abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_174936643
registreer om deze reclame te verbergen
8 november 1923 en 1939

Bierkellerputsch en aanslag op Adolf Hitler.

München 1923 – De economie van de Duitse Weimarrepubliek lag in puin en de ontevredenheid onder de bevolking was groot. Hitler zag zijn kans schoon en verklaarde op 8 november 1923 vanuit een bierkelder dat de Duitse revolutie was begonnen. Zijn staatsgreep mislukte jammerlijk en bij een vuurgevecht ontkwam Hitler zelf slechts ternauwernood aan de dood.

In de jaren ’20 waren de economische problemen van de Duitse Weimar republiek (1918-1933) vrijwel onhoudbaar. Volgens de bepalingen van het Verdrag van Versailles moest het land grote herstelbetalingen voldoen aan de overwinnaars van de Eerste Wereldoorlog, maar de fragiele Duitse economie kon dit niet opbrengen. Het gevolg was een gigantische inflatie, waardoor één Amerikaanse dollar uiteindelijk evenveel waard was als een miljoen Duitse Mark. In september 1923 zag de regering van de Weimar republiek zich genoodzaakt de noodtoestand uit te roepen.

Ondertussen zag de 34-jarige Adolf Hitler, leider van de arbeiderspartij NSDAP, zijn kans schoon. Geïnspireerd door de Mars op Rome van de Italiaanse dictator Mussolini wilde ook Hitler van de omstandigheden gebruik maken om met een coup de macht te grijpen. Door gebruik te maken van de ontevredenheid van het volk en München, de hoofdstad van de deelstaat Beieren, over te nemen hoopte hij de Weimar republiek ten val te brengen.

11081923_nsdap_versammlung_im_burgerbraukeller_munchen_1923_bundesarchiv_bild.jpg%28%29%28A77072D5BDB8538DF5D84D447A879581%29.jpg

Op de avond van 8 november waren de belangrijkste leden van de Beierse regering voor een toespraak bijeen gekomen in de Bürgerbräukeller. Samen met zijn aanhangers stormde Hitler de bierkelder binnen, schoot in het plafond en verklaarde dat de revolutie was begonnen. Ondertussen werden onder andere het Ministerie van Oorlog en het politiebureau in de stad bezet door de Sturmabteilung (SA) troepen van Ernst Röhm. Hitler riep zichzelf uit tot de nieuwe leider van Duitsland en dwong Gustav von Kahr, premier van Beieren, een eed van trouw aan hem af te leggen.

Bundesarchiv_Bild_146-2007-0003%2C_Soldaten_bei_der_Verhaftung_von_Stadtr%C3%A4ten.jpg

Nog diezelfde nacht wist Kahr echter te ontsnappen en waarschuwde hij verscheidene politie- en legereenheden. De volgende dag besloot Hitler tot een mars door München, maar slechts een klein deel van de bevolking sloot zich aan bij zijn revolutie. De optocht stuitte uiteindelijk op een blokkade van de politie, en een vuurgevecht brak uit. Veertien nazi’s en vier agenten kwamen om het leven. De belangrijkste coupplegers, waaronder Hitler en Röhm, werden gevangengenomen en schuldig bevonden aan hoogverraad. De rechters waren echter mild en veroordeelden de leider van het complot slechts tot 5 jaar gevangenisstraf. Op 20 december 1924, slechts 13 maanden na zijn veroordeling, werd Hitler alweer vrijgelaten.

(isgeschiedenis)Aanslag op Hitler in de Bürgerbräukeller

Op 8 november 1939 explodeert er een bom in de Bürgerbräukeller in München. De man die de bom geplaatst heeft, Georg Elser, hoopt dat Adolf Hitler bij de aanslag om het leven zal komen.

Elser verzette zich tegen het nationaalsocialisme en probeerde Hitler in 1939 uit de weg te ruimen. Hij wist dat Hitler in november dat jaar een toespraak zou houden in de Bürgerbräukeller in München om daar de mislukte staatsgreep van 1923 te herdenken. Elser verzamelde explosieven, wist een bom samen te stellen en verborg die met een tijdontsteker in de Bürgerbräukeller.

De aanslag mislukte door stom toeval. Hitler en zijn staf vertrokken eerder uit de Bürgerbräukeller dan verwacht, omdat er vanwege slecht weer niet per vliegtuig maar met de trein naar Berlijn teruggereisd werd. Bij de aanslag kwamen acht mensen om het leven en raakten 63 mensen gewond. Hitler was echter ongedeerd.

12376x.jpg

Elser werd kort na de aanslag gearresteerd, gemarteld en naar een concentratiekamp gedeporteerd. Kort voor het eind van de Tweede Wereldoorlog, 9 april 1945, werd hij in Dachau op bevel van Hitler geëxecuteerd.

(vandaagindegeschiedenis)

In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_174936686
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')