abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_173750379
registreer om deze reclame te verbergen
l2lSOOM.jpg
quote:
Stedelijk Museum Amsterdam leende vervalste Mondriaan
Na onderzoek door een buitenstaander werd duidelijk dat het om een vervalsing ging.

Door onkunde leende het Stedelijk Museum Amsterdam vorig jaar zonder het te beseffen een verloren gewaand meesterwerk van Piet Mondriaan. Na onderzoek door een buitenstaander werd duidelijk dat het om een vervalsing ging. Dat blijkt uit een boek van cultuurhistoricus Léon Hanssen, dat maandag verschijnt.

Directeur Beatrix Ruf had de eigenaar, een Zwitserse kennis van haar, twee jaar geleden bereid gevonden om het abstracte schilderij voor een paar jaar aan het Stedelijk uit te lenen. Afgelopen voorjaar zou het worden gepresenteerd op de Amsterdamse bijdrage aan het De Stijl-jaar 2017. (NRC, het artikel gaat door).
quote:
Een echte Mondriaan - of toch niet?
Mondriaanbiograaf Léon Hanssen herontdekte een werk van Piet Mondriaan én ontmaskerde het als een vervalsing. „Je ziet het pas als je het doorhebt, om met Cruijff te spreken.” Een voorpublicatie.

Voor de Vlaamse radiozender Klara zou ik vorig jaar februari de overzichtstentoonstelling van Theo van Doesburg bespreken, in het Brusselse museum Bozar. Wie schetste mijn verbazing toen ik op de opening een verloren gewaand schilderij van Piet Mondriaan zag hangen? In de begeleidende catalogus stond het doek afgebeeld als ‘Zonder titel, 1923. Privé-collectie, Zwitserland’. Maar niet getwijfeld: dit was het schilderij dat omstreeks 1930 furore maakte in het Kabinett der Abstrakten in Hannover. Het schilderij dat in 1937 hing op de nazi-expositie van Entartete Kunst in München. Het schilderij ook dat daarna was terechtgekomen in een magazijn in Berlijn, waar het waarschijnlijk met duizenden andere zogenaamd gedegenereerde kunstwerken ten offer viel aan geallieerde bombardementen. (NRC).
Lees zeker de rest. Sappig...

[ Bericht 3% gewijzigd door Nibb-it op 13-09-2017 13:32:54 ]
pi_173765129
quote:
Eigenaar wist dat Mondriaan vals was
De Zwitserse bruikleengever van een vervalst meesterwerk van Piet Mondriaan hield cruciale informatie achter voor het Stedelijk Museum Amsterdam. De Zwitser, een kennis van Stedelijk-directeur Beatrix Ruf, ontving in 2006 een brief van Joop M. Joosten, de samensteller van de oeuvrecatalogus van Mondriaan. Daarin liet Joosten hem weten dat het een niet door Mondriaan gemaakte kopie betrof. (NRC).
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')