abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_175776315
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zondag 17 december 2017 01:30 schreef Edwin_Posse het volgende:
denk ook dat een toefje citroen zou kunnen...
Citroen komt niet in toefjes.
  zondag 17 december 2017 @ 10:16:59 #52
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_175778417
quote:
0s.gif Op zondag 17 december 2017 01:29 schreef Edwin_Posse het volgende:
knoflookje kan ook geen kwaad, en besef je dat er meer dan 1 soort suiker te koop is in de winkel of zelfs honing
Ja klopt, maar die professionals gebruiken liever goedkope producten om de marge aantrekkelijk te houden. Goedkope kristalsuiker ligt dan meer voor de hand dan honing.

Maar als je zelf suiker carameliseert ontdekte ik dat je een meer aangename smaak toevoegt aan zo'n saus.

Dankjewel voor je feedback :)
pi_175778687
quote:
1s.gif Op zondag 17 december 2017 01:46 schreef mootie het volgende:

[..]

Citroen komt niet in toefjes.
citroengras
pi_175779415
registreer om deze reclame te verbergen
zal mij niet verbazen als het gewoon het basissaus is waar iets aan toegevoegd is.
Two hands working can do more than a thousand clasped in prayer.
  zondag 17 december 2017 @ 11:44:35 #55
139677 Curiosity
In the devil's playground
pi_175779751
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2017 20:56 schreef Tengano het volgende:
Ik ben helemaal gek van lekkere zoetzure saus. Ik doe het over mijn vietnamese loemmpia's, over kipnuggetes, maar vooral over babi pangang spek.

Ik vind die combinatie echt onweerstaanbaar :9~

Heel vaak heb ik zelf geprobeerd zo'n saus te maken, maar ik krijg het nog steeds niet zo spot on als de zoete loempiasaus van de echte vietnamees :{

Sommige van die mensen maken die saus zelf, en als ze dat goed kunnen dan smaakt ie echt goddelijk en zit er ook een mandarijn smaak aan.

Dus ben ik zelf gaan experimenteren. Eerst suiker gecarameliseert, daarna weer opgelost en toen met mandarijschillen, hele mandarijenen etc. aan de slag geweest. Ik kwam zo ook op chen pi, wat gedroogde mandarijnschillen zijn. Dingen toegevoegd als chinese rijstazijn, vissaus, knoflook, maar dan ga ik toch de verkeerde kant op qua smaak ;(

Maar je blijft op die manier dus eindeloos experimenteren. Zoektochten en youtube, internet maar ook op Fok! hebben mij nog niet opgeleverd wat ik zoek... :@

Dus dacht ik, weet iemand hier het geheim, of een deel van het geheim hoe ze deze saus maken? En er mogen dus geen pepers inzitten want dat is een hele andere saus.

PS; ik zoek dus niet van die amateur receptjes van water, suiker, azijn, beetje ketjap en tomatenketchup oid, want daarmee krijg je dus nooit die specifieke zachte mandarijnsmaak.

Nou, ik hoop het van iemand te mogen horen als je er meer over weet.....
Is het niet iets van sambal, ketjap manis, tomatenpuree en perziksap?
“Gentlemen, you had my curiosity… but now you have my attention.”
  zondag 17 december 2017 @ 12:00:59 #56
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_175780069
quote:
1s.gif Op zondag 17 december 2017 11:44 schreef Curiosity het volgende:

[..]

Is het niet iets van sambal, ketjap manis, tomatenpuree en perziksap?
Nee, zeker geen ketjap manis. Maar perziksap zou best kunnen, hoewel dat qua kostenaspect niet zo aannemelijk is.

En in de zoete loempiasaus zit nagenoeg niets pittigs, dus sambal is ook een no go

[ Bericht 0% gewijzigd door Tengano op 17-12-2017 23:37:35 ]
pi_175780171
registreer om deze reclame te verbergen
lees ook effe de e nummers die erin zitten, die zijn vaak ook smaak bepalend,,,
  zondag 17 december 2017 @ 19:19:41 #58
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_175791589
Ik was vandaag op het Dickens Festijn in Deventer en kwam daar bij een andere loempiakraam.

Weer een paar loempia's gescoord.

TS: Wat is de zoete saus?
Loempiaman: die meneer.
TS: Zit daar sambal in? O-)
Loempiaman: nee meneer
TS: Zit er echt helemaal geen enkele peper in? >:)
Loempiaman: Nee meneer, want kinderen moeten die saus ook kunnen eten :Y)

Topantwoord :B

Conclusie: er zit geen sambal, nog rode pepers of wat voor peper dan ook in de zoete loempiasaus :7
  zondag 17 december 2017 @ 19:23:34 #59
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_175791746
Gadver. Lijkt me vrij smerig. Jij houdt van jam op je loempia?
pi_175791747
kan ook zijn dat een lekkere saus tikje gefermenteerd is, ... wat de smaak bepaald
pi_175791778
quote:
0s.gif Op zondag 17 december 2017 19:23 schreef RobinOok het volgende:
Gadver. Lijkt me vrij smerig. Jij houdt van jam op je loempia?
haaaaaa oje dat zal hem zijn, aardbei :)
  zondag 17 december 2017 @ 19:31:09 #62
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_175792062
quote:
0s.gif Op zondag 17 december 2017 19:23 schreef RobinOok het volgende:
Gadver. Lijkt me vrij smerig. Jij houdt van jam op je loempia?
Niet van jam Robin, het is zoetzure saus, zoals babi pangsaus ook zoetzuur is, en dat smaakt echt niet naar jam.

Dit is trouwens een verdomd goeie link over iemand die ervaring heeft met vietnamese sauzen maken. Het interesante is dat zij start met een goeie zoetzure combinatie die goed moet smaken en daarna pas dingen toevoegt.

Gek genoeg heb ik de eerste ook zo gedaan, waarna ik er zoveel heb bijgedaan dat ik het weg kon gooien :D

https://www.vietworldkitc(...)sauce-nuoc-cham.html
pi_175792122
quote:
0s.gif Op zondag 17 december 2017 10:36 schreef Edwin_Posse het volgende:

[..]

citroengras
Ook niet in toefjes.
pi_175792143
quote:
0s.gif Op zondag 17 december 2017 12:06 schreef Edwin_Posse het volgende:
lees ook effe de e nummers die erin zitten, die zijn vaak ook smaak bepalend,,,
Als hij een flesje had zou het een stuk simpeler zijn.
  zondag 17 december 2017 @ 19:34:01 #65
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_175792169
quote:
0s.gif Op zondag 17 december 2017 19:24 schreef Edwin_Posse het volgende:

[..]

haaaaaa oje dat zal hem zijn, aardbei :)
Die van vanmiddag smaakte als de standaard zoete loempiasaus en daar zat dus sinaasappel flavour aan. De variant die ik geproefd heb was dus van vergelijkbare receptuur maar dan met mandarijn.

Sinaasappel (en citroen) zit trouwens ook in de babi pangangsaus.

En in de pansitsaus (ook zoet) die ik ook lekker vind zit weer gember.

En in de siroop die voor baklava gebruikt wordt zit weer kardamom.

essential quotes from the internet:

quote:
At its simplest, Nuoc Cham is a mixture of water, sugar, lime juice, and fish sauce, creating the base that's a staple of Vietnamese flavor.
quote:
Vietnamese Dipping Sauce (Nuoc Cham) graces the tables at almost all Vietnamese meals. There are many variations of this recipe. In fact, depending on the region of Vietnam, you will find different strengths of this dipping sauce. Each household has its own recipe.


[ Bericht 1% gewijzigd door Tengano op 17-12-2017 20:36:49 ]
  zondag 17 december 2017 @ 20:09:23 #66
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_175793340
quote:
0s.gif Op zondag 17 december 2017 19:23 schreef Edwin_Posse het volgende:
kan ook zijn dat een lekkere saus tikje gefermenteerd is, ... wat de smaak bepaald
Dat wordt dus verkregen door de vissaus neem ik aan.

Deze saus is al door twee mensen als GROTE favoriet aangemerkt :D :

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Nummer 3 die voor deze vissaus gaat:


Deze heb ik de eerste keer als basis gebruikt. Het karamelliseren van de suiker vind ik briljant aan dit recept.


Als je hierna je eigen additieven toevoegd als sambal, knoflook, sinaasappel of in mijn geval mandarijn kom je volgens mij redelijk uit waar je wilt zijn.

[ Bericht 16% gewijzigd door Tengano op 17-12-2017 23:33:56 ]
  zondag 17 december 2017 @ 21:11:32 #67
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_175795406
Nog een topvideo voor een prima sweet & sour sauce door twee insiders Chin en Choo.
Dit is geen zoete loempiasaus en dus een beetje off topic, maar het resultaat mag er toch zijn ^O^

Hij deed mij al een beetje denken toen ik vanmiddag die hotwine bij het Dickens Festijn zag staan. Ook daar gingen sinaasappels in met kruidnagels en wellicht ook kaneel zoals ook in deze zoetzure saus. Deze wil ik dan ook best een keertje proberen :9



[ Bericht 2% gewijzigd door Tengano op 17-12-2017 21:22:59 ]
pi_175796534
En kumquat? Ipv mandarijn?
  zondag 17 december 2017 @ 21:47:13 #69
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_175796713
quote:
1s.gif Op zondag 17 december 2017 21:42 schreef mootie het volgende:
En kumquat? Ipv mandarijn?
Die ken ik niet, maar die dame van die loempiasaus zei dat er geen sinaasappel in zat maar een andere vrucht. Dit zou wel een een good guess kunnen zijn mootie ^O^

Ik heb alleen geen idee hoe die dingen smaken, maar ik ga er eens eentje proberen binnenkort.

Thanks :)
pi_175797329
quote:
0s.gif Op zondag 17 december 2017 21:47 schreef Tengano het volgende:

[..]

Die ken ik niet, maar die dame van die loempiasaus zei dat er geen sinaasappel in zat maar een andere vrucht. Dit zou wel een een good guess kunnen zijn mootie ^O^

Ik heb alleen geen idee hoe die dingen smaken, maar ik ga er eens eentje proberen binnenkort.

Thanks :)
Is een heel klein citrusvruchtje. Smaakt ook naar sinaasappel. Ik dacht er aan omdat het een oosters vruchtje is.
  zondag 17 december 2017 @ 22:15:29 #71
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_175797863
quote:
1s.gif Op zondag 17 december 2017 22:02 schreef mootie het volgende:

[..]

Is een heel klein citrusvruchtje. Smaakt ook naar sinaasappel. Ik dacht er aan omdat het een oosters vruchtje is.
Smaakt het meer naar mandarijn dan naar sinaasappel?
pi_175798008
Goed topic
Drop drop drop drop drop drop drop!!!! DROP!!! drop drop drop drop !!
  zondag 17 december 2017 @ 22:37:37 #73
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_175798716
quote:
1s.gif Op zondag 17 december 2017 22:18 schreef JeSuisDroppie het volgende:
Goed topic
Thanks :)
pi_175798792
quote:
0s.gif Op zondag 17 december 2017 22:15 schreef Tengano het volgende:

[..]

Smaakt het meer naar mandarijn dan naar sinaasappel?
Meer sinaasappel. Je eet ze met schil en al. Flinke bessen eigenlijk. En dan is de schil zoet en de binnenkant iets zoeter. Ik denk dat je ze zo rond kerst in elke supermarkt wel vindt.
  zondag 17 december 2017 @ 22:41:32 #75
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_175798833
quote:
1s.gif Op zondag 17 december 2017 22:40 schreef mootie het volgende:

[..]

Meer sinaasappel. Je eet ze met schil en al. Flinke bessen eigenlijk. En dan is de schil zoet en de binnenkant iets zoeter. Ik denk dat je ze zo rond kerst in elke supermarkt wel vindt.
Dit zou best wel eens een hit kunnen zijn voor die saus waar ik op jaag :o

quote:
Kumquats zien eruit als miniatuursinaasappels en zijn doorgaans ovaal van vorm. Ze hebben een zure citrussmaak en kunnen zelfs gekruist worden met citrusvruchten, maar soms worden ze als een ander plantengeslacht geclassificeerd.[1] Het vreemdst is nog wel dat de schil van de kumquat een zoete, heerlijke smaak heeft, waardoor je een verrassende combinatie van smaken proeft als je de vrucht in zijn geheel opeet.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')