abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_173767257
SyriŽ
syrian_flag_with_coat_of_arms_by_death_to_the_swines-d5gq0ms.jpg20zuzcw.jpgMercyCorps_SyriaCrisisMap_0215.jpg
SyriŽ is een seculiere republiek met 22,5 miljoen inwoners en heeft sinds 2000 als president Bashar al-Assad. In de presidentsverkiezingen van 2014 won hij met 88,7% van twee tegenkandidaten. Voor 2000 was vanaf 1971 zijn vader Hafiz al-Assad aan de macht die in 1981 een gewelddadige opstand van het Moslimbroederschap neersloeg. Nadat eind 2010 in TunesiŽ demonstraties begonnen en daarbij Ben Ali werd verjaagd verspreiden de demonstraties zich door de hele regio waaronder in SyriŽ. Volgens delen van de oppositie werd er door de overheid op vreedzame demonstranten geschoten.

In reactie op de demonstraties kondigde Assad hervormingen aan, er werd een nieuwe grondwet aangenomen waarin niet langer stond dat de Ba'ath-partij, een Arabisch nationalistische en socialistische partij, de staat en de samenleving leid en er ook andere politieke partijen mochten gevormd worden die niet lid zijn van het National Progressive Front, wel mochten partijen niet gebaseerd zijn op religie of etnische basis. Vervolgens werden er in 2012 parlementsverkiezingen gehouden waarbij ook partijen die niet lid zijn van het NPF zetels wonen, door de rebellen werden deze verkiezingen als ondemocratisch en oneerlijk beschouwd. In juni 2014 werden er presidentsverkiezingen gehouden waarbij ook andere kandidaten dan Assad mochten meedoen, dit werd door de rebellen ook als een farce gezien.

Tot nu toe zijn er in de oorlog meer dan 220.000 doden gevallen. Etnische groepen spelen een belangrijke rol in de oorlog, SyriŽ bestaat voor 74% uit soennieten (van wie 10% Koerden), 13% sjiieten (met de alawieten als belangrijkste subgroep), 10% christenen en 3% druzen.

Een factor in de oorlog zijn de Koerden, een volk van 35 miljoen mensen met een eigen taal en cultuur, maar geen eigen land. Ze zijn verspreid over onder meer Turkije, SyriŽ, Irak (Iraaks-Koerdistan), Iran en de vroegere Sovjet-Unie. De Syrische Koerden proberen neutraal te blijven in de oorlog tussen de regering en de rebellen, er zijn echter wel verschillende gevechten geweest tussen rebellen waaronder FSA + Al Nusra (Al Qaida) en de Koerden. Ook hebben er tussen het NDF/SAA en de Koerden zich wat incidenten voor gedaan. Ze hebben in de door hun bestuurden gebieden autonomie uitgeroepen. Net als de regering zijn ze seculier. Turkije is tegen de Koerdische autonomie en steunt daarom ISIS en Al Qaida tegen ze.

Vechtende groeperingen
List of armed groups in the Syrian Civil War
Syrische regering onder leiding van Bashar al-Assad
Syrisch Arabisch Leger (SAA) - leger van SyriŽ
National Defence Force (NDF) - civiele ondersteuning van het Syrische leger
Hezbollah - islamitische militie en politieke partij in Libanon

Landen die de Syrische regering steunen: Rusland (sinds de Koude Oorlog een bondgenoot en SyriŽ heeft de laatst overgebleven marinebasis van Rusland in de regio), China, Iran, Algerije, Soedan, Wit-Rusland, Venezuela, Irak en Noord-Korea.

Rebellen
Vrij Syrisch Leger (FSA) - verschillende milities die zich zo noemen
Islamitisch Front - wahabitische islamistische organisatie, verwerpt representatieve democratie en secularisme
Al-Nusra Front (JAN) - wahabitische terreurorganisatie, onderdeel van Al Qaida

IS(IS) - wahabitische terreurorganisatie dat zowel in Irak als in SyriŽ opereert. Iedereen die niet soennitisch wordt onthoofd door deze groepering. In februari 2014 verbrak Al-Qaeda de banden met IS. IS heeft aan zowel de regering, de Koerden als de andere rebellen groepen de oorlog verklaart.

Landen die de rebellen steunen: NAVO-landen, JordaniŽ, LibiŽ, VAE, Saudi-ArabiŽ en Qatar. De voornaamste reden van die landen om de rebellen te steunen is het bondgenootschap van SyriŽ met Iran en Rusland, en de steun aan Hezbollah.

Koerden
Volksbeschermingeenheden (YPG) - Koerdisch leger, gesteund door de VS en de PKK

Kaart van de huidige militaire situatie
1450px-Syrian_Civil_War_map.svg.pngRood = Syrische regering
Geel = Koerden (YPG)
Grijs = IS(IS)
Groen = andere rebellen (oa Islamitisch Front, Al Nusra (Al Qaida) en het Vrije Syrische Leger)

Zie ook
Syrische burgeroorlog - Wikipedia
BBC documentaire: A History of Syria with Dan Snow
Kaart van de huidige militaire situatie in Irak en SyriŽ
Uitgebreide kaart van de militaire situatie in SyriŽ

Updates
Syria's Civil War - Reddit
Al-Monitor

Twitteraars
Neutraal
https://twitter.com/ivansidorenko1
https://twitter.com/ejmalrai
https://twitter.com/edwardedark
https://twitter.com/joshua_landis

Pro-Koerden
https://twitter.com/ArjDnn
https://twitter.com/r3sho

Pro-regering
https://twitter.com/leithfadel
https://twitter.com/petolucem
https://twitter.com/Zinvor
https://twitter.com/ahmadalissa
https://twitter.com/Isham_AlAssad
https://twitter.com/FGunay1
https://twitter.com/resistanceer
https://twitter.com/sayed_ridha
https://twitter.com/moscow_ghost

Pro-rebellen
https://twitter.com/archicivilians
https://twitter.com/arabthomness
https://twitter.com/EliotHiggins

Irak
President Obama heeft toestemming gegeven voor luchtaanvallen op IS (Islamitische Staat)-strijders in het noorden van Irak. Ook zijn er voedselpakketten gedropt in de bergen van Sinjar waar tienduizenden vluchtelingen zich schuilhouden. Volgens Obama zijn de luchtaanvallen op beperkte schaal nodig, omdat de levens van Amerikanen op het spel staan, net als die van veel onschuldige burgers. In de stad Arbil werken een hoop Amerikanen. IS-strijders zijn die stad de afgelopen dagen steeds meer genaderd. Obama benadrukt dat er geen militairen naar Irak worden gestuurd. Eind 2011 kwam er officieel een einde aan de Amerikaanse militaire missie in Irak. De afgelopen dagen zijn tienduizenden Koerdische jezidi's en christenen gevlucht voor de soennitische IS-strijders.

Volgens de VN en vluchtelingen/ooggetuigen is er sprake van grootschalig seksueel misbruik door IS-strijders tegen vrouwen, tienermeisjes en jongens die tot de minderheden in Irak behoren. 1.500 yezidi's en christenen zouden mogelijk gedwongen worden om als seksslaaf te dienen. Ook zouden er 500 jezidi's levend begraven zijn door IS en gevonden zijn in een massagraf.
WO-AT312_TIMELI_G_20140808161505.jpg
Vanuit hun bolwerk Falluja, dat IS in januari van dit jaar in handen kreeg, probeert de beweging steeds meer regio's in Irak te veroveren. Met de bezetting van Mosul heeft IS strategisch een gevoelige klap uitgedeeld aan de Iraakse strijdkrachten, die na vier dagen van gevechten de moed hebben opgegeven en de stad zijn ontvlucht. Net als 500.000 burgers overigens. Sinds 29 juni 2014 gaat "ISIS" (Islamitische Staat in Irak en de Levant) als "IS" (Islamitische Staat) door het leven: ze hebben een kalifaat opgericht dat uit delen van Irak en SyriŽ bestaat.
BuwMxd-IQAAxVOF.jpg
Kaart van de uiteindelijke staat die IS wil vestigen in het Midden-Oosten
article-2674736-1F46221200000578-100_634x381.jpg
Kaart van de huidige militaire situatie
Iraq_war_map.pngPaars = Iraakse regering
Grijs = IS
Groen = Koerdistan (Peshmerga)

Gedetailleerde map van Mosul
1600px-Battle_of_Mosul_%282016–2017%29.svg.png

Zie ook:
Kaart van de huidige militaire situatie in Irak en SyriŽ
Uitgebreide kaart van de militaire situatie in Irak

Het NPU (Oftwel Nineveh Plain Protection Units) is een Assyrisch militie die december 2014 is ontstaan, hun doel is om de oorspronkelijke bewoners van Irak te beschermen dat zijn AssyriŽrs. Officieel zijn er 5500 leden aangesloten maar sinds de meest recente schatting zijn er nu al bijna 10.000 leden aansloten en ze groeien nog dagelijks. Het NPU word al gesteund door ''American Mesopotamian Organization '' en ze zoeken ook steun bij de Verenigde Staten en de EU. Het NPU zit nu in de provincie Nineveh (Ninawa) Ook een van de meest belangrijke doelen van het NPU is het creŽren van een Assyrisch land. Dit gaat het dan waarschijnlijk worden.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Updates:
The Levantine War - Reddit
https://twitter.com/IraqiSecurity

.
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
pi_173767264
quote:
0s.gif Op donderdag 14 september 2017 09:41 schreef Richestorags het volgende:

[..]

Kom op, niet zo naÔef. Uitspraken worden constant uit hun verband getrokken. Daarnaast heeft het Syrische regime sowieso een PR probleem dus wat zouden ze nog moeten redden?
ik ga uit van de vertaling en van zijn hele houding tijdens dat interview eindigend met zijn demonische lach om zijn waarschuwing te benadrukken. "zo heb ik het niet bedoeld" is een dooddoener en weinig geloofwaardig,

zijn woorden waren dus

"To those who fled Syria to another country, I beg you don’t ever return, because even if the government forgives you, we will never forgive or forget," he said.

"If you know what is good for you, none of you return."

hij wil mij doen geloven dat hij het hier had over "isis lui" zoals hij zelf aangeeft, "I was addressing Daesh (IS) people who had done these things"

muv mensen zoals jij die sympathiek staan tegenover hem denk ik niet dat hij veel mensen overtuigt.

het regime is goed bezig PR wise sinds ze isis gebied in zijn getrokken, hell ik zag ook posts langskomen hier van mensen die aangaven dat ze het lastig vinden nu om niet te rooten voor het regime.
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
pi_173767362
quote:
0s.gif Op donderdag 14 september 2017 09:44 schreef JubaUrbicus het volgende:

Ik heb het interview in het Arabisch geluisterd en er is niks uit zijn context en verband gerukt.
thanks voor de aanvulling!

als je een taal niet machtig bent is het soms best moeilijk om precies te begrijpen wat er exact wordt bedoeld.
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
  donderdag 14 september 2017 @ 10:13:51 #4
396550 Richestorags
Usluzhlivyy durak opasnee vrag
pi_173767649
quote:
10s.gif Op donderdag 14 september 2017 09:54 schreef Slayage het volgende:

[..]

ik ga uit van de vertaling en van zijn hele houding tijdens dat interview eindigend met zijn demonische lach om zijn waarschuwing te benadrukken. "zo heb ik het niet bedoeld" is een dooddoener en weinig geloofwaardig,

zijn woorden waren dus

"To those who fled Syria to another country, I beg you don’t ever return, because even if the government forgives you, we will never forgive or forget," he said.

"If you know what is good for you, none of you return."

hij wil mij doen geloven dat hij het hier had over "isis lui" zoals hij zelf aangeeft, "I was addressing Daesh (IS) people who had done these things"

muv mensen zoals jij die sympathiek staan tegenover hem denk ik niet dat hij veel mensen overtuigt.

het regime is goed bezig PR wise sinds ze isis gebied in zijn getrokken, hell ik zag ook posts langskomen hier van mensen die aangaven dat ze het lastig vinden nu om niet te rooten voor het regime.
Ik sta niet per se sympathiek tegenover hem, ik weet eigenlijk niet eens bijzonder veel over hem en of hij nou wel of geen vieze rol heeft, ik hou er alleen rekening mee dat uitspraken geregeld uit zijn verband worden getrokken. Bekijk maar eens uitspraken van Putin in zijn volledige context en dan wat onze media ervan maken door selectief te knippen. Jij zal een soortgelijke ervaring met Erdogan hebben.
  donderdag 14 september 2017 @ 10:14:40 #5
396550 Richestorags
Usluzhlivyy durak opasnee vrag
pi_173767670
quote:
0s.gif Op donderdag 14 september 2017 09:44 schreef JubaUrbicus het volgende:

[..]

Ik heb het interview in het Arabisch geluisterd en er is niks uit zijn context en verband gerukt, we moeten niet doen alsof Issam een fijne peer is ofzo die gast is een crimineel en heeft ook oorlog misdaden begaan waar gehele rapporteren over bestaan.
Ok duidelijk. Wat voor oorlogsmisdaden heeft Issam trouwens begaan? Heeft hij altijd in Deir-Ezzor gevochten of ook in andere delen van het land?
pi_173768067
quote:
0s.gif Op donderdag 14 september 2017 10:13 schreef Richestorags het volgende:

[..]

Ik sta niet per se sympathiek tegenover hem, ik weet eigenlijk niet eens bijzonder veel over hem en of hij nou wel of geen vieze rol heeft, ik hou er alleen rekening mee dat uitspraken geregeld uit zijn verband worden getrokken. Bekijk maar eens uitspraken van Putin in zijn volledige context en dan wat onze media ervan maken door selectief te knippen. Jij zal een soortgelijke ervaring met Erdogan hebben.
ik zie geen reden in deze om aan te nemen dat er ook maar iets uit context is gehaald. hij was vrij duidelijk in zijn boodschap.
dat hij zelf nu er een context bij verzint (ik had het over isis lui), achteraf nadat hij er kritiek over heeft gekregen gaat er bij mij niet in en veranderd helemaal niks aan zijn originele statement aan "de mensen die het land hebben ontvlucht" vluchtelingen dus, niks isis lui.
misschien is er nog een politieke toekomst voor hem weggelegd, daar moet je nu eenmaal een draaikont zijn om je functie uit te kunnen voeren.
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
  donderdag 14 september 2017 @ 10:37:32 #7
396550 Richestorags
Usluzhlivyy durak opasnee vrag
pi_173768100
quote:
10s.gif Op donderdag 14 september 2017 10:35 schreef Slayage het volgende:

[..]

ik zie geen reden in deze om aan te nemen dat er ook maar iets uit context is gehaald. hij was vrij duidelijk in zijn boodschap.
dat hij zelf nu er een context bij verzint (ik had het over isis lui), achteraf nadat hij er kritiek over heeft gekregen gaat er bij mij niet in en veranderd helemaal niks aan zijn originele statement aan "de mensen die het land hebben ontvlucht" vluchtelingen dus, niks isis lui.
misschien is er nog een politieke toekomst voor hem weggelegd, daar moet je nu eenmaal een draaikont zijn om je functie uit te kunnen voeren.
In autoritaire staten is dat minder nodig. Je hoeft namelijk minder verantwoording af te leggen aan het volk. Zolang je maar niet uit de pas loopt met wat je meerderen vinden ;)
pi_173768227
quote:
0s.gif Op donderdag 14 september 2017 10:37 schreef Richestorags het volgende:

Zolang je maar niet uit de pas loopt met wat je meerderen vinden ;)
daarom werd onze commandant ook terug gevloten ;)
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
pi_173768348
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
  donderdag 14 september 2017 @ 21:51:24 #10
381065 vigen98
Cryptokoning 2018
pi_173781377
Ben echt gespannen over dat referendum in Noord Irak over Koerdistan :{
Elke pen is machtiger dan een zwaard of een blaffer.
pi_173782318
Waarom?
  donderdag 14 september 2017 @ 22:35:14 #12
381065 vigen98
Cryptokoning 2018
pi_173782690
quote:
0s.gif Op donderdag 14 september 2017 22:21 schreef Annihilan het volgende:
Waarom?
Omdat ik uit het gebied kom wat nu KRG is.
Elke pen is machtiger dan een zwaard of een blaffer.
pi_173783586
Voor of tegen? Gaat veel onrust geven in Ankara. Ben benieuwd wat Erdogan zijn next move zal zijn.
pi_173784326
quote:
0s.gif Op donderdag 14 september 2017 21:51 schreef vigen98 het volgende:
Ben echt gespannen over dat referendum in Noord Irak over Koerdistan :{
Ik Ben er ook niet blij mee. Er is al zoveel shit in de regio nog meer shit staat niemand op te wachten.

De logica van dit referendum op dit moment ontgaat mij ook volledig. Waarom zitten de Koerden dit zo te pushen? Weet jij er misschien meer over?
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
pi_173784381
quote:
0s.gif Op donderdag 14 september 2017 23:22 schreef Annihilan het volgende:
Voor of tegen? Gaat veel onrust geven in Ankara. Ben benieuwd wat Erdogan zijn next move zal zijn.
Niemand in de regio is er blij mee met uitzondering van IsraŽl die hoopt een lotgenoot te vinden in de regio. Een paria staat waar niemand op staat te wachten.
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
pi_173784580
Ja! De Amerikanen houden hier ook wel van die kleine staatjes in een regio: divide and conquer. De Koerden lijken mij wel het type om ze een stuk grond te 'schenken' voor een enorme militaire basis.
  vrijdag 15 september 2017 @ 15:07:07 #17
381065 vigen98
Cryptokoning 2018
pi_173792621
quote:
10s.gif Op vrijdag 15 september 2017 00:18 schreef Slayage het volgende:

[..]

Ik Ben er ook niet blij mee. Er is al zoveel shit in de regio nog meer shit staat niemand op te wachten.

De logica van dit referendum op dit moment ontgaat mij ook volledig. Waarom zitten de Koerden dit zo te pushen? Weet jij er misschien meer over?
Ja die hebben net een heel groot stuk land bij veroverd he dus die willen zo snel mogelijk afscheiden. Ze zijn bijvoorbeeld nog steeds in Bashiqa terwijl ze zelf met de regering in Bagdad hadden afgesproken wanneer ISIS weg is uit het gebied zouden ze terug trekken en nog steeds zijn ze niet weg.
Elke pen is machtiger dan een zwaard of een blaffer.
pi_173793114
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 september 2017 15:07 schreef vigen98 het volgende:

[..]

Ja die hebben net een heel groot stuk land bij veroverd he dus die willen zo snel mogelijk afscheiden. Ze zijn bijvoorbeeld nog steeds in Bashiqa terwijl ze zelf met de regering in Bagdad hadden afgesproken wanneer ISIS weg is uit het gebied zouden ze terug trekken en nog steeds zijn ze niet weg.
Puur opportunisme zeg je dus.

Ik weet niet hoe lang ze zullen genieten van hun onafhankelijkheid zonder regionale / internationale backers.

Hoe lang heeft Isis kunnen genieten van hun "staat"?
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
pi_173793155
Dan kan Erdogan de Koerden in het Zuid-Oosten van Turkije richting hun moederland sturen. Gelijk van de spanningen af. Beter voor de toekomst.
pi_173793453
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 september 2017 15:37 schreef Annihilan het volgende:
Dan kan Erdogan de Koerden in het Zuid-Oosten van Turkije richting hun moederland sturen. Gelijk van de spanningen af. Beter voor de toekomst.
Uhu
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
pi_173796447
quote:
10s.gif Op vrijdag 15 september 2017 15:35 schreef Slayage het volgende:

[..]

Puur opportunisme zeg je dus.

Ik weet niet hoe lang ze zullen genieten van hun onafhankelijkheid zonder regionale / internationale backers.

Hoe lang heeft Isis kunnen genieten van hun "staat"?
Miljoenen Koerden met duizenden IS'ers vergelijken?
Op vrijdag 5 januari 2018 08:29 schreef xminator het volgende:
Anyway gelukkig zijn er een hoop mensen net zo dom als jij. Daarom koop ik nu wat extra ripple.
pi_173796525
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 september 2017 19:12 schreef alilami het volgende:

[..]

Miljoenen Koerden met duizenden IS'ers vergelijken?
als jij dat in de vergelijking wilt zien. be my guest :)
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
pi_173796550
Het maken van een goede bom is ingewikkeld. Dat vergt kennis en oefening. Velen hebben die kennis en oefening niet behalve wat handleidingen op het net. Dan nog moet je oefenen, oefenen en oefenen onder begeleiding voordat gij handigheid krijgt in het maken en inzetten van effectieve bommen.
  vrijdag 15 september 2017 @ 19:17:14 #25
187810 Szura
Kijk eens aan!
pi_173796556
DJx-y8GUIAEf123?format=jpg&name=large

:') :')
Lekker zuipen, lekker dansen en daarna lekker neuken.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')