abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_175217164
registreer om deze reclame te verbergen
754 Bonifatius bij Dokkum vermoord -O-
2017 Demonstratie te Dokkum in de kiem gesmoord *O*

Aberglaube-Hanna-B%C3%B6vong-buchcover_wildejagd.jpg
Huginn en Muninn op jacht naar stoute kinderen

Zwarte Piet, een archetype onder vuur.

Welkom bij de Zwarte Pietendiscussie. Bijna een traditie in ons koude kikkerlandje.
In deze reeks hebben we het over de oorsprong van onze geliefde Pieterbaas. Is het een uiting van racisme voortgekomen uit de tijd van de slavernij of is het zwart schminken van gezichten een eeuwenoud gebruik dat gekoesterd moet worden?

Het Sinterklaasfeest is onderdeel van de voor-christelijke midwinterfeesten. Het feest wordt al duizenden jaren in Europa en zelfs daarbuiten gevierd. Uiteraard zijn er uiterlijke verschillen maar er zijn verrassend veel overeenkomsten.
Er is een Sinterklaasfiguur, een oude man met lange witte haren en baard en vaak in de persoon van Sint Nicolaas. Deze wordt vergezeld door een knecht die meestal zwart geschminkt is, overal aan schoorstenen luistert of er nog stoute kinderen zijn en in het bezit is van een roe en zak.

Argumentenoverzicht voor- en tegenstanders Zwarte Piet

Geen herhaling van discussies, zie in de spoiler een overzicht van argumenten en tegenargumenten van zowel voor- als tegenstanders, van extreem tot gematigd.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
jager_doorzonsint.jpg
Het niet-rolbevestigende Sinterklaasfeest bij de familie Doorzon (door Gerrit de Jager in diverse delen van de stripserie aangekaart)

INFORMATIE OVER DE ACHTERGRONDEN VAN ZWARTE PIET EN DE DISCUSSIE:

• Volgens de Anti-Pieters is Zwarte Piet een racistisch stereotype dat herinnert aan de tijd van de slavernij. Een gevisualiseerd bewijs dat Zwarte Piet een slaaf moet voorstellen is dit:
de92ms.jpg
Ter ondersteuning wordt kunsthistoricus Elmer Kolfin aangehaald die in dit artikel zelf aangeeft geen onderzoek gedaan te hebben naar de figuur Zwarte Piet zelf maar wel naar de slavernij.
http://www.volkskrant.nl/(...)t af van kindslaven'

Het Sint en Pietengilde heeft een historisch verantwoorde pagina over Zwarte Piet.

Zwarte piet-lobby draait uiteindelijk om geld:
De geest komt uit de fles: de zwarte piet-discussie is slechts een opmaat voor forse schadevergoedingen die gebaseerd zijn op het Nederlandse slavernijverleden.

Documentaire 'Wild Geraas':
De documentaire van Arnold Jan Scheer (over de WARE oorsprong van Sinterklaas en Zwarte Piet) is namelijk eindelijk af en is online te bestellen of te bekijken via Vimeo. Het lijkt erop dat Scheer geen televisiemaatschappij heeft kunnen vinden die de documentaire zou willen uitzenden maar het is in ieder geval een begin.

http://www.wildgeraasdefilm.nl/
https://vimeo.com/ondemand/wildgeraas/188727445
http://www.arnoldjanscheer.nl/

Diverse video's en afbeeldingen in de spoiler:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
8978_1.jpg
De alternatieve Sinterklaas van Dick Maas.

Gezin_op_Sinterklaasavond_Dutch_family_celebrating_St._Nicholas_eve.jpg

quote:
Wie is Zwarte Piet? Hij weet het zelf waarschijnlijk ook niet!

Dat betogen de historici Jop Euwijk en Frank Rensen in hun nieuwe boek 'De identiteitscrisis van Zwarte Piet'. in het boek gaan de twee op zoek naar de historische, culturele en sociale achtergrond van Zwarte Piet. En dat valt nog niet mee...

Hier zie je één van de eerste afbeeldingen van de zwarte knecht van Sinterklaas, afkomstig uit een boekje van Jan Schenkman (1850). Wat opvalt, is dat Zwarte Piet hier nog niet de kenmerkende page-kleding draagt. Dat kwam pas later.
08_St._Nikolaas_bij_een_Snoeper-1.jpg
quote:
Een mysterieuze oorsprong

Want wie is Zwarte Piet nu precies? De oorsprong van de bekende figuur is enigszins in nevelen gehuld. Wat we wél weten, is dat Zwarte Piet een stuk jonger is dan Sinterklaas zelf. De Goedheiligman gaat eeuwenlang in zijn eentje op pad. Pas in de negentiende eeuw krijgt hij in een boekje geschreven door de Nederlandse onderwijzer Jan Schenkman een knecht met een donkere huidkleur. En die knecht komt een beetje uit de lucht vallen.

Sommigen denken dat hij geïnspireerd is op de tot slaaf gemaakten waarmee zeventiende en achttiende eeuwse rijken zich graag lieten afbeelden. In dat scenario zou Sinterklaas een zwart knechtje hebben gekregen om statiger over te komen.

Weer andere historici denken dat Zwarte Piet geïnspireerd is op de donkere mannen die in grote steden werkten (en waarvan twijfelachtig is of ze echt tot slaaf gemaakten waren). Terwijl anderen vermoeden dat Zwarte Piet eigenlijk een Moor is. "Maar voor veel mensen was de naam 'Moor' ook weer synoniem voor 'zwarte Afrikaan'," aldus Jop Euwijk. "Dat maakt het dus nog ingewikkelder. De kennis over wie de Moren waren, en wie er allemaal Moren werden genoemd is ook niet ingeburgerd in Nederland." Kortom: niemand weet eigenlijk door wie Schenkman zich liet inspireren toen hij het knechtje van de Sint introduceerde.

En verder!

8} oO/ <O) c_/
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_175217182
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2017 13:51 schreef DustPuppy het volgende:

[..]

Ja, lees de context even. Er zijn mensen opgepakt omdat ze op plekken stonden waar ze niet mochten staan, dat noem ik geen escalatie (dan is dit ook escalatie).

Het kwam pas tot rellen toen de Pro-Pieten de Anti-Pieten te lijf gingen. Die Anti-Pieten die op dat moment op een plek stonden te demonstreren waar het mocht. Dus al met al zijn het toch meestal weer de Pro-Pieten die voor escalatie zorgen.
Geef me één bron.

In mijn bron wordt al overduidelijk gesteld dat de zeurpieten al die tijd van plan waren om het feest te verstoren op een plek waar dat niet mag.
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
  dinsdag 21 november 2017 @ 14:15:03 #3
52811 DustPuppy
The North Remembers
pi_175217404
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2017 14:04 schreef Nattekat het volgende:

[..]

Geef me één bron.

In mijn bron wordt al overduidelijk gesteld dat de zeurpieten al die tijd van plan waren om het feest te verstoren op een plek waar dat niet mag.
Jij en ik hanteren een hele andere definitie van escalatie. Zoveel is duidelijk.
"The north remembers, Lord Davos. The north remembers, and the mummer’s farce is almost done.”
pi_175217526
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2017 14:15 schreef DustPuppy het volgende:

[..]

Jij en ik hanteren een hele andere definitie van escalatie. Zoveel is duidelijk.
Iedereen vraagt je om bronnen en linken en je komt er niet mee ?
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
  dinsdag 21 november 2017 @ 14:23:30 #5
52811 DustPuppy
The North Remembers
pi_175217571
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2017 14:21 schreef StaceySinger het volgende:

[..]

Iedereen vraagt je om bronnen en linken en je komt er niet mee ?
NatteKat vind mensen die buiten hun aangewezen plek staan te demonstreren al escalatie.
Ik vind het pas escalatie zodra er mensen beginnen te matten.

Dat is het verschil van mening hier nu.

De bronnen zijn door NatteKat in het vorige topic aangeleverd.
"The north remembers, Lord Davos. The north remembers, and the mummer’s farce is almost done.”
  dinsdag 21 november 2017 @ 14:38:54 #7
52811 DustPuppy
The North Remembers
pi_175217851
registreer om deze reclame te verbergen
Uit hetzelfde artikel:
quote:
Kick Out Zwarte Piet had aanvankelijk toestemming gekregen om te demonstreren in Dokkum, maar zag die toestemming teruggedraaid na het incident op de snelweg. "We hebben steeds honderd procent meegewerkt met de autoriteiten, maar alles wat we met hen delen, wordt uiteindelijk tegen ons gebruikt", zegt Afriyie. "Wat heeft het dan voor zin om hen in te lichten?"
Kijk eens wat er gebeurd. Wat een verrassing! :') :|W
"The north remembers, Lord Davos. The north remembers, and the mummer’s farce is almost done.”
  dinsdag 21 november 2017 @ 14:41:58 #8
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_175217928
quote:
3s.gif Op dinsdag 21 november 2017 13:38 schreef Re het volgende:

[..]

ik trap nergens in eigenlijk, ik denk alleen dat het erg onwaarschijnlijk is dat men in hun eigen vingers wilde snijden .. ze hadden toestemming en dan met zoiets aankomen als vuurwerk zou het niet echt optimaal maken voor de toekomst.

dat het geen heilige boontjes zijn geloof ik graag, maar dat zijn die pro-pieten hooligans ook
Anti-Piet heeft eerder al gedreigd met aanslagen en geweld tegen Zwarte Pieten.

quote:
De NOS weet dat het gaat om een voorstander en een tegenstander van Zwarte Piet. Die laatste zou in een reactie op een Facebookpagina hebben opgeroepen om alle Zwarte Pieten bij elkaar te drijven en dood te schieten
Bron
pi_175218303
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 november 2017 13:30 schreef agter het volgende:
Ben benieuwd naar de nationale intocht volgend jaar. :P
Wie gaat het nu nog organiseren? En wie gaat er met zijn kinderen staan?
De anti-piet activisten hebben al gezegd volgend jaar hun demonstratie niet meer aan te kondigen, maar in het geheim naar de locatie van de intocht te gaan.

Dan heb je dus als gemeente niet meer een met hekken afgezet vak waar je allemaal bewaking en politie omheen kan zetten. In plaats daarvan heb je allemaal demonstranten die waarschinlijk niet meer in grote bussen, maar allemaal kleinere voertuigen via sluipwegen aankomen. Deze zullen niet meer in een afgezet vak gaan staan, maar gewoon tussen de mensenmassa in lopen.

En aan de andere kant heb je dus een groep tegendemonstranten die op zoek zal gaan naar de anti-piet activisten. Als die 2 groepen elkaar tegen het lijf lopen dan kan het nog weleens geweldig gaan worden. En dat allemaal bij een drukbezocht kinderfeest met overal camera's die live en nationaal uitzenden.

Een nachtmerrie voor elke beveiliging.

Ik acht de kans groot dat iedere demonstratie op locatie bij voorbaat verboden word en bepaalde figuren in de gaten gehouden zullen worden.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  dinsdag 21 november 2017 @ 15:01:38 #10
262 Re
Kiss & Swallow
pi_175218325
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2017 14:41 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Anti-Piet heeft eerder al gedreigd met aanslagen en geweld tegen Zwarte Pieten.

[..]

Bron
2 mensen dus opgepakt, een voor en een tegenstander... dus daarmee zijn alle pro en anti-pieten gewoon tuig

mooi, ook weer opgelost
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
pi_175218593
Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken vind dat zwarte piet zwart moet blijven.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_175219911
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2017 15:00 schreef voetbalmanager2 het volgende:
En aan de andere kant heb je dus een groep tegendemonstranten die op zoek zal gaan naar de anti-piet activisten. Als die 2 groepen elkaar tegen het lijf lopen dan kan het nog weleens geweldig gaan worden. En dat allemaal bij een drukbezocht kinderfeest met overal camera's die live en nationaal uitzenden.
Dat zou geweldig worden ja? :+
En zingen wij....of juichen wij.....of stel je ons teleur
Oranje is...oranje blijft.....de allermooiste kleur!
pi_175220301
quote:
10s.gif Op dinsdag 21 november 2017 16:21 schreef eNGine10 het volgende:

[..]

Dat zou geweldig worden ja? :+
:@ Hopelijk vat niemand dat Freudiaans op
*gewelddadig moet het uiteraard zijn*
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  dinsdag 21 november 2017 @ 16:53:14 #14
445480 Ingolstadt
RedStratocaster
pi_175220545
Mugabe is trouwens afgetreden.
Raken om ze te helpen herinneren dat die schat van ongekende vermogens die het van ons heeft een trigger zit om er ook iets mee te doen. - Rini Stoutjesdijk
It ain't over till ehh... till... till it's over - Erik ten Hag
  Moderator dinsdag 21 november 2017 @ 17:03:21 #15
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_175220752
verkeerde topic :?
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_175220791
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2017 16:53 schreef Ingolstadt het volgende:
Mugabe is trouwens afgetreden.
Welke kleur hadden zijn knechten bij zijn aftocht?
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_175220851
Zal ik jullie een geheimpje vertellen?

Sinterklaas bestaat niet.
pi_175220881
Wat ik me wel afvraag waarom zo'n Jerry Afriyie nog welkom is. Die man is al tig keer opgepakt bij sinterklaas optochten. Waarvan hij zelfs 1 maal veroordeeld is voor het lichtelijk verwonden van een agent, Waarom heeft zo'n man dan geen gebiedsverbod op dit soort evenementen en is hij in 2018 weer welkom? De man is 2011 in Dordrecht gearresteerd, 2014 in Gouda, 2016 in Rotterdam en dat is wat ik minimaal al over hem terug kan vinden.
pi_175221056
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2017 17:09 schreef indiaantje89 het volgende:
Wat ik me wel afvraag waarom zo'n Jerry Afriyie nog welkom is. Die man is al tig keer opgepakt bij sinterklaas optochten. Waarvan hij zelfs 1 maal veroordeeld is voor het lichtelijk verwonden van een agent, Waarom heeft zo'n man dan geen gebiedsverbod op dit soort evenementen en is hij in 2018 weer welkom? De man is 2011 in Dordrecht gearresteerd, 2014 in Gouda, 2016 in Rotterdam en dat is wat ik minimaal al over hem terug kan vinden.
Arrestatie zegt me niet perse heel veel.
Die Pegida voorman werd in Utrecht zo ongeveer al gearresteerd toen die de trein uit stapte.
Dus of dat een goede maat is?

Veroordelingen wegens geweld wel. Dat vind ik wel een puntje.
Een rechter zou idd een gebiedsverbod uit kunnen spreken.
Make my day!
pi_175221068
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2017 17:07 schreef Wuwwa het volgende:
Zal ik jullie een geheimpje vertellen?

Sinterklaas bestaat niet.
Mind = blown
wooblabalurg
pi_175221070
Anti-Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie in hoger beroep veroordeeld voor mishandeling agent


http://regio.tpo.nl/2017/(...)-mishandeling-agent/

+
Anti-Zwarte Piet-activist moet 500 euro schadevergoeding betalen aan agent

https://www.gelderlander.(...)t-activist~ac9be946/
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
  dinsdag 21 november 2017 @ 17:23:54 #22
445480 Ingolstadt
RedStratocaster
pi_175221109
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2017 17:03 schreef sp3c het volgende:
verkeerde topic :?
Nee gewoon een flauw grapje.
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2017 17:04 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Welke kleur hadden zijn knechten bij zijn aftocht?
Smileygeel :)
Raken om ze te helpen herinneren dat die schat van ongekende vermogens die het van ons heeft een trigger zit om er ook iets mee te doen. - Rini Stoutjesdijk
It ain't over till ehh... till... till it's over - Erik ten Hag
pi_175221166
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 november 2017 17:20 schreef agter het volgende:

[..]

Arrestatie zegt me niet perse heel veel.
Die Pegida voorman werd in Utrecht zo ongeveer al gearresteerd toen die de trein uit stapte.
Dus of dat een goede maat is?

Veroordelingen wegens geweld wel. Dat vind ik wel een puntje.
Een rechter zou idd een gebiedsverbod uit kunnen spreken.
Leuk, maar dan moet er ook wel een sanctie tegenover staan.
Jerry Luther King Afriyie is al 2x gearresteerd omdat het hem verboden was zich op een bepaalde locatie te vertonen. De enige veroordeling die hij daarbij opliep was omdat hij een agent mishandelde toen hij opgepakt werd.

Het dreigt een kat en muis spelletje te worden omdat Afriyie toch niet naar zo'n verbod luistert en er geen gevolgen voor hem zijn. Behalve toenemend respect in zijn activistenkring na iedere arrestatie.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_175221207
Wat is eigenlijk de moeite om die zwarte pieten roetvegen te geven?
pi_175221274
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2017 14:04 schreef Nattekat het volgende:

[..]

Geef me één bron.

In mijn bron wordt al overduidelijk gesteld dat de zeurpieten al die tijd van plan waren om het feest te verstoren op een plek waar dat niet mag.
De anti zwarte piet demonstranten wilden helemaal niet demonstreren op een plek waar dat niet mag.
pi_175221338
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2017 17:32 schreef Daargaatze het volgende:

[..]

De anti zwarte piet demonstranten wilden helemaal niet demonstreren op een plek waar dat niet mag.
In Gouda is toen een grote groep opgepakt omdat ze wilden demonstreren terwijl het hun daar uitdrukkelijk verboden was.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  dinsdag 21 november 2017 @ 17:36:04 #27
162870 motorbloempje
Dr. SJW voor jou...
pi_175221355
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2017 17:29 schreef Daargaatze het volgende:
Wat is eigenlijk de moeite om die zwarte pieten roetvegen te geven?
Niets.

Was afgelopen weekend in NL met wat vrienden uit het VK. Was toevallig ook intocht van Sinterklaas, had ik geen idee van. Ze vonden het allemaal maar schokkend en debiel dat we mensen met black face rond hadden lopen. De kinderen met een paar 'roet'vegen na uitleg over schoorsteen--> cadeautjes waren prima. Kan het dan ook niet meer dan eens met ze zijn. Vriendin stuurde foto van het schouwspel naar haar kinderen (rond een jaartje of 14-17) en die zaten er ook vol verbazing en afschuw naar te kijken... :X :') keeg echt 'what???' reacties terug :')

Kruidnootjes waren wel een groot succes.
Bovenstaande is mijn mening, ook wanneer er niet expliciet 'ik vind' of soortgelijk in de post vermeld staat. En gelukkig zijn alle meningen hier welkom, dus dat is fijn. Toch? Liefs.
pi_175221398
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2017 17:36 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Niets.

Was afgelopen weekend in NL met wat vrienden uit het VK. Was toevallig ook intocht van Sinterklaas, had ik geen idee van. Ze vonden het allemaal maar schokkend en debiel dat we mensen met black face rond hadden lopen. De kinderen met een paar 'roet'vegen na uitleg over schoorsteen--> cadeautjes waren prima. Kan het dan ook niet meer dan eens met ze zijn. Vriendin stuurde foto van het schouwspel naar haar kinderen (rond een jaartje of 14-17) en die zaten er ook vol verbazing en afschuw naar te kijken... :X :') keeg echt 'what???' reacties terug :')

Kruidnootjes waren wel een groot succes.
Wat men er in het VK van vindt doet niks terzake.
pi_175221472
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2017 17:36 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Niets.

Was afgelopen weekend in NL met wat vrienden uit het VK. Was toevallig ook intocht van Sinterklaas, had ik geen idee van. Ze vonden het allemaal maar schokkend en debiel dat we mensen met black face rond hadden lopen. De kinderen met een paar 'roet'vegen na uitleg over schoorsteen--> cadeautjes waren prima. Kan het dan ook niet meer dan eens met ze zijn. Vriendin stuurde foto van het schouwspel naar haar kinderen (rond een jaartje of 14-17) en die zaten er ook vol verbazing en afschuw naar te kijken... :X :') keeg echt 'what???' reacties terug :')

Kruidnootjes waren wel een groot succes.
Boeiend verhaal, hoor.
pi_175221481
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2017 17:36 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Niets.

Was afgelopen weekend in NL met wat vrienden uit het VK. Was toevallig ook intocht van Sinterklaas, had ik geen idee van. Ze vonden het allemaal maar schokkend en debiel dat we mensen met black face rond hadden lopen. De kinderen met een paar 'roet'vegen na uitleg over schoorsteen--> cadeautjes waren prima. Kan het dan ook niet meer dan eens met ze zijn. Vriendin stuurde foto van het schouwspel naar haar kinderen (rond een jaartje of 14-17) en die zaten er ook vol verbazing en afschuw naar te kijken... :X :') keeg echt 'what???' reacties terug :')

Kruidnootjes waren wel een groot succes.
Die discussie is hier ook al 100 keer gevoerd. Zwarte piet heeft niets met een blackface te maken en bestond al ruim voordat de term blackface in Amerika bestond. De ophef in Nederland over het vermeende blackface komt ook voornamelijk door mensen met een andere culturele achtergrond.

Het Sinterklaasfeest hebben wij niet als traditie voor het buitenland. En net zomin als wij van veel buitenlandse tradities weinig zullen begrijpen, is het ook totaal niet interessant wat anderen van ons feest vinden.

Uiteraard kan je prima onze traditie aan hun uitleggen, maar het compleet veranderen omwille van buitenstaanders is onzinnig.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_175221487
'Zwarte Piet is toegevoegd, je kunt hem ook weghalen'

Hoe om te gaan met verdedigers van Zwarte Piet? Die vraag stond maandagavond centraal tijdens een discussie georganiseerd in Pakhuis de Zwijger.
quote:
Vooraf ging het gerucht dat voorstanders van Zwarte Piet zich massaal zouden melden op de avond in De Zwijger, maar daar bleek niets van waar. In de zaal en op het podium bevonden zich louter tegenstanders.

Een 'crash course' drogredenen pareren. Zo omschreef gespreksleider Nancy Jouwe de bedoeling van de bijeenkomst. "We gaan het niet hebben over of Zwarte Piet racistisch is of niet. Het uitgangspunt is dat het zo is en we willen nu een stap verdergaan."

Pas 150 jaar
De zaal kreeg tips om weerwoord te bieden aan personen die Zwarte Piet verdedigen. Het idee dat Zwarte Piet al heel lang bestaat, bijvoorbeeld. Niet waar, vertelde hoogleraar Caraïbische geschiedenis Alex van Stip­riaan. De Sint bestaat al zo'n 1000 jaar, maar Zwarte Piet deed pas 150 jaar geleden zijn intrede. "Als de figuur Zwarte Piet later is toegevoegd, dan kun je 'm ook weghalen," aldus Van Stipriaan.

Nagenoeg alle bekende gezichten uit de Zwarte Pietdiscussie betraden het podium: activist Jerry Afriyie, politica Sylvana Simons, documentairemaker Sunny Bergman en voormalig hoofdpiet Erik van Muiswinkel.

Mitchell Esajas zat afgelopen weekend in een van de bussen die onderweg naar de intocht in Dokkum werden tegengehouden door grimmige wegblokkades. Hij is de figuren die de blokkades opwierpen op een wrange manier dankbaar, zei hij. "Ze hebben ons punt precies bewezen. Ze laten zien hoe diep institutioneel racisme zit en hoe ver sommigen gaan om zelfs op levensgevaarlijke wijze hun punt te maken."

De avond krijgt nog een vervolg om de boodschap verder te verspreiden. Activist Afriyie kondigde aan volgend jaar een app uit te brengen die gebruikers voorziet van pasklare antwoorden op elk pro-Zwarte Pietstandpunt.
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_175221500
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2017 17:36 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Niets.

Was afgelopen weekend in NL met wat vrienden uit het VK. Was toevallig ook intocht van Sinterklaas, had ik geen idee van. Ze vonden het allemaal maar schokkend en debiel dat we mensen met black face rond hadden lopen. De kinderen met een paar 'roet'vegen na uitleg over schoorsteen--> cadeautjes waren prima. Kan het dan ook niet meer dan eens met ze zijn. Vriendin stuurde foto van het schouwspel naar haar kinderen (rond een jaartje of 14-17) en die zaten er ook vol verbazing en afschuw naar te kijken... :X :') keeg echt 'what???' reacties terug :')

Kruidnootjes waren wel een groot succes.
Lekker snel terug dan
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
  Moderator dinsdag 21 november 2017 @ 17:43:28 #33
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_175221505
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 november 2017 17:38 schreef AchJa het volgende:

[..]

Wat men er in het VK van vindt doet niks terzake.
dat sowieso

daarnaast kan ik me ook moeilijk voorstellen dat je in de hele zwarte Piet wel blackface ziet maar in de roetveegvariant niet
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_175221592
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2017 17:36 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Niets.

Was afgelopen weekend in NL met wat vrienden uit het VK. Was toevallig ook intocht van Sinterklaas, had ik geen idee van. Ze vonden het allemaal maar schokkend en debiel dat we mensen met black face rond hadden lopen. De kinderen met een paar 'roet'vegen na uitleg over schoorsteen--> cadeautjes waren prima. Kan het dan ook niet meer dan eens met ze zijn. Vriendin stuurde foto van het schouwspel naar haar kinderen (rond een jaartje of 14-17) en die zaten er ook vol verbazing en afschuw naar te kijken... :X :') keeg echt 'what???' reacties terug :')

Kruidnootjes waren wel een groot succes.
Dat is ook echt de leeftijdscategorie waar dit kinderfeest voor bedoeld is :')
pi_175221605
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2017 17:43 schreef sp3c het volgende:

[..]

dat sowieso

daarnaast kan ik me ook moeilijk voorstellen dat je in de hele zwarte Piet wel blackface ziet maar in de roetveegvariant niet
Je herkent nog steeds de stereotiepe kenmerken niet?
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
  Moderator dinsdag 21 november 2017 @ 17:48:30 #36
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_175221614
quote:
11s.gif Op dinsdag 21 november 2017 17:48 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Je herkent nog steeds de stereotiepe kenmerken niet?
dat staat er toch niet :')
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_175221623
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2017 17:43 schreef sp3c het volgende:

[..]

dat sowieso

daarnaast kan ik me ook moeilijk voorstellen dat je in de hele zwarte Piet wel blackface ziet maar in de roetveegvariant niet
Alsof er wereldwijd patent zit op dat blackface gebeuren :')
  dinsdag 21 november 2017 @ 17:48:57 #38
445480 Ingolstadt
RedStratocaster
pi_175221624
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2017 17:36 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Niets.

Was afgelopen weekend in NL met wat vrienden uit het VK. Was toevallig ook intocht van Sinterklaas, had ik geen idee van. Ze vonden het allemaal maar schokkend en debiel dat we mensen met black face rond hadden lopen. De kinderen met een paar 'roet'vegen na uitleg over schoorsteen--> cadeautjes waren prima. Kan het dan ook niet meer dan eens met ze zijn. Vriendin stuurde foto van het schouwspel naar haar kinderen (rond een jaartje of 14-17) en die zaten er ook vol verbazing en afschuw naar te kijken... :X :') keeg echt 'what???' reacties terug :')

Kruidnootjes waren wel een groot succes.
Wow, onwetendheid. Schokkend hoor.
Raken om ze te helpen herinneren dat die schat van ongekende vermogens die het van ons heeft een trigger zit om er ook iets mee te doen. - Rini Stoutjesdijk
It ain't over till ehh... till... till it's over - Erik ten Hag
  Moderator dinsdag 21 november 2017 @ 17:50:40 #39
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_175221662
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 november 2017 17:48 schreef Mojo.jojo het volgende:

[..]

Alsof er wereldwijd patent zit op dat blackface gebeuren :')
dat staat er toch ook niet :')

je ziet er een Blackface in of je ziet het niet, dan zou de hoeveelheid zwarte zut op het gezicht niet uit moeten maken
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_175221665
quote:
6s.gif Op dinsdag 21 november 2017 17:42 schreef Kijkertje het volgende:

Nagenoeg alle bekende gezichten uit de Zwarte Pietdiscussie betraden het podium: activist Jerry Afriyie, politica Sylvana Simons, documentairemaker Sunny Bergman en voormalig hoofdpiet Erik van Muiswinkel.
En de bingokaart is weer vol... :')
pi_175221679
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2017 17:48 schreef sp3c het volgende:

[..]

dat staat er toch niet :')
Wat staat er dan wel? Waarom zouden mensen in de roetveegpiet een blackface zien?
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
  dinsdag 21 november 2017 @ 17:52:57 #42
453049 BoneThugss
often copied, never duplicated
pi_175221705
quote:
5s.gif Op dinsdag 21 november 2017 17:51 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Waarom zouden mensen in Zwarte Piet een blackface zien?
Op vrijdag 3 maart 2017 21:36 schreef Geerd het volgende:
Ik zou haar keihard doen!!
  Moderator dinsdag 21 november 2017 @ 17:53:16 #43
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_175221718
quote:
5s.gif Op dinsdag 21 november 2017 17:51 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Wat staat er dan wel? Waarom zouden mensen in de roetveegpiet een blackface zien?
Je herkent nog steeds de stereotiepe kenmerken niet?
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_175221741
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2017 17:52 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Omdat Zwarte Piet stereotiepe kenmerken heeft. Zo moeilijk is het niet hoor.
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_175221746
quote:
5s.gif Op dinsdag 21 november 2017 17:51 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Wat staat er dan wel? Waarom zouden mensen in de roetveegpiet een blackface zien?
Om dezelfde reden waarom sommige in zwarte piet een blackface zien: sommige zien overal institutioneel racisme.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  dinsdag 21 november 2017 @ 17:54:38 #46
453049 BoneThugss
often copied, never duplicated
pi_175221750
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2017 17:36 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Ze vonden het allemaal maar schokkend en debiel dat we mensen met black face rond hadden lopen.
Dat kan ik mij goed voorstellen. Ik heb zelf ook nog nooit iemand met blackface zien rondlopen.
Op vrijdag 3 maart 2017 21:36 schreef Geerd het volgende:
Ik zou haar keihard doen!!
pi_175221759
quote:
13s.gif Op dinsdag 21 november 2017 17:54 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Omdat Zwarte Piet stereotiepe kenmerken heeft. Zo moeilijk is het niet hoor.
Wat ben jij toch ook een racist zeg.
  dinsdag 21 november 2017 @ 17:55:15 #48
453049 BoneThugss
often copied, never duplicated
pi_175221767
quote:
13s.gif Op dinsdag 21 november 2017 17:54 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Omdat Zwarte Piet stereotiepe kenmerken heeft. Zo moeilijk is het niet hoor.
En roetveegpiet niet? :') _O-
Op vrijdag 3 maart 2017 21:36 schreef Geerd het volgende:
Ik zou haar keihard doen!!
pi_175221782
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2017 17:55 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

En roetveegpiet niet? :') _O-
Nee
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
  Moderator dinsdag 21 november 2017 @ 17:57:45 #50
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_175221823
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2017 17:55 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

En roetveegpiet niet? :') _O-
als de een het heeft dan heeft de ander het natuurlijk ook

het 'vroeger was het een neger!!' argument is er ook niet mee van tafel, als ik er een probleem in zag dan zie ik in roetveegpiet geen oplossing hoor
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')