abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_175720697
registreer om deze reclame te verbergen
Hi,

In navolging van CUL / Hooch aka Prison Wine aka Pruno aka Toilet Merlot :P (wat nog gaande is) nu deze opvolging met als doel het testen van de invloed van 3 verschillende soorten gist.

Ik ga dus 3 flessen maken met als basis

Tropisch fruitsap
Kristalsuiker
Water
Gedroogde vruchten (gistvoeding)
Limoen (gistvoeding)

En per fles een andere gistsoort.

Ik ga nu dus WEL het suikergehalte meten voor en na vergisting zodat ik op twee manieren het alcoholpercentage kan meten om zo nauwkeurig mogelijk het resultaat te kunnen meten.

Ik ga dus een bakkersgist een medegist en een wijn/champagnegist gebruiken.

Waarschijnlijk geeft de bakkersgist de minste alcohol en de medegist het meeste en de champagnegist er ergens tussenin.

Vanavond ga ik dit allemaal doen en zal foto's plaatsen anders heeft het niet plaatsgevonden ;)
pi_175721474
Even het plan;

Ik ga de volgende verhoudingen gebruiken;

1 1/3 liter sap

0,6 liter gaat bestaan uit 3 schijfjes limoen en 3 gedroogde vruchten 350 gram suiker en met water aangevuld tot de 0,6 liter.

Dan hou ik iets minder dan 2 liter over dus wat ruimte voor de bubbels en wat gist.

[ Bericht 3% gewijzigd door Graf..Coudenhove..Kalergi op 14-12-2017 17:00:11 ]
pi_175723356
Foto's straks ;)

Ik heb dus een SG gemeten van 1.094 wat niet super veel is maar zeker niet weinig.

Ben benieuwd naar de 3 eindmetingen en dus het alcoholpercentage c_/

De temperatuur van de vloeistof is 20,3 graden Celsius en dat was ook zo tijdens het SG meten en de gisten strooien.

Verder geen bijzonderheden :)
pi_175723675
registreer om deze reclame te verbergen
Groepsfoto :)

tn_20171214_174220_zps9omdvid2.jpg

Gists of Gisten?

tn_20171214_174115_zps47rs7ksp.jpg

Gevuld geschud en gemeten

tn_20171214_181736_zpskn8p4agz.jpg

:P

Nu maar weer wachten :s)
pi_175723720
Ben nu al benieuwd naar het resultaat.
pi_175723890
quote:
19s.gif Op donderdag 14 december 2017 18:43 schreef kiffer het volgende:
Ben nu al benieuwd naar het resultaat.
:D

Ik ook als ik het invul op https://www.brewersfriend.com/abv-calculator/

Is er kans op een alcoholpercentage van 11.03% indien het eindsuikergehalte 1.010 zou zijn.

Maar dat is in theorie..
pi_175731407
registreer om deze reclame te verbergen
De wijn en bakkersgist gingen goed van start!

Al snel zag en hoorde ik dat het vergistingsproces gestart was echter de medegistfles bleef akelig stil...

Nadat ik de temperatuur van 20 een tijdje op +/- 25 had gezet ging gelukkig ook de medegist wat langzaam tekenen van leven geven.

3 Flessen aan de pruttel :D
pi_175738789
Een kleine dag verder staat het schuim erop goed teken!

tn_20171215_103851_zps6m6wibld.jpg

Ik zet ze weer in de kast zodat er geen zonlicht bij kan komen.
pi_175832715
Ze pruttelen rustig door Ik ga ze ergens volgend jaar pas meten en proeven.

B:)B
pi_175833513
Wat een leuk project!
pi_176121924
Update;

De fles met Medegist is als eerste uitgegist op het gehoor.
Deze gaf ook het meeste schuim in het begin toen deze eenmaal ging werken.

De andere flessen maken nog geluid dus die werken nog.

sowieso moet ik wachten dus ten eerste op het uitgisten van de andere flessen en om het sediment te laten zakken.

Ergens volgend jaar dus gaan meten proeven en bottelen.

* Of misschien nog een tussenfase voor de botteling.
pi_176265169
De eerste twee uitslagen in de gist competitie amateurs MEAD Tropical mix w/ *O* w/

De hooch gemaakt met medegist "MEAD High Alcohol" komt uit op 15,5 % Alcohol :D
De hooch gemaakt met wijngist "Premium wijngist Champagne wit" komt uit op 12 % alcohol

Ik heb SG gemeten maar ik denk dat ik te onervaren nog ben omdat het niet kan kloppen.
Maar voor wie het wil weten.

De MEAD gist 0.900
De Wijngist 0.920

:?

De smaak nu dan de MEAD ik haal er ananas en appel uit het is licht fris gelukkig niet te fris een alcoholbite is zeker aanwezig.

De wijngist is meer ananas en minder appel deze is ook wat milder qua alcoholbite

Ze zien beide licht troebel eruit gelijk een licht troebele grapefruitsap.

Qua smaak heeft de wijngist duidelijk geworden omdat deze plezieriger drinkt minder zwaar in de mond zeg maar :D en ook minder zuur/fris.

Dus ondanks dat de MEAD gist meer alcohol kick geeft heeft voor mij de wijngist gewonnen *O* *O*

PS, De versie met bakkersgist is nog bezig met vergisten dus die ga ik later bottelen en bespreken.

[ Bericht 0% gewijzigd door Graf..Coudenhove..Kalergi op 03-01-2018 19:03:11 ]
pi_176265508
PS als ik de online tool moet geloven heb ik een alcoholpercentage van

Alcohol By Volume: 25.46% bij de MEAD gist

En

Alcohol By Volume: 22.84% bij de Champagnegist

Vandaar dat ik aangeef dat er iets niet klopt dat kan nooit het is veel te hoog

De waarde die ik met een vinometer heb gemeten van 15,5 % en 12 % zijn veel realistischer.

Hoe het komt dat ik onder de 1.000 SG zit weet ik niet misschien is mijn SG meter niet goed of doe ik iets niet goed tijdens het meten..

[ Bericht 0% gewijzigd door Graf..Coudenhove..Kalergi op 04-01-2018 10:17:01 ]
pi_176271076
Wat opviel is dat het sediment van de wijngist schoner was dan de meadgist.

En dan bedoel ik minder troebel en zweverig bij beweging.
pi_176371442
Hi,

Nu de laatste met bakkersgist

Het alcoholpercentage komt op 11,5 % ABV de laagste dus maar zeker niet te laag alles boven de 10 % noem ik een geslaagde vergisting.

De smaak is misschien nog wel de beste van de drie beetje fruitig en ik denk het minst frisse van alle.

Ook lijkt deze het helderste van de drie en lijkt het qua kleur meer op appelsap dus donkerder.

Het sediment bleef mooi liggen met het bottelen dat is een pluspunt!

Verder de SG waarvan er iets niet klopt zie eerdere opmerkingen daarover is 0.940

Zo dat was het gistexperiment

Wat heb ik geleerd?

- Dat de vergisting met het hoogste percentage alcohol niet altijd het beste hoeft te smaken.
- Gist is van invloed op de uiteindelijke zuurtegraad (icm hoeveelheid suiker en restsuiker)
- De ene gist is sneller dan de andere
- Sommige gisten hebben echt een temperatuur van boven de 20 graden Celsius nodig om te starten
- De MEAD gist was het slechste van smaak.
- Ik moet een betere SG meter kopen -O- :(
- En Chinese vinometers hebben een afwijking van wel +/- 5 % naar boven toe....

Bedankt voor het luisteren allemaal :P

Cheers B:)B B:)B
pi_176371792
PS

Het zal mij benieuwen hoe ze smaken na een paar maanden liggen.

Met de lente eens een smaaktest doen met de 3 gisten B:)B
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')