abonnement Unibet Coolblue
pi_173949915
Welkom in het algemene warmtepompen topic.

Omdat het de topicreeks zonnepanelen vervuild begon te raken met informatie over warmtepompen hierbij een apart draadje.

Hoe werkt een warmtepomp
De basiswerking een warmtepomp kan simpel uitgelegd worden; het onttrekken van warmte uit lucht of grond, door middel van stroom.
Er zijn 2 soorten warmtepompen; luchtwarmtepompen, en grondwarmtepompen. Ook wel; luchtgekoppelde en grondgekoppelde systemen.

Bij een grondgekoppeld systeem wordt de warmte onttrokken uit het water in de grond wat omhoog gepompt wordt. Hiervoor wordt stroom gebruikt. Bij luchtwarmtepompen wordt de buitenlucht gebruikt als warmtebron (ook bij temperaturen onder nul!), en hiervoor wordt ook weer stroom gebruikt.

Luchtgekoppelde systemen (luchtwarmtepompen) zijn vooral interessant bij bestaande bebouwing. Ze zijn eenvoudig in te zetten in elke woning, en vragen geen grote aanpassingen. Ze kunnen gecombineerd worden met een bestaande CV (bivalente opstelling), of standalone worden ingezet (monovalent). Eventueel in combinatie met een boilervat voor tapwater. In combinatie met een CV kan er met een relatief kleine pomp gewerkt worden, die als backup de CV heeft. Ook wordt de CV dan nog ingezet voor tapwater. Zonder CV (all-electric, gas eruit!) moet de pomp groter gekozen worden, en niet elke woning is ervoor geschikt.

De voor- en nadelen:
• Luchtwarmtepompen zijn slecht in het maken van (heel) heet water. Dus tapwater maken is moeilijker, en als je alleen radiatoren hebt en een slecht geïsoleerde woning, zal het rendement niet geweldig zijn.

• Luchtwarmtepompen zijn eenvoudig in vrijwel elke woning in te zetten, het type pomp (alleen, of samen met CV) hangt af van uw woning (wel/geen vloerverwarming / isolatie) en van uw gasverbruik.
Bij een dergelijke installatie komt er altijd een buitenunit ergens te staan (soort airco-unit).

Types LWP:
Bij Luchtwarmtepompen zijn er verschillende types. Naast Bivalent en Monovalent kan een warmtepomp ook nog zijn warmte anders afgeven.
In de meeste gevallen praten we bij een LWP over een LWWP (Lucht-Water Warmtepomp).
Lucht onttrekken van buiten en deze overbrengen naar een waterleiding (uw afgiftesysteem).

Ook hierin zijn weer 2 types mogelijk, mono-unit of split-unit.
Een mono unit wordt in Nederland minder gebruikt maar is zeker mogelijk.

Mono houdt in dat het cv water enkel alleen door de buitenunit heen gaat, er is in dit systeem geen echte binnen unit; hooguit dat er binnen een buffer vat staat.
Er is hierdoor een snellere overbrenging van hitte mogelijk waardoor het rendement hoger ligt.
Het nadeel is echter dat bij strenge vorst er kans bestaat dat de leidingen bevriezen.

Split unit houdt in dat er koudemiddel tussen de buiten en binnenunit stroom.
Binnen wordt het koudemiddel om de waterleiding heen geleidt waardoor deze warmte overbrengt aan het centrale verwarmingssysteem (radiatoren/vloerverwarming/convectoren etc).

De andere unit is een LLWP (Lucht-Lucht warmtepomp).
Dit is niets meer dan een Airco.

Buiten unit zuigt lucht aan, verwarmt koelmiddel door compressie uit te voeren, koelmiddel stroom naar binnenunit, aangezogen lucht in de ruimte blaast hier langs heen en wordt verwarmd (of gekoeld!) en blaast deze in de ruimte.

Grondgekoppelde systemen (grondwarmtepompen) zijn vooral interessant in nieuwbouwwijken waarbij er in 1 keer 100 bronnen geboord kunnen worden, dit scheelt natuurlijk aanzienlijk in kosten, en het is toch braakliggend terrein. Ook bij grote nieuwbouwwoningen kan het interessant zijn. Per woning zijn er tussen de 3 en 6 boringen nodig van 50 tot 150 meter diep. Hier gaat een gesloten buizensysteem in. Een bron begint op 11 graden, en deze daalt over de jaren naar een temperatuur van 6 graden. De daling kan afgeremd worden door in de zomer te koelen (gratis!) en deze warmte weer de grond in te sturen. Ook kan er door middel van zonnecollectoren extra warmte ingevoed worden in de bodem waardoor de bron zelfs op 11 graden blijft, en het overall rendement hoger is en blijft.

De voor- en nadelen:
• Grondwarmtepompen zijn een stuk beter in het maken van heet water;
• Je móet koelen met grondwarmtepompen (dit kan een voordeel óf nadeel zijn), dit koelen is wel gratis;
• Geen buitenunit nodig;
• Kan niet overal door de benodigde boringen;
• Hogere investering, iets hoger rendement.
• Buitenunit kosten wat ruimte, en zijn niet geheel stil.

Types grondwarmtepompen:
Ook bij grondwarmtepompen zijn er 2 types mogelijk.
Water-Water (bron)
Aarde-Water (grond warmte)
Beide principes werken echter hetzelfde. De een vangt zijn water uit bronwater, de andere uit de warmte van de aarde diep in de grond.

LWP:
Bivalent split - Techneco Elga 5kW
Monovalent split 1 fasig - Techneco Loria (4-10kW) met of zonder boilervat (zonder = bivalent).
Monovalent split 3 fasig - Nefit Enviline (3-16kW) met of zonder boilervat (zonder = bivalent).
Monovalent Monobloc 3 fasig - Nefit Enviline (5-17kW) met of zonder boilervat (zonder = bivalent).

Zowel de Loria als de Nefit Enviline zijn ook all-in-one te verkrijgen.
Hier zit dan een 190L boiler in de unit ingebouwd.
Bij de Loria heet dit een Duo, bij de Enviline heet fit Tower.

Uiteraard zijn er nog veel meer merken te verkrijgen, dit is slechts een klein voorbeeld.

[ Bericht 1% gewijzigd door Vonkenboer op 24-06-2018 17:31:03 ]
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_173950234
Kan iemand een berekening maken hoe een WP economisch uitkan in een goed geisoleerde woning. Ik zit nu op 700 m3 gas, waarvan bijna 300 voor warm douchewater is. De afschrijving van de WP is voor mij niet terug te verdienen met de gasbesparing. Ook omdat voor warmwater en als er echt gestookt moet worden bij vorst de COP wel heel laag wordt.
.
pi_173951956
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 september 2017 17:49 schreef Fer het volgende:
Kan iemand een berekening maken hoe een WP economisch uitkan in een goed geisoleerde woning. Ik zit nu op 700 m3 gas, waarvan bijna 300 voor warm douchewater is. De afschrijving van de WP is voor mij niet terug te verdienen met de gasbesparing. Ook omdat voor warmwater en als er echt gestookt moet worden bij vorst de COP wel heel laag wordt.
Dat hangt van een aantal factoren af. Relevant is bijvoorbeeld de warmteafgifte. Heb je al vloerverwarming of een andere vorm van LTV (lage-temperatuur-verwarming)? Dat werkt goed samen met een warmtepomp (verwarmen naar temperaturen die klassieke radiatoren gebruiken is niet rendabel).

Heb je wel klassieke radiatoren dan is de vraag of je wilt investeren in vloerverwarming en/of LTV-radiatoren (bijvoorbeeld jaga) of dat je dan eerder gaat kiezen voor een airco-systeem.

Daarnaast is het relevant of je de ruimte hebt om een boiler te gebruiken. Een van de weinige voordelen van een C.V.-installatie is dat deze weinig ruimte inneemt. Als je geen ruimte voor een boiler hebt kun je eigenlijk geen warmtepomp gebruiken voor warm water. Dan zul je - mits je helemaal van het gas af wilt - moeten kiezen voor bijvoorbeeld een elektrische doorstromer, waarbij je dan bijvoorbeeld wel echt 3x25 A stroomvoorziening moet hebben liggen.

Kortom: Kun je iets meer informatie over de betreffende woning geven en ook het einddoel. Wil je gasverbruik verminderen? Wil je helemaal van het gas af? Helemaal van het gas af heeft het voordeel dat je van het - vrij hoge - vastrecht afbent. Dat is 200 euro per jaar alleen maar voor het hebben van de gaspijp. De investeringen zullen logischerwijs wel iets hoger zijn.
One cannot make an omelette without
breaking eggs -- but it is amazing how
many eggs one can break without making
a decent omelette.
pi_173953744
Toevallig van de week een 16kw diakin warmtepomp besteld ;-). Gas eruit, warmtepomp erin :-D
  zondag 24 september 2017 @ 10:08:40 #5
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_173959587
Bedankt voor de informatie :)
Ik ga nog eens contact opnemen met de installateur om te kijken of ik ook naar een warmtepomp kan en daarmee het gas kan laten vervallen :)
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_173960954
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 september 2017 17:49 schreef Fer het volgende:
Kan iemand een berekening maken hoe een WP economisch uitkan in een goed geisoleerde woning. Ik zit nu op 700 m3 gas, waarvan bijna 300 voor warm douchewater is. De afschrijving van de WP is voor mij niet terug te verdienen met de gasbesparing. Ook omdat voor warmwater en als er echt gestookt moet worden bij vorst de COP wel heel laag wordt.
Ja hoor, dat kan ik. Althans de berekening. Dat het uit kan niet.
Je verbruikt veel te weinig gas, dus je verdient het niet (snel genoeg in mijn opinie) terug.

Voor de volledigheid toch de berekening.

In dit geval heb je waarschijnlijk een 4kW warmtepomp nodig. Ik ga even uit van vloerverwarming en zoals je aangeeft goed geïsoleerde woning.

Besparing: 700m3
Kosten: 1800kWh
In euro's: (700*0.60 - 1800*0.18) = 96 euro
Vastrecht gas = 150 euro
Totale besparing: 246 euro per jaar

Investering:
Techneco 4kW duo kost kant en klaar ongeveer 5850 euro ex. BTW
Inclusief BTW is dat 7080 euro.
Subsidie op een 4kW is 1700 euro.
Netto investering: 5380 euro.

Onderhoudskosten per 5 jaar: 150 euro
Vervanging buitenunit 15 jaar: 1000 euro
Na 30 jaar koop je een nieuwe (dus 1 keer nieuwe buitenunit)
Besparing 30 jaar: 246*30 - (4 keer onderhoud want in jaar 15 nieuwe unit en jaar 30 doe je niet) 600 - 1000 = 5780 euro.
Totale besparing na 30 jaar: 400 euro.

Verdien je hem terug? Zeker.
Duurt het te lang? Absoluut
Kan het uit? Nee dus.

Ik houdt hier nog geen rekening met stijgende gas prijzen en eventuele mazzel dat de unit 35 jaar mee gaat en de buitenunit 20 bijvoorbeeld. Andersom kan natuurlijk ook 27 jaar en 12 jaar maar eerder het 1e.

Koop je hier zonnepanelen bij dan wordt het iets interessanter.
7 panelen wekken 1800kWh op.
Kost je 3000 euro inc btw en montage, krijg je kleine 500 BTW retour.
2500 euro voor een besparing van 1800*0.18 = 324 euro

Totale investering: 2500+5380 = 7880
Besparing per jaar: 324+246 = 570
Vervanging omvormer (2 keer) na 10 jaar) = 700 euro
Besparing na 30 jaar all-in (2 omvormers, 1 buitenunit, onderhoud): 6220 (400 van WP en 5820 van zonnepanelen).
Na 17 jaar begin je winst te maken (nieuwe omvormer al gekocht, onderhoud 2 keer en nieuwe buitenunit).
Kan ook na 15 jaar, maar dan koop je dus ongeveer nieuwe buitenunit.

Met hogere gasprijzen over 10 jaar zal dit dus iets rooskleuriger worden, maar dan nog zou ik het persoonlijk (op dit moment) niet doen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_173961513
Thanks, dat vervangen van de buitenunit is nieuw voor mij. Ik schreef hiervoor de hele WP af in 15 jaar.

Misschien is een LLWP toch nuttiger in mijn situatie. Beetje de woonkamer bijverwarmen in het najaar.
.
pi_173963031
Bedankt voor de opzet Bambino! Ik heb mij er nog nooit in verdiept (wel in zonnepanelen) maar ben meteen een stuk wijzer!
pi_173963666
quote:
0s.gif Op zondag 24 september 2017 11:16 schreef bambino het volgende:

[..]

Ja hoor, dat kan ik. Althans de berekening. Dat het uit kan niet.
Je verbruikt veel te weinig gas, dus je verdient het niet (snel genoeg in mijn opinie) terug.

Voor de volledigheid toch de berekening.

In dit geval heb je waarschijnlijk een 4kW warmtepomp nodig. Ik ga even uit van vloerverwarming en zoals je aangeeft goed geïsoleerde woning.

Besparing: 700m3
Kosten: 1800kWh
In euro's: (700*0.60 - 1800*0.18) = 96 euro
Vastrecht gas = 150 euro
Totale besparing: 246 euro per jaar

Investering:
Techneco 4kW duo kost kant en klaar ongeveer 5850 euro ex. BTW
Inclusief BTW is dat 7080 euro.
Subsidie op een 4kW is 1700 euro.
Netto investering: 5380 euro.

Onderhoudskosten per 5 jaar: 150 euro
Vervanging buitenunit 15 jaar: 1000 euro
Na 30 jaar koop je een nieuwe (dus 1 keer nieuwe buitenunit)
Besparing 30 jaar: 246*30 - (4 keer onderhoud want in jaar 15 nieuwe unit en jaar 30 doe je niet) 600 - 1000 = 5780 euro.
Totale besparing na 30 jaar: 400 euro.

Verdien je hem terug? Zeker.
Duurt het te lang? Absoluut
Kan het uit? Nee dus.

Ik houdt hier nog geen rekening met stijgende gas prijzen en eventuele mazzel dat de unit 35 jaar mee gaat en de buitenunit 20 bijvoorbeeld. Andersom kan natuurlijk ook 27 jaar en 12 jaar maar eerder het 1e.

Koop je hier zonnepanelen bij dan wordt het iets interessanter.
7 panelen wekken 1800kWh op.
Kost je 3000 euro inc btw en montage, krijg je kleine 500 BTW retour.
2500 euro voor een besparing van 1800*0.18 = 324 euro

Totale investering: 2500+5380 = 7880
Besparing per jaar: 324+246 = 570
Vervanging omvormer (2 keer) na 10 jaar) = 700 euro
Besparing na 30 jaar all-in (2 omvormers, 1 buitenunit, onderhoud): 6220 (400 van WP en 5820 van zonnepanelen).
Na 17 jaar begin je winst te maken (nieuwe omvormer al gekocht, onderhoud 2 keer en nieuwe buitenunit).
Kan ook na 15 jaar, maar dan koop je dus ongeveer nieuwe buitenunit.

Met hogere gasprijzen over 10 jaar zal dit dus iets rooskleuriger worden, maar dan nog zou ik het persoonlijk (op dit moment) niet doen.
Grotendeels goede berekening, maar je mist nog de afschrijving van de gas-ketel. In 30 jaar schrijf je ook anderhalve tot 2 cv ketels af a zo'n 75 euro per jaar en als de warmtepomp hangt heb je voor de Cv-ketel geen jaarlijkse onderhoudsbeurt nodig.

Maakt het nog steeds geen financiële goudmijn, maar als je afgiftesysteem al op orde is zeker goed haalbaar.

Helemaal wanneer je de overstap doet op moment dat de bestaande gas ketel al op leeftijd is en je daar dus geen grote restwaarde voor hoeft af te schrijven.
pi_173971672
quote:
1s.gif Op zondag 24 september 2017 13:34 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Grotendeels goede berekening, maar je mist nog de afschrijving van de gas-ketel. In 30 jaar schrijf je ook anderhalve tot 2 cv ketels af a zo'n 75 euro per jaar en als de warmtepomp hangt heb je voor de Cv-ketel geen jaarlijkse onderhoudsbeurt nodig.

Maakt het nog steeds geen financiële goudmijn, maar als je afgiftesysteem al op orde is zeker goed haalbaar.

Helemaal wanneer je de overstap doet op moment dat de bestaande gas ketel al op leeftijd is en je daar dus geen grote restwaarde voor hoeft af te schrijven.
Je hebt helemaal gelijk!
Er komt zo'n 100 euro per 2 jaar bij voor CV onderhoud (even gemiddeld genomen, in het begin is het per 2-3 jaar, later jaarlijks en een beurt kost al gauw 75 euro.
Daarnaast kost een nieuwe CV ketel 2000 euro.
In 30 jaar tijd koop je er dus 2 (nu 1 en na 15 jaar 1).
Onderhoud is dus 3000 euro en 2 nieuwe is 4000 euro.
Als je dat meerekent is het natuurlijk heel rooskleurig.

Laat het überhaupt totaal 5000 euro zijn voor 30 jaar, dan nog zal de totale besparing na 30 jaar met wp en zonnepanelen 11220 euro zijn.
Dat is per jaar 374 euro, en dat is de moeite waard.
Maar dan nog zou ik het op dit moment, in zijn situatie niet doen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  zondag 24 september 2017 @ 18:55:34 #11
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_173971883
Heeft een warmtepomp geen onderhoud en afschrijving dan?
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_173972881
Ik kan mij het ook niet voorstellen. Zo'n compressor en gassen, zal toch meer onderhoud vergen dan ern simpele gasketel (die kwa ontwerp weinig veranderd is de afgelopen 30 jaar).
.
pi_173973057
quote:
1s.gif Op zondag 24 september 2017 19:40 schreef Fer het volgende:
Ik kan mij het ook niet voorstellen. Zo'n compressor en gassen, zal toch meer onderhoud vergen dan ern simpele gasketel (die kwa ontwerp weinig veranderd is de afgelopen 30 jaar).
Hoe vaak heeft een koelkast onderhoud nodig?
pi_173973424
quote:
0s.gif Op zondag 24 september 2017 18:55 schreef daNpy het volgende:
Heeft een warmtepomp geen onderhoud en afschrijving dan?
Eens in de 5 jaar controle, eventueel koelmiddel bijvullen.
De rest is niets meer dan wat blad en stof uit het filter kloppen (kan je zelf, 1 minuut werk).

Afschrijving? Tuurlijk, het heeft een levensduur. Buitenunit 15 jaar, binnen minimaal 30.

quote:
1s.gif Op zondag 24 september 2017 19:46 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Hoe vaak heeft een koelkast onderhoud nodig?
Hmm ja, zo kan je het zien. Maar dat is natuurlijk wel op iets kleinere schaal, en een koelkast leeft ook geen 30 jaar (wordt steeds minder efficiënt).
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  Moderator zondag 24 september 2017 @ 20:03:45 #15
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_173981817
quote:
0s.gif Op zondag 24 september 2017 20:03 schreef Vonkenboer het volgende:
Topic titel iets duidelijker gemaakt :)
Grazi mille
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_173995921
Stomme vraag misschien, maar als je een nieuw huis gaat bouwen en je kiest voor een aardwarmtepomp, worden die "buizen" in je tuin geboord, of onder je fundering/kelder?
“It's gonna be legend-... wait for it... and I hope you're not lactose intolerant because the second half of that word is DAIRY!”
  maandag 25 september 2017 @ 21:53:27 #18
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_173996272
quote:
0s.gif Op maandag 25 september 2017 21:40 schreef RanTheMan het volgende:
Stomme vraag misschien, maar als je een nieuw huis gaat bouwen en je kiest voor een aardwarmtepomp, worden die "buizen" in je tuin geboord, of onder je fundering/kelder?
Wilde ik ook weten idd.
Volgens mij "buiten" want bij bestaande bouw zullen ze niet op diverse plekken de vloer eruit gaan breken?
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_173997040
Je hebt toch twee mogelijkheden qua grond boren? Groot oppervlak maar niet zo diep als je flink perceeloppervlak hebt, of diepe putten als je dat dus niet hebt?
Eerst denken, dan typen
pi_173997724
Wat zijn momenteel de aan te raden LLWP modellen? Ik zag dat ze tegenwoordig binnenunits hadden in de vorm van een radiator en mono-units zonder buitenkast. Is het wat en hoeveel herrie maakt zo'n buiten unit?
.
  maandag 25 september 2017 @ 23:00:43 #21
174375 bladerdeegroller
Voor al uw bladerdeeg!
pi_173998071
Interessant om te volgen hier, eens zien wat de ervaringen zijn en dingen om op te letten..

Ze hebben toevallig net vorige week de grondboringen gedaan voor m'n nieuwbouw woning, er gaat een Alpha Innotec Brine/Water warmtepomp met boiler geplaatst worden. Ben heel benieuwd hoe zo'n systeem uiteindelijk gaat bevallen.
  maandag 25 september 2017 @ 23:06:08 #22
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_173998208
quote:
0s.gif Op maandag 25 september 2017 21:40 schreef RanTheMan het volgende:
Stomme vraag misschien, maar als je een nieuw huis gaat bouwen en je kiest voor een aardwarmtepomp, worden die "buizen" in je tuin geboord, of onder je fundering/kelder?
Bij mij in de tuin.

Wij hebben een pomp van itho daalderop en het systeem bevalt ons goed.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_174001444
quote:
0s.gif Op maandag 25 september 2017 21:53 schreef daNpy het volgende:

[..]

Wilde ik ook weten idd.
Volgens mij "buiten" want bij bestaande bouw zullen ze niet op diverse plekken de vloer eruit gaan breken?
Ja echt geen idee, het huis moet nog gebouwd worden, maar ik dacht eenmaal er in, nooit meer er uit, dus qua leidingwerk lijkt het me dan op zich best logisch dat het onder de kelder komt... Maar goed, geen idee dus..
“It's gonna be legend-... wait for it... and I hope you're not lactose intolerant because the second half of that word is DAIRY!”
pi_174328445
Vandaag is bij mij de warmtepomp binnen gekomen.
Een lucht-water warmtepomp, inclusief buffervat.
Als alles loopt, wil ik dus ook helemaal van het gas af.
Bijverwarmen ga ik trouwens doen met een grote houthaard. dus als ik net ff wat meer comfort wil dan gaat de haard aan.
pi_174329649
Wat zijn de specs/typenummers? En ga je met vloerverwarming werken?
pi_174336497
Goed bezig. Hier komt in de toekomst (lees: als de benedenverdieping eindelijk wordt aangepakt) een houtkachel/allesbrander in de woonkamer voor koude winteravonden. Tot die tijd moet de elektrische naverwarmer van 9kW op ijskoude dagen bijspringen. En dat zijn de momenten dat mijn 3x25a hoofdaansluiting het zwaar krijgt.
pi_174337358
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 oktober 2017 18:19 schreef Erik het volgende:
Wat zijn de specs/typenummers? En ga je met vloerverwarming werken?
Specs pfff t is een daikin 16 kw, ook voor warm water.
Ga inderdaad met vloerverwarming werken.

Heb straks in de huiskamer een 15kw houthaard staan dus als het nodig is kan ik ook nog heel flink bijstoken.

Bedoeling is dat de vloerverwarming een basistemperatuurtje krijgt en dat ik gewoon voor sfeer en extra comfort hout ga stoken!
pi_174404342
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 oktober 2017 22:06 schreef Legwieh het volgende:

[..]

Specs pfff t is een daikin 16 kw, ook voor warm water.
Ga inderdaad met vloerverwarming werken.

Heb straks in de huiskamer een 15kw houthaard staan dus als het nodig is kan ik ook nog heel flink bijstoken.

Bedoeling is dat de vloerverwarming een basistemperatuurtje krijgt en dat ik gewoon voor sfeer en extra comfort hout ga stoken!
En ga je het zelf aanleggen en installeren?
pi_174825649
We krijgen (toch) een full-electric warmtepomp. Een Panasonic 12kw monobloc. Nu alleen nog wachten tot Comfortklimaat levert...
Installateur/leverancier had daar besteld, maar er lopen op internet nogal slechte verhalen over dat bedrijf.
  donderdag 2 november 2017 @ 16:02:54 #30
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_174826106
Ik wilde ook bij CK kijken voor na de winter, maar zag een beetje tegen de recenties op.
Ben benieuwd naar jouw ervaringen.
Tot nooit .......
pi_174979714
Ik ben ook geïnteresseerd in een warmtepomp. Maar hoe bepaal ik welke ik moet nemen? Hoe bepaal ik hoeveel verwarmingsvermogen ik nodig heb?
A man is not old until regrets take the place of dreams.
pi_174983438
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 november 2017 13:42 schreef habitue het volgende:
Ik ben ook geïnteresseerd in een warmtepomp. Maar hoe bepaal ik welke ik moet nemen? Hoe bepaal ik hoeveel verwarmingsvermogen ik nodig heb?
"Simpel".
Dat doe je afhankelijk van je warmtebehoefte óf je warmteverlies.
Warmtebehoefte is wat je nu gebruikt aan gas. Daar zit natuurlijk deels tapwater verbruik bij in, en wellicht koken.
Om een hele snelle berekening te maken:
600-1000m3 = 4kW
1000-1250m3 = 6kW
1250-1600m3 = 8kW
1600-2000m3 = 10kW
2000-2400m3 = 14kW
2400-3000m3 = 16/18kW

Dit zal niet altijd kloppen, maar dan heb je een idee.

Warmteverlies kun je laten berekenen. Kost wel rond de 500 euro bij een bedrijf die dat kan. Daar komt een getal uit rollen tussen de 4 en de 20, dat is dan het kW vermogen wat je nodig hebt om dat huis te verwarmen.

Zodra je een idee hebt hoeveel vermogen je nodig hebt, kun je nog kijken naar types en merken.
Een paar simpele uitgangspunten:
Wil je van het gas af? Ja = Monovalent, Nee = Bivalent
Nee = bovenstaand staartje met kW vermogen is onbelangrijk, je pakt een 5kW hybride warmtepomp en zet deze naast je CV

Ja =
Hoeveel tapwater verbruik heb je?
2/3 personen alleen douchen = 190L boiler voldoende
4/5 personen alleen douchen = 300L boiler
Meer personen = 500L boiler
Bij een bad altijd 1 stap hoger nemen (2/3 = 300 en 4/5 = 500)

Dan opties
Wil je kunnen koelen?

Heb je naregeling op je vloerverwarming (kan je per kamer regelen ja of nee)?
Zo ja = buffer vat nodig

Wil je split/monoblock (split is goedkoper, minder risico, iets lager rendement, iets meer geluid)

Wil je 2 zones kunnen aansturen met warmtepomp (boven en beneden apart bijvoorbeeld)
Alleen in sommige situaties is dit echt nuttig.

Dan prijzen

Hybride warmtepomp, netto ongeveer 3000 euro (na subsidie)
All-electric, tussen de 6000-9000 euro netto afhankelijk van vermogen, boiler en opties.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_174983818
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 november 2017 17:06 schreef bambino het volgende:

[..]

"Simpel".
Dat doe je afhankelijk van je warmtebehoefte óf je warmteverlies.
Warmtebehoefte is wat je nu gebruikt aan gas. Daar zit natuurlijk deels tapwater verbruik bij in, en wellicht koken.
Om een hele snelle berekening te maken:
600-1000m3 = 4kW
1000-1250m3 = 6kW
1250-1600m3 = 8kW
1600-2000m3 = 10kW
2000-2400m3 = 14kW
2400-3000m3 = 16/18kW

Dit zal niet altijd kloppen, maar dan heb je een idee.

Warmteverlies kun je laten berekenen. Kost wel rond de 500 euro bij een bedrijf die dat kan. Daar komt een getal uit rollen tussen de 4 en de 20, dat is dan het kW vermogen wat je nodig hebt om dat huis te verwarmen.

Zodra je een idee hebt hoeveel vermogen je nodig hebt, kun je nog kijken naar types en merken.
Een paar simpele uitgangspunten:
Wil je van het gas af? Ja = Monovalent, Nee = Bivalent
Nee = bovenstaand staartje met kW vermogen is onbelangrijk, je pakt een 5kW hybride warmtepomp en zet deze naast je CV

Ja =
Hoeveel tapwater verbruik heb je?
2/3 personen alleen douchen = 190L boiler voldoende
4/5 personen alleen douchen = 300L boiler
Meer personen = 500L boiler
Bij een bad altijd 1 stap hoger nemen (2/3 = 300 en 4/5 = 500)

Dan opties
Wil je kunnen koelen?

Heb je naregeling op je vloerverwarming (kan je per kamer regelen ja of nee)?
Zo ja = buffer vat nodig

Wil je split/monoblock (split is goedkoper, minder risico, iets lager rendement, iets meer geluid)

Wil je 2 zones kunnen aansturen met warmtepomp (boven en beneden apart bijvoorbeeld)
Alleen in sommige situaties is dit echt nuttig.

Dan prijzen

Hybride warmtepomp, netto ongeveer 3000 euro (na subsidie)
All-electric, tussen de 6000-9000 euro netto afhankelijk van vermogen, boiler en opties.
Thanks hier kan ik wel wat mee :)

Het gaat om een woning die nog gebouwd gaat worden. Zeer weinig warmteverlies vertelde de verkoper mij (ik zal dan nog even opvragen hoeveel exact) en er komt vloerverwarming in het huis met zonnepanelen op het dak. Of de ruimtes apart geregeld kunnen gaan worden zal ik dan ook nog navragen.

Dit leken mij daarom goede voorwaarden om voor een warmtepomp te kiezen en van het gas af te stappen om dan vrijwel energie-neutraal te gaan. Dan kan ik al meteen de kosten van de CV in warmtepompunit stoppen.

Mijn enige angsten zijn dan nog of het water wel echt heet genoeg uit de kraan komt wanneer nodig en of het ook voldoende is in de echt koude winterdagen.
A man is not old until regrets take the place of dreams.
pi_174984443
Heet genoeg zal het wel zijn, de vraag is hoevel stroom je ervoor nodig hebt.
.
pi_174985399
Mooi rijtje Bambino, voeg er nog wel even aan toe dat je bij all-electric met gebruik van de warmtepomp voor warmtapwater je er nog ongeveer een kw bij op mag tellen.

Voor een nieuwbouwwoning moet je gewoon even de warmteverliesberekeningen opvragen. Die moeten er zijn. Dan is het per kamer het verlies wat je bij een dt van 35graden hebt optellen, en niet vergeten om ook de ventilatieverliezen mee te tellen.

Er wordt gerekend met een dT van 35 graden omdat je ook nog warm moet kunnen stoken tot 20 graden als het buiten 15 graden vriest.
pi_174985449
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 november 2017 17:54 schreef Fer het volgende:
Heet genoeg zal het wel zijn, de vraag is hoevel stroom je ervoor nodig hebt.
Het aantal euro's voor de benodigde hoeveelheid stroom is minder dan het aantal euro's wat je jaarlijks aan gas kwijt bent om diezelfde woning met een traditionele HR ketel warm te stoken. Weinig relevant dus. Je moet alleen het benodigde vermogen weten en zorgen dat de hoofdaansluiting dat vermogen + normaal gebruik van je andere apparatuur aan kan.
pi_174986142
Zou ipv een dure lucht/water WP + vloerverwarming, het ook een optie zijn om een split LL/WP te plaatsen en electrische vloerverwarming voor als het echt koud wordt?
.
pi_174986425
quote:
0s.gif Op donderdag 2 november 2017 16:02 schreef Speekselklier het volgende:
Ik wilde ook bij CK kijken voor na de winter, maar zag een beetje tegen de recenties op.
Ben benieuwd naar jouw ervaringen.
Nou. CK is blijkbaar met noorderzon vertrokken. Telefonisch onbereikbaar tegenwoordig. Nummer niet in gebruik. Wordt dus ergens anders besteld
pi_174989062
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 november 2017 19:14 schreef Fer het volgende:
Zou ipv een dure lucht/water WP + vloerverwarming, het ook een optie zijn om een split LL/WP te plaatsen en electrische vloerverwarming voor als het echt koud wordt?
Een optie om te overwegen is het uiteraard. Voor mij vanwege het geluid, hoe 'fluisterstil' de binnenunit ook is, een absolute nee. Zeker op dagen waarop de laagste stand niet sterk genoeg is, ga je zo'n ding horen. Bij een lucht/water warmtepomp hangt de binnenunit ergens in een bijkeuken, berging of op zolder waar een beetje bijgeluiden van de pomp etc geen probleem is.
pi_174989276
Ik blijf vloerverwarming wat overrated vinden, icm met een modern geisoleerd huis is de warmtebehoefte zo laag, dat de vloer niet echt warm meer wordt. In oudere (half) vrijstaande of hoekwoningen is het nog wel lekker met een vloer op een graad of 30-35.

Of leggen ze tegenwoordig de lussen zo, dat het warme water eerste onder de koude ramen/kozijnen langs gaat en daarna via het midden van de kamer terug naar de verdeler stroomt?
.
pi_174989638
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 november 2017 21:45 schreef Fer het volgende:
Ik blijf vloerverwarming wat overrated vinden, icm met een modern geisoleerd huis is de warmtebehoefte zo laag, dat de vloer niet echt warm meer wordt. In oudere (half) vrijstaande of hoekwoningen is het nog wel lekker met een vloer op een graad of 30-35.

Of leggen ze tegenwoordig de lussen zo, dat het warme water eerste onder de koude ramen/kozijnen langs gaat en daarna via het midden van de kamer terug naar de verdeler stroomt?
Een goede installateur doet inderdaad dat laatste, eventueel met kleinere hoh-afstand op die plek. Warme aanvoer eerst een paar lussen langs het kozijn en dan de rest in slakkenhuis voor een gelijkmatige verdeling.

Verder is 25-30 graden altijd nog een stuk aangenamer aan de voeten als de 20 graden van een onverwarmde maar goed geïsoleerde vloer. Dat laatste is gewoon echt frisjes aan je voeten.
pi_174990028
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 november 2017 22:02 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Een goede installateur doet inderdaad dat laatste, eventueel met kleinere hoh-afstand op die plek. Warme aanvoer eerst een paar lussen langs het kozijn en dan de rest in slakkenhuis voor een gelijkmatige verdeling.

Verder is 25-30 graden altijd nog een stuk aangenamer aan de voeten als de 20 graden van een onverwarmde maar goed geïsoleerde vloer. Dat laatste is gewoon echt frisjes aan je voeten.
Ik weet het, mijn vloer is iets van 22 graden. Ga ik hoger krijg alleen maar last van koudeval in de zithoek. Met de vloer op 22 (de invoer staat op 28 hiervoor) is alles in evenwicht, maar ik heb geen warme voetjes.
.
pi_174995309
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 november 2017 17:24 schreef habitue het volgende:

[..]

Thanks hier kan ik wel wat mee :)

Het gaat om een woning die nog gebouwd gaat worden. Zeer weinig warmteverlies vertelde de verkoper mij (ik zal dan nog even opvragen hoeveel exact) en er komt vloerverwarming in het huis met zonnepanelen op het dak. Of de ruimtes apart geregeld kunnen gaan worden zal ik dan ook nog navragen.

Dit leken mij daarom goede voorwaarden om voor een warmtepomp te kiezen en van het gas af te stappen om dan vrijwel energie-neutraal te gaan. Dan kan ik al meteen de kosten van de CV in warmtepompunit stoppen.

Mijn enige angsten zijn dan nog of het water wel echt heet genoeg uit de kraan komt wanneer nodig en of het ook voldoende is in de echt koude winterdagen.
Bij elke warmtepomp kan je tapwater regelen op een programma.
Die van mij staat altijd op 55 graden. Deze mag 7 graden afkoelen voor hij opnieuw gaat verwarmen. Dus mijn water is altijd 48 graden of hoger TENZIJ het water 48,5 is en ik dan mijn bad aan knal. Dan gaat het natuurlijk rap omlaag omdat de pomp bij 47,9 begint te draaien en er dan een pleur koud water in het vat komt omdat het gebruikt wordt.
Douchen kan dan wel, maar niet heel lang. Het is op dat moment slimmer om even te wachten tot de pomp opgewarmd is.

Met een programma voorkom je dat risico dat hij toevallig bijna moet gaan verwarmen.
De meeste mensen douchen over het algemeen op dezelfde tijdstippen. In de ochtend of avond.

Dus van 7-10 uur in de ochtend laat je hem 55 zijn en van 19-22 uur. Bijvoorbeeld.
Buiten die tijden zet je hem dan op 50 zodat je alsnog altijd 43 graden hebt (en dus kunt douchen als je wilt).
Op die manier heb je altijd 55 graden op het moment dat je het het vaakst nodig hebt.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_174995328
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 november 2017 18:39 schreef Ivo1985 het volgende:
Mooi rijtje Bambino, voeg er nog wel even aan toe dat je bij all-electric met gebruik van de warmtepomp voor warmtapwater je er nog ongeveer een kw bij op mag tellen.

Voor een nieuwbouwwoning moet je gewoon even de warmteverliesberekeningen opvragen. Die moeten er zijn. Dan is het per kamer het verlies wat je bij een dt van 35graden hebt optellen, en niet vergeten om ook de ventilatieverliezen mee te tellen.

Er wordt gerekend met een dT van 35 graden omdat je ook nog warm moet kunnen stoken tot 20 graden als het buiten 15 graden vriest.
kW extra voor tapwater is niet nodig.
Als je op gasverbruik kijkt hou je daar al rekening mee namelijk. Met warmteverlies weet je exact hoeveel warmte de pomp nodig heeft.
8,5kW warmteverlies betekend een 8kW warmtepomp. Die hebben een elektrisch element van 1-3kW om bij te verwarmen (dus 9-11kW power indien nodig) en de boiler vaten hebben ook een elektrisch element (voor legionella en nood). Dus het zal altijd genoeg zijn.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_175065288
Vraagje, in mijn tussenwoning wil het liefst een water/water warmtepomp. Kan iemand mij vertellen welke ruimte ik op het erf nodig heb voor boringen? en hoe vind ik een goed boorbedrijf in Noord Holland?

Ik heb een beetje rondgevraagd, maar iedereen rade mij de lucht/water variant aan...
pi_175074275
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 november 2017 13:58 schreef Bornebam het volgende:
Vraagje, in mijn tussenwoning wil het liefst een water/water warmtepomp. Kan iemand mij vertellen welke ruimte ik op het erf nodig heb voor boringen? en hoe vind ik een goed boorbedrijf in Noord Holland?

Ik heb een beetje rondgevraagd, maar iedereen rade mij de lucht/water variant aan...
Voor zover ik weet moeten alle bedrijven die betreffende boringen doen gecertificeerd zijn, op de site van bodemplus staan alle bedrijven die dit mogen doen.

https://www.bodemplus.nl/(...)ent=SIKB+2100+-+2101

Hoe dit precies in elkaar steekt weet ik niet maar er valt misschien wel meer informatie te halen op de site van een van deze erkende bedrijven.
pi_175082939
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 november 2017 13:58 schreef Bornebam het volgende:
Vraagje, in mijn tussenwoning wil het liefst een water/water warmtepomp. Kan iemand mij vertellen welke ruimte ik op het erf nodig heb voor boringen? en hoe vind ik een goed boorbedrijf in Noord Holland?

Ik heb een beetje rondgevraagd, maar iedereen rade mij de lucht/water variant aan...
Het ligt aan je situatie.
Zo'n investering begint bij 20-25k.

Een LWWP kan voor onder de 10k.

Verder moet je gewoon een installateur zoeken die het aanbiedt, wij doen dat ook. Op het moment dat wij een offerte moeten maken schakelen wij onze fabrikant in (in dit geval Techneco).
Die gaat mee naar de afspraak en kijkt naar de boringen en legt een prijs op tafel.

Zij laten daarna alles uitvoeren tot de technische ruimte. Wij hangen de WP op, zij komen terug om hem in bedrijf te stellen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  woensdag 15 november 2017 @ 11:20:31 #48
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_175084502
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 november 2017 20:35 schreef markje1 het volgende:
Voor zover ik weet moeten alle bedrijven die betreffende boringen doen gecertificeerd zijn, op de site van bodemplus staan alle bedrijven die dit mogen doen.
Kom we zijn toch allemaal klussers hier.
Waarom niet onder elkaar zo'n boor aanschaffen en een gaatje boren?
Tot nooit .......
pi_175133031
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 november 2017 17:06 schreef bambino het volgende:

[..]

"Simpel".
Dat doe je afhankelijk van je warmtebehoefte óf je warmteverlies.
Warmtebehoefte is wat je nu gebruikt aan gas. Daar zit natuurlijk deels tapwater verbruik bij in, en wellicht koken.
Om een hele snelle berekening te maken:
600-1000m3 = 4kW
1000-1250m3 = 6kW
1250-1600m3 = 8kW
1600-2000m3 = 10kW
2000-2400m3 = 14kW
2400-3000m3 = 16/18kW

Dit zal niet altijd kloppen, maar dan heb je een idee.

Warmteverlies kun je laten berekenen. Kost wel rond de 500 euro bij een bedrijf die dat kan. Daar komt een getal uit rollen tussen de 4 en de 20, dat is dan het kW vermogen wat je nodig hebt om dat huis te verwarmen.

Zodra je een idee hebt hoeveel vermogen je nodig hebt, kun je nog kijken naar types en merken.
Een paar simpele uitgangspunten:
Wil je van het gas af? Ja = Monovalent, Nee = Bivalent
Nee = bovenstaand staartje met kW vermogen is onbelangrijk, je pakt een 5kW hybride warmtepomp en zet deze naast je CV

Ja =
Hoeveel tapwater verbruik heb je?
2/3 personen alleen douchen = 190L boiler voldoende
4/5 personen alleen douchen = 300L boiler
Meer personen = 500L boiler
Bij een bad altijd 1 stap hoger nemen (2/3 = 300 en 4/5 = 500)

Dan opties
Wil je kunnen koelen?

Heb je naregeling op je vloerverwarming (kan je per kamer regelen ja of nee)?
Zo ja = buffer vat nodig

Wil je split/monoblock (split is goedkoper, minder risico, iets lager rendement, iets meer geluid)

Wil je 2 zones kunnen aansturen met warmtepomp (boven en beneden apart bijvoorbeeld)
Alleen in sommige situaties is dit echt nuttig.

Dan prijzen

Hybride warmtepomp, netto ongeveer 3000 euro (na subsidie)
All-electric, tussen de 6000-9000 euro netto afhankelijk van vermogen, boiler en opties.
Kun je uitleggen waarom je bij een hybride aan een 5kw altijd genoeg hebt?
pi_175133838
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 november 2017 14:59 schreef zozozozo het volgende:

[..]

Kun je uitleggen waarom je bij een hybride aan een 5kw altijd genoeg hebt?
Omdat zodra die 5kW niet meer voldoende is om je woning op temperatuur te houden je CV het overneemt.
Daikin heeft een 8kW hybride systeem (in 1 apparaat dan wel) en die kan dus iets langer door.

De Elga heeft 2 instellingen, 4 graden buiten temperatuur = uit of oneindig.
Oneindig betekend simpelweg dat deze zelf bepaald wanneer hij het niet meer trekt (hij wilt een maximale warmte maken, heeft hij buitentemperatuur voor nodig en retour temperatuur). Zodra hij dat getal niet meer haalt, schakelt hij uit en CV in.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_175134144
Een hybride systeem zou ik niet zo snel nemen. Dan kom je nooit van het gas af, terwijl dat op zichzelf al een hele mooi besparing oplevert (vastrecht a +- 200 euro).

Als je je echt zorgen maakt zou ik voor de echt koude dagen een elektrisch straalkacheltje neerzetten. Die ene dag dat het echt koud is kost je dan een paar euro meer omdat je met een COP van 1 verwarmd, maar dat valt in het niet bij de kosten van de gasaansluiting.
One cannot make an omelette without
breaking eggs -- but it is amazing how
many eggs one can break without making
a decent omelette.
pi_175138399
COP 1 stralingswarmte op een kleine plek zoals de zithoek kost minder energie dan met COP 2-3 het hele huis verwarmen. Kosten zullen enorm meevallen.
.
pi_175139375
quote:
2s.gif Op vrijdag 17 november 2017 16:00 schreef nightsleeper het volgende:
Een hybride systeem zou ik niet zo snel nemen. Dan kom je nooit van het gas af, terwijl dat op zichzelf al een hele mooi besparing oplevert (vastrecht a +- 200 euro).

Als je je echt zorgen maakt zou ik voor de echt koude dagen een elektrisch straalkacheltje neerzetten. Die ene dag dat het echt koud is kost je dan een paar euro meer omdat je met een COP van 1 verwarmd, maar dat valt in het niet bij de kosten van de gasaansluiting.
Precies om deze reden hebben warmtepompen die voor stand-alone gebruik bedoeld zijn een elektrisch element dat met COP 1 verwarmd. Bij Nefit zit er maar liefst 9Kw aan verwarmingselementen in de binnenunit als naverwarmer voor het CV-water wanneer het met alleen de warmtepomp niet meer lukt om de woning warm te stoken. Aanvoertemperatuur tot 80 graden schijnt mogelijk te zijn.
pi_175141890
quote:
2s.gif Op vrijdag 17 november 2017 16:00 schreef nightsleeper het volgende:
Een hybride systeem zou ik niet zo snel nemen. Dan kom je nooit van het gas af, terwijl dat op zichzelf al een hele mooi besparing oplevert (vastrecht a +- 200 euro).

Voor de prijs was ik wel van plan om een hybride te doen. In mijn geval heb ik een 12kW full electric nodig. Deze werd inclusief installatie voor rond 12-15k aangeboden... Een Daikin Hybride kon ik krijgen voor 7K. Je moet wel heel veel besparen om dat prijsverschil terug te verdienen.

(gelukkig heb ik uiteindelijk een installateur gevonden die voor 9K een compleet systeem installeert)

quote:
1s.gif Op vrijdag 17 november 2017 20:39 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Precies om deze reden hebben warmtepompen die voor stand-alone gebruik bedoeld zijn een elektrisch element dat met COP 1 verwarmd. Bij Nefit zit er maar liefst 9Kw aan verwarmingselementen in de binnenunit als naverwarmer voor het CV-water wanneer het met alleen de warmtepomp niet meer lukt om de woning warm te stoken. Aanvoertemperatuur tot 80 graden schijnt mogelijk te zijn.
Of je doet een doorstroomverwarmer bij installeren in combinatie met een buffervat. (zoals ik)
WP verwarmt hygiene buffervat tot 29'C. Goed genoeg voor vvw. Maar wel goede COP.
En de doorstroomvervormer doet de SWW. Deze hoeft enkel te verwarmen van 29C tot 45C. Of misschien zelfs 50C.

Later zonnecollectoren erbij, en de WP hoeft nog minder te doen.
pi_175156359
quote:
2s.gif Op vrijdag 17 november 2017 16:00 schreef nightsleeper het volgende:
Een hybride systeem zou ik niet zo snel nemen. Dan kom je nooit van het gas af, terwijl dat op zichzelf al een hele mooi besparing oplevert (vastrecht a +- 200 euro).
Dat zou je wel denken maar in de praktijk vakt dat toch tegen. Als je via gaslicht.com het verbruik van gas wijzigt van 1m3 naar 0 is het jaarbedrag maar 50 euro minder....
pi_175156403
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 november 2017 15:44 schreef bambino het volgende:

[..]

Omdat zodra die 5kW niet meer voldoende is om je woning op temperatuur te houden je CV het overneemt.
Daikin heeft een 8kW hybride systeem (in 1 apparaat dan wel) en die kan dus iets langer door.

De Elga heeft 2 instellingen, 4 graden buiten temperatuur = uit of oneindig.
Oneindig betekend simpelweg dat deze zelf bepaald wanneer hij het niet meer trekt (hij wilt een maximale warmte maken, heeft hij buitentemperatuur voor nodig en retour temperatuur). Zodra hij dat getal niet meer haalt, schakelt hij uit en CV in.
:)! Ik vroeg het aangezien mijn installateur een daikin hybride 8kw adviseerde.
pi_175191853
Goede morgen,

Ik maak al een aantal jaren gebruik van een warmte pomp. Helaas liep deze warmtepomp op 220V en regelmatig vlogen de stoppen eruit. Nu heb ik een warmte pomp ontvangen die op 380V werkt.

Ik zoek iemand die deze warmte pomp kan aansluiten. Ook moeten er een aantal convectoren worden aangesloten. De leidingen liggen er allemaal al. Dit moet in Apeldoorn gebeuren. Kunt u, of weet u iemand die deze aansluiting kan verzorgen, zou ik dat graag horen.

Met vriendelijke groeten,

Peter Broekman
pi_175193918
quote:
0s.gif Op maandag 20 november 2017 11:54 schreef PeteBro het volgende:
Goede morgen,

Ik maak al een aantal jaren gebruik van een warmte pomp. Helaas liep deze warmtepomp op 220V en regelmatig vlogen de stoppen eruit. Nu heb ik een warmte pomp ontvangen die op 380V werkt.

Ik zoek iemand die deze warmte pomp kan aansluiten. Ook moeten er een aantal convectoren worden aangesloten. De leidingen liggen er allemaal al. Dit moet in Apeldoorn gebeuren. Kunt u, of weet u iemand die deze aansluiting kan verzorgen, zou ik dat graag horen.

Met vriendelijke groeten,

Peter Broekman
Hoi,

Het nadeel is dat er weinig installateurs op zitten te wachten. Zij moeten dan garantie gaan geven op producten die niet van hen zijn.
Als het product kapot gaat, wie zijn fout is het dan? Fabrikant, jouw leverancier of de installateur?
Dat wordt een getouwtrek waar niemand blij van wordt.

Ik werk voor een installateur, maar wij doen het niet puur vanwege de drama die erbij kan ontstaan.

Je kunt het beste een installateur zoeken die ook het merk gebruikt waar jij nu een WP van gekocht hebt (Nefit/Bosch/Techneco/Daikin/Panasonic) welke het ook is.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_175201024
quote:
0s.gif Op maandag 20 november 2017 11:54 schreef PeteBro het volgende:
Goede morgen,

Ik maak al een aantal jaren gebruik van een warmte pomp. Helaas liep deze warmtepomp op 220V en regelmatig vlogen de stoppen eruit. Nu heb ik een warmte pomp ontvangen die op 380V werkt.

Ik zoek iemand die deze warmte pomp kan aansluiten. Ook moeten er een aantal convectoren worden aangesloten. De leidingen liggen er allemaal al. Dit moet in Apeldoorn gebeuren. Kunt u, of weet u iemand die deze aansluiting kan verzorgen, zou ik dat graag horen.

Met vriendelijke groeten,

Peter Broekman
weet niet of het zijn werkgebied is maar op het warmtepompforum op tweakers is een installateur actief, koevlaas2, die waarschijnlijk wel bereid is dit aan te sluiten. Garantie zal die niet geven en alles zal 'uurtje-factuurtje' zijn.
pi_175267319
Ik zat opeens te denken en grootverbruiker betaalt nog maar enkele centen voor een kwh stroom. Stel deze zit in een woonwijkje met eromheen enkele woningen die ieder 1000m3 gas verbruiken voor stoken.

Stel de grootverbruiker plaatst een paar flinke warmtepompen en pompt het warme water door wat geisoleerde buizen in de grond naar de huizen om deze te verwarmen. Dit kost per woning slechts 100-150¤ voor dat bedrijf. Volgens mij zou het bedrijf op deze manier de huizen kunnen verwarmen en hier een bedrag voor rekenen dat lager ligt dan de bewoner zelf kwijt zou zijn aan gas en afschrijving/onderhoud op de cv.

Zou dit een verdienmodel voor de toekomst zijn, of ver gezocht?
.
pi_175268170
quote:
1s.gif Op donderdag 23 november 2017 21:02 schreef Fer het volgende:
Ik zat opeens te denken en grootverbruiker betaalt nog maar enkele centen voor een kwh stroom. Stel deze zit in een woonwijkje met eromheen enkele woningen die ieder 1000m3 gas verbruiken voor stoken.

Stel de grootverbruiker plaatst een paar flinke warmtepompen en pompt het warme water door wat geisoleerde buizen in de grond naar de huizen om deze te verwarmen. Dit kost per woning slechts 100-150¤ voor dat bedrijf. Volgens mij zou het bedrijf op deze manier de huizen kunnen verwarmen en hier een bedrag voor rekenen dat lager ligt dan de bewoner zelf kwijt zou zijn aan gas en afschrijving/onderhoud op de cv.

Zou dit een verdienmodel voor de toekomst zijn, of ver gezocht?
Probleem is het leidingnet onder gemeentegrond. Vergunning voor de aanleg krijg het bedrijf als het goed is alleen maar als het geregistreerd staat als beheerder van een warmtenet en distributeur van stadswarmte. Lijkt me een zeer kostbare rompslomp om dat er zomaar even bij te doen als lokaal bedrijfje. Aanleg en beheer drijven de prijs dus aardig op.
pi_176439593
Vraagje: welke buisdiameter gebruik ik voor de metalen hoofdleiding bij ZLTV als ik er 3 verdelers met elk ca. 10 groepen vloerverwarming op aan sluit? de groepen zijn 16mm buis en hebben elk 40m buislengte.

Hoe kan ik dit uitrekenen?
pi_176444350
quote:
0s.gif Op donderdag 11 januari 2018 20:44 schreef Bornebam het volgende:
Vraagje: welke buisdiameter gebruik ik voor de metalen hoofdleiding bij ZLTV als ik er 3 verdelers met elk ca. 10 groepen vloerverwarming op aan sluit? de groepen zijn 16mm buis en hebben elk 40m buislengte.

Hoe kan ik dit uitrekenen?
Antwoord: zo groot mogelijk.
Ik heb voor de hoofdleidingen 32mm. Splitsingen naar de verdelers op duims (25mm) om vervolgens 16mm buis per groep te hebben..
pi_176445387
quote:
0s.gif Op donderdag 11 januari 2018 23:33 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Antwoord: zo groot mogelijk.
Ik heb voor de hoofdleidingen 32mm. Splitsingen naar de verdelers op duims (25mm) om vervolgens 16mm buis per groep te hebben..
Dank! maar kan ik dan niet beter pvc 32mm gebruiken ipv metaal met knelkoppelingen? Volgens mij heb ik dat wel eens gezien.
pi_176445755
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 januari 2018 00:20 schreef Bornebam het volgende:

[..]

Dank! maar kan ik dan niet beter pvc 32mm gebruiken ipv metaal met knelkoppelingen? Volgens mij heb ik dat wel eens gezien.
Ik heb henco alupex leidingen inderdaad. Maar deze zijn uiteindelijk weer met staal gekoppeld aan de warmtepomp. Het gaat om de binnendiameter. Natuurlijk moet je zo min mogelijk koppelingen gebruiken. Maar dat is om het even.
pi_176451003
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 januari 2018 00:51 schreef athlonkmf het volgende:
Ik heb henco alupex leidingen inderdaad. Maar deze zijn uiteindelijk weer met staal gekoppeld aan de warmtepomp. Het gaat om de binnendiameter. Natuurlijk moet je zo min mogelijk koppelingen gebruiken. Maar dat is om het even.
Ik wist dat ik ook alupex kon gebruiken, maar ik bedoelde simpele pvc buizen die je normaal gebruikt voor afvoeren. Kan ik 32mm PVC ook gebruiken als hoofdleiding voor mijn ZLTV? Dat zou enorm schelen in de kosten namelijk.
pi_176451090
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 januari 2018 12:34 schreef Bornebam het volgende:

[..]

Ik wist dat ik ook alupex kon gebruiken, maar ik bedoelde simpele pvc buizen die je normaal gebruikt voor afvoeren. Kan ik 32mm PVC ook gebruiken als hoofdleiding voor mijn ZLTV? Dat zou enorm schelen in de kosten namelijk.
weet je wat er gebeurt als er zuurstofuitwisseling plaatsvind in cv water? Nee dus. niet helemaal verstandig.
  vrijdag 12 januari 2018 @ 12:44:03 #68
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_176451130
dat wordt zoeken naar een verloopje van 32mm pvc naar 16mm knel.
ik denk niet dat die bestaan.
Tot nooit .......
  vrijdag 12 januari 2018 @ 12:58:41 #69
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_176451345
Hier in D is de warmtepomp een vaker voorkomende manier van verwarmen, echter wordt en een methode toegepast die hier niet genoemd werd. Men legt een X aantal meter buis onder de grond en daar loopt water door, hier wordt de warmte aan onttrokken met een warmtepomp
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_176452793
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 januari 2018 12:58 schreef Pietverdriet het volgende:
Hier in D is de warmtepomp een vaker voorkomende manier van verwarmen, echter wordt en een methode toegepast die hier niet genoemd werd. Men legt een X aantal meter buis onder de grond en daar loopt water door, hier wordt de warmte aan onttrokken met een warmtepomp
Da’s water/water warmtepomp. Heeft hier makkelijk meerprijs van 10k.
  zondag 14 januari 2018 @ 10:09:22 #71
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_176493661
quote:
1s.gif Op donderdag 23 november 2017 21:02 schreef Fer het volgende:
Ik zat opeens te denken en grootverbruiker betaalt nog maar enkele centen voor een kwh stroom. Stel deze zit in een woonwijkje met eromheen enkele woningen die ieder 1000m3 gas verbruiken voor stoken.

Stel de grootverbruiker plaatst een paar flinke warmtepompen en pompt het warme water door wat geisoleerde buizen in de grond naar de huizen om deze te verwarmen. Dit kost per woning slechts 100-150¤ voor dat bedrijf. Volgens mij zou het bedrijf op deze manier de huizen kunnen verwarmen en hier een bedrag voor rekenen dat lager ligt dan de bewoner zelf kwijt zou zijn aan gas en afschrijving/onderhoud op de cv.

Zou dit een verdienmodel voor de toekomst zijn, of ver gezocht?
Je omschrijft hier stadsverwarming :P
pi_176496253
quote:
0s.gif Op zondag 14 januari 2018 10:09 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Je omschrijft hier stadsverwarming :P
Ik heb inmiddels begrepen dat dmv (hele) diepe warmteputten je de huidige stadsverwarmingsnetten opnieuw kan gebruiken.
.
  zondag 14 januari 2018 @ 12:45:19 #73
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_176496671
Blijft kut imho, veel verlies in die netten. Doe mij maar een l/w die je gewoon op de bestaande cv kan inhaken.
pi_176497243
quote:
0s.gif Op zondag 14 januari 2018 12:45 schreef Erasmo het volgende:
Blijft kut imho, veel verlies in die netten. Doe mij maar een l/w die je gewoon op de bestaande cv kan inhaken.
Diepe putten hebben weer een veel hogere cop/opbrengst, dat compenseert. Lagere onderhoudskosten enz. Je moet er ook aan denken dat huurders en hoogbouwbewoners ook ooit moeten overstappen en anderen die niet kunnen/willen investeren en de netten liggen er nu al.
.
  zondag 14 januari 2018 @ 13:26:09 #75
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_176497560
quote:
0s.gif Op zondag 14 januari 2018 12:45 schreef Erasmo het volgende:
Blijft kut imho, veel verlies in die netten. Doe mij maar een l/w die je gewoon op de bestaande cv kan inhaken.
dit idd. in mijn huis geen nieuwe partij waar ik van afhankelijk ben. ook deze mannen zullen hun investering weer driedubbel en dwars willen terugverdienen.

en omdat het een nieuw monopoly is zal het ze vast wel weer lukken.
Tot nooit .......
pi_176503043
quote:
1s.gif Op zondag 14 januari 2018 13:26 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

dit idd. in mijn huis geen nieuwe partij waar ik van afhankelijk ben. ook deze mannen zullen hun investering weer driedubbel en dwars willen terugverdienen.

en omdat het een nieuw monopoly is zal het ze vast wel weer lukken.
Voor mij hoeven ze ook geen nieuwe netten aan te leggen hoor en die oude hadden ook niet gehoeven, maar nu ze er eenmaal liggen zal er op lange termijn ook een functie voor komen als gas op rap tempo afgebouwd gaat worden.
.
  woensdag 24 januari 2018 @ 09:09:14 #77
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_176711038
Gisteren iemand voor een lucht/water warmtepomp over de vloer gehad.
Deze adviseerde eigenlijk om een lucht/water warmtepomp (binnenunit) te nemen voor het sanitair water.
De verwarming kon dan via een l/w buitenunit of een elektrische ketel, met daarna een buffervat en dan de verwarmingsinstallatie.
Het voordeel hiervan is dat in de zomer het verwarmingssysteem geheel uit kan staan en dus geen energie verbruikt.

De lucht/water warmtepomp voor het sanitair water kan in de zomer eventueel gebruikt worden voor de koeling van het huis. Deze pomp zuigt "warme" omgevingslucht aan en hier komt koelere lucht weer uit. Normaal wordt deze laatste naar buiten afgevoerd.

Ik heb ook een offerte liggen voor een aardwarmtesysteem.

Wat is voor ons nu de beste keus?
Beide systemen hebben voor en nadelen, aardwarmtesysteem is veel duurder vanwege de boringen. En hoelang blijven de bronnen gegarandeerd werken?
Lucht/water is goedkoper in aanschaf als het goed is. Maar zo'n buitenunit heeft ook regelmatig onderhoud of reparaties nodig. En hoe zit het met geluid van de buiten en binnen units?
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_176711238
quote:
0s.gif Op woensdag 24 januari 2018 09:09 schreef daNpy het volgende:
Gisteren iemand voor een lucht/water warmtepomp over de vloer gehad.
Deze adviseerde eigenlijk om een lucht/water warmtepomp (binnenunit) te nemen voor het sanitair water.
De verwarming kon dan via een l/w buitenunit of een elektrische ketel, met daarna een buffervat en dan de verwarmingsinstallatie.

Het voordeel hiervan is dat in de zomer het verwarmingssysteem geheel uit kan staan en dus geen energie verbruikt.
Wait, what? binnenunit, buitenunit? ben je niet in de war met warmtepompboiler en een monobloc warmte pomp?

Een warmtepomp welke de verwarming doet kan ook prima sanitair water voorzien. Jouw CV doet toch ook geen verwarming in de zomer. Een aparte warmtepomp voor sanitair is dubbelop.
Een monobloc heeft geen onderhoud nodig en zeker niet constant reparaties.

Misschien even het advies even goed opschrijven met de juiste termen?
  woensdag 24 januari 2018 @ 09:32:02 #79
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_176711352
quote:
0s.gif Op woensdag 24 januari 2018 09:25 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Wait, what? binnenunit, buitenunit? ben je niet in de war met warmtepompboiler en een monobloc warmte pomp?
Warmtepompboiler is waarschijnlijk wat ik heb aangeduid als "elektrische ketel" ;)
De term monobloc warmtepomp is niet gebruikt. Ik denk dat de l/w warmtepomp is die binnenstaat?

quote:
Een warmtepomp welke de verwarming doet kan ook prima sanitair water voorzien. Jouw CV doet toch ook geen verwarming in de zomer. Een aparte warmtepomp voor sanitair is dubbelop.
Een monobloc heeft geen onderhoud nodig en zeker niet constant reparaties.
Een monobloc is dus niet de buitenunit -> die had idd geen onderhoud nodig.
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_176711417
quote:
0s.gif Op woensdag 24 januari 2018 09:32 schreef daNpy het volgende:

[..]

Warmtepompboiler is waarschijnlijk wat ik heb aangeduid als "elektrische ketel" ;)
De term monobloc warmtepomp is niet gebruikt. Ik denk dat de l/w warmtepomp is die binnenstaat?

[..]

Een monobloc is dus niet de buitenunit -> die had idd geen onderhoud nodig.
Een LW warmtepomp heeft altijd een buitenunit.
Een ventilatiewarmtepomp heeft geen buitenunit maar is enkel bedoeld voor sanitair.
Een warmtepompboiler kan als een elektrische ketel beschouwd worden, maar een doorstroomverwarmer ook..

Lees dit eens door en kijk wat je adviseur bedoeld: https://www.milieucentraa(...)n-hybridewarmtepomp/

Het is niet mogelijk om dat advies te beoordelen als je niet de juiste termen geeft. Bij het eerste lezen dacht ik dat je adviseur lekker veel wilt verdienen door je twee systemen aan te smeren. Na verder lezen bleek dat jij nogal wat dingen door elkaar gooit.
pi_176712067
Een ventilatielucht-warmtepompboiler wordt er dus geadviseerd voor het warm water.

Met mijns inziens toch wel opmerkelijke argumenten. De verwarmings-warmtepomp heeft diverse pompen in het circuit en het is aan te raden die geregeld te laten draaien. In stand-by gebeurt dat automatisch.

De binnenunit van een split warmtepomp maakt aanzienlijk minder geluid dan een Cv-ketel. De buitenunit heeft een ventilator die bij werking op volle kracht wel hoorbaar kan zijn. De compressor kan hinderlijke trillingen veroorzaken als deze aan of vlak bij het huis gemonteerd is.
  woensdag 24 januari 2018 @ 10:17:30 #82
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_176712087
quote:
0s.gif Op woensdag 24 januari 2018 10:16 schreef Ivo1985 het volgende:
Een ventilatielucht-warmtepompboiler wordt er dus geadviseerd voor het warm water.
Jup.

quote:
Met mijns inziens toch wel opmerkelijke argumenten. De verwarmings-warmtepomp heeft diverse pompen in het circuit en het is aan te raden die geregeld te laten draaien. In stand-by gebeurt dat automatisch.
Ja dat was ik ook van mening.
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
  maandag 26 februari 2018 @ 21:01:31 #83
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_177470138
Ik zou nog even terug komen op de offerte met betrekking tot de lucht-water warmtepomp waar ik een offerte voor zou krijgen.
Deze is inmiddels binnen.
Het gaat om een 8kW Xion heating system met een buffervat van 200 liter. Deze wordt gebruikt voor de verwarming.
Daarnaast staat er een PASW008 warmtepomp boiler op de offerte voor het warmwater. Inclusief aansluiten en inregelen is de totaalprijs minder dan de helft van de aardwarmtepomp. Maar toch neig ik nog steeds liever naar de het aardwarmtesysteem.
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_177470814
quote:
0s.gif Op maandag 26 februari 2018 21:01 schreef daNpy het volgende:
Ik zou nog even terug komen op de offerte met betrekking tot de lucht-water warmtepomp waar ik een offerte voor zou krijgen.
Deze is inmiddels binnen.
Het gaat om een 8kW Xion heating system met een buffervat van 200 liter. Deze wordt gebruikt voor de verwarming.
Daarnaast staat er een PASW008 warmtepomp boiler op de offerte voor het warmwater. Inclusief aansluiten en inregelen is de totaalprijs minder dan de helft van de aardwarmtepomp. Maar toch neig ik nog steeds liever naar de het aardwarmtesysteem.
En hoeveel is de helft? Nooit van dat merk gehoord trouwens.
pi_177470844
Komende dagen is een leuke test. Tot nu toe trekt de warmtepomp het nog. Verbazingwekkend, aangezien er gerekend is met isolatie die nu op de begane grond nog grotendeels ontbreekt.

Wel is de COP van 2,5 een beetje jammer met een buitentemperatuur onder het vriespunt en een aanvoertemperatuur van 50 graden. Dat zal in de toekomst een héél stuk gunstiger worden. Maar niet teveel getreurd, een COP van rond 2,5 is nog steeds break-even kwa energiekosten.
pi_177474500
quote:
0s.gif Op maandag 26 februari 2018 21:20 schreef Ivo1985 het volgende:
Komende dagen is een leuke test. Tot nu toe trekt de warmtepomp het nog. Verbazingwekkend, aangezien er gerekend is met isolatie die nu op de begane grond nog grotendeels ontbreekt.

Wel is de COP van 2,5 een beetje jammer met een buitentemperatuur onder het vriespunt en een aanvoertemperatuur van 50 graden. Dat zal in de toekomst een héél stuk gunstiger worden. Maar niet teveel getreurd, een COP van rond 2,5 is nog steeds break-even kwa energiekosten.
Niet slecht, maar het is zeker gortdroog nu? Zal wel schelen in aantal defrosts, maar 2.5 is ^O^
.
  maandag 26 februari 2018 @ 23:43:09 #87
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_177474524
De luchtvochtigheid is nu vrij laag ja maar dat is het meestal wel met vorst in Nederland.
  vrijdag 2 maart 2018 @ 11:35:22 #88
70357 Hyperdude
#MakeLanciaGreatAgain
pi_177546611
quote:
0s.gif Op maandag 26 februari 2018 21:20 schreef Ivo1985 het volgende:
Komende dagen is een leuke test. Tot nu toe trekt de warmtepomp het nog. Verbazingwekkend, aangezien er gerekend is met isolatie die nu op de begane grond nog grotendeels ontbreekt.

...
En hoe doen/deden de warmtepompen het hier de afgelopen dagen?

Ben benieuwd. :)
How do we turn this world-class fuck-up into a world-class learning experience?
pi_177562327
https://www.telegraaf.nl/(...)blijkt-een-dure-grap

De Warmtewinner bakt er niets van, hoe kan dit? Je zou denken dat ventilatielucht van 20c opwaarderen naar 35-40c cv water een hoge COP zou opleveren.
.
  vrijdag 2 maart 2018 @ 22:31:52 #90
63722 z80
I fink you freaky
pi_177562928
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 maart 2018 22:12 schreef Fer het volgende:
https://www.telegraaf.nl/(...)blijkt-een-dure-grap

De Warmtewinner bakt er niets van, hoe kan dit? Je zou denken dat ventilatielucht van 20c opwaarderen naar 35-40c cv water een hoge COP zou opleveren.
Als je kijkt hoeveel lucht uit de schoorsteen komt dan verklaard dat meteen het rendement. Veel te weinig 3m warme lucht om een fatsoenlijke warmtewisselaar aan het werk te zetten.
Het is niet voor niets dat de buiten units zo groot zijn. Je hebt veel lucht verplaatsing nodig.
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
pi_177563006
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 maart 2018 11:35 schreef Hyperdude het volgende:

[..]

En hoe doen/deden de warmtepompen het hier de afgelopen dagen?

Ben benieuwd. :)
Gisteren en eergisteren kwam ik door gebrek aan isolatie op de begane grond wat warmte tekort. Boven is het al wel geïsoleerd en daar was het heerlijk warm.

Na een week met flink verbruik door de warmtepomp, zal volgende week in verband met afwezigheid er nauwelijks iets verbuikt worden.
  zaterdag 3 maart 2018 @ 17:38:39 #92
70357 Hyperdude
#MakeLanciaGreatAgain
pi_177580287
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 maart 2018 22:35 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Gisteren en eergisteren kwam ik door gebrek aan isolatie op de begane grond wat warmte tekort. Boven is het al wel geïsoleerd en daar was het heerlijk warm.

Na een week met flink verbruik door de warmtepomp, zal volgende week in verband met afwezigheid er nauwelijks iets verbuikt worden.
thnx.

Hierzo moeilijk/duur goed verder te isoleren fors jaren 30 huis met label C.
Niet echt geschikte situatie om alleen op warmtepomp te vertrouwen, vrees ik.
How do we turn this world-class fuck-up into a world-class learning experience?
  zaterdag 3 maart 2018 @ 18:41:28 #93
17979 MissMSX
Knightmare
pi_177581492
Ik meld me hier als meelezer en adviesvrager :)

Ik probeer me nu al een tijdje in te lezen in alternatieven voor gas voor het verwarmen van de woonruimtes en van het tapwater. Maar ik kom er gewoon niet goed uit. Zoveel termen en mogelijkheden en ik kan totaal niet inschatten wat voor mij nu een goede oplossing zou zijn.

Mijn situatie: appartement van midden jaren 50 van zo'n 85 m2, zeer slecht geïsoleerd, zeer oude cv (transportbuizen voor het water van 5 a 6 cm dik, ouderwetse verwarmingselementen).

Ik vermoed dat het ingrijpend gaat worden om over te gaan op een warmtepomp. Isolatie is een must, maar kan ik niet individueel doen (moet collectief met VvE). Cv-elementen zou ik wel individueel kunnen laten vervangen voor een moderne variant. Maar dan de vraag: hoeveel plek neemt een wamtepomp in beslag? Moet ik units van iets buiten ophangen? Hoeveel herrie maken de onderdelen? Moet ik de cv-elementen ook echt vervangen? Wat voor afvoer is er nodig?

Misschien kunnen jullie me een duwtje de goede richting in geven, want ik voel me echt enorm verdwaald in dit doolhof :D
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
  zaterdag 3 maart 2018 @ 19:16:45 #94
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_177582371
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 maart 2018 11:35 schreef Hyperdude het volgende:

[..]

En hoe doen/deden de warmtepompen het hier de afgelopen dagen?

Ben benieuwd. :)
Ik heb een water/water warmtepomp dus die hield het prima ook met de koude dagen.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_177597289
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 maart 2018 22:31 schreef z80 het volgende:

[..]

Als je kijkt hoeveel lucht uit de schoorsteen komt dan verklaard dat meteen het rendement. Veel te weinig 3m warme lucht om een fatsoenlijke warmtewisselaar aan het werk te zetten.
Het is niet voor niets dat de buiten units zo groot zijn. Je hebt veel lucht verplaatsing nodig.
Ok de afgegeven warmte zal gering zijn en de ketel zal het vaak overnemen, maar waarom dan dat relatief hoge stroomverbruik?

200 m3 gas besparen tegen 800kwh stroom schiet niet op.
.
  zondag 4 maart 2018 @ 11:57:52 #96
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_177597430
ik heb de afgelopen winter mijn cv op 45 graden gehad en ben de dagen prima doorgekomen met mijn Jaga radiatoren. De l/w warmtepomp zal er nu snel komen.
Tot nooit .......
pi_177597650
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 17:38 schreef Hyperdude het volgende:

[..]

thnx.

Hierzo moeilijk/duur goed verder te isoleren fors jaren 30 huis met label C.
Niet echt geschikte situatie om alleen op warmtepomp te vertrouwen, vrees ik.
Nu te laat om nog te experimenteren met wat haalbaar is, maar zet je aanvoertemperatuur van de Cv voor volgende winter eens omlaag. Als je het op de koude dagen zoals van afgelopen week red met een aanvoertemperatuur van minder dan 50 graden, dan is je woning geschikt voor een warmtepomp. Je moet dan alleen nog uitrekenen hoeveel kW vermogen je bij die temperaturen nodig hebt.

In mijn geval kwam ik dus net iets tekort omdat de isolatie nog niet op het gewenste niveau is. Om het 's avonds lekker warm te hebben heb ik het ingebouwde elektrische element ingeschakeld. Dan heb je ineens 9kW extra warmte en kan het apparaat als het moet de aanvoertemperatuur opvoeren tot 80 graden. Je zit dan als je warmtepomp het niet meer aan kan dus niet daadwerkelijk in de kou. Ook wanneer de warmtepomp een storing heeft, kun je alsnog hiermee je huis verwarmen. Zolang de thermostaat, cv-pomp en het element nog maar werken kun je in noodloop verwarmen. Tegen Cop=1 maar dat is altijd beter dan in de kou zitten.
pi_177597873
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 18:41 schreef MissMSX het volgende:
Ik meld me hier als meelezer en adviesvrager :)

Ik probeer me nu al een tijdje in te lezen in alternatieven voor gas voor het verwarmen van de woonruimtes en van het tapwater. Maar ik kom er gewoon niet goed uit. Zoveel termen en mogelijkheden en ik kan totaal niet inschatten wat voor mij nu een goede oplossing zou zijn.

Mijn situatie: appartement van midden jaren 50 van zo'n 85 m2, zeer slecht geïsoleerd, zeer oude cv (transportbuizen voor het water van 5 a 6 cm dik, ouderwetse verwarmingselementen).

Ik vermoed dat het ingrijpend gaat worden om over te gaan op een warmtepomp. Isolatie is een must, maar kan ik niet individueel doen (moet collectief met VvE). Cv-elementen zou ik wel individueel kunnen laten vervangen voor een moderne variant. Maar dan de vraag: hoeveel plek neemt een wamtepomp in beslag? Moet ik units van iets buiten ophangen? Hoeveel herrie maken de onderdelen? Moet ik de cv-elementen ook echt vervangen? Wat voor afvoer is er nodig?

Misschien kunnen jullie me een duwtje de goede richting in geven, want ik voel me echt enorm verdwaald in dit doolhof :D
In een appartement is de belangrijkste isolatie HR++ of triple-glas. Bij de meeste appartementen bestaan de gevels immers voor het grootste deel uit glas. Als je niet op een hoek of op de bovenste of onderste verdieping zit, heb je buiten het glas weinig oppervlakte wat aan de koude buitenlucht of onverwarmde ruimten grenst.

Een all-in-one binnenunit (warmtepompregeling + warmwaterboiler in 1) is beschikbaar vanaf 60x60cm. Eventueel moet daar nog een buffervat voor de CV-installatie bij, met een beetje geluk kan je die er bovenop plaatsen. Je hebt dan genoeg aan 1 vaste kast pakweg 80x80cm of 70x90cm.

Een buitenunit is wel noodzakelijk. Dat moet dus met de VvE overlegd worden. De gevel vol hangen is niet zo fraai. Als er een schacht met leidingen is die van elk appartement naar het dak loopt, dan is plaatsing op het (platte?) dak een optie. Geef dan wel wat geld uit aan trillingsdempers om geluidsoverlast bij de bovenburen te voorkomen.
  zondag 4 maart 2018 @ 12:20:44 #99
70357 Hyperdude
#MakeLanciaGreatAgain
pi_177597956
quote:
1s.gif Op zondag 4 maart 2018 12:08 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Nu te laat om nog te experimenteren met wat haalbaar is, maar zet je aanvoertemperatuur van de Cv voor volgende winter eens omlaag. Als je het op de koude dagen zoals van afgelopen week red met een aanvoertemperatuur van minder dan 50 graden, dan is je woning geschikt voor een warmtepomp. Je moet dan alleen nog uitrekenen hoeveel kW vermogen je bij die temperaturen nodig hebt.

In mijn geval kwam ik dus net iets tekort omdat de isolatie nog niet op het gewenste niveau is. Om het 's avonds lekker warm te hebben heb ik het ingebouwde elektrische element ingeschakeld. Dan heb je ineens 9kW extra warmte en kan het apparaat als het moet de aanvoertemperatuur opvoeren tot 80 graden. Je zit dan als je warmtepomp het niet meer aan kan dus niet daadwerkelijk in de kou. Ook wanneer de warmtepomp een storing heeft, kun je alsnog hiermee je huis verwarmen. Zolang de thermostaat, cv-pomp en het element nog maar werken kun je in noodloop verwarmen. Tegen Cop=1 maar dat is altijd beter dan in de kou zitten.
Thnx voor de uitleg. :)

Ik heb een wat afwijkende installatie. Gedeeltelijk CV, gedeeltelijk vloerverwarming (keuken, hal en badkamers); de vloerverwarming wordt verwarmd door de warmwatervoorziening (via boiler/opslagvat); daar kan ik minder aan regelen qua lage temps. CV staat nu op 55 graden; 45 graden vergt lagetemp. radiatoren volgens mij. Zit wel redelijk ruim in de radiatoren volgens mij; dus misschien lukt dat toch wel.

Werkt allemaal prima, maar vergt, vrees ik, flink wat aanpassingen om warmtepomp te gaan gebruiken. :)
How do we turn this world-class fuck-up into a world-class learning experience?
  zondag 4 maart 2018 @ 12:20:53 #100
17979 MissMSX
Knightmare
pi_177597960
quote:
1s.gif Op zondag 4 maart 2018 12:16 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

In een appartement is de belangrijkste isolatie HR++ of triple-glas. Bij de meeste appartementen bestaan de gevels immers voor het grootste deel uit glas. Als je niet op een hoek of op de bovenste of onderste verdieping zit, heb je buiten het glas weinig oppervlakte wat aan de koude buitenlucht of onverwarmde ruimten grenst.

Een all-in-one binnenunit (warmtepompregeling + warmwaterboiler in 1) is beschikbaar vanaf 60x60cm. Eventueel moet daar nog een buffervat voor de CV-installatie bij, met een beetje geluk kan je die er bovenop plaatsen. Je hebt dan genoeg aan 1 vaste kast pakweg 80x80cm of 70x90cm.

Een buitenunit is wel noodzakelijk. Dat moet dus met de VvE overlegd worden. De gevel vol hangen is niet zo fraai. Als er een schacht met leidingen is die van elk appartement naar het dak loopt, dan is plaatsing op het (platte?) dak een optie. Geef dan wel wat geld uit aan trillingsdempers om geluidsoverlast bij de bovenburen te voorkomen.
Thanks _O_

We zijn als VvE wel bezig met onderzoeken wat we collectief kunnen doen. We hebben inderdaad veel raamoppervlak, maar ook gevels zonder spouw, dus heel veel koudebruggen -O-

We hebben kasten op het balkon waar misschien zo'n unit in kan? En er is inderdaad een schacht, maar geen plat dak.
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')