abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_174393591
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Antifa-expert Bray: ‘Fascisme versla je niet alleen met woorden’

Terwijl de meeste antifascisten zo anoniem mogelijk strijden tegen extreem-rechts, schuwt academicus Mark Bray de aandacht niet. Hij verdedigt openlijk hun gewelddadige werkwijzen. ‘We moeten leren van de geschiedenis.’

Een maand of twee geleden had nog vrijwel niemand in Amerika van Mark Bray (35) gehoord. Tot de geschiedenisprofessor aan Dartmouth College zich afgelopen zomer mengde in de discussie over extreem-rechts en de groep die daar recht tegenover staat, de antifascisten.

Na de rellen in Charlottesville, waarbij figuren van alt-right door de stad marcheerden en n persoon werd gedood door een man met nazisympathien – was Bray op Amerikaanse tv-zenders te zien als antifa-expert. Zijn omstreden argument: geweld tegen uitspattingen van extreem-rechts is vaak acceptabel.

Op bezoek in Washington D.C. herhaalt Bray – een onopvallende verschijning met kort zwart haar en een bril – die stelling. ‘Amerikanen die zich aangevallen voelen door extreem-rechts, moeten zich kunnen verdedigen. Het fascisme is niet zomaar een mening vergelijkbaar met andere stromingen. Een militante vorm van antifascisme is een redelijk antwoord.’

Intimidatie en geweld
Onlangs kwam Bray’s werk Antifa. Het handboek voor de antifascisten’uit. Hij sprak met 61 aanhangers in Europa en Amerika en liet ze hun drijfveren en doelen beschrijven (zie ‘Geheimzinnige actievoerders’). Bray hanteert daarbij een gekleurde bril: de auteur – eerder actief in de Occupy Wall Street- beweging – heeft een duidelijke sympathie voor de antifa. Hij noemt zijn boek ‘een partijdige oproep om een nieuwe generatie antifascisten de nodige kennis bij te brengen’.

Het eerste deel van het boek behandelt de wortels van het antifascisme in Europa. ‘De geschiedenis toont aan dat je niet alles kan laten afhangen van het gebruiken van argumenten,’ stelt Bray in een gesprek met Elsevier. ‘Dat was onvoldoende in Europa in de jaren twintig en dertig en we kunnen er niet vanuit gaan dat het nu wl genoeg is.’

Vooral sinds de verkiezing van president Donald Trump zijn antifascisten in de Verenigde Staten zeer zichtbaar. Demonstranten verzetten zich tegen alles wat ze zien als voorbeelden van extreem-rechts, en dat begrip nemen ze ruim. President Trump, zijn aanhangers, de media en de politie: antifascisten zien om elke hoek een vijand. Intimidatiepraktijken en geweld worden niet geschuwd om de tegenstanders monddood te maken.

Bray geeft toe dat dit verder gaat dan alleen zelfverdediging. Antifascisten gebruiken ook preventief geweld, volgens de demonstranten voor een goed doel. ‘Een aanhanger in Baltimore stelde dat antifascisten met geweld een burgeroorlog willen voorkomen. Hij zei: “We vechten met onze vuisten, zodat we niet hoeven vechten met messen. We vechten met messen, zodat we niet hoeven vechten met geweren. We vechten met geweren, zodat we niet hoeven te vechten met tanks.”’ :')

Het leverde dit jaar al een aantal nare incidenten op. Toen de omstreden rechtse spreker Milo Yiannopoulos naar Berkeley kwam, trokken vele honderden antifascisten naar de universiteit om dat te voorkomen. Met honkbalknuppels en andere wapens veroorzaakten de gemaskerde demonstranten clashes. Bij de inauguratie van Trump vernietigden antifascisten winkelpanden in de binnenstad van Washington D.C. Meer dan tweehonderd demonstranten werden opgepakt.

Gevaar voor de rechtsstaat
Zijn de gewelddadige antifascisten zelf geen gevaar voor de rechtsstaat door sommige mensen rechten als de vrijheid van meningsuiting te ontzeggen? Bray verschuilt zich achter de antifascisten die hij interviewde. ‘Een deel van hen zegt inderdaad: “Niet alle meningen zijn gelijkwaardig, en voor fascisten moet er geen vrijheid van meningsuiting zijn.” Dit zijn revolutionairen die zich niet gebonden voelen aan de liberale rechtsstaat. Ze vragen de overheid niet eens om fascisten te censureren, omdat ze ervan uit gaan dat de instituties gevuld zijn met blanke nationalisten.’

‘Een tweede grote groep waardeert wel degelijk de uitwisseling van ideen en de vrijheid van meningsuiting, tot het punt dat die worden gebruikt om specifieke groepen te discrimineren en aan te vallen.’ Bray zegt zelf ‘een groot voorstander’ te zijn van de vrijheid van meningsuiting, bijvoorbeeld op universiteiten, maar voegt er meteen aan toe: ‘Het fascisme heeft zich laten zien als de grootste vijand ervan.’

Ook bij de vraag of het gebruik van geweld veel meer geweld zal uitlokken, probeert Bray de logica van de antifascisten te verdedigen. ‘Veel linkse media portretteerden Trump na de verkiezingen simpelweg als een fascist. Laten we zeggen dat dit klopt. Is het dan genoeg voor mensen om memes (grappig bedoelde plaatjes op internet, vaak met een politieke boodschap, red.) te maken voor Twitter? Of is een grootschalig protest dan beter? Misschien is het dan eigenlijk wel een logische reactie om hier en daar wat spullen te vernietigen.’

Geliefd en verguisd
Het boek maakt veel los in Amerika. Bray’s universiteit bracht een statement naar buiten waarin afstand wordt genomen van diens opmerkingen over geweld. Rechtse media als Fox News en Breitbart schertsen dat Bray meer een ultralinkse activist is dan een historicus. De auteur ontving via sociale media doodsbedreigingen.
Maar voor anderen is Bray een held. Het boek is een van de eerste pogingen om de Amerikaanse antifa te ontleden. Omdat ze zoveel mogelijk anoniem opereren, is het nog altijd een relatief onbekende groep. Zijn werk werd positief beoordeeld door onder meer The New Yorker en The Washington Post. Meer dan honderd collega’s op Dartmouth College ondertekenden een steunbetuiging. En op een vrijdagavond wordt hij in Washington D.C. aangeklampt door tientallen fans.

De vraag die niet wordt beantwoord in het boek, is hoe groot de dreiging van fascisme en extreem-rechts in Amerika nou echt is. ‘Ik geloof niet dat de huidige regering fascistisch is,’ zegt Bray. ‘Maar kijk naar alle aandacht die alt-right krijgt en de invloed die dat heeft op de president.’

Hij pauzeert even. ‘Antifascisten willen zich voorbereiden op het slechtst mogelijke scenario. Benito Mussolini begon ook ooit met 250 aanhangers. Fascisten kunnen het best worden tegengehouden als ze nog zwak zijn.’
Ongelooflijk dat zulke mensen nog altijd een podium krijgen op hun linkse haat te kunnen spuien. :')

Ik snap niet dat het linkse Antifa nog niet als terroristische organisatie is gekenmerkt. Het is een eng idee dat er mensen rondlopen in de samenleving die geweld jegens een persoon geoorloofd vinden omdat die persoon een mening heeft welke ze niet aanstaan en scharen bij extreem-rechts, vooral als ze zelf ook beslissen wat wel en niet extreem-rechts is.

En dat alleen maar omdat die extreem linkse kliek rechts beschuldigd van een hoop verwijten waar alleen zijzelf zich in de praktijk schuldig aan maken.

Denk wel dat ik het boek ga lezen, wil toch wel eens weten wat er in het hoofd van een psychopaat rondgaat.
pi_174393681
Geweld is een links feestje.
Ik ben HSG-Bomber niet.
pi_174393697
Net zo ranzig (gaan) denken en (gaan) handelen als degene die je om precies die zaken haat en wilt bestrijden.

Dom, blind en extreem kuddegedrag.
pi_174393727
registreer om deze reclame te verbergen
Wat een hoop mongolen heb je toch ook op de wereld he, aan alle kanten van het spectrum trouwens :')
pi_174393744
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 oktober 2017 11:21 schreef J.A.R.V.I.S. het volgende:
Het is een eng idee dat er mensen rondlopen in de samenleving die geweld jegens een persoon geoorloofd vinden omdat die persoon een mening heeft welke ze niet aanstaan en scharen bij extreem-rechts, vooral als ze zelf ook beslissen wat wel en niet extreem-rechts is.

Ik heb even wat doorgestreept om aan te geven dat het niet beperkt is tot links of rechts, het is ook niet beperkt tot een mening het gaat ook om atheist, moslim of christen, blank of gekleurd en ga maar door. Dat je het een eng idee vindt is wel opmerkelijk, ben je vandaag pas wakker geworden?
pi_174393848
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 oktober 2017 11:31 schreef Wespensteek het volgende:

[..]

Ik heb even wat doorgestreept om aan te geven dat het niet beperkt is tot links of rechts, het is ook niet beperkt tot een mening het gaat ook om atheist, moslim of christen, blank of gekleurd en ga maar door. Dat je het een eng idee vindt is wel opmerkelijk, ben je vandaag pas wakker geworden?
Dat er in alle kampen wel zo'n idioten rondlopen klopt, maar we moeten niet vergeten dat de hele gedachtegang van extreem-links daarop gebaseerd is, dat is hun manier van demonstreren, geweld gebruiken.

Wat ik eng vind is dat rechts alleen altijd wordt afgebeeld als de agressor, als de fascist, als de partij die mensen uitsluit, terwijl het in de huidige samenleving veelal links is die zich daar schuldig aan maakt in alle lagen van de samenleving, van uitkeringstrekker tot politicus.

Waar rechts in de media verketterd word als een probleem, mogen de mensen die zelf geweld toejuichen en gebruiken hun verhaaltje komen doen. Ik heb nog nooit een zogenaamde rechts-extremist zien vertellen in een DWDD dat geweld tegen moslims geoorloofd is, of een groot weekblad een interview plaats waarin geweld tegen bepaalde groeperingen vanuit de rechtse kant word goedgepraat. Dit is helaas wel de standaard nu in de westerse wereld, waar de media vooral meedoet in het verhaal dat rechts slecht is en links heilig.
pi_174393863
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 oktober 2017 11:38 schreef J.A.R.V.I.S. het volgende:

[..]
Dit is helaas wel de standaard nu in de westerse wereld, waar de media vooral meedoet in het verhaal dat rechts slecht is en links heilig.
Nooit iets van gemerkt.
And I keeps one in the chamber case you ponderin’
pi_174393872
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 oktober 2017 11:39 schreef ems. het volgende:

[..]

Nooit iets van gemerkt.
Bedankt voor je bijdrage, ik namelijk wel.
pi_174393911
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 oktober 2017 11:40 schreef J.A.R.V.I.S. het volgende:

[..]

Bedankt voor je bijdrage, ik namelijk wel.
Misschien moet je je bronnen dan herzien.
And I keeps one in the chamber case you ponderin’
pi_174393942
Antifa versla je door ze allemaal op te pakken en een onbepaalde hechtenis te geven.
Die Wrde des Menschen ist unantastbar. Sie zu achten und zu schtzen ist Verpflichtung aller staatlichen Gewalt.
pi_174393943
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 oktober 2017 11:42 schreef ems. het volgende:

[..]

Misschien moet je je bronnen dan herzien.
Ik heb nog nooit gemerkt dat moslims worden belaagd in een bus, of worden gediscrimineerd op stages, zal het ook wel niet plaatsvinden?

Dat is toch je gedachtegang, of niet?
pi_174394006
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 oktober 2017 11:44 schreef J.A.R.V.I.S. het volgende:

[..]

Ik heb nog nooit gemerkt dat moslims worden belaagd in een bus, of worden gediscrimineerd op stages, zal het ook wel niet plaatsvinden?

Dat is toch je gedachtegang, of niet?
Dat bepaalde media een bias hebben ontken ik niet. Daarom stel ik dat het het misschien waard is om je bronnen te herzien. Dit rechtse slachtoffer gedrag helpt niemand.
And I keeps one in the chamber case you ponderin’
pi_174394011
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 oktober 2017 11:30 schreef LurkJeRot het volgende:
Wat een hoop mongolen heb je toch ook op de wereld he, aan alle kanten van het spectrum trouwens :')
Dit inderdaad. En beter wordt het ook niet, want als je gewoon in het midden zit noemt extreemrechts je een extreemlinkse viesenge neocommunist en extreemlinks noemt je een fascistische extreemrechtse landverrader of weet ik wat voor termen ze er allemaal bij proberen te verzinnen om het nog maar 'erger' te laten klinken.
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
pi_174394033
Een zieke fantasie creren waarin zij de helden zijn. Je moet toch wat als je op de zolder van je ouders woont en verder geen werk/studie/doel hebt in het leven.
pi_174394047
Het is wel weer duidelijk dat de propaganda van rechtse websites goed op je werkt JARVIS. Tegen fascisme zijn is slecht, en blijkbaar voert het zeer kleine gedeelte dat bij demonstraties geweld durft te gebruiken de boventoon in een beweging.
Blijkbaar moet het steeds extremer wordende alt-right genormaliseerd worden door een 'linkse' tegenhanger te creren.
Ik snap niet wat de wereld er mee op schiet om iedereen in twee kampen in te delen, en al helemaal niet waarom het erg zou zijn om tegen fascisme te demonstreren.
  vrijdag 13 oktober 2017 @ 11:55:13 #16
168304 Mani89
We try not to sexualize him.
pi_174394102
Reis ver, drink wijn, denk na, lach hard, duik diep. Kom Terug.
pi_174394183
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 oktober 2017 11:51 schreef Stranger het volgende:
Het is wel weer duidelijk dat de propaganda van rechtse websites goed op je werkt JARVIS. Tegen fascisme zijn is slecht, en blijkbaar voert het zeer kleine gedeelte dat bij demonstraties geweld durft te gebruiken de boventoon in een beweging.
Blijkbaar moet het steeds extremer wordende alt-right genormaliseerd worden door een 'linkse' tegenhanger te creren.
Ik snap niet wat de wereld er mee op schiet om iedereen in twee kampen in te delen, en al helemaal niet waarom het erg zou zijn om tegen fascisme te demonstreren.
Vanaf dit moment ben je alle geloofwaardigheid verloren, zeker Hamburg vergeten waar recent ook nog een "hele kleine groep "problemen veroorzaakte?

Maar vertel eens, steeds extremer wordende alt-right? Schets eens wat voorbeelden van het stijgende extremisme met alt-right?

Jij bekend kleur met je reactie, meer inhoud zie ik er niet in.
  vrijdag 13 oktober 2017 @ 12:02:22 #18
182233 thedeedster
IWAB: Ik Weet Alles Beter...
pi_174394209
En al die agenten en winkeliers zijn de grootste fascisten!

Die mag je als deugende Antifa kei- en keihard aanpakken. ~O>
herr doctor
  Moderator vrijdag 13 oktober 2017 @ 12:04:00 #19
179075 crew  hugecooll
Deelt corrigerende tikken uit
pi_174394227
Uhu ze staan tegenover 'extreemrechts' en dan iedereen die het niet met je eens is extreemrechts noemen :T
  vrijdag 13 oktober 2017 @ 12:06:31 #20
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_174394271
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 oktober 2017 11:51 schreef Stranger het volgende:

en al helemaal niet waarom het erg zou zijn om tegen fascisme te demonstreren.
Heb je uberhaupt de uitspraken van die mongool gelezen? En, btw, Stalin was ook anti-fascist. Jij vindt zo iemand wel acceptabel?
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
pi_174394303
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 oktober 2017 11:48 schreef ems. het volgende:

[..]

Dat bepaalde media een bias hebben ontken ik niet. Daarom stel ik dat het het misschien waard is om je bronnen te herzien. Dit rechtse slachtoffer gedrag helpt niemand.
Kon zweren dat ik je voorzien had van een tegenreactie, maar die is inmiddels alweer weg blijkbaar.

Waarom zou ik mijn bronnen moeten herzien? Ik snap je opmerking niet, ik heb het over de media, de MSM, die hun best doen om alles wat links is heilig te verklaren en rechts te linken met extremisme. Een rechtse mening wordt al gekenmerkt als extremisme, Pegida, die zich nog altijd beroepen op hun democratische recht om een vreedzame demonstratie te houden worden weggezet als rechts-extremisten in dezelfde media. Waar de koppen "30 arrestaties bij extreem-rechtse Pegida demonstratie" de kranten en de websites sieren, om natuurlijk wat dieper in het artikel te lezen dat Antifa of andere linkse groeperingen volledig verantwoordelijk waren voor het geweld, maar het leed is al geschied, de kop staat er al, het linkse onderbuik gevoel is weer bevestigd.

Kijk eens naar de minimale berichtgeving over de rellen in Hamburg, waar nog altijd niet het besef in de media is doorgedrongen dat een complete stad die in handen is gevallen van relschoppers, waar gebieden niet bereikbaar waren voor hulpdiensten en waar een regering niet de veiligheid van hun burgers kon garanderen een vrijstaat is, en dat is pas wereldnieuws. Maar wel dik een week lang in de gehele MSM en praatprogramma's over een jongen die als rechts-extremist is weggezet omdat hij vermoedelijk opzettelijk is ingereden op linkse demonstranten in Amerika, maar een linkse radicaal die Republikeinen neerschiet enkele maanden eerder op een honkbalveld mag het doen met een klein kopje ergens op pagina 3.
pi_174394325
Tegen fascisme zijn lijkt mij juist gezond. Geweld gebruiken gaat wat ver, al snap ik best dat de handen beginnen te jeuken als je iemand met nazivlaggen ziet zwaaien.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
pi_174394494
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 oktober 2017 12:10 schreef KoosVogels het volgende:
Tegen fascisme zijn lijkt mij juist gezond. Geweld gebruiken gaat wat ver, al snap ik best dat de handen beginnen te jeuken als je iemand met nazivlaggen ziet zwaaien.
Als dan al je handen gaan jeuken, is het verstandig om een psycholoog op te zoeken. Want dan gaat er iets mis.
pi_174394609
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 oktober 2017 11:38 schreef J.A.R.V.I.S. het volgende:

[..]

Dat er in alle kampen wel zo'n idioten rondlopen klopt, maar we moeten niet vergeten dat de hele gedachtegang van extreem-links daarop gebaseerd is, dat is hun manier van demonstreren, geweld gebruiken.

Wat ik eng vind is dat rechts alleen altijd wordt afgebeeld als de agressor, als de fascist, als de partij die mensen uitsluit, terwijl het in de huidige samenleving veelal links is die zich daar schuldig aan maakt in alle lagen van de samenleving, van uitkeringstrekker tot politicus.

Waar rechts in de media verketterd word als een probleem, mogen de mensen die zelf geweld toejuichen en gebruiken hun verhaaltje komen doen. Ik heb nog nooit een zogenaamde rechts-extremist zien vertellen in een DWDD dat geweld tegen moslims geoorloofd is, of een groot weekblad een interview plaats waarin geweld tegen bepaalde groeperingen vanuit de rechtse kant word goedgepraat. Dit is helaas wel de standaard nu in de westerse wereld, waar de media vooral meedoet in het verhaal dat rechts slecht is en links heilig.
Onzin, ook onder extreem links heb je pacifisten die elk gebruik van geweld verafschuwen en onder extreem rechts heb je ook erg gevaarlijke mensen. Verder is extreem rechts gebaseerd op racisme en/of fascisme ook slechter dan de extreem linkse opvatting dat racisme en fascisme bestreden moet worden.Het uitsluiten op basis van de opvattingen die iemand in het openbaar uit of steunt is ook heel wat anders dan uitsluiten op basis van afkomst, ras of opvattingen die je op iemand projecteert.

Een moslims die IS steunt mag van mij keihard aangepakt worden een moslim die een hoofddoek draagt moet je niet veroordelen op basis van jouw mening over die ander. Hetzelfde geldt volgens mij voor extreem links en extreem rechts, je weet pas wat iemand steunt of doet als ze hun mening uiten of gedrag tonen.
Overigens zijn er genoeg zaken op internet te vinden waarin extreem rechts geweld goedpraat en rechtvaardigt, vooral in de VS waar het uiten van die mening niet strafbaar is zie je dat genoeg. In Nederland is het inderdaad beperkt door onze strafwet. Deze man mag zijn mening hier ook niet uiten maar in de VS wel.
pi_174394616
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 oktober 2017 12:00 schreef J.A.R.V.I.S. het volgende:

[..]

Vanaf dit moment ben je alle geloofwaardigheid verloren, zeker Hamburg vergeten waar recent ook nog een "hele kleine groep "problemen veroorzaakte?

Maar vertel eens, steeds extremer wordende alt-right? Schets eens wat voorbeelden van het stijgende extremisme met alt-right?

Jij bekend kleur met je reactie, meer inhoud zie ik er niet in.
Behalve dat het in Hamburg inderdaad een kleine groep van het totaal aantal demonstranten was, laat het ook wel zien dat jij geen flauw idee hebt als je denkt dat dit allemaal 'Antifa' was.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')