FOK!forum / Culinesse à gogo / Smaak ontwikkelen bij volwassenen?
Joris3Punterzaterdag 7 oktober 2017 @ 18:52
In hoeverre is het mogelijk om op volwassen leeftijd nog je smaak te ontwikkelen?

Ik vind veel dingen niet lekker zoals zalm, tonijn, olijven, geitenkaas, salami, pijnboom pitten, paddenstoelen, champignons, aubergine, ...

Dit is best vervelend voor de kok, uit eten, e.d.

Is dit nog te leren en zo ja, hoe dan?
Joris.
summer2birdzaterdag 7 oktober 2017 @ 18:53
Hoi Joris, ik weet het niet.
Ik weet alleen dat ik vijgen blijkbaar lekker vind en olijven niet.
Groetjes Bob.
The_Tempzaterdag 7 oktober 2017 @ 19:00
Zelfde als bij kinderen: blijven proberen tot je het lekker vindt..
handkantzaterdag 7 oktober 2017 @ 19:00
ja dat moet je dus gewoon vaker gaan eten. is het niet te eten dan doe je het door een saus bijvoorbeeld(zal nog goor zijn in begin tho). Heb zelf zo een huisgenoot gehad vroegah die niks lustte totdat hij voor mensen moest gaan koken en vaak bezoek kreeg. Die eet nu alles wel behalve als je niet kan koken ;)
Renezaterdag 7 oktober 2017 @ 19:04
Lustte tot ik ging samenwonen nooit:
- Brocolli
- Sla
- Spinazie
- Champignons (nu nog niet graaag maar....)

Nu wel :s)
RobinOokzaterdag 7 oktober 2017 @ 19:05
Ik lustte/at tot ik uit huis ging ook vrij weinig.
Zitten ook voordelen aan trouwens, maar goed.
Gewoon af en toe toch eens wat anders eten/bestellen en afleren dat als iets "anders" smaakt of je het niet goed thuis kunt brengen dat dat dan vies is. Probeer de lol van heel andere smaken of texturen juist te waarderen. En tot slot, ook al ben je niet direct enthousiast, je kunt het evengoed gewoon opeten.

Ik lust nu alles op hooguit 10 dingen na. En die kan ik niet eens benoemen, ik zeg het gewoon voor de veiligheid. Alles kunnen eten is zoooooveel leuker en makkelijker ook.m
Hyaenidaezaterdag 7 oktober 2017 @ 19:08
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 oktober 2017 19:05 schreef RobinOok het volgende:
Ik lustte/at tot ik uit huis ging ook vrij weinig.
Zitten ook voordelen aan trouwens, maar goed.
Welke voordelen dan?
Hyaenidaezaterdag 7 oktober 2017 @ 19:11
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 oktober 2017 18:52 schreef Joris3Punter het volgende:
In hoeverre is het mogelijk om op volwassen leeftijd nog je smaak te ontwikkelen?

Ik vind veel dingen niet lekker zoals zalm, tonijn, olijven, geitenkaas, salami, pijnboom pitten, paddenstoelen, champignons, aubergine, ...
Wat heeft dat met "smaak ontwikkelen" te maken?
Ik lust ook lang niet alles, maar bij een goede smaak hoort toch juist dat je zelf heel goed kunt aangeven wat je wel en niet lekker vindt? Of wat je wel en niet mooi vindt.

Als je gewoon alles vreet of mooi/ok vindt heb je juist een slecht ontwikkelde smaak, oftewel geen smaak.
RobinOokzaterdag 7 oktober 2017 @ 19:17
quote:
7s.gif Op zaterdag 7 oktober 2017 19:08 schreef Hyaenidae het volgende:

[..]

Welke voordelen dan?
Je eet vanzelf minder. Omdat je meer laat staan.
Hyaenidaezaterdag 7 oktober 2017 @ 19:18
quote:
1s.gif Op zaterdag 7 oktober 2017 19:17 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Je eet vanzelf minder. Omdat je meer laat staan.
In mijn geval niet, ik eet gewoon andere dingen die ik wel lekker vind.
Pietverdrietzaterdag 7 oktober 2017 @ 19:34
quote:
1s.gif Op zaterdag 7 oktober 2017 19:00 schreef The_Temp het volgende:
Zelfde als bij kinderen: blijven proberen tot je het lekker vindt..
Dit
Pietverdrietzaterdag 7 oktober 2017 @ 19:35
Ik eet verder alles, behalve blikgroenten en kruidnagels
Lucky_Strikezaterdag 7 oktober 2017 @ 19:48
Probeer eens andere bereidingswijzen. Of verbloem het tussen andere ingredienten.

Ik heb een paar dagen geleden voor het eerst lekkere spruiten op. Ze zaten verstopt tussen een hoop andere dingen dus de spruitsmaak was binnen het geheel niet zo sterk. Nu weet ik dus dat ik ze wegkrijg en ga ik vaker experimenteren.
halfwayzaterdag 7 oktober 2017 @ 19:56
Er is eigenlijk niets dat ik niet zou eten. Alles heeft zijn smaak.
Weltschmerzzaterdag 7 oktober 2017 @ 19:57
Met een beetje aandacht proeven zal vast helpen. Veel smaken zijn ook gewoon niet zo makkelijk, maar er gebeurt wel wat en daarin moet je soms ook nog gewoon ontdekken wat je er lekker of niet zo lekker aan vindt.
golferzaterdag 7 oktober 2017 @ 20:36
Gewoon alles blijven proberen en proeven.
Je kunt ook aan smaken wennen.
Spanky78zaterdag 7 oktober 2017 @ 21:31
Veel nieuwe dingen proberen te maken. Zelf koken. Alles proeven. Concentreer je op wat je proeft IPV lekker of vies.

Hoe meer je probeert hoe minder snel je vanalles vies vindt.
#ANONIEMzaterdag 7 oktober 2017 @ 21:33
Inderdaad; zelf koken.

Mijn moeder kookte alles dood, bitter of tot pap :r En elke fucking week hetzelfde..

Sinds ik voor mezelf ben gaan koken lust ik ook een hoop meer, ik ben gek op spruitjes _O_

(Mijn zoon van vier schuift ook met gemak alles naar binnen, olijven, vreemde kaasjes, spruitjes etc)
Pinutszaterdag 7 oktober 2017 @ 23:22
Proberen te zorgen dat het ergens 'doorheen' zit in begin. Bijv. Pasta met groente + champignons. Zodat je langzaam aan de smaak kan wennen.