Bij de Vegetarische Slager gaat het om "lupine brokjes" die de ene keer aan kip doen denken de andere keer aan ander vlees. De grondstof is zo bewerkt dat het er niet meer naar smaakt en een compleet andere structuur heeft gekregen. Ik zou me bekocht voelen als ik broccoliballen zou kopen en het zou naar kip smaken en ook in andere opzichten meer op kip dan broccoli lijken.quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 09:06 schreef egeltje1985 het volgende:
Die semi-vlees namen vind ik maar stom. Liever een tofu-spies inderdaad, of broccoli-balletjes.
Eens hiermee. Ik vind het geen misleiding, dat zijn eerder die voorbeelden die jij geeft. Bovendien liggen de vegetarische waren meestal ver weg van het echte vlees, dus zelfs een halfblinde komt niet gauw per ongeluk met iets vegetarisch thuis.quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 09:08 schreef Lunatiek het volgende:
Ik vind het niet echt een probleem zolang niet wordt gepretendeerd dat het èchte kip is. Er staat duidelijk Vegetarische Slager op, het ligt doorgaans in de koeling voor vegetarische producten etc.
Vraag me af wat ze met het gehackt gaan doen.
Bij sommige vleesproducten zit er zo weinig vlees in dat het ook bijna oplichting is ("kippensoep" gaat meer over de smaak dan over de kipflintertjes en de vegetarische kipstuckjes heten ook zo vanwege de smaak van kip).
Ze leveren ook aan winkels die wel echt vlees verkopen, zoal AH.quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 09:51 schreef Travok het volgende:
Daarbij, als je bij de Vegetarische Slager naar binnen loopt kan je als consument verwachten dat hij geen echt vlees verkoopt lijkt me?
In dat geval staat er vast wel groot op de verpakking dat het van de vegetarisch slager komt en ligt het ook niet tussen het vlees maar tussen de vegetarische produkten.quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 10:11 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Ze leveren ook aan winkels die wel echt vlees verkopen, zoal AH.
Ik geloof dat ik het een keer tussen andere producten, waaronder echt vlees, in de discountbak heb zien liggen. Maar dan nog: je gaat er heus niet dood aan als je een keer geen echt vlees eet, en als je allergieën hebt is verstandig het bij voor jou nieuwe producten even het label na te lezen.quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 10:28 schreef Travok het volgende:
[..]
In dat geval staat er vast wel groot op de verpakking dat het van de vegetarisch slager komt en ligt het ook niet tussen het vlees maar tussen de vegetarische produkten.
Als ze het nou tussen het vlees zouden leggen en er niet op zetten dat het vegetarisch is is het een ander verhaal, maar dat is niet het geval.
Vergeet de palingworst, boterhamworst, leverkaas en jodenkoeken niet.quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 10:09 schreef Aphrodyte het volgende:
Ik vind het een dubbele standaard.
Wat gaan ze doen met bokkepootjes, boomstammetjes, boerenjongens, paaseieren van chocolade etc. Dat is dan toch net zo " verwarrend " ?
Ik ben het er eigenlijk wel mee eens, duidelijkheid voor de consument moet voorrang krijgen boven marketing. De producent kan er ook in koeienletters (ha,ha) opzetten dat het heel geschikt is als vervanger van kippenvlees bijvoorbeeld. Het is ook niet alleen dat er nu speck of kip op staat wat het niet is, maar het wordt op die manier ook niet duidelijker wat het wél is.quote:Er staat met koeieletters " vegetarisch " boven, waar gaat dit nu helemaal over?
Eieren met fipronil verzwijgt de NVWA, evenals varkensvlees met hepatitis maar hier moeten ze opeens spierballen tonen?
Ik kan het er ook mee eens zijn, als men consequent is. En dat is duidelijk niet het geval. dit is symboolpolitiek.quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 11:07 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Vergeet de palingworst, boterhamworst, leverkaas en jodenkoeken niet.
[..]
Ik ben het er eigenlijk wel mee eens, duidelijkheid voor de consument moet voorrang krijgen boven marketing. De producent kan er ook in koeienletters (ha,ha) opzetten dat het heel geschikt is als vervanger van kippenvlees bijvoorbeeld. Het is ook niet alleen dat er nu speck of kip op staat wat het niet is, maar het wordt op die manier ook niet duidelijker wat het wél is.
Dat heb je bij wel meer productnamen.quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 11:07 schreef Weltschmerz het volgende:
maar het wordt op die manier ook niet duidelijker wat het wél is.
Wat ga je met speksteen doen?quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 11:11 schreef Aphrodyte het volgende:
Laat ze dan maar eens beginnen met snoep: "spekjes'' naar ''marshmallows' te veranderen.
Elke idioot weet dat het geen echt vlees is. Die naamgeving is om duidelijk te maken waar het naar moet smaken en als zodanig ook iets als marketing.quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 11:10 schreef Lunatiek het volgende:
Het is natuurlijk bizar dat een bedrijf dat zich richt op vegetariërs net zou doen of ze vlees verkopen, dan lopen ze hun doelgroep mis.
Daarnaast staat er groot boven 'De VEGETARISCHE slager''.quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 11:18 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
[..]
Elke idioot weet dat het geen echt vlees is. Die naamgeving is om duidelijk te maken waar het naar moet smaken en als zodanig ook iets als marketing.
Wat een onzin. Als jij snoepspekjes maakt met als doel ze zoveel mogelijk op vleesspekjes te laten lijken en proeven, en op dezelfde afdeling verkoopt, dan hoor je ze gewoon inderdaad geen spekjes of speckjes te noemen.quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 11:11 schreef Aphrodyte het volgende:
[..]
Ik kan het er ook mee eens zijn, als men consequent is. En dat is duidelijk niet het geval. dit is symboolpolitiek.
Als ze er echt wat aan willen doen, horen bovengenoemde producten die jij noemt ook aangepakt te worden. Laat ze dan maar eens beginnen met snoep: "spekjes'' naar ''marshmallows' te veranderen.
Er staat al idioot groot op dat het van de vegetarische slager is, en voor het woord kipstuckjes staat nog een keer het woord vegetarisch. De verpakking zelf is erg herkenbaar. Dat moet toch wel duidelijk genoeg zijn.quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 11:07 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik ben het er eigenlijk wel mee eens, duidelijkheid voor de consument moet voorrang krijgen boven marketing. De producent kan er ook in koeienletters (ha,ha) opzetten dat het heel geschikt is als vervanger van kippenvlees bijvoorbeeld. Het is ook niet alleen dat er nu speck of kip op staat wat het niet is, maar het wordt op die manier ook niet duidelijker wat het wél is.
Nogmaals, bokkepootjes zijn niet geproduceert om zoveel mogelijk op echte poten van een bok te lijken, en liggen niet op dezelfde afdeling. Dit is een vergelijking van niets.quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 11:21 schreef Aphrodyte het volgende:
[..]
Daarnaast staat er groot boven 'De VEGETARISCHE slager''.
Is een stuk duidelijker dan, zeg, bokkepootjes..
Noem het dan geen kipstuckjes. We hebben die regels om een reden, en moeten ze niet laten verzwakken bij bepaalde uitzonderingen. Los van of het bewuste misleiding is of niet.quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 11:23 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
[..]
Er staat al idioot groot op dat het van de vegetarische slager is, en voor het woord kipstuckjes staat nog een keer het woord vegetarisch. De verpakking zelf is erg herkenbaar. Dat moet toch wel duidelijk genoeg zijn.
En je weet pas wat erin zit als je de ingrediëntenlijst checkt, maar dat geldt voor vrijwel alle producten met een ingrediëntenlijst.
Nee, want dat zijn geen soortgelijke, concurrerende producten.quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 11:21 schreef Aphrodyte het volgende:
[..]
Daarnaast staat er groot boven 'De VEGETARISCHE slager''.
Is een stuk duidelijker dan, zeg, bokkepootjes..
Ze heten vegetarische kipstuckjes. Dus 1) er staat een c tussen, en 2) er staat vegetarisch voor. Dat zijn duidelijke verschillen. Dan ligt het ook nog eens in herkenbare verpakking in een apart schap. Je moet wel erg kapot zijn wil je dan nog misleid worden.quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 11:26 schreef PJR het volgende:
[..]
Noem het dan geen kipstuckjes. We hebben die regels om een reden, en moeten ze niet laten verzwakken bij bepaalde uitzonderingen. Los van of het bewuste misleiding is of niet.
Inderdaad, hoe duidelijk wil je het hebben:quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 11:23 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
[..]
Er staat al idioot groot op dat het van de vegetarische slager is, en voor het woord kipstuckjes staat nog een keer het woord vegetarisch. De verpakking zelf is erg herkenbaar. Dat moet toch wel duidelijk genoeg zijn.
En je weet pas wat erin zit als je de ingrediëntenlijst checkt, maar dat geldt voor vrijwel alle producten met een ingrediëntenlijst.
Juist omdat de producten zo veel op vlees lijken is de naamgeving 'verwarrend'.quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 11:21 schreef Aphrodyte het volgende:
[..]
Daarnaast staat er groot boven 'De VEGETARISCHE slager''.
Is een stuk duidelijker dan, zeg, bokkepootjes..
Maar consumenten hebben vaak niet zoveel aandacht of de leesbril niet op. Feit is dat die benamingen alleen de marketing dienen en het er wel onduidelijker op maken wat er in zit. Dat vind ik dat de marketing moet wijken en binnen de kaders van duidelijke productinformatie moet blijven.quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 11:23 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
[..]
Er staat al idioot groot op dat het van de vegetarische slager is, en voor het woord kipstuckjes staat nog een keer het woord vegetarisch. De verpakking zelf is erg herkenbaar. Dat moet toch wel duidelijk genoeg zijn.
En je weet pas wat erin zit als je de ingrediëntenlijst checkt, maar dat geldt voor vrijwel alle producten met een ingrediëntenlijst.
Mag ik ook "Vegetarische kipstukjes" waar gewoon vlees in zit verkopen onder die naam?quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 11:36 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
[..]
Ze heten vegetarische kipstuckjes. Dus 1) er staat een c tussen, en 2) er staat vegetarisch voor. Dat zijn duidelijke verschillen. Dan ligt het ook nog eens in herkenbare verpakking in een apart schap. Je moet wel erg kapot zijn wil je dan nog misleid worden.
Helemaal mooi, maar dan mag ik ook in een emmer schijten en dat als yoghurt verkopen.quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 11:43 schreef RobinOok het volgende:
Ik ben heel erg voor de benamingen zoals de Vegetarische Slager ze nu hanteert.
Omdat dat de allerallerallerduidelijkste benamingen zijn.
Alle andere benamingen zijn KUT en superverwarrend.
Hetzelfde is gebeurd bij yoghurt. Veganistische yoghurt mag geen yoghurt heten met als gevolg dat als ik eens veganistische yoghurt nodig heb het niet kan vinden in de schappen. Echt superkut.
Nee, want dat vegetarisch geeft vind ik meer aan dan het kipgedeelte. Klinkt raar, snap ik, maar bij vleesvervangers is het doel dat het op vlees lijkt. Dus je geeft aan wat het voor moet stellen, dan zet je er voor dat het vegetarisch is. Het wordt ook lastig om dat anders te doen denk ik, je moet er dan iets als 'product met kipsmaak' van maken en dat klinkt niet zo.quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 11:44 schreef PJR het volgende:
[..]
Mag ik ook "Vegetarische kipstukjes" waar gewoon vlees in zit verkopen onder die naam?
Zo nee, waarom mogen zij dat wel andersom?
Bovendien zit die "spelfout" niet in het woord kip, maar in stukjes. Verander dan op z'n minst het woord kip...
Maar objectief gezien is dat niet zo.quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 11:54 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
[..]
Nee, want dat vegetarisch geeft vind ik meer aan dan het kipgedeelte.
Dat het niet lekker bekt is geen enkele reden de regels voor hen als uitzondering soepeler te maken. "Vegetarische stukjes", met op het etiket de aanduiding dat het bedoelt is als vervanger voor kip is net zo duidelijk, en geeft geen twijfel over wat het product is. Het is zelfs veel eerlijker.quote:Klinkt raar, snap ik, maar bij vleesvervangers is het doel dat het op vlees lijkt. Dus je geeft aan wat het voor moet stellen, dan zet je er voor dat het vegetarisch is. Het wordt ook lastig om dat anders te doen denk ik, je moet er dan iets als 'product met kipsmaak' van maken en dat klinkt niet zo.
Dit toont alleen maar aan dat ze weten dat ze met de regels spelen, en dat de naam niet exact hetzelfde mag zijn. Een c toevoegen is dan juist overduidelijk enkel het omzeilen van de regels, waar ik tegen ben.quote:Bij speckjes hebben ze wel het 'vlees' gedeelte veranderd, dus het zal niet bewust anders zijn gedaan bij kipstuckjes.
Feta is een beschermde naam, net als boter en parmaham. Vlees in het algemeen heeft dat volgens mij niet echt. Dus vegetarische vleesproducten kun je beter in het rijtje kunstgras, nepbont en amandelmelk plaatsen. Mogen die dan ook niet?quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 12:05 schreef PJR het volgende:
[..]
Maar objectief gezien is dat niet zo.
[..]
Dat het niet lekker bekt is geen enkele reden de regels voor hen als uitzondering soepeler te maken. "Vegetarische stukjes", met op het etiket de aanduiding dat het bedoelt is als vervanger voor kip is net zo duidelijk, en geeft geen twijfel over wat het product is. Het is zelfs veel eerlijker.
[..]
Dit toont alleen maar aan dat ze weten dat ze met de regels spelen, en dat de naam niet exact hetzelfde mag zijn. Een c toevoegen is dan juist overduidelijk enkel het omzeilen van de regels, waar ik tegen ben.
De regels die we hebben moetrn voorkomen dat bedrijven met een 'hippe' spelfout de regels omzeilen. Net zoals ik geen nepfeta als fetta mag verkopen.
Tegen de naam 'nepkip' heb ik geen bezwaar. Nepbont en kunstgras ook niet. Amandelmelk inderdaad liever niet.quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 12:08 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
[..]
Feta is een beschermde naam, net als boter en parmaham. Vlees in het algemeen heeft dat volgens mij niet echt. Dus vegetarische vleesproducten kun je beter in het rijtje kunstgras, nepbont en amandelmelk plaatsen. Mogen die dan ook niet?
Amandelmelk mag inderdaad sinds kort niet meer, dat "zou te veel verwarring opleveren met zuivel". Sojamelk mag ook niet meer. Het heet nu soja-drink ofzo. Maar pindakaas, cacaoboter en kokosmelk mag dan gek genoeg weer wel. En sojaburger ook. Grappig is ook dat "pindaboter" historisch al niet mocht omdat boter ook een beschermde term zou zijn. Kaas blijkbaar niet. Behalve misschien in het geval van soja-kaas? Ik snap er in ieder geval geen ruk meer van.quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 12:08 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
[..]
Feta is een beschermde naam, net als boter en parmaham. Vlees in het algemeen heeft dat volgens mij niet echt. Dus vegetarische vleesproducten kun je beter in het rijtje kunstgras, nepbont en amandelmelk plaatsen. Mogen die dan ook niet?
Maar dat is een hele andere discussie.quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 12:10 schreef Farenji het volgende:
Ik zag laatst "funghi porcini", ravioli "met eekhoorntjesbrood", prominent op de verpakking. En daar blijkt dan wel 0,4% eekhoorntjesbrood in te zitten. Of van die vruchtensappen met weelderige plaatjes van dikke vette sappige bessen en bosvruchten, en dat blijkt dan voor 90% uit druiven- of appelsap (aangelengd met water) te bestaan. Ik vind dat veel verneukeratiever dan de spullen van de vegetarische slager, die duidelijk vermeldt waar het van gemaakt is (soja) en waar het op lijkt; nergens staat ook maar iets van een claim dat het daadwerkelijk vlees is. Er staat bijv geen foto van een dier op.
Nou, ik was ooit wel heel teleurgesteld toen ik erachter kwam dat in kips-leverworst helemaal geen kip bleek te zitten!quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 12:19 schreef PJR het volgende:
[..]
Maar dat is een hele andere discussie.
Ik ben het met je eens dat de Vegetarische Slager absoluut niet bezig is met proberen te misleiden, maar dat maakt nog niet dat de regels voor hen versoepeld toegepast moeten worden.
Want als je hen hun gaan laat gaan, is het niet meer redelijk om een product met de naam "kakelende varkensschnitzel" waar geen varken in zit, maar alleen kip te weren. Want zij halen dan exact hetzelfde geintje uit als de Vegetarische Slager, maar toch denk ik dat je dit voorbeeld níet acceptabel vind.
Paasei? Pindakaas? Eekhoorntjesbrood?quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 12:13 schreef PJR het volgende:
[..]
Tegen de naam 'nepkip' heb ik geen bezwaar. Nepbont en kunstgras ook niet. Amandelmelk inderdaad liever niet.
Eens. De producten zijn niet misleidend en hebben ook niet die intentie. Naast wat jij al noemde zijn de producten van de Vegetarische slager ook nog vrij duur. Niemand zal die ooit per ongeluk kopen met het idee echte kip aan het schaffen.quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 09:08 schreef Lunatiek het volgende:
Ik vind het niet echt een probleem zolang niet wordt gepretendeerd dat het èchte kip is. Er staat duidelijk Vegetarische Slager op, het ligt doorgaans in de koeling voor vegetarische producten etc.
Vraag me af wat ze met het gehackt gaan doen.
Bij sommige vleesproducten zit er zo weinig vlees in dat het ook bijna oplichting is ("kippensoep" gaat meer over de smaak dan over de kipflintertjes en de vegetarische kipstuckjes heten ook zo vanwege de smaak van kip).
Het sufste is nog dat op de verpakking staat "lijkt erg op kip". Hoe eerlijk wil je het hebben.quote:Op dinsdag 3 oktober 2017 11:36 schreef Tourniquet het volgende:
[..]
Inderdaad, hoe duidelijk wil je het hebben:
[ afbeelding ]
Gaat nergens over dit.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |