abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 7 september 2017 @ 02:49:42 #1
165237 Leef
Sunny side up!
pi_173632325
Okee dit ga ik snel weer eens doen.
Mexicaanse bonensoep (maaltijdsoep)

Ik zette op tafel:
- Een schaaltje verse gesneden korianderblaadjes. Apart, want sommige mensen zijn er gek op, zoals ik, anderen zijn nog niet zo ver, en die vinden het vies en naar zeep smaken (stomme Hollanders).
- Een schaaltje crčme fraīche (vette lik over de soep, vindt iedereen lekker, maar sommige mensen zijn aan de lijn, dus toch maar apart)
- Een schaaltje oude kaas, heel fijn geraspt. Ook maar apart, sommige mensen lusten geen kaas.
- Een schaaltje jalapeńos - groene Mexicaanse pepers, barstensvol vitamine C, in kleine stukjes, apart, want sommige mensen vinden het te heet (ik ben er gek op, maar ja, je hebt soms vrouwen die borstvoeding geven, en dan is het niet handig)

Dan de soep. Je begint met runderfond. Kun je zelf maken, maar dat is een ziel met werk. Dus het is een van de weinige dingen die ik met geringe gewetensproblemen uit een potje haal, uit de supermarkt.
Aparte pan voor de vegetariėrs, die begin je met groentebouillon (wat geen bouillon is, maar goed, dat vertellen we ze maar niet, want dan krijg je weer ruzie.)

Water naar de hoeveelheid gasten die je wilt bedienen, reken gerust 400 ml pp, het is een maaltijd he.

Paar aardappeltjes. Soort maakt niet zoveel uit, als je ze maar schilt, goed gaar kookt, en fijn prakt. Gaat om de binding. Maar vergeet de witte peper en het zeezout niet.

Dan kun je in elke supermarkt of bij de groenteboer overal wel een stuk of acht of tien verschillende soorten bonen kopen. Kidneybonen, bruine bonen, limabonen, witte bonen,
Neem een paar van die verschillende blikjes mee.

Koop een pak tomatensap, gooi het erdoor (zelf doe ik stiekem tomaten-groentesap, want dat vind ik heel lekker. Maar ja, dat is wel een beetje instant-groentesoep, dus zondigen tegen de culinaire kerk.)

Snij een paar riblappen in kleine hapbare stukjes.
Peper en zout erover, dat stond er toch al. Doe een laurierblaadje in de pan voor de malsheid.
Zet een koekepan met olijfolie aan, goed heet, en bak het vlees. Voortdurend omroeren, er moet ook gewerkt worden..

Hup, gooi erin. Nog even proeven, en als wat je nu hebt het te waterig is, een halve liter tomate frito erbij. Kost maar een paar dubbeltjes.

Nu heb je je bakpan weer. Mooi.
Snij een banaansjalotje fijn; een rood uitje, wortel, prei, gele paprika (rood kan ook, maar voor de kleur :-) ), geschilde en fijngesneden courgette, in blokjes gesneden tomaat. Kun je plisseren (zodat de schil eraf is), wat een vreemd neerlandicisme is, dat op een Frans woord moet lijken. En wat een hoop werk is. Is alleen voor de luxepaardjes. Moet je eerst een pan steenkoud ijswater klaarzetten. Dan je tomaten insnijden met een kruisje. Dan een andere pan met kokend water opzetten. En tomaat voor tomaat hou je ze dertig seconden onder water, en dan gauw in het ijswater. Kun je ze pellen. Hoop gedoe.

Blikje mais erdoor.

Dan iets heel belangrijks. De kruiden en specerijen.
Naar smaak:
- Knoflook, liefst vers, en zo dun mogelijk gesneden, zodat het smelt tijdens het pruttelen.
- Chilipoeder (je moet zelf maar uitmaken of je puur chilipoeder, of het gebruikelijke kruidenmengsel wilt gebruiken)
- Verse oregano (op het laatst toevoegen, te teer en gevoelig voor hitte)
- Komijnzaad (ZO lekker)
- Korianderzaad
- Zeezout (vooruit, het is een mineraal, maar het mag van mij in het rijtje)
- Witte peper (lekkerder en iets milder dan zwarte peper)
- Paprikapoeder
- Cayennepeper

Proeven. En Proeven.

En.. het.. is.. iets.. geweldigs

GLOEDHEET OPDIENEN, want de kaas die je erop strooit, moet wel smelten natuurlijk!

Dan bak je er een goed stuk brood bij, met roomboter, heb je je maaltijd bij elkaar.

(Is een bij elkaar gejat recept hoor, van goeie koks die het kunnen)

Maar er was wel een vriend die me bij m'n hand greep toen we aan het eten waren. En ik dacht: wat krijgen we nou? Zegt ie heel dramatisch: "Ik zou dit elke dag kunnen eten. Voor de rest van mijn leven. En gelukkig zijn."

En als je een beetje handig winkelt is het qua prijs ook goed te doen. (De Turk is er goed voor.)

[ Bericht 1% gewijzigd door Leef op 07-09-2017 12:52:03 ]
  donderdag 7 september 2017 @ 03:05:29 #2
179075 hugecooll
Deelt corrigerende tikken uit
pi_173632345
quote:
7s.gif Op donderdag 7 september 2017 02:49 schreef Leef het volgende:
- Een schaaltje verse gesneden korianderblaadjes. Apart, want sommige mensen zijn er gek op, zoals ik, anderen zijn nog niet zo ver, en die vinden het vies en naar zeep smaken (stomme Hollanders).
http://www.dailymail.co.u(...)-love-hate-herb.html
  donderdag 7 september 2017 @ 09:24:35 #3
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_173633897
Het trekt mij niet zo. Vooral die dobbelsteentjes niet gesudderde maar slechts aangebraden riblap boezemen me angst in. Doe mij maar gewoon chili con carne.
  donderdag 7 september 2017 @ 12:55:37 #4
165237 Leef
Sunny side up!
pi_173637208
Karnemelk, kaas, koriander en bier zijn allemaal dingen die veel mensen als kind vies vinden, en later leren eten. Genetisch? Het zal wel, ik vind het een kutsmoes.
  donderdag 7 september 2017 @ 12:56:58 #5
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_173637233
quote:
0s.gif Op donderdag 7 september 2017 12:55 schreef Leef het volgende:
Karnemelk, kaas, koriander en bier zijn allemaal dingen die veel mensen als kind vies vinden, en later leren eten. Genetisch? Het zal wel, ik vind het een kutsmoes.
Kutsmoes. :')

Je doet zo wel afbreuk aan een potentieel leuk topic.
The love you take is equal to the love you make.
  donderdag 7 september 2017 @ 13:03:23 #6
165237 Leef
Sunny side up!
pi_173637327
quote:
0s.gif Op donderdag 7 september 2017 09:24 schreef RobinOok het volgende:
Vooral die dobbelsteentjes niet gesudderde maar slechts aangebraden riblap boezemen me angst in.
Wees niet bang, het een uurtje lang pruttelen van het aangebraden vlees in de soep, in een stoofpan met een dikke bodem doet de rest.. krijg je echt wel mals vlees.
  donderdag 7 september 2017 @ 13:05:55 #7
165237 Leef
Sunny side up!
pi_173637359
quote:
1s.gif Op donderdag 7 september 2017 12:56 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Kutsmoes. :')

Je doet zo wel afbreuk aan een potentieel leuk topic.
okee sorry hoor..
  donderdag 7 september 2017 @ 13:36:19 #8
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_173637917
quote:
0s.gif Op donderdag 7 september 2017 13:03 schreef Leef het volgende:

[..]

Wees niet bang, het een uurtje lang pruttelen van het aangebraden vlees in de soep, in een stoofpan met een dikke bodem doet de rest.. krijg je echt wel mals vlees.
Dat haal ik niet uit je recept, dat het daarna nog een uur suddert. Met bonen en al?
  donderdag 7 september 2017 @ 13:39:13 #9
165237 Leef
Sunny side up!
pi_173637977
Kom op, het is een verhaal, nauwelijks een recept.
En dat soort dingen gaan toch op gevoel? Handje van dit, scheutje van dat, nog een minuutje..
Het is koken, geen patisserie..
  donderdag 7 september 2017 @ 13:42:13 #10
165237 Leef
Sunny side up!
pi_173638039
En ja, op het allerlaagste vuur gaat dat sudderen met alles erin best.
  donderdag 7 september 2017 @ 13:42:56 #11
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_173638052
Oh, het is niet echt? Okay.
  donderdag 7 september 2017 @ 13:43:51 #12
165237 Leef
Sunny side up!
pi_173638073
Ja, wie gaat er nou lopen katten. Zucht.
  donderdag 7 september 2017 @ 14:09:28 #13
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_173638500
Ik probeer je recept te begrijpen en begrijp het niet.
Maar als het alleen maar een verhaal is met een ongeveerrecept, dan hou ik daarmee op.
Geeft verder niet. Komt me eigenlijk wel uit.
pi_173646607
Waarom een aardappel en bonen uit een pot? Zou je niet liever bonen weken, koken en die ook gebruiken voor de binding? Kapot koken er altijd een paar.
Whatever...
  donderdag 7 september 2017 @ 21:55:40 #15
139677 Curiosity
In the devil's playground
pi_173648286
Ik ben gestopt bij Stomme Hollanders.
“Gentlemen, you had my curiosity… but now you have my attention.”
pi_173648356
quote:
0s.gif Op donderdag 7 september 2017 21:55 schreef Curiosity het volgende:
Ik ben gestopt bij Stomme Hollanders.
Ik bij Koriander :X
  donderdag 7 september 2017 @ 22:13:22 #17
139677 Curiosity
In the devil's playground
pi_173648651
quote:
1s.gif Op donderdag 7 september 2017 21:59 schreef Gutz het volgende:

[..]

Ik bij Koriander :X
Hahahaha
“Gentlemen, you had my curiosity… but now you have my attention.”
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')