abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  vrijdag 24 november 2017 @ 07:46:56 #1
435727 BadderHaring
Ik sla je op je bek
pi_175273254
registreer om deze reclame te verbergen
Aberglaube-Hanna-B%C3%B6vong-buchcover_wildejagd.jpg
Huginn en Muninn op jacht naar stoute kinderen

Zwarte Piet, een archetype onder vuur.

Welkom bij de Zwarte Pietendiscussie. Bijna een traditie in ons koude kikkerlandje.
In deze reeks hebben we het over de oorsprong van onze geliefde Pieterbaas. Is het een uiting van racisme voortgekomen uit de tijd van de slavernij of is het zwart schminken van gezichten een eeuwenoud gebruik dat gekoesterd moet worden?

Het Sinterklaasfeest is onderdeel van de voor-christelijke midwinterfeesten. Het feest wordt al duizenden jaren in Europa en zelfs daarbuiten gevierd. Uiteraard zijn er uiterlijke verschillen maar er zijn verrassend veel overeenkomsten.
Er is een Sinterklaasfiguur, een oude man met lange witte haren en baard en vaak in de persoon van Sint Nicolaas. Deze wordt vergezeld door een knecht die meestal zwart geschminkt is, overal aan schoorstenen luistert of er nog stoute kinderen zijn en in het bezit is van een roe en zak.

Argumentenoverzicht voor- en tegenstanders Zwarte Piet

Geen herhaling van discussies, zie in de spoiler een overzicht van argumenten en tegenargumenten van zowel voor- als tegenstanders, van extreem tot gematigd.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
jager_doorzonsint.jpg
Het niet-rolbevestigende Sinterklaasfeest bij de familie Doorzon (door Gerrit de Jager in diverse delen van de stripserie aangekaart)

INFORMATIE OVER DE ACHTERGRONDEN VAN ZWARTE PIET EN DE DISCUSSIE:

• Volgens de Anti-Pieters is Zwarte Piet een racistisch stereotype dat herinnert aan de tijd van de slavernij. Een gevisualiseerd bewijs dat Zwarte Piet een slaaf moet voorstellen is dit:
de92ms.jpg
Ter ondersteuning wordt kunsthistoricus Elmer Kolfin aangehaald die in dit artikel zelf aangeeft geen onderzoek gedaan te hebben naar de figuur Zwarte Piet zelf maar wel naar de slavernij.
http://www.volkskrant.nl/(...)t af van kindslaven'

Het Sint en Pietengilde heeft een historisch verantwoorde pagina over Zwarte Piet.

Zwarte piet-lobby draait uiteindelijk om geld:
De geest komt uit de fles: de zwarte piet-discussie is slechts een opmaat voor forse schadevergoedingen die gebaseerd zijn op het Nederlandse slavernijverleden.

Documentaire 'Wild Geraas':
De documentaire van Arnold Jan Scheer (over de WARE oorsprong van Sinterklaas en Zwarte Piet) is namelijk eindelijk af en is online te bestellen of te bekijken via Vimeo. Het lijkt erop dat Scheer geen televisiemaatschappij heeft kunnen vinden die de documentaire zou willen uitzenden maar het is in ieder geval een begin.

http://www.wildgeraasdefilm.nl/
https://vimeo.com/ondemand/wildgeraas/188727445
http://www.arnoldjanscheer.nl/

Diverse video's en afbeeldingen in de spoiler:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
8978_1.jpg
De alternatieve Sinterklaas van Dick Maas.

Gezin_op_Sinterklaasavond_Dutch_family_celebrating_St._Nicholas_eve.jpg

quote:
Wie is Zwarte Piet? Hij weet het zelf waarschijnlijk ook niet!

Dat betogen de historici Jop Euwijk en Frank Rensen in hun nieuwe boek 'De identiteitscrisis van Zwarte Piet'. in het boek gaan de twee op zoek naar de historische, culturele en sociale achtergrond van Zwarte Piet. En dat valt nog niet mee...

Hier zie je één van de eerste afbeeldingen van de zwarte knecht van Sinterklaas, afkomstig uit een boekje van Jan Schenkman (1850). Wat opvalt, is dat Zwarte Piet hier nog niet de kenmerkende page-kleding draagt. Dat kwam pas later.
08_St._Nikolaas_bij_een_Snoeper-1.jpg
quote:
Een mysterieuze oorsprong

Want wie is Zwarte Piet nu precies? De oorsprong van de bekende figuur is enigszins in nevelen gehuld. Wat we wél weten, is dat Zwarte Piet een stuk jonger is dan Sinterklaas zelf. De Goedheiligman gaat eeuwenlang in zijn eentje op pad. Pas in de negentiende eeuw krijgt hij in een boekje geschreven door de Nederlandse onderwijzer Jan Schenkman een knecht met een donkere huidkleur. En die knecht komt een beetje uit de lucht vallen.

Sommigen denken dat hij geïnspireerd is op de tot slaaf gemaakten waarmee zeventiende en achttiende eeuwse rijken zich graag lieten afbeelden. In dat scenario zou Sinterklaas een zwart knechtje hebben gekregen om statiger over te komen.

Weer andere historici denken dat Zwarte Piet geïnspireerd is op de donkere mannen die in grote steden werkten (en waarvan twijfelachtig is of ze echt tot slaaf gemaakten waren). Terwijl anderen vermoeden dat Zwarte Piet eigenlijk een Moor is. "Maar voor veel mensen was de naam 'Moor' ook weer synoniem voor 'zwarte Afrikaan'," aldus Jop Euwijk. "Dat maakt het dus nog ingewikkelder. De kennis over wie de Moren waren, en wie er allemaal Moren werden genoemd is ook niet ingeburgerd in Nederland." Kortom: niemand weet eigenlijk door wie Schenkman zich liet inspireren toen hij het knechtje van de Sint introduceerde.

Update :

Kick Out Zwarte Piet opgenomen in Dreigingsbeeld Terrorisme,
samen met Demonstranten G20 Hamburg en De Grauwe Eeuw.

Enkele relatief nieuwe extreemlinkse antiracistische actiegroepen bestaan voornamelijk uitactievoerders met een migranten achtergrond. Zij strijdentegen (in hun ogen) racistische en koloniale symbolen in de Nederlandse maatschappij, zoals Zwarte Piet, deVOC, straatnamen en standbeelden. De bekendste actiegroepen hiervan zijn Kick Out Zwarte Piet en De Grauwe
Eeuw.

link
link document


En verder!

8} oO/ <O) c_/
  vrijdag 24 november 2017 @ 07:53:25 #2
94257 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_175273283
Talkshowhost Humberto Tan wordt al anderhalf jaar beveiligd. Na afloop van iedere aflevering van RTL Late Night lopen beveiligers met hem mee naar zijn auto. Reden zijn de dreigementen die Tan ontving nadat hij zich uitsprak in de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet.

'Al anderhalf jaar lopen beveiligers mee naar de garage omdat ik bedreigd word', vertelde Tan gisteravond in de uitzending. 'Het gebeurt nooit niet. En dat heeft een reden'.

Tan vertelde eind 2015 dat hij zich als kind al niet prettig voelde bij Zwarte Piet. 'Ik vond het niet leuk om te horen: ook al ben ik zo zwart als roet, ik meen het toch goed'. Of die ontboezeming direct met de bedreigingen te maken heeft, is niet bekend.

AT5

http://www.at5.nl/artikel(...)rhalf-jaar-beveiligd
pi_175273298
Stonden die beveiligers op wacht toen hij die chick neukte buiten zijn huwelijk om? :D
Drop drop drop drop drop drop drop!!!! DROP!!! drop drop drop drop !!
  vrijdag 24 november 2017 @ 08:00:16 #4
435727 BadderHaring
Ik sla je op je bek
pi_175273331
registreer om deze reclame te verbergen
En waarom voelt Tan zich persoonlijk aangesproken en kiest Leon van der Zanden er voor om als Piet mee te doen met nog een paar extra tintjes donker op zijn snoet?

Trouwens, in één van de eerste afleveringen van het Sinterklaasjournaal staan op een bepaald moment de mannen (die later hulpsinten blijken) met zijn alle op een rij in de stuurhut. Daar staat helemaal rechts een hele donkere man, waarvan ik in eerste instantie dacht dat het Akwasi was, maar ik twijfel enorm omdat Akwasi nogal anti-Piet is. Iemand dat ook gezien en een idee of hij het ook was?


Onduidelijke foto
mannenaanboord.png

Later komt deze man nergens meer terug, overigens.

[ Bericht 31% gewijzigd door BadderHaring op 24-11-2017 08:09:51 ]
pi_175273391
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 november 2017 07:55 schreef JeSuisDroppie het volgende:
Stonden die beveiligers op wacht toen hij die chick neukte buiten zijn huwelijk om? :D
Die deden gewoon mee, joh.
pi_175273498
quote:
Er zijn gewoon 2 kleine groepjes KOZP/No More Blackface die Nederland rondreizen en overal bezwaar tegen zwarte piet aantekenen. Als bezorgde inwoners spreektijd in hun gemeente gebruiken om hun zorgen kenbaar te maken dan is dat prima. Daar is het ook voor bedoeld.

Maar zulke clubjes die helemaal niets van een intocht in Leiden merken als ze er niet met bussen heen zouden reizen horen het debat daar niet te beinvloeden.

Dat is hetzelfde als Friesland waar niemand een probleem met zwarte piet heeft.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_175273724
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 november 2017 07:55 schreef JeSuisDroppie het volgende:
Stonden die beveiligers op wacht toen hij die chick neukte buiten zijn huwelijk om? :D
In dit soort berichtjes zit natuurlijk wel een groot deel van het probleem rondom dit onderwerp. Lekker weglachen dat er in de pro-piet hoek ook nogal wat rotte appels rondlopen die geweld best een aardige oplossing vinden.
pi_175273773
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 november 2017 08:41 schreef mcmlxiv het volgende:

[..]

In dit soort berichtjes zit natuurlijk wel een groot deel van het probleem rondom dit onderwerp. Lekker weglachen dat er in de pro-piet hoek ook nogal wat rotte appels rondlopen die geweld best een aardige oplossing vinden.
Over het algemeen is er in deze reeks wel overeenstemming dat de ergste malloten aan beide zijde voor alleen maar ellende zorgen.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_175273881
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 november 2017 07:27 schreef Mojo.jojo het volgende:

Ze willen alleen niet weten dat voor de meeste blanke huidskleur totaal geen rol speelt en ook geen onderscheid maken. Daarmee zijn ze dus eigenlijk het minst discriminerend, in tegenstelling tot donkere mensen die maar in wit-zwarte stellingen blijven denken.
De grote meerderheid van de in Nederland wonende 'donkere mensen' stoort zich er ook niet aan. Het is dat groepje donkere mensen die zich institutioneel gekwetst voelen, die we dan ook nog voornamelijk in de Randstad tegen komen en die in hun 'gekwetstheid' gesteund worden door de zich moreel verheven voelende whitey helpers vol met white guilt.
She's been working late, She comes home, Gets on the phone, Calls up a few close friends, Gets a bottle of wine or something, And as the evening draws on they sit and reminisce....
pi_175273940
quote:
6s.gif Op vrijdag 24 november 2017 06:32 schreef Kijkertje het volgende:
Activist Afriyie schrijft nu: ,,De nieuwe Piet van Amsterdam is in geen geval een uitbeelding van een tot slaaf gemaakte of een slavenhouder."
Hier hoef je al niet meer verder te lezen. Exact hetgeen wat er mis is. De premisse dat Zwarte Piet een slaaf is.
She's been working late, She comes home, Gets on the phone, Calls up a few close friends, Gets a bottle of wine or something, And as the evening draws on they sit and reminisce....
pi_175274676
https://joop.bnnvara.nl/o(...)ojo-was-een-activist
Hoofd anti piet: Kno’Ledge Cesare (Jerry King Luther Afriyie, 30 April 1981, Ghana)

quote:
Ondanks zijn uitlatingen zag ik dat de activist in hem nog lang niet was verdwenen. Hij wilde een Crips-afdeling in Amsterdam oprichten. Zijn visie voor de lange termijn was om uiteindelijk de gang-mentaliteit om te zetten in de Black Panther mentaliteit. Een gang die zich inzet voor de buurt. Hij vond ook dat ik Keylow, oprichter van de Crips, moest ontmoeten. “Ze doen veel voor de buurt in Den Haag, maar daar heeft de media het nooit erover.”

Ik leerde Quincy kennen in 2000, op ROC Amsterdam Amstel. We kwamen bij elkaar in de klas en trokken snel naar elkaar toe. Dat kwam door onze affiniteit met rapmuziek en dezelfde politieke overtuigingen. Quincy was een rustige jongen, heel stil, en sprak weinig tot mensen; in een klas waar iedereen zich wilde bewijzen. Hij droeg geen merk- en dure kleding. Zijn soldaatschoenen en camouflagekledij viel altijd op.

Iedereen wist van mij dat ik rapte. We raakten in gesprek en hij vertelde mij dat hij muziek maakte en advies van mij wilde. Maar heel snel gingen ons gesprekken niet over muziek, maar over de positie van het zwarte volk in Nederland. In datzelfde jaar rond november kwam Quincy op school met anti Zwarte Piet flyers en gedichten. Hij deelde het aan iedereen uit, ook aan de leraren. In de pauze schoof hij bij mij aan en zei “Kno’Ledge, dit kan niet langer doorgaan. Wij mogen dit niet toestaan.”

Quincy was een jongeman met het hart op de juiste plaats en liefde voor activisme. Hij was iemand die, net als ik, heel graag bij wilde dragen aan de maatschappij. Hij had geen dromen om Nederland te verlaten, hij wilde Nederland beter maken voor de nakomelingen. Hij was erg begaan met iedereen, vooral met vrouwen en kinderen. Zijn moeder en God waren zijn rolmodellen. Voordat hij zijn rug keerde naar de maatschappij, was hij een activist pur sang en bewust van het lot van het zwarte volk dat geen deel uitmaakte van de maatschappij. Wij hebben samen op verschillende manieren gekeken hoe wij daar iets aan konden doen.
Wacht... anti piet heeft zijn inspiratie uit de Nederlandse crips gehaald?


Deze hoofd anti piet is gewoon dom en gek. En hij leeft met zijn hoofd zeker niet in Nederland... een man uit Ghana, wonend in Nederland maar denkend dat hij in Amerika is, een mbo'er die zich Kno’Ledge cesare noemt maar eigenlijk Jerry King Luther Afriyie heet.

Wat een grap is het ook... Wie geeft zulke figuren een podium? vara, pvda, volkskrant, parool, groene, ad... Waarom? Het is allemaal een slechte grap.

[ Bericht 4% gewijzigd door WodanIsGroot op 24-11-2017 09:55:52 ]
  vrijdag 24 november 2017 @ 09:52:12 #12
8369 speknek
(((Globali$t)))
pi_175274902
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 november 2017 08:53 schreef Montagui het volgende:

[..]

De grote meerderheid van de in Nederland wonende 'donkere mensen' stoort zich er ook niet aan. Het is dat groepje donkere mensen die zich institutioneel gekwetst voelen, die we dan ook nog voornamelijk in de Randstad tegen komen en die in hun 'gekwetstheid' gesteund worden door de zich moreel verheven voelende whitey helpers vol met white guilt.
Hey je hebt het helemaal uitgevogeld. Wat ben je toch slim.

Niet vergeten het elk jaar in de spiegel tegen jezelf te herhalen heh, lang nadat de roetveegpiet de standaard piet is geworden, "ze hebben het allemaal mis en ik ben slim".
pi_175275100
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 november 2017 09:52 schreef speknek het volgende:

[..]

Hey je hebt het helemaal uitgevogeld. Wat ben je toch slim.[/quote[

Niet vergeten het elk jaar in de spiegel tegen jezelf te herhalen heh, lang nadat de roetveegpiet de standaard piet is geworden, "ze hebben het allemaal mis en ik ben slim".
Neuh, die pretentie heb ik helemaal niet, anderen daarentegen....
She's been working late, She comes home, Gets on the phone, Calls up a few close friends, Gets a bottle of wine or something, And as the evening draws on they sit and reminisce....
pi_175275250
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 november 2017 09:52 schreef speknek het volgende:

[..]

Hey je hebt het helemaal uitgevogeld. Wat ben je toch slim.

Niet vergeten het elk jaar in de spiegel tegen jezelf te herhalen heh, lang nadat de roetveegpiet de standaard piet is geworden, "ze hebben het allemaal mis en ik ben slim".
Ik weet het niet hoor, maar het beeld wat Montagui schetst, wordt ieder jaar weer bevestigd. Daar hoef je geen sociaal wetenschapper voor te zijn.
'Je gaat het pas zien als je het begrijpt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_175275324
Ik had eigenlijk besloten me niet meer te mengen in de discussie, maar dit is toch te gek voor woorden.

https://www.nu.nl/achterk(...)en-zwarte-piet-.html

quote:
Humberto Tan nog steeds beveiligd om uitspraken Zwarte Piet

Presentator Humberto Tan wordt nog steeds beveiligd omdat hij zich twee jaar geleden uitsprak tegen Zwarte Piet.
Dat zei Tan donderdagavond in zijn eigen programma RTL Late Night. De presentator heeft naar eigen zeggen nog steeds beveiligers nodig die met hem mee lopen vanuit de opnamelocatie van het programma, het Schiller Hotel op het Rembrandtplein in Amsterdam, naar zijn auto in de parkeergarage.

De beveiliging van Tan kwam ter sprake toen het 'sinterklaasbestand' werd besproken in de talkshow. Tan wil aantonen dat de discussie totaal uit de hand is gelopen. "Ik heb al anderhalf jaar twee beveiligers nodig, omdat ik bedreigd word", aldus de RTL Late Night-presentator. "En waarom? Omdat ik me heb uitgesproken over Zwarte Piet. Het wordt misschien wat persoonlijk, maar volgens mij wel belangrijk in deze."

Eerder gaf de presentator ook al aan dat hij doodsbedreigingen heeft gekregen toen hij het opnam voor Sylvana Simons in haar strijd tegen Zwarte Piet.
Ik vond dat Humberto heel genuanceerd zijn mening gaf over ZP.
Deze bedreigingen richting HT maken dat de ZP-discussie in "de arena" blijft. Heel jammer. Maar wellicht iets voor justitie.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_175275380
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 november 2017 09:42 schreef WodanIsGroot het volgende:
https://joop.bnnvara.nl/o(...)ojo-was-een-activist
Hoofd anti piet: Kno’Ledge Cesare (Jerry King Luther Afriyie, 30 April 1981, Ghana)

[..]

Wacht... anti piet heeft zijn inspiratie uit de Nederlandse crips gehaald?

Deze hoofd anti piet is gewoon dom en gek. En hij leeft met zijn hoofd zeker niet in Nederland... een man uit Ghana, wonend in Nederland maar denkend dat hij in Amerika is, een mbo'er die zich Kno’Ledge cesare noemt maar eigenlijk Jerry King Luther Afriyie heet.

Wat een grap is het ook... Wie geeft zulke figuren een podium? vara, pvda, volkskrant, parool, groene, ad... Waarom? Het is allemaal een slechte grap.
Nice find.

Het is ook een overdosis zelfoverschatting ook natuurlijk als je jezelf zo'n bijnaam geeft. Kennis Keizer. Om te kotsen. Alsof jij de enige bent die het recht heeft om zijn mond open te trekken omdat jij het monopoly op de waarheid hebt. En dat is toch echt wel heel duidelijk te merken in de 'discussie' die hij poogt te voeren mbt ZP.
'Je gaat het pas zien als je het begrijpt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_175275409
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 november 2017 10:13 schreef Twentsche_Ros het volgende:
Ik had eigenlijk besloten me niet meer te mengen in de discussie, maar dit is toch te gek voor woorden.

https://www.nu.nl/achterk(...)en-zwarte-piet-.html

[..]

Ik vond dat Humberto heel genuanceerd zijn mening gaf over ZP.
Deze bedreigingen richting HT maken dat de ZP-discussie in "de arena" blijft. Heel jammer. Maar wellicht iets voor justitie.
Mjah, van hetzelfde soort idioterie als die gasten die die tent in Rotterdam in de hens wilde steken. Puur vanwege dat er zwarte pieten rondliepen.
'Je gaat het pas zien als je het begrijpt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_175275478
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 november 2017 03:52 schreef Vallon het volgende:

[..]

Dan kan je de discussie sluiten waarbij sommigen zich (imho onterecht) aan de kleur storen. Het St Nicolaasfeest verwordt anders tot een symbool discussie die zich niet oplost omdat stellingen op grond van een uitbeelding worden ingenomen.

Ik en de de kinderen hebben geen specifieke associatie met zwart die slechts bedoeld is om Piet onherkenbaar te maken. Die onherkenbaarheid kan ook prima met Paars.
Kleurenpieten vind ik echt een belachelijk idee :P

En ik denk niet dat het daarme meteen afgelopen is. Ik vind ook niet dat je zomaar moet toegeven aan wat mensen die vooral hard kan schreeuwen, daarmee geef je toch een verkeerd signaal af.
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_175275668
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 november 2017 10:17 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Mjah, van hetzelfde soort idioterie als die gasten die die tent in Rotterdam in de hens wilde steken. Puur vanwege dat er zwarte pieten rondliepen.
Door deze extremisten van beide zijden blijft deze discussie "nieuwswaardig".
Maar misschien is het een reden om er maar verder over te zwijgen, en dit soort excessen bij justitie te laten.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  vrijdag 24 november 2017 @ 10:53:19 #20
167383 Molurus
the talking snake
pi_175276057
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 november 2017 10:31 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Door deze extremisten van beide zijden blijft deze discussie "nieuwswaardig".
Maar misschien is het een reden om er maar verder over te zwijgen, en dit soort excessen bij justitie te laten.
De vraag is natuurlijk of 'het neutrale(re) midden' wel in staat is om haar interesse in dit 'nieuws' te verliezen.

Ik denk het niet. Dit topic is dat al 100 delen aan het bewijzen.
Philosophy: questions that may never be answered.
Religion: answers that must never be questioned.
  vrijdag 24 november 2017 @ 11:01:48 #21
30873 Vallon
Life is unpredictable
pi_175276229
quote:
14s.gif Op vrijdag 24 november 2017 05:17 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Ik vind het ook een vreemde redenering. Als het stereotype uit ZP is, is er immers geen enkel argument meer over. Er is niet langer een connectie met racisme.
Dat is precies de gedachte, vervang zwart door paarse smink en klaar is deze discussie. Er is dan immers geen argument meer (over), laat staan dat er al een link was/is met racisme of wat dan ook. De kinderen maakt het niet.
Hegel: "De waarheid is subjectief"
pi_175276270
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 november 2017 10:13 schreef Twentsche_Ros het volgende:
Ik had eigenlijk besloten me niet meer te mengen in de discussie, maar dit is toch te gek voor woorden.

https://www.nu.nl/achterk(...)en-zwarte-piet-.html

[..]

Ik vond dat Humberto heel genuanceerd zijn mening gaf over ZP.
Deze bedreigingen richting HT maken dat de ZP-discussie in "de arena" blijft. Heel jammer. Maar wellicht iets voor justitie.
Hier nog over Henk Westbroek die ook meer dan 40 doodsbedreigingen ontving.

quote:
Zanger en presentator Henk Westbroek heeft minstens veertig doodsbedreigingen gekregen, omdat hij de traditie van Zwarte Piet ongemoeid wil laten.

Dat zegt Westbroek in gesprek met RTV Utrecht. Volgens de Utrechter zou de discussie over het jaarlijkse Sinterklaasfeest aan het ontsporen zijn.

"Ik ben pro-Zwarte Piet. Als jij anti-Zwarte Piet bent, zijn we even goede vrienden. Maar ga me niet met de dood bedreigen", aldus Westbroek.

Westbroek bracht woensdag samen met Henk Temmink een nieuw Sinterklaas-nummer ten gehore. In 1982 had hij samen met Temmink een hit, met het lied Sinterklaas wie kent hem niet.
https://www.nu.nl/achterk(...)gen-zwarte-piet.html
pi_175276274
quote:
12s.gif Op vrijdag 24 november 2017 11:01 schreef Vallon het volgende:

[..]

Dat is precies de gedachte, vervang zwart door paarse smink en klaar is deze discussie. Er is dan immers geen argument meer (over), laat staan dat er al een link was/is met racisme of wat dan ook. De kinderen maakt het niet.
Er zijn geen paarse raven. En wat geeft jou het recht om mijn religie af te doen als niks?
pi_175276286
Ja, ik ben voor verandering.
Ja, ik wil hem zwart houden.

In welke statistiek komt dit naar voren? -O-
Op donderdag 6 september 2012 @ 21:41 schreef Shakkara het volgende:
Uiteraard is het volgens Rutte en consorten de schuld van een imaginair links kabinet dat we ooit ergens in het verleden gehad schijnen te hebben.
  vrijdag 24 november 2017 @ 11:05:05 #25
30873 Vallon
Life is unpredictable
pi_175276290
quote:
9s.gif Op vrijdag 24 november 2017 04:03 schreef Mojo.jojo het volgende:
[..]
Problemen die tussen de oren van mensen zitten los je niet op in de samenleving. De enige juiste volgende stap is therapie.
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 november 2017 05:41 schreef JeSuisDroppie het volgende:

[..]

Dat is natuurlijk slap gelul van de bovenste plank op een drumstel.

Educatie voor deze mensen om de kleur zwart niet als negatief te ervaren werkt vele malen beter, anders blijf je namelijk bezig met 'ongewenste elementen' aan te passen aan een zeer kleine club van mensen die het hun beroep hebben gemaakt zich gekwetst te voelen.
Vaak kun je rare gedachten simpelweg (af)stoppen door het onderwerp anders te benaderen. Kortom haal de angel uit de discussie en klaar.
Wanneer je Piet, Paars sminkt blijft die qua uitbeelding abstract genoeg zonder dat die Paarse kleur inhoudelijk iemand een complex bezorgd.
Hegel: "De waarheid is subjectief"
pi_175276331
quote:
12s.gif Op vrijdag 24 november 2017 11:05 schreef Vallon het volgende:

[..]


[..]

Vaak kun je rare gedachten simpelweg (af)stoppen door het onderwerp anders te benaderen. Kortom haal de angel uit de discussie en klaar.
Wanneer je Piet, Paars sminkt blijft die qua uitbeelding abstract genoeg zonder dat die Paarse kleur inhoudelijk iemand een complex bezorgd.
33z-253-32-Burkinabe-Man-with-Facial-Scars.jpg
En deze man dan? Hij is paars. Telt hij voor jou niet mee?
pi_175276389
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 november 2017 11:04 schreef WodanIsGroot het volgende:

[..]

Er zijn geen paarse raven. En wat geeft jou het recht om mijn religie af te doen als niks?
En dit.
Voor paganisten is de symboliek belangrijk. De aanloop naar Yule heet de Wilde Jacht of Wilde Heer. De tijd waar het rijk van de levenden en het rijk van de doden elkaar het dichtst naderen. Wanneer onze voorouders uit het dodenrijk, daarom zijn ze zwart, door de hemel razen. Beetje zoals Winti, maar dan noord-europees.
In het kader van godsdienstvrijheid mag deze symboliek dus gewoon gebruikt worden.
Op donderdag 6 september 2012 @ 21:41 schreef Shakkara het volgende:
Uiteraard is het volgens Rutte en consorten de schuld van een imaginair links kabinet dat we ooit ergens in het verleden gehad schijnen te hebben.
pi_175276467
De fok!-stats van deze reeks voor 2017:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
408   Molurus 
341   Nattekat 
315   Lunatiek 
269   sp3c 
229   Kijkertje 
217   Montagui 
199   AchJa 
195   Baconbus 
194   voetbalmanager2 
171   BoneThugss 
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
  vrijdag 24 november 2017 @ 11:15:11 #29
30873 Vallon
Life is unpredictable
pi_175276484
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 november 2017 05:51 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Zolang schaduwen niet paars zijn gaat dat niet op.
Dan mag degene die valt over de kleur van de eigen schaduw(zijde) deze zelf ten gronde richten.

quote:
1s.gif Op vrijdag 24 november 2017 05:54 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Nee, dat jij het ziet als "maar een verkleedpartijtje" gaat voorbij aan de mystieke, sjamanistische betekenis ervan en de praktische kant binnen een gemeenschap.
Als gezegd, moet je het niet groter (willen) maken dan het is. Een toneelspelletje die zoals alle sprookjes (ooit) een serieuze oorsprong hadden. Wanneer je Piet, Paars sminkt, veranderd er niets aan de bedoeling van de traditie.

Hoe je er ook over nadenkt, kennelijk is de zwarte kleur de reden (geworden) dat groepen mensen zich verzetten tegen de setting. Je kan dan argumenteren wat je wilt maar het is eenvoudiger om de (zwarte) kleur uit de discussie te halen.
Hegel: "De waarheid is subjectief"
  vrijdag 24 november 2017 @ 11:16:13 #30
30873 Vallon
Life is unpredictable
pi_175276507
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 november 2017 11:07 schreef WodanIsGroot het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
En deze man dan? Hij is paars. Telt hij voor jou niet mee?
Photoshoppen is (g)een kunst om een beeld te vormen.
Hegel: "De waarheid is subjectief"
pi_175276523
quote:
13s.gif Op vrijdag 24 november 2017 11:16 schreef Vallon het volgende:

[..]

Photoshoppen is (g)een kunst om een beeld te vormen.
Dat is realiteit.
  vrijdag 24 november 2017 @ 11:18:00 #32
52811 DustPuppy
The North Remembers
pi_175276540
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 november 2017 11:17 schreef WodanIsGroot het volgende:

[..]

Dat is realiteit.
Dat is een filter.
"The north remembers, Lord Davos. The north remembers, and the mummer’s farce is almost done.”
pi_175276560
quote:
15s.gif Op vrijdag 24 november 2017 11:05 schreef Prutzenberg het volgende:
Ja, ik ben voor verandering.
Ja, ik wil hem zwart houden.

In welke statistiek komt dit naar voren? -O-
Hangt er vanaf waarom je hem zwart wil houden.

Vanwege de religieuze symboliek ?
Omdat je allochtonen wil pesten ?
Omdat je nog 5000 kilo zwarte schoensmeer in je schuur hebt liggen ?
Omdat je herinneringen aan een blauwe Piet heel negatief zijn ?
Omdat je de voorzitter bent van de Schenkmanfanclub ?
Maar dat is mijn aanstootgevende mening.
pi_175276566
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 november 2017 11:18 schreef DustPuppy het volgende:

[..]

Dat is een filter.
Gaan we nou ontkennen dat sommige negers paars zijn?:s
  vrijdag 24 november 2017 @ 11:23:15 #35
30873 Vallon
Life is unpredictable
pi_175276655
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 november 2017 10:21 schreef Nattekat het volgende:

[..]

Kleurenpieten vind ik echt een belachelijk idee :P

En ik denk niet dat het daarme meteen afgelopen is. Ik vind ook niet dat je zomaar moet toegeven aan wat mensen die vooral hard kan schreeuwen, daarmee geef je toch een verkeerd signaal af.
De vraag is wat je wilt winnen om te verliezen ?

Je geeft imho geen signaal door je aan te passen...... dat de aanpassing van een kleur op zichzelf onzinnig is, is mij ook wel helder. De mooiste overwinningen zijn die je zonder te verliezen aan de ander kunt laten... wat een nadenkertje is.
Hegel: "De waarheid is subjectief"
pi_175276699
quote:
10s.gif Op vrijdag 24 november 2017 11:23 schreef Vallon het volgende:

[..]

De vraag is wat je wilt winnen om te verliezen ?

Je geeft imho geen signaal door je aan te passen...... dat de aanpassing van een kleur op zichzelf onzinnig is, is mij ook wel helder. De mooiste overwinningen zijn die je zonder te verliezen aan de ander kunt laten... wat een nadenkertje is.
2016-05-24-1464095578-8712366-201605201463749142206634112291245_10153298479604077_6629229701805783630_othumb-thumb.jpg

Nu terug naar de realiteit.
DO5oG6VXUAEJ1fA.jpg
  vrijdag 24 november 2017 @ 11:30:15 #37
30873 Vallon
Life is unpredictable
pi_175276789
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 november 2017 11:19 schreef WodanIsGroot het volgende:

[..]

Gaan we nou ontkennen dat sommige negers paars zijn?:s
Je wilt gaan discussiëren over subjectiviteit van de realiteit ?
Lijkt mij wat vergezocht waarbij het handiger is om eerst de basiskleur te vervangen door een (bewust) Paars omdat er geen mensen zijn die deze kleur genetisch hebben.
Hegel: "De waarheid is subjectief"
  vrijdag 24 november 2017 @ 11:31:15 #38
30873 Vallon
Life is unpredictable
pi_175276805
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 november 2017 11:25 schreef WodanIsGroot het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

Nu terug naar de realiteit.
[ afbeelding ]
Je mag kiezen... welke "realiteit" wil je ?
Hegel: "De waarheid is subjectief"
pi_175276850
"ja maar het is een kinderfeest" uhu.

quote:
1s.gif Op vrijdag 24 november 2017 07:53 schreef aloa het volgende:
Talkshowhost Humberto Tan wordt al anderhalf jaar beveiligd. Na afloop van iedere aflevering van RTL Late Night lopen beveiligers met hem mee naar zijn auto. Reden zijn de dreigementen die Tan ontving nadat hij zich uitsprak in de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet.

'Al anderhalf jaar lopen beveiligers mee naar de garage omdat ik bedreigd word', vertelde Tan gisteravond in de uitzending. 'Het gebeurt nooit niet. En dat heeft een reden'.

Tan vertelde eind 2015 dat hij zich als kind al niet prettig voelde bij Zwarte Piet. 'Ik vond het niet leuk om te horen: ook al ben ik zo zwart als roet, ik meen het toch goed'. Of die ontboezeming direct met de bedreigingen te maken heeft, is niet bekend.

AT5

http://www.at5.nl/artikel(...)rhalf-jaar-beveiligd
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
pi_175276852
quote:
10s.gif Op vrijdag 24 november 2017 11:31 schreef Vallon het volgende:

[..]

Je mag kiezen... welke "realiteit" wil je ?
Deze:
Sinterklaas-Dokkum-16-11-2013-036.jpg
Dokkum 2017, landelijke intocht.

En jouw zwakke buigende houding is niet reeel.
pi_175276865
quote:
12s.gif Op vrijdag 24 november 2017 11:30 schreef Vallon het volgende:

[..]

Je wilt gaan discussiëren over subjectiviteit van de realiteit ?
Lijkt mij wat vergezocht waarbij het handiger is om eerst de basiskleur te vervangen door een (bewust) Paars omdat er geen mensen zijn die deze kleur genetisch hebben.
Paarse negers zijn ook mensen hoor.
pi_175276872
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 november 2017 11:04 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Hier nog over Henk Westbroek die ook meer dan 40 doodsbedreigingen ontving.

[..]

Mag ik beide "erg" vinden. De krankzinnigheid om mensen met een andere mening te bedreigen.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_175276914
quote:
11s.gif Op vrijdag 24 november 2017 11:15 schreef Vallon het volgende:

Hoe je er ook over nadenkt, kennelijk is de zwarte kleur de reden (geworden) dat groepen mensen zich verzetten tegen de setting. Je kan dan argumenteren wat je wilt maar het is eenvoudiger om de (zwarte) kleur uit de discussie te halen.
De optie om het zwart uit Zwarte Piet te halen is om velerlei redenen geen optie. Het zwart heeft een aantal achtergronden onlosmakelijk verbonden aan het Sinterklaasfeest. Dat we nu bij het Sinterklaasfeest opgescheept zit met 2 'vriendelijke' personages, Sinterklaas en Zwarte Piet, is met name 'de schuld' van Schenkman. Zij zijn als het ware een twee-eenheid voortgevloeid uit verschillende verhalen zoals de Zwarte Klazen, of Sint en de geknechte duivel (Pieter) e.a.
ALS we dan geen zwarte Piet meer willen dan gaan we maar weer terug naar de Zwarte Klazen, of Sinterklaas en een vorm van knecht Ruprecht etc. Maar zo'n duister (hulp)figuur wil men ook niet, anders was de boeman vorm van Zwarte Piet ook niet weg geëvolueerd.

Denk daarom dat het handiger is om Zwarte Piet gewoon te laten voor wat ie nu is en dat men aan bewustwording werkt binnen bepaalde kringen binnen de donkere gemeenschap en hen en de whitey helpers blijven uitleggen dat we de misinterpretatie en de bijbehorende pijn begrijpen maar dat Zwarte Piet geen neger moet voorstellen.
She's been working late, She comes home, Gets on the phone, Calls up a few close friends, Gets a bottle of wine or something, And as the evening draws on they sit and reminisce....
pi_175276923
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 november 2017 10:13 schreef Twentsche_Ros het volgende:
Ik had eigenlijk besloten me niet meer te mengen in de discussie, maar dit is toch te gek voor woorden.

https://www.nu.nl/achterk(...)en-zwarte-piet-.html

[..]

Ik vond dat Humberto heel genuanceerd zijn mening gaf over ZP.
Deze bedreigingen richting HT maken dat de ZP-discussie in "de arena" blijft. Heel jammer. Maar wellicht iets voor justitie.
voor de extremisten, kan je simpelweg niet "genuanceerd" praten over ZP, omdat het onderwerp zo emotioneel beladen is.
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
pi_175276966
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 november 2017 11:40 schreef Montagui het volgende:

[..]

De optie om het zwart uit Zwarte Piet te halen is om velerlei redenen geen optie. Het zwart heeft een aantal achtergronden onlosmakelijk verbonden aan het Sinterklaasfeest. Dat we nu bij het Sinterklaasfeest opgescheept zit met 2 'vriendelijke' personages, Sinterklaas en Zwarte Piet, is met name 'de schuld' van Schenkman. Zij zijn als het ware een twee-eenheid voortgevloeid uit verschillende verhalen zoals de Zwarte Klazen, of Sint en de geknechte duivel (Pieter) e.a.
ALS we dan geen zwarte Piet meer willen dan gaan we maar weer terug naar de Zwarte Klazen, of Sinterklaas en een vorm van knecht Ruprecht etc. Maar zo'n duister (hulp)figuur wil men ook niet, anders was de boeman vorm van Zwarte Piet ook niet weg geëvolueerd.

Denk daarom dat het handiger is om Zwarte Piet gewoon te laten voor wat ie nu is en dat men aan bewustwording werkt binnen bepaalde kringen binnen de donkere gemeenschap en hen en de whitey helpers blijven uitleggen dat we de misinterpretatie en de bijbehorende pijn begrijpen maar dat Zwarte Piet geen neger moet voorstellen.
Als je het woord onlosmakelijk gebruikt is iets niet per definitie onlosmakelijk. Je wilt het gewoon niet.
En zingen wij....of juichen wij.....of stel je ons teleur
Oranje is...oranje blijft.....de allermooiste kleur!
pi_175277036
quote:
2s.gif Op vrijdag 24 november 2017 11:43 schreef eNGine10 het volgende:

[..]

Als je het woord onlosmakelijk gebruikt is iets niet per definitie onlosmakelijk. Je wilt het gewoon niet.
Woaw goede observatie tijdens een discussie.
pi_175277084
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 november 2017 11:47 schreef WodanIsGroot het volgende:

[..]

Woaw goede observatie tijdens een discussie.
Danku ^O^
En zingen wij....of juichen wij.....of stel je ons teleur
Oranje is...oranje blijft.....de allermooiste kleur!
  vrijdag 24 november 2017 @ 11:53:12 #48
435727 BadderHaring
Ik sla je op je bek
pi_175277111
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 november 2017 11:25 schreef WodanIsGroot het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

Nu terug naar de realiteit.
[ afbeelding ]
Maar voor kinderen is zo'n mensenmassa helemaal geen probleem hoor, want ze staan ver van de optocht en gedragen zich keurig.

:')
pi_175277142
quote:
2s.gif Op vrijdag 24 november 2017 11:43 schreef eNGine10 het volgende:

[..]

Als je het woord onlosmakelijk gebruikt is iets niet per definitie onlosmakelijk. Je wilt het gewoon niet.
Nee, ik wil het niet en ik geef daarvoor een reden. De term onlosmakelijk is niet op lucht gestoeld.
She's been working late, She comes home, Gets on the phone, Calls up a few close friends, Gets a bottle of wine or something, And as the evening draws on they sit and reminisce....
pi_175277147
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 november 2017 11:40 schreef Montagui het volgende:

[..]

De optie om het zwart uit Zwarte Piet te halen is om velerlei redenen geen optie. Het zwart heeft een aantal achtergronden onlosmakelijk verbonden aan het Sinterklaasfeest. Dat we nu bij het Sinterklaasfeest opgescheept zit met 2 'vriendelijke' personages, Sinterklaas en Zwarte Piet, is met name 'de schuld' van Schenkman. Zij zijn als het ware een twee-eenheid voortgevloeid uit verschillende verhalen zoals de Zwarte Klazen, of Sint en de geknechte duivel (Pieter) e.a.
ALS we dan geen zwarte Piet meer willen dan gaan we maar weer terug naar de Zwarte Klazen, of Sinterklaas en een vorm van knecht Ruprecht etc. Maar zo'n duister (hulp)figuur wil men ook niet, anders was de boeman vorm van Zwarte Piet ook niet weg geëvolueerd.

Denk daarom dat het handiger is om Zwarte Piet gewoon te laten voor wat ie nu is en dat men aan bewustwording werkt binnen bepaalde kringen binnen de donkere gemeenschap en hen en de whitey helpers blijven uitleggen dat we de misinterpretatie en de bijbehorende pijn begrijpen maar dat Zwarte Piet geen neger moet voorstellen.
Een Krampus met een witte vacht kan prima hoor. Heb je nog steeds een duister figuur, maar niet zwart.
Of je maakt Piet een neger zonder stereotiepe kenmerken maar met een gelijkwaardige rol. Als echtgenoot of zakenpartner van de Sint. Blijft hij zwart zonder dat iemand racisme kan roepen.
Maar dat is mijn aanstootgevende mening.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')