abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_175261921
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 november 2017 15:36 schreef mootie het volgende:
Interessant, maar juist door die paniekstoornis niet mogelijk om zo ver te reizen.
ik weet niet of je wel met een taxi durft maar je zou kunnen overleggen met je zorgverzekeraar naar de mogelijkheden voor vergoeding.
ik weet dat dat voor komt.
pi_175261934
quote:
1s.gif Op donderdag 23 november 2017 16:22 schreef mootie het volgende:

[..]

Dit inderdaad. Wmb ben je al flink goed op weg als je kunt reizen, al dan niet alleen, en dan ook nog uren door kunt brengen in een ziekenhuis.
Het is geen ziekenhuis, en je zit er ook geen uren. In elk geval, ik niet. Het was in een universiteitsgebouw en daar was de intake. De volgende afspraak zijn we een kwartier geweest, en daarna iets gaan doen om de angst op te wekken. De tweede afspraak heeft bij elkaar denk ik 3 uur geduurd, de eerste 1 a 1.5 denk ik.

Of het erger of minder erg is als het in een ziekenhuis is ligt overigens ook maar aan de persoon, ik werk in een ziekenhuis en voelde me daar altijd relatief prettig omdat ik dacht als het dan echt helemaal mis gaat ben ik in elk geval ergens waar de zorg is die ik nodig heb, en dokters hebben alles al wel een keer gezien, die kijken niet meer op van een beetje kots of een flauw gevallen iemand of iets dergelijks.

Overigens kan het ook als je in het stadium bent dat je over het algemeen in staat bent om met het OV te reizen, nog enorm je leven beperken. Ik was een jaar nadat het begon wel weer in staat om met het OV te reizen in 'normale' situaties (in mijn eentje, van huis naar werk/naar mijn ouders), maar ben nog steeds niet in staat om met de ouders van mijn vriend mee te rijden naar wintersport, bijvoorbeeld. Ook op mijn sociale leven heeft het nog steeds invloed, al is dat sinds de behandeling bij het onderzoek wel zeer verminderd.

Desalniettemin is het natuurlijk wel al een enorme vooruitgang ten opzichte van in huis vast zitten omdat Łberhaupt de deur uit niet lukt. Daar heb ik ook gezeten. Dus vanuit dat perspectief ben je zeker al een heel eind op weg dan.

Ik hoop dat je verbetering gaat merken mootie! Of je nou wel of niet meedoet aan het onderzoek, maar het is zo vervelend en verlammend om constant in angst te leven, ik gun het iedereen om daar stapje voor stapje vanaf te komen!
pi_175262891
Ik denk dat er echt zeer verschillende gradaties binnen paniek/angst zijn. Twee jaar geleden, toen mijn paniekstoornis 'begon', had ik gemiddeld 21 paniekaanvallen (echt de ik-ga-dood-soort) per week. Nu zijn het er nog een stuk of zeven, maar ze zijn nog steeds hevig en ik voel me constant gespannen (waardoor de aanvallen als 'ontlading' voelen).

Volgens verschillende artsen moet ik hier 'prima mee kunnen leven', terwijl ik in werkelijkheid 24/7 dermate misselijk ben dat ik bijna over mijn nek ga. Mijn spieren zitten maanden achter elkaar muurvast. Ik heb tinnitus ontwikkeld uit het niets. Als ik een glas met water vasthoud klotst het over de rand. En dat is op dagen dat ik niet eens naar buiten hoef.

Dagen die wťl spannend zijn (afspraken buitenshuis, of erger: urenlang en/of ver weg) tellen gemiddeld drie of vier paniekaanvallen. Als mijn partner er niet is om me eraan te herinneren dat ik (langzaam en diep) moet ademen, loop ik daadwerkelijk blauw aan van het hyperventileren.

Ik heb niet 'een beetje spanning' in extreme situaties. Ik heb extreme spanning terwijl er geen f*ck aan de hand is! Maar (vooral verzekerings- en keurings-)artsen vinden dat ik me maar niet zo moet aanstellen.

Tldr: Gefrustreerd.
Mon 'en!
pi_175263372
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 november 2017 16:04 schreef Fem_LittleLady het volgende:
Is het niet handiger om te onderzoeken waarom ineens zoveel mensen er last van hebben in plaats iedereen maar medicatie te geven?
Goed punt..
pi_175263501
quote:
0s.gif Op donderdag 23 november 2017 16:31 schreef isax het volgende:

[..]

ik weet niet of je wel met een taxi durft maar je zou kunnen overleggen met je zorgverzekeraar naar de mogelijkheden voor vergoeding.
ik weet dat dat voor komt.
Eng :{w :*
pi_175264757
Goed dat jullie kritisch zijn en kanttekeningen plaatsen. Echter gaat TS daar natuurlijk niet het onderzoek voor omgooien, het loopt immers al en jullie weten bij god niet hoeveel tijd en geld het kost om een onderzoek alleen al op te zetten.

Is verder ook geen bezwaar er worden ieder jaar weer nieuwe onderzoeken opgezet en misschien lezen hier psychologie studenten mee die jullie tot nieuw onderzoek in de toekomst inspireren O+

Ik heb verder geen vragen en doe al zeker niet mee want ik heb geen angst- of paniekstoornis. Gelukkig maar :)
Op zondag 14 november 2010 18:11 schreef liesje1979 het volgende:
Zo is daar Godshand, met zijn sarcastische toon,
Die regelmatig een topic voorziet van spot en hoon.
pi_175264863
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op donderdag 23 november 2017 19:12 schreef Godshand het volgende:
Goed dat jullie kritisch zijn en kanttekeningen plaatsen. Echter gaat TS daar natuurlijk niet het onderzoek voor omgooien, het loopt immers al en jullie weten bij god niet hoeveel tijd en geld het kost om een onderzoek alleen al op te zetten.
Ik denk dat niemand dat ook echt verwacht, maar het is in elk geval wel goede input voor de discussie van een onderzoeksartikel erover of om in het achterhoofd te houden bij het aanvragen van nieuwe subsidies voor vervolgonderzoek bijvoorbeeld :)

Ik vind het in elk geval erg interessant wel, enerzijds ivm persoonlijke ervaring en anderzijds omdat ik zelf ook onderzoeker ben. Ik weet dus ook zeer zeker wel hoeveel tijd en geld het kost om een dergelijk onderzoek op te zetten. Echter vind ik dat ook juist een reden waarom je heel goed na moet denken over hoe je dat dan doet, en daar kritisch op moet kunnen zijn, juist omdat je anders heel veel tijd en geld steekt in een project waar methodologisch toch wel het een en ander aan schort. In elk geval daarvan bewust zijn voor eventueel vervolgonderzoek of je discussie lijkt me dan wel belangrijk.
pi_175266074
quote:
1s.gif Op donderdag 23 november 2017 18:01 schreef mootie het volgende:

[..]

Eng :{w :*
is het ook.
pi_175267416
quote:
1s.gif Op donderdag 23 november 2017 19:18 schreef vlindertje89 het volgende:
In elk geval daarvan bewust zijn voor eventueel vervolgonderzoek of je discussie lijkt me dan wel belangrijk.
Dat zeg ik ook in de alinea daar na :)
Op zondag 14 november 2010 18:11 schreef liesje1979 het volgende:
Zo is daar Godshand, met zijn sarcastische toon,
Die regelmatig een topic voorziet van spot en hoon.
pi_175268684
quote:
1s.gif Op donderdag 23 november 2017 21:06 schreef Godshand het volgende:

[..]

Dat zeg ik ook in de alinea daar na :)
Het ging mij niet alleen om toekomstige psychologie studenten, maar ook om de input die belangrijk is voor de interpretatie van de onderzoeksresultaten van het huidige onderzoek door de huidige onderzoekers :). Vandaar mijn toevoeging.
pi_175268749
Heb niet het hele topic gelezen, maar ik geloof hier eerlijk gezegd niet zo in.

Zelf te maken met een paniekstoornis, en in extra spannende situaties gebruik ik propranolol. Het helpt inderdaad goed, maar probleem is dat je op de propranolol gaat vertrouwen en niet op jezelf.

Inmiddels ga ik op zo'n manier door het leven dat ik altijd propranolol bij me moet hebben, omdat ik die pil zie als vangnet en nog altijd niet op mijzelf durf/kan bouwen.
pi_175356490
Bedankt allemaal voor jullie reacties! Goed om te merken dat jullie kritisch zijn ten opzichte van dit soort nieuwe ontwikkelingen, maar ook beseffen dat we (helaas) beperkte middelen hebben en er dus zeker minpunten zijn aan de behandeling.

quote:
0s.gif Op donderdag 23 november 2017 22:05 schreef Night__Stalker het volgende:
Heb niet het hele topic gelezen, maar ik geloof hier eerlijk gezegd niet zo in.

Als ik het zo hoor kan ik eigenlijk je alleen maar aanmoedigen juist wel het topic door te lezen, gezien je wellicht veel baat zou kunnen hebben bij onze behandeling. Mocht je overwegen een tijdje te stoppen met het incidentele gebruik van propranolol, zou je mogelijk in aanmerking komen voor het onderzoek.
pi_175395645
The Linden Method is echt de enige methode die je er zo goed als vanaf kunt helpen. Het boek is online te vinden. Heb er zelf enorm veel aan gehad en vele mensen ermee kennis laten maken.

Alle andere methoden zijn eigenlijk alleen maar ' cover up's'. Van medicatie, tot erover praten met mensen, alcohol of drugs, etc. Allemaal methoden om er mee 'te dealen', maar die lossen het probleem niet op.

Sterker nog, nadat je stopt met medicatie komt het meestal alleen maar weer (nog erger) terug.
Je hebt de angststoornis gekregen omdat je je brein jaren lang hebt geprogrammeerd met verkeerde (denk)gewoonten. De enige manier om dit proces om te keren is dan ook je brein weer herprogrammeren met nieuwe (denk)gewoonten.
Dat kan alleen als je stopt met jezelf zien als 'patient' en niets meer uit de weg te gaan. Exposure, exposure exposure. Terwijl je daarnaast jezelf overtuigt van het feit dat er niks aan de hand is, dat je niet dood zult gaan aan de angstaanval en dat het over een uur vanzelf weer over gaat als de adrenaline is uitgewerkt. Daarnaast nooit meer met mensen er over praten, nooit medicatie of drugs nemen om je beter te voelen en nooit gaan googelen of erover lezen.

Dat is een korte en belachelijk slechte samenvatting van The Linden Method, maar hopelijk krijg je het idee. Iedereen met een angststoornis weet van zichzelf dat het jaren geduurd heeft voordat de eerste 'aanval' kwam en dat daar vrijwel altijd bewust of onbewust al bepaalde denkpatronen en handelingen aan vooraf gingen. Daarmee stoppen en toch hetgeen doen en blijven doen waar je bang voor bent zijn de enige methoden om terug te gaan naar een normaal en actief leven.

Simpel voorbeeld. Stel je bent bang voor naar buiten gaan, of bijvoorbeeld de supermarkt. Hoe langer je niet naar de supermarkt gaat of probeert er zo kort mogelijk te verblijven, hoe groter de angst wordt.
Maar stel nou dat je zegt 'fuck it, het is mooi geweest' en je gaat vanaf morgen elke dag naar de supermarkt. En je blijft daar een uur lang. Elke dag. De eerste paar dagen zul je bang zijn, hartkloppingen, zwetende handen, vertraagd zichtveld, etc. Ik ken alle symptomen helaas. Maar de 2e dag gaat het al beter. En na een jaar ben je dan honderden uren binnen geweest. Denk je dat je dan nog bang zult zijn? Of een grote paniekaanval zult krijgen als je 1 voet binnen zet? Ik kan je verzekeren dat het antwoord nee is. De beste aanval tegen angst is door de angst heen te gaan en hem uit te dagen. Dan zie je hem voor wat het is. Een fysieke reactie op een door jezelf opgelegde barriere. Er gebeurt helemaal niks. Die zwetende handjes en je hartkloppingen stoppen vanzelf weer. Zoek elke dag je angst op en loop er niet voor weg. Kijk hem in zijn ogen aan en zeg 'kom maar, geef me de grootste paniekaanval ooit. Dan kan ik oefenen om er mee om te gaan. Hup.' Hij kan je niks maken en je weet het.

Ik geloof oprecht dat alle psychologen deze Linden Method in hun pakket zouden moeten hebben zitten. Mensen iets 'in laten zien' lukt niet altijd. En met allerlei middeltjes symptomen onderdrukken heeft ook geen zin op te lange termijn. Naast bijverschijnselen die ook weer angst kunnen oproepen, wordt de patiŽnt ook vaak resistent waardoor ze nog meer van die zooi moeten hebben. Een vicieuze cirkel. De Heer Linden kan het uiteraard 10 keer beter en uitgebreider vertellen dan ik in zijn boek.

Als er mensen zijn die hierover willen praten dan doe ik dat graag. PM staat open.

[ Bericht 46% gewijzigd door matigeuser op 30-11-2017 00:54:03 ]
pi_175398648
quote:
0s.gif Op donderdag 30 november 2017 00:38 schreef matigeuser het volgende:
The Linden Method ...
In theorie, ja.
Mijn paniek in supermarkten is al twee jaar stabiel. Elke keer dezelfde doodsangst. Fix dat even! ;)
Mon 'en!
pi_175399365
quote:
1s.gif Op donderdag 30 november 2017 10:18 schreef bloempjuh het volgende:

[..]

In theorie, ja.
Mijn paniek in supermarkten is al twee jaar stabiel. Elke keer dezelfde doodsangst. Fix dat even! ;)
Haha 'even fixen' bestaat niet.
Maar heb je wel al serieus geprobeerd om er elke dag naar toe te gaan? En er ook minimaal een half uur / uur te blijven? Als een soort van test aan jezelf?
Je staat er en het gevoel van paniek komt op, wat doe je dan? Je wilt uiteraard zo snel mogelijk weg, doe je dat ook? Zo ja, dan maak je je angst elke dag sterker door aan 'hem' te bevestigen dat je angst terecht is.

Probeer eens tegen jezelf te zeggen 'Dit zijn maar symptomen van verkeerde denkgewoonten. Ik ga niet dood, over maximaal een uur wordt het al weer minder. Ik blijf hier toch net zo lang tot dat ik me beter voel, dus doe je best angst. Ik loop niet meer weg'.

En dan ook absoluut naar huis gaan tot dat je je beter voelt. Misschien mislukt het de eerste paar keer, maar blijven doen. Desnoods ga je op een stoel zitten in de supermarkt en blijf je er 4 uur zitten terwijl je tegen je angst zegt 'kom maar op, ik blijf hier wat er ook gebeurt'.

Ik zeg niet dat dit zo 'even wordt' opgelost, maar ik geloof er wel heilig in dat dit de enige manier is om de negatieve denkpatronen ooit te doorbreken. Je hebt ze zelf gecreŽerd (geen kritiek, ik zelf ook) en zelf in leven gehouden en sterker gemaakt door naar de angst te luisteren en hem te bevestigen van zijn gelijk. Probeer je vanaf nu niet meer te laten afschrikken. Het zijn maar symptomen die, zoals je zelf al weet, altijd weer over gaan en je bent er nog nooit dood aan gegaan. Laat hem maar lekker zijn gang gaan, jij blijft toch in de supermarkt. Met of zonder die idiote symptomen. Lach hem uit in zijn gezicht!
pi_175401060
quote:
0s.gif Op donderdag 30 november 2017 11:03 schreef matigeuser het volgende:

[..]

Haha 'even fixen' bestaat niet.
Maar heb je wel al serieus geprobeerd om er elke dag naar toe te gaan? En er ook minimaal een half uur / uur te blijven? Als een soort van test aan jezelf?
Je staat er en het gevoel van paniek komt op, wat doe je dan? Je wilt uiteraard zo snel mogelijk weg, doe je dat ook? Zo ja, dan maak je je angst elke dag sterker door aan 'hem' te bevestigen dat je angst terecht is.

...

Je doet je usernaam eer aan.

Ik ben al twee jaar bezig met deze experimenten. Elke week markt en minstens 1 supermarkt. Ik ga en blijf tot ik mijn lijstje heb afgewerkt. Dat is een grote vooruitgang, ten opzichte van 12 maanden geleden.

Anyways. Laat maar. Mazzel. :W
Mon 'en!
pi_175401481
quote:
1s.gif Op donderdag 30 november 2017 12:21 schreef bloempjuh het volgende:

[..]

Je doet je usernaam eer aan.

Ik ben al twee jaar bezig met deze experimenten. Elke week markt en minstens 1 supermarkt. Ik ga en blijf tot ik mijn lijstje heb afgewerkt. Dat is een grote vooruitgang, ten opzichte van 12 maanden geleden.

Anyways. Laat maar. Mazzel. :W
Ik probeerde je alleen te helpen, ook al zie je wellicht alleen de 'betweterigheid' en niet de laag daaronder. Zonde.

Mijn mening blijft wel dat 1 supermarkt / markt per week niet voldoende is. Als het bij mij zo erg zou zijn als bij jou, dan zou ik er vanaf morgen elke dag naar toe gaan, desnoods er 3 uur verblijven. Maar je hoeft het niet van mij aan te nemen, vooral ook niet omdat het niet bij iedereen 100% hetzelfde zal werken. Maar neem dan in ieder geval het advies aan om The Linden Method te gaan lezen. Niet geschoten is altijd mis.

Wel blij voor je dat je sowieso al vooruitgang hebt geboekt. Ga zo door dan.
pi_175401867
quote:
0s.gif Op donderdag 30 november 2017 12:40 schreef matigeuser het volgende:

[..]

Ik probeerde je alleen te helpen, ook al zie je wellicht alleen de 'betweterigheid' en niet de laag daaronder. Zonde.

Mijn mening blijft wel dat 1 supermarkt / markt per week niet voldoende is. Als het bij mij zo erg zou zijn als bij jou, dan zou ik er vanaf morgen elke dag naar toe gaan, desnoods er 3 uur verblijven. Maar je hoeft het niet van mij aan te nemen, vooral ook niet omdat het niet bij iedereen 100% hetzelfde zal werken. Maar neem dan in ieder geval het advies aan om The Linden Method te gaan lezen. Niet geschoten is altijd mis.

Wel blij voor je dat je sowieso al vooruitgang hebt geboekt. Ga zo door dan.
Zoals ik al vaker heb gepost, ik ga met GGZ op zoek naar de onderliggende oorzaak van mijn paniek. Het is waarschijnlijk niet 'normaal' dat exposure totaal niet helpt.
En 1◊ per week is ruim voldoende voor mij. Ik denk niet dat het mijn mentale gezondheid helpt als ik vaker zou gaan. Mijn bloeddruk is al hoog zat ;)
Mon 'en!
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')