abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_173969203
De laatste tijd merk ik dat ik heel erg bezig ben met spirituele/levensbeschouwelijke zaken. Dit doe ik enerzijds omdat ik merk dat het een inspirerende werking heeft, maar nog meer omdat ik graag een antwoord wil op mijn levensvragen. Alsof ik een 'eureka-momentje' nodig heb om verder te gaan met mijn leven.

Eerst iets over mezelf. Ik ben een jongeman van 29 jaar. Van huis uit ben ik gereformeerd vrijgemaakt opgevoed. Ik ben naar de gereformeerde scholen gegaan, heb catechesatie gehad etcetera. Tot ongeveer tien jaar terug ging ik elke zondag naar de kerk want ja...dat hoort er allemaal bij. Op een gegeven moment kom je toch meer in aanraking met mensen die er andere overtuigingen op nahouden en dat zet je steeds meer aan het denken. Ik ging natuurlijk ook lekker op stap enzo en liet ik het christelijk geloof steeds meer links liggen. Je gaat je er toch tegen afzetten. Tegen dat idee dat er een of ander opperwezen continu over je schouder meekijkt. Ik vond het sowieso altijd heel tegenstrijdig dat god onvoorwaardelijk van je houdt, maar dat je ondertussen wel voortdurend wordt ingeprent met hoe je je wel en niet hoort te gedragen en dat hij zou bepalen of je naar een hel of hemel gaat. Zo heb ik me een paar jaar geleden maar uitgeschreven uit de kerk. Ik ging toch al nooit meer heen en het idee dat je met elkaar 'het ware geloof' zit te belijden stond me ongelooflijk tegen. Dat idee staat me sowieso tegen: je geloof als waarheid beschouwen.

Daarna volgde een periode van opluchting, maar onderhuids blijft er ook die drang om de leegte die god achterlaat op te vullen. En die drang belemmert mij wel eerlijk gezegd (op allerlei vlakken zoals werk, relaties, vrijetijdsbesteding). Het maakt dat ik vaak een erg passieve houding heb tegenover het leven. De centrale vraag die telkens weer naar boven komt is: "Waar doe ik het allemaal voor?" En daar word ik op zijn zachtst gezegd niet bepaald gelukkig van.

Zoals gezegd ben ik de laatste tijd erg into spirituele/levensbeschouwelijke zaken. Ik heb het boek van Eckhart Tolle gelezen, zoek dingen op over atheisme, nondualiteit. Het laat me niet los. Enerzijds is het inspirerend en werkt het soms even 'verlichtend'. Het idee dat je niet je gedachten bent en het leven loopt zoals het loopt, zowel van mezelf als alles om me heen, kan best bevrijdend werken geloof ik. Echter, blijf ik er passief onder, want continu komt het volgende in mij op: "Waarom zou ik van alles ondernemen als alles toch wel gaat zoals het gaat."

Zoals je kunt lezen kost het me moeite om de leegte in mijn leven invulling te geven. Aan de ene kant vind ik het idee dat je op je eigen manier invulling kunt geven aan je leven erg mooi. Aan de andere kant vind ik het gevoel dat je eigen doen en laten in dit leven eigenlijk geen reet boeit best wel beangstigend en stemt het me ook erg somber.

Ik ben eigenlijk benieuwd of er hier meer users zijn die zich in mijn verhaal herkennen. Ook ben ik wel benieuwd naar users die hier eigenlijk weinig last van hebben. Ik had gewoon behoefte om dit te delen en wie weet kunnen mensen mij bepaalde inzichten geven of een stukje herkenbaarheid. Ben benieuwd naar de reacties.
pi_173969296
Ik heb een goddeloos geloof. En ik hou van elke vrouw

Niet mis mee hoor
pi_173969611
Ik vind het ontzettend fijn dat het leven geen vastgesteld doel heeft, dan kun je er tenminste nog alle kanten mee op.
pi_173969729
quote:
0s.gif Op zondag 24 september 2017 16:48 schreef Bill_Hillie het volgende:
"Waar doe ik het allemaal voor?"
Voor de mensen waar je om geeft en je omgeving. Begin bij jezelf.
pi_173970436
Kufar. :')
pi_173970523
Accepteer dat het leven op zich zinloos is. Maar dat jij het voor jezelf of anderen zinvol kan maken
pi_173971537
Stel jezelf ten doel om erachter te komen wie/wat je nu eigenlijk werkelijk bent. Hoe kun je rust en vrede in jezelf vinden. Wat is het bewustzijn waar je uit bestaat etc.
Er is genoeg interessants, en je leven hoeft absoluut geen stuurloos en zinloos iets te zijn.

Ik lees dat je je bezig houdt met nondualiteit. Nou, stel jezelf ten doel om erachter te komen wat dat nu eigenlijk werkelijk inhoudt, dat nonduale zijn. Hoe kom je tot die staat van zijn? Hoe kun je daarin blijven? etc. Genoeg interessants te ontdekken en veel meer uit je leven te halen dan het tot nu toe voor je lijkt!
pi_173972054
Beste TS,

Ik ben streng gereformeerd opgevoed en ik herken je verhaal. Ook ik leef in enorme twijfel. De oorzaak is de leer, die klopt denk ik niet hier en daar. Wat ik wil zeggen is: je hebt hersens, net zoals ik hersens heb. Die heb je niet voor niets. Denk dus gewoon na. Veel.
Daarnaast: blijf gewoon bidden.

Wat ik hiermee wil vertellen is dat je niet hoeft te geloven wat je is opgelegd, maar wel kunt geloven van wat jou logisch lijkt. Twijfelen is menselijk en moet en mag. Maar als je er niet uit komt bid dan gewoon "Vader, help me"

“Bid, en u zal gegeven worden; zoek, en u zult vinden; klop, en er zal voor u opengedaan worden. Want ieder die bidt, die ontvangt; wie zoekt, die vindt; en voor wie klopt zal opengedaan worden. Of is er iemand onder u die zijn zoon een steen zal geven, als hij om brood vraagt? Of als hij hem om een vis vraagt, zal hij hem een slang geven?” (Mat 7:7,10)
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  zondag 24 september 2017 @ 19:09:58 #9
150517 SpecialK
No hesitation, no delay.
pi_173972180
"Waar doe ik het allemaal voor?" En daar word ik op zijn zachtst gezegd niet bepaald gelukkig van."

Tsja. Religie geeft daarin niet per se een zinnig antwoord.

Stel je eens voor dat het antwoord op die vraag is: "ik doe het voor god" of "ik doe het om god blij te houden" of "ik doe het voor een plekje in de hemel"

En dan na je dood zegt god zo tegen je: hey tof man dat je je zo netjes aan mijn regeltjes hebt gehouden. Ok... en dan? Of.. wakker worden in de hemel met nog steeds dat knagende gevoel van... tof hier maar... waar doe ik het voor.

Er is gewoon geen ultiem antwoord op die vraag en religie en spirituele organisaties proberen met wat hokus pokus die vraag vooruit te schuiven hopende dat je niet door hebt dat hun antwoorden nog leger zijn dan gewoon je eigen invulling kiezen.
There are no things, but as a consequence there are as many things as we like
pi_173976718
Misschien heb je iets aan dit stukje atheistische positiviteit:

Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_173980022
Mooi filmpje, Molurus! :)
pi_173981110
Buiten God is er dus niks....en kun je andere rare dingen gaan geloven of zelfs alles geloven waar mensen mee aan komen zetten...heel gevaarlijk...en ons moraal komt bij God vandaan die regels heeft Hij in ons heeft gelegd en omdat dus iedereen moraal heeft moet er dus een moraal gever zijn...en dat is God...en zonder God is niets meer goed of slecht want dat zou dan voor iedereen anders zijn....

pi_173981228
quote:
0s.gif Op maandag 25 september 2017 02:29 schreef Doedelzak77 het volgende:

en ons moraal komt bij God vandaan die regels heeft Hij in ons heeft gelegd en omdat dus iedereen moraal heeft moet er dus een moraal gever zijn...en dat is God...en zonder God is niets meer goed of slecht want dat zou dan voor iedereen anders zijn....
Dit is niet alleen onjuist, het is ook een heel gevaarlijke gedachte. Religie heeft tegenwoordig niks meer te zeggen in de politiek en de rechtsspraak, en dat is vooruitgang.

Laat niet weg dat de vraag 'wat is goed, en wat is slecht?' een lastige is. Maar religieus dogma is echt niet de oplossing.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_173981231
Voor mij gaat het leven om doen wat je wil doen zonder aanhankelijkheid.

Ik kan Alan Watts z'n werk erg aanbevelen.
pi_173981234
Realiseer dat God een deel is van jouw identiteit, loslaten is daarom geen makkelijke optie.

Meestal ben je je hier niet bewust van, je hebt het druk en de tijd vliegt voorbij. Ben je er dan wel eens bewust van dan borrelen de twijfels op. Je twijfelt dan tussen God wél of niet als deel van jou behouden.

Nogmaals, loslaten is geen makkelijke optie. Maar je hebt ook geen tijd en energie voor overtuiging op dit moment. Wat er gebeurt is dat je én niet zomaar los kunt laten, maar dat je ook niet echt jezelf kunt overtuigen. Voor een poos vergeet je het weer, maar de cirkel gaat door, wachtend op het volgende moment van herinnering aan je twijfels. En dat is het dus, je lijkt geen absolute keuze te maken, en je hebt enkel jezelf ermee.

Je gaf aan dat je op een gegeven moment God links liet liggen, je begaf je in situaties waarin ''het leven de overhand neemt'' en je minder herinnert wordt aan dat deel van je identiteit. En daar begint de twijfel. Als je je geloof sterk wilt houden moet je haar water geven. Doe je dat niet dan sterft het, maar wel nog met de wortels in je genesteld. Dit is psychologie, en de reden waarom bijvoorbeeld moslims vijf keer per dag behoren te bidden.

Ik zou in ieder geval geen van beiden kanten negeren. Bedenk actief waar je precies over twijfelt, maar blijf ook bidden. Het is belangrijk dat je geen kant kiest uit gemak, want dan val je weer in die cirkel. Komen je twijfels voort uit luiheid, verander dit. komt je geloof voort uit gewoonte, verander dit.

Ik hoop het beste voor je.
Poll: Ben ik een kwaliteits-user? Ja -- Soms -- Nee -- Ken ik jou...? ------- Tussenstand
pi_173981237
quote:
0s.gif Op maandag 25 september 2017 02:29 schreef Doedelzak77 het volgende:
Buiten God is er dus niks....en kun je andere rare dingen gaan geloven of zelfs alles geloven waar mensen mee aan komen zetten...heel gevaarlijk...en ons moraal komt bij God vandaan die regels heeft Hij in ons heeft gelegd en omdat dus iedereen moraal heeft moet er dus een moraal gever zijn...en dat is God...en zonder God is niets meer goed of slecht want dat zou dan voor iedereen anders zijn....

Ben ik het niet mee eens.

Ik ben van mening dat de moraal van de mens zich heeft ontwikkeld door evolutie. Het is nu eenmaal makkelijker overleven als je goede intenties hebt dan wanneer je kwade hebt.
pi_173981239
quote:
1s.gif Op maandag 25 september 2017 03:30 schreef khochner het volgende:

[..]

Ben ik het niet mee eens.

Ik ben van mening dat de moraal van de mens zich heeft ontwikkeld door evolutie. Het is nu eenmaal makkelijker overleven als je goede intenties hebt dan wanneer je kwade hebt.
Ik denk niet dat discussie heel veel zin heeft hier.

-edit- ik hou van discussiëren, maar TS heeft daar nu niks aan.
Poll: Ben ik een kwaliteits-user? Ja -- Soms -- Nee -- Ken ik jou...? ------- Tussenstand
pi_173981646
Ik ben nu ook al een tijdje zonder god. Nu weinig last van.

Ik weet niet precies wat ik hier allemaal kan schrijven om te helpen.
Ik ben geen verteller en zeker niet over mezelf, maar als TS vragen heeft kan ik misschien toch helpen.
pi_173981879
quote:
0s.gif Op maandag 25 september 2017 02:29 schreef Doedelzak77 het volgende:
en ons moraal komt bij God vandaan
Moraal zijn leefregels die door gemeenschappen bepaald wordt en niet door een verzonnen God. Die verzonnen God dient enkel om wat meer gewicht in de schaal te werpen.
pi_173981882
quote:
1s.gif Op maandag 25 september 2017 03:30 schreef khochner het volgende:
Ik ben van mening dat de moraal van de mens zich heeft ontwikkeld door evolutie. Het is nu eenmaal makkelijker overleven als je goede intenties hebt dan wanneer je kwade hebt.
^O^
pi_173982225
quote:
1s.gif Op maandag 25 september 2017 03:30 schreef khochner het volgende:

[..]

Ik ben van mening dat de moraal van de mens zich heeft ontwikkeld door evolutie. Het is nu eenmaal makkelijker overleven als je goede intenties hebt dan wanneer je kwade hebt.
Sterker nog: dat is zo'n beetje de definitie van goed en kwaad.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_173983871
Waarom zou je God verpersoonlijken en vermenselijken? Dat is de grote fout die dit soort religies telkens weer maken.

God zien als een abstractie en niet als een bovennatuurlijke entiteit biedt weer een heel ander perspectief.

Op deze fundamentele vragen is de reikwijdte van het denken en onderzoek simpelweg ontoereikend.

Het accepteren dat we geen eenduidige antwoorden hebben op dit soort fundamentele levensvragen, die op allerlei verschillende wijze worden geïnterpreteerd maar nooit zullen worden beantwoord, kan een gevoel opluchting en inspiratie geven.

Niet meer hoeven denken in afgebakende hokjes zoals religieuzen, atheïsten en deterministen in het algemeen doen. Biedt echt een nieuwe horizon die allesbehalve leeg toeschijnt. :)
pi_173984829
Bedankt voor de reacties allemaal. Dit waardeer ik natuurlijk zeer.

Zelf ben ik wel van mening inmiddels dat de religieuze god - de christelijke, islamitische god - hersenspinsels van de mensheid zijn. Men wil het onverklaarbare verklaren door wat men niet weet toe te schrijven aan god. Mensen zijn nu eenmaal een beetje controlfreaks en dit is daar het beste voorbeeld van. Is opzich niks mis mee, want als iemand daar kracht uit put en veiligheid en geborgenheid in vind is dat prachtig natuurlijk. Het hele euvel is wel dat er allerlei religies uit zijn ontstaan en mensen zichzelf veel te serieus zijn gaan nemen en dit heeft al met al vrij absurde vormen aangenomen.

In mijn vrienden/kennissen-kring ken ik wel mensen die net als mij eerder wel naar de kerk gingen en nou niet meer. Ik merk dat sommige atheïsten echt heel fel reageren op alles wat uberhaupt maar met religie te maken heeft. Als je ook maar over de Bijbel begint schieten ze al uit hun slof bij wijze van. Dit vind ik altijd een beetje vreemd, want als je totaal niet in God gelooft dan glimlach je daar toch gewoon om. Ik merk dat bevrijd zijn van religie juist zorgt dat je er neutraal naar kunt kijken en alsnog mooie dingen uit kunt oppikken. Zoals in de Bijbel mooie verhalen met wijsheid en symboliek staan die best inspirerend kunnen zijn (ik haal voornamelijk het christendom aan want daar ben ik het meest bekend mee). Zolang je het maar niet als absolute waarheid of als iets heiligs gaat zien. Net zo goed kan ik ook weer veel halen uit video's/boeken uit de atheistische hoek. Neem bijvoorbeeld het door Molurus geplaatste filmpje. Dat is om blij van te worden. Ik kan uren lopen malen over duizend-en-een dingen en dat is soms om gek van te worden, maar als je zoiets ziet besef je weer hoe klein je bent en dat je problemen ook eigenlijk geen reet voorstellen.

Nu ik er over nadenk. De absolute waarheid is met je verstand toch niet te begrijpen. Ik denk dat die realisatie al genoeg is. Maar als ik me vervolgens passief ga opstellen ontdek ik ook niks meer natuurlijk. Dus het mooie wat je uit het leven kan halen is het ontdekken van van alles en nog wat om er steeds maar weer achter te komen dat er nog veel meer blijkt te zijn.

Geen idee waar ik uiteindelijk precies heen wou met mijn verhaal, maar het typen ging een beetje vanzelf op den duur :)
pi_173984955
quote:
Ik merk dat bevrijd zijn van religie juist zorgt dat je er neutraal naar kunt kijken en alsnog mooie dingen uit kunt oppikken. Zoals in de Bijbel mooie verhalen met wijsheid en symboliek staan die best inspirerend kunnen zijn (ik haal voornamelijk het christendom aan want daar ben ik het meest bekend mee). Zolang je het maar niet als absolute waarheid of als iets heiligs gaat zien.
Wat mij betreft een belangrijk inzicht dit. ^O^
De waarheid in iemands hoofd is vaak onbuigzamer dan het sterkste staal.
pi_173986133
Naar mijn mening goed bezig TS.
Zelf ben ik erg geïnteresseerd in Boeddhisme, Zen , Stocism , Toaism. Hoe die 'religies' ( ik zie het meer als filosofische denkbeelden) omgaan met de moederne tijd en de vragen bij het leven vind ik zeer interessant.

Ik neem niks aan voor absolute waarheid. Alleen de denkbeelden welke mij aanstaan en mij helpen in mijn leven die laat ik mij helpen.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')