abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_175076061
registreer om deze reclame te verbergen
Omstreden ‘laatste’ Da Vinci te koop voor ten minste 100 mln dollar

Kunstmarkt
Om zijn dure scheiding te betalen veilt de Russische miljardair Dmitry Rybolovlev woensdag bij Christie’s ‘Christus als redder van de wereld’, het enige schilderij van Leonardo da Vinci in privébezit.

"Salvator Mundi" ("Savior of the World") by Leonardo da Vinci.

Christie's

Filmster Leonardo DiCaprio is al even wezen kijken, net als duizenden andere nieuwsgierigen, aldus The New York Times, naar het schilderij dat als ‘De Laatste Da Vinci’ gemarket is door veilinghuis Christie’s in New York. Het sinds 2011 aan Leonardo da Vinci toegeschreven schilderij van Christus als redder van de wereld, Salvator Mundi, uit 1500, was op kijkdagen te zien, en wordt woensdag geveild bij Christie’s. Het moet ten minste 100 miljoen dollar (85,12 miljoen euro) opbrengen – dat bod is al binnen. Het is het enige schilderij van de ruim 15 die van Da Vinci bekend zijn, dat nog in privébezit is.

En omdat moderne meesters tegenwoordig veel meer opbrengen dan oude meesters, wordt dit oude schilderij van Leonrado da Vinci (1452-1519) geveild in een veiling van naoorlogse hedendaagse kunst, samen met werken van onder meer Andy Warhol en Jean-Michel Basquiat.

Opgelicht
Het olieverfpaneel waarop een zegenende Christus met een kristallen bol in de hand staat afgebeeld is omgeven door controverse. Om te beginnen is er de huidige eigenaar, de Russische miljardair Dmitri Rybolovlev. Hij kocht het paneel in 2013 van de Zwitserse zakenman en kunsthandelaar Yves Bouvier, naar eigen zeggen voor 127 miljoen dollar, die er zelf echter slechts 80 miljoen voor betaald had. De Rus en de Zwitser zijn verwikkeld in een reeks van rechtszaken. Rybolovlev stelt dat Bouvier hem met kunstverkopen voor 1 miljard dollar heeft opgelicht.

Rybolovlev verkoopt aan de lopende band kunstwerken, omdat hij zijn ex-vrouw Jelena ruim 700 miljoen euro moet betalen, in wat wel de duurste scheiding ter wereld genoemd wordt.

Salvator Mundi werd in 2005 als beschadigd werk, mogelijk een kopie van Da Vinci door een consortium van kunsthandelaren gekocht. Het werd gereinigd en hersteld, en in 2011 in The National Gallery in Londen als een echte Da Vinci getoond. Het was een paneel dat tijden zoek was geweest, en oorspronkelijk het bezit zijn geweest van de vrouw Henriëtta Maria van de 17de-eeuwse Britse koning Charles I.

De toeschrijving aan Da Vinci is niet onomstreden. De Nederlandse kunsthistoricus Michael Kwakkelstein bijvoorbeeld denkt dat alleen de handen en het haar door Da Vinci geschilderd zijn, de rest door leerlingen. En dan is er de kristallen bol in Christus’ hand. Normaal is het beeld in zo’n bol ondersteboven te zien. Maar dat is op het schilderij niet zo. In The Guardian wijst de Amerikaanse Da Vinci-biograaf Walter Isaacson er op dat het vreemd is dat de wetenschappelijk geïnteresseerde Da Vinci dat niet goed schilderde. Filmstudio Paramount heeft de rechten voor Isaacsons pas verschenen Leonardo-biografie al gekocht, aldus Variety. Leonardo wordt gespeeld door Leonardo DiCaprio.

Bron
https://www.nrc.nl/nieuws(...)ar-14019422-a1581139

Zal een biedingsoorlog worden!
pi_175077070
Je zal 700 miljoen moeten betalen om van je vrouw af te komen. Voor 1% daarvan moet het toch wel mogelijk zijn om op een discrete manier van d'r af te komen in dat land.
Op woensdag 31 januari 2007 19:20 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Ik heb veel stomme posts gezien op fora, maar deze zit toch wel in de top 10 (voorzichtig geschat; het kan ook de top 5 zijn). Nou ik sta iig in zijn top 10
  woensdag 15 november 2017 @ 06:49:22 #3
276822 Monopoly
Ik eet gehaktballen
pi_175081092
Schijnt toch dat dit schilderij voor 60 dollar is verkocht ergens, omdat men niet wist dat het zo'n waardevol schilderij was?
Ik ook.
pi_175081099
registreer om deze reclame te verbergen
Klopt, mooi hé!
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')