FOK!forum / Cultuur & Historie / Mammoetresten, een Romeinse nederzetting, wrakken: de Maas is rijk
Cobra4vrijdag 29 september 2017 @ 16:21
quote:
Mammoetresten, een Romeinse nederzetting, wrakken: de Maas is rijk

Een groep archeologen heeft naar eigen zeggen de "allergrootste en verreweg de rijkste archeologische vindplaats van Nederland" ontdekt. Tussen Alphen en Dreumel werd in de uiterwaarden van de Maas onder meer een groot aantal scheepswrakken gevonden. Ook werden mammoetresten en een Romeinse nederzetting ontdekt.

tile.png?z=13&x=4219&y=2712&scale=1&lang=nl&style=default&label-switch=on

Een ploeg van achttien archeologen, onder wie zestien amateurs, deed in een periode van zeven jaar meer dan 100.000 vondsten in een zand- en kleiwingebied. De projectontwikkelaar en onderaannemers stonden dat onderzoek toe. Zij waren daartoe niet verplicht, omdat het 275 hectare grote gebied na een archeologisch vooronderzoek al was vrijgegeven.

Bij de opgravingen is onder meer een tot dan toe onbekende Romeinse nederzetting en oversteekplaats gevonden. Ook werden over een groot gebied mammoetresten gevonden. Deskundigen zijn vooral enthousiast over de vondst van de scheepswrakken in het gebied. Volgens de vinders is de locatie archeologisch de meest waardevolle vindplaats van wrakken in het land.

Bijzonder onderzoek

Er werden in het gebied geen opgravingen gedaan omdat in het vooronderzoek was geconcludeerd dat de Maas de afgelopen tweeduizend jaar de meeste sporen waarschijnlijk vernietigd zou hebben, vertelt Nils Kerkhoven. Hij werkt als archeoloog, en was in het gebied geïnteresseerd omdat hij er geregeld zijn hond uitlaat.

"We zagen al vrij snel dat de rivier flink had huisgehouden, maar zagen toch allerlei vondsten in context", aldus Kerkhoven. Doordat de Maas in de loop van honderden jaren is opgeschoven, bleken de sporen nog relatief onverstoord.

Kerkhoven stapte met een collega naar het bedrijf dat in het gebied aan het werk zou gaan, en overtuigde hen van het nut van nader onderzoek. Afgesproken werd dat ook detectoramateurs en andere amateurarcheologen op zoek mochten. Zij zouden uiteindelijk resten vinden van de prehistorie tot de twintigste eeuw.

Volgens de groep is de opgraving door haar opzet niet alleen van belang voor de geschiedschrijving maar ook voor de werkwijze van archeologen, omdat deze vorm "het hoofd biedt aan mogelijke beperkingen zoals rol, status, geldbronnen en vooronderzoek". Daarmee was dit project volgens de onderzoekers "archeologie voor en door iedereen in optima forma".

(NOS)
Cobra4vrijdag 29 september 2017 @ 16:22
quote:
Het 'knotsgekke' scheepje van 700 jaar oud aan de Maas

xxl.jpg

"Een knotsgek avontuur." Zo noemt archeoloog Nils Kerkhoven de afgelopen zeven jaar. Met een team van achttien archeologen, onder wie zestien amateurs, groef hij in totaal 100.000 historische voorwerpen op uit een zand- en kleiwingebied langs de Maas tussen Alphen en Dreumel.

"Het mooiste is toch wel een intact scheepje van 700 jaar oud." De ogen van Kerkhoven glinsteren als hij erover praat. "Het is een punter, een vissersbootje van eikenhout, waarvan de moslatjes om het waterdicht te maken er zelfs nog inzitten. Je ziet het vakmanschap."

Naast deze punter zijn in de bodem nog elf andere schepen gevonden, waarvan eentje mogelijk zelfs uit de IJzertijd afkomstig is. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed noemt de locatie een "spectaculair scheepswrakkenkerkhof".

xxl.jpg

"We hebben naast punters ook een aak, een praam en zelfs een boomstamkano gevonden. Dat is waanzinnig." Maar het complete vissersbootje is toch wel het pronkstuk van de expeditie. "Er zijn zoveel details zichtbaar. Je ziet bijvoorbeeld dat er verschillende reparaties zijn uitgevoerd en we hebben ook een mastbankje en mastvoetje ontdekt."

De bootjes zijn niet de enige vondsten waar Kerkhoven trots op is. Zo zijn er ook heel veel botten van mammoeten gevonden. "Hoe cool is dat? Hoe meer hoe beter, want dit vertelt het verhaal van dit gebied aan de Maas."

De achttien archeologen vonden ook een enorme hoeveelheid tufstenen. "Dat is een vulkanisch gesteente, waarschijnlijk hierheen gespoeld vanuit de Eifel", vertelt Kerkhoven. "Ze zijn duidelijk in vorm gehakt door mensen."

De tufstenen werden mogelijk in de Romeinse tijd gebruikt voor een groot bouwwerk. "Het zijn er zoveel dat het wel iets gigantisch moet zijn geweest."

200.000 voorwerpen

De archeoloog heeft alleen nog geen idee wat het kan zijn en weet daarnaast van veel gevonden voorwerpen de achtergrond niet. "Dat willen we laten uitzoeken door wetenschappers. We hebben echt hulp nodig, want het is veel te veel voor ons."

Kerkhoven verwacht dat er nog veel meer gevonden gaat worden. "Nu is het iets meer dan 100.000", zegt hij. "Maar als we over een jaar of anderhalf klaar zijn, dan kan het wel eens richting de 200.000 gevonden stukken gaan."

(NOS)
Cobra4vrijdag 29 september 2017 @ 16:32
Expeditie Over de Maas

Een archeologische ontdekkingstocht langs Maas en Waal!

Op 14 en 15 oktober a.s. zijn de Nationale Archeologiedagen. Tijdens deze dagen laten archeologische werkgroep “Over de Maas”, Stichting Tremele, Werkgroep Historisch Alphen aan de Maas en Nederzand Projectmanagement BV je uitgebreid kennis maken met de vele bijzondere vondsten die de werkgroep in de afgelopen zeven jaar heeft gedaan.

Maar eerst zijn er drie exclusieve presentaties voor de inwoners van Alphen
en Dreumel drie exclusieve presentaties.

"Expeditie Over de Maas", een archeologische ontdekkingstocht langs Maas en Waal!

Op 14 en 15 oktober aanstaande zijn de Nationale Archeologiedagen. Tijdens deze dagen laat
archeologische werkgroep "Over de Maas" je, in samenwerking met Stichting Tremele uit Dreumel, Werkgroep Historisch Alphen aan de Maas en Nederzand Projectmanagement BV uitgebreid en origineel kennis maken met de vele bijzondere vondsten die de werkgroep in de afgelopen zeven jaar heeft gedaan. Deze vondsten komen uit het zandwin- en natuurontwikkelingsgebied "Over de Maas" in Alphen/Dreumel en zijn dan voor het eerst in het echt te zien!

Maar... voorafgaand aan deze dagen zijn er drie exclusieve presentaties in Dreumel en Alphen.
Schrijf je nu snel in en kom alvast kijken en luisteren naar het verhaal van dit bijzondere project.
Bijzonder vanwege de enorme hoeveelheid vondsten, de verschillende perioden die zij
vertegenwoordigen en de context van deze vindplaats!

De presentaties worden gegeven door Nils Kerkhoven, professioneel archeoloog en voorman van
een groep enthousiaste (amateur) archeologen die sinds 2010 samen met de ontzander en
onderaannemers in het gebied werken.

Je ziet als eerste beelden van de geschiedenis van het project en de bijzondere plek die dit
project inneemt en in gaat nemen in de Nederlandse geschiedenis.

De presentaties worden gegeven op 5, 6 en 11 oktober om 19.30 uur
5 oktober Dreumel: 't Centrum, Rooijsestraat 48, 6621 AN Dreumel
6 oktober Alphen: dorpshuis De Hucht, Schoolstraat 4, 6626 AC, Alphen
11 oktober Dreumel: 't Centrum, Rooijsestraat 48, 6621 AN Dreumel

Aanmelden: U wordt vriendelijk verzocht (onder vermelding van aantal personen) een e-mail te
sturen aan: redactie@expeditie-overdemaas.nl

De presentatie is gratis toegankelijk.

NATIONALE ARCHEOLOGIEDAGEN

Zaterdag 14 en zondag 15 oktober 2017 van 11.00-16.00 uur
expositie archeologie "Expeditie Over de Maas" op 3 lokaties :

Dreumel, Zandwin-en natuurontwikkelingsgebied "Over de Maas"

Maasdijk 23, 6621

Dreumel, MFA Den Hoender, Nieuwstraat 10 6621 KV, Dreumel

i.s.m. Stichting Tremele

Alphen (GLD),Edohof, Schoolstraat 7, 6626 AC

i.s.m. Werkgroep Historisch Alphen aan de Maas,


[ Bericht 5% gewijzigd door Cobra4 op 29-09-2017 16:38:29 ]
Cobra4vrijdag 29 september 2017 @ 16:36
Eindelijk !

Na 7 jaren meer of minder zwijgen kunnen we naar buiten. De tijd is eindelijk gekomen om over ons avontuur te vertellen aan iedereen die het maar wil horen. Een knotsgek avontuur dat leidde naar de ontdekking van de allergrootste en rijkste archeologische vindplaats van Nederland! We kunnen nu eindelijk vertellen over alle bijzondere vondsten en de manier waarop we ze verzameld hebben. Maar ook vertellen over de geweldige samenwerking met gepassioneerde liefhebbers, vakidioten en andere enthousiastelingen.

Wij zijn blij dat we ons verhaal mogen delen en vragen hiermee ook medewerking om dit mooie project de aandacht te blijven geven die het verdient. In de afgelopen jaren hebben wij de kans gekregen om bijzonder erfgoed te ontdekken. Erfgoed dat aandacht verdient. Nog veel meer aandacht dan wij alleen kunnen geven. Omdat we deze vondsten niet voor onszelf willen houden, iedereen ervan willen laten genieten en omdat het project liefdevolle uitwerking verdient hebben we een adoptieplan bedacht.

Vanaf vandaag zullen er regelmatig vondsten gepubliceerd worden op deze site die ook om jouw kennis en aandacht vragen. Deze vondsten vragen bijvoorbeeld om een wasbeurt, fotografie,conservering,beschrijving,restauratie of “alleen maar” erkenning. Aan jou de eer om iets toe te voegen aan ons nationaal erfgoed en je bijdrage te leveren aan het eerste kennis crowdsourcing project van archeologisch Nederland.

Dus ontdek hier stap voor stap de geschiedenis van een bijzondere plek tussen twee van onze grootste rivieren. Lees over de dynamiek van de Maas en de Waal door duizenden jaren heen, over de grootste binnenlandse archeologische vindplaats van schepen en van resten van mammoeten. Verbaas je over de verdwijning en de (her)ontdekking van een of meerdere imposante Romeinse bouwwerken. Ontdek de tastbare overblijfselen van de strijd om Fort Nassau. En verwonder je over de enorme hoeveelheid en verscheidenheid aan archeologisch vondstmateriaal, van de prehistorie tot in de moderne tijd..Doe je mee ?

http://www.expeditie-overdemaas.nl/


Wat een vondsten. _O_ _O_
bijdehandvrijdag 29 september 2017 @ 18:42
Geweldig _O_ _O_
zakjapannertjezaterdag 30 september 2017 @ 13:21
quote:
Resten Romeins vrachtschip ontdekt in uiterwaarden Maas

GISTEREN, 23:36

BINNENLAND, CULTUUR & MEDIA
NIEUWSUUR

Opnieuw hebben archeologen vandaag een bijzondere ontdekking gedaan in de uiterwaarden van de Maas. "De resten van een, vermoedelijk, Romeins vrachtschip zijn vanmiddag gevonden tijdens het graven", zegt archeoloog Nils Kerkhoven in Nieuwsuur. "We waren heel druk met andere dingen. Iemand was nog bezig met werkzaamheden, de klei ging er af, op het zand en het lag er."

Eerder werd tussen Alphen en Dreumel onder meer twaalf scheepswrakken gevonden. Ook werden mammoetresten en een Romeinse nederzetting ontdekt.

Een ploeg van achttien archeologen, onder wie zestien amateurs, deed in een periode van zeven jaar meer dan 100.000 vondsten in een zand- en kleiwingebied. Naar eigen zeggen is de "allergrootste en verreweg de rijkste archeologische vindplaats van Nederland" ontdekt.

Kijk hieronder de reportage en het gesprek met archeoloog Nils Kerkhoven.
https://nos.nl/nieuwsuur/(...)terwaarden-maas.html

een stukje van dat schip, nog nat van het Maaswater, in de studio in Hilversum gepresenteerd :o
Cobra4dinsdag 3 oktober 2017 @ 10:21
Nibb-itdinsdag 3 oktober 2017 @ 15:33
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 september 2017 16:36 schreef Cobra4 het volgende:
knip
Wel gedurfd om die stukken maar gewoon op de post te doen naar allerhande mensen die zich aanmelden.

Je moet wat, zonder toereikend budget.
Cobra4dinsdag 3 oktober 2017 @ 15:39
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 oktober 2017 15:33 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

Wel gedurfd om die stukken maar gewoon op de post te doen naar allerhande mensen die zich aanmelden.

Je moet wat, zonder toereikend budget.
Beetje tricky inderdaad. Maar ze moeten wat ja. Wel tof voor geïnteresseerden.
Nibb-itdinsdag 3 oktober 2017 @ 16:03
Zal eens kijken wat zo'n aanmelding precies behelst.
Cobra4woensdag 11 oktober 2017 @ 13:38
quote:
6s.gif Op dinsdag 3 oktober 2017 16:03 schreef Nibb-it het volgende:
Zal eens kijken wat zo'n aanmelding precies behelst.
En? Al een Romeins schip thuis liggen?
Cobra4woensdag 11 oktober 2017 @ 14:08
quote:
Pleidooi voor museum Over de Maas

MOORDHUIZEN - Van de schuur in de uiterwaarden bij Moordhuizen, bij het tijdelijke kantoor van ontzanderscombinatie Nederzand, zou een museum en bezoekerscentrum moeten worden gemaakt.

Dat pleidooi komt van Expeditie over de Maas, de vrijwilligersgroep die de spectaculaire archeologische opgravingen heeft verricht in het achter de zogeheten schuur van Vermue gelegen ontzandingsgebied Over de Maas.

De schuur zou opgeknapt moeten worden en zou dan als uitgangspunt kunnen dienen voor excursies in het waterrijke natuurgebied dat Over de Maas na 2020 moet zijn geworden.

Wethouder Ton de Vree zegt dat de gemeente nog nadenkt over wat te doen met de archeologische vondsten. Een gebruik als museum en/of bezoekerscentrum is mogelijk.

Aanstaand weekend zijn er excursies en tentoonstellingen tijdens de nationale archeologiedagen. In de EDO-hof wordt het verhaal van de Romeinse vondsten verteld. In Den Hoender in Dreumel gaat het over de scheepsvondsten. Ook is er een excursie in het vondstgebied.

(Gelderlander)
Nibb-itwoensdag 11 oktober 2017 @ 21:56
quote:
10s.gif Op woensdag 11 oktober 2017 13:38 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

En? Al een Romeins schip thuis liggen?
Uhh...
Cobra4woensdag 18 oktober 2017 @ 11:40
quote:
6s.gif Op woensdag 11 oktober 2017 21:56 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

Uhh...
Nog niet? :o
Nibb-itwoensdag 18 oktober 2017 @ 13:57
Ik ben er nog niet aan toegekomen...