Daar zou je mij een heel groot plezier mee doenquote:Op zaterdag 16 december 2017 21:02 schreef racerdkb het volgende:
persoon naast mij die dit topic wilde lezen: "Ik werk bij een loempiazaak en ze maken daar de zoetzure saus gewoon wél met tomatenketchup. Ik zal eens vragen wat ze nog meer er in doen."
Heb je het al gevraagd aan degene waar jij de saus vandaan haalt die jij zo lekker vindt?quote:Op zaterdag 16 december 2017 21:04 schreef Tengano het volgende:
[..]
Daar zou je mij een heel groot plezier mee doen
Ja, die sherry zou heel goed kunnen. Ik heb een oud chinees kookboek gehad en daar ging ook sherry in een zoetzure saus samen met wat azijn en worchestersaus.quote:Op zaterdag 16 december 2017 21:06 schreef Fer het volgende:
Tomatenketchup, gesneden (rawit) pepertje, sherry, azijn, drupje soyasaus, dacht ik zo uit mijn hoofd.
JA NATUURLIJK.quote:Op zaterdag 16 december 2017 21:08 schreef racerdkb het volgende:
[..]
Heb je het al gevraagd aan degene waar jij de saus vandaan haalt die jij zo lekker vindt?
Als sommige van die vietnamesen hem zelf maken, kun je dat tegenkomen en dan blijf je dus van die saus eten.quote:Op zaterdag 16 december 2017 21:06 schreef RobinOok het volgende:
Ik heb nog nooit mandarijn geproefd in loempiasaus.
In sommige sauzen wel, maar in die zoete loempiasaus volgens mij niet. Ik proef het er niet in terug.quote:
Ik geloof je, maar dan heb je geen zoete loempiasaus, want die is niet heet en daar zit dus zeker geen Madam Jeanette in.quote:Op zaterdag 16 december 2017 21:18 schreef Haeks het volgende:
Hoe ík mijn loempiasambal maak?
Knoflook, Madam Jeanette, zout, suiker stampen en tomatenketchup. Beetje roeren op zacht vuur en klaar.
Aangezien ik van zoet houd is mijn loempiasambal ook zoetquote:Op zaterdag 16 december 2017 21:21 schreef Tengano het volgende:
[..]
Ik geloof je, maar dan heb je geen zoete loempiasaus, want die is niet heet en daar zit dus zeker geen Madam Jeanette in.
quote:
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.maar graag niet verder vertellen, dit is echt supppppper geheim, dit mag niet aan de grote klok
Het is een vervanger voor Chinese rijstwijn.quote:Op zaterdag 16 december 2017 21:09 schreef Tengano het volgende:
[..]
Ja, die sherry zou heel goed kunnen. Ik heb een oud chinees kookboek gehad en daar ging ook sherry in een zoetzure saus samen met wat azijn en worchestersaus.
Sherry heeft een milde smaak en zou heel goed kunnen matchen.
Die heb ik nog nooit geprobeerd. Ik heb wel gisteren chinese rijstwijnazijn gescoord, maar die smaak was wel een beetje tequote:Op zaterdag 16 december 2017 21:26 schreef Fer het volgende:
[..]
Het is een vervanger voor Chinese rijstwijn.
Kan me telkens moeilijk boos maken om die mongool in het filmpje.quote:Op zaterdag 16 december 2017 21:08 schreef yosander het volgende:
Vraag het aan Mauri, die heeft namelijk zoveel loempiasaus gegeten
Sherry, sure, écht niet!quote:Op zaterdag 16 december 2017 21:09 schreef Tengano het volgende:
[..]
Ja, die sherry zou heel goed kunnen. Ik heb een oud chinees kookboek gehad en daar ging ook sherry in een zoetzure saus samen met wat azijn en worchestersaus.
Sherry heeft een milde smaak en zou heel goed kunnen matchen.
hij heeft wel betere pranksquote:Op zaterdag 16 december 2017 21:37 schreef Vanillekwark het volgende:
[..]
Kan me telkens moeilijk boos maken om die mongool in het filmpje.
Rijstazijn is niet té, dat is gewoon heel neutrale azijn. Vergelijkbaar met onze natuurazijn of witte wijnazijn.quote:Op zaterdag 16 december 2017 21:27 schreef Tengano het volgende:
[..]
Die heb ik nog nooit geprobeerd. Ik heb wel gisteren chinese rijstwijnazijn gescoord, maar die smaak was wel een beetje te
Dan heb ik geloof ik toch iets anders gekregen, maar alles staat er in het chinees op dussuh...quote:Op zaterdag 16 december 2017 21:49 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Rijstazijn is niet té, dat is gewoon heel neutrale azijn. Vergelijkbaar met onze natuurazijn of witte wijnazijn.
http://www.aziatische-ingredienten.nl/heldere-rijstazijn/
En op zeker het zuur in zoetzure saus.
Heel veel moeite en eindeloos geduldquote:Op zaterdag 16 december 2017 21:51 schreef RobinOok het volgende:
Heb je een voorbeeld, van welke je lekker vindt? Kan me niet voorstellen dat die niet na te maken is.
Wat heb je over voor het ultieme recept?
Fotooooooooo.quote:Op zaterdag 16 december 2017 21:51 schreef Tengano het volgende:
[..]
Dan heb ik geloof ik toch iets anders gekregen, maar alles staat er in het chinees op dussuh...
Op die site staat dus geen recept van zo'n zoete loempiasausquote:Op zaterdag 16 december 2017 21:49 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Rijstazijn is niet té, dat is gewoon heel neutrale azijn. Vergelijkbaar met onze natuurazijn of witte wijnazijn.
http://www.aziatische-ingredienten.nl/heldere-rijstazijn/
En op zeker het zuur in zoetzure saus.
Deze moest ik van de chinese mevrouw zeker nemen, die werd het meest gebruikt:quote:
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Heb jij trouwens ooit wel eens iets gedaan met chen pi?
quote:Op zaterdag 16 december 2017 21:58 schreef Tengano het volgende:
[..]
Deze moest ik van de chinese mevrouw zeker nemen, die werd het meest gebruikt:Ja, dat is dus Chinese, zwarte rijstazijn.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Heb jij trouwens ooit wel eens iets gedaan met chen pi?
http://www.aziatische-ingredienten.nl/zwarte-rijstazijn/
Die zal echt never nooit in enige zoetzure chilisaus zitten.
En ja, Chen pi in stoofgerechten of sauzen of als poeder in sausjes en toetjes.
http://www.aziatische-ingredienten.nl/gedroogde-mandarijn-schil/
Maar gebruik het niet vaak. Weinig dus.Mijn website: Aziatische-ingrediënten.nl
Je hebt gelijk, denk. Zelfs de kleur kan eigenlijk niet eens matchen, maar ik vond ook de smaak veel te wrang, complex en donker die snel de smaak kan verpesten. Ik wilde eigenlijk al weer terug overstappen naar simpele witte keukenazijn, daar kan denk ik minder mee mis gaan.quote:Op zaterdag 16 december 2017 22:01 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Ja, dat is dus Chinese, zwarte rijstazijn.
http://www.aziatische-ingredienten.nl/zwarte-rijstazijn/
Die zal echt never nooit in enige zoetzure chilisaus zitten.
En toch vermoed ik dan dit een ingredient is in die heerlijke geurige, fruitige en meer kruidige zoetzure sausen en dus ook de zelfgemaakte loempiasauzen die compleet anders smaken dan de prefab sausjes.quote:Op zaterdag 16 december 2017 22:01 schreef RobinOok het volgende:
[..]
En ja, Chen pi in stoofgerechten of sauzen of als poeder in sausjes en toetjes.
http://www.aziatische-ingredienten.nl/gedroogde-mandarijn-schil/
Maar gebruik het niet vaak. Weinig dus.
Eensch. Gewone keukenazijn voldoet prima. Menig restaurant hier zal dat gebruiken, want is het goedkoopst. In Thailand is de heldere rijstazijn het goedkoopst en zullen ze die gebruiken. Ik denk dat het qua smaak niet of bijna niets uit zal maken.quote:Op zaterdag 16 december 2017 22:05 schreef Tengano het volgende:
[..]
Je hebt gelijk, denk. Zelfs de kleur kan eigenlijk niet eens matchen, maar ik vond ook de smaak veel te wrang, complex en donker die snel de smaak kan verpesten. Ik wilde eigenlijk al weer terug overstappen naar simpele witte keukenazijn, daar kan denk ik minder mee mis gaan.
Het lijkt me ook echt heus lekker hoor! Maar ik heb niet veel ervaring met loempiasaus in restaurants/stands die zelfgemaakt zijn én naar mandarijn smaken. Ik ken het niet.quote:Op zaterdag 16 december 2017 22:07 schreef Tengano het volgende:
[..]
En toch vermoed ik dan dit een ingredient is in die heelijke geurige, fruitige en meer kruidige zoetzure sausen en dus ook de zelfgemaakte loempiasauzen die compleet anders smaken dan de prefab sausjes.
Dat lijkt mij ook. die jongens die dat voor hun brood moeten maken en er marge op willen maken, gaan geen dure ingredienten gebruiken als het nodig is. En ze maken er ook niet meer werk van dan nodig.quote:Op zaterdag 16 december 2017 22:09 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Eensch. Gewone keukenazijn voldoet prima. Menig restaurant hier zal dat gebruiken, want is het goedkoopst. In Thailand is de heldere rijstazijn het goedkoopst en zullen ze die gebruiken. Ik denk dat het qua smaak niet of bijna niets uit zal maken.
Daarom zal hier ook vast tomatenpuree gebruikt worden. Niet ketchup, gewoon puree uit zo'n blikje.
Als in Limburg Maastricht dus.....quote:Op zaterdag 16 december 2017 22:12 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Het lijkt me ook echt heus lekker hoor! Maar ik heb niet veel ervaring met loempiasaus in restaurants/stands die zelfgemaakt zijn én naar mandarijn smaken. Ik ken het niet.
Nogmaals, geef me een adres waar ze de saus serveren die je zoekt en ik ga proeven.
(als in Rotterdam )
De smaak van die saus heeft meer het aroma van de schil. Mijn verkoopdame van mijn toko had het ook al over die schil. Hoewel ik dus niet geloof dat die vietnamese loempia mensen die vruchtjes maar gewoon wegflikkeren.quote:Op zaterdag 16 december 2017 22:15 schreef RobinOok het volgende:
Misschien het SAP uit z'n blik.
Zal vast helpen qua smaak, maar kans is klein dat zij dat ook gebruiken.m
Dan toch de chen pi eens proberen en dan het poeder ervan. Verse schillen smaken wel iets anders dan de gedroogde.
Onze witte azijn schijnt toch iets te scherp te zijn voor de oosterse keuken.quote:Op zaterdag 16 december 2017 22:09 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Eensch. Gewone keukenazijn voldoet prima. Menig restaurant hier zal dat gebruiken, want is het goedkoopst. In Thailand is de heldere rijstazijn het goedkoopst en zullen ze die gebruiken. Ik denk dat het qua smaak niet of bijna niets uit zal maken.
Daarom zal hier ook vast tomatenpuree gebruikt worden. Niet ketchup, gewoon puree uit zo'n blikje.
laat je maandag weten ouwequote:Op zaterdag 16 december 2017 21:02 schreef racerdkb het volgende:
persoon naast mij die dit topic wilde lezen: "Ik werk bij een loempiazaak en ze maken daar de zoetzure saus gewoon wél met tomatenketchup. Ik zal eens vragen wat ze nog meer er in doen."
Top kerel, ik hoor graag van jequote:Op zaterdag 16 december 2017 23:51 schreef dexamfetamine het volgende:
[..]
laat je maandag weten ouwe
zit zeker gewoon MSG in, dat doen al die Aziaten in hun voedsel.quote:Op zaterdag 16 december 2017 23:51 schreef dexamfetamine het volgende:
[..]
laat je maandag weten ouwe
Maakt mij niet uit, als ie maar lekker isquote:Op zondag 17 december 2017 00:20 schreef racerdkb het volgende:
[..]
zit zeker gewoon MSG in, dat doen al die Aziaten in hun voedsel.
Citroen komt niet in toefjes.quote:Op zondag 17 december 2017 01:30 schreef Edwin_Posse het volgende:
denk ook dat een toefje citroen zou kunnen...
Ja klopt, maar die professionals gebruiken liever goedkope producten om de marge aantrekkelijk te houden. Goedkope kristalsuiker ligt dan meer voor de hand dan honing.quote:Op zondag 17 december 2017 01:29 schreef Edwin_Posse het volgende:
knoflookje kan ook geen kwaad, en besef je dat er meer dan 1 soort suiker te koop is in de winkel of zelfs honing
Is het niet iets van sambal, ketjap manis, tomatenpuree en perziksap?quote:Op zaterdag 16 december 2017 20:56 schreef Tengano het volgende:
Ik ben helemaal gek van lekkere zoetzure saus. Ik doe het over mijn vietnamese loemmpia's, over kipnuggetes, maar vooral over babi pangang spek.
Ik vind die combinatie echt onweerstaanbaar
Heel vaak heb ik zelf geprobeerd zo'n saus te maken, maar ik krijg het nog steeds niet zo spot on als de zoete loempiasaus van de echte vietnamees
Sommige van die mensen maken die saus zelf, en als ze dat goed kunnen dan smaakt ie echt goddelijk en zit er ook een mandarijn smaak aan.
Dus ben ik zelf gaan experimenteren. Eerst suiker gecarameliseert, daarna weer opgelost en toen met mandarijschillen, hele mandarijenen etc. aan de slag geweest. Ik kwam zo ook op chen pi, wat gedroogde mandarijnschillen zijn. Dingen toegevoegd als chinese rijstazijn, vissaus, knoflook, maar dan ga ik toch de verkeerde kant op qua smaak
Maar je blijft op die manier dus eindeloos experimenteren. Zoektochten en youtube, internet maar ook op Fok! hebben mij nog niet opgeleverd wat ik zoek...
Dus dacht ik, weet iemand hier het geheim, of een deel van het geheim hoe ze deze saus maken? En er mogen dus geen pepers inzitten want dat is een hele andere saus.
PS; ik zoek dus niet van die amateur receptjes van water, suiker, azijn, beetje ketjap en tomatenketchup oid, want daarmee krijg je dus nooit die specifieke zachte mandarijnsmaak.
Nou, ik hoop het van iemand te mogen horen als je er meer over weet.....
Nee, zeker geen ketjap manis. Maar perziksap zou best kunnen, hoewel dat qua kostenaspect niet zo aannemelijk is.quote:Op zondag 17 december 2017 11:44 schreef Curiosity het volgende:
[..]
Is het niet iets van sambal, ketjap manis, tomatenpuree en perziksap?
haaaaaa oje dat zal hem zijn, aardbeiquote:Op zondag 17 december 2017 19:23 schreef RobinOok het volgende:
Gadver. Lijkt me vrij smerig. Jij houdt van jam op je loempia?
Niet van jam Robin, het is zoetzure saus, zoals babi pangsaus ook zoetzuur is, en dat smaakt echt niet naar jam.quote:Op zondag 17 december 2017 19:23 schreef RobinOok het volgende:
Gadver. Lijkt me vrij smerig. Jij houdt van jam op je loempia?
Als hij een flesje had zou het een stuk simpeler zijn.quote:Op zondag 17 december 2017 12:06 schreef Edwin_Posse het volgende:
lees ook effe de e nummers die erin zitten, die zijn vaak ook smaak bepalend,,,
Die van vanmiddag smaakte als de standaard zoete loempiasaus en daar zat dus sinaasappel flavour aan. De variant die ik geproefd heb was dus van vergelijkbare receptuur maar dan met mandarijn.quote:Op zondag 17 december 2017 19:24 schreef Edwin_Posse het volgende:
[..]
haaaaaa oje dat zal hem zijn, aardbei
quote:At its simplest, Nuoc Cham is a mixture of water, sugar, lime juice, and fish sauce, creating the base that's a staple of Vietnamese flavor.
quote:Vietnamese Dipping Sauce (Nuoc Cham) graces the tables at almost all Vietnamese meals. There are many variations of this recipe. In fact, depending on the region of Vietnam, you will find different strengths of this dipping sauce. Each household has its own recipe.
Dat wordt dus verkregen door de vissaus neem ik aan.quote:Op zondag 17 december 2017 19:23 schreef Edwin_Posse het volgende:
kan ook zijn dat een lekkere saus tikje gefermenteerd is, ... wat de smaak bepaald
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Nummer 3 die voor deze vissaus gaat:
Deze heb ik de eerste keer als basis gebruikt. Het karamelliseren van de suiker vind ik briljant aan dit recept.
Als je hierna je eigen additieven toevoegd als sambal, knoflook, sinaasappel of in mijn geval mandarijn kom je volgens mij redelijk uit waar je wilt zijn.
[ Bericht 16% gewijzigd door Tengano op 17-12-2017 23:33:56 ]
Die ken ik niet, maar die dame van die loempiasaus zei dat er geen sinaasappel in zat maar een andere vrucht. Dit zou wel een een good guess kunnen zijn mootiequote:
Is een heel klein citrusvruchtje. Smaakt ook naar sinaasappel. Ik dacht er aan omdat het een oosters vruchtje is.quote:Op zondag 17 december 2017 21:47 schreef Tengano het volgende:
[..]
Die ken ik niet, maar die dame van die loempiasaus zei dat er geen sinaasappel in zat maar een andere vrucht. Dit zou wel een een good guess kunnen zijn mootie
Ik heb alleen geen idee hoe die dingen smaken, maar ik ga er eens eentje proberen binnenkort.
Thanks
Smaakt het meer naar mandarijn dan naar sinaasappel?quote:Op zondag 17 december 2017 22:02 schreef mootie het volgende:
[..]
Is een heel klein citrusvruchtje. Smaakt ook naar sinaasappel. Ik dacht er aan omdat het een oosters vruchtje is.
Meer sinaasappel. Je eet ze met schil en al. Flinke bessen eigenlijk. En dan is de schil zoet en de binnenkant iets zoeter. Ik denk dat je ze zo rond kerst in elke supermarkt wel vindt.quote:Op zondag 17 december 2017 22:15 schreef Tengano het volgende:
[..]
Smaakt het meer naar mandarijn dan naar sinaasappel?
Dit zou best wel eens een hit kunnen zijn voor die saus waar ik op jaagquote:Op zondag 17 december 2017 22:40 schreef mootie het volgende:
[..]
Meer sinaasappel. Je eet ze met schil en al. Flinke bessen eigenlijk. En dan is de schil zoet en de binnenkant iets zoeter. Ik denk dat je ze zo rond kerst in elke supermarkt wel vindt.
quote:Kumquats zien eruit als miniatuursinaasappels en zijn doorgaans ovaal van vorm. Ze hebben een zure citrussmaak en kunnen zelfs gekruist worden met citrusvruchten, maar soms worden ze als een ander plantengeslacht geclassificeerd.[1] Het vreemdst is nog wel dat de schil van de kumquat een zoete, heerlijke smaak heeft, waardoor je een verrassende combinatie van smaken proeft als je de vrucht in zijn geheel opeet.
quote:Op zondag 17 december 2017 22:41 schreef Tengano het volgende:
Dit zou best wel eens een hit kunnen zijn voor die saus waar ik op jaag
[..]
Ik heb er wel wat vertrouwen in hoorquote:Op zondag 17 december 2017 22:44 schreef mootie het volgende:
[..]
Maar mischien zijn er wel meer oosterse citrusvruchten hoor. Ik ken alleen deze.
Ik zou me wel erg RobinOok voelen als het hem is.quote:Op zondag 17 december 2017 22:46 schreef Tengano het volgende:
[..]
Ik heb er wel wat vertrouwen in hoor
Dit is er iig een die lijkt op iets van een mandarijn smaak,
daar zijn er vast niet heel veel meer van lijkt mij
quote:
Nou wie weetquote:Op zondag 17 december 2017 22:48 schreef mootie het volgende:
[..]
Ik zou me wel erg RobinOok voelen als het hem is.
Die zijn echt een stuk groter.quote:Op zondag 17 december 2017 22:48 schreef Tengano het volgende:
[..]
[..]
Nou wie weet
TS gaat morgen dus een kumquat kopen
En er schijnen dus ook madarinquats te bestaan die............. naar mandarijn smaken!
Ik zou mijn geld er niet op zetten.quote:Op zondag 17 december 2017 22:41 schreef Tengano het volgende:
[..]
Dit zou best wel eens een hit kunnen zijn voor die saus waar ik op jaag
[..]
Ik heb vanmorgen in de stad een oud vietnamees vrouwtje aangesproken en begon natuurlijk over die saus.quote:Op maandag 18 december 2017 11:11 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Ik zou mijn geld er niet op zetten.
Echt geen kumquat in een simpele loempiasaus.
Als er al citrus in zit is het gewoon die chen pi.
Maar eerlijk gezegd verwacht ik dat er nul citrusvrucht in zit.
In principe blijkt bijna iedere toevoeging dus mogelijk bij dit type saus. Maar bij de specifieke mandarijnsmaak die ik geproefd heb, lijkt me die combinatie minder wenselijk.quote:Op maandag 18 december 2017 20:41 schreef Sorella het volgende:
Zou er ook niet iets van pruimensaus/siroop in kunnen zitten ?
Dankjewel Ja, die mensen doen allemaal heel erg para over hun eigen receptjes; wel een beetje jammer, maar ook wel weer begrijpelijk; het is per slot van rekening hun business.quote:Op maandag 18 december 2017 23:33 schreef dexamfetamine het volgende:
Ik heb het gevraagd, de ingrediënten volgens haar: tomatenketchup, water, suiker beetje sambal and that's it. Ik heb zelf het idee dat ze niet alles wilde verklappen maar dit zijn wel de ingrediënten die ik altijd voor ze haal bij de winkel.
Ik heb zelf het vermoeden dat er ook iets van ananas uit blik bij zit.
Meestal zijn de bindmiddelen alginaat (e400-e404) en xanthaangom (e415). Die hebben dan de eigenschap dat de deeltjes chili niet naar de bodem zakken maar blijven zweven (Thixotropiesche binding) De combinatie van deze bindmiddelen zorgen daarvoor, daarom ook gebruikt in bv dressings.quote:Op maandag 8 januari 2018 21:56 schreef dexamfetamine het volgende:
De sambal die erin zit is sambal oelek. De saus wordt dikker gemaakt met aardappelzetmeel.
wie werkt er nou bij de loempiakraam? Gij of ik?quote:Op dinsdag 9 januari 2018 09:15 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Meestal zijn de bindmiddelen alginaat (e400-e404) en xanthaangom (e415). Die hebben dan de eigenschap dat de deeltjes chili niet naar de bodem zakken maar blijven zweven (Thixotropiesche binding) De combinatie van deze bindmiddelen zorgen daarvoor, daarom ook gebruikt in bv dressings.
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Thixotropie
N=1quote:Op dinsdag 9 januari 2018 13:59 schreef dexamfetamine het volgende:
[..]
wie werkt er nou bij de loempiakraam? Gij of ik?
TS vroeg om receptuur zoals bij de loempiakraam en die geef ik dan ook.quote:Op dinsdag 9 januari 2018 14:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
N=1
https://www.erciyeshalal.nl/?product=loempiasaus-500-ml
https://www.hanos.nl/nl/A(...)SAUS/p/2000011286958
http://www.newlifeshop.nl(...)rtikel=85&cf1=1&art=
Zomaar 3 loempiasausen, alledrie met e415
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |