abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_175000711
registreer om deze reclame te verbergen
Stemactrice Willy Brill (91) overleden

In haar woonplaats Amsterdam is vertaalster en regisseur Willy Brill overleden. Ze was 91 jaar. Dat heeft haar familie zaterdag bekendgemaakt.

Tot 1992 was Brill bijna een kwart eeuw de 'stem' van de telefonische tijdmelding. Wie het nummer 002, later 06-8002 belde, om precies te weten hoe laat het was, hoorde steevast de tekst ,,bij de volgende toon is het...'. Daarna volgde, op tien seconden nauwkeurig, het juiste uur, de juiste minuut en het aantal seconden.

De telefonische tijdmelding was met tot zelfs 60 miljoen belletjes per jaar decennialang het op een na meest gekozen telefoonnummer in Nederland. Alleen de telefonische inlichtingendienst (008) waar informatie wordt gegeven over telefoonnummers, werd vaker gebeld: 68 miljoen keer in 1991. De telefonische tijdmelding bestaat overigens nog steeds (0900-8002) met al 25 jaar lang oud-nieuwslezeres Joke van Diessen als vaste stem.

Willy Brill maakte vanaf de jaren 50 naam als stemactrice en regisseur van hoorspelen op de radio. Ook vertaalde ze literaire werken van Joodse auteurs als Abraham Sutzkever en Sholem Aleichem uit het Jiddisch in het Nederlands. Ze werkte tot op hoge leeftijd aan (online)vertalingen.

171111_168091_JduJm1uq0-zCH5sf4q-RECK3hxcN1bsjlXuJDpd6sWErcGDo_cE8wIrs5orEY_cqZ68u91prEJFGKHZXfaYuoQs1024_800_536.jpeg

Bron: Stemactrice Willy Brill (91) overleden
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_175000800
Een stem die heel veel mensen kennen maar nooit de naam van de dame hebben geweten.

"Bij de derde toon is het....." Echt zo vaak 002 gebeld om de tijd te weten te komen.

[ Bericht 1% gewijzigd door Cobra4 op 11-11-2017 16:20:27 ]
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_175000895
De tijdmelding 002, ook bekend als 'Tante Cor' !

In 1934 krijgt de elektrotechnicus en uitvinder F.W. Leeuwrik het verzoek om een tijdmelder voor de Gemeentelijke Telefoondienst van Den Haag te maken. Zijn ervaringen met geluidsfilm brengen hem op het idee, om dat zelfde principe in een tijdmelder toe te passen. De kern van zijn uitvinding is een grote ronddraaiende trommel met smalle strookjes film, waarop het geluid is vastgelegd. Twee fotocellen tasten de filmstrookjes optisch af. Een moederklok, die elke minuut een elektrische impuls afgeeft, bestuurt het apparaat. Bij ieder puls schuift de fotocel van de "minuten" n strook op, na 59 minuten wordt de fotocel van de "uren" n strook verplaatst.
Wanneer het prototype goed werkt, gaat Leeuwrik op zoek naar een geschikte stem. In het ontwerp stond in eerste instantie te lezen:

“...Ook hoeft niet dezelfde persoon alle bandjes te bespreken, doch kan het geheel met medewerking van verschillende personen worden verkregen. Voor de ochtend- en de daguren bijvoorbeeld. iemand met een opgewekte stem en voor de avond- en nachturen zou bijvoorbeeld een zwaardere mannenstem op zijn plaats zijn”.

Uiteindelijk worden de teksten ingesproken door de dan 24-jarige onderwijzeres Cor Hoogendam. Op 9 november 1934 is het dan zover; onder nummer 393131 is de automatische tijdmelder te bereiken. Het apparaat krijgt al snel de naam ‘Tante Cor’. De belangstelling voor de nieuwe tijdmelder is zo groot dat de gemeente Den Haag in 1935 een tweede toestel bestelt. Daarna volgde de gemeentelijke telefoondienst van Rotterdam op 9 oktober 1935. Zelfs in de Tweede Wereldoorlog wordt Tante Cor nog ruim twee miljoen keer per jaar gebeld.

De opvolgende generaties van Tante Cor….

In 1969 valt, na meer dan 35 jaar trouwe dienst, het doek voor de ‘Tante Corren’. Het nieuwe apparaat is een tijdmelder van het fabricaat Assmann (1965) en lijkt op een pick-up met drie armen. Het werkt met een schijf met magnetische sporen. De teksten zijn gewijzigd, ook het aantal seconden wordt nu weergegeven. Nieuw is ook de toon die aangeeft dat er tien seconden verstreken zijn. De tijdmelding begint met de tekst: “Bij de derde toon is het precies … “ en dan volgt de tijd in uren, minuten en seconden nauwkeurig. Dit keer spreekt de actrice Willie Brill het geluid in. Het Assmann systeem ging als eerste in dienst in Utrecht op 22 juli 1969. De juiste tijd is dan te bereiken voor abonnees onder 002 en wordt dat jaar ruim 130 miljoen maal gebeld.

v02-04-fill-205x243.jpg

Maar ook dit apparaat is intussen een museumstuk geworden. In april 1992 is de mechanische tijdmelder vervangen door n enkel apparaat, de Digitime. Dit is een volledig elektronische klok, die door een Duitse lange-golf-zender (DCF 77 in Mainflingen) continue wordt gelijkgezet. Bewegende delen zijn er niet meer, de stem van Joke Driessen is - net als op een CD - digitaal vastgelegd. In de krant ‘Het Binnenhof’ stond op 27 april 1992 onder de kop “Nieuwe stem voor PTT-tijdmelding” het volgende artikel;

“Na drientwintig jaar via de telefoon de juiste tijd te hebben gemeld, wordt de stem van Willy Brill woensdag- middag vervangen door die van Joke Driessen. Dat gebeurt tegelijk met het invoeren van een nieuw, volledig digitaal tijdmeldingssysteem bij PTT Telecom. Wie de juiste tijd wil weten krijgt dan via het speciale nummer 06-8002 het nieuwe tijdmeldingssysteem Digitime, aan de lijn dat in de 06-centrale in Rotterdam staat. Het vervangt de mechanische tijdmelders die sinds 1968 in de centrales in Den Haag en Utrecht staan. PTT kent sinds 1930 automatische tijdmelding via de telefoon”.

In de maanden daarvoor bleek het Assmann systeem niet meer geheel fris te zijn, getuige de berichtgeving uit 1991; De telefonische tijdmelding van PTT Telecom is onnauwkeurig gebleken. De tijd die via het oude telefoonnummer 002 en het nieuwe 06-8002 werd opgegeven, liep twintig seconden achter bij de werkelijke tijd. PTT heeft het euvel gisteren verholpen. Volgens PTT-woordvoerder Bouke de Vos is het onduidelijk waardoor de storing is ontstaan. Ook weet hij niet hoelang de melding foutief is geweest. "We werken met een systeem van trommels waarbij gevoelige armen groeven aftasten. Voor de uren, minuten en seconden zijn er verschillende trommels. Waarschijnlijk heeft een arm op een bepaald moment enkele groeven overgeslagen". Het uit 1968 daterende systeem zal binnenkort worden vervangen door een geavanceerde elektronische tijdwaarneming. Een radioverslaggever attendeerde PTT erop dat de telefonische tijdmelding achterliep bij die van de radionieuwsdienst. Na een vergelijking met de atoomklok van het PTT-laboratorium in Leidschendam bleek de telefonische melding twintig seconden te laat te zijn. Het 002-nummer zal volgend jaar definitief worden vervangen door 06-8002 in verband met de standaardisering van de 00-combinatie als internationaal toegangsnummer.

(Telecomerfgoed)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_175001162
registreer om deze reclame te verbergen
Oh weer een icoon minder ...
**hare scherpigheid*binge-checker**The hurt inside is fading, this shit's gone way too far, all this time I've been waiting, no, I cannot grieve anymore
  zaterdag 11 november 2017 @ 17:07:38 #5
387433 Gorraay
hi-de-hi! ho-de-ho!
pi_175001925
Ter nagedachtenis aan Willy:

Aldoor dat metalen ruischen van de metalen stralende zee ...
pi_175080472
Ik heb een ander account op fok! Maar wilde liever niet onder mijn gebruikelijke naam reageren :) ik zag dit topic voorbij komen en wilde graag reageren. Ik ben de kleindochter van Willy Brill en zij heeft mij wel eens verteld over de opnames van deze klus. Voor haar was het gewoon een acteer klusje van een dagje, maar blijkt nu, naar haar overlijden, haar claim to Fame ;) terwijl ze zelf trotser was op andere rollen.
Maargoed, ze vertelde me dat, na een dagje de teksten inspreken, er een soort officile presentatie van de nieuwe machine mt de nieuwe plaat was, en vlak voor de opening draaide ze een stukje voor d'r om gewoon alvast even te luisteren. En toen merkte zij op dat haar stem lager leek te klinken dan ze gewend was, wat bleek, de plaat liep een fractie te langzaam. Door deze scherpe observatie konden ze voor de lancering alles nog in orde krijgen. (En dat ze dat had opgemerkt voor ze zelf het tofste aan die hele "schnabbel" Haha)
Nouja ik weet niet of iemand dit interesseert, maar aangezien er toch een topic was!
pi_175081111
registreer om deze reclame te verbergen
Gecondoleerd met je oma 😯
En leuk die extra info!
**hare scherpigheid*binge-checker**The hurt inside is fading, this shit's gone way too far, all this time I've been waiting, no, I cannot grieve anymore
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')