FOK!forum / Culinesse à gogo / Receptuur zoete loempiasaus
Tenganozaterdag 16 december 2017 @ 20:56
Ik ben helemaal gek van lekkere zoetzure saus. Ik doe het over mijn vietnamese loemmpia's, over kipnuggetes, maar vooral over babi pangang spek.

Ik vind die combinatie echt onweerstaanbaar :9~

Heel vaak heb ik zelf geprobeerd zo'n saus te maken, maar ik krijg het nog steeds niet zo spot on als de zoete loempiasaus van de echte vietnamees :{

Sommige van die mensen maken die saus zelf, en als ze dat goed kunnen dan smaakt ie echt goddelijk en zit er ook een mandarijn smaak aan.

Dus ben ik zelf gaan experimenteren. Eerst suiker gecarameliseert, daarna weer opgelost en toen met mandarijschillen, hele mandarijenen etc. aan de slag geweest. Ik kwam zo ook op chen pi, wat gedroogde mandarijnschillen zijn. Dingen toegevoegd als chinese rijstazijn, vissaus, knoflook, maar dan ga ik toch de verkeerde kant op qua smaak ;(

Maar je blijft op die manier dus eindeloos experimenteren. Zoektochten en youtube, internet maar ook op Fok! hebben mij nog niet opgeleverd wat ik zoek... :@

Dus dacht ik, weet iemand hier het geheim, of een deel van het geheim hoe ze deze saus maken? En er mogen dus geen pepers inzitten want dat is een hele andere saus.

PS; ik zoek dus niet van die amateur receptjes van water, suiker, azijn, beetje ketjap en tomatenketchup oid, want daarmee krijg je dus nooit die specifieke zachte mandarijnsmaak.

Nou, ik hoop het van iemand te mogen horen als je er meer over weet.....
pfefferkatzezaterdag 16 december 2017 @ 21:02
persoon naast mij die dit topic wilde lezen: "Ik werk bij een loempiazaak en ze maken daar de zoetzure saus gewoon wél met tomatenketchup. Ik zal eens vragen wat ze nog meer er in doen."
Tenganozaterdag 16 december 2017 @ 21:04
quote:
14s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:02 schreef racerdkb het volgende:
persoon naast mij die dit topic wilde lezen: "Ik werk bij een loempiazaak en ze maken daar de zoetzure saus gewoon wél met tomatenketchup. Ik zal eens vragen wat ze nog meer er in doen."
Daar zou je mij een heel groot plezier mee doen :)
Ferzaterdag 16 december 2017 @ 21:06
Tomatenketchup, gesneden (rawit) pepertje, sherry, azijn, drupje soyasaus, dacht ik zo uit mijn hoofd.
RobinOokzaterdag 16 december 2017 @ 21:06
Ik heb nog nooit mandarijn geproefd in loempiasaus. :?
pfefferkatzezaterdag 16 december 2017 @ 21:08
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:04 schreef Tengano het volgende:

[..]

Daar zou je mij een heel groot plezier mee doen :)
Heb je het al gevraagd aan degene waar jij de saus vandaan haalt die jij zo lekker vindt? :T
yosanderzaterdag 16 december 2017 @ 21:08
Vraag het aan Mauri, die heeft namelijk zoveel loempiasaus gegeten _O_
Tenganozaterdag 16 december 2017 @ 21:09
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:06 schreef Fer het volgende:
Tomatenketchup, gesneden (rawit) pepertje, sherry, azijn, drupje soyasaus, dacht ik zo uit mijn hoofd.
Ja, die sherry zou heel goed kunnen. Ik heb een oud chinees kookboek gehad en daar ging ook sherry in een zoetzure saus samen met wat azijn en worchestersaus.

Sherry heeft een milde smaak en zou heel goed kunnen matchen.
Tenganozaterdag 16 december 2017 @ 21:11
quote:
10s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:08 schreef racerdkb het volgende:

[..]

Heb je het al gevraagd aan degene waar jij de saus vandaan haalt die jij zo lekker vindt? :T
JA NATUURLIJK.

Maar helaas krijg je van dat soort mensen nooit het juiste antwoord. Mijn eigen chinees zegt dan:

Ja, professionele kok he })

En bij dat tentje waar ik het geproefd heb werd ik op een dwaalspoor gezet, maar ze was wel verbaasd dat ik die manderijnsmaak er uit haalde O-)
Tenganozaterdag 16 december 2017 @ 21:12
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:06 schreef RobinOok het volgende:
Ik heb nog nooit mandarijn geproefd in loempiasaus. :?
Als sommige van die vietnamesen hem zelf maken, kun je dat tegenkomen en dan blijf je dus van die saus eten.

Zo kwam ik dus ook op het ingredient chen pi wat ik op die site van jou vond.
Radegastzaterdag 16 december 2017 @ 21:14
Mikken ze er geen gembersiroop in?
Tenganozaterdag 16 december 2017 @ 21:15
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:14 schreef Radegast het volgende:
Mikken ze er geen gembersiroop in?
In sommige sauzen wel, maar in die zoete loempiasaus volgens mij niet. Ik proef het er niet in terug.

De zoetzure saus van de chinees heeft dat wel.
Tenganozaterdag 16 december 2017 @ 21:16
Wat leuk dat er nog zo veel mensen op de zaterdagavond reageren op dit onderwerp :)
Haekszaterdag 16 december 2017 @ 21:18
Hoe ík mijn loempiasambal maak?

Knoflook, Madam Jeanette, zout, suiker stampen en tomatenketchup. Beetje roeren op zacht vuur en klaar.
Tenganozaterdag 16 december 2017 @ 21:21
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:18 schreef Haeks het volgende:
Hoe ík mijn loempiasambal maak?

Knoflook, Madam Jeanette, zout, suiker stampen en tomatenketchup. Beetje roeren op zacht vuur en klaar.
Ik geloof je, maar dan heb je geen zoete loempiasaus, want die is niet heet en daar zit dus zeker geen Madam Jeanette in.
Haekszaterdag 16 december 2017 @ 21:22
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:21 schreef Tengano het volgende:

[..]

Ik geloof je, maar dan heb je geen zoete loempiasaus, want die is niet heet en daar zit dus zeker geen Madam Jeanette in.
Aangezien ik van zoet houd is mijn loempiasambal ook zoet :)
Edwin_Possezaterdag 16 december 2017 @ 21:24
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2017 20:56 schreef Tengano het volgende:
geheim, .
SPOILER
vetsjin
maar graag niet verder vertellen, dit is echt supppppper geheim, dit mag niet aan de grote klok
Ferzaterdag 16 december 2017 @ 21:26
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:09 schreef Tengano het volgende:

[..]

Ja, die sherry zou heel goed kunnen. Ik heb een oud chinees kookboek gehad en daar ging ook sherry in een zoetzure saus samen met wat azijn en worchestersaus.

Sherry heeft een milde smaak en zou heel goed kunnen matchen.
Het is een vervanger voor Chinese rijstwijn.
Tenganozaterdag 16 december 2017 @ 21:27
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:26 schreef Fer het volgende:

[..]

Het is een vervanger voor Chinese rijstwijn.
Die heb ik nog nooit geprobeerd. Ik heb wel gisteren chinese rijstwijnazijn gescoord, maar die smaak was wel een beetje te :{
#ANONIEMzaterdag 16 december 2017 @ 21:37
quote:
9s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:08 schreef yosander het volgende:
Vraag het aan Mauri, die heeft namelijk zoveel loempiasaus gegeten _O_
Kan me telkens moeilijk boos maken om die mongool in het filmpje.
RobinOokzaterdag 16 december 2017 @ 21:44
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:09 schreef Tengano het volgende:

[..]

Ja, die sherry zou heel goed kunnen. Ik heb een oud chinees kookboek gehad en daar ging ook sherry in een zoetzure saus samen met wat azijn en worchestersaus.

Sherry heeft een milde smaak en zou heel goed kunnen matchen.
Sherry, sure, écht niet!
Dan eerder shaoxing rijstwijn.
Maar ook dat denk ik niet.
http://www.aziatische-ingredienten.nl/shaoxing-rijstwijn/
yosanderzaterdag 16 december 2017 @ 21:46
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:37 schreef Vanillekwark het volgende:

[..]

Kan me telkens moeilijk boos maken om die mongool in het filmpje.
hij heeft wel betere pranks _O_
#ANONIEMzaterdag 16 december 2017 @ 21:46
quote:
10s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:46 schreef yosander het volgende:

[..]

hij heeft wel betere pranks _O_
Nou hilarisch.
RobinOokzaterdag 16 december 2017 @ 21:49
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:27 schreef Tengano het volgende:

[..]

Die heb ik nog nooit geprobeerd. Ik heb wel gisteren chinese rijstwijnazijn gescoord, maar die smaak was wel een beetje te :{
Rijstazijn is niet té, dat is gewoon heel neutrale azijn. Vergelijkbaar met onze natuurazijn of witte wijnazijn.
http://www.aziatische-ingredienten.nl/heldere-rijstazijn/

En op zeker het zuur in zoetzure saus. ^O^
RobinOokzaterdag 16 december 2017 @ 21:51
Heb je een voorbeeld, van welke je lekker vindt? Kan me niet voorstellen dat die niet na te maken is.
Wat heb je over voor het ultieme recept? :D
Tenganozaterdag 16 december 2017 @ 21:51
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:49 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Rijstazijn is niet té, dat is gewoon heel neutrale azijn. Vergelijkbaar met onze natuurazijn of witte wijnazijn.
http://www.aziatische-ingredienten.nl/heldere-rijstazijn/

En op zeker het zuur in zoetzure saus. ^O^
Dan heb ik geloof ik toch iets anders gekregen, maar alles staat er in het chinees op dussuh... :{
Tenganozaterdag 16 december 2017 @ 21:52
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:51 schreef RobinOok het volgende:
Heb je een voorbeeld, van welke je lekker vindt? Kan me niet voorstellen dat die niet na te maken is.
Wat heb je over voor het ultieme recept? :D
Heel veel moeite en eindeloos geduld :)
RobinOokzaterdag 16 december 2017 @ 21:54
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:51 schreef Tengano het volgende:

[..]

Dan heb ik geloof ik toch iets anders gekregen, maar alles staat er in het chinees op dussuh... :{
Fotooooooooo. :)
Tenganozaterdag 16 december 2017 @ 21:54
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:49 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Rijstazijn is niet té, dat is gewoon heel neutrale azijn. Vergelijkbaar met onze natuurazijn of witte wijnazijn.
http://www.aziatische-ingredienten.nl/heldere-rijstazijn/

En op zeker het zuur in zoetzure saus. ^O^
Op die site staat dus geen recept van zo'n zoete loempiasaus :'(
Tenganozaterdag 16 december 2017 @ 21:58
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:54 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Fotooooooooo. :)
Deze moest ik van de chinese mevrouw zeker nemen, die werd het meest gebruikt:

SPOILER
c192260d8dcc5db22de32b7d5d11871d.gif
Heb jij trouwens ooit wel eens iets gedaan met chen pi?
RobinOokzaterdag 16 december 2017 @ 22:01
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:58 schreef Tengano het volgende:

[..]

Deze moest ik van de chinese mevrouw zeker nemen, die werd het meest gebruikt:

SPOILER
Heb jij trouwens ooit wel eens iets gedaan met chen pi?
Ja, dat is dus Chinese, zwarte rijstazijn.
http://www.aziatische-ingredienten.nl/zwarte-rijstazijn/
Die zal echt never nooit in enige zoetzure chilisaus zitten.

En ja, Chen pi in stoofgerechten of sauzen of als poeder in sausjes en toetjes.
http://www.aziatische-ingredienten.nl/gedroogde-mandarijn-schil/
Maar gebruik het niet vaak. Weinig dus.
Tenganozaterdag 16 december 2017 @ 22:05
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 december 2017 22:01 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ja, dat is dus Chinese, zwarte rijstazijn.
http://www.aziatische-ingredienten.nl/zwarte-rijstazijn/

Die zal echt never nooit in enige zoetzure chilisaus zitten.
Je hebt gelijk, denk. Zelfs de kleur kan eigenlijk niet eens matchen, maar ik vond ook de smaak veel te wrang, complex en donker die snel de smaak kan verpesten. Ik wilde eigenlijk al weer terug overstappen naar simpele witte keukenazijn, daar kan denk ik minder mee mis gaan.
Tenganozaterdag 16 december 2017 @ 22:07
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 december 2017 22:01 schreef RobinOok het volgende:

[..]

En ja, Chen pi in stoofgerechten of sauzen of als poeder in sausjes en toetjes.
http://www.aziatische-ingredienten.nl/gedroogde-mandarijn-schil/
Maar gebruik het niet vaak. Weinig dus.
En toch vermoed ik dan dit een ingredient is in die heerlijke geurige, fruitige en meer kruidige zoetzure sausen en dus ook de zelfgemaakte loempiasauzen die compleet anders smaken dan de prefab sausjes.

[ Bericht 0% gewijzigd door Tengano op 17-12-2017 23:39:39 ]
RobinOokzaterdag 16 december 2017 @ 22:09
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2017 22:05 schreef Tengano het volgende:

[..]

Je hebt gelijk, denk. Zelfs de kleur kan eigenlijk niet eens matchen, maar ik vond ook de smaak veel te wrang, complex en donker die snel de smaak kan verpesten. Ik wilde eigenlijk al weer terug overstappen naar simpele witte keukenazijn, daar kan denk ik minder mee mis gaan.
Eensch. Gewone keukenazijn voldoet prima. Menig restaurant hier zal dat gebruiken, want is het goedkoopst. In Thailand is de heldere rijstazijn het goedkoopst en zullen ze die gebruiken. Ik denk dat het qua smaak niet of bijna niets uit zal maken.

Daarom zal hier ook vast tomatenpuree gebruikt worden. Niet ketchup, gewoon puree uit zo'n blikje.
RobinOokzaterdag 16 december 2017 @ 22:12
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2017 22:07 schreef Tengano het volgende:

[..]

En toch vermoed ik dan dit een ingredient is in die heelijke geurige, fruitige en meer kruidige zoetzure sausen en dus ook de zelfgemaakte loempiasauzen die compleet anders smaken dan de prefab sausjes.
Het lijkt me ook echt heus lekker hoor! Maar ik heb niet veel ervaring met loempiasaus in restaurants/stands die zelfgemaakt zijn én naar mandarijn smaken. Ik ken het niet.

Nogmaals, geef me een adres waar ze de saus serveren die je zoekt en ik ga proeven. :P
(als in Rotterdam :) )
Tenganozaterdag 16 december 2017 @ 22:12
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 december 2017 22:09 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Eensch. Gewone keukenazijn voldoet prima. Menig restaurant hier zal dat gebruiken, want is het goedkoopst. In Thailand is de heldere rijstazijn het goedkoopst en zullen ze die gebruiken. Ik denk dat het qua smaak niet of bijna niets uit zal maken.

Daarom zal hier ook vast tomatenpuree gebruikt worden. Niet ketchup, gewoon puree uit zo'n blikje.
Dat lijkt mij ook. die jongens die dat voor hun brood moeten maken en er marge op willen maken, gaan geen dure ingredienten gebruiken als het nodig is. En ze maken er ook niet meer werk van dan nodig.

Maar naast witte azijn, suiker (eventueel eerste gecarameliseerd, dit geeft meer smaak en kost toch niet veel extra) en tomatenpuree, moet er nog meer in zitten om die mandarijnsmaak er aan te krijgen.

Ik heb al verse mandarijnschillen geprobeerd mee te koken voor een uur en ik was niet ontevreden over het resultaat voordat ik weer doorschoot met verdere experimentele toevoegingen }:|
Tenganozaterdag 16 december 2017 @ 22:13
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 december 2017 22:12 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Het lijkt me ook echt heus lekker hoor! Maar ik heb niet veel ervaring met loempiasaus in restaurants/stands die zelfgemaakt zijn én naar mandarijn smaken. Ik ken het niet.

Nogmaals, geef me een adres waar ze de saus serveren die je zoekt en ik ga proeven. :P
(als in Rotterdam :) )
Als in Limburg Maastricht dus..... :X

(Is voor mij trouwens ook 2 uur reizen....)
RobinOokzaterdag 16 december 2017 @ 22:15
Misschien het SAP uit z'n blik.
Zal vast helpen qua smaak, maar kans is klein dat zij dat ook gebruiken.m
Dan toch de chen pi eens proberen en dan het poeder ervan. Verse schillen smaken wel iets anders dan de gedroogde.
Tenganozaterdag 16 december 2017 @ 22:17
Ik ben er mede opgekomen omdat als ik bij de chinees mijn eten ga halen, ze altijd aan de klant vragen of ze het misschien in een doos willen meenemen :)

En goed oplettende TS ziet dan allerlei mandarijn en sinaasappeldozen staan >:)

..... en die hebben ze natuurlijk niet leeg bij de supermarkt gehaald :+

En ook bij die chinees hebben ze een goddelijke saus die naar mandarijn smaakt :9~
Tenganozaterdag 16 december 2017 @ 22:19
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 december 2017 22:15 schreef RobinOok het volgende:
Misschien het SAP uit z'n blik.
Zal vast helpen qua smaak, maar kans is klein dat zij dat ook gebruiken.m
Dan toch de chen pi eens proberen en dan het poeder ervan. Verse schillen smaken wel iets anders dan de gedroogde.
De smaak van die saus heeft meer het aroma van de schil. Mijn verkoopdame van mijn toko had het ook al over die schil. Hoewel ik dus niet geloof dat die vietnamese loempia mensen die vruchtjes maar gewoon wegflikkeren.

Wss koken ze die dus gewoon mee voor de smaak en het zoet wat er in zit.
Tenganozaterdag 16 december 2017 @ 23:51
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 december 2017 22:09 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Eensch. Gewone keukenazijn voldoet prima. Menig restaurant hier zal dat gebruiken, want is het goedkoopst. In Thailand is de heldere rijstazijn het goedkoopst en zullen ze die gebruiken. Ik denk dat het qua smaak niet of bijna niets uit zal maken.

Daarom zal hier ook vast tomatenpuree gebruikt worden. Niet ketchup, gewoon puree uit zo'n blikje.
Onze witte azijn schijnt toch iets te scherp te zijn voor de oosterse keuken.

Zit bijgaand artikel op ook een interesante en informatieve site:

https://tokowijzer.nl/2008/06/26/heldere-rijstazijn/#more-21

Het lijkt erop dat het type azijn, mild vs scherp een behoorlijke impact op zo'n zoetzure saus heeft.

Zo'n milde mandarijnsaus moet je dus niet vergiftigen met zo'n donkere rijstazijn zoals ik die net in huis heb gehaald :N

Dit schijnt de ideale heldere en milde rijstazijn te zijn:

2613325340_7999a32497_m.jpg
dexamfetaminezaterdag 16 december 2017 @ 23:51
quote:
14s.gif Op zaterdag 16 december 2017 21:02 schreef racerdkb het volgende:
persoon naast mij die dit topic wilde lezen: "Ik werk bij een loempiazaak en ze maken daar de zoetzure saus gewoon wél met tomatenketchup. Ik zal eens vragen wat ze nog meer er in doen."
laat je maandag weten ouwe
Tenganozaterdag 16 december 2017 @ 23:52
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 december 2017 23:51 schreef dexamfetamine het volgende:

[..]

laat je maandag weten ouwe
Top kerel, ik hoor graag van je :)
pfefferkatzezondag 17 december 2017 @ 00:20
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 december 2017 23:51 schreef dexamfetamine het volgende:

[..]

laat je maandag weten ouwe
zit zeker gewoon MSG in, dat doen al die Aziaten in hun voedsel.
RobinOokzondag 17 december 2017 @ 00:24
Tssss. :{
Tenganozondag 17 december 2017 @ 00:49
quote:
8s.gif Op zondag 17 december 2017 00:20 schreef racerdkb het volgende:

[..]

zit zeker gewoon MSG in, dat doen al die Aziaten in hun voedsel.
Maakt mij niet uit, als ie maar lekker is :9
Tenganozondag 17 december 2017 @ 01:12
....
Edwin_Possezondag 17 december 2017 @ 01:28
voor de bite ook beetje sambal manis erindoen, hoeveel hangt af van ej smaak
Edwin_Possezondag 17 december 2017 @ 01:29
knoflookje kan ook geen kwaad, en besef je dat er meer dan 1 soort suiker te koop is in de winkel of zelfs honing
Edwin_Possezondag 17 december 2017 @ 01:30
denk ook dat een toefje citroen zou kunnen...
mootiezondag 17 december 2017 @ 01:46
quote:
0s.gif Op zondag 17 december 2017 01:30 schreef Edwin_Posse het volgende:
denk ook dat een toefje citroen zou kunnen...
Citroen komt niet in toefjes.
Tenganozondag 17 december 2017 @ 10:16
quote:
0s.gif Op zondag 17 december 2017 01:29 schreef Edwin_Posse het volgende:
knoflookje kan ook geen kwaad, en besef je dat er meer dan 1 soort suiker te koop is in de winkel of zelfs honing
Ja klopt, maar die professionals gebruiken liever goedkope producten om de marge aantrekkelijk te houden. Goedkope kristalsuiker ligt dan meer voor de hand dan honing.

Maar als je zelf suiker carameliseert ontdekte ik dat je een meer aangename smaak toevoegt aan zo'n saus.

Dankjewel voor je feedback :)
Edwin_Possezondag 17 december 2017 @ 10:36
quote:
1s.gif Op zondag 17 december 2017 01:46 schreef mootie het volgende:

[..]

Citroen komt niet in toefjes.
citroengras
fespozondag 17 december 2017 @ 11:19
zal mij niet verbazen als het gewoon het basissaus is waar iets aan toegevoegd is.
Curiosityzondag 17 december 2017 @ 11:44
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2017 20:56 schreef Tengano het volgende:
Ik ben helemaal gek van lekkere zoetzure saus. Ik doe het over mijn vietnamese loemmpia's, over kipnuggetes, maar vooral over babi pangang spek.

Ik vind die combinatie echt onweerstaanbaar :9~

Heel vaak heb ik zelf geprobeerd zo'n saus te maken, maar ik krijg het nog steeds niet zo spot on als de zoete loempiasaus van de echte vietnamees :{

Sommige van die mensen maken die saus zelf, en als ze dat goed kunnen dan smaakt ie echt goddelijk en zit er ook een mandarijn smaak aan.

Dus ben ik zelf gaan experimenteren. Eerst suiker gecarameliseert, daarna weer opgelost en toen met mandarijschillen, hele mandarijenen etc. aan de slag geweest. Ik kwam zo ook op chen pi, wat gedroogde mandarijnschillen zijn. Dingen toegevoegd als chinese rijstazijn, vissaus, knoflook, maar dan ga ik toch de verkeerde kant op qua smaak ;(

Maar je blijft op die manier dus eindeloos experimenteren. Zoektochten en youtube, internet maar ook op Fok! hebben mij nog niet opgeleverd wat ik zoek... :@

Dus dacht ik, weet iemand hier het geheim, of een deel van het geheim hoe ze deze saus maken? En er mogen dus geen pepers inzitten want dat is een hele andere saus.

PS; ik zoek dus niet van die amateur receptjes van water, suiker, azijn, beetje ketjap en tomatenketchup oid, want daarmee krijg je dus nooit die specifieke zachte mandarijnsmaak.

Nou, ik hoop het van iemand te mogen horen als je er meer over weet.....
Is het niet iets van sambal, ketjap manis, tomatenpuree en perziksap?
Tenganozondag 17 december 2017 @ 12:00
quote:
1s.gif Op zondag 17 december 2017 11:44 schreef Curiosity het volgende:

[..]

Is het niet iets van sambal, ketjap manis, tomatenpuree en perziksap?
Nee, zeker geen ketjap manis. Maar perziksap zou best kunnen, hoewel dat qua kostenaspect niet zo aannemelijk is.

En in de zoete loempiasaus zit nagenoeg niets pittigs, dus sambal is ook een no go

[ Bericht 0% gewijzigd door Tengano op 17-12-2017 23:37:35 ]
Edwin_Possezondag 17 december 2017 @ 12:06
lees ook effe de e nummers die erin zitten, die zijn vaak ook smaak bepalend,,,
Tenganozondag 17 december 2017 @ 19:19
Ik was vandaag op het Dickens Festijn in Deventer en kwam daar bij een andere loempiakraam.

Weer een paar loempia's gescoord.

TS: Wat is de zoete saus?
Loempiaman: die meneer.
TS: Zit daar sambal in? O-)
Loempiaman: nee meneer
TS: Zit er echt helemaal geen enkele peper in? >:)
Loempiaman: Nee meneer, want kinderen moeten die saus ook kunnen eten :Y)

Topantwoord :B

Conclusie: er zit geen sambal, nog rode pepers of wat voor peper dan ook in de zoete loempiasaus :7
RobinOokzondag 17 december 2017 @ 19:23
Gadver. Lijkt me vrij smerig. Jij houdt van jam op je loempia?
Edwin_Possezondag 17 december 2017 @ 19:23
kan ook zijn dat een lekkere saus tikje gefermenteerd is, ... wat de smaak bepaald
Edwin_Possezondag 17 december 2017 @ 19:24
quote:
0s.gif Op zondag 17 december 2017 19:23 schreef RobinOok het volgende:
Gadver. Lijkt me vrij smerig. Jij houdt van jam op je loempia?
haaaaaa oje dat zal hem zijn, aardbei :)
Tenganozondag 17 december 2017 @ 19:31
quote:
0s.gif Op zondag 17 december 2017 19:23 schreef RobinOok het volgende:
Gadver. Lijkt me vrij smerig. Jij houdt van jam op je loempia?
Niet van jam Robin, het is zoetzure saus, zoals babi pangsaus ook zoetzuur is, en dat smaakt echt niet naar jam.

Dit is trouwens een verdomd goeie link over iemand die ervaring heeft met vietnamese sauzen maken. Het interesante is dat zij start met een goeie zoetzure combinatie die goed moet smaken en daarna pas dingen toevoegt.

Gek genoeg heb ik de eerste ook zo gedaan, waarna ik er zoveel heb bijgedaan dat ik het weg kon gooien :D

https://www.vietworldkitc(...)sauce-nuoc-cham.html
mootiezondag 17 december 2017 @ 19:32
quote:
0s.gif Op zondag 17 december 2017 10:36 schreef Edwin_Posse het volgende:

[..]

citroengras
Ook niet in toefjes.
mootiezondag 17 december 2017 @ 19:33
quote:
0s.gif Op zondag 17 december 2017 12:06 schreef Edwin_Posse het volgende:
lees ook effe de e nummers die erin zitten, die zijn vaak ook smaak bepalend,,,
Als hij een flesje had zou het een stuk simpeler zijn.
Tenganozondag 17 december 2017 @ 19:34
quote:
0s.gif Op zondag 17 december 2017 19:24 schreef Edwin_Posse het volgende:

[..]

haaaaaa oje dat zal hem zijn, aardbei :)
Die van vanmiddag smaakte als de standaard zoete loempiasaus en daar zat dus sinaasappel flavour aan. De variant die ik geproefd heb was dus van vergelijkbare receptuur maar dan met mandarijn.

Sinaasappel (en citroen) zit trouwens ook in de babi pangangsaus.

En in de pansitsaus (ook zoet) die ik ook lekker vind zit weer gember.

En in de siroop die voor baklava gebruikt wordt zit weer kardamom.

essential quotes from the internet:

quote:
At its simplest, Nuoc Cham is a mixture of water, sugar, lime juice, and fish sauce, creating the base that's a staple of Vietnamese flavor.
quote:
Vietnamese Dipping Sauce (Nuoc Cham) graces the tables at almost all Vietnamese meals. There are many variations of this recipe. In fact, depending on the region of Vietnam, you will find different strengths of this dipping sauce. Each household has its own recipe.


[ Bericht 1% gewijzigd door Tengano op 17-12-2017 20:36:49 ]
Tenganozondag 17 december 2017 @ 20:09
quote:
0s.gif Op zondag 17 december 2017 19:23 schreef Edwin_Posse het volgende:
kan ook zijn dat een lekkere saus tikje gefermenteerd is, ... wat de smaak bepaald
Dat wordt dus verkregen door de vissaus neem ik aan.

Deze saus is al door twee mensen als GROTE favoriet aangemerkt :D :

SPOILER
813MhtDsEpL._SL1500_.jpg
Nummer 3 die voor deze vissaus gaat:


Deze heb ik de eerste keer als basis gebruikt. Het karamelliseren van de suiker vind ik briljant aan dit recept.


Als je hierna je eigen additieven toevoegd als sambal, knoflook, sinaasappel of in mijn geval mandarijn kom je volgens mij redelijk uit waar je wilt zijn.

[ Bericht 16% gewijzigd door Tengano op 17-12-2017 23:33:56 ]
Tenganozondag 17 december 2017 @ 21:11
Nog een topvideo voor een prima sweet & sour sauce door twee insiders Chin en Choo.
Dit is geen zoete loempiasaus en dus een beetje off topic, maar het resultaat mag er toch zijn ^O^

Hij deed mij al een beetje denken toen ik vanmiddag die hotwine bij het Dickens Festijn zag staan. Ook daar gingen sinaasappels in met kruidnagels en wellicht ook kaneel zoals ook in deze zoetzure saus. Deze wil ik dan ook best een keertje proberen :9



[ Bericht 2% gewijzigd door Tengano op 17-12-2017 21:22:59 ]
mootiezondag 17 december 2017 @ 21:42
En kumquat? Ipv mandarijn?
Tenganozondag 17 december 2017 @ 21:47
quote:
1s.gif Op zondag 17 december 2017 21:42 schreef mootie het volgende:
En kumquat? Ipv mandarijn?
Die ken ik niet, maar die dame van die loempiasaus zei dat er geen sinaasappel in zat maar een andere vrucht. Dit zou wel een een good guess kunnen zijn mootie ^O^

Ik heb alleen geen idee hoe die dingen smaken, maar ik ga er eens eentje proberen binnenkort.

Thanks :)
mootiezondag 17 december 2017 @ 22:02
quote:
0s.gif Op zondag 17 december 2017 21:47 schreef Tengano het volgende:

[..]

Die ken ik niet, maar die dame van die loempiasaus zei dat er geen sinaasappel in zat maar een andere vrucht. Dit zou wel een een good guess kunnen zijn mootie ^O^

Ik heb alleen geen idee hoe die dingen smaken, maar ik ga er eens eentje proberen binnenkort.

Thanks :)
Is een heel klein citrusvruchtje. Smaakt ook naar sinaasappel. Ik dacht er aan omdat het een oosters vruchtje is.
Tenganozondag 17 december 2017 @ 22:15
quote:
1s.gif Op zondag 17 december 2017 22:02 schreef mootie het volgende:

[..]

Is een heel klein citrusvruchtje. Smaakt ook naar sinaasappel. Ik dacht er aan omdat het een oosters vruchtje is.
Smaakt het meer naar mandarijn dan naar sinaasappel?
JeSuisDroppiezondag 17 december 2017 @ 22:18
Goed topic
Tenganozondag 17 december 2017 @ 22:37
quote:
1s.gif Op zondag 17 december 2017 22:18 schreef JeSuisDroppie het volgende:
Goed topic
Thanks :)
mootiezondag 17 december 2017 @ 22:40
quote:
0s.gif Op zondag 17 december 2017 22:15 schreef Tengano het volgende:

[..]

Smaakt het meer naar mandarijn dan naar sinaasappel?
Meer sinaasappel. Je eet ze met schil en al. Flinke bessen eigenlijk. En dan is de schil zoet en de binnenkant iets zoeter. Ik denk dat je ze zo rond kerst in elke supermarkt wel vindt.
Tenganozondag 17 december 2017 @ 22:41
quote:
1s.gif Op zondag 17 december 2017 22:40 schreef mootie het volgende:

[..]

Meer sinaasappel. Je eet ze met schil en al. Flinke bessen eigenlijk. En dan is de schil zoet en de binnenkant iets zoeter. Ik denk dat je ze zo rond kerst in elke supermarkt wel vindt.
Dit zou best wel eens een hit kunnen zijn voor die saus waar ik op jaag :o

quote:
Kumquats zien eruit als miniatuursinaasappels en zijn doorgaans ovaal van vorm. Ze hebben een zure citrussmaak en kunnen zelfs gekruist worden met citrusvruchten, maar soms worden ze als een ander plantengeslacht geclassificeerd.[1] Het vreemdst is nog wel dat de schil van de kumquat een zoete, heerlijke smaak heeft, waardoor je een verrassende combinatie van smaken proeft als je de vrucht in zijn geheel opeet.
mootiezondag 17 december 2017 @ 22:42
quote:
0s.gif Op zondag 17 december 2017 22:41 schreef Tengano het volgende:

Dit zou best wel eens een hit kunnen zijn voor die saus waar ik op jaag :o

[..]

:7
Tenganozondag 17 december 2017 @ 22:43
quote:
14s.gif Op zondag 17 december 2017 22:42 schreef mootie het volgende:

[..]

:7
:D
mootiezondag 17 december 2017 @ 22:44
quote:
0s.gif Op zondag 17 december 2017 22:43 schreef Tengano het volgende:

[..]

:D
Maar mischien zijn er wel meer oosterse citrusvruchten hoor. Ik ken alleen deze.
Tenganozondag 17 december 2017 @ 22:46
quote:
1s.gif Op zondag 17 december 2017 22:44 schreef mootie het volgende:

[..]

Maar mischien zijn er wel meer oosterse citrusvruchten hoor. Ik ken alleen deze.
Ik heb er wel wat vertrouwen in hoor :s)

Dit is er iig een die lijkt op iets van een mandarijn smaak,

daar zijn er vast niet heel veel meer van lijkt mij

En voor die saus is hij volledig te processen, iets wat zij volgens mij ook gedaan hadden,

er zat een soort gemoest en geblenderd vruchtvlees in, met schil en al dus in dit geval

Iets wat ik ook met mijn mandarijn had gedaan, maar die smaak was nog behoorlijk wrang en bitter, omdat een mandarijnen schil daar veel meer last van heeft als een kumquat als ik het zo teruglees.
mootiezondag 17 december 2017 @ 22:48
quote:
0s.gif Op zondag 17 december 2017 22:46 schreef Tengano het volgende:

[..]

Ik heb er wel wat vertrouwen in hoor :s)

Dit is er iig een die lijkt op iets van een mandarijn smaak,

daar zijn er vast niet heel veel meer van lijkt mij
Ik zou me wel erg RobinOok voelen als het hem is.
Tenganozondag 17 december 2017 @ 22:48
quote:
quote:
10s.gif Op zondag 17 december 2017 22:48 schreef mootie het volgende:

[..]

Ik zou me wel erg RobinOok voelen als het hem is.
Nou wie weet :)

TS gaat morgen dus een kumquat kopen :s)

En er schijnen dus ook madarinquats te bestaan die............. naar mandarijn smaken! :o



[ Bericht 23% gewijzigd door Tengano op 17-12-2017 23:22:01 ]
mootiezondag 17 december 2017 @ 23:53
quote:
0s.gif Op zondag 17 december 2017 22:48 schreef Tengano het volgende:

[..]


[..]

Nou wie weet :)

TS gaat morgen dus een kumquat kopen :s)

En er schijnen dus ook madarinquats te bestaan die............. naar mandarijn smaken! :o

Die zijn echt een stuk groter.
Het is echt al een hele tijd terug dat ik een kumquat at. Vond ze niet lekker, smaakte naar sinaasappelschil. Maar kan natuurlijk zijn dat ik net een niet al te rijpe had.
Daarna niet meer geprobeerd.
RobinOokmaandag 18 december 2017 @ 11:11
quote:
0s.gif Op zondag 17 december 2017 22:41 schreef Tengano het volgende:

[..]

Dit zou best wel eens een hit kunnen zijn voor die saus waar ik op jaag :o

[..]

Ik zou mijn geld er niet op zetten. :{w
Echt geen kumquat in een simpele loempiasaus. :N

Als er al citrus in zit is het gewoon die chen pi.
Maar eerlijk gezegd verwacht ik dat er nul citrusvrucht in zit. :+
Tenganomaandag 18 december 2017 @ 13:28
quote:
0s.gif Op maandag 18 december 2017 11:11 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ik zou mijn geld er niet op zetten. :{w
Echt geen kumquat in een simpele loempiasaus. :N

Als er al citrus in zit is het gewoon die chen pi.
Maar eerlijk gezegd verwacht ik dat er nul citrusvrucht in zit. :+
Ik heb vanmorgen in de stad een oud vietnamees vrouwtje aangesproken en begon natuurlijk over die saus.

Het gesprek kwam er eigenlijk op neer dat alles kan en dat je alles in kleine beetjes moet proberen zei ze. Maar sinaasappel deed zeker mee. Uit het gesprek bleek ook dat je kunt kiezen om de sinaasappel te blenderen of er eventueel uit te halen.

Alles kan dus en het hangt helemaal af van je eigen smaak.

Maar toch smaken die zoete loempiasauzen allemaal vaak hetzelfde en ik proef er wel degelijk sinaasappel in.
Maar ik kan mij vergissen natuurlijk :+

[ Bericht 0% gewijzigd door Tengano op 18-12-2017 14:27:11 ]
RobinOokmaandag 18 december 2017 @ 14:30
Ja, ik denk dat je je vergist.
Sorellamaandag 18 december 2017 @ 20:41
Zou er ook niet iets van pruimensaus/siroop in kunnen zitten ?
Tenganomaandag 18 december 2017 @ 21:05
quote:
0s.gif Op maandag 18 december 2017 20:41 schreef Sorella het volgende:
Zou er ook niet iets van pruimensaus/siroop in kunnen zitten ?
In principe blijkt bijna iedere toevoeging dus mogelijk bij dit type saus. Maar bij de specifieke mandarijnsmaak die ik geproefd heb, lijkt me die combinatie minder wenselijk.

Eigenlijk zitten die sausjes allemaal vrij eenvoudig in elkaar:

water, suiker, zuur, vissaus en dan nog je eigen toevoegingen gestyled naar je eigen smaak.
Pruimensaus zou dan ook kunnen dus.

And here you are:

http://www.aziatische-ingredienten.nl/tag/zoetzure-pruimensaus/

Ik moet overigens wel toegeven dat niet iedere toevoeging echt zou kunnen. Ik denk dat een zoetzure aardbei of banaan bijvoorbeeld echt niet kan :{w

Zo kwam ik trouwens wel weer bij deze terecht:

http://www.aziatische-ingredienten.nl/zoete-chilisaus/

[ Bericht 5% gewijzigd door Tengano op 18-12-2017 21:14:45 ]
dexamfetaminemaandag 18 december 2017 @ 23:33
Ik heb het gevraagd, de ingrediënten volgens haar: tomatenketchup, water, suiker beetje sambal and that's it. Ik heb zelf het idee dat ze niet alles wilde verklappen maar dit zijn wel de ingrediënten die ik altijd voor ze haal bij de winkel.


Ik heb zelf het vermoeden dat er ook iets van ananas uit blik bij zit.
Tenganodinsdag 19 december 2017 @ 00:08
quote:
1s.gif Op maandag 18 december 2017 23:33 schreef dexamfetamine het volgende:
Ik heb het gevraagd, de ingrediënten volgens haar: tomatenketchup, water, suiker beetje sambal and that's it. Ik heb zelf het idee dat ze niet alles wilde verklappen maar dit zijn wel de ingrediënten die ik altijd voor ze haal bij de winkel.

Ik heb zelf het vermoeden dat er ook iets van ananas uit blik bij zit.
Dankjewel :) Ja, die mensen doen allemaal heel erg para over hun eigen receptjes; wel een beetje jammer, maar ook wel weer begrijpelijk; het is per slot van rekening hun business.

Dat ananassap snap ik wel, dat zie je ook vaker bij zoetzure sauzen en dat zou in dit geval een variatie kunnen zijn. Daarnaast moeten ze wel iets van een beetje vissaus toevoegen voor die wat meer oosterse smaak.

Mocht je er nog een keer met je neus bovenop staan, of als ze wellicht nog iets laten ontvallen, laat het dan svp weten en meld het hier. Dat wordt door mij en vast nog wel door wat andere mensen gewaardeerd :)
dexamfetaminemaandag 8 januari 2018 @ 21:56
De sambal die erin zit is sambal oelek. De saus wordt dikker gemaakt met aardappelzetmeel.
Pietverdrietdinsdag 9 januari 2018 @ 09:15
quote:
0s.gif Op maandag 8 januari 2018 21:56 schreef dexamfetamine het volgende:
De sambal die erin zit is sambal oelek. De saus wordt dikker gemaakt met aardappelzetmeel.
Meestal zijn de bindmiddelen alginaat (e400-e404) en xanthaangom (e415). Die hebben dan de eigenschap dat de deeltjes chili niet naar de bodem zakken maar blijven zweven (Thixotropiesche binding) De combinatie van deze bindmiddelen zorgen daarvoor, daarom ook gebruikt in bv dressings.
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Thixotropie
Postbus100dinsdag 9 januari 2018 @ 12:47
Is die loempiasaus niet de chilisaus? :o (ik haal nooit loempia's :@ )
dexamfetaminedinsdag 9 januari 2018 @ 13:59
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 09:15 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Meestal zijn de bindmiddelen alginaat (e400-e404) en xanthaangom (e415). Die hebben dan de eigenschap dat de deeltjes chili niet naar de bodem zakken maar blijven zweven (Thixotropiesche binding) De combinatie van deze bindmiddelen zorgen daarvoor, daarom ook gebruikt in bv dressings.
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Thixotropie
wie werkt er nou bij de loempiakraam? Gij of ik?
Pietverdrietdinsdag 9 januari 2018 @ 14:34
quote:
16s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 13:59 schreef dexamfetamine het volgende:

[..]

wie werkt er nou bij de loempiakraam? Gij of ik?
N=1

https://www.erciyeshalal.nl/?product=loempiasaus-500-ml
https://www.hanos.nl/nl/A(...)SAUS/p/2000011286958
http://www.newlifeshop.nl(...)rtikel=85&cf1=1&art=
Zomaar 3 loempiasausen, alledrie met e415
dexamfetaminedinsdag 9 januari 2018 @ 15:51
quote:
TS vroeg om receptuur zoals bij de loempiakraam en die geef ik dan ook.