abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  donderdag 12 oktober 2017 @ 14:57:12 #1
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_174374277
registreer om deze reclame te verbergen
Starters verder buitenspel op de woningmarkt in de Randstad


quote:
In de populaire regio's in Nederland zijn te weinig beschikbare koophuizen om nog aan de vraag te kunnen voldoen. In steden als Delft, Leiden en Amsterdam neemt het aantal verkopen inmiddels flink af. De prijzen blijven ondertussen onverminderd stijgen: vergeleken met een jaar eerder gingen de prijzen gemiddeld in het derde kwartaal met bijna 10 procent omhoog.

verkocht_huizenmarkt_woningmarkt.PNG?itok=DTbB8XVq
Beeld ę ANP

De NVM heeft het inmiddels over een driedeling op de woningmarkt. Zo zijn er de 'ruime' woninggebieden, waar het aanbod nog altijd hoog is. Deze gebieden profiteren nu van de situatie op de woningmarkt: de prijzen trekken er aan, maar er is nog genoeg aanbod om aan de vraag te voldoen.

Dan gaat het bijvoorbeeld om Noord-Limburg en Overijssel. In Noordoost-Groningen, Zeeuws-Vlaanderen en ook rond Bergen op Zoom zijn de prijzen zelfs iets gedaald.

Bekijk hier hoe de prijsstijging in jouw regio is (tekst gaat door onder het kaartje).

41.png

Daarnaast zijn er de krappere gebieden, waar niet voldoende aanbod is om aan de vraag te voldoen. Daar stagneert het aantal transacties langzaam of neemt zelfs af, en de prijzen stijgen er flink. Daar is bijvoorbeeld sprake van in Arnhem, Weert en Leeuwarden.

Oververhitting

In stedelijke gebieden begint de oververhitting ten slotte zijn tol te eisen. In Amsterdam daalde het aantal verkopen van huizen van 200.000 euro of minder in een jaar tijd met 67 procent, in Den Haag met 40 procent en in Rotterdam met 30 procent. Starters komen in die steden bijna niet meer aan de bak.

De gemiddelde te koop staande woning in de regio Amsterdam kost op dit moment 506.000 euro. "Voor mensen met beperkte financieringsruimte lijkt geen plaats meer te zijn in de regio Amsterdam," stelt NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

Wederom een prijsrecord

De vraagprijs voor te koop staande woningen stijgt ook door. Gemiddeld wordt voor een te koop staande woning nu 337.000 euro betaald, een stijging van ruim 8 procent. De vraagprijs voor appartementen steeg nog harder, met 16,5 procent naar 207.000 euro.

Inmiddels wordt een kwart van de woningen dan ook boven de vraagprijs verkocht. Nog eens 15 procent gaat voor de vraagprijs van de hand. Jaarsma noemt het 'ongekend hoge percentages'. De prijzen worden mede opgedreven door de steeds nadrukkelijkere aanwezigheid van beleggers op de woningmarkt, stelt hij.

Beleggers duiken op de huizenmarkt

Het aantal beleggers dat huizen koopt, stijgt ook hard. Het afgelopen jaar zijn er 61 procent meer woningen verkocht aan beleggers. "In de concurrentiestrijd om het eigendom over de woning te verkrijgen, gaat men voor de maximale prijs," stelt Jaarsma. Verkopers zorgen er ondertussen voor dat ze hun woningen wel scherp blijven prijzen, zodat er zoveel mogelijk ge´nteresseerden op af komen, ziet hij.

Het zijn, stelt Jaarsma, allemaal tekenen van een oververhitte woningmarkt. Het kabinetsbeleid heeft dan ook de onverdeelde aandacht van de NVM. Veel concreets is er uit het regeerakkoord overigens nog niet te halen. De regeringspartijen spreken de ambitie uit om 'voldoende aanbod te realiseren', maar hoe dat gaat gebeuren blijft nog afwachten.

RTL Z
Beste FOK!kers,

Op verschillende plaatsen in ons land heeft de discussie omtrent de woningmarkt al flink postgevat. Zo ook in de regio Haarlem en A'dam, met een flinke uitloper naar andere provincies in NL waar de huizenverkoop intussen ook al flink aan zet gekomen is nu de crisis steeds verder achter ons ligt. smokey2.gif

Enfin, de huizenmarkt biedt aan kopers momenteel steeds minder woningen, hetgeen leidt tot mogelijke oververhitting. :o
Dit verontrustende verschijnsel noopt echter tot het bijbouwen van duurzame koopwoningen voor de nabije toekomst, waarbij in de betreffende regio's (b.v. een prijsontwikkeling van maar liefst15% per m2 te A'dam of Waterland met 12,1%) en elders in NL evengoed passende aandacht zal worden besteed aan sociale woningbouw. ^O^ Hoewel men van hogeraf voornamelijk streeft naar aanzienlijk meer koophuizen voor starters die thans in het gedrang komen, is men ergens ook verplicht voldoende rekening te blijven houden met sociale huurders. smokey2.gif

De tijd is langzamerhand rijp geworden voor uitbreiding van al het benodigde waarop lang gewacht is. :o Oˇk in onze woonplaats hebben we volledige aandacht voor het commentaar van NVM-voorzitter Ger Jaarsma inzake het toenemende probleem. Het nieuwe kabinet Rutte III, dat intussen al 'een sinterklaaskabinet' genoemd wordt :Y) , zal de komende jaren stevig doorpakken in een poging om dergelijke doelstellingen te mogen bereiken teneinde aan iedereen tegemoet te kunnen komen. :9~ :Y) B:)B

Mij dunkt, de woningmarkt bestaat goeddeels uit vraag en aanbod (marktwerking), dus uiteindelijk is handel en wandel in de regel geen liefdadigheid. Hetzelfde geldt uiteraard voor hen die hierbij minder snel aan bod komen. :N In het Haerlemsche hebben wij het de laatste twee jaar steeds vaker gezien; men gaat voor de maximale prijs *) , waarbij het verschijnsel dat makelaars zich op de woningmarkt storten geenszins een vreemd verschijnsel is. smokey2.gif

Volledige garanties kunnen niet worden gegeven. Maar omdat de overheid voornemens is om stevig te gaan uitpakken voor mensen met minder financiŰle draagkracht dan grootverdieners, zal er voor hen uiteindelijk ook meer ruimte ontstaan voor een groter vertrouwen in de toekomst. :Y) En hetzelfde geldt straks uiteraard ˇˇk voor (noodlijdende) minima, die op dit moment vergeefs naar een passende sociale huurwoning uitzien. ;)

Goed, allen 'n fijne dag! smokey2.gif
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
  donderdag 12 oktober 2017 @ 15:31:09 #2
416931 yats
(non) Average Joe
pi_174375101
Gast, stop eens met die lange verhalen vol onzin.

De enige oplossing is voorkomen dat speculanten de weinige beschikbare en betaalbare woningen opkopen om ze vervolgens te verhuren of zelfs leeg te laten staan in afwachting van een prijsstijging en een nieuwe verkoop...
Many persons have a wrong idea of what constitutes true happiness. It is not attained through self-gratification but through fidelity to a worthy purpose.
[ Bericht 0% gewijzigd door yats op 11-11-2011 11:22 ]
pi_174375534
Of op Texel gaan wonen.
pi_174375875
registreer om deze reclame te verbergen
Scjvb-topic _O_ .
Hoeren neuken, nooit meer werken.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')