abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  Moderator woensdag 1 november 2017 @ 21:25:01 #1
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_174812664
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
xVrWbRk.jpg

De Sonttolregisters (STR) vormen de administratie van de tol die de koning van Denemarken hief over de scheepvaart door de Sont, de zeestraat tussen Zweden en Denemarken. Ze zijn (met hiaten in de eerste decennia) bewaard gebleven voor de periode 1497 tot 1857, toen de tol werd opgeheven. Vanaf 1574 is de serie vrijwel compleet.
De STR worden bewaard in het Deense Nationaal Archief (Rigsarkivet) in Kopenhagen.

De STR bevatten gegevens over 1,8 miljoen doorvaarten. Van elke doorvaart noteerden de ambtenaren van de Tolkamer in Helsingor in principe de volgende gegevens:

• de datum
• de naam van de schipper
• de woonplaats van de schipper
• de haven van vertrek
• de haven van bestemming (vanaf het midden van de jaren 1660)
• de samenstelling van de lading
• de tol

De STR zijn een belangrijk bron voor het onderzoek naar handel, transport, productie en consumptie in Europa, en bovendien naar het leven van de schippers ter koopvaardij. Zij behoren tot de belangrijkste seriŽle bronnen voor de economische en maritieme geschiedenis van Nederland en Europa. Een groot deel van het goederentransport binnen Europa verliep via de Sont. De STR bevat gegevens over die uitwisseling voor een periode van meer dan drieŽnhalve eeuw. Er is geen andere bron voor de Europese handelsvaart die een zo lange periode beslaat.

Sonttolregisters online (kortweg: STR online) is de elektronische databank van de complete Sonttolregisters (STR). STR online is een project van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Tresoar, Fries Historisch en Letterkundig Centrum te Leeuwarden. Wetenschappelijke ondersteuning wordt verleend door het Deense Rijksarchief, Kopenhagen en de Fryske Akademy, Leeuwarden.

STR online is in 2009 gestart. Wij streven naar voltooiing in 2017.

RUG en Tresoar hebben de gegevensinvoer voor de periode 1634 – 1857 uitbesteed aan Breed, de sociale werkvoorziening van Nijmegen en omgeving. Voor de invoer van de resterende gegevens uit 1499 – 1634 wordt middels een zogenaamd crowdsourcing project een beroep gedaan op vrijwilligers. (bron).
quote:
De Deense historicus Ole Degn onderzocht jarenlang de oorspronkelijke Sont-tolregisters in het Nationaal Archief in Kopenhagen. Het was al bekend dat van de schepen die door de Sont heen voeren de Nederlandse domineerden: meer dan de helft van het totale aantal schepen in de zeventiende eeuw. ‘En als je kijkt naar vracht, wordt het aandeel van de Nederlanders nog vele malen groter,’ zegt Degn. ‘Zestig tot 70 procent van de vracht was Nederlands. Geen wonder dat jullie het de moedernegotie noemden.’ (bron).
Inmiddels is het materiaal uit de Sont-archieven grotendeels gedigitaliseerd. Goed nieuws voor de onderzoeker en anderszins geÔnteresseerde stoffige snuffelaar. De databank is raadpleegbaar op www.soundtoll.eu

[ Bericht 0% gewijzigd door Nibb-it op 01-11-2017 21:31:02 ]
  Moderator woensdag 1 november 2017 @ 21:25:31 #2
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')