FOK!forum / Cultuur & Historie / Miljarden voor Oorlogsmuseum 40-45 in Arnhem
Cobra4woensdag 18 oktober 2017 @ 12:06
Miljarden voor Oorlogsmuseum 40-45 in Arnhem

Het Oorlogsmuseum 40-45 in Arnhem heeft miljarden ontvangen van een vrouw uit Duitsland. Uitgeven kan het museum het geld niet meer. Het gaat namelijk om Reichsmarken uit het interbellum, die alleen nog maar een historische waarde vertegenwoordigen. Dat meldt Omroep Gelderland.

In de periode tussen de twee wereldoorlogen in kreeg Duitsland te kampen met hyperinflatie. Vanwege economische problemen drukte de Duitse overheid zoveel geld bij dat de waarde van het geld in sneltrein vaart daalde en steeds hogere valuta in omloop kwamen.

Ter illustratie: eind december 1921 kostte een kilo brood nog zo’n 4 Duitse Mark. Twee jaar later moest voor dezelfde hoeveelheid maar liefst 201.000.000.000 Mark neergelegd worden. Voor de collectie van het oorlogsmuseum is dit geld interessant. Museumdirecteur Eef Peeters wijst erop dat de inflatie een grote voedingsbodem vormde voor Adolf Hitler:

“Hij beloofde de Duitsers een beter leven en gaf ze een nieuw wereldbeeld. Dat is natuurlijk verschrikkelijk uitgepakt en dat moet echt niet nog een keer gebeuren. Ook vandaag de dag wordt geld steeds minder waard en we moeten niet vergeten dat geld maar geld is.”

De voormalige eigenaar van de Reichsmarken erfde het geld in 1924 van haar ouders. Ze vond dat de biljetten in het museum thuishoorden en nam daarom contact op met het Arnhemse museum.

(Historiek)



200 miljard Reichsmark voor een brood? Grote kans dan dat het brood een paar honderd miljoen mark duurder werd terwijl je in de rij stond te wachten?

Wat was eigenlijk de grootste coupure tijdens de hyperinflatie?
Mashinawoensdag 18 oktober 2017 @ 12:10
Clickbait.
RingBewonerwoensdag 18 oktober 2017 @ 12:50
quote:
0s.gif Op woensdag 18 oktober 2017 12:06 schreef Cobra4 het volgende:
Grote kans dan dat het brood een paar honderd miljoen mark duurder werd terwijl je in de rij stond te wachten?
Ehm, geen idee. Wil je dat ik het even uitzoek?
RM-rfwoensdag 18 oktober 2017 @ 13:00
quote:
Museumdirecteur Eef Peeters wijst erop dat de inflatie een grote voedingsbodem vormde voor Adolf Hitler:
waarbij aangemerkt moet worden dat de Hyperinflatie plaatsvond 10 jaar voordat Hitler aan de macht kwam...
Wat wel een stevige populaire basis voor de politieke opkomst van Hitler was, was de internationale reactie op de tijd na de Hyperinflatie, kort erna werd ook de kwestie van de Reparatie-betalingen definitief geregeld in het Dawes plan, voorheen was er wel een plicht aan duitsland opgelegd, maar die kenden geen bovengrens, wat ook ertoe leidde dat er een voortdurend verlies van duits goud aan de geaillieerden was waardoor juist de eigen dekking van de Reichsmark steeds verder zakte en duitsland ook zelf problemen had de tijdens de oorlog opgebouwde Orlogsschulden aan de eigen burgers af te lossen (die in 1919 op 150 miljoen Reichsmark waren, maar dus in de Hyperinflatie verdwenen.

Initieel was de grote winnaar van de Hyperinflatie vooral de KPD en hieruit ontstond ook de angst dat duitsland ook een communistische revolutie zou kunnen kennen en communistisch zou kunnen gaan worden (wat vooral leidde tot noodwetgevingen die erop gericht waren eventuele KPD-oppositie uit te schakelen welke idd later ook door Hitler uitgenut werden voor zijn machtsgreep)
nanukwoensdag 18 oktober 2017 @ 14:32
quote:
0s.gif Op woensdag 18 oktober 2017 12:06 schreef Cobra4 het volgende:
[i]Miljarden voor Oorlogsmuseum 40-45 in Arnhem
200 miljard Reichsmark voor een brood? Grote kans dan dat het brood een paar honderd miljoen mark duurder werd terwijl je in de rij stond te wachten?

Wat was eigenlijk de grootste coupure tijdens de hyperinflatie?
Jammer van de clickbait tittel...

Wat ik heb begrepen is dat mensen tussen de middag salaris en tijd kregen om boodschappen te doen om die reden. Inderdaad liepen de prijzen op in de loop van een dag.

Geld werd gerecycled, er werd gewoon een nieuwe waarde overheen gedrukt. Maar deze feitjes weet ik nog uit mijn schooltijd ergens vorige eeuw. De betrouwbaarheid kan ik dus niet helemaal voor instaan.