OK, ouderwetse pepernoten:
• 150 g honing
• 100 g bruine basterdsuiker
• 300 g roggebloem
• 3 g zout
• 12 g anijszaad, gemalen
• 25 g water
• 10 g bakpoeder, gezeefd
1 Verhit de honing tot 90°C (meet dit met een kookthermometer). Haal de pan van het vuur en roer de bruine basterdsuiker en de roggebloem erdoor. Kneed het deeg even door (pas op: heet!). Voeg vervolgens het zout, gemalen anijszaad, water en bakpoeder toe. Kneed het deeg nog even goed door en laat het dan afgedekt 1 dag rusten in een kom op het aanrecht.
2 Verwarm de oven voor op 180°C. Vet je handen in met wat zonnebloemolie. Haal het deeg uit de kom en rol balletjes ter grootte van een knikker. Leg die in een ingevette springvorm (niet op een bakplaat, dan zullen de randen van de pepernoten te snel bakken en hard worden). Zorg dat de springvorm helemaal gevuld is, de balletjes mogen tegen elkaar aan liggen. Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven. Draai na het bakken de springvorm om boven een schaal, en haal de pepernoten los van elkaar.
De uitdagingen:
- Roggebloem bleek niet eenvoudig te vinden, roggemeel wel. Met mijn fijnste zeef gezeeft, natuurlijk toch niet perfect "wit" resultaat.
- De oven bleek, ingesteld op 180, slechts 162 graden te halen, gemeten bij het bakblik.
De eerste batch heeft 15 minuten extra gehad op die 162 graden, en toen nog 8 minuten op 220 (zal dus wel 200 geweest zijn).
In de vijzel zie je de gemalen / gevijzelde anijszaadjes al met zout en bakpoeder, daarom licht van kleur.
De tweede batch staat er nu in met de oven ingesteld op 200, de sensor zegt nu 181.
Smaakbevindingen: JAM!!
Structuur: Rogge met wat zemeltjes; buitenkant knapperig als een kruidnoot ipv "zompig"
[ Bericht 2% gewijzigd door fietsie op 03-12-2017 10:40:32 ]
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?