abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_175737385
registreer om deze reclame te verbergen
'Mogelijk 100 doden Defensie door chroom-6'

Mogelijk zijn meer dan honderd oud-medewerkers van Defensie overleden als direct gevolg van het werken met het uiterst giftige en kankerverwekkende chroom-6. Dat zegt advocaat Rob Bedaux, die opkomt voor circa honderd andere ex-medewerkers, tegen het ANP. Dinsdag zal hij de kwestie naar voren brengen in een pleidooi voor de rechtbank in Maastricht.

Bedaux baseert zich op een onderzoek dat zijn cliėnten hebben uitgevoerd naar de situatie van hun oude collega's. Die werkten net als zij op een zogeheten POMS-site in Nederland, waar NAVO-materieel werd onderhouden en opgeslagen. Op de terreinen werden onder meer legervoertuigen gestraald met grit dat chroom-6 bevatte.

Zijn cliėnten ontdekten dat 84 van hun vroegere collega's zijn overleden, meestal aan kanker en op een relatief jonge leeftijd tussen de vijftig en zestig jaar. Omdat het onderzoek beperkt was tot vier van de vijf POMS-terreinen, zal het werkelijke aantal doden volgens Bedaux dan ook nog wat hoger zijn. Hij heeft van de 84 betrokkenen de gegevens.

(Frontpage)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_175891130
'Defensie haalde info chroom-6 uit dossier'

Defensie heeft uit personeelsdossiers informatie verwijderd waarop staat dat mensen gewerkt hebben met gevaarlijke stoffen, zoals het kankerverwekkende chroom-6. Dat zegt het programma Zembla. Het gaat om (voormalige) medewerkers die op de vliegbases van Twente, Soesterberg en Gilze-Rijen met het kankerverwekkende chroom-6-verf werken of hebben gewerkt.

Het ministerie van Defensie ontkent dat er sprake is van opzet. ,,Een aantal jaar geleden zijn personeelsdossiers gedigitaliseerd. Het is niet uitgesloten dat daarbij formulieren zijn verwijderd omdat deze bijvoorbeeld dubbel of niet leesbaar waren, of niet thuishoorden in het dossier. De reden van verwijdering, door wie en wanneer, moeten zijn bijgehouden. Defensie zal in geval van benadeelden die zich hebben gemeld, nader onderzoek doen." Het ministerie noemt het voor betrokkenen ,,wrang".

De registratieformulieren zijn van belang als zieke (oud-)werknemers het ministerie aansprakelijk willen stellen voor gezondheidsschade door het werken met chroomhoudende verf. Op de formulieren staat precies ingevuld wanneer, hoe lang en met welke gevaarlijke stoffen is gewerkt. De zogeheten persoonsregistratie gevaarlijke stoffen is per 1 januari 1994 als verplichting in de Arbowet opgenomen.

Verband

Het RIVM onderzoekt of er verband is tussen de gezondheidsklachten en de blootstelling aan de gevaarlijke stoffen. Dat onderzoek is het in het voorjaar van 2018 klaar. Een speciale commissie houdt - met vakbonden, onafhankelijke experts en Defensie - toezicht op het onderzoek.

Er loopt ook een rechtszaak tegen Defensie. Zo'n honderd oud-medewerkers eisen 9000 euro smartengeld voor de blootstelling aan chroom-6. Defensie heeft een coulanceregeling ingesteld voor (oud-)medewerkers die ziek zijn geworden door het werken met giftige stoffen. Inmiddels hebben 286 betrokkenen een vergoeding gekregen op basis hiervan. Zij ontvingen bedragen tussen de 3000 en 15.000 euro.

(Frontpage)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')