abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_173791722
Aangezien mijn vrienden en ik nogal van reizen houden, én het Nederlands Elftal op 7 oktober een wedstrijd speelt in Wit-Rusland leek ons het leuk om daar eens een kijkje te nemen!
Plan: 4 dagen Wit-Rusland (ja, ik weet het, het is te kort), inclusief voetbalwedstrijd in Borisov.
Vliegtickets, hotel, kaartjes voor de wedstrijd en treinkaartje naar Borisov zijn allemaal al geregeld. Visum is geen probleem, aangezien je 5 dagen visumvrij in Wit-Rusland mag verblijven! ^O^ (Zie: http://mfa.gov.by/en/visa/visafreetravel/e0ced19bb1f9bf2c.html)

Wél ben ik nog benieuwd naar tips voor in en rondom Minsk!
Zelf hebben we ook al wat opgezocht, we willen graag naar de Stalin Line, even buiten Minsk. Hier is allerlei militair spul te zien, waaronder tanks, vliegtuigen en helikopters :7


Dus, wie heeft er nog goede tips om de rest van de dagen te vullen in en rondom Minsk?
pi_173827453
(n)iemand? :)
  Moderator maandag 18 september 2017 @ 14:55:23 #3
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_173852782
quote:
0s.gif Op zondag 17 september 2017 13:22 schreef kaiserhenk het volgende:
(n)iemand? :)
Het centrale topic was ook al niet drukbezocht. :P.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_173855606
quote:
9s.gif Op maandag 18 september 2017 14:55 schreef UIO_AMS het volgende:

[..]

Het centrale topic was ook al niet drukbezocht. :P.
Ik post wel ff een klein verslagje zodra ik terug ben ;)
En dan niet zozeer van de voetbalwedstrijd :P
pi_173941503
Er is in en rond Minsk gewoon niet zo veel te zien :P In de buitenwijken van Minsk liggen nog de restanten van een concentratiekamp, Maly Trostonetz. In Minsk ligt het Great Patriotic War Museum, het onafhankelijkheidspaleis, een groot park daarnaast en ergens nog een grote overdekte markt. Bij metrostation Victory Square is een heel groot monument wat in feite wat Sovjetpropaganda over WOII is, met bijbehorende hamers en sikkels. Dat is allemaal relatief dicht bij het centrum. Er is nog ergens een nagebootst stukje van "oud Minsk", in de buurt van het oorlogsmuseum, en in het centrum ligt de GUM: het oude Sovjetwarenhuis waar ze allerlei zooi verkopen waarvan ik me niet kan voorstellen dat iemand het ooit zou willen kopen.

Ver buiten het centrum (bereikbaar met metro) ligt nog de nationale bibliotheek wat een gigantisch en mijns inziens tamelijk lelijk gebouw is. Voordeel is dat je naar het dak toe kunt en zo een mooi zicht over Minsk hebt. Ik heb er verder vooral rondgelopen in parken en genoten van de relatieve rust.

Niettemin had ik het na twee dagen wel gezien. Andere zaken in Wit-Rusland die de moeite waard zijn zijn Brest en twee kastelen die werelderfgoed zijn, maar daar ben ik zelf niet geweest. Wit-Rusland, inclusief Minsk, is in WOII vrijwel volledig van de kaart geveegd en dankzij Stalin op Stalinistische wijze herbouwd; daardoor is er simpelweg heel weinig historisch erfgoed. Minsk is dus een echte Stalinistische stad, en dat is wel bijzonder eraan.

[ Bericht 50% gewijzigd door J.B. op 23-09-2017 08:15:00 ]
pi_174050547
In Minsk is inderdaad geen klap te doen. Vier dagen vind ik al veel voor Minsk.

Wat J.B. zegt: Brest is best aardig. Ik vind Brest ook leuker dan Minsk. Je hebt daar onder andere het 'befaamde' Brest fort. Dit fort was een van de eerste plekken waar de Duitsers binnenvielen. Het rode leger werd daarbij compleet in de pan gehakt, maar na de WOII hebben ze het narratief een beetje aangepast en werd het een plek waar het rode leger op heroïsche wijze stand hield t.o.v. de Duitsers (ze hebben het ook de naam 'hero fortress' gegeven).

Dat hele fort staat vol met kitsch (gigantische beelden en een obelisk). Een Amerikaans medium heeft het ooit eens in een lijst met de lelijkste standbeelden ter wereld gezet.

Maar afgezien van dat: wat ik wel kan waarderen aan Belarus is dat het voelt alsof je terug in de tijd gaat (Rusland en Oekraine heb ik dat minder). En het is het enige land waar de KGB nog bestaat.
pi_174061665
Brest leek mij ook nog wel wat, alleen was dat wat lastiger ivm visum enz.

Ben dit jaar wel een paar dagen in Grodno geweest. Daar kun je sinds kort zonder visum gewoon in (iig dit jaar). De normale visa-vrije toegang is alleen vanaf Minsk airport, en ik kwam met de auto vanuit Polen.

Voordeel is wel dat je echt door de lokale dorpjes kon cruisen. Echt typisch oostblok-idee.

Douane duurde wel ff. Geloof niet dat er veel nederlanders die overgangen nemen, aangezien er 3 douanebeampten druk in orders gingen graven hoe het werkte met Nederlandse autopapieren :)

Tip: Zet je roaming uit... ik had dat vrolijk aan staan (Polen, duitsland, europa...) maar in Wit Rusland was het 20 eur/Mb :(
Roaming aan = Roaming aan.. die snapt logischerwijs niet dat je Europa uit bent
pi_174175102
Bedankt voor de tips! :)
Wat ik me nog afvraag, ik schijn voldoende financiële middelen mee te moeten nemen (oftewel minimaal ¤25 of vergelijkbaar per dag). Moet dit per se contant geld zijn of is een afschrift van m'n rekening ook voldoende?
pi_174193049
Toen ik naar Wit-Rusland ging moest ik nog een visum aanvragen en volstond een printje van m'n bankafschrift. Neem aan dat dat hetzelfde werkt aangezien wij gewoon kunnen pinnen in Wit-Rusland. Wel er even achteraan gaan hoe het vandaag de dag met de zorgverzekering zit. Die moest ik indertijd los kopen op de grens voor 5 euro.

En Brest is idd echt een aanrader! Je kunt het vanuit Minsk ook per trein als dagtripje doen. Er rijden geloof ik snelle treinen die het in 3 uur doen
pi_174197176
Dit moet ik even volgen. Ben benieuwd naar je avonturen !
[b]Op dinsdag 27 januari 2009 21:01 schreef MariaEtcetera het volgende:[/b]
We zijn gewoon een topic vol dysfunctional awesomeness! And proud of it!
pi_179801526
quote:
14s.gif Op woensdag 4 oktober 2017 20:55 schreef Ewelina het volgende:
Dit moet ik even volgen. Ben benieuwd naar je avonturen !
Oeps, ik had helemaal niks meer van me laten horen...

6-8 oktober 2017.
We zouden in eerste instantie (maar) 4 dagen gaan, helaas gooide Austrian Airlines roet in het eten en verkortte het reisje tot 3 dagen :'( Maar goed, de 3 dagen hebben we toch maar zo nuttig mogelijk besteed.



Na een tussenstop in Wenen landden we op Minsk Airport, waar we vlak buiten het vliegveld meteen een aantal mooie Sovjet-toestellen zagen.


Na aankomst in het centrum liepen we naar ons appartement/AirBnB-achtig geval. De verhuurder sprak welgeteld 0 woorden Engels, dus de uitleg van hoe de deur op slot moest of hoe het internet werkte ging nogal met handen en voeten. Verder wel een netjes appartement.
Aangezien het al in de middag was liepen we nog een rondje door de stad. Veel grote statige gebouwen, Lada's en een heel schone stad. Er lag werkelijk geen één kaugommetje of papiertje op straat!


Na een goed diner met veel vlees en bier ( *O* ) haalden we een fles lokale doorzichtige specialiteit en maakten deze in ons appartement soldaat, begeleid door lokale Wit-Russische muziekjes.

De volgende ochtend gingen we redelijk vroeg op pad (geen kater van de wodka gelukkig!) om naar de Stalin Line te gaan, een openluchtmuseum ongeveer 30 kilometer van Minsk.



Op het terrein van het museum staan talloze oude (Wit-)Russische tanks, helikopters, raketten en straaljagers. Hier ging ons hart wel sneller van kloppen! :D Je kon op het terrein (tegen betaling) ook zelf rondrijden in tanks.Ook was het mogelijk om met diverse geweren te schieten, waaronder Kalashnikovs. We zagen een groepje Russische en Duitse soldaten lopen, met originele emblemen uit de Tweede Wereldoorlog.
Op het moment dat we wel genoeg hadden gezien en weer weg wilden gaan hoorden we ineens een harde knal. Het bleek er ineens allemaal tanks aan het schieten waren. De soldaten die we tegen waren gekomen deden een re-enactment, ze speelden oorlogje met ouderwetse tanks en geweren. Inclusief enorme steekvlammen!

Onze dag kon hierdoor al niet stuk, hij was nog lang niet ten einde. We bestelden met handen en voeten een taxi en vertrokken weer naar Minsk, om van daar uit de trein naar Borisov te pakken, waar het Nederlands Elftal 's avonds de WK-kwalificatie wedstrijd tegen Wit-Rusland speelde. De KNVB had bussen geregeld voor de fans die de wedstrijd wilden bezoeken, maar wij kozen ervoor om zelf de trein te pakken en nog een rondje door Borisov te lopen.
Na een ritje van ongeveer een uur in een bloedhete trein kwamen we aan in Borisov. Hier was verder niet veel te beleven, maar we konden er in ieder geval goed avondeten.


Na het avondeten liepen we naar het stadion, waar allerlei fans uitgedost waren in het Oranje. De Wit-Russische fans vonden het fantastisch en wilden allemaal met ons op de foto. w/
Over de wedstrijd zal ik niet al teveel zeggen, kwalitatief was het allemaal niet best. De Wit-Russische fans waren daarentegen wel enthousiast wanneer Wit-Rusland een spaarzame mogelijkheid kreeg.
Na de wedstrijd zijn we wel met de KNVB-bus weer terug naar Minsk gegaan.

De volgende dag hebben we nog een rondje door Minsk gelopen en hebben we onze laatste Roebels opgemaakt voordat we weer terug vlogen.
Al met al een kort tripje, maar wel erg leuk! *)
  Moderator vrijdag 15 juni 2018 @ 13:15:11 #12
45833 crew  Fogel
pi_179802160
Leuk verslag! Tof dat je toevallig die re-enactment meemaakte ook :)
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_179802451
Dit jaar ga ik 3 weken naar Belarus, dat heb je met schoonfamilie daar enzo :+
Voor het eerst met de eigen auto ipv het vliegtuig. Tussenstop in Polen geboekt. Ben benieuwd hoe het allemaal loopt. :Y
Zon, zee en strand, eerst een dagje lol, dan alles vol met zand.
pi_179812777
Oh wat cool! Ik ben in 2015 twee maanden in Minsk geweest. Was té grappig, alle bevestigde Soviet Russia-stereotypes, mijn pogingen om er te liften, alle blikken, vragen, gefluit, geflirt, tas/paspoortcontroles, drie keer huiszoeking, en de mensen die dachten dat ik een Syrische vluchteling was 😂 Soms vergeet ik dat ik niet blank ben maar Wit-Rusland herinnert je daar wel weer aan 😂
'I always hear ''Punch me in the face'' when you're speaking, but it's usually subtext'
pi_179820930
Toffe update! *O*
[b]Op dinsdag 27 januari 2009 21:01 schreef MariaEtcetera het volgende:[/b]
We zijn gewoon een topic vol dysfunctional awesomeness! And proud of it!
  dinsdag 19 juni 2018 @ 15:14:39 #16
37676 freako
Onverbeterlijke optimist
pi_179896441
Jammer dat je vooralsnog alleen via het vliegveld visumvrij naar Wit-Rusland kan. Ik zou het wel willen combineren met een reisje naar Litouwen, maar om per vliegtuig Minsk-Vilnius te doen is ook weer zowat.
pi_179900057
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 juni 2018 15:14 schreef freako het volgende:
Jammer dat je vooralsnog alleen via het vliegveld visumvrij naar Wit-Rusland kan. Ik zou het wel willen combineren met een reisje naar Litouwen, maar om per vliegtuig Minsk-Vilnius te doen is ook weer zowat.
Hoeft niet. Ik heb het vorig jaar gedaan. De regio Grodno was toen visa vrij en sinds dit jaar de regio Brest ook.

Online een 'uitnodiging' bestellen en gaan. Ik ben toen via de grensovergang Kuznica (voorbij Bialystok) Wit Rusland ingereden en ben daarna bij Druskininkai Litouwen weer ingereden.

Alleen de wachttijd bij de grens is vrij lang, en wat papierwerk (auto invoeren en weer uitvoeren). Daarnaast: Engels of Duits kunnen ze niet, dus communicatie is ook met handen en voeten.
En NL paspoort en autopapieren maken het ook niet makkelijker, bij mij moesten ze in mappen zoeken en bij collega's navragen hoe zoiets werkt.. (Volgens mij is 90% polen of wit-russen)
pi_179910591
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2018 13:30 schreef R-Tech het volgende:
Dit jaar ga ik 3 weken naar Belarus, dat heb je met schoonfamilie daar enzo :+
Voor het eerst met de eigen auto ipv het vliegtuig. Tussenstop in Polen geboekt. Ben benieuwd hoe het allemaal loopt. :Y
Denk aan BelToll
Op zondag 9 september 2018 00:02 schreef remlof het volgende:
ik ben alles behalve intellectueel.
pi_179910628
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 juni 2018 17:55 schreef DJSmiley het volgende:

[..]

Hoeft niet. Ik heb het vorig jaar gedaan. De regio Grodno was toen visa vrij en sinds dit jaar de regio Brest ook.
Daarmee mag je het desbetreffende oblast niet uit. Niet handig als je ook naar Minsk wilt.
Op zondag 9 september 2018 00:02 schreef remlof het volgende:
ik ben alles behalve intellectueel.
pi_179910665
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2018 12:38 schreef kaiserhenk het volgende:
Lada's
in Minsk???
Op zondag 9 september 2018 00:02 schreef remlof het volgende:
ik ben alles behalve intellectueel.
pi_179938333
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juni 2018 00:24 schreef oranjevogel1 het volgende:

[..]

Denk aan BelToll
Ja dat is ons bekend inderdaad ja, schijnt dat je flinke boetes kan krijgen als dat niet helemaal in orde is. :X
Zon, zee en strand, eerst een dagje lol, dan alles vol met zand.
  zondag 22 juli 2018 @ 19:52:02 #22
100164 MoChe
Uncle Joe
pi_180659096
Voor éénieder die interesse heeft om dit geweldige land land eens te bezoeken:

Foto's van mijn trip door Brest, Hrodno en Minsk in Juli / Augustus 2017.

Helaas Stalin Line niet bezocht :(! Als je van vliegtuigen houdt is Borovaya Airfield zeker de moeite waard! :)
пусть всегда будет солнце
pi_180664932
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 19:52 schreef MoChe het volgende:
Voor éénieder die interesse heeft om dit geweldige land land eens te bezoeken:

Foto's van mijn trip door Brest, Hrodno en Minsk in Juli / Augustus 2017.

Helaas Stalin Line niet bezocht :(! Als je van vliegtuigen houdt is Borovaya Airfield zeker de moeite waard! :)
Toffe foto's :)
pi_181002410
Zo, de reis zit er weer op. Aantal dingen geleerd die ik de volgende keer anders zou doen. Over het algemeen enorm goed bevallen met de eigen auto. Het hotel in de buurt van Poznan (precies op de helft) was ook prettig. Wat zou ik anders doen? De volgende keer beide keren via de Kuznica grensovergang bij Grodno. Heenreis wel gedaan (half uurtje alles in totaal), terugreis via de autoovergang bij Brest; 6 uur wachttijd :X
De weg van de Kuznica grensovergang tot aan de rondweg van Minsk lag nu open, dus dat was vervelend, maar ik schat dat dat de volgende keer wel in orde zal zijn. Daarnaast vond ik op de terugweg vanaf de grens bij Brest de weg tot aan Warschau tegenvallen, alles 50/60/70 wegen.
De Poolse snelwegen zijn geweldig *O*
De Wit-Russische hoofdwegen zijn behoorlijk ok, afgezien van wat vage situaties en wat gaten in de weg. Binnenwegen zijn zwaar slecht en zijn zeker niet aan te raden. De tol (via Beltoll) viel me alles mee. Het duurde even om eea te regelen bij het 2e(!) tankstation over de grens, maar daarna werkte het vlekkeloos. We hadden voor 1200 tol kilometers betaald en na 3 weken hadden we nog ongeveer 15 euro tegoed over wat binnen 2 dagen keurig terug is gestort. Inleveren is ook weer even een punt omdat er weinig tankstations zijn waar dit kan, maar je kunt wel redelijk onbezorgd rijden.
De binnenstad van Minsk heb ik links laten liggen met de auto. De keren dat we daarheen gingen hebben we aan de rand v/d stad bij een grote supermarkt geparkeerd en vanaf daar een taxibusje genomen.
Bezienswaardigheden hebben we vrijwel niet bezocht (we zijn in principe familie, geen toerist) maar alsnog hebben we een hoop gezien *)
Vragen? ^O^
Zon, zee en strand, eerst een dagje lol, dan alles vol met zand.
pi_181002462
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 19:52 schreef MoChe het volgende:
Voor éénieder die interesse heeft om dit geweldige land land eens te bezoeken:

Foto's van mijn trip door Brest, Hrodno en Minsk in Juli / Augustus 2017.

Helaas Stalin Line niet bezocht :(! Als je van vliegtuigen houdt is Borovaya Airfield zeker de moeite waard! :)
Gave foto's! ^O^
Zon, zee en strand, eerst een dagje lol, dan alles vol met zand.
pi_181007144
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 augustus 2018 12:48 schreef R-Tech het volgende:
Zo, de reis zit er weer op. Aantal dingen geleerd die ik de volgende keer anders zou doen. Over het algemeen enorm goed bevallen met de eigen auto. Het hotel in de buurt van Poznan (precies op de helft) was ook prettig. Wat zou ik anders doen? De volgende keer beide keren via de Kuznica grensovergang bij Grodno. Heenreis wel gedaan (half uurtje alles in totaal), terugreis via de autoovergang bij Brest; 6 uur wachttijd :X
De weg van de Kuznica grensovergang tot aan de rondweg van Minsk lag nu open, dus dat was vervelend, maar ik schat dat dat de volgende keer wel in orde zal zijn. Daarnaast vond ik op de terugweg vanaf de grens bij Brest de weg tot aan Warschau tegenvallen, alles 50/60/70 wegen.
De Poolse snelwegen zijn geweldig *O*
De Wit-Russische hoofdwegen zijn behoorlijk ok, afgezien van wat vage situaties en wat gaten in de weg. Binnenwegen zijn zwaar slecht en zijn zeker niet aan te raden. De tol (via Beltoll) viel me alles mee. Het duurde even om eea te regelen bij het 2e(!) tankstation over de grens, maar daarna werkte het vlekkeloos. We hadden voor 1200 tol kilometers betaald en na 3 weken hadden we nog ongeveer 15 euro tegoed over wat binnen 2 dagen keurig terug is gestort. Inleveren is ook weer even een punt omdat er weinig tankstations zijn waar dit kan, maar je kunt wel redelijk onbezorgd rijden.
De binnenstad van Minsk heb ik links laten liggen met de auto. De keren dat we daarheen gingen hebben we aan de rand v/d stad bij een grote supermarkt geparkeerd en vanaf daar een taxibusje genomen.
Bezienswaardigheden hebben we vrijwel niet bezocht (we zijn in principe familie, geen toerist) maar alsnog hebben we een hoop gezien *)
Vragen? ^O^
Ik ben via Kuznics richting Grodno gegaan. De weg achter Warschau richting Bialystok was inmiddels grotendeels open (itt tot vorig jaar) en dat reed prima.

Terug via kuznica en daarna bij Ceremcha weer witrusland in. Daar was niemand, dus was met 45’min de grens over.
De overgang bij (terugweg) Brest was idd traag. Ik heb die uiteindelijk niet genomen maar 1 zuideijker. (Bij Slawatyzce). WitRusland uit ging prim, Polen in duurde ruim 4 uur.....

Wel vette autotjes gezien in Grodno bij autosunday

https://www.flickr.com/gp/130329247@N07/23paVm
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')