abonnement Unibet Coolblue
pi_174778027
quote:
Jelle Brandt Corstius: aangifte in de maak

Televisiemaker Jelle Brandt Corstius gaat aangifte doen tegen tv-producent Gijs van Dam die hij heeft beschuldigd van verkrachting. Op Twitter schrijft hij dat een aangifte in de maak is. Afgelopen week zei hij al dat hij met zijn advocaat een aangifte overweegt.

In zijn tweet reageert de tv-maker op de uitzending van Pauw van gisteravond. Daar was Van Dam te gast. Ook de advocaat van Van Dam, Peter Plasman, was in de uitzending.

'Er is niemand verkracht, er is niemand gedwongen'
"De uitzending van Pauw van gisteren maakte mij kwaad en verdrietig. Kwaad, om voor de hand liggende reden dat Gijs van Dam ontkent dat hij mij verkracht heeft. Het was onwerkelijk om een van de meest traumatische gebeurtenissen gereduceerd te zien tot een potje gezelligheid", twittert Brandt Corstius vanochtend.

Barend en Van Dorp

Van Dam ontkent niet dat hij vijftien jaar geleden seks heeft gehad met Brandt Corstius, maar dat is volgens hem met wederzijdse instemming gebeurd na een uitzending van Barend en Van Dorp. Beiden waren toen midden twintig. Brandt Corstius was stagiair bij het programma, Van Dam was er productiemedewerker.

Jelle Brandt Corstius twittert verder dat hij met zijn verhaal andere slachtoffers wilde aansporen ook hun verhaal te vertellen en hun steun wilde geven. "De uitzending van gisteren was echter allesbehalve steunend. Niet voor mij en niet voor al die andere slachtoffers."
quote:
Tv-maker Gijs van Dam ontkent verkrachting Brandt Corstius en doet aangifte

UPDATEDe man die er door Jelle Brandt Corstius van wordt beschuldigd hem te hebben verkracht als beginnend televisieredacteur, is media-ondernemer Gijs van Dam. Hij ontkent de beschuldiging en doet aangifte van smaad en laster. Volgens Van Dam is hij 'standrechtelijk geëxecuteerd op basis van een gelogen verhaal'.

Van Dam, eigenaar van mediabedrijf Ten Eleven Entertainment, reageerde gisteravond in televisieprogramma Pauw op de aantijgingen met Plasman aan zijn zijde. Ten tijde van de vermeende verkrachting van Brandt Corstius, in 2002, was hij producent bij Barend & Van Dorp.

Van Dam ontkent de beschuldiging nadrukkelijk. ,,Ik ben standrechtelijk geëxecuteerd zonder enige vorm van proces op basis van een gelogen verhaal", zei de tv-maker verontwaardigd. Hij was destijds 25 jaar, Jelle 24 jaar. Ze waren samen in Van Dams hotelkamer in het Kurhaus. De tv-producent was er naar eigen zeggen voor het programma Villa BVD van Frits Barend en Henk van Dorp.

Van Dam: ,,We dronken een glas wijn, begonnen te flirten en belandden daarna in mijn bed. We hadden seks en daarna ging Jelle naar zijn eigen kamer. Niemand is verkracht, niemand werd gedwongen. De ochtend erna dacht ik: Dit is toch niet helemaal mijn type, laat ik het maar bij deze ene keer laten. We hebben het seizoen afgemaakt bij hetzelfde programma. Na de zomer ben ik het programma Idols gaan maken."

Smaad en laster
Van Dam ontkent ook drugs in de wijn van Brandt Corstius te hebben gedaan, zoals de journalist beweert. Volgens advocaat Plasman doet zijn cliënt aangifte tegen Brandt Corstius wegens smaad en laster.

,,Je kunt wel een verhaal naar buiten brengen zonder een naam te noemen maar daarmee is het kwaad al geschied. Brandt Corstius beschuldigt iemand er vrijblijvend van een verkrachter te zijn. Dat deed hij heel manipulatief en met raffinement. Brandt Corstius zei in DWDD dat hij niet kon zeggen of de beschuldigde ontkent terwijl hij dat wel wist. Daarmee dreigt het leven van mijn cliënt geruïneerd te worden terwijl er geen spoor van bewijs is."

Brandt Corstius had volgens Plasman destijds aangifte moeten doen en kan dat nog steeds doen omdat de zaak nog niet verjaard is. ,,Maar hij komt dan niet geloofwaardig over."

'Kwalijk'
De advocaat noemde het eerder tegenover deze krant 'kwalijk' dat dagblad Trouw het relaas van Brandt Corstius publiceerde zonder wederhoor van Van Dam. De krant had hem wel om een reactie gevraagd, maar die niet afgedrukt.

Brandt Corstius reageerde voor de uitzending van Pauw op Twitter met de tekst: Ik begrijp dat ik nu iets hoor te zeggen. Maar ik zou niet weten wat.'

KRO
Van Dam startte zijn carrière bij publieke omroep KRO in 1997 bij De Breakfastclub op Radio 3FM en actualiteitenmagazine Netwerk. In 2001 switchte hij naar commerciële televisie toen hij werd gevraagd om late night talkshow Barend & van Dorp te produceren.

Van Dam is sinds 2010 eigenaar en directeur van productiehuis Ten Eleven Entertainment. Daarnaast is hij voorzitter van het bestuur van de stichting de tv-beelden, de organisatie die de verkiezing van Nederlandse televisievakprijzen begeleidt. Van Dam was onder andere creative director bij Talpa Producties, managing director bij CCCP en uitvoerend producent bij Endemol en Blue Circle.

'Gedrogeerd'
Brandt Corstius (39) schreef vorige week in een openhartig verhaal in Trouw dat hij tijdens zijn werk als redacteur bij Barend & Van Dorp werd gedrogeerd en daarna is gedwongen tot orale seks met een man. Zijn openbaring komt voort uit de wereldwijde actie #MeToo waarbij mensen hun ervaringen met seksueel misbruik of intimidatie naar buiten brengen.

Ondanks de bekendmaking zei de journalist geen aangifte te zullen doen. Naast dat de zaak volgens hem is verjaard, is hij ook bang te worden aangeklaagd wegens smaad. 'Het is zijn woord tegen mijn woord. Er zijn geen getuigen, ik ken - voorlopig - geen andere incidenten. Als het tot een rechtszaak zal komen is de kans groot dat hij mij succesvol beschuldigt van smaad en ik een tweede hypotheek op mijn huis kan nemen om de schadevergoeding te betalen', schreef hij onder meer.

Aanklacht
Later zei Brandt Corstius in televisieprogramma De Wereld Draait Door dat er een mogelijkheid is dat er alsnog een strafzaak komt tegen de persoon die hem zou hebben misbruikt. De journalist wil de opties daartoe verkennen. Hij vertelde ook dat de redactie van Trouw de beschuldigde om een reactie had gevraagd. De persoon in kwestie stuurde volgens hem een brief van een advocatenkantoor terug en dreigde met een aanklacht.

RTL en producent Blue Circle zeiden 'erg geschrokken' te zijn van de verklaring van Jelle Brandt Corstius dat hij als redacteur bij Barend & Van Dorp is verkracht. Ze verklaarden met hem in gesprek te willen om meer duidelijkheid te krijgen over het incident.


[ Bericht 96% gewijzigd door Frutsel op 31-10-2017 13:18:15 (OP update) ]
pi_174778033

JanGod.
pi_174778045
quote:
1s.gif Op dinsdag 31 oktober 2017 12:52 schreef ootjekatootje het volgende:

[..]

Vorige pagina.
In dat artikel staat nergens iets over 4 of mensen die door JBC zijn ingelicht.
Dus nogmaals, bron?
pi_174778060
Kan die TT niet een keer aangepast worden?
VBL SC influencer
Left, right, behind
pi_174778067
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 oktober 2017 12:56 schreef Caland het volgende:
Kan die TT niet een keer aangepast worden?
Net gedaan man.

Topicreeks: Ook Jelle Brandt Corstius zegt slachtoffer van misbruik te zijn
pi_174778102
quote:
GvD slachtoffer van smaad en laster leek me een betere
VBL SC influencer
Left, right, behind
  dinsdag 31 oktober 2017 @ 13:01:48 #7
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_174778155
"bedankt voor je tip, bepaal gelukkig zelf wel wat ik type en vind.

Suggereer jij nu dan elk verkrachtingsslachtoffer verplicht 2 weken niet wachten?

Wat een onzin, als jij vanmiddag een aangifte wil doen, dan doe je die gewoon."


Sorry, quoten wilde niet meer, topic al gesloten, dus dan maar zo.

Dat je zelf bepaald lijkt me nogal een open deur. Dat je niet doorhebt dat je met 2 maten meet ook.

Ik suggereer niet dat een slachtoffer 2 weken bedenkijd heeft, ik stel dat die niet verplichte bedenktijd tot vorig jaar nog als verplicht werd voorgesteld. Heb je onder een steen geleefd ofzo dat je daar niets van meegekregen hebt?

Die heisa begon hiermee:

https://www.volkskrant.nl(...)aanranding~a4110234/

Toen bleek dat al jaren die 2 weken als verplicht werd neergezet, mensen die aangifte wilde doen van aanranding en verkrachting dus na een heel stevig voorbereidend gesprek 2 weken naar huis gestuurd werden.
Nu zijn die 2 weken er nog, maar is het zoals het hoort volgens de regelgeving, een mogelijkheid omdat het zo'n gevoelig en lastig iets is.

Al met al, het is heel normaal dat er rustig omgegaan wordt met een aangifte voorbereiden bij dit soort zaken.
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
pi_174778161
quote:
6s.gif Op dinsdag 31 oktober 2017 12:58 schreef Caland het volgende:

GvD slachtoffer van smaad en laster leek me een betere
Ja voor de afwisseling en om de indruk van partijdigheid te voorkomen.
pi_174778167
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 oktober 2017 12:55 schreef Zipportal het volgende:

JanGod.
Dat is toch die niet-journalist die zich als clown voor doet?
Dat moet je sowieso niet serieus nemen.
pi_174778207
quote:
1s.gif Op dinsdag 31 oktober 2017 12:55 schreef mootie het volgende:

[..]

In dat artikel staat nergens iets over 4 of mensen die door JBC zijn ingelicht.
Dus nogmaals, bron?
Gijs en Jelle waren naar eigen zeggen samen op die hotelkamer. Er zijn geen getuigen van de verkrachting. Gijs heeft niet gepraat met Barend.
Hoe weet Barend, naar eigen zeggen dan wie de vermeende dader is?

Zou het je lukken om zelf op basis van de gegeven feiten tot een antwoord te komen? De ene bron heb je je al gevonden, de andere staat in de OP.

Moet lukken Mootie, 😏, je kunt het!
pi_174778231
quote:
1s.gif Op dinsdag 31 oktober 2017 13:05 schreef ootjekatootje het volgende:

[..]

Gijs en Jelle waren naar eigen zeggen samen op die hotelkamer. Er zijn geen getuigen van de verkrachting. Gijs heeft niet gepraat met Barend.
Hoe weet Barend, naar eigen zeggen dan wie de vermeende dader is?

Zou het je lukken om zelf op basis van de gegeven feiten tot een antwoord te komen? De ene bron heb je je al gevonden, de andere staat in de OP.

Moet lukken Mootie, 😏, je kunt het!
Ok, je hebt dus geen bron. Kun je ook gewoon zeggen. :*
pi_174778250
Wat een aandacht voor zo'n nobody.
pi_174778253
quote:
1s.gif Op dinsdag 31 oktober 2017 13:01 schreef Cause_Mayhem het volgende:
"bedankt voor je tip, bepaal gelukkig zelf wel wat ik type en vind.

Suggereer jij nu dan elk verkrachtingsslachtoffer verplicht 2 weken niet wachten?

Wat een onzin, als jij vanmiddag een aangifte wil doen, dan doe je die gewoon."


Sorry, quoten wilde niet meer, topic al gesloten, dus dan maar zo.

Dat je zelf bepaald lijkt me nogal een open deur. Dat je niet doorhebt dat je met 2 maten meet ook.

Ik suggereer niet dat een slachtoffer 2 weken bedenkijd heeft, ik stel dat die niet verplichte bedenktijd tot vorig jaar nog als verplicht werd voorgesteld. Heb je onder een steen geleefd ofzo dat je daar niets van meegekregen hebt?

Die heisa begon hiermee:

https://www.volkskrant.nl(...)aanranding~a4110234/

Toen bleek dat al jaren die 2 weken als verplicht werd neergezet, mensen die aangifte wilde doen van aanranding en verkrachting dus na een heel stevig voorbereidend gesprek 2 weken naar huis gestuurd werden.
Nu zijn die 2 weken er nog, maar is het zoals het hoort volgens de regelgeving, een mogelijkheid omdat het zo'n gevoelig en lastig iets is.

Al met al, het is heel normaal dat er rustig omgegaan wordt met een aangifte voorbereiden bij dit soort zaken.
Ik verwacht persoonlijk dat Jelle helemaal geen aangifte gaat doen, en uiteindelijk een goed gesprek aangaat met Gijs en advocaat.

Zodat ze de schade voor echte slachtoffers van machtsmisbruik en verkrachting in hun waarde laten.

Maar misschien schat ik Jelle dan te hoog in.
pi_174778265
quote:
1s.gif Op dinsdag 31 oktober 2017 13:06 schreef mootie het volgende:

[..]

Ok, je hebt dus geen bron. Kun je ook gewoon zeggen. :*
Dus Barend liegt?

Nou vooruit ik help je even, het interview op radio 1 vanmorgen.

[ Bericht 6% gewijzigd door ootjekatootje op 31-10-2017 13:14:52 ]
pi_174778277
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 oktober 2017 12:55 schreef Zipportal het volgende:

JanGod.
"Jelle mond vol van aanranding"
"Brandt Corstius moet wel 3x slikken na beschuldigingen"

_O-

Maar verder: Jan Roos :') :') :')
  dinsdag 31 oktober 2017 @ 13:18:00 #16
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_174778384
http://www.telegraaf.nl/e(...)gens-misbruikkwestie

quote:
Frits Barend heeft alleen contact met Brandt Corstius over de kwestie. „Het is het verhaal van Jelle tegen Gijs. Ik ben er niet bij geweest. Niemand was erbij, dus niemand heeft bewijs. Maar wat voor belang zou Jelle erbij hebben zichzelf zo in de nesten te werken?”
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_174778462
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 oktober 2017 13:18 schreef Perrin het volgende:
http://www.telegraaf.nl/e(...)gens-misbruikkwestie
Frits Barend heeft alleen contact met Brandt Corstius over de kwestie. „Het is het verhaal van Jelle tegen Gijs. Ik ben er niet bij geweest. Niemand was erbij, dus niemand heeft bewijs. Maar wat voor belang zou Jelle erbij hebben zichzelf zo in de nesten te werken?”

Zijn er verschillende versies?

Eerder zei hij nl dit:

quote:
"Ik ben geen deskundige, maar ik moet de eerste aanrander nog tegenkomen die zelf toegeeft dat hij iemand heeft aangerand. En zou Jelle dit verzonnen hebben? Ik kan het me niet voorstellen."
En niet te vergeten dit:

quote:
Barend heeft geen contact gehad met Van Dam. "Ik heb zijn gegevens ook niet. Ik kan ook niet zeggen of er meer soortgelijke gevallen bekend zijn. Ik heb vanochtend nog wel een gesprek met iemand van de redactie, die mogelijk een soortgelijk verhaal heeft", aldus Barend.
  dinsdag 31 oktober 2017 @ 13:24:44 #18
445480 Ingolstadt
RedStratocaster
pi_174778496
Het loopt nog niet storm met de rest van die talloze andere slachtoffers die Gijs zou hebben gemaakt.
Raken om ze te helpen herinneren dat die schat van ongekende vermogens die het van ons heeft een trigger zit om er ook iets mee te doen. - Rini Stoutjesdijk
It ain't over till ehh... till... till it's over - Erik ten Hag
pi_174778569
quote:
15s.gif Op dinsdag 31 oktober 2017 13:24 schreef Ingolstadt het volgende:
Het loopt nog niet storm met de rest van die talloze andere slachtoffers die Gijs zou hebben gemaakt.
Afgeschrokken door Plasman wellicht.
  Grootste filosoof 2022 dinsdag 31 oktober 2017 @ 13:30:36 #20
442397 UitStraling
pi_174778602
Twee kerels hebben elkaar bezopen afgetrokken en afgelebberd en een van hen heeft daar 15 jaar na dato spijt van, ik denk dat dat hele #metoo gebeuren hier gegijzeld geworden is door wat narcistisch ingestelde gedeukte egootjes, dit gaat ten koste van bijvoorbeeld vrouwen die met het mes op de keel geweldadig verkracht worden en daar een leven lang psychisch en lichamelijk last van hebben, kappen met deze twee unieke sneeuwvlokjes teveel aandacht geven aub
pi_174778666
Irene Moors die het opneemt voor haar GBF. Aandoenlijk. :')
  dinsdag 31 oktober 2017 @ 13:36:25 #22
438758 zeer
Opritsjniki
pi_174778694
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 oktober 2017 11:58 schreef -Miauw- het volgende:

[..]

Kort door de bocht wel :D
Ik heb liever de feiten op tafel voor zover mogelijk voor ik iemand betitel als slachtoffer of dader, zeker in dit soort zaken waarin je echt levens kunt verwoesten. Genoeg van zulke verhalen...
ja bedoel dat ook, maar de wereld waarin we leven wil dat niet, die wil enkel resultaat

eigenlijk is het ook bezopen dat dit een uberhaupt een podium krijgt in het nieuws
quote:
1s.gif Op dinsdag 31 oktober 2017 12:03 schreef ootjekatootje het volgende:

[..]

Kom op zeg, Jelle had hem op die bewuste avond ook een klap in zijn gezicht kunnen geven of hem finaal in elkaar kunnen trappen.

Qua postuur deden die twee niet voor elkaar onder. Midden in de nacht Suske en Wiske's gaan kijken bij een kerel op de hotelkamer...

Het was geen jochie van 10 dat in de handen van een pedofiel terecht was gekomen.
Ja bla bla maar die kerel is nu schuldig, of het waar is of niet. Als je op z'n naam googled kom je over 25 jaar nog tegen dat 'ie een verkrachter is. Iemand die daadwerkelijk voor verkrachting veroordeeld is maar anoniem gebleven is omdat het geen publiek figuur is, leeft na z'n straf en een redelijk anoniem bestaan.

Waarheid is secundair geworden en rechters hebben alleen rechterlijke macht, geen publieke.
  Vis een optie? dinsdag 31 oktober 2017 @ 13:38:36 #23
70532 loveli
N
pi_174778731
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 oktober 2017 13:30 schreef UitStraling het volgende:
Twee kerels hebben elkaar bezopen afgetrokken en afgelebberd en een van hen heeft daar 15 jaar na dato spijt van, ik denk dat dat hele #metoo gebeuren hier gegijzeld geworden is door wat narcistisch ingestelde gedeukte egootjes, dit gaat ten koste van bijvoorbeeld vrouwen die met het mes op de keel geweldadig verkracht worden en daar een leven lang psychisch en lichamelijk last van hebben, kappen met deze twee unieke sneeuwvlokjes teveel aandacht geven aub
De kern van het hele #metoo gebeuren is juist dat het gaat om gebeurtenissen die niet met het mes op de keel hebben plaatsgevonden, maar onder een andere vorm van dwang of machtsmisbruik.
crap in = crap out
pi_174778749
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 oktober 2017 13:38 schreef loveli het volgende:

[..]

De kern van het hele #metoo gebeuren is juist dat het gaat om gebeurtenissen die niet met het mes op de keel hebben plaatsgevonden, maar onder een andere vorm van dwang of machtsmisbruik.
Dat lijkt nog maar heeeel moeizaam door te dringen.

Aanranding en verkrachting is voor de meeste mensen nog steeds in de bosjes getrokken worden onder bedreiging van een wapen. Of zoiets.
pi_174778778
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 oktober 2017 13:36 schreef zeer het volgende:

[..]

ja bedoel dat ook, maar de wereld waarin we leven wil dat niet, die wil enkel resultaat

eigenlijk is het ook bezopen dat dit een uberhaupt een podium krijgt in het nieuws

[..]

Ja bla bla maar die kerel is nu schuldig, of het waar is of niet. Als je op z'n naam googled kom je over 25 jaar nog tegen dat 'ie een verkrachter is. Iemand die daadwerkelijk voor verkrachting veroordeeld is maar anoniem gebleven is omdat het geen publiek figuur is, leeft na z'n straf en een redelijk anoniem bestaan.

Waarheid is secundair geworden en rechters hebben alleen rechterlijke macht, geen publieke.
Kan ook zomaar omdraaien in showbizz-land. Tien krantenkoppen dat Gijs van D. onschuldig is doen wonderen in de Google machine.

Edit: bij een veroordeling voor smaad en laster verdwijnt er een hoop van Google. Kun je ook aanvragen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')