abonnement Unibet Coolblue
pi_174089467
Hoe houdbaar is Hennis?

Mali-drama

Nummer twee van VVD wankelt na eigen gestuntel en ongenadig harde uitspraak vicepremier Asscher

(Defensie) nagenoeg onhoudbaar geworden. Sinds de presentatie van het vernietigende rapport over het dodelijke mortier-ongeluk in Mali, zien collega’s in het kabinet, Kamerleden en partijgenoten het somber voor haar in. De nummer twee van de VVD wankelt.

In rap tempo is de positie van minister Jeanine Hennis

| Wouter de Winther
Het is donderdagochtend, kwart over tien als er bij media een persbericht binnenkomt van het ministerie van Defensie. ’Rectificatie’, leest de titel, verwijzend naar het persbericht dat dertien minuten eerder al verstuurd is. In de nieuwe versie blijkt een citaat van minister Hennis te zijn gewijzigd over de reactie op het rapport over het ongeluk waarbij twee Nederlandse militairen in Mali het leven verloren en een derde ernstig gewond raakte. Waar eerst nog stond „De conclusies van de OVV komen hard aan”, blijkt in de nieuwe versie de zinsnede te ontbreken.

„Dat heeft ze er zelf uit laten halen”, roddelt een CDA-Kamerlid even later in het parlementsgebouw. Het rapport en vooral de reactie van de minister daarop zijn dan al het gesprek van de dag geworden.

Met verbazing zagen Kamerleden de minister stuntelen voor de camera bij het geven van een eerste reactie. Ze verzandde in onduidelijke, ontwijkende antwoorden en gaf aan dat optreden in dit geval beter was dan haar aftreden.

Binnenhofbewoners kijken ervan op dat Hennis zich zo het grijsgedraaide vocabulaire van ministers aanmeet die later toch echt hun biezen moeten pakken. Maar ze vermoeden ook direct waarom: Hennis wil door als minister in het nieuwe kabinet. Een plotseling aftreden kan dat wel eens verhinderen.

Oppositiepartijen roepen meteen om haar vertrek, de nieuwe coalitie is intussen ook zeer kritisch. De eerste geur van aangeschoten wild verspreidt zich in de wandelgangen; hier zit een minister ernstig in de problemen.

Even verderop stormen journalisten op VVD-partijleider Mark Rutte af, die dan net de Stadhouderskamer heeft verlaten in de pauze van coalitiebesprekingen. De premier zet er flink de pas in en zegt afgemeten dat hij vindt dat ze moet aanblijven. Dergelijke woorden gebruikte hij ook voor de later opstappende bewindspersonen Mansveld, Teeven, Opstelten en Van der Steur. „Rutte moet niet meteen achter haar gaan staan”, waarschuwt een kopstuk. „De minister moet het nu zelf doen.”

Intussen neemt de onrust toe. De familie van één van de overleden militairen spreekt met verschillende media en haalt ongenadig uit naar Defensie en daarmee naar de minister. De Tweede Kamer ziet het gebeuren en weet: een moeder die haar zoon verloor door nalatigheid van de Staat, daar is geen Haagse tovertruc tegen opgewassen. Dit is ernstig.

De uren verstrijken en de commotie rond het optreden van Hennis groeit. Als RTL een deel van een reactie-interview met Hennis twittert waarin ze verdwaalt in haar eigen ontwijkende antwoorden en zelfs even het beeld uit loopt, staat de minister er nog slechter op. In Den Haag vermoedt men dat er ’een rekening wordt vereffend’ door de zender omdat de minister eerder een verhaal over slecht materieel bij defensie afdeed als een kletsverhaal.

Als ze vrijdagochtend de krant onder ogen krijgt, knakt de bewindsvrouw. Op de voorpagina poseert de rouwende moeder van de omgekomen Henry Hoving. Ze vraagt: „Waarom zegt Hennis geen sorry?” Het raakt de minister in het hart. Ze vindt dat ze op deze manier onterecht persoonlijk verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van militairen.

Een paar uur later loopt Hennis de statige Trêveszaal in voor de wekelijkse ministerraad. De bewindsvrouw ziet ernstige gezichten bij haar collega’s.

Robot

Want de andere ministers trekken zich de harde conclusies uit het OVV-rapport zeer aan. Zíj hebben immers als collectief besloten om de militairen te sturen. De missie in Mali was zelfs op uitdrukkelijke voorspraak van de PvdA, waarna met stoom en kokend water soldaten die kant op werden gestuurd, naar nu blijkt onder omstandigheden die niet deugen. Een minister meent dat Hennis als een robot heeft gereageerd. Hennis erkent zelf ook dat ze het verkeerd heeft aangepakt. De discussie gaat door haar verkeerde reactie niet meer om het dramatische voorval, maar om haar ministerschap. Nu en in de toekomst. Dat moet niet, stelt de ministerraad vast. Inclusief Hennis.

Schuldbewust probeert de minister na afloop een andere toon aan te slaan dan donderdag. Tegen de verzamelde media zegt ze dat ’aanblijven geen doel op zich is’ en dat ze haar ’positie bepaalt na het debat’.

Ongeveer gelijktijdig verlaat vicepremier Lodewijk Asscher het gebouw, die vanwege de in het buitenland verkerende premier de ministerraad voorzat. Hij laat zich ontvallen dat de zaak ernstig genoeg is voor de minister om af te treden; een ongekend harde uitspraak, waarmee de VVD-bewindsvrouw in feite de wacht wordt aangezegd door haar collega. Een schokgolf gaat over het Binnenhof en bereikt ook de Stadhouderskamer, waar de nieuwe coalitie zit te onderhandelen. De VVD is woedend op de vicepremier.

In de partij dringt evenwel het besef door dat de positie van Hennis onhoudbaar begint te worden. Liberalen erkennen dat ze na het debat van dinsdag waarschijnlijk de eer aan zichzelf zal houden, bijvoorbeeld door na haar eerste termijn in de Kamer haar ontslag aan te kondigen en zo recht te doen aan de ministeriële verantwoordelijkheid. Immers, persoonlijk heeft ze niets te maken met het ongeluk, maar ze staat wel aan het hoofd van de organisatie die fout op fout op fout stapelde, waardoor uiteindelijk twee militairen omkwamen en één ernstig gewond raakte.

Hennis’ vertrek levert de VVD wel een groot probleem op. Ze is de nummer twee van de partij, een stemmenkanon en vooralsnog de enige zekere vrouwelijke kandidaat als minister. In de Haagse werkelijkheid geldt dat een minister bij een vrijwillig vertrek kan terugkeren in een nieuw kabinet. De vraag is echter of Nederland zo’n draaideurconstructie ook begrijpt, zeker als er binnen een maand al een nieuw kabinet aantreedt.

Daarnaast is nog maar de vraag of CDA, D66 en CU ervoor voelen om hun moeizaam bereikte samenwerking over drie weken af te trappen met een bewindspersoon die er nu al publiekelijk zo slecht op staat.

Bij Hennis is het intussen alle hens aan dek. Gisteravond kondigde ze opeens een ’operationele pauze’ af voor alle missies totdat alle veiligheidsprocedures zijn doorgelicht. Ook komt er een onderzoek om nalatigheid vast te stellen. De Kamer zal de uitkomsten ervan niet afwachten.

Telegraaf
pi_174089621
Nummer twee van VVD wankelt na eigen gestuntel, Hoe houdbaar is Hennis?

In rap tempo is de positie van minister Jeanine Hennis (Defensie) nagenoeg onhoudbaar geworden. Sinds de presentatie van het vernietigende rapport over het dodelijke mortier-ongeluk in Mali, zien collega’s in het kabinet, Kamerleden en partijgenoten het somber voor haar in. De nummer twee van de VVD wankelt. *O*

Het is donderdagochtend, kwart over tien als er bij media een persbericht binnenkomt van het ministerie van Defensie. ’Rectificatie’, leest de titel, verwijzend naar het persbericht dat dertien minuten eerder al verstuurd is. In de nieuwe versie blijkt een citaat van minister Hennis te zijn gewijzigd over de reactie op het rapport over het ongeluk waarbij twee Nederlandse militairen in Mali het leven verloren en een derde ernstig gewond raakte.

Waar eerst nog stond „De conclusies van de OVV komen hard aan”, blijkt in de nieuwe versie de zinsnede te ontbreken. :D :')

„Dat heeft ze er zelf uit laten halen”, roddelt een CDA-Kamerlid even later in het parlementsgebouw. :') :')

Binnenhofbewoners kijken ervan op dat Hennis zich zo het grijsgedraaide vocabulaire van ministers aanmeet die later toch echt hun biezen moeten pakken. Maar ze vermoeden ook direct waarom: Hennis wil door als minister in het nieuwe kabinet. Een plotseling aftreden kan dat wel eens verhinderen. :')

Als ze vrijdagochtend de krant onder ogen krijgt, knakt de bewindsvrouw. Op de voorpagina poseert de rouwende moeder van de omgekomen Henry Hoving. Ze vraagt: „Waarom zegt Hennis geen sorry?” Het raakt de minister in het hart. Ze vindt dat ze op deze manier onterecht persoonlijk verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van militairen. :D :D :D

https://www.telegraaf.nl/nieuws/419422/hoe-houdbaar-is-hennis

Die trut moet echt weg :( :(
Wat een incompetent stuk vreten is dat zeg :r

[ Bericht 0% gewijzigd door ikweethetookniet op 30-09-2017 12:31:40 ]
pi_174089768
Defensie heeft een wegkijk-cultuur

De kritiek na het mortierongeluk in Mali staat niet op zichzelf. De krijgsmacht bestraft fouten niet. :r
Jeanine Hennis beslist na het Kamerdebat van dinsdag of ze aanblijft als minister van defensie, zei ze vandaag na de ministerraad. Ze belooft alvast extra veiligheidscontroles in missiegebieden en een extern onderzoek naar de achtergrond van het mortierongeval in Mali. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) sprak in zijn rapport van donderdag over het ‘creëren van een papieren werkelijkheid waarin de zaken op orde leken.’ Er lijkt dan ook iets goed mis met de cultuur bij de top van Defensie.

Het beeld ontstaat van een organisatie die wegkijkt bij problemen en kritiek niet op prijs stelt. In mei 2015 oordeelde de Algemene Rekenkamer dat Defensie te veel missies wil uitvoeren voor het beperkte budget, en dat Hennis ondertussen de organisatie verder belast met een reorganisatie van de afdeling die reservedelen inkoopt. In een vervolgbrief bekritiseerde de Rekenkamer de summiere reactie van de minister. “Het valt ons op dat de minister slechts in beperkte mate ingaat op onze hoofdboodschap en de daarvan afgeleide aanbevelingen.”

Irritatie
Een jaar later was de Rekenkamer nog harder in zijn kritiek. Het college oordeelde dat niet alle problemen met tekorten aan reservedelen een rechtstreeks en onvermijdelijk gevolg zijn van bezuinigingen op defensie. Het ministerie had zelf gekozen te bezuinigen op de inkoopafdeling in plaats van op gevechtseenheden, en leverde nog steeds maar ‘beperkte inspanningen om de problemen aan te pakken.’ Opnieuw was de rekenkamer in een vervolgbrief geïrriteerd. In haar antwoord legde Hennis namelijk toch weer de schuld bij het gedaalde defensiebudget. :|W :|W

Interne kritiek bij Defensie ligt gevoelig als dit tot politiek onwenselijke conclusies leidt. :') Volgens de OVV voelden defensiemedewerkers zich niet vrij om een ondeugdelijk VN-ziekenhuis in de Noord-Malinese stad Kidal af te keuren. Want het ministerie wilde militairen naar Kidal sturen, en tegelijkertijd het beeld schetsen dat militairen met goede zorg op pad gaan. Hennis verzekerde de Kamer in december 2014 dat de medische zorg in Kidal op orde was. “Dat volstaat allemaal.” De OVV concludeert dat Defensie vervolgens de omgeving van Kidal tegen beter weten in als ‘relatief veilig’ aanmerkte, waardoor een ziekenhuis met goede traumazorg zogenaamd niet nodig zou zijn.

In de hogere regionen van de krijgsmacht worden mensen ook niet altijd afgerekend op prestaties. Na grote problemen met de ICT haalde Hennis in 2014 vier verantwoordelijke topambtenaren van hun functie. Vervolgens mochten zij wel als adviseur bij het ministerie blijven 8)7 Het ministerie van defensie wil niet zeggen of er disciplinaire maatregelen genomen zijn tegen de commandanten van de missie in Mali. Volgens de OVV waren mortiergranaten op de beide Nederlandse kampen ondeugdelijk opgeslagen. In hun opleiding krijgen militairen juist voortdurend ingeprent dat ze boven alles voor hun wapen en munitie moeten zorgen.

Afrekencultuur
De voormalige Britse inlichtingenofficier Frank Ledwidge analyseerde in een boek over de mislukte oorlogen in Irak en Afghanistan dit gebrek aan een prestatiecultuur. Zijn bevindingen doen denken aan de Nederlandse situatie.

Volgens Ledwidge maken Britse generaals, om belangrijk te lijken, politici wijs dat hun eenheid een missie goed aankan en wordt kritisch onafhankelijk denken binnen de hogere echelons van de krijgsmacht ontmoedigd. Falende commandanten worden niet bestraft, omdat iedere missie als succes wordt verkocht.

Het Amerikaanse leger beoordeelt wel op prestaties. Dat land levert geen vrijblijvende bijdragen aan internationale missies, maar leidt zelf oorlogen. Vorige maand kon een vlootcommandant na enkele scheepsongelukken vertrekken vanwege ‘gebrek aan vertrouwen in zijn leidinggevende capaciteiten’. James Mattis, de huidige defensieminister, ontsloeg als generaal in Irak een van zijn kolonels omdat diens regiment te langzaam optrok.

Zo’n afrekencultuur kent Nederland niet. :D
Net als in het Verenigd Koninkrijk mag iedere commandant een missie leiden, onafhankelijk van zijn functioneren. 8)7 8)7 Maar die mildheid voor militairen betekent ook dat als er toch koppen moeten rollen voor fouten die ergens in de organisatie zijn gemaakt, de minister zelf in beeld komt.

https://www.trouw.nl/home(...)jk-cultuur~a71b4fec/

Hoeveel bewijs heb je nodig om in te zien dat het een incompetente trut is :? :?
pi_174089779
quote:
13s.gif Op dinsdag 19 september 2017 20:05 schreef ikweethetookniet het volgende:
Jeanine Hennis denkt in het nieuwe kabinet terug te keren als minister. Dat zei de demissionair minister van Defensie vanavond tegen BNR Nieuwsradio. ,,Waarschijnlijk wel. Het zou me verbazen als het niet zo is'', aldus Hennis op de vraag of ze terugkomt. :|W :|W :|W

[ afbeelding ]

Hennis werd genoemd als een van de mogelijke opvolgers van fractievoorzitter Halbe Zijlstra, die zelf graag weer het kabinet in wil. Als Hennis terugkeert in het kabinet, is de kans groot dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie de VVD-fractie in de Tweede Kamer gaat leiden. Ingewijden hebben steeds gezegd dat waarschijnlijk één van de twee fractievoorzitter zou worden.

https://www.ad.nl/politie(...)uw-kabinet~a938f778/

Dat mens kan helemaal niks o|O o|O
Hoeveel mannen heeft ze daarvoor moeten pijpen om dit voor elkaar te krijgen :?
Het verklaart iig wel waarom ze er als een breedbek-kikker uitziet
Exaudi orationem meam
Requiem aeternam dona eis, Domine.
Et lux perpetua luceat eis.
pi_174089805
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 september 2017 12:31 schreef Oud_student het volgende:
Het verklaart iig wel waarom ze er als een breedbek-kikker uitziet
:Y
En ze kan ook al niet meer zitten omdat ze door Asscher keihard anaal genomen is ;) *O* *O* *O*
pi_174089863
Is er al een baantje voor deze faalhaas?
Burgemeester van ....... ?
:{
Exaudi orationem meam
Requiem aeternam dona eis, Domine.
Et lux perpetua luceat eis.
pi_174090097
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 september 2017 12:34 schreef Oud_student het volgende:
Is er al een baantje voor deze faalhaas?
Burgemeester van ....... ?
:{
:N
Koningin ;)
Met haar eigen facebook pagina *O* *O*
https://www.facebook.com/De-pijpkoningin-331720290575760/
  zaterdag 30 september 2017 @ 12:46:42 #108
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_174090160
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 september 2017 12:34 schreef Oud_student het volgende:
Is er al een baantje voor deze faalhaas?
Burgemeester van ....... ?
:{
In Amsterdam zoeken ze iemand.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_174090311
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 september 2017 12:46 schreef Leandra het volgende:
In Amsterdam zoeken ze iemand.
:{w Die wel deskundig is ;)
Types zoals Hennis zitten de wallen vol mee, die hebben we echt in overvloed :7
pi_174091110
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 september 2017 02:18 schreef Nober het volgende:

[..]

Rutte moest naar Letland dan heb je geen tijd voor een uitgebreide pers conferentie. Lalala.
vieze vvder
pi_174091836
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 september 2017 02:47 schreef Super_Fucker_II het volgende:

[..]

Haar taak was om bepaald beleid door te voeren, namelijk bezuinigingen doorvoeren bij defensie. Dat is gelukt.
Jij weet niet wat de taak van een werkgever is, en of die werkgever dat zelf doet of dat hij zich laat voorlichten doet er weinig toe hij is er verantwoordelijk voor!
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 30 september 2017 @ 14:32:57 #112
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174091886
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_174091892
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 september 2017 10:54 schreef 99.999 het volgende:

[..]

Leuk maar alleen geld lost de problemen natuurlijk niet op. Dat zit veel dieper.
Waar dan of in welke aard?
pi_174091900
quote:
Op dat niveau begeef ik mij niet.
pi_174096400
is ze al opgerot?
  zaterdag 30 september 2017 @ 19:09:51 #116
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
  zaterdag 30 september 2017 @ 19:12:33 #117
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_174097167
Ik vond die vrouw altijd pisgeil (behalve in die foto in de OP dan) en heb haar een aantal keer benaderd op twitter maar kreeg geen antwoord. Verder weet ik niet over haar prestaties als Minister.
pi_174097252
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 september 2017 19:14 schreef Hdero het volgende:
Ik vond die vrouw altijd pisgeil (behalve in die foto in de OP dan) en heb haar een aantal keer benaderd op twitter maar kreeg geen antwoord. Verder weet ik niet over haar prestaties als Minister.
Twitter beperkt gebruiken en twitteraars negeren spreekt dan wel weer in haar voordeel.
pi_174098682
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 september 2017 19:14 schreef Hdero het volgende:
Ik vond die vrouw altijd pisgeil (behalve in die foto in de OP dan)
:{w Gast Wat moet je met die trut :')

:') :') :')
Ik schop mijn hond er nog vanaf ;)
pi_174100363
Defensietop opnieuw in opspraak

Minister Jeanine Hennis van Defensie had al geen makkelijke week. De Onderzoeksraad voor Veiligheid kwam donderdag met een zeer kritisch rapport over een dodelijk mortierongeval in Mali. Minister Lodewijk Asscher vindt dat Hennis moet aftreden.

Nu komt daar nog een kwestie bij: vijf commando's doen aangifte tegen Defensie. De commando's zijn collega's van een omgekomen militair die tijdens een oefening in Ossendrecht op een schietbaan overleed.

Wat gebeurde er?

Op 22 maart 2016 doet een groepje commando's een gevechtsschietoefening op een schietbaan van de politieacademie in Ossendrecht. Een van de commando's schiet op een doelwit, maar de kogels raken de instructeur in opleiding die achter een dun wandje staat. De instructeur overlijdt direct.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid concludeerde in juni dat een groot aantal ernstige fouten zijn gemaakt: zo was de schietbaan niet gekeurd. Was dat wel gebeurd, dan was de schietbaan afgekeurd voor deze oefening. Ook hadden de commando's al vaak om een eigen schietbaan gevraagd, maar die kwam er niet.

De commando's verwijten Defensie dood door schuld. Daarnaast overwegen ze bij de rechter te eisen dat de missie in Irak wordt stopgezet. De omstandigheden waarin het leger moet opereren, zouden niet goed zijn, en het materiaal waarmee militairen moeten werken is versleten en verouderd. Commando's klager hier al langer over.

Binnen Defensie is men klaar met Hennis.

Dat de bekendmaking van deze aangifte zo kort volgt op het rapport over het mortierongeval, is volgens Krijn Schramade geen toeval. Hij schreef het boek De kaalslag bij Defensie. Schramade: "De timing is opvallend. Het brengt extra druk op de ketel."

De auteur zegt dat er al langer onvrede is binnen Defensie, en dat deze zaken nu als aanknopingspunten worden gebruikt om voor verandering te kunnen zorgen. "Binnen Defensie is men klaar met Hennis, want er is onder haar leiding te veel verkeerd gegaan. Ze willen daar liever dat ze opstapt."

De auteur sprak veel militairen, onder meer tijdens een bezoek aan het Nederlandse kamp in Mali. Zo hoorde hij van gaten in de beveiliging in het kamp. Maar ook hoorde hij dat sommigen voor de missie in Afghanistan hun uniform kochten op Marktplaats. Op eigen initiatief, want die kleding zou van betere kwaliteit zijn dan de spullen die ze kregen van Defensie.

Ook sprak Schramade militairen die niet positief waren over de Nederlandse missie in Irak. Met name de omstandigheden waren volgens hen niet goed. Zo klaagden de militairen in Irak die als scherpschutter werkten over geweren die door veroudering slecht functioneren. Ook was er een gebrek aan nachtzichtkijkers.

Volgens Schramade is er veel behoefte aan verandering binnen Defensie. "Door druk vanuit Den Haag wordt steeds weer voor nieuwe missies gekozen, terwijl er niet voldoende materieel is, en er is te weinig of beperkt getraind personeel. Dat willen veel mensen anders zien."

https://nos.nl/nieuwsuur/(...)euw-in-opspraak.html

Om 22:00 uur vanavond dus :P
Hennis afbranden altijd *O* ^O^
pi_174102234
Uitzending gezien, samenvatting

Zeer Ongebruikelijk dat militairen in opstand komen tegen de leiding
87% heeft het helemaal gehad met Hennis
  zaterdag 30 september 2017 @ 23:14:33 #123
461397 Jip141
I can show you the world
pi_174102815
It is the mark of an educated mind to be able to entertain a thought without accepting it. (Aristotle)
  zondag 1 oktober 2017 @ 08:24:11 #124
418547 Old_Pal
Meningfabriek
pi_174105350
Hennis is zwaar incompetent. Er kleeft bloed aan haat neoliberale handen die uit overtuiging overheidsdienaren willen wurgen.
"Vroeger toen alles beter was, was alles slechter"
  zondag 1 oktober 2017 @ 09:03:25 #125
215090 Braindead2000
DO NOT FEED!!!
pi_174105724
quote:
0s.gif Op zondag 1 oktober 2017 08:24 schreef Old_Pal het volgende:
Hennis is zwaar incompetent. Er kleeft bloed aan haat neoliberale handen die uit overtuiging overheidsdienaren willen wurgen.
Het is niet mijn intentie om op te komen voor Hennis, van mijn part mag ze keihard aangepakt worden en strafrechtelijk vervolgd worden...maar het is niet alleen Hennis die verantwoordelijk is. Ook aan Pechtold's handen kleeft bloed. Op 1 augustus 2015 heeft hij lol dat militairen pang pang moeten roepen als ze trainen (zijn beroemde tweet ) en een maand later steunt hij een zoveelste missie in het buitenland, naar Mali in dit geval. Ook hij heeft Nederlandse jongens moedwillig de dood ingestuurd.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')