abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_175509540
registreer om deze reclame te verbergen
Ik ben tegen een vuurwerk verbod. Het ligt eraan hoe je met vuurwerk omgaat.
Hoe meer je gaat verbieden des te meer weerstand dat oplevert.
Goed verhaal. Lekker kort. Doei.
Mijn scheet van laatst stonk zo erg dat mijn bezoek uit hun bek meurde.
  Moderator dinsdag 5 december 2017 @ 20:36:43 #27
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_175514535
Vuurwerkshows kunnen niet. Zijn niet gebied pyrotechnici voor. Meer pyrotechnici opleiden lukt niet, omdat je een bepaald aantal shows per jaar moet doen om je papiertje te behouden.
lebt denn der alte Holzmichl noch?
  dinsdag 5 december 2017 @ 20:39:15 #28
374048 Zolderkamer
Niet in de kelder
pi_175514624
Ik mis de "Ja maar in bepaalde wijken of stadscentra" optie..
  donderdag 7 december 2017 @ 16:37:59 #29
357641 Vulcanic
Zeer weinig is zeker
pi_175553744
registreer om deze reclame te verbergen
Tegen.

Veel slachtoffers zijn toe te schrijven aan (nu al) illegaal vuurwerk. Het vuurwerk in Nederland is licht in vergelijking met vuurwerk uit het buitenland. Zo bevat ons knalvuurwerk alleen maar buskruit, veel minder snel brandend dan het zogenaamde flitspoeder. Flitspoeder (of flashkruit) zit in alle buitenlandse knallers en ook in alle knallers van de "big five", de vijf grootste overtredingen qua illegaal vuurwerk. Terwijl in Nederland maximaal 2,5 gram buskruit in een knaller zit, bevatten de knallers uit de big five vaak meer dan 20 gram flitspoeder.

Zelfs het rapport van veiligheid.nl onderschrijft dit. Veruit de meeste ernstige verwondingen komen door illegaal vuurwerk:
quote:
Het percentage slachtoffers dat werd opgenomen na een ongeval met illegaal vuurwerk is 43 procent, tegenover 10 procent opnames bij legaal vuurwerk.
Daar zit nog niet eens in verwerkt dat veel mensen zich zullen schamen dat ze een ongeval opgelopen hebben met illegaal vuurwerk en dit dus zullen verzwijgen, of ditzelfde doen voor juridische/verzekernings redenen. Vermoedelijk ligt dit percentage dus nog hoger.

Als laatste gaat het geen oplossing bieden om het legale vuurwerk te verbieden. Meerdere onderzoeken wijzen uit dat dit de overlast waarschijnlijk alleen maar gaat vergroten. Zo zegt een rapport van de stichting Crisislab het volgende:
quote:
Er is zelfs een rele kans dat een vuurwerkverbod tot burgerlijke ongehoorzaamheid en een toename in de handel van illegaal vuurwerk zal leiden.
Een rapport van het NJR laat precies hetzelfde beeld zien, getuige de quote:
quote:
En wat jongeren gaan doen als er wel zo’n vuurwerkverbod komt? De grootste groep van 31% geeft aan dan op een andere manier aan vuurwerk te komen en het toch af te steken.
Het resultaat van een verbod zal dus precies tegenovergesteld zijn. Er zal meer illegaal vuurwerk afgestoken worden, wat zal zorgen voor meer zwaargewonden, want legaal vuurwerk is zeer zelden de veroorzakers van de zwaarste categorie verwondingen.

Het legale vuurwerk is zelfs veiliger dan ooit. Niet alleen dient er een CE-keurmerk op al het vuurwerk te zitten dat u dit jaar koopt, ook vindt er een onafhankelijke controle plaats door instanties, die daar speciaal voor zijn. Dit is allemaal de laatste jaren ingevoerd en de verwachting is dan ook dat het aantal slachtoffers door legaal vuurwerk zal (blijven) dalen.

Natuurlijk moet er alles op alles gesteld worden om aan aantal gewonden naar beneden te bregen. Initiatieven zoals die van de vuurwerkbranche (het uitbannen van babypijlen) en die van de verschillende gemeentes (aanwijzen van vuurwervrije zones rond gevoelige gebieden) zullen daar in positieve zin aan bijdragen. Daarnaast zullen de vuurwerkbrillen meer gepromoot moeten worden, zodat we de kans op oogletsel drastisch zullen kunnen verlagen.

“Oplossingen”
Een centrale show is het meest genoemde alternatief voor het afsteken van vuurwerk. Dit is helaas geen goede oplossing. Er zijn een aantal grote problemen mee, waar men maar al te graag de ogen voor sluit:
• Wie gaat het (over een langere termijn) betalen?
• Hoe gaan we de grote groepen (dronken) mensen in goede banen leiden?
• Hoe komen we aan genoeg mensen die schietpapieren hebben en hoe zorgen we dat de kennis van deze mensen op pijl blijft?
• Hoe gaan we zorgen dat alles op een veilige manier verloopt met het vuurwerk? Het dienen heel veel shows te worden en dat is niet te controleren voor de overheid. Nederland kent namelijk meer dan 300 gemeentes.

De tweede “oplossing” is het verkorten van de verkooptijd. Dit zal vooral organisatorische problemen geven bij de vuurwerkwinkels. De overlast van deze twee dagen is niet zo groot als we dat vergelijken met de overlast die mensen al maanden vooraf ervaren. Drie dagen is al een korte periode om het vuurwerk te verkopen, terwijl ondertussen aan veel regels voldaan moet worden. Ten opzichte van andere landen (Belgi: hele jaar vuurwerk te koop, Duitsland: vuurwerk gewoon te koop in de supermarkt) is het duidelijk dat deze winkels al heel veel moeite moeten doen om alles veilig te laten gebeuren. Het verkorten van de verkooptijd zal daar vooral een negatief effect op hebben.

De derde “oplossing” is het aanduiden van speciale afsteekplekken; plekken waar het wel toegestaan is om vuurwerk af te steken. Dit is om meerdere redenen een slecht idee:

• Veel mensen met vuurwerk op een kleine plek zal leiden tot onveilige situaties.
• Mensen moeten zich mogelijk met de auto vervoeren naar deze plek, omdat vuurwerk over het algemeen redelijk zwaar is en dus zal dat ook leiden tot veel (parkeer)overlast en mensen die onder invloed van alcohol moeten rijden
• Mensen kunnen oudjaar niet meer thuis vieren als ze vuurwerk af willen steken, daar dit dan niet meer toegestaan is.
Zeer weinig is zeker, maar alles is mogelijk.
pi_175580842
Je kan het draaien en keren zoveel je weet maar the bottemline is natuurlijk dat mensen eens per jaar met hun dronken kop met gevaarlijk spul gaan spelen. Accepteren we wel of niet jaarlijks vele gewonden met blijvende schade en zelfs enkele doden voor een volksfeest? De een zal het wel accepteren de ander niet.

Persoonlijk hoeft het voor mij niet. Ik heb de keus om binnen te blijven of in het bos te gaan kamperen. Veel meer keus is er niet zolang het afsteken niet wordt beperkt tot een pleintje per woonwijk of zo iets.

En dan hebben we het nog niet eens over huisdieren die gewoon een klote periode hebben rond die tijd.

Je mag auto rijden met drie biertjes op maar na een half krat bier met een glas champagne er boven op mag je wel met explosieven spelen. #inconsequent.
pi_175756971
Goed stuk hierboven. Ik vind een verbod onzinnig. Zo worden we steeds meer een land dat al zijn originaliteit kwijt geraakt vanwege allerlei "het is niet meer van deze tijd" kul argumenten door een kleine groep klagers terwijl echte zaken die aan de kaak dienen te worden gesteld en afgerekend niet aan bod komen voor allerlei redenen.
  Moderator zaterdag 16 december 2017 @ 07:51:09 #32
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_175757039
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op donderdag 7 december 2017 16:37 schreef Vulcanic het volgende:

Het resultaat van een verbod zal dus precies tegenovergesteld zijn. Er zal meer illegaal vuurwerk afgestoken worden, wat zal zorgen voor meer zwaargewonden, want legaal vuurwerk is zeer zelden de veroorzakers van de zwaarste categorie verwondingen.
"Als ik dan toch al illegaal bezig ben pak ik wel nitraten ipv astronauten."
lebt denn der alte Holzmichl noch?
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')