abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_173537100
registreer om deze reclame te verbergen
Reisverslag Baltische Staten en Helsinki in augustus 2017

NB: Let op dat dit verslag veel foto's bevat, maar vooral ook veel tekst. Ik ben altijd lang van stof, dat zie je ook terug in mijn dagverslagen. Door de lengte vind ik het beter passen als reisverslag, plus dat de topics over de Baltische staten allemaal vrij oud zijn, die zal ik na mijn verslagen nog wel kicken voor opmerkingen

De afgelopen jaren begon ik de gebaande vakantie paden steeds saaier gaan vinden. Daarom wilde ik juist eens andere plekken gaan zien. Estland en de andere Baltische staten stonden daarbij al langer zeer hoog op het lijstje. Mooie architectuur met oude kerken, verschillende culturen, plus die opmerkelijke geschiedenis die deze landen allen hebben, trokken mij zeer aan. T.o.v. andere bestemmingen is het ook nog een stuk voordeliger en makkelijk om meerder bestemmingen te kunnen combineren. Dat het daarbij EU en Eurolanden zijn, is natuurlijk ook geen nadeel. Engels is en Duits is ze daar niet vreemd en het is er ook nog zeer veilig. Kortom het plan voor mijn reis was geboren. Maar medestanders kon ik er niet voor vinden. Vrienden noch familie krijg ik mee naar dergelijke landen (ik kreeg toch vooral de vraag waarom ik daar nou naartoe wilde). Dus daarom besloten alleen naar de landen af te reizen. Mijn oorspronkelijke plannen zijn nogal veranderd en door omstandigheden de vakantie nog een paar keer moeten doorschuiven.

Uiteindelijk ben ik in het voorjaar al naar Berlijn geweest (wat in één van mijn vele plannen ik ook in de combinatie van de reis had meegenomen), omdat dat een mooie stad is en om te ervaren hoe het is om alleen op vakantie te gaan. Dat beviel mij uiteindelijk zo goed, dat ik deze de Baltische trip dan eindelijk ben gaan boeken en definitief ben gaan plannen. Al was het zelfs toen nog iets anders dan het uiteindelijke plan, want i.p.v. september kreeg ik mijn vakantie voor augustus goedgekeurd. Het leidde er toe dat ik een dag korter in Riga zou zijn en juist wel in Helsinki zou overnachten.

Het schema voor de Baltische road trip is uiteindelijk het volgende geworden:
Dag 1: Vlucht naar Vilnius
Dag 2: Vilnius
Dag 3: Vilnius
Dag 4: Bus naar Riga
Dag 5: Riga
Dag 6: Bus naar Tallinn
Dag 7: Tallinn
Dag 8: Tallinn
Dag 9: Ferry naar Helsinki
Dag 10: Vlucht naar Amsterdam

6ghh0j.png

[ Bericht 1% gewijzigd door Redefine op 02-09-2017 02:29:00 ]
Buren wordt doorgeschoven naar morgen.
Mensen vinden wel héél snel iets. Vaak met een minimum aan kennis en een maximum aan oordeel.
pi_173537508
Dag 1: Vlucht Amsterdam Schiphol – Vilnius
Het was alweer jaren geleden dat ik nog had gevlogen, dus was het weer even wennen aan de veranderende regels omtrent het vliegen zelf. Maar echt lastig is het allemaal niet, zeker niet omdat ik toch binnen Schengen landen vloog. Ik vloog met airBaltic, aangezien zij gewoon het voordeligst waren en qua reistijd ook het handigste uitkwamen. Plus het absurde gegeven dat je bij een boeking via KLM ook vloog via airBaltic, maar wel tientallen euro’s meer betaald.

Het inchecken ging vrij soepel, eigenlijk verliep de gehele vlucht voorspoedig. De stoelen van AirBaltic zijn inderdaad vrij krap (maar voor welke vliegtuigen binnen Europa geldt dat tegenwoordig eigenlijk niet). Maar doordat ik mijn eigen stoelnummer kon kiezen en die bij de nooduitgang nog vrij was, had ik toch nog voldoende beenruimte. De vlucht zelf duurde iets meer dan twee uur, dus ben je er eigenlijk zo. Het vliegveld van Vilnius is recentelijk nog verbouwd (tot een week hiervoor moest je nog vliegen op Kaunas), maar uiteindelijk heb ik niet kunnen beoordelen of het nu beter was dan voorheen. Behalve dat het een redelijk klein vliegveld is, heb ik er niet veel over te melden. Wel dat mijn koffer opvallend genoeg als eerste van de band kwam rollen, waardoor ik binnen een kwartier na het vliegveld uit te zijn gestapt al in de aankomsthal stond.

Vanuit daar de keuze om met de trein of met de bus naar Vilnius zelf te gaan. Inmiddels begon het helaas wel wat te regenen, dus dat beloofde niet veel goeds. De trein was net vertrokken, dus gekozen voor een van de bussen die naar het station (stotis) ging. Wat vlakbij mijn hotel zat, dus daar moest ik sowieso zijn. Een enkeltje vliegveld naar station kost je een euro, dus daar wordt je ook niet echt armer van. Dit was de enige keer dat ik in Vilnius gebruik heb gemaakt van het openbaar vervoer, omdat de rest zeer goed te belopen is. En ik sowieso veel loop als ik op een stedentrip ben. Deze ene ervaring met het Litouwse OV was prima en hoor en lees van anderen dat het verder in de stad ook goed geregeld is, dus voor wie liever wat minder loopt is het zeker een goede optie.

2quiw3r.jpg
Station van Vilnius

De stationsbuurt van Vilnius is niet heel geweldig en ook het station zelf is niet heel fraai, maar een gevoel van onveiligheid of iets anders negatiefs had ik er ook weer niet. Mijn hotel Old Town Trio was een minuut of tien lopen van het station, dus dat was goed te doen. Inchecken in het hotel ging verder soepel bij een vriendelijke Litouwse. En belangrijker nog mijn kamer was in zeer goede staat. Meestal zijn foto’s die hotels via Booking.com laten zien nog weleens vertekenend. Maar hier zag het er precies zo uit als op de beelden. Het hotel is vrij recent verbouwd en opgefrist. En dat is te zien. Strakke kamer, brandschoon met fraaie badkamer.

Na alles gereed te hebben gemaakt te hebben op mijn kamer, de stad ingetrokken. En wonder boven wonder was het net droog geworden. Het regende daarvoor ook weer niet heel hard, maar het is toch wat lekker rondlopen als het droog is. Ik ben eerst even terug gelopen naar het station om te kijken waar drie dagen later mijn bus zou vertrekken, altijd makkelijk om alvast te weten waar je moet zijn. Het Autobusy stotis ligt direct naast het station zelf, en alle (internationale) bussen vertrekken hiervandaan. Gelijk gezien dat er ook een behoorlijke supermarkt te vinden was, waar elke ik elke dag wat dingetjes kon inslaan.

Vanuit het station dan eindelijk de echte stad ingetrokken. Dichtstbijzijnde highlight is de Poort van het Morgenrood. Vanuit de voorkant nog niet zo heel bijzonder, maar zodra je door de poort bent loop je onmiskenbaar het Vilnius binnen wat je ziet als je beelden van de stad bekijkt. Aflopende kronkelende straatjes geplaveid met kasseien. En alvast de eerste flarden van kerken. Maar vooral de Poort van het Morgenrood ziet er vanuit de andere kant een stuk indrukwekkender uit. Deze poort is van oorsprong een van de negen poorten die de toegang tot de stad verleenden, omdat de rest door een stadsmuur beschermd werd. In de middeleeuwen was de stad namelijk de hoofdstad van het Litouwse rijk dat uitstrekte tot de Zwarte zee en tot in Polen.

hrzbc8.jpg
Poort van het Morgenrood (Ausros vartai)

Tegenwoordig is deze poort nog het enige overblijfsel, de rest is namelijk gesloopt. Verder naar beneden afdalend kom je binnen enkele honderden meters langs vier kerken, waarvan de Orthodoxe kerk het meest indrukwekkend is. Jammer genoeg stond deze deels in de steigers om opgeknapt te worden, waardoor je niet de volledige pracht en praal meekreeg en het vooral niet echt geschikte foto’s oplevert. Wel is het een kerk die je vanuit veel punten in de stad kunt zien, omdat deze zelf redelijk hoog is al vrij hoog in de stad staat en een herkenbaar uiterlijk heeft met zijn meerdere torens en grote koepel.

Een andere opvallende kerk in die buurt is de Sint-Casimirkerk met zijn rozige gevel en te vinden aan een gezellig pleintje wat een beetje Frans aandoet. Deze kerk stond gelukkig niet in de steigers, waardoor deze wel normaal viel te bewonderen. En ook van binnen heb ik een kijkje kunnen nemen, wat er best fraai uitzag. Vlakbij deze kerk is het stadhuis van Vilnius te vinden met daarvoor een fraai groot plein. Met daaromheen veel luxe winkels, fonteinen en uiteraard kasseien. Voor het stadhuis stond een grote hijskraan die, zo het leek, de resten van een evenement aan het weghalen was. Jammer, want het stond het Kodak momentje wel een beetje in de weg staan, maar niet getreurd, later zou die hijskraan vast wel weg zijn.

30hvdb9.jpg
Sint-Casimirkerk

Vanuit het stadhuisplein loop je langs wederom een kerk, de Sint-Nicolaaskerk. Een kerk die je vanaf andere delen in de stad beter kunt zien, dan als je er langs loopt, omdat het half verscholen ligt achter een paar bomen en in een krapper wordend straatje ligt. Maar ook deze kerk is weer zeer mooi. Niet veel verder een nog wat meer opvallend kerk, zei het wat kleiner. Ook weer Orthodox, maar dan de Sint-Parascevekerk. Ook weer zeer kleurrijk en met fraaie vormen. Rond dat kerkje vallen mij pas de eerste kenmerken van een toeristisch oord op. Hier vindt je wat kraampjes met allerlei tierelantijntjes die al dan niet echt Litouws zijn. Overigens zie je hier en daar zeker wel wat toeristen rondlopen, maar echt druk is het nergens. Wat dat betreft heeft de stad nog geen last van het massatoerisme wat op veel andere plekken wel het geval is. Dat maakt het een stuk relaxter om rond te lopen, al ben ik wel van mening dat de stad zo prachtig en sfeervol is en allerlei andere elementen bezit die een toestroom van toeristen wel zou rechtvaardigen.

10mlenb.jpg
Sint-Parascevekerk

Desalniettemin vervolg ik mijn weg. Rechtdoor had ik de Pilies Gatve (straat) in kunnen lopen, een van de bekendste straatjes van de stad, maar ik besluit rechtsaf te slaan. Gewoon omdat het kan, maar eigenlijk vooral omdat ik dan de Kathedraal van de Ontslapenis van de Moeder Gods tegen ga komen. En zolang als de naam van deze kathedraal is, zo indrukwekkend groot is deze kerk. Wel is het jammer genoeg een van de minder goed onderhouden kerken van de stad. Vermoedelijk zal die binnenkort wel gerenoveerd gaan worden en in de steigers komen te staan (weg Kodak moment). In 1346 gaf grootvorst Algirdas deze kerk nog cadeau aan zijn vrouw Maria (deze man was waarschijnlijk iemand van het grote gebaar, want een kleiner cadeau had ze waarschijnlijk ook wel goed gevonden). Pas jaren na hen dood werd deze kerk ook daadwerkelijk een religieuze plaats die belangrijk werd voor de inwoners van de stad.

2cp2oo9.jpg
Kathedraal van de Ontslapenis van de Moeder Gods

Hier vlak achter ligt de ‘onafhankelijke gemeenschap’ Uzupis, maar mijn rechter oog wordt getrokken door wederom een kerk, ditmaal op een heuvel. Terwijl mijn linkeroog een van de fraaiste gebouwen van de stad ziet. Ik heb even getwijfeld waar ik naartoe zou gaan, omdat er zoveel te zien is. Dat is typerend voor Vilnius. Er is overal wel wat moois te zien, het is een prachtige stad met fraaie gebouwen met elk hun eigen historie. In dit geval kies ik voor de kerk op de heuvel, omdat vandaar vast een prachtig zicht op de stad te zien is. De kerk zelf is niet zo heel interessant, maar het uitzicht is er fraai. En ook precies het moment om even plaats te nemen op een bankje.

2823wjq.jpg
Beeld op de stad vanuit het Bastion van de stadsmuur van Vilnius. O.a. Gediminas kasteel toren en een aantal eerder en later nog te noemen kerken zijn te zien.

Het Bastion van de stadsmuur van Vilnius ligt hiernaast. Gebouwd op een van de vele heuvels die de stad rijk is. Gek genoeg heb ik blijkbaar over dit aspect van de stad heen gelezen toen ik van te voren over Vilnius las, want het valt mij op hoeveel hoogteverschil er is in de stad. Des te mooier om de stad dus van alle kanten goed te kunnen bekijken. Helaas begint het wel net even te regenen, maar zodanig dat ik er niet echt nat van wordt en de zon blijft ook schijnen, dus is het prima uit te houden. Een regenboog kan ik echter niet ontdekken, wat de stad nog wat sprookjesachtiger had gemaakt.

15p6h6q.jpg
Bastion van de stadsmuur van Vilnius

Ondertussen ben ik weer afgedaald om door Uzopis heen te wandelen. Hier vind je vooral veel creatieve mensen, veel muurschilderingen, lage oude gebouwen en natuurlijk kasseien. Op een van de muren zijn de geboden van de constitutie te zien op plakkaten in diverse talen. Het geeft het geheel wel wat sfeervols en heb daar in dat deel ook prima kunnen eten. Al is het toch vooral brood, aardappels en vlees wat ze er kennen. Midden in deze enclave staat een standbeeld van de Engel van Uzupis die waakt over de mensen. Verder doorlopen en je komt weer bij de grote kerk met de lange naam uit.

En van daaruit loop ik nu wel door naar het voor mij mooiste bouwwerk van de stad. Of eigenlijk zijn het twee bouwwerken met daarvoor een standbeeld. Want ja standbeelden, daar houden de Litouwers wel van. Het zijn de Sint-Annakerk (die veel weg heeft van de werken van Gaudi) en de Sint-Franciscus en Bernardinuskerk die zowat tegen elkaar zijn aangebouwd. Twee kerken die weliswaar rood zijn, maar qua stijl en bouw heel erg verschillend. Heel indrukwekkend om te zien. Waarbij je vanuit elke andere hoek iets heel anders ziet. Om het geheel nog compleet te maken staat aan de andere kant van de straat een tempel, aangezien anders het gehalte religieuze gebouwen per vierkante meter in het gedrang zou komen.

2tlon.jpg
Sint-Annakerk en Sint-Franciscus en Bernardiuskerk

Achter deze kerken ligt het mooie Bernardine Park. Zeer stijlvol en ruim opgezet. En het ligt precies tussen het riviertje de Vilnia (waar de naam van de stad uit voortgekomen is), de bovengenoemde kerken, de Gediminas heuvel en de heuvel van de drie kruizen. Ik besluit door het wisselvallige weer om nu nog niet een van deze heuvels te beklimmen, maar eromheen te lopen. Vanuit alle kanten heb je wel al een fraai zicht op de Gediminastoren, het bekendste monument van de stad en het land. Met onderaan drie van de vele musea die de stad rijk is. Vanuit het pleintje voor het nationale museum heb je een prima zicht op de toren, dus neem ik weer even plaats om te genieten.

2ry1zrs.jpg
Het Nationaal museum van Litouwen met daarachter Gedminastoren

Vlakbij dit pleintje, met uiteraard weer een standbeeld, ligt een van de andere bekende punten van de stad. De Vilnius Kathedraal met daarvoor losstaand de ietwat scheve klokkentoren. En daarnaast een heel groot plein. Aan dat plein, achter de kathedraal ligt ook nog het Paleis van de Grootvorsten van Vilnius. Een niet bijzonder uitziend gebouw, maar wel een met historie. Want dit was het paleis ten tijde van het grootvorstendom van Litouwen. De kathedraal en de toren zijn gelukkig zelf wel indrukwekkend genoeg.

rh77yd.jpg
Kathedraal van Vilnius met de losse klokkentoren.

Dat kan jammer genoeg niet gezegd worden van het plein dat er naast ligt. Het is een enorme open vlakte. Slechts aan de zijkant staan wat bankjes, maar dan zit je wel met je hoofd zowat in een boom en sowieso uit de broodnodige zon. Gezien de beelden die ik van de stad gezien heb, worden de meeste evenementen elders (in een groot park of op het stadhuisplein) gehouden. Zonde want juist dit plein nodigt toch uit tot een grote levendigheid dan die er nu heerst. Wat meer zitgelegenheid op het plein zelf zou al wat meer helpen. Of wat straatmuzikanten die er spelen, atleten die er hun kunstjes vertonen, desnoods sjacheraars die met een balletje, balletje achtig spel nietsvermoedende toeristen financieel willen uitkleden, zou het plein al wat meer sfeer geven.

k9urvc.jpg
Het plein naast de kathedraal haalt niet alles uit zijn potentie.

Dat laatste is natuurlijk gekscherend gezegd, want dat past meer bij steden als Parijs en Londen. En hoe geweldig ik die steden ook vind, ik ben blij dat Vilnius (nog) niets van die negatieve kanten heeft overgenomen. Je kunt er overal veilig over straat, het er is er in het oude stadsdeel zeer schoon en de mensen laten elkaar daar goed in hun waarde. Er wordt niet of nauwelijks voorgedrongen, niemand die tegen je aan loopt als het even wat drukker is en overal kun je fatsoenlijk oversteken, omdat men er nog fatsoenlijk auto kan rijden.

Met deze positieve indrukken ga ik weer terug naar mijn hotel, om al die indrukken te verwerken en om te testen of de kamer een beetje een fatsoenlijk bed heeft. De eerste dag van mijn Baltische trip is mij zeker niet tegengevallen.

[ Bericht 1% gewijzigd door Redefine op 02-09-2017 02:31:25 ]
Buren wordt doorgeschoven naar morgen.
Mensen vinden wel héél snel iets. Vaak met een minimum aan kennis en een maximum aan oordeel.
pi_173538940
Mooi verslag! De Baltische Staten heb ik ook nog hoog op mijn to-do lijstje :Y
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_173539060
registreer om deze reclame te verbergen
Cool man _O_
❤ DeLuna ❤
-------
De FOK! Custom CSS-tool - Top 2000 Stats
pi_173542056
Toffe steden _O_ wil ik ook nog heen.
  Moderator zaterdag 2 september 2017 @ 15:23:03 #6
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_173543613
Mooi verslag! En dan is dit ook nog maar de eerste stad. :o.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_173548878
registreer om deze reclame te verbergen
Bedankt allen. En ja als je er nog niet geweest bent, maar er wel over nadenkt om te gaan, is het absoluut aan te raden. Prachtige steden en landen zijn het. _O_
Buren wordt doorgeschoven naar morgen.
Mensen vinden wel héél snel iets. Vaak met een minimum aan kennis en een maximum aan oordeel.
pi_173548890
quote:
14s.gif Op zaterdag 2 september 2017 15:23 schreef UIO_AMS het volgende:
Mooi verslag! En dan is dit ook nog maar de eerste stad. :o.
Erger nog, dit is pas van alleen de eerste dag _O-
Buren wordt doorgeschoven naar morgen.
Mensen vinden wel héél snel iets. Vaak met een minimum aan kennis en een maximum aan oordeel.
pi_173548909
Dag 2: Vilnius
Ondanks dat het bed erg zacht leek, sliep ik er heel goed op. En dat zegt nogal wat met mijn rug. De douche was daarnaast ook erg goed. Het ontbijt was verder degelijk. Dus al met al een prima start van de dag. Vandaag zou ik verder gaan waar ik de vorig dag ben gestopt en afhankelijk van het wisselvallige weer ook wat musea bezoeken. En net zoals de vorige dag, konden religieuze gebouwen uiteraard niet ontbreken.

Want die zijn er, zoals je al had kunnen lezen, erg veel in de stad. Maar synagogen zie je er eigenlijk nauwelijks. Dat terwijl er altijd wel veel Joden hebben geleefd in Vilnius. Uiteindelijk is dit wel te verklaren, doordat het land gebukt ging onder de Duitse bezetting tijdens de tweede wereldoorlog. Een saillant detail daarbij is dat de Litouwers zelf destijds nogal in opstand kwamen tegen de Duitse en Sovjet bezetting (waarover beiden later meer) en zich niet zonder slag of stoot over gaven. Maar men het blijkbaar niet nodig vond om hun Joodse medelanders daarbij ook te beschermen. Die werden juist vrij gemakkelijk verraden. Iets wat pas sinds kort en slechts mondjesmaat naar voren komt in de geschiedschrijving van het land. De enige synagoge die de stad rijk is, staat vrij dichtbij mijn hotel.

301pr4l.jpg
De Choraline Synagoge.

En niet heel veel verder staat ook nog de Allerheiligenkerk. Deze komt duidelijk meer uit het barok tijdperk. En na wat omzwervingen kom ik ook langs de Sint-Catherinakerk. En na weer wat omzwervingen kom ik voor het eerst op de Gediminio Boulevard uit. Maar doordat ik op dat moment mijn zinnen heb gezet heb op het beklimmen van de heuvel van de Gediminastoren valt mij dat niet eens op. Typisch hoe je soms onbewust ergens langs kunt lopen, zonder er je van bewust te zijn. Deze boulevard komt uit op de kathedraal en het plein. Met daarachter de heuvel.

mskphd.jpg
Sint-Catherinakerk

Er schijnt ook een lift omhoog te gaan, maar een wandeling ligt voor mij meer voor de hand. Achteraf blijkt de lift niet in gebruik te zijn voor bezoekers, waardoor mensen die slecht ter been zijn niet boven zouden kunnen komen. Maar goed, na weer heel wat kasseien kom ik boven om te genieten van het prachtige uitzicht over de rivier de Neris, de nieuwe hoogbouw en uiteraard de oude stad. En ook om de Gediminastoren van dichtbij te kunnen bewonderen. Inmiddels heeft de toren heel wat te leiden gehad onder al die eeuwen van oorlog en bezetting. En tegenwoordig is het vooral het monument wat staat voor de onafhankelijkheid en vrijheid van Litouwen.

jfxl4p.jpg
Gediminastoren
jgtz7s.jpg
Uitzicht vanaf de heuvel met de Neris en rechts de nieuwbouw.

Aan de donkere wolken op de foto’s kun je al zien dat het weer er niet beter op word. Omdat het inderdaad gaat regenen duik ik het Nationaal Museum van Litouwen in. Hier is een overzicht te vinden van het begin van het Grootvorstendom tot aan begin van vorige eeuw. Het geeft een aardig beeld van de vroegere geschiedenis van het land en de stad. Maar echt indrukwekkend is het allerminst. Het meest opvallende zijn nog de medewerkers van het museum die in Litouws, maar vooral met handgebaren duidelijk maken op welk moment je een trap op en af moet. Gelukkig dat ik hun aanwijzingen volg, anders zou het rondje door het museum van nog kortere duur zijn.

Want snel ben je er sowieso wel doorheen, aangezien het geen groot museum is. Gelukkig is het inmiddels wel droog, zodat ik weer verder de stad in kan gaan. De universiteit en parlementsgebouwen van Vilnius zijn nu aan de beurt. Deze liggen namelijk zowat tegen elkaar aan. Op het plein voor de ambtswoning van de Litouwse president staan een aantal studenten te demonstreren. Maar waarom en waarvoor is niet heel duidelijk, mijn Litouws is daarvoor nog wat stroef. Echt interessant zijn de parlementsgebouwen overigens niet. De universiteit des te meer. Zeker omdat de Sint-Johanneskerk pal in het midden van het complex staat. Deze kerk zie je zelf overigens pas als je op het complex van de universiteit zelf bent. Daarbuiten valt de toren steeds heel erg op, maar vraag je jezelf vooral af, waar die kerk nu eigenlijk ook staat.

Vanaf daar besluit ik om richting een ander deel van de stad te gaan lopen, omdat ik vanaf de heuvel een opvallend gebouw heb gezien. En via die weg vervolgens naar het Genocide musuem zou kunnen gaan. Onderweg er naartoe kom ik gek genoeg zowaar weer wat kerken tegen. En ook het gebouw wat ik had gezien betrof logischerwijs toch weer een gebedshuis. Namelijk de Orthodoxe Sint-Michaël en Constatijnkerk. Het is zeer opmerkelijk gebouw. Het is namelijk zowel heel mooi als intens lelijk. En blijkbaar worden de koepels per periode ook nog eens in meerdere kleuren geschilderd, want als je deze kerk opzoekt zie je net zoveel afbeeldingen met groene als gouden koepels.

hvrxq0.jpg
Sint-Michaël en Constatijnkerk prachtig en wanstaltig tegelijkertijd

Vanaf dit Sovjet praalwerk kom je richting het Genocidemuseum nog langs een mooi uitgangspunt. Om vervolgens weer uit te komen op de Gedimino Boulevard. Nu zie ik wel dat ik op een elegante boulevard loop, maar moet daar al snel weer vanaf wijken, omdat de ingang van het museum niet aan de straatkant ligt. 23 augustus is de dag dat in 1939 het Molotov-Ribbentrop pact werd getekend, waardoor de Sovjetunie de drie Baltische landen weer kon inlijven. Met alle verschrikkingen die daarop volgden. Op deze dag is bezoek aan het museum gratis. Dat wist ik niet, dus dat kwam ook nog goed uit. Het museum is gehuisvest in het voormalige KGB hoofdkwartier.

wrchte.jpg
Het voormalige KGB hoofdkwartier.

Het museum zelf is indrukwekkend. Van jaren geleden wist ik wel een deel van de geschiedenis van deze landen. En voor mijn vakantie heb ik mij nog iets verder in hun geschiedenis verdiept. Maar hoe diep de wonden van de Sovjet bezetting was, heb ik hier pas kunnen ervaren. Vooral in het begin werd iedere Litouwer als ze pech hadden opgepakt en gedeporteerd. Mannen, vrouwen en zelfs kinderen werden verbannen naar strafkampen in Siberië. Later werden dit er wel wat minder, toen men vooral uit was op verzetsmensen en burgers die hen hielpen. 200.000 burgers werden opgepakt, waarvan meer dan de helft gedeporteerd. En bij elkaar kwamen er zo’n 75.000 Litouwers om tijdens de Sovjet bezetting. Tegelijkertijd stonden de Duitsers ook al aan de poort te rammelen om 240.000 Litouwers om te brengen. In latere jaren is in het museum hierbij nog gevoegd dat hiervan ongeveer 200.000 Joden betrof. Op een inwoneraantal van slechts enkele miljoenen zijn dat gigantische aantallen. En buiten het aantal doden zijn er dood de Duitse inval, maar vooral de lange Sovjet bezetting miljoenen Litouwers ontheemd.

In het gebouw waar dit museum gevestigd is, zijn ook de oorspronkelijke cellen en executiekamer terug te vinden. In de kelder van het gebouw kom je in een gangenstelsel van kamers en cellen waar Litouwers die niet werden gedeporteerd werden vastgezet. Daar moesten ze vervolgens wachten op hun mogelijk vrijlating, terwijl ze ondertussen gemarteld werden voor informatie. En voor velen restte een executie. Ook in die kamer ben ik geweest. Het was in een soort grotachtige omgeving die in alles heel erg onheilspellend was. Ik heb het eigenlijk zelden of nooit op dergelijke plaatsen, maar hier voelde ik haast wat er gebeurd was.

53w84m.jpg
Een cel in het voormalige KGB hoofdkwartier.

Ondanks dat het misschien wat heftig is voor een vakantie, ben ik blij dat ik er binnen ben geweest. Het is iets wat ik gezien en meegemaakt moest hebben en uiteindelijk nog wat meer inzicht geeft in het roerige verleden van het land. Buiten was het inmiddels weer wat donkerder geworden, al besluit ik toch om een kijkje te nemen aan de andere kant van de rivier de Neris, waar de nieuwe hoogbouw van de stad staat. Daartussenin ligt nog het Lukiskes Plein, het grootste van de stad en daar waar ook nog de meeste evenementen plaatsvinden. Op dit moment wordt er echter gerenoveerd, waardoor er overal hekken omheen stonden. Achter het plein ligt nog de Kerk van de heilige apostelen Filippus en Jacobus. Deze kerk had ik ook al van verre gezien, met name door zijn opvallende knalrode kleur. Een kleur die deze kerk bij plaatjes online dan weer zelden of nooit heeft.

rhqwaw.jpg
De Filippus en Jacobuskerk

Direct langs de waterkant van de Neris kun je kilometers lopen, wat je een aantal toeristen en lokale bewoners ook wel ziet doen. Zelf besluit ik om hoger in het stadsdeel te blijven. Daarbij kom ik eerst langs een sportterrein waar van alles te doen valt. Beachvolleybal, basketbal, voetbal en er ligt een groot skatepark waar wat jongeren uit de stad hun kunsten vertonen. Achter dit park ligt het nieuwe deel van Vilnius, waar steeds meer hoogbouw bijkomt. Want de stad is al een tijd weer aan het groeien. Onder andere staat hier de Europatoren, het hoogste flatgebouw van het land. En daarbij ook een groot winkelcentrum. Hier kun je eigenlijk alle grote merken wel terugvinden.

2hq5od4.jpg
Het nieuwe deel van Vilnius, met in het midden de Europatoren.

vy4o50.jpg
Het sportparkje.

Vanuit het nieuwe deel ben ik in de buurt van het wat blijven lopen, waar je een mooi overzicht hebt op de oude stad, waaronder wederom de Gediminastoren. Verder kom je dan onder andere nog de Kerk van Sint-Raphaël tegen, want religieuze bouwwerken moet er er verplicht om de zoveel meter staan. Deze kerk is van dichtbij niet zo heel bijzonder. Het Raduskevicius paleis aan de overkant van de straat is dan wel weer interessanter. Het paleis staat tussen de moderne flatgebouwen en cafés in. Tegenwoordig huist de vereniging van architecten van Litouwen. Via de vaak op foto's terug te vinden Mindaugas brug loop ik weer het oude stadsdeel in. Omdat het weer er niet heel veel beter op wordt ga ik daar in de buurt eten om daarna naar mij hotel terug te gaan.

nr0ylx.jpg
De zijkant van het Raduskevicius Paleis

iw64id.jpg
Zicht op de oude stad met de Gediminastoren en de Mindaugasbrug

Ondanks het wisselende weer, is ook deze dag in Vilnius zeer geslaagd. Ik zie wel dat zodra je net even buiten de oude stad komt (of juist het echt nieuwe deel), dat veel straten, woningen en monumenten erg slecht zijn onderhouden. Hier zie je ook nog wel veel troep op straat. Een vrij groot contrast t.o.v. hoe schoon en goed onderhouden de rest van de stad is. Eigenlijk is dat het enige wat nog een beetje doet denken aan het Vilnius van voor de wederopbouw. Maar echt storend is het dan ook weer niet. Veel andere grote steden zijn namelijk nog een stuk vuiler.
Buren wordt doorgeschoven naar morgen.
Mensen vinden wel héél snel iets. Vaak met een minimum aan kennis en een maximum aan oordeel.
pi_173548946
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 september 2017 19:35 schreef Redefine het volgende:

[..]

Erger nog, dit is pas van alleen de eerste dag _O-
Viel me al op ja :+

quote:
0s.gif Op zaterdag 2 september 2017 19:34 schreef Redefine het volgende:
Bedankt allen. En ja als je er nog niet geweest bent, maar er wel over nadenkt om te gaan, is het absoluut aan te raden. Prachtige steden en landen zijn het. _O_
Ik wil dan eigenlijk proberen Helsinki, Tallinn en St. Petersburg te combineren. De eerste twee zijn op zich niet megagoedkoop maar de derde wordt nog duurder i.v.m. Russisch visum + letter of invitation, helaas... Zou dan Helsinki als uitvalsbasis willen gebruiken, met de boot naar Tallinn en St. Petersburg met de trein.
Maar goed, da's toekomstmuziek, kost namelijk nogal wat en wil er dan ook minstens een week voor uit kunnen trekken voor die drie steden/landen.
Dus wat dat betreft erg benieuwd naar je verslagen m.b.t. Helsinki & Tallinn. :)
pi_173548978
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 september 2017 19:36 schreef Redefine het volgende:
Dag 2: Vilnius
*Goed verslag*
Mooi verslag weer, thanks. :)
pi_173549056
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 september 2017 19:37 schreef Toto69 het volgende:

[..]

Viel me al op ja :+

[..]

Ik wil dan eigenlijk proberen Helsinki, Tallinn en St. Petersburg te combineren. De eerste twee zijn op zich niet megagoedkoop maar de derde wordt nog duurder i.v.m. Russisch visum + letter of invitation, helaas... Zou dan Helsinki als uitvalsbasis willen gebruiken, met de boot naar Tallinn en St. Petersburg met de trein.
Maar goed, da's toekomstmuziek, kost namelijk nogal wat en wil er dan ook minstens een week voor uit kunnen trekken voor die drie steden/landen.
Dus wat dat betreft erg benieuwd naar je verslagen m.b.t. Helsinki & Tallinn. :)
Dat is ook een hele mooie reismogelijkheid ja. Zelf wil ik ook nog een naar Sint-Petersburg, maar dat zou iets teveel van het goede worden i.c.m. deze reis, zeker inderdaad met het gedoe rondom het visum inderdaad.

Qua uitvalsbasis zou ik dan overigens eerder aanraden om Tallinn daarvoor te nemen. Die is nog verreweg het minst duur van die steden. Want vooral Helsinki is verschrikkelijk duur. Wat betreft mijn verslag, zul je nog wel even moeten wachten. Er komt er eerst nog een bij van Vilnius en daarna twee van Riga :@

Wel kan ik alvast verklappen dat ik Tallinn een fantastische stad vind. Terwijl ik Helsinki, ondanks mijn lage verwachtingen, ontzettend vond tegenvallen. Maar dat kan ook liggen aan de volgorde van mijn reis en dat het helemaal aan het einde zat.

Overigens is visa technisch met misschien interessant om te kijken naar een cruise reis vanuit Helsinki of Tallinn naar Sint-Petersburg. Daar heb je niet altijd een visa nodig of de maatschappij regelt het. Nou zou een cruise zelf (ook) niet mijn voorkeur hebben, maar het is misschien een alternatief als de 'normale' manier niet helemaal goed gaat.
Buren wordt doorgeschoven naar morgen.
Mensen vinden wel héél snel iets. Vaak met een minimum aan kennis en een maximum aan oordeel.
pi_173549062
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 september 2017 19:39 schreef Toto69 het volgende:

[..]

Mooi verslag weer, thanks. :)
Dank je :)
Buren wordt doorgeschoven naar morgen.
Mensen vinden wel héél snel iets. Vaak met een minimum aan kennis en een maximum aan oordeel.
  zaterdag 2 september 2017 @ 19:48:58 #14
185588 Irritatie100
RATATATATATA!!!!
pi_173549141
Tof verslag en een feest van herkenning! Drie jaar geleden heb ik dezelfde reis gedaan (maar dan in 17 dagen ipv 10) :D

Ben benieuwd wat je van de rest gaat vinden! Mijn persoonlijke mening was Helsinki > Vilnius > Tallinn > Riga :P
Vond Tallinn overigens mooier dan Riga puur qua stad, maar als gehele plaatje vond ik Riga weer leuker.
pi_173549213
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 september 2017 19:48 schreef Irritatie100 het volgende:
Tof verslag en een feest van herkenning! Drie jaar geleden heb ik dezelfde reis gedaan (maar dan in 17 dagen ipv 10) :D

Ben benieuwd wat je van de rest gaat vinden! Mijn persoonlijke mening was Helsinki > Vilnius > Tallinn > Riga :P
Dank je. Mooi dat het een feest van herkenning is :) Ik ben zelf niet heel veel buiten de steden geweest, dus dan was 10 dagen ook wel voldoende, alhoewel oorspronkelijk een dag extra Riga op de planning stond. Riga en Tallinn vond ik ook geweldig. Ik vind het lastig om nu al een volgorde van favorieten te maken. Daarvoor ben ik denk ik nog net tekort terug. Al denk ik dat Tallinn wel bovenaan zal blijven staan en sowieso is heel zeker voor mij dat Helsinki onderaan komt te staan.

Edit: aanvulling op je edit. Tallinn vind ik ook wel mooier dan Riga, maar dat is dan ook een hele andere stad. Sowieso zijn die drie totaal verschillend van elkaar. Ja het zijn voormalige Sovjet landen, maar de invloeden daarvoor zijn toch heel verschillend. Riga vind ik bijvoorbeeld veel meer een grote stad met een oude stadskern en sowieso de grote invloed van het splitsen van de stad door de Daugava. Vilnius heeft dan weer zijn diverse hoogteverschillen en de meeste kerken. Tallinn is daarentegen vooral een prachtige sprookjesstad, nou ja het centrum dan. Want daaromheen zijn er dan weer genoeg hele andere leuke dingen te beleven.
Buren wordt doorgeschoven naar morgen.
Mensen vinden wel héél snel iets. Vaak met een minimum aan kennis en een maximum aan oordeel.
  zaterdag 2 september 2017 @ 20:01:59 #16
185588 Irritatie100
RATATATATATA!!!!
pi_173549372
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 september 2017 19:52 schreef Redefine het volgende:

[..]

Dank je. Mooi dat het een feest van herkenning is :) Ik ben zelf niet heel veel buiten de steden geweest, dus dan was 10 dagen ook wel voldoende, alhoewel oorspronkelijk een dag extra Riga op de planning stond. Riga en Tallinn vond ik ook geweldig. Ik vind het lastig om nu al een volgorde van favorieten te maken. Daarvoor ben ik denk ik nog net tekort terug. Al denk ik dat Tallinn wel bovenaan zal blijven staan en sowieso is heel zeker voor mij dat Helsinki onderaan komt te staan.

Edit: aanvulling op je edit. Tallinn vind ik ook wel mooier dan Riga, maar dat is dan ook een hele andere stad. Sowieso zijn die drie totaal verschillend van elkaar. Ja het zijn voormalige Sovjet landen, maar de invloeden daarvoor zijn toch heel verschillend. Riga vind ik bijvoorbeeld veel meer een grote stad met een oude stadskern en sowieso de grote invloed van het splitsen van de stad door de Daugava. Vilnius heeft dan weer zijn diverse hoogteverschillen en de meeste kerken. Tallinn is daarentegen vooral een prachtige sprookjesstad, nou ja het centrum dan. Want daaromheen zijn er dan weer genoeg hele andere leuke dingen te beleven.
Perfecte beschrijving ja!

Wat bij mij misschien nog wel meespeelde is dat in Riga in een geniaal hostel zat waar ik erg veel toffe mensen heb ontmoet waarmee ik in de meest lokale/onbekende kroegjes ben beland :P
pi_173549416
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 september 2017 19:44 schreef Redefine het volgende:

[..]

Dat is ook een hele mooie reismogelijkheid ja. Zelf wil ik ook nog een naar Sint-Petersburg, maar dat zou iets teveel van het goede worden i.c.m. deze reis, zeker inderdaad met het gedoe rondom het visum inderdaad.

Qua uitvalsbasis zou ik dan overigens eerder aanraden om Tallinn daarvoor te nemen. Die is nog verreweg het minst duur van die steden. Want vooral Helsinki is verschrikkelijk duur. Wat betreft mijn verslag, zul je nog wel even moeten wachten. Er komt er eerst nog een bij van Vilnius en daarna twee van Riga :@

Wel kan ik alvast verklappen dat ik Tallinn een fantastische stad vind. Terwijl ik Helsinki, ondanks mijn lage verwachtingen, ontzettend vond tegenvallen. Maar dat kan ook liggen aan de volgorde van mijn reis en dat het helemaal aan het einde zat.

Overigens is visa technisch met misschien interessant om te kijken naar een cruise reis vanuit Helsinki of Tallinn naar Sint-Petersburg. Daar heb je niet altijd een visa nodig of de maatschappij regelt het. Nou zou een cruise zelf (ook) niet mijn voorkeur hebben, maar het is misschien een alternatief als de 'normale' manier niet helemaal goed gaat.
Bedankt voor je tips Redefine! En geen probleem dat het nog even duurt, ik moet ook nog eens naar Vilnius & Riga namelijk. :P

Goede tip ook van die cruise reis, dat was voor mij niet bekend. Ga ik vanavond als ik thuis ben eens wat naar zoeken want ik zou het toch wel heel vet vinden om eens naar Rusland te gaan, ook gelijk een vriendin opzoeken in Moskou dan :+

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_173550916
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 september 2017 20:01 schreef Irritatie100 het volgende:

[..]

Perfecte beschrijving ja!

Wat bij mij misschien nog wel meespeelde is dat in Riga in een geniaal hostel zat waar ik erg veel toffe mensen heb ontmoet waarmee ik in de meest lokale/onbekende kroegjes ben beland :P
Dat soort ervaringen maken het een stuk leuker ja :) Zelf zat ik Helsinki nog wel in een hostel (wel eigen kamer en badkamer), maar dat was toch vooral vanwege de kosten. Daar had je ook duidelijk dat men veel met elkaar omging, want er was een gezamenlijke kamer waar veel rondhingen. Maar zelf had ik daar op dat moment niet zo'n zin in, toch vooral veel flink jongere mensen dan ik en het was aan het einde van mijn reis.

Maar ontmoetingen op een reis zijn altijd leuk. In Vilnius eigenlijk alleen iemand gesproken bij het vertrekken met de bus. In Riga en Tallinn dan wel nog wat leuke ontmoetingen gehad, maar dat komt dan wel in mijn verslag naar voren.

Ik vond Riga als stad ook wel iets meer leven dan Vilnius (zie ook mijn opmerking over het kathedraal plein). Maar daar was ik dan toevallig ook net in het weekend en ze hadden er nog wat georganiseerd.
Buren wordt doorgeschoven naar morgen.
Mensen vinden wel héél snel iets. Vaak met een minimum aan kennis en een maximum aan oordeel.
pi_173551131
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 september 2017 20:04 schreef Toto69 het volgende:

[..]

Bedankt voor je tips Redefine! En geen probleem dat het nog even duurt, ik moet ook nog eens naar Vilnius & Riga namelijk. :P

Goede tip ook van die cruise reis, dat was voor mij niet bekend. Ga ik vanavond als ik thuis ben eens wat naar zoeken want ik zou het toch wel heel vet vinden om eens naar Rusland te gaan, ook gelijk een vriendin opzoeken in Moskou dan :+

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Visa vrij reizen naar Sint-Petersburg via een cruise

Dan moet je dus wel slapen op dat cruiseschip. Het is vooral de St.Peter line die dat aanbiedt. Ik stuitte erop toen ik naar de overtocht van Tallinn naar Helsinki aan het kijken was.

Website van de St.Peter line.

Ik vind het geen enkel probleem dat je in dit topic dit soort vragen of opmerkingen plaatst :) Het zorgt ervoor dat het topic blijft leven. En het zorgt ervoor dat er ook wat meer mensen het topic en mijn verslagen gaan lezen. In principe had ik die toch wel geschreven, maar als anderen het ook nog eens kunnen lezen, maakt dat het extra leuk.

Mijn verwachtingen voorafgaand aan de reis was bij deze landen al hoog. En dat hebben ze dubbel en dwars waargemaakt. Ik vind dat die steden en landen wel extra aandacht verdienen. Dus juist wel mooi als mensen erover denken om er naartoe te gaan en hier komen om wat tips te vinden. De topics over de Baltische staten zijn namelijk erg oud en zakken steeds weer weg na een korte opleving. Plus mijn verslagen zijn vrij lang, waardoor dergelijke topics nogal vervuild zouden worden.

En tot slot is het juist leuk om de ervaringen te lezen van andere users die er ook zijn geweest :)
Buren wordt doorgeschoven naar morgen.
Mensen vinden wel héél snel iets. Vaak met een minimum aan kennis en een maximum aan oordeel.
pi_173551260
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 september 2017 21:28 schreef Redefine het volgende:

[..]

Visa vrij reizen naar Sint-Petersburg via een cruise

Dan moet je dus wel slapen op dat cruiseschip. Het is vooral de St.Peter line die dat aanbiedt. Ik stuitte erop toen ik naar de overtocht van Tallinn naar Helsinki aan het kijken was.

Website van de St.Peter line.

Ik vind het geen enkel probleem dat je in dit topic dit soort vragen of opmerkingen plaatst :) Het zorgt ervoor dat het topic blijft leven. En het zorgt ervoor dat er ook wat meer mensen het topic en mijn verslagen gaan lezen. In principe had ik die toch wel geschreven, maar als anderen het ook nog eens kunnen lezen, maakt dat het extra leuk.

Mijn verwachtingen voorafgaand aan de reis was bij deze landen al hoog. En dat hebben ze dubbel en dwars waargemaakt. Ik vind dat die steden en landen wel extra aandacht verdienen. Dus juist wel mooi als mensen erover denken om er naartoe te gaan en hier komen om wat tips te vinden. De topics over de Baltische staten zijn namelijk erg oud en zakken steeds weer weg na een korte opleving. Plus mijn verslagen zijn vrij lang, waardoor dergelijke topics nogal vervuild zouden worden.

En tot slot is het juist leuk om de ervaringen te lezen van andere users die er ook zijn geweest :)
Handig, straks even kijken dus :) thanks!

Top verder, ik zal binnenkort nog even een reisverslag topic openen van mijn interrail reis laatst, misschien kan ik jou daar wel weer wat mee inspireren :+ reisverslagen in TRV zijn er eigenlijk te weinig en hoe meer hoe beter :)

Ik ben ook erg benieuwd naar de Baltische staten ja, met Wizzair vlieg je vrij goedkoop naar Kaunus/Vilnius/Riga vanaf Eindhoven en ik woon nu in Tilburg dus dat is op zich een prima optie.
pi_173554121
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 september 2017 21:34 schreef Toto69 het volgende:

[..]

Handig, straks even kijken dus :) thanks!

Top verder, ik zal binnenkort nog even een reisverslag topic openen van mijn interrail reis laatst, misschien kan ik jou daar wel weer wat mee inspireren :+ reisverslagen in TRV zijn er eigenlijk te weinig en hoe meer hoe beter :)

Ik ben ook erg benieuwd naar de Baltische staten ja, met Wizzair vlieg je vrij goedkoop naar Kaunus/Vilnius/Riga vanaf Eindhoven en ik woon nu in Tilburg dus dat is op zich een prima optie.
Dan is vliegen vanaf Eindhoven wel interessant inderdaad. Dat is voor mijzelf niet heel handig. Daarom via Schiphol gevlogen, waarbij terug via Norwegian ook niet duur was.

Waar ben je naartoe geweest met je interrail reis? En ja, zeker er een verslag van plaatsen. Dat is altijd leuk om te lezen. En best kans dat iemand er wat tips uithaalt. En afhankelijk van de locatie ik ook, want ik heb voor de komende jaren nog wel wat plannen voor multi city/landen trips waarbij een het een combi van vliegtuig, trein en bus zal worden.
Buren wordt doorgeschoven naar morgen.
Mensen vinden wel héél snel iets. Vaak met een minimum aan kennis en een maximum aan oordeel.
pi_173557196
Leuke verslagen, baltische staten wil ik ook eens heen. Ben benieuwd naar je vervolg :)
Voor wat foto's, kijk hier
  Moderator zondag 3 september 2017 @ 09:56:54 #23
7566 crew  MaJo
Kalten Polar Bär
pi_173557207
Tof verslag al ^O^ Ik heb ook een Baltische rondreis gehad maar dan ook nog met Denemarken, Noorwegen, Zweden en Polen erbij.

Ik ben benieuwd naar de rest! Zelf vond ik Riga het minst van de Baltische staten en Helsinki het minst van de Scandinavische landen. Ben benieuwd hoe jij dat hebt ervaren :)
24 aug - 14 sep: Jakarta / Bogor / Bandung / Yogyakarta / Malang / Bromo / Munduk / Ubud
pi_173570925
quote:
0s.gif Op zondag 3 september 2017 09:56 schreef MaJo het volgende:
Tof verslag al ^O^ Ik heb ook een Baltische rondreis gehad maar dan ook nog met Denemarken, Noorwegen, Zweden en Polen erbij.

Ik ben benieuwd naar de rest! Zelf vond ik Riga het minst van de Baltische staten en Helsinki het minst van de Scandinavische landen. Ben benieuwd hoe jij dat hebt ervaren :)
Dank je. Zo, dat was dan helemaal een mooie grote reis ^O^ Bij mij zat Polen (Warschau) in een van mijn eerdere plannen er ook nog wel bij, omdat het mij toen nog wel apart leek om via Berlijn en Warschau via trein en dan met de bus naar Vilnius over land aan te komen en dan uiteindelijk terug te vliegen. Maar dat leek mij uiteindelijk toch wat te gortig.

Polen, Zweden en Noorwegen wil ik ook nog steeds een keer bezoeken. Scandinavische trip inclusief Denemarken en Polen inclusief Tsjechië etc. Die plannen liggen er nog wel voor de komende jaren, maar wordt nog even bezien wat dat gaat worden.

Ik kan mij goed voorstellen dat je Riga het minst vond, aangezien die toch wel wat anders is dan die andere twee. Zelf was ik daar een dag korter, dus daardoor heb ik zelf zeker niet als minder ervaren. Helsinki vond ik dan wel weer verreweg het minste van mijn trip.
Buren wordt doorgeschoven naar morgen.
Mensen vinden wel héél snel iets. Vaak met een minimum aan kennis en een maximum aan oordeel.
pi_173572503
Dag 3: Laatste dag Vilnius

De stad heb ik grotendeels wel gezien, dus mijn plannen voor vandaag waren om andere delen van Litouwen te verkennen. Trakai zou daarvoor het meest voor de hand liggen, omdat het vrij dichtbij ligt en het een prachtig kasteel heeft. Het weer was het helaas niet met mijn plannen eens. De hele nacht en ochtend hoorde ik al dat het aanhoudend regende en ook toen ik na het ontbijt naar buiten ging was het weer nog slecht. Toch ben ik naar het station gelopen om de trein of bus naar Trakai te pakken. Ben zelf nog even het station binnengelopen om een kaartje te kopen, maar besefte mij dat het met dit weer niks aan is om rond zo'n kasteel en de meren te gaan lopen.

Temeer omdat ik daarvoor de enige mindere ervaring heb gehad met een Litouwer. De straat waar mijn hotel ligt is namelijk niet zo heel best en door de regen zijn er flinke plassen gevormd. Op de stoep kun je hier gelukkig nog wel langs lopen, maar niet voldoende om grapjassen te omzeilen die bewust in een plas gaan rijden. De enige aso die ik in die drie dagen ben tegengekomen deed dat het dan ook (stuurde heel duidelijk naar de plas), waardoor dus mijn halve broek nat was. Nu droogt dat wel op, maar ermee in de trein gaan zitten is dan niet echt fijn.

Daarom besluit ik wel de stad weer in te gaan, ondanks dat het weer niet best is. De prachtige gebouwen en monumenten staan er meteen wat troostelozer bij. Ik om onder andere langs het staduisplein en merk dat de hijskraan er nog steeds staat. Het blijkt namelijk onderdeel te zijn van het zogeheten 'Dinner in the sky', waarbij je een meter of tien van de grond met een groep kunt gaan eten. Best een grappig idee, maar opvallend genoeg kun je zelfs in dit weer nog de hoogte in. Ik denk dat je etentje op dat moment toch wel letterlijk in het water valt, dus niet heel vreemd dat niemand aan het dineren is.

212v5lv.jpg
Dinner in the sky voor het stadhuis, ook in slecht weer mogelijk.

Het weer is er nog steeds niet beter op geworden, dus heeft langer in de stad rondzwerven niet heel veel zin en heb op dat moment ook niet zo'n trek om meerdere musea te bezoeken. Dus ga ik terug naar mijn hotel om totdat het weer beter wordt wat series te gaan kijken. Volgens de weersverwachtingen zou het later in de middag droog worden en zelfs zonnig, dus is het prima om tussentijd wat tijd te doden. En gelukkig wordt het rond een uur of drie weer droog, zodat ik er weer op uit kan. En omdat de Drie Kruizen toch steeds stonden te glinsteren, besluit ik om de heuvel waarop die staan te beklimmen. Het uitzicht zal er vast heel mooi zijn.

En dat is het zonder meer. Ik denk zelfs de beste plek om de stad te overzien. Het is ook net even wat hoger dan Gediminas Hill. Waarbij je in dit geval ook uitzicht hebt op de Gediminastoren zelf. Dat deze drie kruizen op deze heuvel staan, is door de eeuwen zeker niet zonder slag of stoot gegaan. Het verhaal gaat dat er hier een aantal belangrijke mensen zijn onthoofd en de kruizen daardoor in de 17e eeuw als nagedachtenis daar zijn neergezet. Waarna ze uitgroeiden als symbool voor de onafhankelijkheid van de stad en het land. Door een slechte materiaalkeuze hielden ze het niet lang vol en moesten ze regelmatig worden vervangen. Totdat in 1916 een design werd gekozen wat de tand des tijds wel kon doorstaan. Ware het niet dat de Sovjetunie het niet zo'n leuk idee vond en ze in 1950 weer weghaalden. Pas in 1989 werden ze weer teruggeplaatst en sindsdien zijn ze een nog belangrijker monument in de stad.

34yz0yh.jpg
De Drie Kruizen, die in al die eeuwen heel wat doorstaan hebben.

De beklimming van de heuvel zelf gaat ook niet zonder slag of stoot. Nu ben ik wel wat gewend in de Zwitserse bergen, maar echt een makkie is het nou ook weer niet. De trap is vrij stijl, maar best te doen. Alleen op diverse plekken ontbreken er treden, waardoor er wat meer klimwerk is vereist. Bovenaan besef jezelf echter hoezeer die klimtocht de moeite waard is, want het uitzicht is inderdaad prachtig. Je kunt zowat heel Vilnius overzien. Zowel Old Town, de Neris als de nieuwe stad. Waarschijnlijk kun je alleen meer zien vanaf de TV toren buiten de stad. Waar aan de voet in januari 1991 nog veertien mensen omkwamen in een protest tegen de Sovjet bezetting.

2j645qa.jpg
Uitzicht vanaf de Drie Kruizen op Vilnius.


Omdat de TV toren best wel een stuk buiten de stad ligt, komt het niet echt uit om nu nog een bezoekje te brengen. Wie weet als ik ooit in Vilnius terugkom. De kerk die ik nog wil bezoeken ligt namelijk ook al een stuk omlopen. Namelijk de Petrus en Pauluskerk, die vooral van binnen erg mooi schijnt te zijn. De snelste weg daar naartoe is afdalen via de andere kant van de heuvel, waar de paden toch wat minder groot schijnen te zijn. Dan helpt het ook niet als je ook nog eens de minst toeristische route kiest, want uiteindelijk moet ik zowat op handen en voeten naar beneden langs een veredeld geitenpad. Wat overigens wel daadwerkelijk een looppad is, want ik kom zowaar nog iemand tegen die naar boven gaat. Beneden aangekomen is het nog wel een stuk doorlopen naar de kerk die aan een druk verkeersplein ligt. Daardoor ligt het half achter de bovenleiding van de trolleybussen.

ka4p4l.jpg
De Petrus en Pauluskerk half verscholen achter de bovenleiding van trolleybussen.

Bij het nemen van bovenstaande foto stond ik overigens pal naast de Nederlandse ambassade. Een gebouw wat eigenlijk vrij onopvallend was, zeker gezien de prachtige gebouwen die er in de stad staan. De Petrus en Pauluskerk is daar een van. Aan de buitenkant al best mooi, maar inderdaad vooral van binnen prachtig, al maak ik eigenlijk nooit foto's binnenin een kerk zelf, dus ik kan het hier niet laten zien. En na een tijdje hier rondgedwaald te hebben, is het weer tijd om terug richting het oude centrum te gaan.

Na een wandeltochtje in het steeds beter wordende weer ben ik aan het bedenken wat ik nu eigenlijk wil gaan doen. Als ik bij de Kathedraal van Vilnius ben aangekomen heb ik nog steeds niet echt een idee. Ik besluit om er maar eventjes bij te gaan zitten, tegen een van de pilaren aan de voorkant van het gebouw. Het zit eigenlijk best lekker en voor het eerst schijnt de zon echt fel, dus blijf ik voorlopig even zitten. Terwijl er voor mij langs steeds wat groepen begeleide toeristen uit alle windstreken voorbijkomen (o.a. Argentinië en Italië) valt mijn oog op het begin van de Gediminio Boulevard. En die is toch wel uitnodigend om nu eens echt bewust langs te lopen.

zvbwj4.jpg
Het begin van de Gediminio Boulevard, niet mijn beste foto, maar wel voldoende om een beeld te schetsen.

Het is inderdaad een fraaie en gezellige straat, waaraan vooral heel veel grote winkels zitten. Waaronder wat souvenirwinkels en diverse Amber shops. Winkels die alles van barnsteen verkopen. Barnsteen schijnt een van de nationale producten te zijn, want je kunt je kont niet keren of je loopt wel tegen een winkel aan waar ze het verkopen en er zit een Amber Museum in de stad. Zelf ben ik sinds kort begonnen met sparen van koelkastmagneten van de bestemmingen waar ik ben geweest, dus besluit ik er één van de stad te kopen. Hier zit dan nog wel een beetje barnsteen in verwerkt, zodat ik dan toch een beetje aan mijn barnsteen quote kom. Weliswaar zijn koelkastmagneten nogal cliché en suf, maar zelf vind ik het eigenlijk wel een leuke manier om herinnerd te worden aan mijn vakanties. Voordat ik besluit ergens te gaan eten, kom ik nog langs diverse fraaie pleintjes en parkjes en de statige Nationale Bibliotheek van Litouwen.

2dqq0ly.jpg
De Nationale Bibliotheek van Litouwen

Dan is de avond wel zo'n beetje gevallen en is er bijna een einde gekomen aan het Vilnius deel van mijn reis. Ondertussen loop ik nog wel langs een paar mooie highlights van de stad. En neem ik nog even plaats op een bankje op een van de panoramapunten om de mooie stad nog een keer goed in mij op te nemen. Ondertussen moet ik wel opletten dat ik op het voetpad blijf lopen, want voor je het weet loop je op het fietspad. In Litouwen (en later blijkt ook in de andere Baltische Staten), loopt het fietspad in veel gevallen over de stoep. Daar zie je dan lijnen lopen waar de fietsers mogen rijden. Die lijnen zijn overigens niet altijd even logisch en recht getrokken. Sterker nog er lijkt zo'n willekeur in te zitten dat de legger van de lijnen dronken moest zijn geweest of natuurlijk af en toe een egel moest ontwijken :P


Al met al is Vilnius mij bijzonder goed bevallen. Het is een prachtige stad, waar van alles en vooral heel veel te zien is. De mensen zijn er vriendelijk (al zeggen ze niet veel), het is er heel veilig en bijna overal schoon. De sfeer is er heel relaxed. Absoluut een aanrader voor elke reisliefhebber. En voor iedereen die erover twijfelt om een Baltische trip te maken, gewoon doen! En vooral de opmerking dat je Vilnius dan niet moet laten vallen, die hoor je echt in zo'n trip mee te nemen.
Buren wordt doorgeschoven naar morgen.
Mensen vinden wel héél snel iets. Vaak met een minimum aan kennis en een maximum aan oordeel.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')