abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_173729548
registreer om deze reclame te verbergen
Wij zitten met het volgende:

Wij hebben een nieuwbouw woning gekocht. Op advies van onze adviseur hebben wij redelijk vroeg in het traject een hypotheek offerte aangevraagd, ongeveer 3,5 week na het tekenen van het koopcontract. De offerte is in totaal 9 maanden geldig (6 maanden + mogelijkheid tot verlenging van 3 maanden).

In het koopcontract staat een termijn van 9 maanden voor de opschortende voorwaarden. Na deze termijn moet er zo spoedig mogelijk worden gepasseerd uiterlijk binnen 6 weken na het verlopen van de opschortende voorwaarden. Volgens mij allemaal redelijk standaard dingen.

Onze offerte is geldig tot 9 maanden + 3,5 weken na het tekenen van het koopcontract, terwijl het tijdspad in het koopcontract in totaal 9 maanden en 6 weken is (dit is trouwens een maximaal tijdspad, waarbij de opschortende voorwaarden pas op de allerlaatste dag in vervulling gaan en er vervolgens pas 6 weken later kan worden gepasseerd). Al met al komen we dan ca 2 en een halve week te kort.

We zijn inmiddels een poosje verder na het tekenen van het contract en nu is het zo dat alles tot dusver voorspoedig verloopt, we hebben een brief gekregen van de aannemer dat het de verwachting (dus geen belofte) is dat de opschortende voorwaarden na ongeveer 7,5 maand (sinds tekenen overeenkomst) in vervulling gaan. In dat geval zouden we dus 'ruim' de tijd hebben om te passeren.

Dat neemt niet weg dat er een gat zit van 2 en een halve week. We willen eigenlijk de bekendmaking van de passeerdatum afwachten. Laat dit zich lang op zich wachten, dan willen we een nieuwe offerte aanvragen die we als 'back-up' houden voor het geval dingen toch langer duren.

Iemand ooit met het zelfde gezeten? Hoe hebben jullie dat gedaan met de offertegeldigheid?
pi_173729860
Kun je bij je hypotheekverstrekker geen bereidstelling (oid) bijkopen mocht het langer duren? Sommige aanbieders doen je dan een aanbod om je offerte te verlengen.

Aan de andere kant zakt de rente enigszins nu volgens mij en misschien is een nieuwe offerte sowieso economisch wel interessant? (afhankelijk van je voorwaarden en van de rentevaste periode... telt 0,1% al aardig door over 20 jaar)
Haai
pi_173730015
Bij de 9 maanden offertegeldigheid is de bereidstelling al ingecalculeerd. 9 maanden is echt de maximale doorlooptijd (dus inclusief verlenging / bereidstelling).

De rente op de offerte is overigens al best scherp. De rente zal nog wat moeten dalen om echt goedkoper te zijn.
pi_173730155
registreer om deze reclame te verbergen
Heb je maximaal afgesloten? (d.w.z. ben je afhankelijk van de lage rente om je draagkracht te halen of zit er nog ruimte tussen)
Haai
pi_173730167
quote:
5s.gif Op dinsdag 12 september 2017 12:44 schreef Koetjes_reep het volgende:

Op advies van onze adviseur hebben wij redelijk vroeg in het traject een hypotheek offerte aangevraagd, ongeveer 3,5 week na het tekenen van het koopcontract.
Wat was je reden om dat advies aan te nemen?
Een adviseur kan je aanbevelingen geven, maar jij neemt de beslissing, dus moet je ook weten _waarom_ je een bepaald advies overneemt, en een adviseur moet je uitleggen waarom een bepaalde keuze nut heeft.
Der der den Wind der Veränderung spürt, sollte keinen Windschutz sondern eine Windmühle bauen.
pi_173730298
De reden was dat onze adviseur aangaf dat de rente zou gaan stijgen waardoor de rente minder gunstig is. Dit is overigens uitgebleven, de rente is op het zelfde niveau. Op het 'openbreken' van de huidige offerte staat overigens een boete.

Verder zitten wij niet aan onze top. Met een rentestijging van meer dan 1,5 % kunnen we nog steeds financieren.

Hebben jullie enig idee / ervaring hoeveel tijd er doorgaans zit tussen het vervallen van de opschortende voorwaarden (de hoera broer) en het daadwerkelijke passeren?
pi_173730350
registreer om deze reclame te verbergen
Ik zou 't uitzitten dan. In 't ergste geval heb je wat bouwrente over de periode dat je de levering nog niet kunt laten passeren omdat je geen hypotheek hebt.

Bij ons werd er met dezelfde periode van opschortende voorwaarden gestart met bouwen na ~6,5 maand. Bij ons was volgens mij is de voorbereiding van de grond en de levertijd van heipalen de belangrijkste bepaling voor tijdstip start bouw. Die palen zijn nogal gewild in de nieuwbouw schijnt.
Haai
pi_173730468
De planning van start bouw is nu na 8 maanden (dus 14 dagen na de hoera brief).

Volgens mij kun je al passeren voor de start bouw toch? Dus wanneer de opschortende voorwaarden in vervulling zijn gegaan maar wanneer de bouw nog niet is gestart.
pi_173730550
Wij passeerden ~5 dagen na start bouw oid. Projectontwikkelaar ff bellen dan om te kijken wat er mogelijk is. Bij ons werd het eerst door hem van de gemeente gekocht en gelijk aan ons doorverkocht.
Haai
pi_173730610
Geen idee eigenlijk hoe dat zit. Men is al bezig met het bouwrijp maken van de grond. ik neem aan dat het dan al wel op naam van de projectontwikkelaar staat... Het bouwrijp maken is oberigens een van de opschortende voorwaarden.
pi_173731066
De ontbindende voorwaarden zijn oveeigens al verlopen...
pi_173734393
Niemand anders ervaring met opschortende voorwaarden?
pi_173748042
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 september 2017 13:47 schreef Koetjes_reep het volgende:
De planning van start bouw is nu na 8 maanden (dus 14 dagen na de hoera brief).

Volgens mij kun je al passeren voor de start bouw toch? Dus wanneer de opschortende voorwaarden in vervulling zijn gegaan maar wanneer de bouw nog niet is gestart.
De dag nadat de opschortende voorwaarden waren verlopen zaten wij bij de notaris voor de levering (en van af dan start je ook met het betalen van je hypotheek). De palen zaten toen overigens al in de grond. Volgens mij had de aannemer alvast een voorsprong genomen zodat hij niet in de knoei kwam met zijn 200 werkbare dagen.
pi_173790693
Goed te horen dat het zo vlot kan gaan. Na het verlopen van de opschortende voorwaarden uit het koopcontract (das dus het uiterste, zoals de planning er nu uit ziet gaan die 4 weken eerder in vervulling) is onze offerte met verlenging nog 3 weken geldig. Dan zitten we dus zoiezo goed.
pi_173790865
En een nieuwe offerte opvragen? Lost dat het probleem niet op?
PM
Ik heb quote-alerts uitstaan.
pi_173791164
Dat zou kunnen, er zitten echter kosten aan verbonden om de bestaande offerte op te zeggen, dus als het even kan (lees: de huidige offerte is lang genoeg geldig) zou het fijn zijn om de bestaande offerte aan te houden.

Ook de adviseur geeft aan dat het beter is om even te wachten om te kijken of het echt wel nodig is om een nieuwe offerte aan te vragen ( bv bij vertraging)

[ Bericht 27% gewijzigd door Koetjes_reep op 15-09-2017 13:47:11 ]
  vrijdag 15 september 2017 @ 17:06:26 #17
359555 egelhond
Let' Rock Bitch!
pi_173794580
Hoe gaat dit in zijn werk met nieuwbouw?
Wij zitten nu in hetzelfde schuitje, hebben een bouwproject op het oog met een optie. Aanstaande woensdag moeten we beslissen of we het kopen of niet. Anders vervalt de optie.
De bouw gaat op zijn vroegst pas het 1e kwartaal van 2018 beginnen.
Stel wij zeggen woensdag dat we het kopen, dan moeten we tekenen voor de aankoopovereenkomst. Daarna financieel alles regelen.
Krijgen we akkoord met de bank dan moeten we naar de notaris. Dit zal pas gebeuren op het moment dat alles gereed is en de bouw werkelijk gaat starten lijkt me?
( op dit moment is er nog niet genoeg verkocht om de bouw te gaan starten maar verwachting is wel dat dit gaat gebeuren waardoor de bouw gewoon het 1e kwartaal kan starten).
Als we in oktober rond komen met de bank, is dan die offerte 6 maanden geldig ( of net wat je afspreekt ) en dat blijft staan tot je naar de notaris gaat? En wat als de rente in die tijd hoger wordt of juist lager? ( neem aan dat de rente is op het moment dat je gaat tekenen dus kan hoger of lager zijn of kan je dit die 6 maanden laten vastzetten? )
pi_173840571
De offerte blijft dan geldig tot je naar de notaris gaat (of zo lang de offerte geldig is). Voor wat betreft de rente hangt het van de voorwaarden af. Wij hebben een hypotheek gekozen met een lange geldigheid en een relatief lage rente. Daar staat tegenover dat de rente wordt vastgezet op het moment dat je de offerte aangaat. De offerterente daalt bij ons dus niet mee als de rente verder daalt (daar kun je evt wel voor kiezen). Je hypotheekadviseur kan je wel vertellen welke hypotheekvoorwaarden er bestaan.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')