abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
pi_175114649
registreer om deze reclame te verbergen
In het kader van experimenteren is te leren ben ik nu bezig met het maken van " Hooch aka Prison Wine aka Pruno aka Toilet Merlot "

Ik heb 3 batches gestart;

Nr1

2 literfles appel/perensap
Iets sap eruit gehaald en opgedronken c_/
Op gevoel toegevoegd; Suiker, Schijfje lemon en Dadel stuk gesmeden (gistvoeding ;) ) { vals spelen.. gist uit een zakje 3,5 gram )
Schudden en afsluiten nu even met een dop straks met een ballon.

NR 2
2 literfles Tropische fruitsap
Iets sap eruit gehaald en opgedronken c_/
Op gevoel toegevoegd; Suiker, Schijfje lemon en Dadel stuk gesmeden (gistvoeding ;) ) { vals spelen.. gist uit een zakje 3,5 gram )
Schudden en afsluiten nu even met een dop straks met een ballon.

NR 3
Een suikermash als laatste
2 kilo suiker
2,5 liter water en heel klein beetje van de sappen erbij
Schijfje lemon en Dadels stuk gesmeden (gistvoeding ;) ) { vals spelen.. gist uit een zakje 7 gram )
Schudden en afsluiten met waterslot (hey alweer vals aan het spelen o|O o|O :R )

Ik ben benieuwd of het te zuipen is straks :P

Straks is na vergisting het zal minimaal 1 week duren misschien langer B:)B

* PS er zit ook gedroogde abrikoos in als extra gistvoeding :+

Inspiratie kwam van de film Let's Go To Prison (8> :+



[ Bericht 6% gewijzigd door Graf..Coudenhove..Kalergi op 16-11-2017 18:23:22 ]
pi_175115275
Na het eten foto's anders heeft het niet plaatsgevonden ;)
pi_175115788
Ik ben heel benieuwd!
pi_175116096
registreer om deze reclame te verbergen
En even over de kosten.


Gist 0,59
2 Flessen sap a 1,69 = 3,38
Suiker 89 per 1,5 kilo ongeveer 2 kilo gebruikt = 1,19
Gedroogd fruit / gistvoeding 2,83 per pond ongeveer 50 gram gebruikt = 0,24
1/2 lemon 3 a 1,59 = 0.27
kraanwater eh 10 cent ??

Totaal dus 5,77 dus exclusief waterslot maar dat kan ook met een ballon

3 cent voor 3 ballonnen :P

Gist is vals spelen omdat in de echte hooch brood door de mix gedaan wordt om het gist daarvan te laten werken.

Ook werkt men soms met plastic zakken in plaats van petflessen omdat die makkelijker te verstoppen zijn hint " Toilet Merlot " ;) :9
pi_175117061
Het is aardig aan het schuimen :)

tn_hooch%2016.11.2017_zps7q0s1pv9.jpg

Straks voor het slapen gaan vervang ik de doppen voor ballonnen om te voorkomen dat de plastic flessen barsten door de druk van het vergisten.

Oh het staat nu in de bergkast omdat het daar donker is (uv straling is slecht voor hooch) en ongeveer 20 graden Celsius wat goed is voor vergisten.

[ Bericht 4% gewijzigd door Graf..Coudenhove..Kalergi op 16-11-2017 20:01:47 ]
pi_175124546
tn_hooch%20ballon%2016.11.17_zps9c8bwddm.jpg
pi_175125109
registreer om deze reclame te verbergen
PS ik heb nog wat fruit over en in de vries gedaan.

Ik ga er vanuit dat het mogelijk een "aangeleerde smaak * " kan worden en dan kan ik het wat zoeter en fruitiger maken met dat fruit door het eventueel met wat suikerwater toe gepureerd en gefilterd met een kaasdoek toe te voegen voor het bottelen.

* :X :r :X :+

[ Bericht 40% gewijzigd door Graf..Coudenhove..Kalergi op 17-11-2017 01:36:44 ]
pi_175127745
Leuk experiment. Hoe lang moet je nou wachten?

Edit: minimaal een week wachten zie ik.
I happen to think that mine is the level head and yours is the one things would roll off of.
We zijn bezig: K&W / Begonnen: Verhuizen van A tot Z #2
pi_175129138
Wat wel grappig is is dat je het vergisten zelfs kunt horen het klinkt een beetje als geritsel en/of sprinkhanen van een grote afstand :D

En ik heb het niet over de bubbels die ontsnappen via het waterslot nee het geluid komt uit de schuimlaag of net eronder/watergrens.
  vrijdag 17 november 2017 @ 14:45:44 #10
411541 Boy_Zonderman
Uit het woelige leven van...
pi_175132700
Heeuj, wat een leuk topic.

Ik ben benieuwd hoe het je gaat smaken! B:)B
"I came here to smoke bubblegum and kick ass. Unfortunately I'm out of bubblegum."
pi_175158842
Het was even schrikken maar misschien valt het mee.

Ik zag dus verkeerde schimmel op de schil van een stukje lemon in de sugar wash zitten :o
Kleur groen/blauw in het midden en een wit/grijs randje eromheen..

Maar na wat leeswerk las ik dat indien je er snel bij bent en goed gaat schudden zodat het overspoeld wordt door de most/mesh dan is er een redelijke kans dat de gistbacterie de kwaadaardige snel dood maakt.

Er kan indien het te lang duurt wel een bijsmaak ontstaan -O- maar het is niet meer giftig indien de blauwe/groene schimmel gedood is door het gist.

Afwachten dus of er een bijsmaak aan zit ....
Wat weer voor het volgende probleem zorgt namelijk ik heb nog nooit een sugar wash geproefd hoe weet ik dan of het ok is of niet ? :?

Anywho afwachten en proeven B:)B
pi_175186174
De gist lijkt het gewonnen te hebben van de schimmel op de lemonschil niets meer van te zien.

Nu afwachten of er een bijsmaak is ontstaan of dat het meevalt.
pi_175191251
Update;

De ballonnen heb ik vervangen ik was er niet geheel content mee.
Er was wat lekkage geweest niet veel of zo maar toch.

Dus nu heb ik de doppen op de flessen gedaan en wel zo dat ze nog lucht kunnen laten ontsnappen.

Dit zou in theorie geen kwaad kunnen omdat door het vergisten CO2 ontstaat wat zwaarder is dan lucht waardoor er geen lucht in zou kunnen komen of in ieder geval niet tot aan de vloeistof vanwege een laag CO2 die er is en constant aangevuld wordt door het vergistingsproces.
pi_175191547
Wat voor alcohol percentage zou je straks op moeten zitten?
pi_175191653
quote:
0s.gif Op maandag 20 november 2017 11:41 schreef anndb het volgende:
Wat voor alcohol percentage zou je straks op moeten zitten?
Goede vraag!

Ik weet het niet is mijn antwoord.

Maar ik hoop op een percentage boven de 10 % ABV

Hoe hoog het kan worden is afhankelijk van het suikergehalte de soort gist en hoeveelheid startzuurstof en afwezigheid van zuurstof na het starten van de vergisting en de temperatuur en de duur en snelheid van het proces (en waarschijnlijk nog meer factoren die ik nog niet weet).

Het is voor mij dus ook een verrassing :D
pi_175192315
quote:
14s.gif Op maandag 20 november 2017 11:45 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:

[..]

Goede vraag!

Ik weet het niet is mijn antwoord.

Maar ik hoop op een percentage boven de 10 % ABV

Hoe hoog het kan worden is afhankelijk van het suikergehalte de soort gist en hoeveelheid startzuurstof en afwezigheid van zuurstof na het starten van de vergisting en de temperatuur en de duur en snelheid van het proces (en waarschijnlijk nog meer factoren die ik nog niet weet).

Het is voor mij dus ook een verrassing :D
Ik ben benieuwd. Heb je iets om het te meten daarna of niet? :-)
Denk dat je toch wel redelijk hoog zal komen eigenlijk (maar ben ook geen kenner).
pi_175200391
quote:
0s.gif Op maandag 20 november 2017 12:19 schreef anndb het volgende:

[..]

Ik ben benieuwd. Heb je iets om het te meten daarna of niet? :-)
Denk dat je toch wel redelijk hoog zal komen eigenlijk (maar ben ook geen kenner).
Boven de ~15% kom je niet zonder destilleren, dan gaat de gist dood.
pi_175208258
quote:
1s.gif Op maandag 20 november 2017 18:43 schreef PJR het volgende:

[..]

Boven de ~15% kom je niet zonder destilleren, dan gaat de gist dood.
Jawel er zijn gistsoorten die wel de 20 % kunnen halen maar veel hoger gaat het niet.

En het is mogelijk om een hoger percentage te behalen zonder destilleren.
Namelijk scheiding door ontdooien alcohol wordt eerder weer vloeibaar nadat het bevroren is geweest.

Een ~ 45 % zou je moeten kunnen halen bij twee keer bevriezen / ontdooien.

Wel veel werk en geduld en geknoei als ik de filmpjes op yt zo zag.
pi_175232010
Wat wel interessant is om te zien is dat er een groot verschil is in de hoeveelheid gistsediment die naar de bodem van de flessen gezonken is.

De sugar mash heeft nog geen sediment!!

En de sap hooch verschilt van een mm of 10 tot 22.

Allemaal op dezelfde dag binnen hetzelfde uur gestart!

16 november dus nu 6 dagen geleden.

Alle vergistingen zijn nog bezig je kunt ze horen en er is overdruk door het aanmaken van CO2

tn_Hooch%2022.11.2017_zps6g1brhkn.jpg

[ Bericht 0% gewijzigd door Graf..Coudenhove..Kalergi op 22-11-2017 01:58:01 ]
pi_175232526
quote:
0s.gif Op maandag 20 november 2017 23:39 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:

[..]

Jawel er zijn gistsoorten die wel de 20 % kunnen halen maar veel hoger gaat het niet.

En het is mogelijk om een hoger percentage te behalen zonder destilleren.
Namelijk scheiding door ontdooien alcohol wordt eerder weer vloeibaar nadat het bevroren is geweest
Ah, inderdaad.

Leuk topic.
pi_175234182
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 november 2017 10:03 schreef Lucky_Strike het volgende:
Leuk experiment.
Thanks! ;)

quote:
1s.gif Op woensdag 22 november 2017 04:08 schreef PJR het volgende:
Ah, inderdaad.

Leuk topic.
Thanks! ;)

quote:
10s.gif Op vrijdag 17 november 2017 14:45 schreef Boy_Zonderman het volgende:
Heeuj, wat een leuk topic.

Ik ben benieuwd hoe het je gaat smaken! B:)B
Thanks! ;)
pi_175235862
De duur van het vergisten is langer dan verwacht het is nog volop aan het vergisten.

Ik controleer dagelijks en indien het gaat stoppen schud ik de flessen goed en wacht vervolgens weer om te zien of het opnieuw gaat vergisten en laat het dan weer uitwerken.

Dit herhaal ik tot het alcohol percentage gemaakt door de gist de gist zelf om zeep heeft geholpen en dan laat ik het nog twee dagen staan zodat alle sediment kan zakken zodat ik zo schoon mogelijk de Hooch kan overhevelen naar een andere fles.

Daarna zal ik met een vinometer proberen het alcoholpercentage te meten en zal dit uiteraard melden in dit topic ;) B:)B

PS uitleg over de vinometer ;)



[ Bericht 23% gewijzigd door Graf..Coudenhove..Kalergi op 22-11-2017 11:01:48 (Uitleg vinometer) ]
pi_175235967
Tof experiment. Wat voor gist heb je gebruikt? Gewoon bakkersgist of iets anders?
pi_175235998
quote:
14s.gif Op woensdag 22 november 2017 11:03 schreef Farenji het volgende:
Tof experiment. Wat voor gist heb je gebruikt? Gewoon bakkersgist of iets anders?
Dank ;)

Deze gewone bakkersgist

AHI_434d50313333383835_1_LowRes_JPG.JPG
pi_175251839
Beide hoochen waren zo goed als stil dus heb ik ze net goed geschud.

Na het snurken en wat koffie eens kijken of het weer aan het bubbelen is.

Zo niet dan nog wat wachten zodat het sediment weer zakt en dan B:)B :B :9

De sugar wash is nog vrolijk aan het pruttelen :s) die laat ik dus lekker doorpruttelen :+

[ Bericht 22% gewijzigd door Graf..Coudenhove..Kalergi op 23-11-2017 01:14:31 ]
abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')