golfer | donderdag 28 september 2017 @ 22:04 |
Ambachtelijk consumentenprogramma. Simpele vragen, hilarische antwoorden, wonderlijke televisie. De verslaggevers van de Keuringsdienst vragen zich af wat fabrikanten ze wijs willen maken. Op doodgewone vragen krijgen ze de meest bizarre antwoorden. http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/ | |
svann | donderdag 28 september 2017 @ 23:10 |
Als één of twee weken langer leven écht een gezondere kip geeft, dan gaat dat toch voor? Maar lopen ze dan ook gewoon iets langer door hun eigen mest of ruimt men dat dan tussentijds? | |
HansvanOchten | vrijdag 29 september 2017 @ 07:45 |
Ik was eigenlijk wel nieuwsgierig hoeveel normaal gesproken "aankomt" per dag. | |
golfer | vrijdag 29 september 2017 @ 11:37 |
Plofkip 60 gram per dag, langzaam groeiend 45 gram per dag, meen ik mij te herinneren. | |
HansvanOchten | vrijdag 29 september 2017 @ 12:45 |
Ja zoiets staat me bij, maar wat is dat voor een kip zoals bij die boer. Worden ze nu nog specifiek vetgemest? | |
Teslynd | zaterdag 30 september 2017 @ 00:05 |
Hoe jonger je bent, hoe zwaarder een hele dag telt. Ik begrijp de sentimenten over de haantjes niet. Die worden gelijk na geboorte uitgesorteerd en tot diervoer verwerkt. Er zijn nu gelukkige haantjes die wat weekjes leven en dan tot menseneten verwerkt worden. Het is uitstel van executie. | |
derLudolf | zaterdag 30 september 2017 @ 09:05 |
Strooisel wordt tussentijds niet vervangen. | |
Teslynd | zaterdag 30 september 2017 @ 23:14 |
Dus kwakkelende plofjekippen op je bord? | |
derLudolf | zondag 1 oktober 2017 @ 08:49 |
Niets mis mee, is het meest milieuvriendelijk geproduceerde vlees | |
Teslynd | zondag 1 oktober 2017 @ 21:42 |
Lang geleden las ik over een beter type kip. Vrij op het erf rondscharrelend en zich af en toe het apezuur schrikkend van een aanstormende auto. | |
fluitbekzeenaald2.0 | maandag 2 oktober 2017 @ 11:19 |
Beetje flauw van de keuringsdienst om het meest te focussen op het kleinste verschil tussen plof en nieuwe standaard. 13,5 versus 21 kippen per m2 hoor je ze niet over, terwijl dat veel belangrijker is dan die paar dagen verschil. De echte oplossing voor het dilemma dat ze naar voren schuiven is natuurlijk gewoon minder vlees eten. Ook met geen woord over gerept. | |
golfer | maandag 2 oktober 2017 @ 12:59 |
a.s. donderdag: Hazelnootpasta In deze uitzending van Keuringsdienst van Waarde een kijkersvraag: Er zijn verschillende potjes fairtrade hazelnootpasta, maar de hazelnoten in de pasta zijn niet fairtrade. Hoe zit dat? Sofie bezoekt de kijker met bovenstaande vraag. Het is haar opgevallen dat er geen fairtrade hazelnootpasta bestaat waarvan de hazelnoten ook fairtrade zijn. Toch is dat gek omdat ze wel eens heeft gehoord dat in Turkije, waar bijna 80% van de hazelnoten vandaan komen, er kinderarbeid tijdens de oogst plaats vindt. | |
Oscar. | donderdag 5 oktober 2017 @ 20:27 |
BEGONNEN! | |
Oscar. | donderdag 5 oktober 2017 @ 20:29 |
de hazelnoot is niet fair | |
Pietverdriet | donderdag 5 oktober 2017 @ 20:33 |
Turkse Hazelnoten zijn trouwens sinds Tsjernobyl nogal radioactief | |
nogeenoudebekende | donderdag 5 oktober 2017 @ 20:35 |
Even ter verdediging, de meeste kinderen vinden het leuk om hazelnoten te rapen en ze dan te kraken. | |
Oscar. | donderdag 5 oktober 2017 @ 20:36 |
Inderdaad, leuker dan school | |
golfer | donderdag 5 oktober 2017 @ 21:05 |
En ze doen dat allemaal natuurlijk vrijwillig, die kinderarbeid. | |
zoem | donderdag 5 oktober 2017 @ 21:23 |
Ik wist niet eens dat er fairtrade hazelnootpasta was Volgende week over 'natuurgerijpte' kaas. Klinkt als een open deur, maar wie weet. | |
HansvanOchten | vrijdag 6 oktober 2017 @ 09:36 |
Ik had het idee dat Irsin daadwerkelijk geschokt was :| . | |
fluitbekzeenaald2.0 | vrijdag 6 oktober 2017 @ 11:08 |
Niet elke dag, de hele dag en hun leven lang hoor. | |
Oscar. | donderdag 12 oktober 2017 @ 20:36 |
PLOFKAAS! | |
Pietverdriet | donderdag 12 oktober 2017 @ 20:37 |
Gaan ze vertellen dan Old Amsterdam geen oude kaas is | |
Oscar. | donderdag 12 oktober 2017 @ 20:38 |
Joh, een kaaskristalletje | |
Pietverdriet | donderdag 12 oktober 2017 @ 20:39 |
Ha, kaaskristallen, moet je mensen met een glutenfobie en enummerangst eens vertellen dat die kristallen glutamaten zijn. | |
Oscar. | donderdag 12 oktober 2017 @ 20:40 |
moet je E621 ff droppen | |
Pietverdriet | donderdag 12 oktober 2017 @ 20:45 |
Ik kan me de hype nog herinneren dat E330 kankerverwekkend werd genoemd omdat het een belangrijke rol speelt in de Krebscyclus, en Krebs is Duits voor kanker. Dat het om citroenzuur gaat en de citroenzuur cyclus door een Duitse wetenschapper is ontdekt die Krebs van naam had wilde men niet horen. Ach ja, ook in de jaren 80 had je de aluhoedjes, zonder internet | |
Oscar. | donderdag 12 oktober 2017 @ 20:47 |
Zullen we tasten? Zei ze dat echt | |
Oscar. | donderdag 12 oktober 2017 @ 20:48 |
ze zou eens zeggen dat het goor was | |
Sapstengel | donderdag 12 oktober 2017 @ 20:48 |
"Zou je eens met een echte oude kaas moeten proberen, dan word het nog zwaarder" | |
HeteKoffie | donderdag 12 oktober 2017 @ 20:49 |
Hahahha ze zei slikken nu | |
golfer | donderdag 12 oktober 2017 @ 21:08 |
Betty van L 'Amuse. | |
golfer | donderdag 12 oktober 2017 @ 21:20 |
Wat een eng mens daar bij Old Amsterdam. | |
pfefferkatze | donderdag 12 oktober 2017 @ 23:04 |
luldebehanger ook die Teun van de Keuken. Altijd tegen een dichte deur aanlopen bij het benaderen van fabrikanten; geeft zo'n Old Amsterdamfabriek je de volledige vrijheid om de fabriek van binnen te filmen en eerlijk te antwoorden op zijn vragen, kan ie het alsnog niet laten om lullige opmerkingen te maken en zijn grapjes te maken met die zelfvoldane blik op z'n porem. Verder zie ik het probleem van snelrijpende kaas niet echt in. Old Amsterdam vinden veel mensen lekker, en als je twee jaar rijping terug kan brengen naar acht maanden dan is dat toch geweldig. Uit commercieel oogpunt, uit milieuoogpunt et cetera. Net als met die snelgroeiende kip, wij consumenten willen zo graag goedkoop een bepaald product: dan moet je trucjes uithalen. | |
monkyyy | vrijdag 13 oktober 2017 @ 00:40 |
Net een robot, met haar ingestudeerde zinnetjes. | |
Karig_Hutje | vrijdag 13 oktober 2017 @ 01:06 |
Nog slechter voor het milieu ook net zoal het slechter is dan voor het milieu om af en toe een stukje vlees te eten in plaats van alleen maar groente. Gekkies. | |
Pietverdriet | vrijdag 13 oktober 2017 @ 07:49 |
Journalisten willen dingen tot een schandaal maken, sensatie, vette koppen. | |
RolStaart-Beer | vrijdag 13 oktober 2017 @ 08:00 |
Tja, niet iedereen heeft mediatraining gehad. | |
#ANONIEM | vrijdag 13 oktober 2017 @ 08:04 |
Echt storend idd | |
djkoelkast | vrijdag 13 oktober 2017 @ 09:07 |
Natuurlijk jammer dat het weer eens een lab-product is, maar op zich is een kaas die en zacht is en naar oud smaakt ook iets wat een bepaalde groep mensen lekker vindt, niet iedereen houdt van brokkelig. Ik haak na belegen al echt af trouwens, ben geen liefhebber van sterk smakende kazen. | |
ErkendFokker | vrijdag 13 oktober 2017 @ 09:21 |
Wat? | |
Karig_Hutje | vrijdag 13 oktober 2017 @ 10:48 |
http://www.independent.co(...)-bacon-a6773671.html | |
ErkendFokker | vrijdag 13 oktober 2017 @ 10:56 |
Het ging me meer om jouw zinsbouw | |
Karig_Hutje | vrijdag 13 oktober 2017 @ 10:57 |
| |
ErkendFokker | vrijdag 13 oktober 2017 @ 11:07 |
Maar echt een achterlijk artikel trouwens. Je vergelijkt vet (bacon is super vet) met water en gaat vervolgens per calorie vergelijken. Bekend is dat vet een hoogcalorische waarde heeft en water juist 0. Lekkere stemmingmakerij dus weer. https://www.vegan.com/deb(...)es-worse-than-bacon/ Toen ik het artikel las kwam dit al in me op, maar het werkt wel lekker voor mensen zonder kennis van scheikunde. Omdat ik geen zin had om het zelf helemaal uit te typen heb ik bovenstaand artikel even gelinkt. | |
Weltschmerz | vrijdag 13 oktober 2017 @ 11:50 |
Ik heb de aflevering niet gezien maar ik wist al wel dat Old Amsterdam nep was. Die versnelde rijping is op zich wel een mooie uitvinding in de zin dat de oude smaak goed in je tosti of over je hamburger smelt. Maar Old ipv Oud gebruiken omdat dat niet mag, reclames met vol met valse nottalgie, het pretendeert iets te zijn wat het niet is en daar mag je best kritiek op hebben. | |
golfer | vrijdag 13 oktober 2017 @ 12:06 |
1. Hij mocht niet in de fabriek filmen, hij mocht alleen in het rijpingspakhuis filmen. 2. Old Amsterdam is niet oud, maar "smaakt naar oude kaas" 3. Old Amsterdam komt niet uit Amsterdam. | |
Pietverdriet | vrijdag 13 oktober 2017 @ 14:12 |
4. Old Amsterdam is een mooi voorbeeld van hoe goed marketing werkt en hoe je met het Amsterdam brand mensen kan lokken. | |
Pietverdriet | vrijdag 13 oktober 2017 @ 14:13 |
Verder smaakt het zeker niet verkeerd, vraag me af hoe Old Amsterdam smaakt als je deze drie jaar laat rijpen. | |
heiden6 | vrijdag 13 oktober 2017 @ 22:11 |
Sowieso, kaas | |
Heubach | vrijdag 13 oktober 2017 @ 22:17 |
Kaas | |
Pietverdriet | vrijdag 13 oktober 2017 @ 22:18 |
Kaas is Baas Godenvoer | |
heiden6 | zaterdag 14 oktober 2017 @ 18:10 |
golfer | donderdag 19 oktober 2017 @ 13:00 |
Vanavond: Wil je een goede wijn dan koop je een wijn met een krans. Maar in het supermarktschap lijkt bijna elke wijn een prijswinnaar te zijn. Het stikt er van de bronzen, gouden en zilveren medailles. Hoe weet je nu nog welke de beste is? | |
Pietverdriet | donderdag 19 oktober 2017 @ 19:15 |
Stukje kaas erbij.. Heel eenvoudig, gewoon proeven, vind jij een wijn erg lekker, dan is dat de beste. Niets leukers dan een dubbelblinde proeverij organiseren. Een wijnproeverij waar iemand je verteld hoe en wat je proeft en je verteld wordt over het chateau etc is gewoon een verkoopdemonstratie, | |
Spanky78 | donderdag 19 oktober 2017 @ 19:32 |
Bacon is erg mager, meestal onder de 5 procent vet. Ontbijtspek is wel vet. De vergelijking per calorie of per gram doen is een kwestie van keuze. Kan de vergelijking per calorie niet meteen een slechte noemen. | |
heiden6 | donderdag 19 oktober 2017 @ 19:48 |
Engelse (als in Engeland) bacon bedoel je dan neem ik aan? | |
StephanL | donderdag 19 oktober 2017 @ 20:40 |
Leuk onderwerp, al drink ik nooit. Goede aflevering weer. | |
golfer | donderdag 19 oktober 2017 @ 21:16 |
Heerlijk weer. Die onzin van die wijnprijzen flink doorgeprikt. | |
golfer | woensdag 25 oktober 2017 @ 12:02 |
Mogen: Krokodil! Marijn spreekt af met trouwe kijker Stefan in een all you can eat restaurant. Stefan heeft namelijk iets vreemds gezien. In steeds meer all you can eat restaurants kun je exotisch vlees eten, denk hierbij aan krokodil en zebra. Maar waar komt dat vlees vandaan? Is er een all you can eat hoeveelheid krokodillenvlees op de wereld? | |
Zith | woensdag 25 oktober 2017 @ 12:06 |
https://en.wikipedia.org/wiki/Crocodile_farm | |
Oscar. | donderdag 26 oktober 2017 @ 20:40 |
jeej hapje krokodil | |
svann | donderdag 26 oktober 2017 @ 21:18 |
Krokodil of struisvogel prima, maar zebra vind ik wat twijfelachtig. | |
golfer | donderdag 26 oktober 2017 @ 21:27 |
Kroko heb ik ooit in Australie gegeten. Smaakt naar taai kippenvlees. Haai ook daar ook gegeten. Ook niet lekker. Kangoeroe gaat wel. Zebra lijkt mij helemaal niks. | |
JayHovah | donderdag 26 oktober 2017 @ 21:29 |
Krokodil in Florida gegeten, lijkt heel erg op kip. In Australië kangaroe gegeten en dat is echt verrukkelijk! Vandaar dat de kangaroo-roadkill big business is daar! | |
Teslynd | vrijdag 27 oktober 2017 @ 01:51 |
En kameel? Mag je doodgereden dieren meenemen? | |
JayHovah | vrijdag 27 oktober 2017 @ 05:23 |
In Australie mag alleen de eerstvolgende die het dier vind hem meenemen... Dus niet de overtreder (om het bewust aanrijden tegen te gaan...) | |
#ANONIEM | vrijdag 27 oktober 2017 @ 05:48 |
Lopen er kamelen daar? | |
JayHovah | vrijdag 27 oktober 2017 @ 10:31 |
Ik bedoelde de Kangaroos... | |
djkoelkast | vrijdag 27 oktober 2017 @ 10:55 |
Het zijn kangoeroes | |
Weltschmerz | vrijdag 27 oktober 2017 @ 11:12 |
Meer dan waar dan ook ter wereld. | |
Pietverdriet | vrijdag 27 oktober 2017 @ 11:44 |
Net als konijnen was het een echte plaag aan het worden. De populatie is toen teruggebracht van meer dan een miljoen naar ongeveer 300.000 | |
Pietverdriet | zondag 29 oktober 2017 @ 00:40 |
Net de aflevering over natuur gerijpte kaas gekeken. Wat een rellerigheid. Oud Amsterdam is geen oude kaas. Stop de persen! Christus te paard wat liepen ze dat te melken Dat veel Gouda uit nieuw zeeland komt, daar hoor je ze niet over. | |
#ANONIEM | zondag 29 oktober 2017 @ 00:45 |
Daar hadden ze toch al een aflevering over? https://www.npo3.nl/keuri(...)1-10-2010/RVU_104757 @ 10:12 [ Bericht 8% gewijzigd door #ANONIEM op 29-10-2017 00:50:26 ] | |
derLudolf | zondag 29 oktober 2017 @ 07:05 |
Gouda is immers geen Holland Gouda | |
Pietverdriet | zondag 29 oktober 2017 @ 08:54 |
Meh De opgevraagde aflevering is niet beschikbaar. | |
#ANONIEM | zondag 29 oktober 2017 @ 09:08 |
Gisteravond deed hij het.. NPO IT *edit* Ook "nieuwe" afleveringen doen het niet. NPO viert zondag denk ik [ Bericht 10% gewijzigd door #ANONIEM op 29-10-2017 09:09:26 ] | |
Pietverdriet | zondag 29 oktober 2017 @ 09:53 |
Wintertijd vermoed ik | |
golfer | dinsdag 31 oktober 2017 @ 14:58 |
Donderdag: De Keuringsdienst doet weer een vreemde ontdekking in haar boodschappenmandje. Witte rijst die meer vezels bevat dan zilvervliesrijst. Maar we aten die taaie zilvervliesrijst toch juist voor de vezels? Hadden we al die tijd toch beter witte rijst kunnen eten? Het blijken vooral de biologische merken zilvervliesrijst te zijn die minder vezels bevatten dan de gewone witte rijst uit de supermarkt. | |
Zith | dinsdag 31 oktober 2017 @ 15:18 |
Oeh interessant | |
Pietverdriet | dinsdag 31 oktober 2017 @ 15:40 |
Altijd al oneetbaar beestenvoer gevonden | |
djkoelkast | dinsdag 31 oktober 2017 @ 16:14 |
Ik vind die echte volledige zilvervliesrijst, die je echt 45 minuten moet koken, dus niet die snelkookdrap uit de supermarkt, echt onwijs lekker. Witte rijst vind ik helemaal niks aan. Ik maak zelfs mijn nasi met volledige volkorenrijst (maar dan met een langkorrel, 'kale' rijst gebruik ik een ronde korrel voor). En in mijn rijst zit 1,5g voedingsvezel per 100g In Lassie toverrijst zit 4,5g voedingsvezel per 100g Ik zou eerder denken dat ze bij Lassie ermee foefelen. Maargoed, ik krijg genoeg vezels binnen, het zal op die paar gram niet aankomen. Witte rijst word ik niet blij van. | |
Pietverdriet | dinsdag 31 oktober 2017 @ 16:17 |
Ik eet meestal Basmatirijst of Pandan | |
golfer | dinsdag 31 oktober 2017 @ 16:24 |
Lassie foefelt inderdaad met de vezelwaardes: Door met een andere maat te meten. Elke producent mag zelf zijn voedingswaardetabel samenstellen. Lassie heeft een nieuwe methode gevonden om vezels te meten. En deze methode meet meer vezels dan de methode die andere producenten gebruiken. | |
djkoelkast | dinsdag 31 oktober 2017 @ 16:34 |
Basmati heb ik ook (ook weer volledig, volkoren) maar vind ik vaak zelf te veel aroma afgeven, dat werkt soms, maar soms niet. Ik wil vaak een neutrale basis (maar niet zo neutraal als witte rijst) Ah, op die manier. Ik kijk nooit naar voedingswaarden, wel naar ingrediënten. | |
Pietverdriet | dinsdag 31 oktober 2017 @ 17:00 |
Waar de naam Toverrijst vandaan komt wordt steeds duidelijker | |
Tchock | dinsdag 31 oktober 2017 @ 17:02 |
Je meent het? Ik wacht even de uitzending af maar dat is wel heel opmerkelijk zeg. | |
Teslynd | woensdag 1 november 2017 @ 02:04 |
Ja, hier ook. Witte rijst heb ik nooit wat aan gevonden. Via nieuwe kennissen kwam ik in aanraking met bruine ruist. Dat heeft meer smaak en meer beet. Toverrijst is voorgestoomd, dus een beetje gedegenereerd. Zilvervliesrijst moet het liefste een nachtje weken tegen fytinezuur. Dat spoel je dan met het weekwater weg. De achterliggende gedachte is dat het fytinezuur mineralen bindt, zodat die niet voor de vertering beschikbaar zijn. Voor losweken is fytase nodig. Dat betekent opweken met een schepje meel, stukje zeewier of spirulina. Het kartonnige is dan ook weg. Maar de echt bruine rijst zie ik al een hele tijd niet meer. | |
djkoelkast | woensdag 1 november 2017 @ 09:18 |
Zoiets heb ik nooit gedaan en ook nooit van gehoord. Ik haal de rijst of in een biowinkel als Ekoplaza/Estafette of in Duitsland, daar zijn ze veel verder qua goede voeding. Ik vind niet dat rijst naar karton smaakt hoor, maar wellicht ligt dat aan mij | |
zeefje | woensdag 1 november 2017 @ 10:42 |
Echt veel te veel werk voor een beetje rijst koken hoor | |
Tim_Schuhmacher | donderdag 2 november 2017 @ 20:53 |
Het kostte wat moeite maar de meneer van Lassie was best eerlijk | |
golfer | donderdag 2 november 2017 @ 21:15 |
Ik meende het en het klopte dus. Lassie vond dus een andere methode. | |
Pietverdriet | donderdag 2 november 2017 @ 21:23 |
pareboiled rijst is gestoomd onder hoge druk, waarbij voedingswaarde uit de vezel in de korrel komen, en daarna gepeld. De voedingswaarde is daardoor hoger dan van gewone geslepen rijst. | |
Tchock | vrijdag 3 november 2017 @ 17:03 |
Ja, heb gister ook gekeken en moest aan je denken Ik vond het wel jammer dat ze verder niet keken naar of andere producenten ook die andere methode gebruiken. En of dit verschijnsel zich ook met andere voedingsmiddelen dan vezels voordoet. | |
Teslynd | vrijdag 3 november 2017 @ 18:22 |
Klopt, is irritant als je de rijst (en tarwe, wat zelf fytasehoudend is) niet gelijk koken kan. Ik hoorde het al in de jaren '90. Toen was het: half uurtje voorweken en uitspoelen. Tegenwoordig is het volle nacht weken met iets fytasehoudends erdoor en tussentijds een paar keer spoelen. Tja, dan spoel je ook de in water oplosbare vitamines/mineralen/etc uit. En fytinezuur moet natuurlijk niet volledig verdelgd worden, het is een kwestie van de gulden middenweg vinden. Maar dus wel langer dan een uurtje weken en dat is behoorlijk hinderlijk. Het kartonnige was toen het nog bruine rijst was. Zag je de lichtbruine vliesjes. En die zullen dus lekker vol fytinezuur gezeten hebben, maar zelfs met het kartonnige smaakte het beter dan de witte rijst. Een deel verdwijnt trouwens al door het lange koken. Ik was een tijd niet meer bij de Natuurwinkels geweest wegens te ver weg en toen er een Ecoplaza dichterbij kwam, bestond het niet meer. De ronde rijst lijkt er het meeste op. Dit doet me weer denken aan melk. Vollemelk bevat lactase, nodig voor de vertering van lactose. De jacht op vetten is net zo kwalijk gebleken als de jacht op tochtkieren en -kiertjes. Het is erkend door foodlog (waar veel wetenschappers meeschrijven) https://www.foodlog.nl/ar(...)der/allcomments/asc/ O, dat was ik helemaal vergeten. Bedankt voor de herinnering. Maar een portie volkorenrijst smaakt en vult beter dan voorgestoomde. | |
Pietverdriet | vrijdag 3 november 2017 @ 18:23 |
Ik eet geen vulling, ik eet lekker | |
Teslynd | vrijdag 3 november 2017 @ 18:30 |
Mihoen kan ook lekker zijn, maar dat vult totaal niet. Binnen een uur krijg je alweer honger of zit je je even af te vragen of je wel gegeten hebt. | |
djkoelkast | vrijdag 3 november 2017 @ 20:21 |
Er zit in de regio een boer die zijn biodynamische, niet-gehomogeniseerde (en naar keuze gepasteuriseerde of rauwe) melk in glazen flessen in schuurtjes met koelkasten heeft staan. Kun je een sleutel van krijgen en dan daar dus melkproducten kopen (ook yoghurt, slagroom, boter, karnemelk). En dat is heel wat anders dan dat witte water uit de supermarkt. | |
Teslynd | woensdag 8 november 2017 @ 01:03 |
Dat is de melk zoals het uit de kou getrokken is. Fabrieksmelk is wat anders: wordt in onderdelen uit elkaar gepeuterd en dan weer volgens de gewenste recepten samengesteld tot huppeldepupmelk. Door het in afzonderlijke onderdelen te scheiden, krijg je het nooit meer zoals het was qua nutriënten. Denk maar aan Appelsientje. Je kan het ingedikte produkt aanlengen met exact de juiste hoeveelheid water, maar het wordt echt niet meer zoals voor het indikken was. De beweerde gelijke hoeveelheid vitamines komt natuurlijk door complementaire additieven (bv chemisch vit.C), die wegens completerend zijn niet vermeld hoeven te worden. Rauwe melk van grazende koeien is het beste (voor de meesten zal gelden: wel zelf pasteuriseren [dus niet koken]). Daarna gewoon de voorbewerkte melk van de bioboer en tenslotte van de gewone boer. Op grote afstand volgt, bij gebrek aan beter verkrijgbaar of wegens het budget, de winkelmelk. [ Bericht 1% gewijzigd door Teslynd op 08-11-2017 01:24:20 ] | |
golfer | woensdag 8 november 2017 @ 14:57 |
Morgen: Ongefilterde pils. Een kijker heeft een vraag voor de Keuringsdienst. Amstel heeft nieuw pils op de markt gebracht; ongefilterd, rechtstreeks uit het vat, bier zoals voorheen alleen de brouwer het kon proeven. Maar de kijker brouwt ook en zijn ongefilterde bier ziet er heel anders uit. Hoe kan dat? Daan gaat bier drinken in een café waar verschillende soorten bier wordt geschonken, ook ongefilterd. Maar dat bier komt van verschillende kleine Duitse brouwerijen, waar het bier traditioneel niet gefilterd wordt. Dat bier heeft een kortere houdbaarheid vanwege de reststoffen die achterblijven. Het valt op dat het ongefilterde pils van Brand en Amstel wel langer houdbaar is. | |
djkoelkast | woensdag 8 november 2017 @ 15:36 |
Klinkt als achteraf toevoegen, net zoals bij sinaasappelsap met pulp. | |
yosander | woensdag 8 november 2017 @ 15:38 |
Idd, of wat ik laatst tegenkwam: appelsap met 1% appelmoes om het troebel (en gezond) te laten lijken. | |
Palomar | woensdag 8 november 2017 @ 15:44 |
hehe, zou me niks verbazen, want dat is goedkoper dan een apart brouwproces starten voor ongefilterd bier. | |
Bravebart | woensdag 8 november 2017 @ 15:47 |
| |
Bravebart | woensdag 8 november 2017 @ 15:49 |
Uuh wat, een apart brouwproces? Het brouwproces lijkt me niet anders dan bij gefilterd bier hè, daar zit gewoon nog een filterstap achteraan | |
Bravebart | woensdag 8 november 2017 @ 15:51 |
Dat is inderdaad een techniek, weet je tenminste ook precies welke gist je in je bier gooit zonder mutaties etc. maar scheelt ook wel in smaak. Wat ik las van Amstel is dat het inderdaad direct uit de lagertank komt, dus geen verse gist toegevoegd. -edit- Ik neem trouwens wel aan dat het even laten bezinken, om de echt grote deeltjes niet in de flesjes te krijgen. | |
djkoelkast | woensdag 8 november 2017 @ 16:04 |
Ik ben toch al geen fan van pils en al helemaal niet van Amstel en zulks. Snap niet goed hoe heel veel mensen dat met alle soorten van genoegen drinken. Ik heb veel liever een weizen of iets speciaals, helemaal als het al een tijdje over de houdbaarheid heen is | |
Tchock | woensdag 8 november 2017 @ 16:32 |
Pils Ben er echt groot fan van. Vooral als ze echt goed zijn, barsten van de hop en zo. Je moet eens een Chateau Neubourg proberen Maar daarnaast: die ongefilterde bieren zijn erg in de laatste tijd. Je proeft er verder weinig verschil van, maar het zal wel inspelen op de drang naar authenticiteit van mensen. Dat zo'n pils er anders uitziet dan wat de kijker thuis brouwt geloof ik direct. Ik ben benieuwd. | |
golfer | woensdag 8 november 2017 @ 16:40 |
Ze voegen extra koolzuur toe, maar dat verklaart nog niet die extra lange houdbaarheid ervan. Over 2 weken trouwens een uitzending over 'gewoon' pils. | |
Bravebart | woensdag 8 november 2017 @ 16:52 |
Niet echt nee, de pH zal iets lager zijn, maar dat verklaart niet de veel langere houdbaarheid. Zal dus toch wel pasteurisatie zijn. | |
Tchock | woensdag 8 november 2017 @ 17:42 |
Wordt bier troebel door de pasteurisatie? Of bedoel je dat ongepasteuriseerd ongefilterd bier snel zou bederven anders? | |
djkoelkast | woensdag 8 november 2017 @ 17:44 |
Jaren terug eens gedronken, maar kan me niet meer herinneren hoe die was. Qua gewoon pils vind ik Alfa wel goed, of in Duitsland de Flensburger Gold. Maar als ik de keuze heb liever iets van een weizen, blond, tripel, quadrupel. | |
Bravebart | donderdag 9 november 2017 @ 01:06 |
Je zou wat eiwitaggregatie kunnen krijgen door pasteurisatie, maar ik bedoelde eigenlijk dat door pasteurisatie het bier langer houdbaar blijft ja | |
Palomar | donderdag 9 november 2017 @ 10:24 |
Klopt, maar ik kan me zo voorstellen dat dat 1 proces is en dat daarna pas gebotteld wordt. Als je dan dat filterproces er tussenuit wilt halen vergt dat allemaal aanpassingen aan je productielijn. Kun je beter het 'ongefilterde' later weer toevoegen. (klinkt natuurlijk absurd, ik kijk te vaak dit programma om tot zulk soort gedachten te komen ) | |
Seß | donderdag 9 november 2017 @ 20:56 |
Welke Duitse brouwerij bezochten ze nou? Ik vind het nergens terug | |
golfer | donderdag 9 november 2017 @ 21:27 |
Een kloosterbrouwerij in Mallersdorf. | |
djkoelkast | vrijdag 10 november 2017 @ 00:02 |
Hij wist er steeds een mooie draai aan te geven, maar niet exact dat bier wat ze aftapten ging de fles in. En ze voegen nog eens kunstmatig extra CO2 toe, vandaar die vlakke smaak, bier krijgt geen tijd zelf CO2 te maken. | |
Bravebart | vrijdag 10 november 2017 @ 00:16 |
Uuh, je kan toch gewoon rechtsaf gaan naar de bottelarij ipv rechtdoor naar de filtratiestap, of snap ik je nou niet? | |
Pietverdriet | woensdag 15 november 2017 @ 16:04 |
De ongefilterde aflevering vond ik wel okay, Beierse kloosterdame vond ik geweldig, een vakvrouw! De bierkroeg uitbater zou ik graag uit de kroeg meenemen. Brand Amstel verhaal, tja, proef eens ongepasteuriseerde melk, je weet niet wat je proeft. | |
golfer | woensdag 15 november 2017 @ 16:07 |
Over de geschiedenis van ons eten is maar bar weinig dat we weten. De Keuringsdienst van Waarde keert opnieuw terug naar de basis, met een vierluik over de geschiedenis van ons voedsel. Waarom smeert een zuivelland als Nederland veel meer margarine dan boter? Hoe is pils wereldwijd uitgegroeid tot hét standaardbiertje? Wat is er waar van de griezelverhalen uit het verleden over de frikandel? Het zit tegenwoordig in al ons eten, maar hoe maakte suiker ooit zijn entree op ons menu? 1. Margarine Negen van de tien Nederlanders heeft het over de ‘boter’ die hij op zijn brood smeert, terwijl hij toch echt zijn mes in een kuipje margarine steekt. Hoe is het gekomen dat bij uitstek een zuivelland als Nederland margarine is gaan eten? Het verhaal van margarine begint in Parijs, waar het op bevel van keizer Napoleon III werd uitgevonden. De Keuringsdienst ontrafelt hoe Unilever de kunstboter naar Nederland haalde, en heel het land aan het smeren kreeg. | |
Pietverdriet | woensdag 15 november 2017 @ 16:17 |
Margarine Boter, dat is hoofdzakelijk melkvet met een beetje eiwitten, en een beetje restvocht uit de melk. Zoute boter is boter waar wat zout aan is toegevoegd, en minder water bevat. Margarine. Wat is margarine en hoe maak je dat zelf.. Je begint met puur natuur, plantaardige vetten en olien (of soms dierlijk vet, vroeger zelfs walvisvet, maar dat is passé) We gaan maar eens uit van plantenzaden, die maal en pers je, en je hebt dan ruwe plantenolie waar nog harsen en goms in zitten. Je voegt cautische soda toe, en verwijderd de reststoffen als zeep. Je voegt nu volaarde toe om de olie te bleken. nu heb je gerafineerde olie. Je verhit nu de olie en voegt waterstof toe, en een nikkelcatalysator. Resultaat, gehydroliseerde vetten, die kunstmatig gehard is. Deze neutraliseer je, bleek je, en filter je om reststoffen te verwijderen. Deze rafineer je en je voegt geurstoffen toe. (eventueel voeg je nu visolie of dierlijke vetten toe). Dit vermeng je met water, magere melk, zout, smaakstoffen, kleurstoffen, vitamine A en D. Nu heb je ongeemulseerde margarine. Je voegt Lecitine en Monoglyceride toe, en terwijl je dit mengt en kneed, koel je het. Dit verpak je in plastic bakjes, en je doet er een dekseltje op Margarine... Boter: Je melkt een koe en laat de melk even staan zodat zich boven op de melk een roomlaag vormt. DIe karn je en je scheid het vocht van de boter, waar je eventueel wat zout aan toevoegt.. Het is Jouw Keuze | |
derLudolf | woensdag 15 november 2017 @ 17:47 |
Napoleon is een lul. | |
golfer | woensdag 15 november 2017 @ 18:37 |
Napoleon 1, 2 of 3 bedoel je? | |
derLudolf | woensdag 15 november 2017 @ 20:51 |
3. De margarinekeizer | |
Pietverdriet | woensdag 15 november 2017 @ 20:59 |
Bonbon napoleon! | |
yosander | donderdag 16 november 2017 @ 20:41 |
Boter Margarine Kan ik mooi aan vrienden laten zien als ik weer eens moet verkondigen dat margarine GEEN boter is | |
ddx | donderdag 16 november 2017 @ 20:57 |
Mooie man die scheikundige. | |
golfer | vrijdag 17 november 2017 @ 00:30 |
Een Fransman met humor. | |
OEM | zaterdag 18 november 2017 @ 15:51 |
Vergeet de ME-18 niet Ik had toch wel verwacht dat ze even de Planta-affaire aan zouden stippen. | |
golfer | donderdag 23 november 2017 @ 15:34 |
Vanavond: Nog eentje in het kader van terug naar de basis. Pils. Als je in Nederland een biertje bestelt, krijg je een pilsje. Pils is hét standaardbier. Het is zelfs zo gewoon geworden, dat we al het andere bier speciaal zijn gaan noemen. En niet alleen in Nederland, ook wereldwijd is pils een grote jongen. Maar liefst 75% van al het gedronken bier op de aardbol is pils. Hoe is dat gekomen? Hoe heeft deze biersoort al zijn concurrenten van het podium weten te stoten? KvW: terug naar de basis over waarom de hele wereld dronken wordt van hetzelfde bier. Marijn reist af naar Plzen in Tsjechië, waar pils geboren werd. Wanneer en waarom werd pils bedacht? | |
#ANONIEM | donderdag 23 november 2017 @ 20:47 |
"wat heeft je vrouwtje dan in huis" mooie campagne in de jaren 60. | |
derLudolf | donderdag 23 november 2017 @ 20:48 |
Wat voor bier drinkt Ersin, geen pils zo te zien. | |
zeer | donderdag 23 november 2017 @ 20:49 |
'75% van alle gisten komen bij Heineken vandaag' -Ik begrijp dus goed dat bijna alle gisten bij Heineken vandaan komen? 'Vroeger haalden we ijs uit de grachten of importeerde we het uit Noorwegen' -Zeg ik het goed dat jullie vroeger óf het ijs uit de grachten haalden of helemaal over zee uit Noorwegen? 'Als je kijkt hier vullen we ongeveer 3 miljard flesjes per jaar' -Oh dus hier worden wel 3 miljard flesjes gevuld? 'En we hebben ook nog meer fabrieken' -Dus als ik het goed begrijp is dit niet de enige fabriek? JA TEUN PLS STOP TEUN | |
#ANONIEM | donderdag 23 november 2017 @ 20:55 |
Zelf ben ik ook wel eens in de Heineken brouwerij geweest (nee geen fan). Zijn er wellicht users die me nu willen aanraken? | |
Pietverdriet | donderdag 23 november 2017 @ 20:56 |
Eerst foto’s | |
golfer | donderdag 23 november 2017 @ 21:46 |
Ik kwam er wekelijks toen ze nog in Amsterdam zaten. Leverde er namelijk uitzendkrachten. Vieze stinkzooi daarbinnen. | |
xzaz | donderdag 23 november 2017 @ 21:48 |
Dit | |
Pietverdriet | donderdag 23 november 2017 @ 21:49 |
Koppelbaas heette dat toen nog? En idd, brouwerijen stinken nogal | |
zeer | donderdag 23 november 2017 @ 22:53 |
Is echt de huisstijl van NPO geworden lijkt het. Ook die Nederlandse docu's waar die kwasten van Keuringsdienst en Broodje Aap e.d. in zitten zijn in exact die stijl gemaakt. Stront irritant. | |
HenkieVdV | vrijdag 24 november 2017 @ 08:27 |
Ja het niveau is niet erg hoog inderdaad. | |
Pietverdriet | vrijdag 24 november 2017 @ 09:07 |
Het NOS Journaal: Intro: Griep wordt door trekvogels verspreid, maar hoe de besmetting plaatsvind is nog onbekend Item: "Journalist" tegen Deskundoloog: Griep wordt door trekvogels verspreid? Deskundoloog: Ja, maar hoe de besmetting plaatsvind is nog onbekend. Einde Journaal samenvatting: Griep wordt door trekvogels verspreid, maar hoe de besmetting plaatsvind is nog onbekend | |
golfer | vrijdag 24 november 2017 @ 13:22 |
Nog een leuk weetjewatje van de site van KvW: Waar drinken mensen het meeste bier? In Europa kunnen we er wat van. Maar er zijn ook enkele verrassingen te zien. En de winnaar is Tsjechië! Zij drinken vooral het 'oerpils' Pilsner Urquell dat ooit in het Tsjechische dorpje Plzen is uitgevonden. Al 29 jaar voeren zij zuipend de lijst aan. Nederland staat op nummer 24. China pakt dankzij het enorme inwonersaantal wel het grootste marktdeel (23.5%) van alle bierconsumptie. In het Midden-Oosten is de groei het sterkst, al gaat dat over alcoholvrij bier. In 2015 werd er wereldwijd 183.78 miljard liter aan bier gedronken. Dat is 0.3% minder dan vorig jaar: de eerste daling in 30 jaar. Aan de negen landen uit onderstaande lijst zal het niet gelegen hebben. Er staan veel Europese landen in, waardoor de Seychelles en Namibië nogal opvallen. Bierconsumptie per hoofd van de bevolking in 2015 (bron: Kirin Holdings) 1. Tsjechië - 142.2 liter 2. Seychelles - 114.6 liter 3. Duitsland - 104.7 liter 4. Oostenrijk - 104.7 liter 5. Namibië - 102.7 liter 6. Polen - 99.0 liter 7. Ierland - 97.5 liter 8. Litouwen - 97.1 liter 9. Belize - 94.7 liter | |
Pietverdriet | vrijdag 24 november 2017 @ 13:24 |
Ik vind de pilsconsumptie helemaal niet interessant, net als de industriebieren. Er is een enorme trend wereldwijd naar kleine artisinale brouwerijen en dat is veel leuker dan de Heineken promotie Die trend is trouwens uit de USA afkomstig | |
golfer | vrijdag 24 november 2017 @ 13:42 |
Maar daar ging deze KvW niet over. | |
Pietverdriet | vrijdag 24 november 2017 @ 13:43 |
Hij ging over Pils, industriebier | |
golfer | vrijdag 24 november 2017 @ 13:48 |
Klopt. | |
Pietverdriet | vrijdag 24 november 2017 @ 13:51 |
En zoals ik zei, volledig oninteressant imho, zou veel leuker zijn aandacht te besteden aan de trend naar de kleine brouwerijen ipv het eeuwige hijgerige gezuig van ze | |
golfer | vrijdag 24 november 2017 @ 13:56 |
Binnenkort een uitzending die meer het culinaire hart van Piet zal aanspreken: de frikandel. | |
Pietverdriet | vrijdag 24 november 2017 @ 14:06 |
Begrijp dat jij dit soort hijgerige rel TV graag ziet , dat is je achtergrond in de journalistiek waarschijnlijk, dat sensatie beluste zoeken naar soundbytes en schandaaltjes, maar ik geniet toch meer van het soort dat Wouter Klootwijk maakt. | |
golfer | vrijdag 24 november 2017 @ 14:07 |
Allemaal verkeerde aannames. | |
Pietverdriet | vrijdag 24 november 2017 @ 14:09 |
Wat ik me nu afvraag, dat zeiken van je, doet een bejaarde als jij dat nu ook in zijn broek? | |
golfer | vrijdag 24 november 2017 @ 14:13 |
De enige die ik constant zie zeuren en zeiken in dit topic over dit TV-programma is een zich tot betweter benoemde user met de naam Pietverdriet, die als het weer inhoudelijk over het TV-programma dreigt te gaan aankomt met zijn stokpaardjes en persoonlijke aanvallen. | |
Nibb-it | vrijdag 24 november 2017 @ 14:14 |
Volgens mij moeten jullie gewoon eens een pilsje gaan drinken. | |
golfer | vrijdag 24 november 2017 @ 14:16 |
Goed plan. Maar dat is waarschijnlijk weer niet goed genoeg voor iemand... | |
Pietverdriet | vrijdag 24 november 2017 @ 14:52 |
Neuh, ik pareer gewoon jouw gezuig over frikandellen | |
golfer | vrijdag 24 november 2017 @ 14:53 |
Dat was geen gezuig, maar gewoon een aankondiging van de uitzending van 7 december a.s. Niets snackt lekkerder weg dan de frikandel. Het schijnt dat we er 400 miljoen per jaar van eten. Maar waar en wanneer werd deze frituurfavoriet ooit bedacht? En wat is er waar van de geruchten over slachtafval die in de frikandel belanden? De Keuringsdienst speurt de archieven na, en komt met een speciaal verhaal over de frikandel. KvW: terug naar de basis: Frikandel, donderdag 7 december om 20.25 uur op NPO 3. | |
Pietverdriet | vrijdag 24 november 2017 @ 14:56 |
Suuuure Amsterdamse humor zeker... Precies de reden waarom ik geen zin heb om met figuren als jij een biertje te drinken, zieken, zuigen en draaien. | |
#ANONIEM | vrijdag 24 november 2017 @ 15:00 |
Gezellig hier | |
qajariaq | vrijdag 24 november 2017 @ 20:12 |
Hm, Kingkorn en ander industriebrood en bij de bakker eenheidsworst als Tarvo had toch ook iets van 90% van de markt in de jaren zeventig. Ik kom dat niet meer tegen in ieder geval. | |
golfer | donderdag 7 december 2017 @ 12:37 |
Vanavond dus! | |
Oscar. | donderdag 7 december 2017 @ 20:31 |
teun is weer lekker alle zinnen aan het herhalen | |
fespo | donderdag 7 december 2017 @ 20:34 |
1 miljoen per dag in een enkele fabriek? dat is voor de Nederlandse bevolking bijna 2 frikandellen per maand. | |
Oscar. | donderdag 7 december 2017 @ 20:44 |
noms | |
golfer | donderdag 7 december 2017 @ 21:26 |
Niks nieuws gezien. Ik ga nu een frikandel in de friteuse gooien. Lekker een speciaal maken met curry, mayo en uitjes. | |
xzaz | donderdag 7 december 2017 @ 21:33 |
man man man | |
Ivo1985 | donderdag 7 december 2017 @ 22:42 |
Iets minder, de Belgen lusten onze frikandellen (ook wel curryworsten genoemd) ook graag. | |
Sapstengel | donderdag 7 december 2017 @ 23:28 |
Ik eet er elke week wel één, of soms wel 5. Dus ik haal het gemiddelde omhoog. | |
djkoelkast | donderdag 7 december 2017 @ 23:30 |
Ik heb ooit 1 stukje geproefd en vond het zo smerig, nooit meer daarna. En dat was ergens eind jaren '90. | |
yosander | donderdag 7 december 2017 @ 23:31 |
Huisgemaakte frikandellen van de snackbar | |
arvensis | vrijdag 8 december 2017 @ 14:14 |
Je weet niet wat je mist. | |
djkoelkast | vrijdag 8 december 2017 @ 14:34 |
Ik eet geen kip, dus ook geen frikandellen. In die tijd had je ze nog wel eens zonder, maar ook dat vond ik niet te eten. | |
golfer | donderdag 14 december 2017 @ 12:59 |
Vanavond: Het zit zo massaal in ons eten, dat we er genoeg van hebben. Suiker moet eruit. Het is niet van harte, maar de voedingsindustrie belooft om miljoen suikerklontjes uit ons eten te halen. Maar wanneer kwam suiker eigenlijk op ons menu? Waar kwamen al die bergen suiker ooit vandaan? Keuringsdienst van Waarde over het donkere verleden van het witte goed. | |
monkyyy | donderdag 14 december 2017 @ 13:10 |
Interessant, ik ga kijken. | |
golfer | donderdag 14 december 2017 @ 21:27 |
Slavernij en Nederland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. | |
ThePlaneteer | donderdag 11 januari 2018 @ 21:34 |
Haha iemand de sardines aflevering gecheckt net? Was weer mooi. Leuker dan de frikadel van vorige week. | |
djkoelkast | donderdag 11 januari 2018 @ 21:36 |
Herhaling... | |
ThePlaneteer | donderdag 11 januari 2018 @ 21:37 |
heiden6 | zondag 14 januari 2018 @ 00:30 |
Met welk land niet? | |
Pietverdriet | zondag 14 januari 2018 @ 01:32 |
Kom je nu pas achter? | |
HenkieVdV | maandag 15 januari 2018 @ 12:17 |
Wow echt ja? Maakt gewoon deel uit van de wereldgeschiedenis. | |
Tchock | maandag 15 januari 2018 @ 12:20 |
Zwitserland? | |
Tchock | maandag 15 januari 2018 @ 12:22 |
Nou ja, Nederland heeft natuurlijk wel een grote rol gespeeld in de slavenhandel en heeft er ook relatief erg veel van geprofiteerd. Is verder niet raar om dat te erkennen, toch. Dat betekent natuurlijk niet dat er geen andere landen zijn waarvoor hetzelfde geldt. | |
HenkieVdV | maandag 15 januari 2018 @ 12:24 |
Tja wanneer je een beetje oplet met geschiedenis op de basis- en middelbare school dan lijkt me dat wel duidelijk ja. | |
Tchock | maandag 15 januari 2018 @ 12:24 |
Dat lijkt mij ook ja. | |
Felagund | donderdag 1 februari 2018 @ 20:37 |
Nu over olijven. | |
golfer | donderdag 1 februari 2018 @ 21:18 |
Leuke aflevering. | |
HansvanOchten | donderdag 1 februari 2018 @ 21:22 |
Herhaling neem ik aan? | |
showtimer | donderdag 1 februari 2018 @ 21:33 |
Nee, nieuw seizoen.
| |
Felagund | donderdag 1 februari 2018 @ 21:45 |
Dat (Portugese?) vrouwtje. Lijkt mij veel liefde voor haar vak te hebben. | |
golfer | donderdag 1 februari 2018 @ 22:29 |
En we weten nu dus dat we de zwarte gerimpelde olijven moeten hebben i.p.v. de strakke, kunstmatig zwart gemaakte, groene olijven. | |
HansvanOchten | maandag 5 februari 2018 @ 14:50 |
Toch even terugkijken vandaag | |
Pietverdriet | maandag 5 februari 2018 @ 19:01 |
I.p.v. zwarte of groene kleine olijven, koop de dikke grijsgroene of lilagrijze olijven. | |
heiden6 | maandag 5 februari 2018 @ 19:07 |
Kwestie van tijd voordat ze die zwartgemaakte olijven rimpels geven zodat ze op de echte lijken. | |
Pietverdriet | maandag 5 februari 2018 @ 19:10 |
Als je potjes koopt, kijk gewoon ff op de verpakking naar ijzergluconaat of e579 | |
NoCigar | maandag 5 februari 2018 @ 19:29 |
Naar boven afgerond ongeveer bij procent van de trans-atlantische slavenhandel. Nederland was een kleinere speler. | |
Pietverdriet | maandag 5 februari 2018 @ 19:31 |
En Indonesië heeft na de 17e eeuw alleen maar geld gekost. | |
heiden6 | maandag 5 februari 2018 @ 20:38 |
Ik eet sowieso eigenlijk alleen die groene, da's helemaal makkelijk. | |
Pietverdriet | maandag 5 februari 2018 @ 20:45 |
Koop eens de dikke grijs/paarse bij de Turkse supermarkt. | |
heiden6 | dinsdag 6 februari 2018 @ 01:18 |
Bedankt voor de tip. | |
Spanky78 | dinsdag 6 februari 2018 @ 08:18 |
Yes. Kalamata zijn ook vrijwel altijd goed. Maar die lichtpaarse zijn over het algemeen prima. Die gekleurde zwarte smaken veel neutraler. Dus als je daarnaar zoekt moet je die hebben. Ik vind ze zeker niet vies. En loog en gluconaat zijn heel onschuldig. | |
Spanky78 | dinsdag 6 februari 2018 @ 08:19 |
Nederland heeft veel geld verdiend met handel in specerijen. Dat daar ook mensen uit werden gebuit is ook duidelijk. Overigens deed iedereen dat in die tijd. Je kunt wat dat betreft eigenlijk alleen maar zeggen dat Europa zelf slavernij en kolonialisme heeft afgeschaft. | |
Pietverdriet | dinsdag 6 februari 2018 @ 17:20 |
Nederland heeft vooral en voornamelijk geld verdient met bulkhandel in graan, in hout, haring, handel in wapens, groothandel. De Republiek had zo ongeveer 3/4 van de wereldhandel in handen. De handel in specerijen was lucratief qua marge, maar daar is de echte rijkdom niet vandaan gekomen. | |
golfer | dinsdag 6 februari 2018 @ 17:26 |
a.s. Donderdag: Een visser treft vaak meer vissoorten in zijn net dan waar die op vist. Bijvangst. Wat gebeurt er met al die ongewenste vissen? De Keuringsdienst op zoek naar vis die niemand hebben wil. | |
derLudolf | dinsdag 6 februari 2018 @ 18:16 |
Wijting | |
KP | woensdag 7 februari 2018 @ 18:41 |
Dat verbaast me niets van zo'n klaploper als jij. | |
Pietverdriet | woensdag 7 februari 2018 @ 19:34 |
Rode en grijze poon, harder, heek, leng, Allemaal erg smakelijk maar niet erg geliefd | |
heiden6 | woensdag 7 februari 2018 @ 22:38 |
Geen idee wie je bent, en het interesseert me niet ook. | |
Joezi | woensdag 7 februari 2018 @ 22:42 |
Die groene zijn lekkerder toch | |
heiden6 | woensdag 7 februari 2018 @ 22:43 |
Kwestie van smaak natuurlijk, maar ik vind van wel. | |
derLudolf | woensdag 7 februari 2018 @ 22:43 |
Heek? Daar gebruiken zo'n beetje alle visboeren die geen panga gebruiken toch? Leng heb ik nog nooit van gehoord. | |
Pietverdriet | donderdag 8 februari 2018 @ 08:00 |
Voor een lekkerbek bedoel je? 110 maal liever heek dan panga | |
derLudolf | donderdag 8 februari 2018 @ 08:44 |
Jazeker ik ook Helaas gebruiken de meeste panga. Eerlijk gezegd vind ik heek lekkerder dan kabeljauw | |
ThePlaneteer | donderdag 8 februari 2018 @ 09:53 |
Ik ben ff lekker wat afleveringen aan het terugkijken, gisteren die van aardbeitjes, olijven en carpaccio teruggekeken Zijn er nog aanradertjes? | |
golfer | donderdag 8 februari 2018 @ 12:50 |
Ja, alle uitzendingen vanaf het begin. (2003) | |
ThePlaneteer | donderdag 8 februari 2018 @ 12:56 |
Top, ga gelijk aan de slag | |
Tchock | donderdag 8 februari 2018 @ 15:17 |
Ik volg het programma al vele jaren maar het viel me laatst toen ik terugkeek op dat die oude afleveringen wel echt héél erg slecht zijn. Vooral de periode tot 2004/5 ongeveer, voordat ze overstapten op de huidige stijl met de voiceover en intro. Het lijken wel schoolprojecten van 2 havo, zo amateuristisch. Deze keek ik trouwens, over bosvruchten. https://www.npo.nl/keurin(...)4-2004/WO_KRO_344372 Bijna alle shots zijn wel verkeerd belicht, raar gekaderd, te dichtbij of te ver weg, slecht geluid etc. | |
HansvanOchten | donderdag 8 februari 2018 @ 18:06 |
Goudvissen, regenboog forel, IKEA Perzische tapijt,dode zee zout, melk. | |
Isabeau | donderdag 8 februari 2018 @ 18:30 |
Ik vond die over de perfecte walnootjes van Rambol ook leuk | |
Tchock | donderdag 8 februari 2018 @ 18:32 |
En die over natuurlijke aroma's en dadels zijn ook erg tof. | |
derLudolf | donderdag 8 februari 2018 @ 20:38 |
Wijting duurder verkopen dan kabeljauw ¤23,50/kg. | |
Joezi | donderdag 8 februari 2018 @ 20:43 |
Haring verkopen als sardientjes | |
Pietverdriet | donderdag 8 februari 2018 @ 20:44 |
Is ook een vreselijk lekker visje, in Beschaafde landen zeer geliefd, maar in NL gezien als visje voor de kat. | |
Joezi | donderdag 8 februari 2018 @ 20:47 |
zo dom dit | |
derLudolf | donderdag 8 februari 2018 @ 20:49 |
Klopt, maar die prijs is natuurlijk achterlijk. Dat was bij de plus, waarbij ze vis 'bijvangst' noemen en in een hip schaaltje duur verkopen. De kabeljauw was goedkoper Ik weet niet meer wat ik op de markt betaalde, volgens mij rond de ¤5/kg | |
Pietverdriet | donderdag 8 februari 2018 @ 20:50 |
Prijs is een kwestie van vraag en aanbod. | |
qajariaq | donderdag 8 februari 2018 @ 20:59 |
Vorig jaar in IJmuiden kocht ik bijvangst voor twee a drie euro de kg. Voor die prijs werd het ook nog schoongemaakt. Ondermaatse wijting, poon, heek enz. Niet de mooiste vissen om te zien maar wel lekker. Hoewel, wijting kan me niet bekoren. | |
golfer | donderdag 8 februari 2018 @ 21:10 |
Nico Waasdorp in IJmuiden. | |
qajariaq | donderdag 8 februari 2018 @ 21:20 |
Geen idee, ergens op de Halkade maar daar zitten er wel een stuk of wat. | |
golfer | donderdag 8 februari 2018 @ 21:22 |
Die aanlandplicht is totaal verkeerd ingevoerd. Nu dus ook voor al die ondermaatse vis. | |
Pietverdriet | donderdag 8 februari 2018 @ 21:24 |
Ja, moet het anders maar dood overboord? | |
golfer | donderdag 8 februari 2018 @ 21:29 |
Veel van de ondermaatse vis leeft nog en kan voor nageslacht zorgen. 15 tot 30 % volgens de zeebioloog die ervoor doorgeleerd heeft. | |
golfer | donderdag 8 februari 2018 @ 21:30 |
Sofie was met die bioloog bij vishandel Tel in IJmuiden. 1 van de beste die er is. | |
Pietverdriet | donderdag 8 februari 2018 @ 21:31 |
Volgens mij kunnen ze beter stoppen met boomkorvisserij | |
golfer | donderdag 8 februari 2018 @ 21:32 |
En pulsvissen mag ook al niet meer. | |
golfer | donderdag 8 februari 2018 @ 21:35 |
Meest gevangen bijvangst van Nederlandse vissers: De bijvangst aan rode poon is met 17% het grootst. Daarna volgen de schar, bot en rog (ieder 15%). Tarbot en griet zijn goed voor 13% en ook inktvis maakt nog 10% van de totale bijvangst uit. De wijting (7%), mul (5%), tongschar (3%) en zwarte koolvis (1%) sluiten de top 10. En waar gaat die naartoe? Bron: KVW | |
Pietverdriet | donderdag 8 februari 2018 @ 21:36 |
ik heb jaren gevaren en heb sindsdien nogal een aversie tegen boomkorvisserij. Het is het omploegen van de zeebodem en er een woestijn van maken. Je kan precies zien waar men geweest is, water is bruin en nog niet. Water is zwart. Niet alleen ploegt het de bodem om, het sediment wordt aan het zweven gebracht waardoor het water ondoorzichtig wordt en er een slikfilm weer neerdaald. Het is echt funest voor het ecosysteem | |
golfer | donderdag 8 februari 2018 @ 21:39 |
Daarom hadden de Nederlanders dus het visvriendelijker en bodemvriendelijker pulsevissen uitgevonden en dankzij de Franse lobby is dat nu weer vorige maand door het Europese parlement verboden. | |
Pietverdriet | donderdag 8 februari 2018 @ 21:40 |
Ja, en ik zeg dus dat boomkorvisserij verboden had moeten worden | |
fluitbekzeenaald2.0 | vrijdag 9 februari 2018 @ 20:57 |
Overleven die vissen het nou wel of niet als ze weer overboord worden gedonderd? | |
Pietverdriet | vrijdag 9 februari 2018 @ 21:13 |
De vraag is eerder of ze het opvissen overleven. | |
fluitbekzeenaald2.0 | vrijdag 9 februari 2018 @ 21:18 |
Dat hoort ook bij wat ik bedoelde. Die visser (of visserman zoals het nu opeens heet) zegt dat die ondermaatse vissen groot kunnen worden en kleine visjes maken als ze teruggegooid worden. Ik betwijfel dat. | |
Tchock | vrijdag 9 februari 2018 @ 21:22 |
Dat wordt gezegd in de aflevering. Het antwoord is nee, meestal niet, maar afhankelijk van de soort tot 30% wel. | |
derLudolf | vrijdag 9 februari 2018 @ 21:23 |
Als je ze niet terug gooit gaan ze sowieso dood. Bovendien zijn de vissen die dood gaan ook voer voor andere vissen. Denk ik. | |
golfer | vrijdag 9 februari 2018 @ 21:24 |
Als je goed had opgelet bij die zeebioloog had je kunnen horen dat hij zei dat 15 tot 30% van die ondermaatse vissen het teruggooien overleven. | |
derLudolf | vrijdag 9 februari 2018 @ 21:27 |
En dat zijn op jaarbasis toch behoorlijk wat visjes | |
fluitbekzeenaald2.0 | vrijdag 9 februari 2018 @ 21:32 |
Maar als ze al die vismassa weer gewoon vrijuit overboord kunnen donderen is dat natuurlijk ook niet echt een motivatie om efficiënter te vissen. Bovendien vraag ik me af hoe ze aan die percentages komen, zetten ze zendertjes op die vissen? Ik weet verder ook de oplossing niet, maar er zitten gewoon meerdere kanten aan dit verhaal. | |
fluitbekzeenaald2.0 | vrijdag 9 februari 2018 @ 21:37 |
Ik vraag me ook of die kleurstof nou het eindstation is voor die vissen. Gaat dat niet in diervoeders of vee/visvoer? | |
fotostarter | zaterdag 10 februari 2018 @ 09:48 |
De goede tijd met Wouter! Wat een baas is dat | |
Piles | zaterdag 10 februari 2018 @ 10:26 |
Ik hoop dat die weer eens een programma gaat maken De wilde keuken | |
fotostarter | zaterdag 10 februari 2018 @ 14:08 |
Mooie televisie inderdaad! Gewoon een rauwe aardappel, uit de koude grond, in een vochtige bouwkeet zo opvreten! Die man is echt geniaal | |
Joz | maandag 12 februari 2018 @ 09:34 |
Interessanter zou eigenlijk zijn, kan je bij het opvissen niet zo optimaliseren dat zoveel mogelijk kleine vissen levend kan teruggooien. Maar ik merkte dat de discussie in het programma op politiek niveau meer gaat over symbool politiek dan inhoud | |
heiden6 | maandag 12 februari 2018 @ 22:43 |
Politiek gaat altijd vooral over vorm. | |
golfer | dinsdag 13 februari 2018 @ 01:31 |
Donderdag a.s.: Kwark, te vinden in het zuivelschap naast de yoghurt, maar voor velen is het gissen wat het precies is. Ook het etiket geeft niet altijd duidelijkheid. Want kwark blijkt van van alles gemaakt te kunnen worden. Wat is kwark nou eigenlijk? De Keuringsdienst van Waarde gaat op zoek naar echte kwark. | |
jevl | donderdag 15 februari 2018 @ 20:19 |
Kwark | |
Joezi | donderdag 15 februari 2018 @ 20:23 |
De Engelstaligen noemen het cottage cheese | |
Oscar. | donderdag 15 februari 2018 @ 20:27 |
thanks hens | |
jevl | donderdag 15 februari 2018 @ 20:28 |
Snel m'n kwark maar naar binnen werken voordat dit begint | |
Joezi | donderdag 15 februari 2018 @ 20:28 |
Gezonde pudding | |
Joezi | donderdag 15 februari 2018 @ 20:29 |
er zit vrees ik darmstremsel in | |
alpeko | donderdag 15 februari 2018 @ 20:32 |
Goh het lijkt wel kaas. Kan ook kunstmatig stremsel zijn trouwens. | |
Joezi | donderdag 15 februari 2018 @ 20:32 |
De Romeinen aten al kwark | |
alpeko | donderdag 15 februari 2018 @ 20:40 |
Kwark omerta | |
jevl | donderdag 15 februari 2018 @ 20:52 |
Test dit dan blind | |
golfer | donderdag 15 februari 2018 @ 21:08 |
Kwark is dus een kaassoort. | |
HenkieVdV | vrijdag 16 februari 2018 @ 08:59 |
Zozo, je hebt goed opgelet jongen. | |
Pietverdriet | vrijdag 16 februari 2018 @ 17:05 |
Wist je dat niet? | |
golfer | vrijdag 16 februari 2018 @ 17:49 |
Nee. Dacht altijd dat het soort afgeleide van yoghurt was. | |
Isabeau | vrijdag 16 februari 2018 @ 18:24 |
Je bent echt nooit te oud om te leren (of je had altijd (was het die Almhof?) kwark waar ook yoghurt in zat ) | |
Heubach | vrijdag 16 februari 2018 @ 18:35 |
Kwark Komt er ook een aflevering over Skyr? | |
Pietverdriet | vrijdag 16 februari 2018 @ 19:00 |
Aha Na, dan snap je nu kwarktaart/Käsekuchen/cheese cake | |
Ambrosius | vrijdag 16 februari 2018 @ 19:02 |
Fromage blanc. | |
golfer | vrijdag 16 februari 2018 @ 20:25 |
Ik eet het spul helemaal niet vanwege mijn lactose-intolerantie. | |
golfer | woensdag 21 februari 2018 @ 17:11 |
Morgen: Je ziet ze steeds vaker in de supermarkt of slagerij. Witte droge worsten. Maar wat is de witte uitslag op die worsten precies? En waarom hebben andere droge worsten dat niet? De Keuringsdienst gaat op zoek naar het verschil tussen bruine en witte droge worsten. | |
Pietverdriet | woensdag 21 februari 2018 @ 17:17 |
In beschaafde landen in het witte schimmel. | |
qajariaq | woensdag 21 februari 2018 @ 17:33 |
Ik gok op bloem of zo. | |
Pietverdriet | woensdag 21 februari 2018 @ 17:39 |
Melkpoeder heb ik ook wel eens gezien, wit plastic (verstegen), rijstebloem | |
fespo | woensdag 21 februari 2018 @ 21:09 |
waarom over Skyr? | |
Heubach | woensdag 21 februari 2018 @ 21:13 |
Ik wil wel eens weten wat dat IJslandse “geheim” is. Waarin verschilt het van normale yoghurt of kwark. Zit er echt alleen maar magere yoghurt in zoals op de verpakking staat? Waarom zit er meer eiwit (11gr) in dan in magere kwark (9gr)? Ik eet het overigens dagelijks. | |
Bravebart | donderdag 22 februari 2018 @ 10:28 |
Mwa, met een beetje googelen kom je daar ook wel uit. | |
#ANONIEM | donderdag 22 februari 2018 @ 10:32 |
Echt droge worsten (met of zonder schimmel) kom je nog maar zelden tegen in supermarkten | |
golfer | donderdag 22 februari 2018 @ 12:45 |
Ik koop Brandt en Levie-worsten dan ook niet in een supermarkt. | |
#ANONIEM | donderdag 22 februari 2018 @ 12:50 |
Dat klinkt ook wel een beetje als hipster worst. Ik haal over het algemeen mijn worsten bij de Marktslager of Wilner (ook op de markt) | |
Weltschmerz | donderdag 22 februari 2018 @ 13:00 |
Is wel interessant. Als ik het me goed herinner heeft een of andere Nederlander een proces uitgevonden waarmee het 'drogen' van de worst wordt versneld. In mijn ervaring zijn dat worsten die altijd vrij zacht blijven, dat is op zich niet zo erg maar het lekkere van een droge worst is dat die zijn smaak en smeuiigheid vrijgeeft bij het goed kauwen. Een traditionele gedroogde worst zou wit moeten zijn en dat wit zou zout moeten smaken. Maar er is allicht nepwit. Alleen dat van het kauwen weet ik zeker want eigen ondervinding, dus ik ben benieuwd naar de uitzending. | |
golfer | donderdag 22 februari 2018 @ 13:03 |
https://www.brandtenlevie.nl/ | |
golfer | donderdag 22 februari 2018 @ 21:22 |
Haha. Ze gingen dus naar Brandt en Levie. Schimmels. | |
golfer | donderdag 22 februari 2018 @ 21:38 |
En 50% neppers met rijstbloem. | |
Weltschmerz | vrijdag 23 februari 2018 @ 10:04 |
Het ergste vond ik misschien nog wel dat ook goede ambachtelijke worsten kunnen worden bijgebloemd, die terreur van de eenvormigheid en alles voor hoe het eruit ziet. Jammer dat ze niet ingingen op het effect van het versnelde droogproces op de worst en dat dat bij veel 'mediterrane' worsten ook wordt gedaan. | |
HenkieVdV | vrijdag 23 februari 2018 @ 12:17 |
Was wel weer een interessante episode. | |
golfer | woensdag 28 februari 2018 @ 16:28 |
Morgen: Goedkoopste Supermarkt Het is dé manier om klanten je winkel in te lokken: Van de daken schreeuwen dat je de allergoedkoopste bent. Er is bijna geen supermarkt in Nederland die het niet doet. Van de laagste prijsgarantie, de laagste prijzen, bewezen de goedkoopste, tot de aller aller goedkoopste. Toch gek, want er kan maar 1 de goedkoopste zijn zou je denken. En vraag de directeuren om helder uit te leggen waarom ze de laagste prijzen hebben dan blijven de poorten gesloten. De Keuringsdienst gaat op zoek naar het ware verhaal achter de lage prijzen. | |
Pietverdriet | woensdag 28 februari 2018 @ 16:45 |
Wanneer komt de eerste supermarkt eens op het idee met kwaliteit de concurrentie aan te gaan? Groente zijn in veel supermarkten om te huilen zo slecht, regelmatig alleen nog maar voor de biobak geschikt. Vlees is een schande wat de meeste hebben, ongelofelijk, echt. Vanmiddag weer even een goede slager bezocht, (ook een witte raaf) en wat een verschil. | |
JayHovah | woensdag 28 februari 2018 @ 17:14 |
Je kan het vooral merken in de gesneden groente: zijn de courgettes duur? Dan gooien we er toch minder in de Italiaanse roerbak en een shitload aan extra wortel? Dure paprika’s? Ach, dan hebben we nog genoeg taugé om de boel op te vullen in de Chinese roerbak... | |
Pietverdriet | woensdag 28 februari 2018 @ 17:15 |
Chocolade te duur? Dan gooien we er noten of koek in en verkopen we het als wat bijzonders. Suiker in fris te duur? Zoetstof erin en dan verkopen als light | |
golfer | woensdag 28 februari 2018 @ 17:28 |
Dat heeft minder met een supermarkt en alles met de producent/fabrikant te maken. | |
JayHovah | woensdag 28 februari 2018 @ 17:50 |
Maar zo kunnen ze wel de prijs laag houden... En anders is het product opeens “tijdelijk niet leverbaar”... | |
Piles | woensdag 28 februari 2018 @ 17:58 |
Omdat 99 van de 100 consumenten kwaliteit niet belangrijk vindt, of het wel belangrijk vindt maar niet herkent. Of is dat te makkelijk? | |
Tchock | woensdag 28 februari 2018 @ 17:59 |
Het is toch duidelijk dat de consument prijs veel belangrijker vindt dan kwaliteit. Onze gehele consumptiemaatschappij is daarop gebaseerd. | |
Pietverdriet | woensdag 28 februari 2018 @ 18:00 |
Alles met de drang naar goedkoper produceren | |
Pietverdriet | woensdag 28 februari 2018 @ 18:04 |
Toch zijn er veel (en steeds meer) kleine bedrijven die zich wel willen onderscheiden met kwaliteit zoals de worstmaker die golfer aanhaalde. | |
Pietverdriet | woensdag 28 februari 2018 @ 18:05 |
Minachting voor de consument | |
Tchock | woensdag 28 februari 2018 @ 18:07 |
Nee, gewoon kwestie van economie. Massaproductie en -consumptie van voedsel kan alleen maar bestaan door prijsconcurrentie. Ook de worsten van de ambachtelijke slager zijn daar aan onderhevig of welk ander product je ook koopt. Anders kostte een broodje kip wel $1.500. | |
Pietverdriet | woensdag 28 februari 2018 @ 18:13 |
Humbug, je kan ook massaproductie doen met hoogwaardige producten. Ik ken fabrieksbroden die beter zijn dan van het gros van de bakkers |