abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_175562699
registreer om deze reclame te verbergen
Haaii,
Ik moet een betoog schrijven en zou het fijn vinden als jullie er ''kritisch'' naar zouden willen kijken. Het zou mij echt enorm helpen. Feedback is altijd welkom bij mij! Zelf heb ik het gevoel dat de argumenten op elkaar lijken en een orginelere titel wist ik helaas niet... Iemand enig idee?

Het rechtssysteem in Nederland moet zwaarder straffen.
De 13 jarige Onur had zelfmoord gepleegd door een naaktfoto, die was verspreid door drie minderjarige meiden. Deze meiden waren vervolgens niet veroordeeld door de rechter, omdat het later een invloed kon hebben op de toekomst van de meiden. Het gezin laat weten “teleurgesteld te zijn in het rechtssysteem in een beschaafd land als Nederland’’ en vroegen zich af wat voor een signaal dat was aan de jeugd. Zij vonden dat de uitspraak van de rechter te mild was en hebben een petitie gestart om de wet te veranderen.
Dit is niet de eerste keer dat men tegen een uitspraak is van een rechter. Toch dringt het niet door dat er zwaarder moet worden gestraft. Zelfs is er een enquête afgenomen waaruit bleek dat 75% van de Nederlanders vinden dat er zwaarder gestraft mag worden in Nederland. Daarom luidt de stelling dat: het rechtssysteem in Nederland zwaarder moet straffen.
Zwaarder straffen
Als in Nederland zwaardere maatregelen komen tegen misdrijven, dan zal de criminaliteit afnemen en heeft de bevolking minder klachten. Onderzoek heeft wel degelijk aangetoond: hoe hoger de pakkans en hoe zwaarder de straf, hoe groter de kans dat een crimineel van zijn daad afziet. De oorzaak van de toegenomen criminaliteit in de jaren 60 en 70 gingen gelijk met de afname van pakkans en strafmaat. De pakkans is de kans dat een crimineel wordt opgepakt en de strafmaat is de hoogte van de straf. Ook is het zo, dat zwaardere straffen ertoe kunnen leiden dat alle criminelen in gelijke mate minder misdrijven plegen vanwege het afschrikkingseffect. In dat geval neemt de kans op misdrijf af en zal er minder criminaliteit aanwezig zijn in het land. Dit zorgt er ook voor dat er geen nieuwe pogingen worden gedaan door de criminelen. Laten we als voorbeeld Verenigde Staten nemen, uit onderzoek is gebleken dat in de staat Texas het criminaliteitspercentage vergeleken met andere staten was afgenomen nadat ze strenger gingen straffen.

Veiligheidsgevoel
Uit onderzoek van de Raad voor de Rechtspraak bleek dat maar liefst 86 procent van de Nederlanders vindt dat onze rechters te soft straffen. De maatschappij verlangt dus naar meer hogere straffen. Verder is het zo dat de bevolking zich veiliger voelen als er zwaarder wordt gestraft in Nederland. Er is namelijk een onderzoek gedaan naar hoe veilig de bevolking zich voelt. 34% van de bevolking voelt zich niet veilig. Daar kan iets aan gedaan worden! Criminelen zoals dieven en inbrekers kunnen zwaarder worden gestraft waardoor het op straat veel veiliger is dan eerst.

Politieke partijen
Ook de politieke partijen zoals de VVD en de PVV zijn het zat en willen dat de rechters strenger gaan straffen. De minister van justitie en veiligheid, de heer Opstelten van de VVD, wil rechters een functioneringsgesprek opleggen om te voorkomen dat ze te lage straffen opleggen. De VVD had er eerder voor gezorgd dat de daders die onterecht waren vrijgesproken, alsnog kunnen worden veroordeeld. Ook wat ze willen, zijn zwaardere straffen voor moord en doodslag. De PVV dacht daar radicaler over en vond dat de rechters moesten worden ontslagen als ze te lage straffen gaven.

Strafhoogte
Als we de hoogte van onze straffen vergelijken met andere Europese landen, stranden we ook hoog in de ranglijst. De kans om na een veroordeling in de cel te komen ligt in Nederland voor West-Europese maatstaven relatief hoog, op 15 procent. Anders gezegd, 15 procent van de opgelegde straffen is hier een celstraf. In West-Europa zit alleen de Franse rechter met het aandeel celstraffen hoger. In de Europese Unie landen zoals België, Denemarken, Duitsland, Engeland en Portugal staat de rechter juist minder snel klaar met een celstraf. De west-europese rechters leggen dus vele malen vaker boetes en taakstraffen op dan in oost-europese landen. Dit is te verklaren omdat in Nederland de lichtere misdrijven zoals vernieling van een bushokje niet worden meegeteld in de statistiek. Hierdoor ligt het percentage in Nederland hoger dan in de andere landen uit Europa.

Hogere kosten
Wanneer er zwaardere straffen worden ingevoerd, zullen de gevangenissen hogere kosten krijgen. Dit komt namelijk doordat de gevangenissen voller raken als er meer mensen worden opgepakt waardoor er bijvoorbeeld minder ruimte overblijft, meer agenten nodig zijn, en meer kosten aan voeding nodig blijkt. Maar op langer termijn zal de criminaliteit afnemen, omdat de zwaardere straffen ervoor zorgen dat de criminelen langer vastzitten en dus ook niet de maatschappij zullen aantasten. Door de zwaardere straffen zullen criminelen niet zo snel meer een misdrijf plegen, omdat de straf die ze zullen krijgen nog hoger zijn. Dit zorgt dat op lange termijn de kosten zullen afnemen.

Dus terugkomend op mijn stelling ‘’Het rechtssysteem in Nederland moet zwaarder straffen’’ ben ik van mening dat er inderdaad zwaarder gestraft moet worden. Dit is zo, omdat door het zwaarder straffen de criminaliteit zal afnemen doordat de criminelen twee keer nadenken voordat ze een misdrijf plegen. Ook zal de bevolking zich veiliger voelen, omdat ze nu het gevoel hebben dat de straffen voor criminelen te laag zijn.
pi_175563055
Je middenstuk komt niet terug in je conclusie.

Met andere woorden, je conclusie baseer je niet op je eerdere argumenten.
We both are here to have the fun
So let it whip
pi_175564521
Weinig structuur, maak gebruik van signaalwoorden. Niet je stelling letterlijk noemen trouwens, dat is echt heel erg vmbo.
W I E . L E E S T . D I T . Ü B E R H A U P T ?
X O X O
pi_175564994
registreer om deze reclame te verbergen
- Let op je Nederlands, staan slordigheden en fouten in
- Als je het hebt over onderzoek, zeg dan even welk onderzoek. Bronvermelding is wel zo netjes, anders had het ook wel uit je duim kunnen komen.
- Waarom heeft de bevolking minder klachten? En welke klachten hebben we het eigenlijk over?
- Je neemt als voorbeeld de VS, waarom is dat systeem vergelijkbaar met Nederland? Je kan daar veel sneller levenslang krijgen en toch is er veel (meer) zware criminaliteit dan hier.
- Onveilig voelen kan ook met andere zaken te maken hebben dan criminaliteit. Bijvoorbeeld aanwezigheid van junkies/hangjongeren, die niet per se crimineel zijn.
-Je zegt dat het hoge aantal celstraffen te verklaren is omdat lichtere misdrijven niet meetellen. Maar ik vraag me af wat het percentage in andere landen dan is. De rechterlijke macht is overbelast, waardoor straffen juist vaak op een andere manier worden opgelegd. Over het algemeen wordt geprobeerd zo veel mogelijk een celstraf te vermijden.
- Het vorige punt geeft ook aan dat er geen causaal verband hoeft te zijn tussen zwaarder straffen (=meer jaren in de cel) en vaker de cel in. Celstraffen kunnen torenhoog zijn, als je alleen voor moord de cel in gaat blijven er een hoop cellen leeg.
- Je gaat er vanuit dat een crimineel zich laat afschrikken door een hoge straf. Maar vaak is dat juist een statussymbool. Zware jongens plegen toch wel misdrijven, ongeacht de hoogte van de straf.
- Onder misdrijf vallen niet alleen diefstal en moord en doodslag, maar nog een hoop andere delicten. Gelden jouw argumenten voor alle misdrijven of alleen de zware criminaliteit?
  vrijdag 8 december 2017 @ 19:09:52 #5
441812 KetchupFTW
Klassenstrijd der snacksauzen
pi_175580692
Dit leest niet als een betoog, maar eerder als een uiteenzetting met een stellingname. Bovendien bevat het veel (taal)fouten en kromme zinconstructies. De eerste zin van je derde alinea, bijvoorbeeld, kan veel professioneler (daarnaast is Opstelten geen minister van V&J). In plaats van:

quote:
Ook de politieke partijen zoals de VVD en de PVV zijn het zat en willen dat de rechters strenger gaan straffen.
Kan je het beter zo opschrijven:

quote:
Niet alleen een groot percentage van de Nederlandse bevolking wil zwaardere sancties voor veroordeelden. Een aantal politieke partijen pleiten al jaren voor een grondige herziening van het strafrecht. Zo willen bijvoorbeeld de VVD en de PVV dat...
Je hebt trouwens een moeilijk juridisch onderwerp gekozen. Zonder grondige kennis van het strafrecht is je betoog met gemak omver te trappen. Ik raad daarom aan om een ander onderwerp te nemen.
“As everybody knows, but the haters & losers refuse to acknowledge, I do not wear a “wig.” My hair may not be perfect but it’s mine.” - Donald Trump, 45th president of the United States.
pi_175581164
quote:
Zwaardere straffen in Nederland
Recentelijk heeft de 13 jarige Onur zelfmoord gepleegd nadat er een naaktfoto van hem was verspreid. De betreffende foto is gedeeld door drie meiden. Deze meiden zijn aangeklaagd maar niet veroordeeld. De motivatie van de rechter was dat een veroordeling teveel negatieve gevolgen heeft voor de toekomst van de verdachten. De nabestaanden van Onur lieten weten teleurgesteld te zijn in het rechtssysteem in een beschaafd land als Nederland. Ook vroegen ze zich af hie dit signaal wordt opgevat door de jeugd. De nabestaanden zijn van mening dat de straf te mild is en hebben een petitie gestart om de wet te veranderen.
Dit is bepaald niet de eerste keer dat de samenleving vindt dat rechters te laag straffen. Toch is er geen significante verandering in strafmaat te zien de afgelopen jaren. Uit een enquête bleek dat 75% van de Nederlanders vindt dat er zwaarder gestraft moet worden. Daarom vind ik dat Nederland zwaardere straffen moet opleggen aan criminelen.
Zo, hier heb je een lopende inleiding. Neem die als voorbeeld en probeer dan je middenstuk en slot iets meer lopenend te maken. Ook mag je er iets meer feiten in stoppen.
Trots daw veur Twente bint!
We zijn gehaat en asociaal
We zijn de allermooiste club van allemaal
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')