abonnement bol.com Unibet Coolblue
  maandag 20 november 2017 @ 17:03:32 #1
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_175198377
754 Bonifatius bij Dokkum vermoord -O-
2017 Demonstratie te Dokkum in de kiem gesmoord *O*


Huginn en Muninn op jacht naar stoute kinderen

Zwarte Piet, een archetype onder vuur.

Welkom bij de Zwarte Pietendiscussie. Bijna een traditie in ons koude kikkerlandje.
In deze reeks hebben we het over de oorsprong van onze geliefde Pieterbaas. Is het een uiting van racisme voortgekomen uit de tijd van de slavernij of is het zwart schminken van gezichten een eeuwenoud gebruik dat gekoesterd moet worden?

Het Sinterklaasfeest is onderdeel van de voor-christelijke midwinterfeesten. Het feest wordt al duizenden jaren in Europa en zelfs daarbuiten gevierd. Uiteraard zijn er uiterlijke verschillen maar er zijn verrassend veel overeenkomsten.
Er is een Sinterklaasfiguur, een oude man met lange witte haren en baard en vaak in de persoon van Sint Nicolaas. Deze wordt vergezeld door een knecht die meestal zwart geschminkt is, overal aan schoorstenen luistert of er nog stoute kinderen zijn en in het bezit is van een roe en zak.

Argumentenoverzicht voor- en tegenstanders Zwarte Piet

Geen herhaling van discussies, zie in de spoiler een overzicht van argumenten en tegenargumenten van zowel voor- als tegenstanders, van extreem tot gematigd.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.

Het niet-rolbevestigende Sinterklaasfeest bij de familie Doorzon (door Gerrit de Jager in diverse delen van de stripserie aangekaart)

INFORMATIE OVER DE ACHTERGRONDEN VAN ZWARTE PIET EN DE DISCUSSIE:

• Volgens de Anti-Pieters is Zwarte Piet een racistisch stereotype dat herinnert aan de tijd van de slavernij. Een gevisualiseerd bewijs dat Zwarte Piet een slaaf moet voorstellen is dit:

Ter ondersteuning wordt kunsthistoricus Elmer Kolfin aangehaald die in dit artikel zelf aangeeft geen onderzoek gedaan te hebben naar de figuur Zwarte Piet zelf maar wel naar de slavernij.
http://www.volkskrant.nl/(...)t af van kindslaven'

Het Sint en Pietengilde heeft een historisch verantwoorde pagina over Zwarte Piet.

Zwarte piet-lobby draait uiteindelijk om geld:
De geest komt uit de fles: de zwarte piet-discussie is slechts een opmaat voor forse schadevergoedingen die gebaseerd zijn op het Nederlandse slavernijverleden.

Documentaire 'Wild Geraas':
De documentaire van Arnold Jan Scheer (over de WARE oorsprong van Sinterklaas en Zwarte Piet) is namelijk eindelijk af en is online te bestellen of te bekijken via Vimeo. Het lijkt erop dat Scheer geen televisiemaatschappij heeft kunnen vinden die de documentaire zou willen uitzenden maar het is in ieder geval een begin.

http://www.wildgeraasdefilm.nl/
https://vimeo.com/ondemand/wildgeraas/188727445
http://www.arnoldjanscheer.nl/

Diverse video's en afbeeldingen in de spoiler:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.

De alternatieve Sinterklaas van Dick Maas.



quote:
Wie is Zwarte Piet? Hij weet het zelf waarschijnlijk ook niet!

Dat betogen de historici Jop Euwijk en Frank Rensen in hun nieuwe boek 'De identiteitscrisis van Zwarte Piet'. in het boek gaan de twee op zoek naar de historische, culturele en sociale achtergrond van Zwarte Piet. En dat valt nog niet mee...

Hier zie je één van de eerste afbeeldingen van de zwarte knecht van Sinterklaas, afkomstig uit een boekje van Jan Schenkman (1850). Wat opvalt, is dat Zwarte Piet hier nog niet de kenmerkende page-kleding draagt. Dat kwam pas later.

quote:
Een mysterieuze oorsprong

Want wie is Zwarte Piet nu precies? De oorsprong van de bekende figuur is enigszins in nevelen gehuld. Wat we wél weten, is dat Zwarte Piet een stuk jonger is dan Sinterklaas zelf. De Goedheiligman gaat eeuwenlang in zijn eentje op pad. Pas in de negentiende eeuw krijgt hij in een boekje geschreven door de Nederlandse onderwijzer Jan Schenkman een knecht met een donkere huidkleur. En die knecht komt een beetje uit de lucht vallen.

Sommigen denken dat hij geïnspireerd is op de tot slaaf gemaakten waarmee zeventiende en achttiende eeuwse rijken zich graag lieten afbeelden. In dat scenario zou Sinterklaas een zwart knechtje hebben gekregen om statiger over te komen.

Weer andere historici denken dat Zwarte Piet geïnspireerd is op de donkere mannen die in grote steden werkten (en waarvan twijfelachtig is of ze echt tot slaaf gemaakten waren). Terwijl anderen vermoeden dat Zwarte Piet eigenlijk een Moor is. "Maar voor veel mensen was de naam 'Moor' ook weer synoniem voor 'zwarte Afrikaan'," aldus Jop Euwijk. "Dat maakt het dus nog ingewikkelder. De kennis over wie de Moren waren, en wie er allemaal Moren werden genoemd is ook niet ingeburgerd in Nederland." Kortom: niemand weet eigenlijk door wie Schenkman zich liet inspireren toen hij het knechtje van de Sint introduceerde.

En verder!

8} oO/ <O) c_/

[ Bericht 35% gewijzigd door Lunatiek op 20-11-2017 17:19:01 ]
pi_175199378
quote:
0s.gif Op maandag 20 november 2017 16:58 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Het is een stelling. Tegen stellingen wordt gevochten.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Het laat weinig ruimte voor discussie, vooral als er direct op volgt dat het racisme is, wat een beschuldiging is. Het is niet alleen de tekst, het is ook de toon.
Toon is al helemaal een kwestie van perceptie. :D

Maar nee, het is geen stelling. Net zo goed als 'de Nachtwacht is mooi' geen stelling is.

Het vervangen van 'ik vind' door 'is' leidt niet per definitie tot een feitelijke claim. Daarom zijn pogingen om "ZP is een smakeloze negerkarikatuur" te weerleggen compleet absurd. Het is geen stelling. Het is een mening.

PS: overigens heb je wel gelijk, het laat weinig ruimte voor discussie. Zoals ze zeggen: 'over smaak valt niet te twisten'.

[ Bericht 4% gewijzigd door Molurus op 20-11-2017 18:06:11 ]
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_175199589
Weet niet of deze al geplaatst is, te veel om terug te lezen :@

Gemeente vreesde confrontatie voor- en tegenstanders Zwarte Piet Dokkum

quote:
De gemeente vreesde dat het zaterdag tijdens de landelijke Sinterklaasintocht in Dokkum tot een confrontatie zou komen tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Daarom werd op het laatste moment besloten een bus met anti-Piet-demonstranten niet toe te laten.

Enkele van de voorstanders van Zwarte Piet zouden zwaar vuurwerk bij zich hebben gehad. Dat schrijft de burgemeester van de gemeenten Dongeradeel, Marga Waanders, maandag.

Tijdens de Sinterklaasintocht zou een groep demonstranten tegen Zwarte Piet demonstreren. Volgens de gemeente was van tevoren met de betogers van 'Nederland wordt beter' afgesproken waar zij mochten demonstreren tegen Zwarte Piet en waren afspraken gemaakt met de politie.

Een aantal dagen voor de intocht ontstond op sociale media ook een initiatief van voorstanders van Zwarte Piet om in Dokkum te komen demonstreren en de demonstratie van anti-Piet-betogers te blokkeren. Hoewel ook de voorstanders vooraf door de gemeente waren benaderd, hadden ze vooraf geen demonstratie aangemeld. Het OM constateerde dat de groep voorstanders uit was op "opruiing", aldus de brief.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 0% gewijzigd door Kijkertje op 20-11-2017 18:11:55 ]
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
  maandag 20 november 2017 @ 18:06:28 #4
78780 deedeetee
rustig doorgaan met ademhalen
pi_175199603
Wat er in de OP over de jute zak staat geschreven doet echt de deur dicht. 8)7 Complete onzin. _O-
Ga fietsen jij !! ikke niet hoor..
pi_175199639
quote:
0s.gif Op maandag 20 november 2017 18:06 schreef deedeetee het volgende:
Wat er in de OP over de jute zak staat geschreven doet echt de deur dicht. 8)7 Complete onzin. _O-
Plaatje komt uit 2012 en staat nogal bol van aannames.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_175199976
In aanvulling op de cartoon in de OP nog een risicomijdende aanpak van voorheen het kinderfeest van het jaar:



[ Bericht 38% gewijzigd door quo_ op 20-11-2017 18:29:36 ]
"Sommige mensen hebben juist genoeg gelezen om verkeerd te citeren."
pi_175200014


Disclaimer: ik beweer niet dat ZP fans racisten zijn. :P
Niet meer aanwezig in dit forum.
  maandag 20 november 2017 @ 18:28:05 #8
261030 Heufd
schouders, knie en teen.
pi_175200050
De discussie brengt elk jaar zoveel racisme aan de oppervlakte. Van mensen op social media, de politie, de minister-president. We hebben nog een lange weg te gaan als Nederland.
pi_175200066
quote:
0s.gif Op maandag 20 november 2017 18:28 schreef Heufd het volgende:
De discussie brengt elk jaar zoveel racisme aan de oppervlakte. Van mensen op social media, de politie, de minister-president. We hebben nog een lange weg te gaan als Nederland.
Waar zie jij 'racisme'?
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
  maandag 20 november 2017 @ 18:38:15 #10
261030 Heufd
schouders, knie en teen.
pi_175200277
quote:
0s.gif Op maandag 20 november 2017 18:28 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Waar zie jij 'racisme'?
De manier waarop de politie omging met de blokkade van de demonstranten. De reactie van de minister-president daarop. Veel explicitiet racistische posts op internet. Het is droevigmakend.
pi_175200310
quote:
Er was geen enkele reden dat de geoorloofde demonstratie tegen Zwarte Piet na het ‘A7-incident’ niet gewoon kon doorgaan, schrijft Jan Brouwer.
https://www.nrc.nl/nieuws(...)rd-14108181-a1581772

Deze man zegt het. _O_
pi_175200520
quote:
Dit ook :{

quote:
Zie ook die enkele tegenstandster van Zwarte Piet die op eigen gelegenheid naar Dokkum was gekomen. Zij hield een stuk karton op met de tekst: „A heritage of hate is nothing to celebrate”. Dat werd haar echter verboden; ze had de burgemeester niet om toestemming gevraagd.
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_175200638
quote:
1s.gif Op maandag 20 november 2017 18:38 schreef Heufd het volgende:

[..]

De manier waarop de politie omging met de blokkade van de demonstranten. De reactie van de minister-president daarop. Veel explicitiet racistische posts op internet. Het is droevigmakend.
Ach, de conclusie is wel duidelijk.

Is zwarte Piet racisme ? Nee.
Zijn veel pro-zwarte Pieters racisten of linkshaters ? Ja.

Of om het anders te zeggen: Zwarte Piet is niet racistisch, maar veel redenen om hem zwart te houden zijn dat wel.
  maandag 20 november 2017 @ 18:55:05 #14
78780 deedeetee
rustig doorgaan met ademhalen
pi_175200645
https://nos.nl/artikel/22(...)est-om-vuurwerk.html

quote:
De demonstraties bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum werden niet alleen verboden uit vrees voor botsingen tussen tegenstanders en voorstanders van het fenomeen Zwarte Piet. De belangrijkste reden was dat betogers zwaar vuurwerk bij zich hadden, zegt burgemeester Marga Waanders van Dongeradeel, waar Dokkum onder valt.

Of de voorstanders van Zwarte Piet of juist activisten van Kick Out Swarte Pyt of Swarte Pyt ken net zwaar vuurwerk bij zich hadden, zegt Waanders niet.
Ga fietsen jij !! ikke niet hoor..
pi_175200720
quote:
In het vorige deel van dit topic is hier al een uitvoerige discussie over geweest.

Het was gewoon niet verantwoord qua veiligheid, de 2 groepen zouden elkaar daar treffen, dat was wel duidelijk.
Dat wil je natuurlijk niet, zeker niet omdat er nog een derde partij bij staat die gewoon gezellig sinterklaas wil vieren
pi_175200804
quote:
0s.gif Op maandag 20 november 2017 18:54 schreef Kassamiep het volgende:

[..]

Ach, de conclusie is wel duidelijk.

Is zwarte Piet racisme ? Nee.
Zijn veel pro-zwarte Pieters racisten of linkshaters ? Ja.

Of om het anders te zeggen: Zwarte Piet is niet racistisch, maar veel redenen om hem zwart te houden zijn dat wel.
Je conclussie dat veel pro zwarte pieters racisten of linkshaters zijn is heel kort door de bocht
pi_175200809
Als er nog behoefte aan een demonstratie is, de volgende keer gewoon politiebegeleiding voor de demonstranten. Mensen gaan zich maar eens gedragen hoor, aan beide kanten. Doe normaal! }:|
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_175200877
quote:
3s.gif Op maandag 20 november 2017 19:01 schreef Kijkertje het volgende:
Als er nog behoefte aan een demonstratie is, de volgende keer gewoon politiebegeleiding voor de demonstranten. Mensen gaan zich maar eens gedragen hoor, aan beide kanten. Doe normaal! }:|
Dan lijkt het mij een goed idee om rond die demonstratie een cordon agenten neer te zetten, daaromheen wat ME busjes en daaromheen een rij politie te paard. Dan weten we zeker dat ze veilig kunnen demonstreren! ^O^
Op donderdag 6 september 2012 @ 21:41 schreef Shakkara het volgende:
Uiteraard is het volgens Rutte en consorten de schuld van een imaginair links kabinet dat we ooit ergens in het verleden gehad schijnen te hebben.
pi_175200911
quote:
3s.gif Op maandag 20 november 2017 19:01 schreef Kijkertje het volgende:
Als er nog behoefte aan een demonstratie is, de volgende keer gewoon politiebegeleiding voor de demonstranten. Mensen gaan zich maar eens gedragen hoor, aan beide kanten. Doe normaal! }:|
Gewoon geen demonstraties meer bij de intocht
Wem die Scheisse bis zum Hals steht, sollte den Kopf nicht hängen lassen
pi_175200928
Gewoon geen demonstraties meer tijdens de optocht .
Van beide kanten niet
Het is een feest
Geen politieke manifestatie
Ga op het Malieveld staan met je spandoeken en je geschreeuw
pi_175200960
quote:
0s.gif Op maandag 20 november 2017 19:06 schreef maryen65 het volgende:

[..]

Gewoon geen demonstraties meer bij de intocht
Dan zullen er toch duidelijke juridische criteria voor moeten komen. Ik ben wel benieuwd hoe die eruit zien.

Je kunt mensen niet zomaar het recht om te demonstreren ontnemen. Althans, dat in het algemeen doen is sowieso onwenselijk.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_175200989
quote:
1s.gif Op maandag 20 november 2017 19:01 schreef Bottendaal het volgende:

[..]

Je conclussie dat veel pro zwarte pieters racisten of linkshaters zijn is heel kort door de bocht
Een korte blik op de openlijk racistische en anti-links reacties op de frontpage, de zwarte piet draadjes hier, facebook en meerdere artikelen waarin mensen claimen dat de ECHTE reden om zwarte piet zwart te houden is om "de buitenlanders" te leren dat "wij" niet onze hele cultuur voor hen gaan opgeven spreekt dat tegen.
  Leukste jonkie 2022 maandag 20 november 2017 @ 19:11:02 #23
213457 engine
pi_175201011
quote:
12s.gif Op maandag 20 november 2017 19:04 schreef Prutzenberg het volgende:

[..]

Dan lijkt het mij een goed idee om rond die demonstratie een cordon agenten neer te zetten, daaromheen wat ME busjes en daaromheen een rij politie te paard. Dan weten we zeker dat ze veilig kunnen demonstreren! ^O^
Misschien nog een rijtje zeecontainers eromheen voor de zekerheid.
En zingen wij....of juichen wij.....of stel je ons teleur
Oranje is...oranje blijft.....de allermooiste kleur!
pi_175201034
quote:
0s.gif Op maandag 20 november 2017 19:10 schreef Kassamiep het volgende:

[..]

Een korte blik op de openlijk racistische reacties op de frontpage, de zwarte piet draadjes hier, facebook en meerdere artikelen waarin mensen claimen dat de ECHTE reden om zwarte piet zwart te houden is om "de buitenlanders" te leren dat "wij" niet onze hele cultuur voor hen gaan opgeven spreekt dat tegen.
Dat zal niet voor alle ZP liefhebbers gelden... maar inderdaad, ik heb ook het gevoel dat in elk geval een deel ervan de kwestie gebruikt als uitlaatklep voor racistische sentimenten.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  Moderator / Redactie Sport maandag 20 november 2017 @ 19:14:01 #25
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_175201089
quote:
Dus de groep die rust bij de intocht wilde of de groep die de intocht wilde verstoren... ik heb zo m'n vermoedens.
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')