abonnement Unibet Coolblue
pi_174444549
Zeven doden door bosbranden in Spanje en Portugal

In Spanje en Portugal zijn zondag zeker zeven mensen omgekomen door bosbranden.
In Centraal-Portugal zijn zeker vijf doden gevallen, meldt de tv-zender SIC Noticias. Ook zouden er minstens 25 gewonden zijn.

In de Spaanse regio Galicië kwamen zeker twee mensen om het leven. De slachtoffers reden in een busje dat bij de plaats Nigrán door de vlammen werd omsloten, meldt de krant El Diario op gezag van medewerkers van de gemeente. Er zijn veel brandhaarden in de omgeving van de stad Vivo.

De branden in de provincie Pontevedra in Noord-West Spanje zijn volgens de autoriteiten overgewaaid uit Portugal, of aangestoken. Door droogte, hoge temperaturen en een harde wind die waait vanaf de Atlantische Oceaan zijn ze moeilijk te bestrijden.

Coimbra
Drie van de Portugese slachtoffers vielen in het centrale district Coimbra, waar eerder deze zomer al de noodtoestand van kracht was. In juni verwoestten brandhaarden naar schatting ruim veertigduizend hectare bos in de regio ongeveer tweehonderd kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Lissabon. In totaal 64 mensen kwamen om en er vielen meer dan 150 gewonden.

https://www.nu.nl/buitenl(...)nje-en-portugal.html
pi_174444889
Ziet er heftig uit idd.
pi_174446084
En dan wrsch nog aangestoken ook. Wat bezielt mensen :r
Ja doei.
pi_174449046


'Zeker 20 doden' wordt nu gemeld

quote:
Zeker 20 doden bij bosbranden in Portugal en Spanje
In Portugal zijn zeker 20 doden gevallen bij verschillende bosbranden. In Spanje vielen er al zeker drie doden. Duizenden mensen zijn op de vlucht voor het vuur. Gisteren en vandaag zijn meer dan 500 brandhaarden geteld, "de ergste dag sinds begin dit jaar". Maar liefst 6.000 brandweerlui zijn ingezet om het vuur te bestrijden.

De aanhoudende droogte en hoge temperaturen in Portugal blijven hun tol eisen: gisteren werden meer dan 400 brandhaarden geteld, "de ergste dag sinds begin dit jaar". In het centrum en noorden van Portugal vielen zeker 20 doden. Ongeveer 6.000 brandweerlui zijn ingezet om het vuur in Portugal te bestrijden. Een twintigtal dorpjes werd geëvacueerd.

In Spanje zijn ook doden gevallen door de oprukkende bosbranden. Er werden al drie doden geteld.

In Galicië bestrijden zowat 350 brandweerlui met de hulp van 200 militairen 17 brandhaarden, zo meldt de regionale regering. Meerdere branden zouden bewust zijn aangestoken. Ook in Spanje zijn drie doden te betreuren, onder wie 2 mannen die in Nigrán door de vlammen werden verrast in hun auto. Hun verkoolde lichamen werden gisteravond gevonden.
Het zwaarst getroffen is de regio rond Vigo. Door de rookontwikkeling moesten er in de havenstad zelfs een winkelcentrum, een appartementsgebouw voor universiteitsstudenten en meerdere fabrieken, waaronder een van PSA (Peugeot, Citroën), worden ontruimd. Tussen Vigo en Barcelona lag het treinverkeer stil.
pi_174453745
De president van Galicië beschouwt het als een terreurdaad, en volgens de politie is het een georganiseerde actie geweest waarbij op meerdere plaatsen branden gelijktijdig zijn aangestoken.
https://translate.google.(...)60d.html&prev=search

Ik vraag me af hoe ze dit onder controle willen brengen, werkelijk overal is er brand.
pi_174459170
;(
Ja doei.
pi_174465822
Dodental opgelopen naar 35


Een groot deel van de grofweg zestig bosbranden in Portugal is uit. Regenval heeft de brandweer een handje geholpen de vuren te doven. Het dodental is opgelopen tot 35, zeven mensen zijn vermist. Ook in Spanje, waar door branden vier doden zijn gevallen, is regen op komst.

De bosbranden in Portugal woedden sinds zondag. In grote delen van het land was een noodtoestand afgekondigd. Op een website van de hulpdiensten valt te zien dat van de 59 branden er nu 50 zijn gedoofd. Van de negen overgebleven branden lijken er zes onder controle. Twee mensen zijn opgepakt op verdenking van brandstichting.

'Mist van rook en stank'

"Het heeft vannacht geregend, dus alle branden zijn uit", zegt Nederlander Klaas Schipper tegen NOS Radio 1 Journaal. Schipper woont sinds enige jaren in Castelo Branco in het midden van Portugal, waar veel branden waren. "De grootste brand was 30 kilometer van mijn huis. Wegen waren afgesloten. Er hangt nog steeds een mist van rook en stank."

Het is uitzonderlijk dat Portugal zo laat in het jaar wordt getroffen door bosbranden. Het vuur kon zich razendsnel verspreiden door een giftige combinatie van extreme droogte deze zomer en harde wind door orkaan Ophelia.

'Trage hulpdiensten'

De Portugese brandweer had grote moeite op gang te komen. Veel materieel was al opgeborgen voor de herfst en winter, zegt Schipper. "Van de dertig blusvliegtuigen waren er nog maar achttien operationeel. Het heeft heel lang geduurd voordat er hulp opgang kwam."

De regering van Portugal krijgt zware kritiek van de oppositie, vanwege de trage reactie op de branden en gebrek aan beleid dit soort bosbranden te voorkomen. Afgelopen zomer kreeg het land meerdere bosbranden te verduren. De ergste was in juni, waarbij 64 doden vielen. Van alle bosbranden in de Europese Unie woedde 40 procent in Portugal terwijl het land slechts 2,1 procent van het Europese grondgebied beslaat, schrijft persbureau Reuters.

Slecht landbeheer

Slecht beheer van land is een deel van het probleem. De overheid wordt verweten te weinig te doen aan onderhoud. Ook zijn er relatief veel brandbare eucalyptusbomen aangeplant voor het winnen van olie. Veel kleine stukken Portugees land zijn bovendien in verval omdat landeigenaren, vaak nageslacht van boeren, zich niet meer bekommeren om hun grond.

Vanwege de droogte als gevolg van klimaatverandering woekeren branden makkelijker om zich heen. De branden gaan vaak aan door toedoen van mensen, die ze al dan niet opzettelijk aansteken.

https://nos.nl/artikel/21(...)pgelopen-tot-35.html
  dinsdag 17 oktober 2017 @ 09:59:03 #10
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_174465897
quote:
0s.gif Op maandag 16 oktober 2017 16:32 schreef wattel het volgende:
De president van Galicië beschouwt het als een terreurdaad, en volgens de politie is het een georganiseerde actie geweest waarbij op meerdere plaatsen branden gelijktijdig zijn aangestoken.
https://translate.google.(...)60d.html&prev=search

Ik vraag me af hoe ze dit onder controle willen brengen, werkelijk overal is er brand.
[ afbeelding ]
Je hebt brandweermannen die alleen betaald krijgen bij het blussen van branden. Van die semi-vrijwilligers. Die zijn er niet vies van om zelf iets aan te steken. Is in het verleden vaak genoeg voorgekomen.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  Moderator dinsdag 17 oktober 2017 @ 10:03:07 #11
8781 crew  Frutsel
pi_174465970
quote:
Voetballers staan stil bij slachtoffers bosbranden Portugal en Spanje
Cristiano Ronaldo leeft mee met de slachtoffers van de bosbranden in Portugal. ,,Het is onmogelijk om onverschillig te blijven bij deze tragedie'', laat de Portugese vedette van Real Madrid via Instagram weten.

Minne Groenstege 17-10-17, 09:25
Hij dringt aan op solidariteit met familie en vrienden van de slachtoffers. Ronaldo vraagt ook om volledige ondersteuning voor brandweerlieden die met gevaar voor eigen leven op de best mogelijke manier helpen.

Portugal wordt opnieuw geteisterd door bosbranden. In het noorden en midden van het land zijn er nu ruim vijfhonderd brandhaarden. Er zijn de afgelopen dagen al 36 doden gevallen. Veel Portugezen vinden dat het vuurdrama te weinig aandacht krijgt in Europa. Ronaldo heeft op Twitter ruim 61 miljoen volgers.

Het is dit jaar extreem droog in Portugal. Het vuur kreeg de laatste dagen vrij spel door hoge temperaturen en de harde wind van orkaan Ophelia. In juni vielen er ook al 64 doden bij bosbranden in Pedrógão Grande, waar blikseminslag en extreme droogte de aanleiding was voor hevige branden. De bosbranden van dit jaar in Portugal behoren tot de drie dodelijkste bosbranden in Europa sinds 1945.

Ook in het noorden van Spanje, in de provincies Asturië en Galicië, zijn de afgelopen dagen hevige bosbranden. Ook Spaanse voetballers als Iker Casillas, Koke, David Villa, Jordi Alba en David Silva tonen hun medeleven met de slachtoffers in Portugal en Spanje.
  Moderator woensdag 18 oktober 2017 @ 12:32:49 #12
8781 crew  Frutsel
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')