FOK!forum / Culinesse à gogo / dawet fantopique
Edwin_Possedinsdag 5 december 2017 @ 20:14
Dawet en tjendol fantopique

Hoi wie kent dit overheerlijke drankje ? Is wel een eigen topic waard dus, dacht ik , het is een beetje een zoet drankje , erg fris en fruitig en zoet, en dan in het drankje zitten er eeen soort ondefinieerbare snotjes en die moet je dan ook opdrinken, echt meeeega lekker,

Vroeger toen je in rdam nog broodje kip kerrie zaken
SPOILER
had met kakkerlakkenoverlast, ( hahahaa hgeen grap maar was een zaakje in rdam en ging ik in 1990 broodje eten en ik moet naar de plee, liepen er allemaal kakkerlakken in de plee, de eigenaar was iets obscuurs zoals Zuid west Vietnamees ofzo, en de zaak heete dan ook Aai Kong ofzo, nou je verder niet intressant detail, heb het broodje gewoon opgegeten, kans is groter dat je griep krijgt van een handdruk met een persoon dan van een kakkerlak,, maar in die tijd
verkochten ze dus ook altijd blikjes dawet :)

SPOILER
oja Aai Kong had dan een milieu vriendelijke oplossing voor de kakkerlakken, in een tijd in 1990 nog helemaaaaaal niet hot was dus, avant le letre dus, hadden ze een emmeretje met water en zeep naast de plee gedaan en de truuk was dat dan de kakkerlakken een zelf verkozen dood uit voerde door in het emmertje te gaan en te verdrinken, best nog wel slim bedacht :)
Dawet

is de Surinaamse variant van de Indonesische Tjendol of Cendol. Het verschil is dat in Suriname de dawet vaak helemaal rose is en de Indonesische tjendol groene glibbertjes heeft door het pandan-extract en gebruik maakt van gula djawa en witte kokosmelk. Hieronder vind je de Indonesische en Surinaamse variant!

maxresdefault.jpg


Ingredienten glibbertjes (= tjendol):
- 100 gram rijstebloem
- 1 eetlepel maizena
- 500 ml. water
- snufje zout
- beetje pandanextract (toko)

Bereiding glibbertjes:

- Meng het water met het pandan-extract. Maak een papje van de maizena, bloem en het zout. Leng de maizena en bloem eerst aan met een beetje water tot een glad papje en daarna langzaam de rest van het water toevoegen (tegen klontjes).
- Kook dit tot een stijve pap op laag vuur.
- Zet een pan met koud water klaar en hang daar een zeef boven.
- Roer de stijve pap door de zeef, zodat de tjendol als druppels in het water valt.
- Laat de druppels koud worden in het water.

Ingredienten kokosdrank:

- 100 gram gula djawa (javaanse suiker in blokken)
- 150 ml. santen of kant en klare dikke kokosmelk
Als je een grotere hoeveelheid wilt, alles gewoon verdubbelen.

Bereiding kokosdrank:

- De santen moet niet te dik zijn, kant en klare kokosmelk even opkoken met wat water.
- Maak een siroop van de gula djawa door deze op te koken in water.
- Leg een laagje van de glibbertjes in een glas.
- Doe daarop een beetje van de gula djawa-siroop.
- Maak het glas vol met de kokosmelk en ijsblokjes!
Je kunt er ook nog wat fijngesneden nangka doorheen doen, maar niet iedereen houdt daarvan.


Hieronder de Surinaamse variant van Cendol: Dawet! De Surinaamse dawet is vaak roze door rode kleurstof of rozenessence en mist de gula djawa.

Ingredienten glibbertjes:
De sliertjes zijn hetzelfde, maar zonder het pandan-extract. Je kunt ze ook helemaal weglaten en ze vervangen door fijngesneden nangka (uit blik).

Ingredienten kokosdrank:
- verse santen of een blik kokosmelk
- water om aan te lengen
- 150 gram suiker
- 2 stukken verse sereh
- beetje rozenessence naar smaak (toko)

Bereiding dawet:
- Als je een blik kokosmelk gebruikt, moet je deze even aanlengen met wat water. Verse santen die je perst uit kokosmelk is vaak al wat dunner.
- Kook de santen of aangelengde kokosmelk uit blik even op met de suiker en sereh.
- Af laten koelen en op het laatst de rozenessence er doorheen.
Glibbertjes (en nangka) in een glas doen en de zoete kokosmelk erbij doen met ijsklontjes!


Rubriek: javaanse recepten, dranken.

Dit e-mailen Dit bloggen!Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op Pinterest
14 opmerkingen:

bert zei

dawet is javaanse taal voor tjendol=bahasa indonesia maar is allebei hetzelfde

images?q=tbn:ANd9GcRAdEHxAgMt9tdAlAsjpq1vqPit1hxZ6aF2lVTi7pvF84Ig2oSOjg

Serveer sugestie :) : scheutje mailbu erin :)

[ Bericht 4% gewijzigd door Edwin_Posse op 05-12-2017 20:27:11 ]
Edwin_Possedinsdag 5 december 2017 @ 20:22
4288a.gif

2283a.gif
RobinOokdinsdag 5 december 2017 @ 20:26
Rijstebloem? Nee joh! Mungbonenmeel moet dat zijn! Tepung Hun Kwe (mungbonen zetmeel met vanille)



14536358232_909eb7280a_c.jpg
marsandinsdag 5 december 2017 @ 20:41
Ook fan van.
Zeker zomers lekker.

Nooit uit blik gedronken overigens, maar gewoon bij een toko gehaald of gemaakt door iemamd die ik ken.
Edwin_Possedinsdag 5 december 2017 @ 20:49
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 december 2017 20:41 schreef marsan het volgende:
Ook fan van.
Zeker zomers lekker.

Nooit uit blik gedronken overigens, maar gewoon bij een toko gehaald of gemaakt door iemamd die ik ken.
oww uit blik was ook best altijd wel lekker, maar je komt het zelden meer tegen in rotterdam in blikvorm,,
Lucky_Strikedinsdag 5 december 2017 @ 21:17
Offtopic verwijderd.

Topics met enkel recepten zijn niet toegestaan. Topics óver recepten, maaltijden of ingredienten wel.
Axiawoensdag 6 december 2017 @ 09:47
Fan van dawet hierzo. *O* O+
Ciciwoensdag 6 december 2017 @ 11:25
Mijn oma's cendol, de lekkerste!
Boy_Zondermanwoensdag 6 december 2017 @ 19:42
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 december 2017 20:26 schreef RobinOok het volgende:
Rijstebloem? Nee joh! Mungbonenmeel moet dat zijn! Tepung Hun Kwe (mungbonen zetmeel met vanille)


[ afbeelding ]
Ach... moet? Het kan op vele manieren. Dit meel was vroeger nauwelijks verkrijgbaar dus bij ons gebruikten we een maizenapapje, geeft ook lekkere glibbertjes. Sommigen maken hun glibbertjes van Agar Agar, en TS heeft liever rijstebloem.

Dat moeten elke keer... ;)

Maar verder, Dawet is heerlijk, moeders maakt nog wel eens de siroop zelf. Echt, de geur in het huis is dan zo heerlijk zoet :9