abonnement Unibet Coolblue
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 30 november 2017 @ 10:01:03 #1
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_175398375
Eigen satelliet voor Nederlandse luchtmacht

De Nederlandse luchtmacht krijgt zijn eigen satelliet. Halverwege 2019 wordt de satelliet gelanceerd. Het is de eerste keer dat defensie zelf betrokken was bij de bouw van een kunstmaan.

De satelliet, die in samenwerking met onder andere de TU Delft is gemaakt, is al grotendeels af. De kunstmaan heeft de naam Brik 2 meegekregen, een verwijzing naar de prille jaren van de luchtmacht. De Brik was in 1913 het allereerste toestel van de toen net opgerichte Luchtvaartafdeeling, zoals de luchtmacht toen heette.

De krijgsmacht wil met de inzet van de Brik 2 onderzoeken of het in de toekomst rendabel is om zelf satellieten te bouwen en in te zetten. "Nederland wil zelf eigen systemen in de lucht hebben, niet afhankelijk zijn van derden", zegt een woordvoerder. "Je wilt als het kan eigen capaciteit hebben."

De Brik 2 zal onder meer worden gebruikt voor het vergaren van inlichtingen over vijanden op het slagveld. "Denk aan een Reaper (drone), maar dan op veel grotere hoogte", vervolgt de woordvoerder. De Brik 2 moet minimaal drie jaar meegaan. Na maximaal 25 jaar zal de kunstmaan vergaan in de dampkring rond de aarde.

(Frontpage)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 1 december 2017 @ 09:15:16 #2
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_175419149
Luchtmacht gaat de ruimte in

De Koninklijke Luchtmacht verwacht haar 1e satelliet te lanceren in het 2e kwartaal van 2019. Vanmiddag ondertekende Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt een contract met het Delftse bedrijf ISIS, het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium en de Technische Universiteit Delft.

Het gaat om een zogenoemde nano-satelliet die het format heeft van een flink pak melk. “Navigatie, communicatie en observatie van de aarde”, zo omschrijft Hoofd Bureau Space majoor Bernard Buijs de capaciteiten. “Zonder die informatie kun je bijna geen militaire operaties meer uitvoeren.”


(Foto:Ministerie van Defensie)

De kosten bedragen ongeveer 2,5 miljoen, waarin ook die van de lancering zijn verwerkt. De Brik-II zou minimaal 3 jaar in de ruimte moeten kunnen blijven. De nano-satelliet vliegt met 7 kilometer per seconde in 1,5 uur om de aarde.

Proeftuin
Luyt: “Als luchtmacht willen we slim mee blijven kijken en ontdekken wat we kunnen in de ruimte. We zijn volop bezig met vernieuwing, denk aan de F-35, nieuwe helikopters en tankvliegtuigen. Dan is dit een volgende stap, om ook informatie vanuit de ruimte te gebruiken. We zien het wel als proeftuin. Zodat we kennis hebben van wat er in de markt te krijgen is. De luchtmacht moet smart blijven meedoen.”

(Defensie)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Moderator vrijdag 1 december 2017 @ 16:17:05 #3
39093 crew  jitzzzze
Banaan in je oor
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 1 december 2017 @ 16:26:12 #4
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_175428319
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2017 16:17 schreef jitzzzze het volgende:
Dat flinke pak melk kan alles? :o Ik kijk echt teveel films :P
De Brik 2 is formaat brick ja. Nou weet ik dat ze bij TNO en TU Delft goed kunnen puzzelen etc. Maar zo klein. Wauw.
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')