veel te laat werd er geanticipeerd maar dat kon ook niet anders want Harvey zou hooguit een categorie 1 orkaan worden bij landfall. Veel te laat zag men in dat men er gloeiend naast zat en Harvey vlak voor landfall zou gaan stil liggen en zou uitgroeien tot een catastrofale categorie 4 orkaan die geen kant op kon. Harvey werd door hoge en lage drukgebieden klem gezet en bleef dagenlang hangen op dezelfde plek.

Dagenlang regende het boven Texas en Louisiana. Dagenlang stormachtige windsnelheden, overstromingen en een strijd op leven en dood. Onderstaande plaatjes geven de toename van Harvey in korte tijd weer. Van bijna niets naar een joekel van een orkaan.




Op 25 augustus maakte Harvey landfall bij Rockport Texas als categorie 4 orkaan. Daar bleef Harvey uiteindelijk hangen tot 28 augustus waarna hij opnieuw de Golf van Mexico in trok om een 2e landfall in Louisiana te gaan maken. In de dagen dat Harvey ‘stil hing’ boven de Golf werd Texas bedolven onder immense hoeveelheden water in combinatie met een nietsontziende stormvloed die de kustlijnen onder water zette. Honderdduizenden mensen moesten hun huizen uit en vele tienduizenden raakten hun bezittingen kwijt doordat het water tot aan het dak stond. Miljoenensteden zoals Houston stonden dagen, zo niet weken, onder water en het openbare leven lag volledig stil. 18.000 huizen werden zo goed als verwoest. Houston kreeg in die dagen 760 millimeter neerslag te verwerken. Opmerkelijk detail: Het dorpje Nederland, gelegen in Texas, kreeg maar liefst 1536 millimeter regen per m2 door Harvey. (Jaarlijks valt hier in ons eigen land gemiddeld zo’n 850-900 millimeter regen)


Snelwegen bij Houston onder water door de orkaan Harvey

Harvey zou de duurste orkaan uit de geschiedenis van de VS worden. De economische schade van Katrina (108 miljard dollar!) zou hierbij verbleken. De schade van Harvey wordt aan het eind van 2017 geschat op bijna 199 miljard dollar. Ondanks de immense schade bleef het aantal dodelijke slachtoffers beperkt tot ‘slechts 91’. De hoeveelheid regen die naar beneden was gekomen, daar kon je uiteindelijk 26.000 keer de ‘Superdome’ in New Orleans mee vullen.


De Superdome van New Orleans: De neerslag van Harvey had 26.000 van deze ‘Superdomes’ kunnen vullen

De vergeten tragedie van Sierra Leone – 1000 doden bij Modderlawine
Langdurige regenval zorgt medio augustus voor een tragedie in het Afrikaanse Sierra Leone. Verzadigde grond door o.a. ontbossing doet een groot deel van een berg instorten bij het dorpje Regent, vlakbij de hoofdstad Freetown. Honderden mensen worden ter plekke begraven door de modderlawine die van de berg af raast en honderden huizen worden verwoest. Later zal blijken dat het er geen honderden waren maar zeker duizend. Honderden raken gewond. Reddingswerkers proberen uit alle macht overlevenden te vinden in de modderlawine maar veelal komt die hulp te laat. Sommige slachtoffers liggen meters diep, anderen zijn kilometers verderop terecht gekomen of door de rivieren meegevoerd richting de oceaan. Soms spoelen er nog lijken aan in de buurlanden van Guinea en anderen zullen nooit worden gevonden. Het is dan ook maar de vraag of duizend wel een goed beeld schetst van het totale aantal en of het er eigenlijk niet veel meer zijn?
Terwijl de hele wereld kijkt naar Harvey lijkt Sierra Leone of Azië te worden vergeten…

Bij het schrijven van dit stuk, eind december 2017, zitten nog honderden gezinnen met kinderen in opvangcentra waar nog altijd niets voor geregeld is.

Dodelijke moessonregens in Azië – 1300 doden
Ook in 2017 slaat de moesson (regentijd) in Azië genadeloos hard toe. Bangladesh, Nepal, India en Pakistan worden zwaar getroffen. In de laatste twintig jaar komen gemiddeld elk jaar ruim tweeduizend mensen om het leven als gevolg van de moessonregens. Op het hoogtepunt van de regenval, op 11 augustus, kwam er in een paar uur tijd evenveel regen naar beneden als gemiddeld genomen in een week tijd tijdens de moesson. Vooral het noorden en midden van Bangladesh kregen het voor de kiezen. 700.000 huizen raakten beschadigd en ruim 4,5 miljoen hectare landbouwgrond stond onder water. Het dodental als gevolg van de moesson stijgt in augustus snel naar 300. Amper twee weken later staat de teller al op 1200. Begin september zou UNICEF bekend maken dat 16 miljoen kinderen (en hun familie) acute hulp nodig hebben. Ook hier geldt dat, net als in Sierra Leone, de aandacht van de media grotendeels wordt opgeslokt door orkaan Harvey en Azië min of meer wordt vergeten.

Wat was er verder nog in AUGUSTUS

Planeet Killer Florence scheert langs de aarde
90 vulkanen onder het ijs van Antarctica ontdekt
Tyfoon Hato treft China en Hong Kong



September 2017: Koel en nat
Begin september beleven we enkele mooie dagen met temperaturen van rond de 20 graden. Af en toe zijn er pittige buien en eentje daarvan levert zelfs een prachtige waterhoos af voor de kust van Oostkapelle. Op 5 september bereikt het kwik nog een warme temperatuur van bijna 25 graden in Maastricht maar daarna is het voorlopig wel klaar. Bijna drie weken lang hebben we te maken met storingen en een uiterst wisselvallige tijd waarin het ook nog eens te koud is voor de tijd van het jaar. En hoewel er users zijn die blij zijn dat de echte hitte weg zal blijven neemt de depressie bij het zien van alle regen bij sommigen duidelijk toe. Het onstuimige en wisselvallige karakter van deze buien levert echter ook op sommige dagen nog wat onweer op. Pleister op de natte wond zullen we maar zeggen..

Normaliter hebben we in september zo’n 78 millimeter neerslag maar deze september gaat, met ruim 130 mm gemiddeld, de boeken in als de natste september sinds 2001. Echter waren er nu ook regionaal zeer grote verschillen. Limburg bleek het meest droog, daar viel op sommige plaatsen maar 65 millimeter neerslag. Daarentegen kregen de kustgebieden de meester regen te verwerken. Soms wel 150 tot 250 millimeter! Het merendeel daarvan viel op 8 en 9 september. Daarnaast viel er een aanzienlijke hoeveelheid regen op 12 september en bij het overtrekken van de eerste herfststorm van het jaar op 13 september. Tijdens de storm wordt code oranje afgegeven voor de kustgebieden en krijgen we op sommige plaatsen te maken met windkracht 10. Ook Schiphol annuleert uit voorzorg enkele vluchten. Na deze dagen werd het ons wel duidelijk dat het neerslagtekort dat het hele jaar aanwezig was behoorlijk was weggewerkt.

Op 17 september beleven we de koudste nacht van de maand waarbij de temperatuur op sommige plekken onder de 3 graden Celsius komt. En als het dan weer eens regent kijkt niemand daar meer van op.
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2017 19:23 schreef Straatcommando. het volgende:
Eindelijk weer eens regen
Maar eind september komt dan toch nog eventjes alles goed als het Azorenhoog de strijd wint van Team IJsland en daarmee ons land nog enkele dagen een nazomer gunt. En terwijl ons land nog geniet van warmere temperaturen maakt user Dven in Bulgarije al sneeuwpoppen.

Orkaan Irma
Terwijl heel de wereld naar de catastrofale orkaan Harvey kijkt zijn onze ogen in WKN en in het orkaantopic ook alweer gericht op het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan. Daar is namelijk orkaan Irma ontstaan. En als we de modellen moeten geloven gaat ook Irma het westelijke pad richting de Caraïben volgen. Al zijn het Amerikaanse model (oostkust VS) en het Europese model (Golf van Mexico) het in het begin niet eens. Wel zijn de modellen het eens over de kracht. Irma wordt krachtiger dan Harvey en heel veel landen in het Caraïbisch gebied gaat met Irma te maken krijgen. Op vier september komt dan het bericht dat Irma op ramkoers ligt met de Antillen. Zie ook de animatie hieronder



Op zes september is Irma uitgegroeid tot een kolossale en catastrofale categorie 5 (zwaarste categorie die er is) en nadat ze korte metten maakte met het eiland St.Barth (11 doden) en daar een palmboom beroemd maakt maakt ze landfall op Barbuda (3 doden). De schade op het kleine eiland is enorm en niet te bevatten.

Immense schade op Barbuda door orkaan Irma

De windstoten lopen op tot 290 kilometer per uur en de kerndruk daalt tot 914 hPa, waarmee Irma de krachtigste Caribische orkaan is, sinds Dean in 2007, tot op dat moment. Op 7 september maakt Irma landfall in Sint Maarten (4 doden) en het eiland wordt grotendeels verwoest. 70% van alle gebouwen is dan al verwoest. Tegen die tijd is de schade van Irma in het Caraïbisch gebied opgelopen tot in de miljarden dollars. Irma raast door over Tortola en de Britse Maagdeneilanden. Tevens kijkt men angstvallig naar de oceaan als ze zien dat achter Irma inmiddels orkaan Jose is ontstaan die ook koerst zet naar de eilanden. Gelukkig voor de inwoners van Sint Maarten buigt Jose vlak voor de eilanden af en zou Jose als categorie 4 orkaan naar het noorden afbuigen.

Op 8 september zwakt Irma, door een ‘eyewall-replacement’ tijdelijk af naar categorie 4 om vervolgens binnen 18 uur weer uit te groeien tot monsterorkaan vlak voordat ze Cuba gaat treffen. De windsnelheden bij landfall lopen op tot 250 kilometer per uur. Onderstaande satellietfoto geeft Irma weer vlak voor de landfall op Cuba

Er vallen op Cuba tien doden en de schade loopt in de miljarden (2.2 miljard is de schatting) en daarmee komt Irma voor Cuba op de derde plek van ‘duurste’ orkanen ooit. Nadat grote delen van Cuba zijn verwoest trekt Irma de oceaan weer op als categorie 3 orkaan om vervolgens in het warme water van de Florida Keys weer uit te groeien tot categorie 4.

Ook de Amerikanen zijn inmiddels aardig nerveus geworden. Met enorme schade van Harvey nog in Texas voor de kiezen vrezen ze dat nu Irma Florida op de korrel gaat nemen. De noodtoestand is inmiddels in Florida al sinds 4 september van kracht en de staat heeft grootscheepse evacuaties uitgevoerd. Op 10 september komt Irma in Florida met windsnelheden van 215 km/u en een kerndruk van 929 hPa aan land, gaat vervolgens even weer de oceaan op en voert later die dag een tweede landfall uit als categorie 3 orkaan. Irma komt daarmee op de 7e plek in de krachtigste VS-landfall orkanen ooit. Ruim viermiljoen huishoudens zitten zonder stroom. Gebouwen worden weggeblazen en er vallen in de VS door Irma 90 doden. De schade wordt geschat op ruim 50 miljard dollar. Irma zette talloze records neer waaronder het achtereenvolgend vasthouden van haar categorie 5 status en bijbehorende windsnelheid van 295 km/u voor maar liefst 37 uur. Irma werd de krachtigste Atlantische orkaan ooit buiten de Golf van Mexico en het Caribisch gebied. Irma zou de krachtigste orkaan worden maar niet de dodelijkste van dit Atlantische orkaanseizoen.

Orkaan Maria

De dertiende storm van het orkaanseizoen was ‘Maria’. Ik had zelf voor het begin van het orkaanseizoen aangekondigd en verwacht dat we een relatief zwaar orkaanseizoen voor de kiezen zouden krijgen. Dit omdat we vorig jaar een extreem sterke El-Nino op aarde hebben gehad en ook bij de vorige heftige El-Nino was het jaar erna een zwaar orkaanseizoen. (De titels van de centrale orkaantopics hebben ook niet voor niets ‘The Year after El Nino’ gekregen. Na Harvey, Irma en Jose dacht ik: “nu zal het toch wel klaar zijn?”, maar nee, Maria kwam er nog aan.

Ook nu maken Sint Maarten, Saba en St. Eustatius kans om in de directe vuurlinie van Maria te geraken. Maar als de dagen voorbij gaan wordt duidelijk dat het pad van Maria zuidelijker zal zijn. Op 18 september groeit Maria uit tot orkaan van 5e categorie, de tweede van 2017 en het arme Dominica krijgt de volle laag. Het complete eiland wordt letterlijk weggevaagd. Het is de zwaarste orkaan die het eiland ooit heeft getroffen. In de lijst van krachtigste orkanen in het Caraïbisch gebied komt Maria op de tiende plek ooit. Dit is te danken aan een kerndruk van 908 hPa en windsnelheden tot 280 kilometer per uur. 98% van alle huizen op Dominica raken zwaar beschadigd of zijn onbewoonbaar. Ook Guadeloupe en Montserrat voelen de toorts van Maria maar komen er genadig vanaf vergeleken met het nietige Dominica. Het duurt lang voordat er nieuws naar buiten komt omtrent de schade op Dominica maar als die er komt is het in één woord ontzagwekkend. Onderstaand filmpje laat dat goed zien. Op Dominica vallen 31 doden.

1000 doden op Puerto Rico?
Maria zet vervolgens koers naar Puerto Rico waar ze op 20 september landfall maakt. Met Maria komt ook de stormsurge mee en die zet, in combinatie met de zware slagregens, grote delen van het eiland onder water. Door de waterstijging dreigt een dam door te breken en de sluizen worden open gezet waardoor nabij gelegen dorpjes onder water komen te staan. Inwoners kunnen ternauwernood in veiligheid worden gebracht. Het water steeg daar in slechts 30 minuten bijna 2 meter. Op Puerto Rico sterven 499 mensen als gevolg van de orkaan. Overigens staat het officiële dodental daar op 62 maar honderden mensen zijn vermist en zijn nooit teruggevonden. In december 2017 maken onderzoekers bekend dat het dodental op Puerto Rico vermoedelijk boven de duizend zal liggen. De totale schade op door orkaan Maria wordt geschat op ruim 100 miljard dollar. Daarmee komen zowel Maria als Irma in de top vijf van duurste Atlantische orkanen ooit.

Twee zware aardbevingen (7+ en 8+) treffen Mexico
Op 7 september van dit jaar wordt Mexico opgeschrikt door een aardbeving in de Golf van Tehuantepec. Het is de zwaarste aardbeving van 2017 en heeft een kracht van 8.2. Het was de zwaarste beving die Mexico in ruim 100 jaar tijd heeft getroffen. De beving creëerde een tsunami die lokaal tot bijna 2 meter hoog kwam. In Mexico stad, ruim 1000 kilometer verderop, swingen gebouwen heen en weer en valt op sommige plaatsen de stroom uit. Er vallen uiteindelijk 98 doden en ruim 300 gewonden.

Twee weken later treft een tweede zware aardbeving het land. Dit keer op 19 september en deze heeft een kracht van 7.1. Deze beving vindt plaats op slechts 100 kilometer van de hoofdstad, is minder zwaar, maar richt veel meer schade aan. Diverse gebouwen storten in. Op 19 september 1985 vielen er ruim 10.000 doden als gevolg van een zware aardbeving in Mexico.
Op 23 september treft een krachtige naschok van 6.2 het gebied. Een dag later treft een nieuwe schok van 5.9 het gebied. In totaal komen 370 mensen om het leven, meer dan zesduizend raken gewond.

Wat was er verder nog in SEPTEMBER

Supervulkaan bij Napels lijkt actiever dan we dachten.
Vulkaanuitbarsting op Vanuatu
Zonnevlammen knallen van de zon



Oktober 2017: Zachter dan zacht?
Ook oktober was eigenlijk een saaie maand voor ons weerbeeld in Nederland. Hoewel de maand behoorlijk nat en winderig van start ging hielden de gebruikelijke lagedruk gebieden en herfststormen geen stand. Veel van het geplande stormpje op 4 oktober kwam er dan ook niet terecht al had het verkeer er wel de nodige hinder van. Vanaf de 10e oktober kwam Nederland weer onder invloed van een hoge drukgebied en bleven we relatief hoge temperaturen houden voor de tijd van het jaar. Media oktober, mede dankzij uitwassen van tropische storm Ophelia, kwam de temperatuur zelfs nog op 0 graden en hadden we het gevoel een heerlijke nazomer te hebben. Op 16 oktober kwamen we qua temperaturen zelfs nog aan een zomerse dag toe met ongebruikelijk hoge temperaturen.


Ongekend hoge temperaturen halverwege oktober in Nederland

Tegen het eind van de maand draaide de wind naar noord en noordwest waardoor de koele lucht eindelijk de overhand kreeg en ons land meer en meer het gevoel kreeg dat we de echte herfst in gingen. Een herfststorm trok op de laatste twee dagen van de maand nog over ons land maar gaf niet veel problemen. Er vielen in Duitsland en Polen wel vijf doden door deze storm die daar duidelijk meer schade aanrichtte dan bij ons.
Deze maand kwamen we dan gemiddeld uit op 13,1 graad voor de maand oktober. Daarmee komt oktober 2017 op de 4e plek qua zachtste oktobermaanden sinds 1901. Ook qua neerslag bleef oktober achter bij het gemiddelde. Slechts 64 millimeter, waarvan de helft in de eerste week viel, tegenover ruim 80 millimeter gemiddeld in oktober.

Bosbranden Spanje, Portugal en Californië

Oktober was voor veel landen de maand van de bosbranden. In Californië brandt op veel plaatsen de natuur. In Napa County waren in oktober twee enorme bosbranden genaamd “Atlas” en “Tubbs”. In totaal ging ruim 85000 hectare bos verloren. Ruim 6400 gebouwen gingen in vlammen op en 28 mensen kwamen om het leven. Iets verderop in Californië woedde de “Nuns” vlammenzee en de grootste bosbrand was die van “Redwood Valley Complex”. Bij beide vuren samen ging ook ruim 95.000 hectare bos in vlammen op. Bijna 2000 gebouwen werden in de as gelegd en er vielen nog eens 12 doden. De bosbranden in oktober van 2017 werden de dodelijkste bosbranden ooit.

Spanje en Portugal
Halverwege oktober raasden er bijna 8000 branden in Noord-Portugal en Noord-Spanje. Het waren de ergste bosbranden in jaren. Een gebied van ruim 130.000 hectare wordt in de as gelegd. Vooral Portugal wordt zwaar getroffen en daar vallen ook 45 doden. Vier mensen komen in Spanje om het leven. Delen van Zuid-Europa en Groot-Brittannië krijgen die dagen te maken door Sahara-zand in de atmosfeer, mee gebracht door orkaan Ophelia, en een brandende geur vanwege deze bosbranden. Het geeft soms de avonduren, evenals de zon, een rode gloed en in combinatie met de geur was dit een apart verschijnsel.

Wat was er verder nog in OKTOBER

Grote vuurbal boven China
Doden en vermisten bij lawine in Mongolië
Veel doden in Vietnam na tropische storm Doksuri
Orkaan Nate teistert Midden-Amerika en Golf van Mexico



November 2017: Oktober all over again
Eigenlijk was november niet anders dan oktober. November was warmer dan gemiddeld, ook al was het maar een graad warmer dan normaal. (7 graden tegenover normaal 6 graden gemiddeld). Hoewel begin november nog redelijk ‘warm’ aanvoelde met maximum temperaturen rond de 13 graden draaide de wind verder en tikte op 6 november voor het eerst deze herfst de temperatuur de ‘min’ aan en dook dus onder het vriespunt. Op 7 november beleefden we onze koudste nacht van de maand aangezien de temperatuur in de tweede week weer ging stijgen richting een graad of tien. Het blijft echter kwakkelen met regen, zon, warm regen, koud, wind, zon en nog eens regen. Rond 20 november komt de meeste regen en die zorgt voor de tot dan toe drukste ochtendspits van het jaar. Een echte rommelherfst zoals we in DASOO zouden zeggen. Langzamerhand kijken we ook naar de langere termijn voorspellingen en zien de kansen op kou en sneeuw in december. Verder was november qua weer eigenlijk een bedroevend saaie maand.

Zware storm Numa teistert Middellandse Zee

Halverwege november doet zich op de Middellandse Zee een opmerkelijk verschijnsel voor. Een storm genaamd Numa ontwikkeld zich in hoog tempo en heeft alle kenmerken van een tropische storm zoals we die in het Caraïbisch gebied of Azië kennen. Nadat de storm op 17 november vanuit Italië richting Griekenland trekt wordt de storm op 18 november officieel gekenmerkt als Medicane, oftewel een Hurricane (orkaan) in de Middellandse Zee. Met windsnelheden hoger dan 100 kilometer per uur teistert Numa uiteindelijk Griekenland. Het is echter met name de regenval en overstromingen die Griekenland zwaar treffen. De autoriteiten daar omschrijven Numa als de ergste natuurramp die het land sinds 1977 heeft getroffen. Inwoners van dorpjes ten westen van Athene worden volkomen verrast door de hoeveelheid en kracht van het water. Het water stijgt razendsnel en vooral oudere mensen kunnen geen kant op en kunnen niet op tijd ontkomen. Er vallen uiteindelijk 21 doden. Er worden drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Uitbarsting vulkaan Agung op Bali
Al sinds september houden we ook in WKN de vulkaan Agung op Bali in de gaten. Een toeristische trekpleister, ook voor veel Nederlanders. De autoriteiten hebben daar, na nieuwe seismische activiteit, de alarmfase rondom de vulkaan verder verhoogd. Wetenschappers verwachten dat de vulkaan binnen afzienbare tijd zal uitbarsten. Op 22 september worden nog eens duizenden inwoners rondom de vulkaan geëvacueerd en mag er binnen een straal van 6 kilometer niemand meer komen. Ruim 34000 mensen zijn nu inmiddels vertrokken uit angst voor een uitbarsting. Op 26 september is dat aantal toegenomen tot 75000 nadat nieuwe evacuaties zijn afgerond. Een uitbarsting wordt binnen enkele uren verwacht. De kracht van een mogelijk uitbarsting verdeeld de wetenschappers. Een echt zware uitbarsting kan langdurige gevolgen hebben voor Bali, voor de luchtvaart of mogelijk zelfs voor het aardse klimaat. Een uitbarsting vergelijkbaar met die van de Pinatubo uit 1991.

Ook in WKN houden we via de webcam de vulkaan in de gaten. De voorspelde en verwachte eruptie komt er niet. Dagen en zelfs weken gaan voorbij. Bali zelf hoopt eind oktober dat de alarmstatus van de Agung weer verlaagd zal worden omdat het toerisme er inmiddels onder gaat lijden. Toeristen blijven weg en kiezen liever een andere bestemming. Op 2 november gaat het dreigingsniveau alsnog omlaag. Toeristen kunnen weer naar Bali en enkele inwoners gaan terug naar huis. Autoriteiten laten echter niet iedereen gaan en houdt een veiligheidszone rondom de vulkaan in stand.

En dat is maar goed ook want op 22 november barst de vulkaan alsnog uit. Een dag later gaat de luchthaven van Bali dicht en duizenden toeristen zitten vast op het eiland. Honderden vluchten worden geannuleerd. Nog eens honderdduizend mensen krijgen de opdracht de omgeving rondom de vulkaan te verlaten. Autoriteiten vrezen dat de vulkaan een nog zwaardere eruptie teweeg zal brengen. Zo ver komt het gelukkig niet Bij het schrijven van dit stuk is de vulkaan nog steeds actief al is het minder dan eind november en begin december. Ook ’s nachts is de uitbarsting soms goed te zien, zie ook hieronder.


Wat was er verder nog in NOVEMBER
Zware aardbeving treft grensgebied Irak en Iran
Chaos door zware regenval in Saoedi-Arabië
Zwaarste uitbarsting vulkaan Popocatepetl Mexico sinds 2013



December 2017: Sneeuw, monsterspits, zacht en somber
Op de eerste dagen van december sneeuwt het een klein beetje in sommige delen van het land. De dagen daarna stijgt het kwik richting de tien graden maar staan er voor het weekend van de 10e december flinke sneeuwbuien op de kaart. Zou het dan toch?? Het merendeel van de modellen geeft aan dat Nederland in die periode een aardige bak sneeuw kan verwachten. Op 8 december valt er al wat sneeuw, genoeg om voor Schiphol om al in de vertragingsstand te komen, maar die is alweer snel verdwenen en daar is user Quirina zeker niet rouwig om. De sneeuwval neemt grotere proporties aan vanaf 9 december. Op de Veluwe bij Hoog-Soeren valt dan al een pak sneeuw van zo’n 20 centimeter.


Een pak sneeuw kleurt de Veluwe bij Hoog-Soeren wit op 9 december

Zaterdagavond 9 december geeft het KNMI Code Oranje af voor zware sneeuwval op de 10e december. Lokaal kan 10 tot 15 centimeter gaan vallen. User Onderdeugend is in haar nopjes dat haar sneeuwbestelling op tijd is gekomen. Op de 10e december valt er inderdaad in sommige delen van het land een flink pak sneeuw. Ook de sneeuwschuivers hebben grote moeite om de snelwegen schoon te houden voor het verkeer, dat bleek wel uit onderstaande tweet.

pvoogsgeerd twitterde op zondag 10-12-2017 om 16:13:28 @NOS @OmroepGLD Zelfs de sneeuwschuivers staan vast! (A1 Oprit Voorst Apeldoorn) https://t.co/wh2zAnGmHX reageer retweet
Ook voor maandag 11 december krijgen we van het KNMI een code oranje voorgeschoteld vanwege naderende sneeuwval. Ook nu is het niet landelijk maar regionaal bepaald wie er sneeuw krijgt en wie niet. In het begin lijkt het vooral het oosten en midden van het land te zijn dat veel sneeuw kan verwachten, dit tot frustratie van user Nattekat. In praktijk blijkt dat niet het oosten maar met name het westen, noorden en midden van het land in de prijzen gaat vallen. Maandagmiddag valt er daar een enorme bak sneeuw en komt het oosten er met een matige hoeveelheid vanaf. Zuid-Limburg is wel de schlemiel van de week want daar valt bijna helemaal geen sneeuw. En dat er veel sneeuw valt is al snel duidelijk als dat er in België ruim 1300 kilometer file staat als gevolg van de sneeuwbuien.

Code Rood
En dan rond het middaguur op de 11e december gebeurd het: Code Rood wordt afgegeven. Een officieel weeralarm voor de sneeuwval en met name de avondspits. Vooralsnog code rood voor het midden en westen maar later die avond zal ook de rest van het land (met uitzondering van het arme Limburg) onder code rood komen te liggen. De avondspits van de 11e december wordt zacht gezegd een dramatische avondspits voor veel automobilisten. Veel mensen doen uren over een stukje van hooguit 50 kilometer. Ondanks de waarschuwingen en het feit dat mensen eerder naar huis waren gegaan levert de spits van 11 december een absoluut filerecord op van bijna 1600 kilometer. Ongekend voor ons kleine land. Opmerkelijk is wel dat één persoon in Nederland landelijk beroemd wordt vanwege ‘code rood’

Ze haalt de landelijke dagbladen en zelfs de tv. De sneeuwval van de 11e december levert dus enorme vertragingen op maar er waren ook tientallen ongelukken op de Nederlandse wegen. Als het vervolgens op de 12e december weer op sommige plaatsen licht gaat sneeuwen zijn ze er in Limburg helemaal klaar mee.


Limburg is er klaar mee


Sneeuwdek op de 12e december – grote verschillen in het land

In de dagen erna slaat de dooi flink toe als de temperatuur flink gaat stijgen. De sneeuw verdwijnt op veel plaats best weer snel. Maar het weerbeeld slaat dan ook om van sneeuw naar somber. In de tweede helft van december komt de zon er nauwelijks nog aan te pas. Dat we geen witte kerst krijgen, dat weten we al vroeg, maar dat we de zon bijna niet meer te zien krijgen is een flinke tegenvaller. Er wordt zelfs gesproken over de somberste december in 97 jaar. En ik moet zeggen dat ik op tweede kerstdag heel even de zon zag en me ook niet kon herinneren wanneer ik die voor het laatst gezien heb. Volgens user Nattekat is het de eerste zon sinds Sinterklaas het land uit is. Dat lijkt me ook overdreven maar het zou zo maar kunnen.
December lijkt een iets zachtere maand te worden dan normaal. Qua temperatuur ongeveer vergelijkbaar met de decembermaand van 2016. Tot aan dit moment van schrijven hebben we de tien graden overdag in De Bilt nog niet gehaald maar de voorspellingen geven die mogelijkheid nog wel voor de komende dagen.

Tropische natuurgeweld op de Filipijnen
In december worden de Filipijnen getroffen door twee tropische stormen. Beide stormen dumpen enorme hoeveelheden regen over het zuiden van het land en veroorzaken daar modderlawines en aardverschuivingen. In de tweede week van december raast eerst de tropische storm Kai-Tak over het land. Meer dan 85.000 mensen zoeken hun heil in opvangcentra en de toch al schaarse landbouwgrond wordt zwaar beschadigd. Alsof het nog niet genoeg was raast een week later de tropische storm Vinta over het zuiden. Met name Mindenao wordt zwaar getroffen. Een compleet dorp zou daar door een modderlawine zijn bedolven. Hulpverleners rukken met groot materieel uit. Op het moment van schrijven is nog altijd niet bekend hoe groot het drama precies is. Zeker is dat enkele honderden mensen het natuurgeweld niet hebben overleefd. Nu was december sowieso al niet de maand voor de Filipijnen. Op eerste kerstdag eist een zwaar busongeval nog eens twintig levens.

Opnieuw extreme bosbrand in Californië
Op het moment van schrijven woedt er nog altijd een zeer grote bosbrand in Californië. De bosbrand, bijgenaamd “Thomas Fire”, woedt al sinds 4 december en de duizenden brandweerlieden kregen lange tijd de brand niet onder controle. Door de hoge temperaturen, de droogte, maar met name de sterke Santa Ana winden verplaatst het vuur zich razendsnel. Het is de op zes na grootste bosbrand allertijden in de geschiedenis van de VS. Op 23 december wordt bekend dat het de allergrootste bosbrand ooit in Californië zou zijn. Meer dan tweehonderdduizend mensen moeten hun huizen uit en zullen de feestdagen niet thuis doorbrengen. Grote gebieden liggen besmeurt met as en duizenden gebouwen zijn al in vlammen opgegaan. Op dit moment is een gebied van ruim 1150 vierkante kilometer al in de as gelegd. Tot op dit moment blijft het aantal slachtoffers gelukkig beperkt en staat die teller op twee. Vanaf 18 december worden de weersomstandigheden eindelijk beter en langzaam wint de brandweer terrein. Rond kerst is nog 15 % van de branden niet bedwongen. Hopelijk is de hele brand aan het eind van het jaar onder controle en kan dan de echte schade pas goed worden opgemaakt.


Thomas Fire: grootste bosbrand ooit in de geschiedenis van Californië

Wat was er verder nog in DECEMBER

Stijging zeespiegel deze eeuw met 1 meter 80 mogelijk
Zware uitbarsting vulkaan Bezymianni op Kamtsjatka



2017, een jaar dat eigenlijk best warm, zonnig, maar ook nat is geweest. Op weergebied in Nederland was er minder te beleven vond ik zelf. Al zullen misschien andere WKN-users daar anders over denken maar sommige dingen blijven toch ook een regionaal fenomeen. Denk aan bakken sneeuw die over het land vallen terwijl het zuiden of oosten niets krijgt. Denk aan spetterende onweersbuien die de één in extase doen geraken terwijl een ander met een illusie armer zijn bed maar in duikt omdat er toch niets van terecht komt in zijn of haar regio.

Wereldwijd waren 2014, 2015 en 2016 de warmste jaren ooit. 2017 zal vermoedelijk op een tweede plek gaan eindigen. Dit zou opmerkelijk zijn aangezien bij de drie voorgaande jaren records werden verbroken vanwege El-Nino maar in 2017 was er geen El-Nino effect maar ondanks dat was het wereldwijd toch een extreem warm jaar.

Qua natuurrampen hadden we ook verschillen. Weinig dodelijke en destructieve tornado’s, zware orkanen, grote bosbranden en weer minder dodelijke en verwoestende aardbevingen of actieve vulkanen. Ik ben benieuwd waar 2018 op gebied van weer, klimaat en natuurrampen gaat brengen.

Zelf heb ik helaas het gevoel dat ook op WKN minder users komen. Voor een klein forum als WKN vind ik dit bijzonder jammer. Het is een klein maar fijn clubje dat redelijk goed met elkaar door een deur kan en waar nieuwkomers over het algemeen altijd welkom zijn. Er is als mod weinig werk aan de winkel vergeleken met de andere fora op Fok!. Anyway, de terugloop qua bezoekers- en postaantallen op Fok! lijkt ook op WKN door te gaan. Ik hoop dat er een ommekeer mogelijk is. Misschien met hulp van jullie door reclame te maken of nieuwe mensen te lokken, al dan niet van buitenaf of van andere fora waar je komt. Ik hoop dat jullie dat willen proberen.

Voor een ieder die nog één van de voorgaande edities van het jaaroverzicht wil teruglezen:

WKN: Jaaroverzicht 2016
WKN: Jaaroverzicht 2015
WKN: Jaaroverzicht 2010
WKN: Jaaroverzicht 2009
WKN: Jaaroverzicht 2008
WKN: Jaaroverzicht 2007

Verder wil ik natuurlijk iedereen weer bedanken die zich ook dit jaar weer voor WKN heeft ingezet en ook iedereen die mee zat te lezen en/of te posten en hoop ik dat je volgend jaar weer eens terug komt.

Verder rest me niets anders dan iedereen een voorspoedig uiteinde te wensen en alvast een gelukkig 2018 voor iedereen. Tot dan!

Frutsel
pi_176037054
Pareltje weer Frutsel _O_ _O_

Wat mij het meest is bijgebleven is dat hotel in Italië en de bosbranden in Portugal :{

Bedankt voor dit overzicht en volgend jaar weer verder :)
  woensdag 27 december 2017 @ 13:21:58 #4
468509 _--_
In varietate concordia
pi_176037074
Straks even lezen. _O_
Crack the following and we will get back to you: !1!llssod000;;
pi_176037154
quote:
0s.gif Op woensdag 27 december 2017 13:21 schreef aloa het volgende:
Pareltje weer Frutsel _O_ _O_

Wat mij het meest is bijgebleven is dat hotel in Italië en de bosbranden in Portugal :{

Bedankt voor dit overzicht en volgend jaar weer verder :)
Ik had dat meer met Harvey en Irma

En geen dank, jij ook bedankt voor al je inzet op WKN :)
Zonder jou hebben we een stuk minder topics :)
pi_176037165
quote:
1s.gif Op woensdag 27 december 2017 13:21 schreef _--_ het volgende:
Straks even lezen. _O_
Sterkte , duurt ff voor je het uit hebt ;)
pi_176037656
quote:
0s.gif Op woensdag 27 december 2017 13:24 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Ik had dat meer met Harvey en Irma

En geen dank, jij ook bedankt voor al je inzet op WKN :)
Zonder jou hebben we een stuk minder topics :)
Die idd ook. Extreem orkaanseizoen...
pi_176037873
quote:
0s.gif Op woensdag 27 december 2017 13:24 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Sterkte , duurt ff voor je het uit hebt ;)
Duurt ook ff voor het op papier staat :o Hoeveel tijd heeft jou dit gekost?
Somebody that I used to know
pi_176038080
quote:
2s.gif Op woensdag 27 december 2017 13:40 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Duurt ook ff voor het op papier staat :o Hoeveel tijd heeft jou dit gekost?
Uurtje of 26...
  User die overal opduikt 2022 woensdag 27 december 2017 @ 13:48:07 #10
186611 Haags
pi_176038171
:D hij is weer fijn.

Hulde! _O_
Zonder wrijving geen glans
  woensdag 27 december 2017 @ 13:50:52 #11
468509 _--_
In varietate concordia
pi_176038301
quote:
1s.gif Op woensdag 27 december 2017 13:45 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Uurtje of 26...
Held _O_
Crack the following and we will get back to you: !1!llssod000;;
  Moderator / Redactie Sport woensdag 27 december 2017 @ 13:56:26 #12
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_176038491
Pareltje weer _O_
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
  Moderator / Redactie Sport woensdag 27 december 2017 @ 14:33:59 #13
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_176039966
Die uitspraak over sinterklaas is overigens idd onwaar gebleken :P
Op 17 december scheen de zon. 12 en 16 december heeft ie zich ook flauw laten zien. Daarvoor moet je terug naar november.
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
  woensdag 27 december 2017 @ 16:07:22 #14
446288 AQUILA.
Arbiter elegantiarum
pi_176043394
Prachtig overzicht! Ik mis trouwens wel de niet geringe sneeuwval van 11 februari in het overzicht.

[ Bericht 67% gewijzigd door AQUILA. op 27-12-2017 16:46:39 ]
''Aquila non capit muscas.''
pi_176045242
quote:
14s.gif Op woensdag 27 december 2017 16:07 schreef AQUILA. het volgende:
Prachtig overzicht! Ik mis trouwens wel de niet geringe sneeuwval van 11 februari in het overzicht.
Klopt, even teruggelezen en er bij gezet! Thx

Komt natuurlijk dat ik weer in oosten woon en weer eens buiten de sneeuwpot piste :P
  woensdag 27 december 2017 @ 17:05:41 #16
446288 AQUILA.
Arbiter elegantiarum
pi_176045300
quote:
14s.gif Op woensdag 27 december 2017 17:03 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Klopt, even teruggelezen en er bij gezet! Thx

Komt natuurlijk dat ik weer in oosten woon en weer eens buiten de sneeuwpot piste :P
Ik woon in Z.O. Gelderland en daar viel toen aardig wat toen. Zo zie je maar hoe nauw het soms luistert!
''Aquila non capit muscas.''
pi_176046269
Uitstekend leesvoer _O_
blablablabla
pi_176050936
^O^
pi_176051226
Jullie ook bedankt!
pi_176107470
Wat tof! Erg leuk om te lezen ^O^.
[i]And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music.[/i]
I loved to discover how unique and strange humanity is. How we are all, deep down, nerdy weirdos.
pi_176107573
Prachtig overzicht. Mijn complimenten.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  Admin zaterdag 30 december 2017 @ 11:36:43 #22
2589 crew  yvonne
On(t)deugend
pi_176142243
Wow! Deze ga ik even verder delen ^O^
Yvonne riep ergens: Static is gewoon Static, je leeft met hem of niet.
Geen verborgen agenda's, trouw, grote muil, lief hartje, bang voor bloed, scheld FA's graag uit voor lul.


Op dinsdag 26 oktober 2021 16:46 schreef Elan het volgende:
Hier sta ik dan weer niet van te kijken Zelfs het virus is bang voor jou.
  Moderator zondag 31 december 2017 @ 12:40:09 #23
8781 crew  Frutsel
pi_176187304
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 december 2017 13:26 schreef Kirb het volgende:
Wat tof! Erg leuk om te lezen ^O^.
thx _O_

quote:
0s.gif Op vrijdag 29 december 2017 13:29 schreef Sigaartje het volgende:
Prachtig overzicht. Mijn complimenten.
Dank u! O+

quote:
17s.gif Op zaterdag 30 december 2017 11:36 schreef yvonne het volgende:
Wow! Deze ga ik even verder delen ^O^
Das natuurlijk altijd leuk ;) Thx
  maandag 8 januari 2018 @ 10:55:30 #24
230730 Koelkastje
Mental Madness
pi_176361448
Hoe kon ik dit topic nou missen :o!

Geweldig overzicht _O_!
Hmz...
  Moderator maandag 8 januari 2018 @ 11:09:22 #25
8781 crew  Frutsel
pi_176361669
quote:
1s.gif Op maandag 8 januari 2018 10:55 schreef Koelkastje het volgende:
Hoe kon ik dit topic nou missen :o!

Geweldig overzicht _O_!
Ja hoe kon je :(

Foei
  Moderator maandag 8 januari 2018 @ 11:20:48 #26
214736 crew  dick_laurent
Dick Laurent Is Dead
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')